ÇİLEKLİ TRİFLE

İşte yine çilekli muteşem bir lezzet..

Hem göze, hemde damağa hitap edecek süper bir tat.

Adeta bir görsel şölen..

Yapımı çok kolay,ama yapması bir o kadar da eğlenceli bir pasta..

Deneyin ,denemeden bilemezsiniz..

Çocuk büyük herkes bu lezzete bayılacak!!!



MALZEMELER

750 gr. çilek
2 tane muz
15 adet kedi dili
1küçük çilekli jöle
 1 kğ. süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1,5 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
50 gr. tereyağ
200gr.labne peyniri
2 yemek kaşığı çilek reçeli suyu
1 çay bardağı süt

YAPILIŞI
  1. Nişasta,un,şeker,yumurta sarısı ve sütle pürüzsüz bir krema pişirin.Pişen kremanıza sıcakken tereyağ ve vanilyayı ekleyin,mixerle iyice çırpın.Hafif ılıyınca labne peyniride ekleyin,tekrar 5 dakika çırpın.Kremanız hazır.....
  2. Çilek reçeli suyunu 1 çay bardağı sütle karıştırın.Çilekleri  ve muzları dilimleyin.
  3. Ayaklı bir cam kaseye, önce dilimli çileklerden bir duvar oluşturun..Kedidillerini ,süte önlü arkalı hemen batırıp çıkarın,kasenin altına bir kat dizin.Üstüne kremadan bir kaç kaşık koyun.Onun üstüne doğranmış çileklerden dizin.Tekrar bir kaç kaşık krema koyun,üstüne tekrar kedidili dizin.O katın üstüne krema koyduktan sonra, o katada  dilimlediginiz muzları koyun.Bütün malzemeyi cam kaseniz dolana kadar sırayla dizin.
  4. En son kata krema koyun,üstünü muzlarla ,çilekleri karıştırarak dizin.Üzeri 1 parmak kadar boş kalsın..
  5. Jölenizi  hazırlayın ,dolapta hafif soğusun.Biraz katılaşmaya başlayınca triflenizin en üstüne kaşıkla koyun.Sonra dolaba koyun,5- 6 saat soğusun,jölesi donsun.
  6. İkram edeceğiniz zaman en  üstüne çilekleri doğrayın istediğiniz şekilde süsleyin..
*****Kedidillerinizi süte hafifce batırıp çıkarın,içinde fazla tutarsanız erir..

AFİYET OLSUN...Sevgiler..

 

devamı »

Brownie Cheesecake

Bence cheesecakelerin en lezzetlisi..Özelliklede çikolata tadını seviyorsanız..Hem kek,hem de pasta...İkisi birarada)))Şimdi Nurlu Mutfağın kolay tarifiyle çok kolay..Ben yapamam olmaz demeyin,deneyin..Ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz... Hadi hala girmediniz mi mutfağa????Yapın ve şaşırtın herkesi..




MALZEMELER

450 gr. labne peyniri
1 küçük su bardağı şeker
60 gr.tereyağ(oda sıcaklığında)
1 tane vanilya
2 yemek kaşığı un
2 yumurta
3 yemek kaşığı ekşi krema(kremaya 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip,1 saat bekletin)

Brownie için
3 yumurta
1 su bardağı un(100 gr.)
1 su bardağı şeker(140 gr.)
3 paket bitter çikolata(eritilmiş)
1 tane vanilya
1 tutam tuz
1 portakal kabuğu rendesi
125 gr.tereyağ
26 cm.lik kelepçeli kalıp

Üstü için
100 ml.krema
1 paket sütlü çikolata

YAPILIŞI

  1. Brownie için tereyağını şekerle iyice çırpın.İçine yumurtaları ,portakal rendesi ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.
  2. Çikolatalarınızı benmari usulu eritin.İçine tuzu ekleyin.Bu karışımı çırptığınız kek karışımına ekleyin,daha sonra un ekleyin.Çok fazla çırpmayın.Brownie karışımınızı buzdolabına koyup,peynirli karışımı ekleyin.
  3. Peynirli karışım için labneyi,tereyağını ve şekeri çırpın.Çırparken sırayla önce vanilyayı sonrada yumurtaları teker teker peynir karışımına ekleyin.Ekşi kremanızıda ekledikten sonra unu  ekleyin,biraz daha çırpın.Şimdi peynir karışımınızda hazır.
  4. Kelepçeli kalıbınızın altını yağlı kağıtla kaplayın.Brownie karışımının 3>4 tabana yayın,onun üstüne peynir karışımını koyun.En üstede brownie karışımının ayırdığınız 1>4 nü koyun.
  5. Fırınınızı ısıtın,kelepçeli kalıbınızın altını alimünyum folyoyla kaplayın.Fırın tepsisine su doldurun,cheesecakenizi  sulu  tepsiye koyun.Önce10 dakika 180 derecede,sonrada 40 dakika kadar 150 derecede pişirin.Cheesecakenizin istü hafif sallanıyorsa olmuş demektir.
  6. Cheesecakeniz pişince 10 dakika kadar fırının kapağını aralık bırakın,içinde ılısın.Daha sonra çıkarın,soğuduktan sonra buzdolabında 6 saat kadar bekletip öyle servis yapın.
  7. Süslemek için 100 ml. kremayı ısıtın,içine 1 paket sütlü çikolayı ekleyin ,karıştırın.Donmadan kaşıkla şekil vererek  cheesecakenizin üstüne dökün..
AFİYET OLSUN..Sevgiler..


devamı »

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Besin ve vitamin değeri bakımından en zengin sebzelerimizden biri olan ENGİNARIN şimdi tam zamanı....Faydalarını saymakla bitiremeyiz..Başta karaciğer dostu,kalp,damar,şeker hastalalıklarını önleyici..ve daha niceleri..İşte bu muhteşem sebzeyi zevkle tüketeceğiniz ,kolay ,lezziz bir tarif..Deneyin ,çok seveceksiniz,sevecekler....

 MALZEMELER

8 tane enginar
1,5 kase bezelye
4 tane ortaboy havuç
250 gr.kıska soğan
1 bardak portakal suyu
1/2 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
8 adet kesme şeker
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
dereotu
YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı soyun,tüm bırakın.Havuçlarınızı soyun,küp küp doğrayın.
  2. Enginarlarınızı soyulmamış aldıysanız syapraklarını temizleyin,orta tüylü kısmını kaşıkla yavaşca alın,limonlu suya ıslayın.Hazır aldıysanız ,sadece güzelce yıkayın,limonlu suya ıslayın.
  3. Zeytinyağınızı yayvan bir tencereye koyun,hafif ısınınca soğanlarınızı yağın içine koyun,hafif şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Soğanlarınız şeffaflaşınca içine bezelyeleri ve havuçları koyun,beraber hafif kavrulsunlar.
  4. Sebzeleriniz hafif kavrulunca ,enginarlarınızı sebzelerinizin aralarına koyun,şekerini ve tuzunu atıp,tencerenizin kapağını kapatın,5 dakika böyle pişsinler.
  5. 5 dakika sonra enginarlarınızın üstüne sıcak suyu ve portakal suyunu dökün,ununuzu serpin,kapağını kapatın,yarım saat kadar pişirin.
  6. Enginarlarınızı çatalla kontrol edin ,yumuşamışsa pişmiş demektir,altını kapatın,tencerenizi kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
  7. Zeytinyağlınız soğuyunca, önce enginarları servis tabağınıza alın,sonra içindeki sebzeyi kaşıkla enginar kaselerinin içine doldurun.Üzerini doğranmış dereotuyla servis edin.
  8. Eğer ılık seviyorsanız, ılıkken de servis tabağınıza alıp servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN..Sevgiler..



 

devamı »

LİMONLU HAŞHAŞLI KEK

Kek olsun, ama kremasız olsun istedik..Hafif olsun ,ama lezzeti bul olsun  dedik...Ortaya bu nefis kek çıktı..Mis gibi limon reyhasıyla,çıtır çıtır haşhaşlarıyla yumuşacık bir kek istiyorsanız haydi doğru mutfağa...Deneyin favoriniz olacak...
MALZEMELER
5 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1su bardağı sıvı yağ(1 parmak eksik)
200 ml.krema
2 limon rendesi
1 limon suyu
3 yemek kaşığı haşhaş(mavi haşhaş)
1|2 kahve fincanı süt
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1|2 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı badem tozu

YAPILIŞI
  1. Yumurtalarınızı şekerle beraber iyice çırpın.
  2. Haşhaşlarınızı sütle beraber ıslayın.
  3. Un,nişasta,badem tozu,karbonat ,vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyin,beklesin.
  4. Çırptığınız yumurtalara sırayla krema,sıvı yağ,ısladığınız haşahaş,limon suyu ve rendesini ekleyin,iyice çırpın.
  5. En son elediğiniz unlu karışımı kaşık kaşık ekleyin,karıştırın.
  6. Yağlayıp ,unladığınız kek kalıbınıza koyun,170 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.
  7. Kekiniz pişince ,hafif soğuduktan sonra servis tabağınıza alın.
  8. Üzerine 1 limon suyunu ,3 yemek kaşığı pudra şekeriyle karıştırıp sos yapıp, dökün.



AFİYET OLSUN..Sevgiler..


 

devamı »

KÖY USULU KABAK DOLMASI[ADANA USULÜ]

Kabak dolmasını kim en çok sever???Parmak kaldırsın..Kabaklı yemek çeşitlerinin en güzellerinden biri..Özellikle de çocukların favorisidir kabak dolması..Bugünkü tarifimizle dolmanız daha da lezzetlenecek....Evdeki yemek listesinde en başa geçecek..







MALZEMELER

7 veya 8 tane orta boy kabak
500 gr.koyun kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 tane orta boy soğan
2 tane orta boy domates
nane
maydanoz
tuz
3 diş sarmısak
1çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
50 gr. tereyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
SOSU
1 limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 diş ezilmiş sarmısak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı biber salçası
YAPILIŞI
  1. Limon suyu,nar ekşisi,kuru nane,biber salçası ve ezilmiş sarmısakları karıştırın.Kabaklarınızı ikiye bölün ve güzelce oyun..Hazırladığınız sosla, bütün kabaklarınızın içini dışını soslayın.10 dakika kadar beklesin.
  2. Soğanlarını küçük küçük doğrayın,sarmısakları dövün,nane,maydanoz ve domatesleri ufak doğrayın.Pirinçleri iyice yıkayıp,süzün.
  3. Önce soğanla salça,karabiber,tuz ve nar ekşisini iyice karıştırın.Bu karışıma kıymanızı ekleyin,yoğurun.Daha sonra sırayla pirinç,nane ,maydanoz,domates ve yağlarınızı ekleyin,karıştırın.
  4. Hazırladığınız içi, dolmalarınıza doldurun,yayvan bir tencereye dizin.Üzerine 2 su bardağı sıcak su koyun ,pişirin. 
  5. Pişen dolmalarınızı dereotlu yoğurtla ikram edin..

*****Ben yağsız kuzu kıyma kullanıyorum,eğer kıymanız yağlı ise yağ miktarını azaltabilirsiniz.
*****Dolmalarımızın üstüne ayrıca sos yapmıyoruz ,çünkü kabakları avcarladığımız sos yetiyor..


AFİYET OLSUN..Sevgiler..



 

devamı »

ÇİKOLATALI KUŞ YUVASI PASTASI

Bugünkü pastamız çocuklara özel..Çoçuklarda  en az bizim kadar sofraların renkli, albenili ve lezzetli olmasını isterler..  Hadi bugün  kekleri, kurabiyeleri bir yana bırakalım, hep beraber onlar için hem eğlenceli,hemde onları lezzetiyle büyüleyecek bir pasta yapalım..Üstünde çokonat,kenarlarında rulokat,içinde nutella olan bu çekici pastamızı çocuklara,hep çocuk kalanlara ve çocukluğunu bir kaç dakika yaşamak isteyen tüm misafirlerinize sunabilirsiniz..

Bu pastaya çocuklar bayılacak..

devamı »

23 Nisan ulusal çocuk ve egemenlik bayramı

BUGÜN 23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN...ATATÜRK"ÜN TÜRK ÇOCUKLARINA HEDİYE ETTİĞİ, TÜM DÜNYADAKİ İLK VE TEK ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI...GELECEGİMİZ OLAN ÇOCUKLARIMIZ ,BUGÜN VE HER GÜN SİZİN GÜNÜNÜZ..BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN..NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!!!!



devamı »

SOYA SOSLU BİBERLİ DANA ETİ

Soya sosu, uzak doğu ülkelerinden soframıza katılan bir tat..Etlere,tavuklara ,sebzelere yani kısaca ,neye koyarsak ona ayrı bir lezzet veriyor.Bizde bugün Nurlu Mutfakta sizlere uzak doğu esintisi yaratmak istedik.Ortaya leziz,damak tadımıza uygun bir lezzet çıktı..Bakalım sizde beğenecekmisiniz..Denemeden bilemezsiniz..



Malzemeler
750 gr. dana bonfileden kuşbaşı
3 tane kırmızı biber
4 tane charliston yeşil biber
10 dal yeşil soğan
250 gr.kıska soğan
2 diş sarmısak
50 gr. tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ(susam yağı varsa onu tercih edin.)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1/2 çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı tarçın
1 kahve fincanı soya sosu
1 ,5 tatlı kaşığı esmer şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 kahve fincanı sıcak su

YAPILIŞI

  1. Etlerinizi çok küçük kuşbaşı halinde doğrayın.İsterseniz jülyende doğrayabilirsiniz.Sonrada, 1 kahve fıncanı süt ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı karıştırıp, eti bu sosla marine edin.5/6 saat buzdolabında dinlensin.
  2. Biberlerinizi ince şeritler halinde doğrayın..Yeşil soğanlarınızıda, yeşil saplarıyla birlikte uzun parçalar halinde doğrayın..Kıska soğanlarınızıda soyun,tüm bırakın.
  3. Tereyağı,sıvıyağla beraber tencerenize koyun,iyice ısıtın.Isınan yağınızın içine sarmısaklarınızı doğrayın, tadı biraz yağa geçsin.(yanmasın)
  4. Sarmısakların içine,etlerinizin marine suyunu iyice süzerek koyun.Yüksek ateşte iyice kavurun.(Etler suyunu vermesin.)
  5. İyice kavrulan etlerinizin içine baharatlarınızı atın,sonrada kıska soğanlarınızı atın.Birazda öyle kavrulsun.En son yeşil biberlerle ,yeşil soğanları ekleyin,hepberaber  pişirin..
  6. En son bir kasede soya sosu,nişasta,sıcak su ve esmer şekeri iyice karıştırın.Etlerinizin üstüne dökün,10 dakika daha pişirin.
  7. Yanında mısırlı pirinç pilavıyla servis edin.



    ****Etimize hiç tuz atmadık,çünkü soya sosu yeterince tuzlu..Yemeğinizin tuzuna bakıp öyle tuz atın.
    ******Etiniz güzel marine olursa,pişince yumuşacık olacaktır..O yüzden dana etlerini  iyice marine etmeden pişirmeyiniz..
    AFİYET OLSUN..Sevgiler..

 

devamı »

AMONYAKLI FINDIK KROKANLI PASTA

İşte yine değişik bir tarif...Bu pastada amonyak tozu kullanıyoruz.Gözünüz korkmasın,ortaya çıkan lezzete bayılacaksınız..Amonyak pastanızın katlarını kabartacak ,misafirlerinizi şaşırtacak.Tek tek sizi  biraz oyalıyacak ama ,sonucu hem sizi hemde misafirlerinizi sevindirecek..Bu değişik lezzeti denemeye ne dersiniz...


MALZEMELER
1kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı margarin( erimiş)
1 kahve fincanı süt
2 yumurta
1/2 yemek kaşığı amonyak tozu
aldığı kadar un

KREMASI
8 su bardağı süt
8 yemek kaşığı un
12 yemek kaşığı şeker
2 paket vanilya
2 yumurta sarısı
125 gr. margarin
150 gr.krema

ÜZERİ İÇİN
1,5 su bardağı fındık
5 yemek kaşığı şeker

YAPILIŞI
  1. Margarin,süt,yumurta ve şekeri iyice karıştırın.
  2. Bu karışıma amanyok tozu( aktarlarda satılıyor,kokusu kötü gelebilir ama pişince hiç kokmuyor,korkmayın kullanın.)ve unu ekleyin.Pürüzsüz bir hamur elde edin.
  3. Hamurunuzu 6 bezeye ayırın.Her hamuru merdaneyle büyük bir pasta tabağı kadar (3cm.kalınlığında )açın.Yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsisine koyun,hafif kızarıncaya kadar pişirin.Hamur esnek olacaktır,tepsiye koyarken elinizle iyice esnetin.
  4. Pişen hamurlarınızı bir tepside biriktirin,ılıkken küçük daireler halinde kesin.Ben küçük içi boş yuvarlak kalıplar kullandım,yoksa  siz çaydanlığın üstünün  kapağıylada kesebilirsiniz.Her kattan 4 tane yuvarlak pasta katı kesin.
  5. Krema için süt,un,şeker ve yumurta sarısını karıştırıp,iyice pişirin.
  6. Pişen kremanıza vanilyaları ve margarini ekleyip,mixerle iyice çırpın.
  7. Fındıkları bir tavaya alın,biraz kavurun,hafif kavrulunca şekeri ekleyin ,şeker eriyene kadar pişirin.Şeker hafif kahverengi olunca, alüminyüm folyonun üzerine ince bir tabaka halinde dökün,soğutun. 
  8. Soğuyan şekerinizi rondoda iri parçalar halinde dövün.
  9. Şimdi artık pastacıklarımızı hazırlayabiliriz.Her pastaya 4 tane yuvarlak kat kullanacağız.
  10. Katların arasına hazırladığınız kremayı koyun..Aralarına biraz fındık krokandan serpin.Üzerini kremayla kaplamadan buzdolabında biraz soğutun.(soğumadan üstünü kaplarsanız ,katlar kayar şekil tam çıkmaz.)
  11. Pastacıklar soğuyunca artan kremanıza 100 veya 150 ml.krema ekliyerek ,kremanızı cıvıtın ve pastacıklarınızı bu kremayla kaplayın.Üstünü artan krokanlarınızla süsleyin.
Not :Pastanızı isterseniz tek tüm bir pasta olarakta yapabilirsiniz.O zaman pişirdiğiniz her katı çaydanlık kapağıyla değilde tencere kapağıyla kesin.
******Amonyak tozunu aktarlarda bulabilirsiniz.Kötü kokar,korkmayın ,kullanın,fakat pastanız pişince kokudan eser kalmaz.
AFİYET OLSUN...Sevgiler..







devamı »

KREMŞANTİLİ SOSİSLİ RULOLAR


Krem şantide nerden çıktı?? demeyin,sosis içeren ikramlarımızda fark yaratmak adına, farklı malzemeleri buluşturmaya devam ediyoruz..Bu sosisli rulolar çocuklarınızın favorisi olacak..Nurlu Mutfak şaşırtmayı sever biliyorsunuz..
MALZEMELER
1 poşet krem şanti
250 gr.margarin veya tereyağ( yumuşamış)
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz maya
2 tane kesme şeker
biraz tuz
2 yumurta (bir tanesinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
kabartma tozu
5-6 bardak un( yumuşak bir hamur olacak)

YAPILIŞI
  • Sütü hafif ılıtın, kesme şeker ve mayayı içine ekleyin,5 dakika bekletin.
  • Tereyağı ve kremşantiyi iyice yoğurun.İçine mayalı sütü ekleyin.
  • Un,tuz ve kabartma tozunuzu karıştırın.Tereyağlı karışımınıza azar azar ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzu yarım saat ılık bir yerde üstünü örterek bekletin.Hafif mayası gelsin.
  • Daha sonra hamurunuzu bezelere ayırın.Her bezeyi merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açın.6 parçaya bölün.
  • Hazırladığınız içi ,kestiğiniz üçgenlerin geniş tarafına koyun ve rulo halinde sarın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize koyunÜstüne yumurta sarısı sürün..Yarım saat bekletin.( tepsi mayası için )
  • 170 derece fırında pişirin.
İÇ HARCI
1 paket sosis
2 domates
2 yeşil biber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
3 tane kesme şeker
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI
Sosisleri,yeşil biberleri  ve domatesleri küçük küçük doğrayın.Tencerenize 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ,içine 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber atın,üstüne sosisler ve biberlerinizi ekleyin,iyice karıştırın.En sonda domateslerinizi ve baharatlarınızı ekleyin.1 kahve fincanıda su ekleyip iyice pişirin.


*****Hamurumuzun tarifi cafe papelanın sitesinden alınmış ve denenmiştir..Bizimle bu muhteşem tarifi paylaştığı için  PAPELAYA teşekkürler..

AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »

MERCİMEKLİ KÖFTE

Nurlu Mutfakta bugün yine geleneksel yemeklerimizden biri pişiyor.Küçük ,büyük hepimizin severek yediği mercimek köftesi ,en pratik tarifiyle sizlerle buluşuyor.... 
MALZEMELER
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
1 iri patates(haşlanmış)
4 tane orta boy soğan
200 gr.margarin veya tereyağ
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
3 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
10 sap yeşil soğan
maydanoz

YAPILIŞI
  • Mercimeklerinizi iyice yıkayıp, 4 bardak suyla iyice ezilinceye kadar pişirin.Hafif sulu kalacak.
  • Mercimekleriniz hafif suluyken bulguru içine dökün ,kapağını kapatın,2 -3 dakika beraber kaynasın altını kapatın, dinlensin.(10 dakika)Mecimeklerin suyunu çok çektirmeyin,yoksa köfteniz kuru olur.
  • Soğanları küçük küçük doğrayın, tereyağla, zeytinyağınıda, ekleyip kavurun.Kavururken salçanızı ekleyin.
  • Patatesi rendenin ince tarafından rendeleyin, yeşil soğanları ince ince kıyın.
  • Dinlenen mercimeğinize, baharatlarınızı ,soğanlarınızı(hafif sıcakken) ve rendelediğiniz patatesi ekleyip iyice yoğurun.
  • Servis tabağınıza doğranmış maydanozlarınızı serpin, üstüne köftenizi elinizle küçük yumrular halinde sıkarak şekillendirin..En üstüne tekrar maydanoz atın.
  • ****Mercimeğinize, salçanızın tuzuna bakıp öyle tuz ekleyin..
  • ****Köftelerinizi bol yeşillikli domates salatasıyla ikram edin.

SALATASI
1 deste ince kıyılmış maydanoz
1/2 deste nane
1 deste ince kıyılmış yeşil soğan
3 küçük doğranmış domates
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu
tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı acı veya tatlı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı

AFİYET OLSUN..Sevgiler....
devamı »

Tavuklu Bohça Böreği [Kolay Talaş Böreği]



Nurlu mutfaktan çıkan tavuklu lezzetleri, hem tadından, hemde görünümünden ayırmaya başladıysanız; beni sıkı bir şekilde takip ediyorsunuz demektir...Mutfağımdaki sırları paylaşmanın zevki ,işte burada ortaya çıkıyor.İşte tavuğun bambaşka bir lezzete dönüştüğü çıtır çıtır, keyifli ,yapımı çok  kolay bir börek tarifi daha....


MALZEMELER
10- 12 yaprak milföy hamuru
500 gr.tavuk göğsü
1,5 su bardağı süt
1,5 tepeleme yemek kaşığı  un
50 gr.margarin
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 küçük kase doğranmış mantar(mantar yerine isteğe bağlı olarak havuç ve bezelyede koyabilirsiniz)
susam çörekotu(üzeri için)
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
  1. Tavuklarınızı bir kaç damla  limon suyu ve tuz eklediğiniz suda haşlayın.
  2. Haşladığınız tavuklarınızı küçük parçalar halinde lif lif ayırın.
  3. Margarin; un ve sütle beşamel sos hazırlayın.
  4. Mantarlarınızı 1 yemek kaşığı margarinle tavada biraz soteleyin.
  5. Hazırladığınız beşamel sosa tavuklarınızı; mantarlarınızı; tuzunuzu ve karabiberinizi ekleyin.
  6. Milföy hamurlarınızın içine hazırladığınız tavuklu içten birer yemek kaşığı koyun.Bohça şeklinde katlayın.
  7. Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
  8. Üzerine yumurta sarılarınızı ve susamlarınızı koyup ıstılmıs 160 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin.

NOT:Börekleriniz kısık ateşte ne yavaş yavaş pişerse; o kadar kat kat açılır ve kabarır.
devamı »

Kolay Turunç Reçeli

Adanada turunç çiçeklerinin kokusu her yeri mis gibi sardı..Evlerde turunç reçeli yapma telaşı çoktan başladı,hatta bitmek üzere..Bende bir küçük kavanoz yapmadan geçemedim,bu mevsimi.Yemesi çok kolay, ama yapması bir o kadarda oyalıyıcı bu reçelin kolayına kaçtım,fazla oyalanmadan yarım kabuk halinde yaptım..Bence çok başarılı oldu..Denemenizde fayda var.Aynı zamanda içine ceviz ve kaymak koyarak sunabileceğiniz bir tatlıda oldu .Evet hanımlar kahvaltı sofralarınız turunç reçelinden mahrum kalmasın..Az da olsa denemek lazım..

MALZEMELER

10 tane orta boy  turunç
1 kilo toz şeker
1 kilo su
2 parça limon tuzu veya 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  1. Turunçlarınızı rendenin ince tarafıyla iyice rendeleyin.
  2. Her birini ikiye bölüp,yavaşca elinizle suyunu sıkın.Çekirdekleri çıksın.
  3. Daha sonra turunçlarınızı bir tencereye su koyarak 3 kere üst üste haşlayın,süzün.
  4. Haşladığınız turunçlarınızın içini yavaşca elinizle boşaltın.Tencerenize soğuk su koyun içi boşalan turunçları 1 gün boyunca ıslayın.Sık sık bir suyunu değiştirin.
  5. Turuncunuzun ucundan hafifce koparın tadına bakın,tatlanmışsa pişirmeye hazırdır.Eğer acıysa, suyunu değiştirmeye devam edin.Benimki 1 gün sonra tatlandı.
  6. Tatlanan turunçlarınızı süzün ve kurulayın..
  7. Suyla şekeri tencerenize alın,10 dakika kaynasın.Kaynarken turunçlarınızı şerbetin içine atın.Turunçlarınız şeffalaşana kadar pişirin.25- 30 dakika kadar.Reçeliniz pişerken son 5 dakikasında limon tuzunu ekleyin,beraber 5 dakika daha kaynatın.En son turunçlarınızı kontrol edin, pişmişse altını kapatın,soğusun.
  8. Soğuyunca kavanoza koyun.
    AFİYET OLSUN..Sevgiler..


devamı »

LAVAŞ TOSTU

Pazar sabahları kahvaltı en güzel öğünümüzdür..Sofralar kurulur,çaylar demlenir..Çeşit, çeşit peynirler ,zeytinler,reçeller soframızı süsler...Ama bazen de canımız değişik bir şeyler ister..İşte bu tost da, hem gözünüze, hem de damağınıza hitap edecek değişik bir tat..Rutinleşmiş kahvaltınıza bir değişiklik katacak..Bizim evde çok seviliyor,bir de siz deneyin, bakalım sizin evdekiler sevecekler mi???? ?






MALZEMELER
Lavaş ekmeği
sucuk
kaşar peynir
domates
biber
tereyağ

YAPILIŞI
  • Domatesleri,biberleri ve sucukları küçük küçük doğrayın.Kaşarlarıda ince uzun küçük şeritler halinde doğrayın.Lavaşınızı yarısı tost makinasından sarkacak şekilde yerleştirin,önce sucukları koyun,makinayı kapatın biraz sucuklar pişsin.Sucuklar biraz pişince domatesleri ve biberleri sucukların üstüne koyun,onların üstünede kaşarları dizin.Lavaşınızı ikiye katlayıp,kaptın.Önce bir yüzünü,sonra diğer yüzünü pişirin.Pişerken isteğe bağlı olaraktan biraz tereyağ sürün.Tereyağlı güzel oluyor.Sonrada yanına bir bardak çay koyun,afiyetle yiyin..Mutlu PAZARLAR..

  • Diette olanlar için lavaşın kepeklisi var,içinede yağsız peynir koyarsanız süper bir diet tost olur..Tabikide yağ yasakk...
Afiyet olsun..Sevgiler..

 

devamı »

PANCAR SALATASI

Sağlıklı, vitamin deposu sebzelerimizden pancar bugün salata olarak soframızı şenlendiriyor..Yarattığı renk cümbşüylede hem göze hemde damağa hitap ediyor..                                   

MALZEMELER
8 tane pancar
10 sap yeşil soğan
1 kutu mısır konservesi
2 tane kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 limon suyu

YAPILIŞI
  • Pancarlarınızı soyun,sirkeli tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Yeşil soğanlarınızı ve kırmızı biberlerinizi uzun uzun doğrayın.
  • Konserve mısırınızı iyice yıkayıp süzün.
  • Haşlanan pancarlarınız soğuyunca, küp küp doğrayın.
  • Salata kasenize dogranmış pancarları,soğanları,kırmızı biberleri ve mısırları koyun,karıştırın.
  • Sosunuzu hazırlayıp salatanızın üzerine gezdirin.
  • İşte bu kadar kolay ama bir o kadarda lezzetli salatanız sunuma hazır.
  • Pancarlar artık marketlerde soyulmuş,haşlanmış satılıyor.Arzu ederseniz onları kullanabilirsiniz.Büyük kolaylık...))))

  • AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »

Beyaz Çikolatalı Çilekli Kup

 Nurlu Mutfakta çilek şöleni devam ediyor..Çilekler bütün muhteşemliğiyle tüm tezgahlarda..Bende hergün bu güzel çileklerle ne yapabilirim diye düşünüyorum.Bugün hafif ve yapımı bir o kadar da kolay çilek püreli bir muhallebi yaptım..Süper oldu...Tadıldı,onaylandı..Havaların ısındığı , ağır yemek ve tatlılardan yavaş yavaş  vaz  geçtiğimiz bu günlerde, herkesin zevkle yiyeceği bu tatlı  oldu..Bence hepinizin favorisi olacak..                                            

Malzemeler
300 gr.çilek
1/2 çay bardağı şeker
1çay kaşığı vanilin
500 gr.süt
200 ml. süt kreması
2 yumurta beyazı
1 fiske tuz
1 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı şeker
2 paket beyaz çikolata
YAPILIŞI
  1. Çilekleri şekerle ve vanilinle rondodan geçirin,buzdolabına koyun soğusun.
  2. Süt,un,nişasta ve şekerle pürüzsüz bir muhallebi pişirin,soğutun.
  3. Süt kremasını ayrı bir kapta iyice çırpın.
  4. Çikolataları benmari usulu eritin.
  5. Yumurta beyazlarınıda bir fiske tuzla iyice kabarana kadar çırpın.
  6. Soğuyan muhallebinize sırayla önce çırptığınız kremayı ,sonra eriyen çikolatalarınızı,en sonda yumurta aklarınızı, mixerle çırparak ekleyin.
  7. Kuplarınıza önce birer kaşık çilek püresi ,sonra 5 - 6 kaşık muhallebi ,en üstünede tekrar 3 kaşık çilek püresini paylaştırın.
  8. Buzdolabında bir kaç saat soğuttuktan sonra kuplarınızın üstünü dövülmüş fıstık ve tüm çileklerle süsleyin,ikram edin..

                                                                                                                                            
AFİYET OLSUN..Sevgiler...                                                           


 

devamı »

YERFISTIKLI SUSAMLI ŞEKER(Fıstık krokan)

NURLU MUTFAK bugün size  ikram ettiğinizde misafirlerinizin tadına doyamıyacağı çok kolay, ama bir o kadar da lezzetli bir tarif sunuyor.Yerfıstığı,susam ve şeker üçlüsünden oluşan bir tat...Kahvenizin yanına ,yemekten sonra tatlı niyetine,uykudan kalktığınızda canınız tatlı bir şeyler istediğinde ,misafirlerinize özel bir tat sunmak istediğinizde, yani her zaman, her an elinizin altında olacak bu basit ,sadece  üç malzemeden oluşan  muhteşem lezzet, yapımının kolaylığıyla sizi şaşırtacak,lezzetiylede herkesi büyüleyecek..Hadi beklemeyin..Hemen deneyin...


Y

MALZEMELER
3 çay bardağı tuzsuz yerfıstığı
1 çay bardağı susam
1 çay bardağı şeker

YAPILIŞI
  • Tuzsuz yer fıstıklarının kabuklarını soyun.Soyduğunuz fıstıkları,susamı ve şekeri tencerenize koyun,kısık ateşte şeker eriyip fıstıkların rengi iyice değişinceye kadar  kavurun.Fıstıklarınız susamla birleşecek ve kavurmanız zorlaşmaya başlıcaktır,o zaman biraz daha kavurun,rengide karamel   rengine dönünce şekeriniz olmuştur.Tezgahınızın üstüne aliminyum folyo serin ve vakit kaybetmeden sıcak şekerinizi folyonun üstüne ince bir tabaka halinde dökün.15 dakika bekleyin ,soğusun.Daha sonra elinizle soğuyan şekerinizi istediğiniz büyüklükte bölün,servis tabağınıza alın.Yedikçe tadına doyamıcaksınız.

  • *******Arzuya göre yerfıstığını 1 çay bardağı koyup,1 çay bardağı şam fıstığı,1 çay bardağıda fındık koyabilirsiniz.Ama ben herzaman  tek yer fıstığıyla yapılanı tercih ediyorum..En lezzetlisi yerfistığıyla yapılanı oluyor..
    ******YİNE CANIM TEYZEMDEN ÖĞRENDİĞİM BİR TARİF...Bana ögrettikleri için ne kadar teşekkür etsem azdır..Sağolasın canım teyzem..
    AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic