Mercimekli Simit Börek

Et ürünü tüketemiyenler için titizlikle hazırladığım ve besin değeri yüksek; keyifle yiyebileceğiniz bu farklı tarifle ; Nurlu mutfak takipçilerine seslenmeye devam ediyor..İşte leziz mercimek bu seferde börek olarak karşınızda ....





Malzameler
10 yaprak milföy  hamuru
1,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
10 tane yeşil soğan
2 tane kırmızı biber
1 tane soğan
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
3 çay kaşığı haşhaş (üzeri için)
1 yumurta sarısı(üzeri için)

YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı küçük küçük doğrayın,2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
  2. Kavrulan soğanlarınıza sırayla küçük doğranmış  kırmızı biberlerinizi, ince ince kıydığınız yeşil soğanlarınızı ve haşlanmış yeşil mercimeklerinizi ekleyin ,kavurun.
  3. En son baharatlarınızı ekleyin ve harcınızı soğumaya bırakın.
  4. Milföy hamurlarınızı iyice yumşaması için dışarda 15, 20 dakika bekletin.Yumşayan milföy hamurlarınızı büyük bir dikdörtgen oluşturacak şekilde birbirine yapıştırın ve merdaneyle hafif açarak büyütün.
  5. Açtığınız hamurun uzun ucuna mercimekli harcınızı yerleştirin ve rulo halinde sarın.Sardığınız ruloyu simit şeklinde yuvarlak hale getirip ,ucunu birbirine elinizle birleştirin.Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba koyun.(isterseniz fırın tepsisinede koyabilirsiniz,ama altına muhakkak yağlı kağıt serin.)
  6. Üstüne yumurta sarısını 1 çay kaşığı sıvıyağ ile karıştırın sürün ve isteğe bağlı olarak haşhaş veya çörekotu atın.
  7. 170 derece fırında iyice pişirin.
AFİYET OLSUN.Sevgiler...
devamı »

MOZAİK PASTA


Küçük büyük herkesin severek yediği MOZAİK PASTA..Çocukluğumuzun lezzeti..anılardaki pasta..Çocukken hepimizin bir mozaik pasta yapma deneyimimiz olmuştur..Ne dersiniz bugün hatıralarımızı canlandırmaya....Haydi mutfağa girelim ve bu seferde kendi çocuklarımız için yapalım...
Malzemeler
150 gr.tereyağ veye margarin
1 paket petibör bisküvi
2 paket negro bisküvi
1 paket kakaolu piknik bisküvi
1 çay bardağı kavrulmuş fındık veya fıstık
1 paket fıstıklı çikolata
1 paket bitter çikolata
4 yemek kaşığı nutella
3,5 yemek kaşığı kakao
2  çay bardağı süt
1  portakal kabuğu rendesi
YAPILIŞI
  1. Tereyağınızı eritin,içine portakal rendenizi ve kakaonuzu ekleyin,iyice karıştırın.
  2. Bisküvilerinizi karıştırma kabının içine elinizle ufak parçalar halinde rastgele kırın.
  3. Bitter çikolatayı benmari usulu eritin,fıstıklı çikolatayı bıçakla iri iri doğrayın.
  4. Fındıklarınızı hafifce kavurun,sonra rondoda irice kıyın.
  5. Karıştırma kabınındaki bisküvilerin içine sırayla yağlı karışımı,fındıkları,çikolataları ,nutellayı ve en üste sütü döküp,kaşıkla iyice karıştırın.Karışım katı bir krema kıvamına gelicek,ama bisküviler çok ezilmesin sadece sosa iyice bulansın.
  6. Daha sonra hangi kalıbı istiyorsanız,kalıba strech film kaplayın.Karışımı içine dökün,kaşıkla bastırarak düzeltin.Üstünü tekrar strech filmle kaplayın,buzluğa koyup dondurun.
  7. İkram edeceğiniz zaman buzluktan çıkarın ,servis tabağına alın,üstüne çikolata sos yapıp dökün,süsleyin.
  8. ****Pastanızı önceden hazırlayıp buzlukta saklıyabilirsiniz.Lazım olduğu zaman kullanabilirsiniz.Sos olarak ben hazır çikolata sos kullandım.Hem lezzetli ,hem de pratik oldu.
    *****Pastanızın daha şekerli olmasını istiyorsanız 2 yemek kaşığı şeker ilave edebilirsiniz ,ama bence gerek yok çünkü benim pastaya eklediğim çikolata ve nutella yeterli geliyor.Süper ,sıradışı bir mozaik pasta oldu.Tavsiye ederim.....
AFİYET OLSUN.Sevgiler...

devamı »

ÇÖP ŞİŞTE YUFKALI KÖFTE

Hanımlar haydi hepberaber mutfağa....Bugün çöp şişte yufkalı  köfte yapıyoruz..Evet doğru okudunuz..çöp şişte..Köfteyi yapıyoruz,yufkaya sarıyoruz,kesip çöp şişlere diziyoruz,ister tavada,ister fırında pişiriyoruz..Sonrada afiyetle yiyoruz..İştee bu kadar kolay..


MALZEMELER
2 tane yufka
500 gr dana kıyma(2 defa çekilmiş)
1 tane kırmızı biber
1 tane soğan
yarım demet maydanoz
1 yumurta
tuz (damak tadınıza göre)
karabiber(damak tadınıza göre)
kimyon(damak tadınıza göre)
2 diş sarmısak
3 yemek kaşığı galeta unu
YUFKANIN ARASINA SÜRMEK İÇİN
2 yumurta akı+3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı,kırmızı biberlerinizi,sarmısağınızı ve maydanozunuzu rondodan çekin.
  2. Kıymanızın içine soğanlarınızı suyuyla birlikte,yumurtayı,maydanoz,galeta unu,sarmısak ve baharatları ekleyin,iyice yoğurun.(macun gibi olsun).
  3. En son kırmızı biberlerinizide ekleyip,tekrar yoğurun.
  4. Yufkanızı bir kat olarak tezgaha serin,her tarafına fırçayla yumurta akı karışımını sürün.Daha sonra yufkanızı ikiye katlayın.Köfte harcınızı ikiye ayırın.
  5. İkiye katladığınız yufkanın düz olan ucuna  kıymanızın ayırdığınız kısmını  rulo haline getirip yerleştirin,sıkıca sarın.Uzun bir sigara böreği şeklinde olacak.
  6. Diğer yufkanızıda  kalan kıymayla aynı şekilde sarın,hazırladığınız ruloları ortadan ikiye kesip tepsiye yerleştirin,buzdolabında 2- 3 saat bekletin.(kesilmesi daha kolay olur.)
  7. Bekliyen rulo köftelerinizi kesme tahtanızın üstünde keskin bir bıçakla dikkatlice bir parmak eninde kesin,dörder tane çöp şişe dizin.
  8. İsterseniz fırın tepşisine yağlı kağıt koyarak pişirin,istersenizde büyük bir teflon tavada kızartabilirsiniz.(ben kızartmasını daha çok sevdim..)(Fırında pişirirecekseniz köftelerinizin üstüne biraz fırçayla tereyağ veya sıvıyağ yağ sürün..Bir tarafı pişince öteki tarafını çevirin ve yine hafifce  yağlayın..)
  9. Domates sosla sıcak sıcak ikram edin.

  10. Domates sos

    4 adet domates
    2 diş sarmısak
    1 yemek kaşığı sirke
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    2 tane kesme şeker
    karabiber
    kırmızı acı biber
    yeteri kadar tuz

    ****Rendelenmiş domates ve sarmışakları 2 yemek kaşığı yağda soteleyin.Biraz kavruluktan sonra içine kesme şeker,sirke ve baharatlarınızı ekleyin.

    AFİYET OLSUN..Sevgiler..

devamı »

YUFKA ÇANAĞINDA TABULE

Davet sofralarınızda fark yaratmak istiyorsanız, işte bu salata tam size göre.Lezzzetli tabule, çıtır yufka çanağıyla buluştu..Sizlerin beğenisine sunuldu..Lezzzetli  , şık ve pratik bir sunum..


MALZEMELER
3 tane yufka
3 deste maydanoz
1 deste nane
6 sap yeşil soğan
1tane kırmızı biber
1 tane salatalık
1 tane sert domates
1 çay bardağı ince bulgur
kimyon
tuz
kırmızı pulbiber
SOSU
3 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı limon varsa turunç ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
  1. Maydanoz,nane ve yeşil soğanları incecik kıyın.
  2. Salatalık,domates ve kırmızı biberi doğrayabildiğiniz kadar ufak doğrayın.
  3. Bulguru bir kaseye alın,üstünü örtecek kadar sıcak suyla ıslatın.İçine baharatlarınızı atıp,karıştırın.10 dakika bekletin,yumuşasın.
  4. Bütün malzemeleri büyük bir kaba alın,hepsini iyice karıştırın.
  5. Salatanızın üzerine hazırladığınız sosu  dökün,iyice karışsın.
  6. Yufkaları kareler halinde hazırlayın.1 yufkadan 4 adet kase çıkıyor.
  7. Hazırladığınız kareleri orta boy tel süzgecin içine yerleştirin,üzerini çömçeyle sabitleyin ve bol yağda kızartın.
  8. Salatalayı ikram edeceğiniz zaman kaselere doldurun ,ikram edin.

  9. AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »

PIRASALI KİŞ[TART]

  Pişirmesi en kolay,en lezzetli sebzelerimizdendir PIRASA....Zeytinyağlısı,etlisi çokca pişer evlerimizde..Peki siz pırasayı hiç kişin içinde denediniz mi?Deneyin vaz geçemiyeceksiniz....Peynirle pırasa buluştu,yumurta ve sütle karıştı,incecik hamura yayıldı,kaşarla örtüldü ve ortaya bu nefis lezzet çıktı.....Sizede yemesi düştü..AFİYET OLSUN..



MALZEMELER

1deste pırasa[1 kğ.kadar]
1 tane soğan
1 su bardağı beyaz peynir(Köy peyniri)
2 yumurta
1 kırmızı biber
2 yemek kaşığı süt
1 kutu kaşığı krema
kırmızı pul biber
karabiber
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri

HAMURU
125gr.tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartmatozu
tuz
2 kesme şeker
aldığı kadar un[300 gr.kadar]

YAPILIŞI
  1. Tereyağı,yoğurt,tuz,şeker,k.tozu ve aldığı kadar unla yoğurun.Yumuşak bir hamur olacak.Hamurunuzu buzdolabına koyun,1 saat dinlensin.
  2. Pırasayı ince ince kıyın,soğanları ve kırmızı biberleri küçük doğrayın.
  3. Doğradığınız sebzeleri 2 kaşık sıvı yağda kavurun,çok öldürmeyin.Kavururken baharatlarınızı ekleyin.
  4. Peyniri elinizle ufalayın,yumurta,süt ve kremayı ayrı bir kapta çırpın.
  5. Kavrulan sebzeleriniz soğuyunca peynir ve çırptığınız sosla karıştırın.
  6. Dinlenen hamurunuzu merdaneyle tart kalıbınızın içine göre açın.
  7. Hazırladığınız pırasalı harcı içine yayın.175 derece fırında 45 dakika kadar   pişirin.Pişmesine yakın son 15 dakikada rendelenmiş bir kase kaşar peyniri üstüne ekleyin.Kızarınca fırından çıkarın.Servis tabağınıza alın.
AFİYET OLSUN...Sevgiler....

devamı »

YAĞ MANTISI

Kayseri denince aklımıza gelen ilk lezzet çeşit çeşit Kayseri mantısı.... Benim favorim yağ mantısı tabiki...Kızarmış çıtır ,puf puf mantının üstünde yoğurt ve lezzetli bir domates soss..Şimdiden ağzınız sulandı değil mi???...Hadi o zaman doğru mutfağa, Nurlu Mutfağın pratik tarifiyle yağ mantısı yapmaya...







MALZEMELER
1 yumurta
1,5 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket dr. öekter instant kuru maya veya 20 gr.yaşmaya+ 1 su bardağı ılık su+ 2 kesme şeker
tuz
alabildiği kadar un
sıvı yağ kızartmak için
İÇ MALZEMESİ
 500 gr.dana kıyma
tuz
kırmızı pulbiber
karabiber
1 küçük doğranmış soğan( arzuya göre)
 DOMATES SOS
 4 domates
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
3 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
2 tane kesme şeker
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ


YAPILIŞI

  1. Ilık suyunuzun içine 1 paket kuru  mayanızı veya yaşmayanızı ve kesme şekerinizi koyup ,karıştırın,köpürsün.Geniş bir kabın içine yumurtanızı,yoğurdunuzu,sirkenizi,sıvıyağınızı ve tuzunuzu koyun,üstüne köpüren mayanızı ekleyin,karıştırın.
  2. Azar azar un ekliyerek; çok yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamurunuzun üstünü bezle örtün .1 saat mayalanmaya bırakın.
  4. Kıymanıza karabiber; tuz ve kırmızı biberi ekliyerek iyice yoğurun.
  5. Mayalanan hamurunuza bir miktar daha un ekliyerek tekrar yoğurun.Bu sefer hamurunuz normal yumuşak kıvamda olacak.
  6. Yoğurduğunuz hamuru bezelere ayırın.Açabileceğiniz büyüklükte açın.(hamurun çok ine olması gerekmiyor)(3 cm).Büyük kareler halinde kesin ;içlerine kıymanızdan birer tatlı kaşığı koyun.
  7. Bohça şeklinde önce karşılıklı iki ucu; daha sonra öteki karşılıklı iki ucu kapatın.
  8. Araları hafif açık kalsınki kızartırken içine yağ girsin ;kıyma iyi pişsin.
  9. Hazırladığınız mantıları, un serptiğiniz tepsiye dizin.
  10. Sos için domatesleri rendeleyin ;sirkeyi; yağı; sarmısak,salça ve baharatları ekliyerek hep beraber kaynatın.
  11. Bu arada büyük bir tencereye bol sıvı yağ koyun ;iyice ısınsın.
  12. Mantılarınızı kızgın yağa atın; karıştırarak kızartın.Kızaran mantılarınızı kapaklı bir tencerede biriktirin.
  13. Kızaran mantılarınızı; sarmısaklı yoğurt ve domates sosla ikram edin.

NOT: Mantılarınızı yapınca buzdolabında üstüne bir bez sererek bekletebilirsiniz.Yalnız kızartmadan önce dışarda 15 dakika ılımasını ve mayalanmasını beklemeniz lazım.Aynı gün kızartırsanız  mantılarınız daha güzel kabarır.


devamı »

LİMONLU CHEESECAKE

Peynir ve limon .... Muhteşem ikili...Miss gibi reyhasıyla,lezzeti ve hafifliğiyle.. Bence cheesecakelerin en hafifidir ,Limonlu cheesecake..Yapım aşamaşı gözünüzü korkutmasın.Herşeyi kuralına uyarak yaparsanız,emin olun muhteşem bir sonuca  erişeceksiniz..Dikkat edin evdekiler misafirler gelmeden bitirmesin.. Hadi size kolay gelsin...doğru mutfağa...


MALZEMELER

900gr.labne( ben içim labne  kullanıyorum.)(süzülünce 850 gr.)
1 su bardağı şeker
1 vanilya
3 yumurta
1 limon suyu
2 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
200 ml.krema (1 küçük kutu)

TABANI
2 paket eti sultani kepekli bisküvi
100 gr.tereyağ
1 kahve fincanı kavrulmuş dövülmüş fındık
1 limon kabuğu rendesi
SOSU
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
2,5 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı su
1 vanilya

YAPILIŞI
  1. Bisküvilerinizi rondoda un haline getirin.Tereyağını eritip bisküvilerin içine ekleyin,kaşıkla iyice karıştırın.Bu karışıma biraz limon rendesi ve dövülmüş ,kavrulmuş fındığıda ekleyin,tekrar iyice karıştırın.
  2. 26 cm.lik kelepçeli kalıbı yağlı kağıtla kaplayın,bisküvi karışımını elinizle iyice basarak kalıba yerleştirin.Kremalı karışımı hazırlayana kadar buzdolabında bekletin.
  3. İç harcı için labnenizi,vanilyanızı,limon kabuğu rendenizi ve şekerinizi karıştırma kabına alıp mixerle iyice çırpın.
  4. Çırptığınız karışıma , yumurtalarınızı teker teker ekliyerek tekrar çırpın.Mixeriniz düşük ayarda olsun.
  5. Daha sonra sırayla kremayı,limon suyunu ve rendesini,unu ve nişastayı ekleyin ,biraz çırpın.
  6. Çırptığınız karışımı dolapta beklettiğiniz bisküvili tabanın üstüne dökün.
  7. Kalıbınızı aliminyüm kağıtla kaplayıp,içi su dolu bir tepsiye oturtun,ilk 15 dakika 170 derece  sonra 150 derecede fırında 1 saate yakın pişirin.Kekinizin üstü kalıbı salladığınızda hafif sallanıyorsa,pişmiş demektir.
  8. Pişen kekinizi fırından hemen çıkarmayın,fırının kapağını hafif aralık bırakıp 15 dakika fırında ılıtın.Daha sonra dışarı alın,iyice soğuduktan sonra buzdolabında 6 saat bekletin.
  9. Üzerine isterseniz çikolata sos,isterseniz limonlu sos yapabilirsiniz.
  10. Limon sos için, sos malzemesini ocakta iyice pişirin,hafif soğuyunca kekinizin üstüne dökün..
CHEESECAKE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Peynirinizi mixerin düşük ayarıyla çırpın.Çok çırparsanız şertleşir,kekiniz çatlar.Kekin hamurunu kelepçeli kalıba dökünce, bir kaç kere tezgaha vurup,içindeki kabarcıkların sönmesini sağlayın.Kekiniz böylelikle çatlamaz.Kekimizi yine çatlamayı önlemek için su dolu bir kabın içine oturtarak pişiriyoruz.Bütün malzemelerinizi oda sıcaklığında kullanın..Labne peynirinizi kullanmadan önce 2 saat kadar tel süzgeçte bekletin,iyice süzülsün..Kekinizi 6 saatten önce kalıptan çıkarmayınız,parçalanır.

AFİYET OLSUN.Sevgiler....



devamı »

DOSTLARLA SÜPRİZ KUTLAMA

 Bahar nihayet tüm güzelliğiyle başlıyor..Adana'da en güzel mevsim..Hava mis gibi,her yer yemyeşil...Portakal ağaçları yavaş yavaş tomurcuklandı..Yakında Adanamız mis gibi portakal çiçeği kokusuyla dolacak.İşte baharın hepimize neşe ,mutluluk getirdiği böyle bir günde arkadaşlarım bana çok güzel bir süpriz hazırlamış ....Tam bir süpriz oldu bana ama..


Bugün arkadaşlarımla sözleşmiştik,beraber bir öğlen yemeği yiyip, sohbet edecektik..Ben herşeyden habersiz,.. rutin pazartesi,her evde olduğu gibi  akşama ne pişecek ,marketten alınacaklar, evde yapılacaklar derken,evin düzenini sağlayıp hazırlandım....Hatta kuaföre bile üşendim,saçımı evde yaparım diye düşündüm..Ama Zeyno olmaz Nurşen abla süslenelim bugün biraz hadi kuaföre diye inat etti..gene birşey anlamadım..Gittik ,süslendik,yemeğe gittik..Kapıdan girerken baktım Sinem'le,Gül'de geldi..heralde arkadaşlarıyla yemek yiyecekler dedim..Baktım bizimle beraberler .Aygül'le,Zeyno ne güzel düşünmüş ,iyiki haber vermişler kızlara da diye geçti içimden ..
Sante cafenin o güzel yemeklerini yedik,sohbetler ettik...Sonra bir baktım bir pasta geliyorr..Bende gene tık yokk..saf saf ayyy kimin doğumgünüydü falan diyorum..Kızlara bakıyorum..Pasta masaya konunca bir baktım ki kocaman bir NURLU MUTFAKTA yazısı..Yani herşey benim için...kalbim çarptı,gözlerim doldu.. Üstüne birde yılın en güzel ahçı ödülü...(Valla onlar uygun görmüş ,en güzel diye bir iddam yok..)Pastada süperdi herşey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü.Mixerim,laptopum bile vardı.Yapanında düşüneninde elline,yüreğine sağlık.Yaptıklarım beğenilsin, takdir edilsin yeter bana.Ama şımarmadım desem yalan olur..(kızlar ödül süper fikirdi,)çok teşekkürler...Arkadaşlarım blogumu hayırlamak için toplanmış,düşünmüş ve bana süpriz yapmışlar..var mı daha güzel bir mutluluk..anılmak..sevilmek..takdir edilmek...hatırlanmak..

devamı »

ARPA ŞEHRİYELİ ET

Bugün öyle bir yemek yapalımki, hem kolay, hem lezzetli, hemde şık olsun.
.Birde pilavla eti beraber olsun ....
Çok mu abarttım...
Hayır, işte annemin bu muhteşem yemeği ,tarifiyle karşınızda..Deneyin pişman olmıyacaksınız..


MALZEMELER
1 kg.dana kuşbaşı
400 gr.arpa şehriye
1 su bardağı kaşar peynir rendesi
1,5 tatlı kaşığı domates salçası
1,5 tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarmısak
1 soğan rendesi
tuz
karabiber
biraz tarçın
1 etsu tablet
100 gr.tereyağ
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI
  1. Tereyağnızın yarısını ve 2 yemek kaşığı sıvı yağınızı tencerenizde eritin.Eriyen yağınıza sarmısaklarınızı rendeleyin ve etlerinizi içine ekleyip,iyice kavurun.
  2. Kavrulan etlerinize önce rendelenmiş soğanı,sonrada soğanla iyice kavrulduktan sonra  salçalarınızı ve baharatlarınızı ekleyin,hepberaber iyice kavrulunca içine yeteri kadar sıcak su ilave edip,iyice pişirin.
  3. Tereyağınızın geri kalan kısmını ve 1 kaşık sıvı yağınızı başka bir tencerede ısıtın,arpa şehriyeleri içine ekleyip ,rengi açık kahverengi olana kadar kavurun.
  4. Kavrulan şehriyelerinize etsu tablet ve 4 bardağa yakın su ilave edip pilav gibi pişirin.
  5. Etleriniz iyice pişince ,etleri bir fırın kabının alın,üstüne pişirdiğiniz pilavı serin.Onun üstünede kaşar rendenizi serpin ve 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
  6. Pişince dilimleyin ve yeşil  salatayla ikram edin.
    NOT:Canım anneme binlerce teşekkürler.... 
AFİYET OLSUN..Sevgiler...

Yemeğimize eşlik eden hardal soslu yeşil salatamız

devamı »

KALBURABASTI

Tatlılar uyurken bile rüyalarımızdadır...
Mutfakta bizi  bekleyen bir tabak tatlı , hiç mi hiç
aklımızdan çıkmaz..
İşte kalburabastıda böyle bir lezzet ..
Yedikçe bir tane daha mı yesem diye düşündüren,içindeki cevizle lezzetine doyamıyacağınız bu tatlı denenmiş ve onaylanmış tarifiyle Nurlumutfakta``nın takipcileriyle buluşuyor..

MALZEMELER
250 gr.tereyağ veya tereyağlı margarin
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1,5 çay kaşığı karbonat
1 tane  vanilya
1 limon rendesi
3 bardak kadar un
1,5 su bardağı ceviz

ŞURUBU
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  1. Yumuşamış margarini,yumurtayı ,pudra şekerini,sıvı yağı,yoğurt,vanilya ve limon rendesini iyice yoğurun.
  2. Bu karışıma kabartma tozunu ve unu ilave edin,iyice pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğurun.Hamurumuz yumuşak kıvamlı bir hamur olacak.
  3. Hamurunuzu 30 dakika dinlendirin.
  4. Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın,her bezeyi avucunuzun içinde yuvarlak olarak açın ve rendenin iri tarafına bastırın.İçine iri ceviz parçaları koyun ve iki ucunu hafifce birleştirin(.Birleşen ucu alta gelecek.)
  5. Bütün hamurlarınız bitene kadar bu işlemi yapın.Yaptığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla dizin.
  6. 175 derece fırında  pembeleşinceye kadar pişirin.
  7. Soğuyan şerbetinizin içine  pişen sıcak tatlılarınızı koyun.Tatlılarınızı şerbetin içinde 10 dakika bekletin,sonra servis tabağına alın.
  8. Şerbet için, suyla şekeri tencerenize alın,15 dakika kaynatın,sonra limon suyunu ekleyin ,5 dakika daha kaynatın.Şerbetinizi tatlıya başlamadan kaynatın,soğusun.



AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »

TAVUKLU PIRASALI MUSKA BÖREĞİ

MALZEMELER
500 gr.tavuk kuşbaşı( küçük doğranmış yarısı but yarısı göğüs)
3 sap pırasa (ince kıyılmış )
1 tane kırmızı biber(küçük doğranmış)
2 tane sert domates( küçük doğranmış )
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
tuz
1çay kaşığı kekik
1küçük kase kaşar peynir rendesi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 tane yufka
kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI
  1. Tavuklarınızı ufak kuşbaşılar halinde doğrayın.(mümkün olduğu kadar ufak olsun. )
  2. Tencerenize sıvı yağınızı koyun içine 1 diş sarmışak rendeleyin.Yağ ısınınca tavuklarınızı içine atın; kavurun.
  3. Kavrulan tavuklarınıza pırasalarınızı ve kırmızı biberlerinizi  ekleyin.
  4. Biraz kavrulduktan sonra domateslerinizi ve baharatlarınızıda ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
  5. Tavuklu harcınızı cam bir kaseye alın soğutun.
  6. Soğuyan tavuklarınıza kaşar rendenizi ekleyin.
  7. Yufkalarınızı 3 parmak eninde şeritler halinde kesin.
  8. İçine birer kaşık tavuklu harçtan koyup; muska şeklinde sarın.(ucunu suyla ıslatıp kapatın.)
  9. Bol yağda kızartın ;servis edin.
devamı »

IZGARA HELLİMLİ SEBZELİ SALATA

Hellim peynirini kim sevmez ki??..Kalsiyum oranı yüksek,sunumu rahat,lezzetli bu doyurucu peynirden kim yemek istemez ki??..Bir de yanında lezzetle soslandırılmış ızgara sebzeler ve tazecik yeşillikler varsa..Değmeyin keyfimize..))))


MALZEMELER
200 gr.tuzsuz hellim peyniri
2 tane kabak
2 tane uzun patlıcan
2 tane kırmızı biber
1 paket akdeniz yeşilliği
10 tane cheery domates

SOSU
2 yemek kaşığı balsamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  • Kabaklarınızı; patlıcanlarınızı ve kırmızı biberlerinizi halka halka doğrayın.Tost makinasında veya fırında ızgara yapın.(Sebzelerinizi ızgara yaparken fırçayla hafif yağlayın ; üzerine biraz kırmızı biber ve tuz ekleyin.)
  • Akdeniz yeşilliklerini yıkayıp kurutun ;sonrada salata tabağınıza elinizle iri parçalara bölerek yerşeştirin.
  • Yeşilliklerinizin üstüne ızgara sebzelerinizi ve cheery domateslerinizi  koyun.
  • En son helimlerinizi tost makinasında veya teflon tavada ızgara yapın.Sebzelerinizin üstüne yerleştirin(.Hellimlerinizi salatanızı ikram edeceğiniz zaman ızgara yapın ,sıcak sıcak salataya ekleyinYoksa hellimleriniz sert olur.)
  • Sosunuzu karıştırın.İkram edeceğiniz zaman salatanızın üstüne kaşıkla dökün.
AF'YET OLSUN.Sevgiler...


devamı »

DUL AVRAT ÇORBASI( ERİŞTE ÇORBASI)

Adana'mızın en eski yemeklerindendir Dul Avrat çorbası..Küçük büyük herkesin favorisidir..Hem çok besleyicidir,hemde lezzetine doyum olmaz...Hadi bugün  mutfağa girip eskilerden gelen bu geleneksel yemeğimizi pişirelim,küçük büyük herkesi mutlu edelim...


MALZEMELER
1kase haşlanmış yeşil mercimek
1 kase kare erişte
1 kase haşlanmış nohut
 1tane orta boy soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tane domates  rendesi
1 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ
tuz
az karabiber
1 limon suyu
2 bardak et suyu
3 bardak su
1  çay kaşığı kuru nane

YAPILIŞI
  1. Yağınızı tencerenize koyun,ısınınca küçük doğranmış soğanlarınızı ekleyin,kavurun.
  2. Soğanlarınız kavrulurken salçalarınızıda ekleyin,iyice karıştırın.
  3. Sonra mercimeklerinizi ve nohutlarınızı ekleyin biraz kavrulsun.
  4. Bu karışıma domateslerinizi ,tuzu ve karabiberide ekleyin,biraz pişsin.
  5. Biraz pişince et suyuyla suyu karıştırın, çorbanıza ekleyin.
  6. Tencerenizin kapağını kapatın ,çorbanız kaynasın.
  7. Çorbanız kaynamaya başlayınca eriştelerinizi çorbanın içine atın.
  8. Pişmeye yakın limon suyunu ekleyin ve altını kapatın.
  9. Üzerine kuru nane atın.
NOT :Hazır erişte bulmadıysanız,1 yumurta ,su,biraz tuz  ve unla az miktarda hamur yoğurup,sonrada açıp küçük kareler halinde kesebilirsiniz..
    AFİYET OLSUN.Sevgiler.....
    devamı »

    CEVİZLİ SARMA TEL KADAYIF

    Yemek sonrasının süprizidir tatlı...Hele bide o tatlı kadayıf olursa, değmeyin keyfimize..Sevmeyen varmıdır acaba kadayıfı???...Cevizlisi,fıstıklısı,kaymaklısı çeşit çeşit...Hepsinin yeri ayrı.Bugün Nurlu mutfakta cevizli sarma kadayıf var..Hadi buyurun sofraya...




    MALZEMELER
    500 gr.tel kadayıf
    200 gr.iri dövülmüş ceviz
    250 gr.tereyağ

    ŞERBETİ
    3,5  su bardağı su
    2,5  su bardağı şeker
    1 tatlı kaşığı limon suyu

    YAPILIŞI
    1. Tereyağınızı eritin.Kadayıflarınızı geniş bir kaba alın,erimiş tereyağın yarısını üstüne dökün,karıştırın.Karıştırırken tel kadayıflarınızı kopartmayın.
    2. Kadayıfınızdan bir miktar alın,kesme tahtanızın üstüne uzunlamasına serin,bir ucuna genişce dövülmüş cevizinizden yayın,sıkıca rulo halinde sarın.
    3. Bütün kadayıflarınız bitene kadar sarın,yanyana payrexinize dizin.
    4. Sarma işleminiz bitince, kalan tereyağınızı kaşıkla kadayıf sarmalarınıza paylaştırın.
    5. 175 derece ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin.
    6. Şerbeti için şekerle suyunuzu iyice kaynatın,son 5 dakikasında limon suyunuzu ekleyin.(20 dakika kadar .)
    7. Fırından çıkan talınıza ılık şerbeti dökün,kaymakla ikram edin.

    8. AFİYET OLSUN..Sevgiler..
    devamı »
    Image and video hosting by TinyPic

    Nurşen Aksoy

    Image and video hosting by TinyPic