PİERRE HERME"S MERİNGUE D"AUTOMNE( BEZELİ ÇİKOLATALI PASTA)



Bugün yine çok özel bir pasta yapıyoruz..Pastanın orjinal tarifi Pierre Herme"ye ait.Pierre Herme "nin tariflerini büyük bir hayranlıkla takip ediyorum..Pasta ve macaron kitaplarını saatlerce büyük bir zevkle okuyorum..Bence pasta dünyasında en büyük duayen o.Ben bugün bezeyi çok sevdiğim için ,beze katlarından oluşan bir pasta yapmak istedim..Sonunda Pierre Herme"nin bu muhteşem bezeli tarifine ulaştım,sizler için denedim..Çok güzel ,lezzetli ,yapımı biraz oyalıyıcı.. Ama sonucu herşeye değiyor...Bu tarifi arkadaşım Cafederins ve Bizim pastane Zinnur hanımda denemişler...Onların deneyimlerindende fikir aldım..İkisinede teşekkür ederim..EEE hadi daha ne bekliyorsunuz...doğru mutfağa..Tadı damağınızda kalıcak..Ben bayıldım....Misafirlerim bayıldı...Teşekkürler Pierre Herme......

MALZEMELER
BEZE
4 yumurta beyazı
1 su bardağı şeker
3/4 tatlı kaşığı vanilya
ÇİKOLATA MOUSSE
225 gr.bitter çikolata ince kıyılmış
170 gr.tereyağ yumuşak
4 yumurta sarısı,beyazı ayrı
3 yemek kaşığı çikolata sosu
1 yemek kaşığı şeker
ÇİKOLATALI GLAZÜR
13 su bardağı krema
100 gr.bitter çikolata
4 yemek kaşığı tereyağ
7 yemek kaşığı çikolata sos
ÇİKOLATA SOSU
127 gr. bitter çikolata
1 su bardağı su
1/2 su bardağı krema
1/3 su bardağı şeker

YAPILIŞI
  1. Beze için,yumurta aklarını iyice çırpın,çırparken şekerin yarısını ve vanilyayı ekleyin.Şeker iyice eridikten sonra ,şekerin diğer yarısınıda  ekleyin,çok çırpmayın.
  2. 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullanacağız onun için,3 yağlı kağıda 23 cm.lik çemberler çizin.Beze hamurunu sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıtların içini dairesel hareketlerle doldurun.125 derece ısıtılmış fırında 1,5 saat kadar pişirin.Pişince fırının içinde bırakın 5 -6 saat beklesin,soğusun..Bezeleri yağlı kağıttan dikkatlice ayırın.Ve pastalarımızın bezeleri hazırrr))))))
  3. Mousse için ,tereyağını mixerle krema kıvamına getirin,çikolatayı benmari usulu eritin,hafif soğusun 40 derece civarında olacak..Çikolatayı, yavaş yavaş tereyağına çırparak yedirin.
  4. Yumurta sarılarını iyice çırpın,ben çırparken içine vanilya ekledim ve çikolata sosuyla karıştırın..
  5. Yumurta beyazlarını şekerle iyice kar haline getirin.
  6. Tereyağlı çikolatalı karışımına ,çırparak yumurta sarılı karışımı ekleyin.Daha sonra yumurta beyazlarını spatulayla bu karışıma yedirin.Dikkat edin yumurta aklarını söndürmeyin.Veee moussede hazır..)))
  7. Çikolata sos için,bütün sos malzemesini bir kaba alın ,iyice kaynatın,sos koyulaşınca altını kapatın..Artık sosumuzda hazır..)))
  8. Çikolatalı glazür için,kremayı hafif kaynatın ,içine çikolatayı ekleyin,iyice karıştırın ve içine tereyağıyla  çikolata sosunuda ekleyin,tekrar karıştırın.Ve  bu aşamada hazır...)))
  9. Şimdi  artık pastamızı birleştirebiliriz..Kelepçeli kalıbınızın çemberini pasta tabağınıza koyun,içine ilk kat bezeyi koyun,üstüne moussenin 1/3 koyun,üzerine ikinci bezeyi koyun,moussenin kalanının yarısını daha koyun.Onun üzerine son beze katınızı koyun,moussenin en son kalanınıda koyun..Pastanızı dolaba koyun,5- 6 saat beklesin.
  10. Daha sonra pastanızı kelepçeden çıkarın,hazırladığınız glazürü üzerine dökün,süsleyin.
  11. Ben pastamı çikolata yapraklarıyla duvar yaparak  ve yeşil fıstıkla süsledim..
  12. Çikolata sosunuz bu pastaya fazla geliyor, buzluğa koyup ,daha sonra başka bir pasta için kullanabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

ENGİNAR KALPLİ BALLI YEŞİL SALATA

Sağlık dolu enginar....Şimdi tam zamanı..Tazecik enginarlar tezgahlarda yerini aldı ve sofralarımızda baş köşeye yerleşti..Klasik olarak sofralarımızda her zaman zeytinyağlısını,etlisini yaptığımız enginar ,bu seferde bir değişiklik yaptı,salatamızı süsledi.Hem sağlıklı hemde lezzetli bu salataya bayılacaksınız...

MALZEMELER
1 tane marul
1 tane roka
1 kavanoz enginar kalbi
7- 8 tane cheery domates
yarım demet dereotu
6 dal yeşil soğan

SOSU
1 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı hardal tohumu
 1,5 tatlı kaşığı bal
tuz

YAPILIŞI


******Yeşilliklerinizi iyice yıkayıp kurutun.Enginar kalplerinizi kavanozdan çıkarın ve iyice yıkayın.Rokanızı,marulunuzu istediğiniz boyutta doğrayın.(Rokalarınızı elinizle doğrarsanız acımaz.)Yeşil soğanlarınızı ve dereotlarınızıda ince ince kıyın.Cheery domatesleri ikiye kesin.Salata kasenize bütün yeşilliklerinizi koyun ,karıştırın.Karıştırdığınız yeşilliklerin üstüne enginarları ve cheery domatesleri yerleştirin.Sosunuzu karıştırın ,salatanızın üstüne kaşıkla dökün..


AFİYET OLSUN..Sevgiler...
devamı »

ÇİLEKLİ PARFE

 ÇİLEK....Küçük, büyük herkesin favorisi..Her lezzete yakışan muhteşem meyve..Evet !!!Bizde o yüzden çilekli tariflere devam ediyoruz.Bugün Nurlu Mutfakta çilekli parfe yapıyoruz...

 Hafif ,lezzetli..Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek ,misafirlerinize sunabileceğiniz şık kolay bir tarif..       


MALZEMELER

3 yumurta beyazı
300 ml.krema
1 paket vanilya
750 gr çilek
6 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı şeker
1 limon rendesi
80 gr.beyaz çikolata

YAPILIŞI
  1. Yumurtaların beyazlarını iyice çırpın,biraz sertleşince pudra şekerinin yarısını ekleyin,biraz daha çırpın.
  2. Çileklerin yarısını ,pudra şekerinin diğer yarısıyla beraber rondodan geçirin..Vanilyayıda ekleyin..
  3. Kremayı mixerle iyice kabarana kadar çırpın,içine limon rendesini ve çilek püresini ekleyin.Hepsini iyice çırpın.
  4. Beyaz çikolatalarıda ince ince kıyın,10 tane çileğide doğrayın ,hepsini karışıma ekleyin.
  5. En son yumurta beyazlarını söndürmeden karşımınıza ekleyin..
  6. İstediğiniz bir kalıba strech film serin,kalan çileklerinizden enine keserek kalıbın kenarlarına yerleştirin.Hazırladığınız parfe karışımını dikatlice içine dökün.Üzerine çileklerle süsleyin.
  7. Kalıbınızın üstünü tekrar strech filmle kapatıp buzlukta 12 saat dondurun.İkram edeceğiniz zaman buzluktan çıkarın,kalan çileklerinizi (15 tane yeterli)3 yemek kaşığı toz şekerle rondodan geçirip,3 dakika kadar ocakta pişirin,soğutun.
  8. Hazırladığınız sosla beraber parfenizi ikram edin..
  9. Arzuya göre parfenizin içine petiför bisküvide koyabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

FIRIN TORBASINDA BONFİLE

Bonfileyi birde fırın torbasında deneyin...yiyin..Yumuşaklığına ve lezzetine siz karar verin...Pratik ,kolay ve sonuç mükemmel...Kimse sert bonfile yemeye mecbur değil!!!!!..Tencere tava kirletmeden,yumuşacık leziz bir bonfile..




MALZEMELER

750 gr. bonfile
2 tane kırmızı biber
3 tane yeşil biber
15 tane kıska soğan
5 diş sarmısak
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 kahve fincanı süt
1/2 kahve fincanı soya sosu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı domates salçası

YAPILIŞI
  • Bonfilelerinizi süt,soya sosu ve 1 çay kaşığı karabiberle avcarlayın,4 -5 saat buzdolabında bekletin,dinlensin..Sebzelerinizi ayıklayın,biberleri iri parçalar halinde doğrayın.Bonfilelerinizin sosunu süzün.Bütün sebzelerinizi ,bonfilelerinizi,salçayı,sıvı yağı ve baharatlarınızı beraber bir karıştırma kabında karıştırın,fırın poşetinizin içine koyun,fırın tepsinize yerleştirin,,ağzını bağlayın,çatalla bir kaç yerinden delin.180 derece fırında 1 saate yakın pişirin.Arada bakın ,etinizi üstten  çatalla kontrol edin,daha da çabuk pişebilir.Pişen bonfilelerinizi torbadan bir payrexe boşaltın.Arzu ederseniz üstünü hafif ızgarada kızartabilirsiniz.Yumuşacık bonfileleriz hazırr..
*******Fırın torbasında her türlü et,tavuk,balık çeşidini rahatlıkla yapabilirsiniz..Torbada yemekleriniz hem çabuk pişer,hemde daha lezzetli olur.Mutfağınız daha az kirlenir,pratiktir.Özellikle et çeşitlerinin yumuşaklığı garantidir..

  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

HAYIRLI KANDİLLER.......

Hepimizin Regaib Kandili hayırlara vesile olsun...Bütün dualarımız kabul olsun...

devamı »

FRAMBUAZLI TARTÖLETLER

Minicik frambuazlı tartöletler..Şirin mi şirin..Tek lokmalık..Yaramaz atıştırmalıklar..Rengiyle,lezzetiyle misafirlerinizde hayranlık uyandıracak,yapımı kolay ,pratik ,şık bir ikram..Tazecik frambuazlar bitmeden deneyin.....




Tartöletlerimi yaparken yine ünlü duayen PİERRE HERME "nin fikirlerinden yararlandım..Frambuazları susamla yakıştırmış,tart hamuruna  susam ekleyerek lezzetlendirmiş..Bende çok yakıştırdım ve ekledim..Veee sonuç mükemmeldi...Süper oldu..Sizde deneyin bakalım beğenecekmisiniz????


MALZEMELER
TART HAMURU
100 gr. tereyağ
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı susam
3 yemek kaşığı soğuk su
1 paket vanilya
aldığı kadar un
KREMASI
1 paket vanilyalı krem ole
150 gr. soğuk krema
3/4 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
300 gr. taze YALEX frambuaz
1/2 paket tart jölesi
tartölet kalıbı

YAPILIŞI
  1. Tereyağ,soğuk su,pudra şekeri ,vanilya,susam ve unla pürüzsüz bir hamur yoğurun..Hamurunuz kulak memesi kıvamında olsun.
  2. Hazırladığınız hamurları ,tartölet kalıplarının içine yerleştirin.Çatalla hafifce delin,170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
  3. Krem oleyi,sütle çırpın.İçine kremayı ve pudra şekerini ekleyin,tekrar iyice çırpın..Buzdolabına koyun,soğusun.
  4. Tartöletleriniz soğuyunca kalıptan çıkarın,içlerini sıkma torbasına koyduğunuz kremayla doldurun..Üzerlerine frambuazla süsleyin.
  5. Tart jölesini üzerindeki tarife göre pişirin,fırçayla dikkatlice frambuazlara sürün.
  6. Hazırladığınız tartöletleri buzdolabına koyun,soğuyunca ikram edin. 

  7. ******Bu ölçüden  28 minik tartölet çıktı..
    AFİYET OLSUN...SEVGİLER..
devamı »

PORTAKALLI BEZE

Çıtır çıtır bezeler..Ağızda eriyen ,her ısırıkta lezzet şölenine dönüşen bir tat.Bezelerimizi bu seferde  portakalın ferahlığıyla lezzetlendirdik..Bahar renkleriyle renklendirdik...Çok da yakıştı..Bizim evin favorisi oldu..


MALZEMELER
2 yumurta akı
1 rakı bardağı şeker
1 çay kaşığı krem tartar
3 damla portakal esansı
turuncu ,mor gıda boyası

YAPILIŞI
****Yumurta aklarınızı iyice kar haline gelene kadar çırpın.Kabaran yumurta aklarınıza şekerinizi ekleyin ,iyice çırparak yedirin.Daha sonra krem tartarınızı ekleyin,tekrar çırpın.Karışımınıza portakal esansınıda ekleyin ve çırpın.Hazır olan beze karışımınızı ikiye bölün,mor ve turuncu renklerden kaşığın ucuyla koyarak renklendirin.Rengin koyuluğunu ,isteğinize göre ayarlayın..
Tepsinize yağlı kağıt serin,beze kremanızı tatlı kaşığıyla  tepsiye koyun.Fırınınızı önce 200 dereceye getirin ısınsın,sonra kısın 100 dereceye ve bezelerinizi 20 dakika kadar pişirin.

PÜF NOKTALARI
****Yumurta aklarınız oda sıcaklığında olmalı...
****Krem tartarı aktarlarda bulabilirsiniz.Bezelerinizin sönmemesini sağlar.
****Şekerinizi yumurta aklarınıza kaşık kaşık yedirin.
****Yumurta aklarınız mixeri kaldırdığınızda ucundan düşmüyorsa ,kıvamı olmuştur.
****Portakal esansını ve gıda boyalarını pasta malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz..

AFİYET OLSUN..Sevgiler..
devamı »

TULUM PEYNİRLİ YEŞİL SALATA (BAHAR SALATASI)

Rengarenk peynir toplarıyla hazırladığımız bu bahar salatası ,sofralarınıza görselliğiyle renk katacak..Lezzetiyle sofralarınızın vazgeçilmezi olacak..

MALZEMELER

1 tane marul
2 tane roka
4 dal yeşil soğan
2 tane kırmızı biber
1 kutu tüm mısır koçanı
1 kahve fincanı ceviz
100 gr.tulum peyniri
yarım demet dereotu
bira çörek otu
biraz kırmızı pulbiber
biraz kıyılmış maydanoz

SOSU
1 turunç suyu
1 limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 ,5 tatlı kaşığı hardal
2 tatlı kaşığ hardal tohumu
1 yemek kaşığı keten tohumu
1çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI
  1. Rokalarınızı ve marulunuzu iyice yıkayıp, kurutun,istediğiniz büyüklükte doğrayın.
  2. Yeşil soğanlarınızı ayıklayıp, doğrayın.
  3. Kırmızı biberlerinizi halkalar halinde doğrayın.Dereotunu kıyın...
  4. Tulum peynirinizi bir kasenin içinde çatalla ezin,sonrada yuvarlak toplar halinde elinizle yuvarlayın.Kasenin birine çörekotu,birine kırmızı biber,birinede kıyılmış maydanoz koyun.Hazırladığınız peynir toplarının bir kısmını çörekotuna,bir kısmını pulbibere,bir kısmınıda maydanoza bulayın.
  5. Salata kasenize roka,marul,dereotunu ve yeşil soğanları karıştırıp koyun.Üzerine kırmızı biberlerinizi,mısır koçanlarını koyun.Cevizlerinizi tavada hafif kavurup,salatanızın üzerine koyun.En son peynir toplarınızı da salatanızın üstüne yerleştirin..
  6. Salata sosunuzu hazırlayın.Servis yapacağınız zaman salatanızın üzerine dökün.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

19 MAYIS ATATÜRK"Ü ANMA , GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

ATAM İZİNDEYİZ...

 19 Mayıs ATATÜRK"Ü anma gençlik ve spor bayramı...
Büyük önder ATATÜRK"ün Türk gençliğine armağan ettiği Gençlik ve Spor Bayramı...
Gençler bayramınız kutlu ve mutlu olsun..19 Mayıs Türk"ün temel taşıdır..Onun ardından gelen Kurtuluş  savaşıdır..
İşte ATATÜRK Türk gençliğine, sağlam temeldir diye bu şanlı günü bıraktı..
Tarih boyunca esareti değil,özgürlüğü benimsemiş olan milletimizin geldiği noktanın başlangıcı,Türk gençliğine armağan olan 19 Mayıs....
Siz gençler,çoçuklar  bunun kıymetini bilin ,ülkemize ,bayrağınıza sahip çıkın.
Bugün 19 Mayıs gençlik ve spor günü..
Unutmayın gençler bugün ve hergün sizin gününüz...

 

devamı »

REVANİ

Revani çocukluğumun favori tatlısı...Yemekten hiç bıkmadığım bu tatlının,her çeşidini deniyorum..))))En son değişik bir tarifini denedim.Daha hafif, puf puf bir revani oldu..Bizim evde çok beğenildi..Bir de siz deneyin...Diğer tarifleride sırada ..bekleyin ...




MALZEMELER

4 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı şeker
5 çay bardağı un
2 vanilya
1 limon rendesi
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

ŞURUBU
3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  1. Yumurtaları şekerle beraber iyice çırpın.
  2. İyice çırpılan yumurtalara sırayla vanilya, yoğurt,irmik,un ,karbonat,kabartma tozu en sonda limon rendesini ilave edin,iyice çırpın.
  3. Revani karışımınızı büyük boy yuvarlak borcamı yağlayıp,içine koyun.
  4. 175 derecede iyice pişirin..(1 saate yakın)
  5. Şurubunuzu revaniyi hazırlamadan önce hazırlayın,soğusun.Suyla şekeri beraber kaynatın,şerbetiniz göz göz olunca limon suyunu koyun,5 dakika daha kaynatın,sonra soğumaya bırakın..
  6. Revaniniz pişince, daha sıcakken 1 rakı bardağı çok soğuk suyu yavaş yavaş üzerine dökün..Daha sonra soğumuş olan şerbetinizi dökün.
  7. Daha sonra dilimliyerek ikram edin..
*****Revaninize soğuk suyu döktükce ,revaniniz tekrar iyice kabaracaktır.Soğuk su sayesinde puf puf ,hafif bir revaniniz olacaktır..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

Brokoli Tart

Sağlık dolu brokoli..Her derde deva ,şifa kaynağı..Her  zaman severek salatasını yediğiniz BROKOLİ, şimdide sizi lezzetiyle büyülüyecek bir tartla buluştu..Kırmızı minicik leziz domateslerle süslendi..Morzerallanın nefis tadıyla örtüldü.. Sizede tatması kaldı..Hadi buyurun sofraya...

 

MALZEMELER

1 orta boy brokoli
10 adet cherry domates
1 tane kırmızı biber
1 su bardağı morzeralla peynir rendesi
1 çay bardağı kaşar rendesi
1 kutu krema 200 ml.
2 yumurta
1 kahve fincanı süt
1 yemek kaşığı galeta unu
biraz karabiber

TART HAMURU
250gr.un
150 gr.margarin(yumuşak)
1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta

YAPILIŞI
  1. Hamurunuzu iyice yoğurun,buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  2. Brokolileri küçük çiçeklere ayrın,tuzlu suda veya buharda 4-5 dakika haşlayın,soğuk suydan geçirin,süzün..Böylece yeşil kalmalarını sağlarsınız.
  3. Hamurunuzu tart kalıbınıza göre merdaneyle açın,yerleştirin,çatalla delin,180 derece fırında 10 dakika ön pişirim yapın,soğutun.
  4. Tart hamurunuz soğuyunca ,tabanına galeta ununu serpin,1 çay bardağı kaşar rendesini yayın,kuruladığınız brokolileri dizin,aralarına cheery domatesleri ve halka doğradığınız kırmızı biberleri yerleştirin.
  5. Üstüne yumurtaları iyice çırpın,içine sütü,kremayı,karabiberi ve morzeralla rendesini koyun,karıştırın.,dökün.
  6. 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
AFİYET OLSUN.SEVGİLER..

 

devamı »

Muzlu Kremalı Pasta

Bugün ki süprizimiz ,beyaz  çikolatalı kremanın ve yumuşacık bol çikolatalı muzlu kekin  birlikte oluşturduğu lezzet şöleni...Yerken ağzınızda eriyen bu kekin ikinci dilimini yememek için kendinizle savaşacaksınız..

MALZEMELER

2 yumurta
2 tane olgun muz
160 gr.un
300 gr.şeker
100 ml.süt
100 ml.sıvı yağ
3 yemek kaşığı koyu kakao
1,5 paket kabartma tozu
2 tane vanilya
150 ml.ılık su

KREMASI
1 poşet şanti
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 küçük kutu muzlu süt
40 gr.erimiş beyaz çikolata

ÜZERİ İÇİN
2 adet muz
1 yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI
  1. Yumurtaları , şekerle iyice çırpın.
  2. Un ,vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.Muzları çatalla iyice ezin.Kakaoyla sıcak suyu iyice karıştırın..
  3. Çırptığınız yumurtalara sırayla çırparak sıvı yağ,süt ,kakaolu suyu ve ezilmiş muzları ekleyin.
  4. Yumurtalı karışımınıza unlu karışımı azar azar ekleyin,çok fazla çırpmayın.
  5. Kek karışımınızı yağlanmış kare borcamın ve içine koyun.180 derece ısıtılmış fırında pişirin.
  6. Şantinizi muzlu sütle hazırlayın,içine pudra şekeri ve erimiş beyaz çikolatayı koyun,iyice çırpın.
  7. Kekiniz soğuduktan sonra ,hazırladığınız kremayı kekin üstüne sürün,muzları üzerine dilimleyin ve 1 yemek kaşığı kakao serpin.
  8. Daha sonra kekinizi kareler halinde dilimleyin ve servis edin.
******Pastamızın kekini sevgili arkadaşımın blogu PASTANEDEN  alıntıdır.Orjinal tarifine oradan bakabilirsiniz...O kremasız kullanmış,ben muzlu bir krema hazırlıyarak misafirlerime sundum..Artık tercih sizin..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

IZGARA KABAKLI TART

Kabak...Her türlüsü başka güzel..Hafif mi hafif,leziz mi leziz..İşte size çay sofralarınız için muhteşem bir bahar tartı...Misafirleriniz bayılacak..



Izgara kabaklarımız tartımızın içine yerleşti.



 MALZEMELER

4tane orta boy kabak
1/2 demet dereotu
150 ml.krema
2 yumurta
1,5 su bardağı morzeralla peyniri
kabakları avcarlamak için karabiber,tuz,kırmızı biber

Tart Hamuru

125 gr.tereyağ
4 yemek kaşığı soğuk süt
2 yemek kaşığı soğuk su 
4 kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olacak)

YAPILIŞI
  1. Önce kabaklarınızı yıkayın,kabuklarını soymadan halka halka dilimleyin.Orta karar kalınlıkta olsunlar. Kabaklarınızı iyice kuruladıktan sonra baharatlarınızla ve 1 kaşık sıvı yağla karıştırın.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayın,yüksek ısıda 20 dakika kadar kabaklarınızı pişirin.Hafif soğusunlar.
  2. Tereyağ,süt,su,şeker,un,kabatma tozu,tuz ve aldığı kadar unla pürüzsüz bir hamur yoğurun.1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
  3. Dinlenen hamurunuzu tart kalıbınızın boyunda merdaneyle açın,içine yerleştirin.İçine göre yağlı kağıt kesin,içine kuru bakliyat (nohut veya fasulye) koyun,180 derece fırında 20 dakika kadar ön pişirim yapın.Sonra fırından çıkarın,üstündekileri alın soğusun.
  4. Soğuyan tart kalıbınızın içine morzeralla peynirinin yarısını koyun,üstüne ızgara yaptığınız kabakları dizin,onun üstüne tekrar morzeralla peynirini serpin.En üstünede krema,yumurta ve dereotunu karıştırıp dökün.180 derece fırında 40 dakikaya yakın üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER...


 

devamı »

ANNELER GÜNÜ

Bizi doğuran ,can veren,ninilerle büyüten,hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan  annelerimizin anneler günü kutlu olsun..Bizde büyüdük, anne olduk,onların geçtiği yollardan bizde geçiyoruz....Annelerimizin kıymetini gün geçtikce daha çok anlıyoruz,onların bizler için yaptığı fedakarlıkların,yaşadığı korkuların,zorlukların ve güzelliklerin fazlasıyla farkına varıyoruz..İyiki varlar,varız...Annemiz olmuşlar,biz anne olmuşuz.....Haydiiii herkes annesine...nerde olursa olsun..Bir gün değil ,bütün günler onların günü...Koşun, kucaklayın onları...





devamı »

KREMALI ÇİKOLATA ÇANAKLARI

Minicik, ufacık çikolata çanakları...Şirin mi şirin..Sizler için farklı ,lezzetli ,şık atıştırmalıklar yapmak istedik..İçlerini tiramusu kremasıyla doldurduk,çikolatalı ganajla sosladık,çileklerle süsledik..Size sadece yemesi kaldı..Hadi buyrun sofraya..Çikolatalı lezzet şöleni başlıyor...




MALZEMELER
16 adet çikolata çanağı
1/2 paket dr.öetker tiramisu yap tozu
1 su bardağı soğuk süt
100 gr.labne peyniri
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
50 gr.krema
40 gr. sütlü çikolata
16 adet çilek
1/2tart jölesi (üzerindeki tarife göre hazırlayın)

YAPILIŞI
  1.  Dr. öetker tiramisu  yap paketinin yarısını 1 bardak soğuk sütle hazırlayın.Çırpıtığınız kremaya 100 gr.labneniyi ve pudra şekerini ekleyin,tekrar iyice çırpın.
  2. 50 gr.kremayı ısıtın içine 40 gr.çikolatayı koyun iyice karıştırın,erisin,hafif soğutun.
  3. Hazır çikolata çanaklarına pasta şırıngasıyla önce tiramisu kremasını sıkın,üstüne birer tatlı kaşığı çikolata sos dökün..
  4. Çikolatalı çanaklarınızın her birinin üstüne birer tane çilek yerleştirin.Üzerine yumurta fırçasıyla tart jölesi sürün,buzdolabında soğuduktan sonra ikram edin..
  5. Hazır çikolata çanaklarını kahve dünyasında bulabilirsiniz.

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


 

devamı »

ISPANAKLI BÖRÜLCE SALATASI

Ispanaklar bitmeden sağlıklı leziz bir salata yapalım dedik....İçine biraz börülce,biraz kırmızı biber,birazda yeşillik ekledik..Elma sirkesi ve sarmısakla tatlandırdık..Ortaya bu muhteşem sağlıklı,lezzetli ve doyurucu salata çıktı..Biz bahar sofralarımızı böyle süsledik..ya sizzz????

MALZEMELER

3 bağ ıspanak kökü
1 küçük su bardağı kuru börülce
1 tane sert domates
2 tane kırmızı biber
8 dal yeşil soğan
5 dal taze sarmısak
2 diş dövülmüş sarmısak
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI

  1. Börülceleri akşamdan ıslayın.Yapacağınız zaman ezilmeden haşlayın,süzün.
  2. Ispanakların köklerini iri parçalar halinde doğrayın.Az tuzlu kaynayan suya atın, 3 dakika haşlayın.Sıcak sudan direk soğuk suya koyun ki,rengi yeşil kalsın.
  3. Yeşil soğanları,sarmısakları ve kırmızı biberleri jülyen şeklinde doğrayın.Domatesleride ufak  küpler halinde doğrayın.
  4. Hazırladığınız salata malzemelerini genişce bir salata kabına alın,karıştırın.
  5. Sos malzemenizi hazırlayın ,salatanızın üstüne dökün ve iyice karıştırın.
  6. Salatanızı servis tabağınıza alın,servis edin.
AFİYET OLSUN..Sevgiler..


devamı »

Yoğurt Soslu Fasulye Salatası

Bahar geldi....Sıcaklar başladı bile..Artık sofralarımızda daha hafif, kalorisi az lezzetler istiyoruz..Zeytinyağlılar.....salatalar .....ızgaralar...İşte bugün NURLU MUTFAKTA ,artık yavaş yavaş tezgahlarda boy gösteren, herkesin severek tükettiği TAZE FASULYE nin salatasını yapıyoruz...


MALZEMELER

750 gr.taze fasulye
3 tane kırmızı biber
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
4 diş sarmısak
6 dal yeşil soğan
5 tane kesme şeker
5 kaşık zeytinyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı krema
karabiber
tuz
acı kırmızı pulbiber

YAPILIŞI
  1. Fasulyelerinizi ayıklayın, ortadan uzunlamasına ikiye bölün.Kırmızı biberlerinizi şeritler halinde doğrayın.
  2. Fasulyelerinizi kaynar suda 5 dakika haşlayın,soğuk sudan geçirin ve süzün.İyice kurutun.
  3. Tencerenize zeytinyağı koyun,içine sarmışakları dövüp koyun.Üzerine yeşil soğanları şerit kırmızı biberlerinizi ,cevizlerinizin yarısını  ve kesme şekerleri ekleyin.Hafif kavrulsunlar.
  4. Kavrulan malzemelerinize ,suyunu iyice süzdüğünüz fasulyeyi ekleyin,5 dakika daha beraber kavrulsunlar.Kavrulurken baharatlarınızıda ekleyin.
  5. Kavrulan fasulyelerinizi servis tabağınıza alın, kremayla karıştırdığınız süzme yoğurdu kaşıkla üzerine dökün,en üstüne  kalan cevizlerinizi serpin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

SİNİ KÖFTESİ

Nurlu Mutfakta bugün yine bir yöresel yemeğimiz pişiyor..İçli köfteyi sevenler ama yapamayanlar için,çok pratik ,lezzetli ,sunumuyla farklı bu tat artık sofarlarınızda..







 

MALZEMELER

İç Harcı
800 gr.yağsız koyun kıyma
6 tane ortaboy soğan
200 gr.tereyağ
1,5 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı kimyon
1,5 kahve fincanı iri kıyılmış ceviz
biraz kıyılmış maydanoz

Dış Hamuru

400 gr.dövülmüş yağsız dana eti
2,5 su bardağı ince siyah bulgur
1/2 su bardağı irmik
1 yumurta
1 iri haşlanmış patates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
8 yemek kaşığı un
bulguru ıslamak için 2 çay bardağı sıcak su
yoğurmak için 1 bardak kadar su

YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı küçük küçük çintin.Kıymanızı geniş bir tencereye koyun,suyunu çekene kadar iyice kavurun.Suyunu çekince tereyağınızı ekleyin,biraz kavurun.Daha sonra soğanlarınızı ekleyin,suyunu iyice çekene kadar kavurun.Sonrada salça ve baharatlarını ekleyin.Biraz daha kavrulsun.Sonra altını kapatın maydanoz ve çevizinizi ekleyin,soğumaya bırakın.İç harcınız hazır.
  2. Dışı için bulgurunuzu ve irmiğinizi geniş tepsiye alın,sıcak suyunuzu üzerine dökün,karıştırın,biraz beklesin.
  3. Patatesi rendeleyin.
  4. Şişen bulgurunuza yumurtanızı ve salçasınızı ekleyin ,biraz su vererek  yoğurun.Sonra patatesi,eti ve baharatlarınızı ekleyin,elinizi arada ıslatarak  iyice yoğurun.Yoğururken kaşık kaşık ununuzu ekleyin,tekrar iyice bir hamur elde edene kadar yoğurun.Arada kıvamına göre elinizle su koyun.Dış hamurunuz olunca dolaba koyun,biraz dinlensin.
  5. Dinlenen hamurunuzu 4 parçaya ayırın.Birer birer yuvarlak payrex boyunda yağlı kağıdın üstünde elinizle veya merdaneyle incecik açın.
  6. Açtığınız hamuru yağladığınız payrexin içine yerleştirin.Elinizle düzeltin.Üstüne kıymanızın yarısını yayaın,elinizle bastırın.Açtığınız diğer hamurla kıymanızın üstünü kapatın.Elinizi ıslatın,üzerini iyice düzleyin..Sonrada hafifce zeytinyağıyla yağlayın.Dilimleyin ve 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
  7. Sini köfteniz hazır.Bu ölçüden 2  tane yuvarlak payrex sini köftesi çıkıyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI

Hiç pırasa dolmasını denediniz mi???

Pırasa sevmeyenlerin bile zevkle tüketeceği nefis,farklı bir dolma..

Misafirleriniz mutfağınızın farkını anlayacak..Bu özel dolma sofralarınızda şölen havası yaratacak..

Yapın,tadın,tattırın,vazgeçemiyeceksiniz...


MALZEMELER

1 bağ pırasa
2 havuç
1 bardak pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
10 tane kesme şeker
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 su bardağı zeytinyağ
3 tane iri soğan
1 portakal suyu(üstüne)
1 çay kaşığı yeni bahar
yarım demet yaş nane
yarım limon suyu(içine)
1 bardak su

YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı çintin,pirincinizi iyice yıkayın,üzümlerinizi ıslayın.
  2. Tencerenize yağınızın yarısını koyun,hafif ısınınca içine soğanlarınızı koyun,kavrulsunlar.
  3. Kavrulan soğanlarınıza önce dolmalık fıstıkları,sonrada yıkanmış pirincinizi ekleyin ,biraz kavurun.
  4. Kuş üzümlerinizi ,tuz ve şekerinizide ekleyin,suyunuda koyun,pişirin.
  5. Suyunu çekince içine yenibahar ,kuru nane ve doğranmış yaş naneyide ekleyin,karıştırın,soğumaya bırakın.İç harcınız hazır..
  6. Pırasaların beyaz kısmını uzunca kesin,onlarıda ortadan ikiye bölün,ortadan boyunca bıçakla derin bir çizik atın,haşlayın.
  7. Haşlanan pırasaları soğuk suya koyun.Sonra katlarına ayırın.Her tabakada ince bir zar var, onu içinden alın.İnce uzun dikdörtgen pırasalarınız olacak.Bir ucuna bir tatlı kaşığı içten koyun,muska seklinde sarın.Bütün pırasalarınız bitene kadar sarın.
  8. Sardığınız pırasaları tencerenize dikkatlice koyun.Aralarına havuçlarınızı verevine doğrayın ve yerleştirin.
  9. Üstüne bir portakalın suyunu ve 1,5 bardak kadar da sıcak  su koyarak pişirin.
  10. Pişince altını kapatın,sarmalarınızı tencerede soğutun.Soğuyunca servis tabağınıza alın.
*****Tencerenizin altına pırasanın kalın tabakalarından bir taban oluşturun.Sarmalarınızı onun üstüne dizin.

AFİYET OLSUN..Sevgiler..


 

devamı »

ÇİKOLATALI BADEMLİ PASTA

Bugün sizlere , Eric Lanlard'ın home tv.de yaptığı muhteşem bir pastanın tarifini vereceğim..Orjinal adı OPERA.....Aslında zor görünen fakat bütün aşamalarını hazırlayınca , çok pratik olan bu pastaya bayılacaksınız.Sonuç muhteşem...Misafirlerinize gururla sunacaksınız..Deneyin ,denemeden bilemezsiniz..Ben Eric Lanlard'ı izlerken bile heyecanlandım...Birde yaparken düşünün...Acaba nasıl olacak diye, ama sonuç ortada.....Süperdi..Benim misafirlerim bayıldı, ya sizinkiler???

 

..MALZEMELER..

KEK İÇİN.

5 yumurta
5 yumurta beyazı
200 gr.şeker
50 gr.un
60 gr.eritilmiş tereyağ
160 gr.toz badem
1 vanilya
biraz tuz
1 çay kaşığı krem tartar
1 portakal kabuğu rendesi
24 cm.lik kelepçeli kalıp

GANAJ İÇİN
3 paket çikolata (1 sütlü,2 bitter)
1 ,5 paket krema (300 ml.)

KAHVELİ KREMA
3 tane yumurta sarısı
1 tane vanilya
150 gr.toz şeker
200 gr.tereyağ
125 gr.ılık kahve( 3 kaşık nescafeyle  hazırlayin)

ŞURUBU
100 gr.toz şeker
125 gr.su
2 yemek kaşığı konyak

ÜZERİ İÇİN
100 gr.krema
80 gr.bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI
  1. Yumurtarı şekerin yarısıyla ve portakal kabuğu rendesiyle  iyice çırpın.
  2. Yumurta beyazlarınıda, başka bir kapta şekerin diğer yarısıyla iyice çırpın,kar haline gelsin.Kar haline gelince krem tartarı ekleyin biraz daha çırpın.
  3. Un,toz badem,tuz ve vanilyanızı bir kaba eleyin.
  4. Çırptığınız yumurtaya, erimiş soğumuş tereyağınızı ekleyin,biraz daha çırpın.
  5. Bu karışıma, çırparken unlu karışımı kaşık kaşık koyarak yedirin.
  6. Daha sonra mixeri kapatın,karışımınıza kabaran yumurta aklarınızı kaşık kaşık koyarak bir spatulayla yedirin.
  7. Kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve altına bir yağlı kağıt serin.Kek  karışımınızı kalıbın içine boşaltın.180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.Kekimiz hazır.....))))
  8. Ganaj için,kremayı ısıtın,çikolataları içine doğrayın,iyice karıştırın,buzdolabında 2 saate yakın soğutun,biraz katılaşsın.(ara ara karıştırın.)
  9. Kahveli krema için ,yumurta sarılarını vanilyala benmari usulu iyice çırpın.Kahve ve şekeri ocakta beraber 3 dakika kadar kaynatın,soğusun.Tereyağınıda ayrı bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın.Ocakta benmari usulü çırptığınız yumurta sarılarına ,ılıyan kahvenizi kaşık kaşık koyarak tekrar çırpın ve ocaktan alın..Daha sonra bu karışımı çırptığınız tereyağına çırparak yedirin.Kahveli kremanızda hazır.....))))
  10. Şurup için,şekerle suyunu 5 dakika kaynatın,ılıyınca içine konyağı ekleyin...Şurupta hazır..))))
  11. Şimdi soğuyan kekinizi 3 eşit kata bölün.Kelepçeli kalıbınıza ilk katı yerleştirin,şuruptan yumurta fırçasıyla keke sürün,üstüne çikolatalı ganaj ın 3/1 yayın,daha sonra ikinci katı koyun,şurupla tekrar ıslatın,üstüne kahveli kremayı yayın,onun üstüne son katı yerleştirin ve şurubun geri kalanıyla ıslatın.En üste ganajın kalanını yayın.
  12. Pastanızı kalıbıyla beraber dolaba koyun,2 3 saat beklesin.
  13. Daha sonra soğuyan pastanızı Dolaptan çıkarın,kelepçeli kalıptanda çıkarın.100 gr.kremayı ısıtın,içine çikolatayı ekleyin ,iyice karıştırın,pastanızın üstüne dökün.en üstünede kakao serpin.
  14. Pastanız servise hazır..))))
AFİYET OLSUN..SEVGİLER...
devamı »

Kolay Peynir Suflesi

Puf puf ,yumuşacık bir sufle...Tam bir peynir şöleni...Misafirlerinize gururla sunacağınız şık bir lezzet..Hem çay saatlerinizde,hem de yemek davetlerinizde ikram edeceğiniz bu kolay sufle herkesin beğenisini kazanacak..





Malzemeler

6 adet sufle kabı

12 adet dilimlenmiş tost ekmeği

1 su bardağı mozeralla peynir rendesi
12 dilim cheddar peynir
3 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
75 gr. tereyağ
6 adet yumurta
2,5 su bardağı süt
biraz tuz
biraz karabiber

YAPILIŞI
  1. Sufle kalıplarınızı tereyağla yağlayın.
  2. Tost ekmeklerinizin kenarlarını kesin,2 tarafınıda biraz tereyağla yağlayın.
  3. Yumurtaları,süt , tuz ve karabiberle iyice çırpın.
  4. Sufle kalıplarınızın altına önce tereyağlı bir dilim ekmek yerleştirin,üzerine bolca kaşar ve mozeralla rendesi koyun, onun üzerine 1 dilim cheddar peyniri koyun.Sonra bir dilim daha tost ekmeği yerleştirin,üstüne cheddar peyniri koyun..En üste tekrar kaşar koyun.
  5. Bütün malzemenizi teker teker sufle kalıplarına  hazırlayın.
  6. Hepsini hazırlayınca, sütlü sosu kalıplara paylaştırarak üzerlerine dökün.
  7. Üzerlerini strech folyoyla kapatın 5- 6 saat buzdolabında beklesin.Pişireceğiniz zaman fırını hafif ısıtın,30 dakika kadar üzerleri kızarıncaya kadar pişirin..
  8. Sıcak sıcak sufleleriniz sönmeden ,ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..




 

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic