KAVUN SORBET & İFTAR MENÜMÜZ

Sıcak yaz günlerinde ve mevyvaların en lezzetli olduğu bu günlerde,içinizi ferahlatacak,hem meyva,hemde dondurma yerine geçecek bir sorbeye ne dersiniz???Ben yok demedim,hemen denedim..Bu lezzetten kendimi mahrum etmedim..Hadi sizde hemen bu kolay ,müthiş lezzeti deneyin..Yalnız dikkat edin,hepsini siz yemeyin..!!!!!Misafirlerede kalsın..



MALZEMELER
1 kilo kavun
1 çay bardağı   şeker
1 çay bardağı  su
1 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  1. Kavunları doğrayın ve rondodan iyice çekin.
  2. Suyla şekeri beraber bir taşım (5 dakika) kaynatın ve soğutun..
  3. Çelik bir karıştırma kabına kavun,vanilya,limonsuyunu ve soğuyan şekerli suyunuzu alın,çelik bir kaşıkla iyice karıştırın.
  4. Karışımınızı kaşıkla beraber derin dondurucuya koyun,ara ara karıştırın.Yaklaşık 6 saat kadar sonra sorbeniz hazır..
  5. Sorbenizi ne  kadar çok karıştırısanız,o kadar güzel olur..Dikkat edin iyice kar haline gelince ikram edin..Sorbe ikram ederken beklemez,çok çabuk erir.Sorbenizi kabugu tüm sarı olan ufak kavun cinsinden yaparsanız daha kıvamlı ve güzel olur..Bu ölçüden 4 veya 5 kişilik sorbe çıkıyor..
  6. Ve sıra geldi ,iftar menümüze...Sorbeyi nelerin üzerine mi yedik?Köfteli terbiyeli çorba ,kabak beğendili tavuk sote ,vişne kompostosu,puf böreği ,enginar kalpli salata




AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Duvaklı Pilav

Misafirlerinize ,davet sofralarınızda etlerin,tavukların yanına çıtır çıtır ,şık bir pilav ikram etmek istermisiniz???

Malzemeler

2 su bardağı baldo pirinç
1,5 çay bardağı tel şehriye
3 su bardağı su
1 tane knor et bulyon
tuz
50 gr.tereyağ
6 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı

  • Pirinçlerinizi iyice yıkayın,biraz tuz attığınız sıcak suda 1 saat ıslayın.Pirinçlerinizi iyice süzdükten sonra,50 gr. tereyağ ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ısıtın,pirinçlerinizi içine koyup iyice kavurun.Pirinçleriniz hafif şeffaflaşınca tuzunu,suyunu ve  ezilmiş et su tableti koyup,kısık ateşte pişirin.Pilavınız  pişince dinlenmeye bırakın.Pilavınız dinlenirken,kalan sıvı yağınızı bir tavaya alıp ısıtın,içine tel şehriyelerinizi ekleyin,biraz tuz atıp,rengi iyice dönünceye kadar kavurun.Pilavınızı ikram edeceğiniz zaman çukur bir borcamın altına tel şehriyenizin yarısını yayın,üstüne pilavınızı koyun,bir kaşık yardımıyla yavaşca bastırın,sonra servis tabağınıza çevirin.Kalan şehriyeyide etrafına yayıp ikram edin.

AFİYET OLSUN ..SEVGİLER..

 

devamı »

SÜTLÜ MERCİMEK ÇORBASI&İFTAR MENÜSÜ

Geleneksel mercimek çorbasını bu seferde sütle pişirdik..Çıtır ekmek parçalarıyla süsledik..İftara nefis,besleyici,hafif  bir çorbamız oldu...
Hepimize afiyet olsun..

MALZEMELER
1 rakı bardağı mercimek
1 yemek kaşığı pirinç
1 tane patates
1 tane soğan
tuz
1 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
1,5 su  bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
YAPILIŞI
  1. Mercimeklerinizi ve pirincinizi iyice yıkayın,süzülsün..
  2. Soğanlarınızı ve patatesinizi doğrayın.
  3. Çorba tencerenize sıvı yağınızı koyun,ısınınca soğanları ve patateslerinizi koyun,biraz kavurun..
  4. Kavrulan sebzelerinize mercimeği,pirinci ve unu ekleyin..Bir kaç dakika kavrulsunlar..Daha sonra tuz,etsuyu ve suyunuzu ekleyin..
  5. Çorbanızın mercimekleri ve sebzeleri iyice yumuşayınca ,çorbanızı el blenderinden çekin..İçine sütünüzü ekleyin ve 10 dakika daha pişirin..
  6. Tereyağını eritin içine pulbiberi ekleyin..Sıcak sıcak çorbanızın üzerine dökün.Çorbanızı küçük kızarmış ekmeklerle ikram edin..
  7. Peki ya iftar menümüz..Sıra onda...Bugün Sütlü mercimek çorbamızın yanına,Baklava börek ,fırın torbasında bonfile, mercimekli semizotu salatası ,kalburabastı pişirdik..Muhteşem bir iftar soframız oldu..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

YOĞURT TATLISI

Ramazan akşamları tatlısız geçmez..İftardan sonra gözümüz tatlı arar..İşte size, iftardan sonra tatlı şöleni yaşatacak  hafif,lezzeti bol bir tatlı daha.....Bu eski tatlı tarifini, annenim pasta defterinine borçluyum...Bugünlerde eski tariflere nur yağdı..Eski tarifler her zaman için favorim .Lezzet ve sonuç garanti ...Sizde yaptıktan ve tattıktan sonra bana hak vereceksiniz..Yapması kolay,lezzeti garanti,hafif mi hafif muhteşem YOĞURT TATLISI...




Malzemeler
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
3 çay bardağı yoğurt
3 çay bardağı un
3 çay bardağı irmik
60 gr.erimiş margarin
2 vanilya
2 kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
1 limon rendesi
ŞURUBU
5 su bardağı su
4,5 su bardağı şeker
1 dilim limon
1 limon rendesi

YAPILIŞI
  1. Yumurtalarınızı şekerle beraber kar haline gelene kadar iyice çırpın..Çırparken içine limon rendesi ve vanilyalarınızı ekleyin.
  2. İyice çırpılan yumurtalarınıza yoğurt ve erimiş soğumuş margarininizi ekleyin..
  3. En son un,irmik,limon suyu ve kabartma tozlarınızı ekleyin,tekrar çırpın.
  4. Daha sonra büyük dikdörtgen borcamınızı yağlayın,tatlı harcınızı içine dökün.160 derece fırında iyice kızarana kadar 40 dakika kadar pişirin.
  5. Şurup için su ve şekeri kaynatın.Şurubunuz göz göz olunca içine limon halkasını ve rendesini ekleyin.5 dakika daha kaynatıp altını kapatın.,
  6. Tatlınız pişince önce dilimleyin,daha sonra soğuk şurubu  hafif ılık tatlınıza dökün..Üzerini hindistanceviziyle  veya cevizle süsleyin..
  7. Şurubunuzu tatlıyı hazırlamadan önce kaynatın,soğusun...Tatlınız fırından çıkınca 5 dakika ılısın öyle şurubunu dökün..Şurubu ara ara çektikçe dökün,tatlı şurubun hepsini alıyor , ama siz şurubu sevdiğiniz şekilde ayarlıyabilirsiniz..
 AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Yufkalı MİLFÖY Böreği&İftar Menüsü

Bugün iftara çok lezzetli,çıtır çıtır değişik bir börek yapıyoruz..Böreğimizde hem yufka ,hemde milföy yaprakları var..İçine de mis gibi süt kokan taze peynir koyduk..Dışı çıtır,içi yumuşacık harika puf puf bir böreğimiz oldu..Bizim evdekiler bayıldı...Ya sizinkiler..?????




MALZEMELER

16 yaprak milföy hamuru
2 adet yufka
2 yumurta
1 rakı bardağı soda
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı süt
25 gr.erimiş margarin
300 gr.taze inek peyniri
derotu
maydanoz

YAPILIŞI
  1. Milföy hamurlarını iyice yumuşayıncaya kadar tezgahda bekletin.
  2. Yumurtaları iyice çırpın,içine sodayı,sütü ve yağları ekleyin,böreğinizin sosu hazır..
  3. Büyük dikdörtgen borcamı yağlayın ,sonrada 1 kaşık unla unlayın...Milföy hamurlarının 8 adedini borcamın tabanına elinizle iyice incelterek ,yanayana yerleştirin..Aralarını elinizle bastırarak birleştirin..
  4. Yufkaları sekize bölün,4 parçasını milföy hamurunun üzerine yerleştirin ve sosun üçte birini yufkaların üzerine dökün,elinizle iyice yedirin..
  5. Üzerine peynirli karışımın hepsini yayın..Peynirli karışımın üzerine kalan dört yufkayı yerlestirin ve sosun diğer üçte birini dökün,elinizle tekrar iyice yufkalara yedirin..
  6. Bu yufkaların üzerine, kalan sekiz milföy hamurunu yanayana birleştirerek, incecik açın,yerleştirin..Kalan sosu üzerine dökün.,iyice yayın.En üstüne susam ve çörekotu serpin..
  7. 160 derece fırında 1 saat iyice kızarana kadar pişirin..Daha sonra dilimliyerek ikram edin..
  8. Böreğiniz ne kadar kısık ateşte ve yavaş pişerse o kadar güzel kabarır ve pişer..Böreğinizi pişmeden bir kaç saat buzdolabında bekletirseniz,daha güzel olur..
  9. Böreğimizi biz peynirli yaptık ,siz artık ne isterseniz koyun içine..Canınız neli çekiyorsa.. 
  10. Şimdi sıra böreğimizin yanına neler yaptığımızda...Menümüzde,Dul avrat çorbası.. ,köy usulü kabak dolması ,yoğurtlu pancar salatası  ve tatlı olarakta nevzine vardı...

susam,çörekotu
devamı »

İNEGÖL KÖFTE &İFTAR MENÜSÜ

Meşhur İnegöl Köfteyi kim sevmez...Her evde,büyük ,küçük herkesin severek yediği bu köfteyi ,bugün Nurlu Mutfakta hepberaber yapıyoruz...Hemen malzemeleri hazırlayın ,akşama iftarda  İnegöl Köfte var...


MALZEMELER
750 gr.dana kıyma
250 gr. kuzu kıyma
1 büyük boy soğan rendesi
1,5 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı galeta unu
1 çay bardağı su
2 çay  kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Kıymanızı su,tuz ve galeta unuyla iyice yoğurun..Üzerini kapatıp ,buzdolabında en az 12 saat dinlendirin..Dinlenen kıymanıza rendelenmiş soğanlarınızı  ve üzerine limon suyu sıkılmış karbonatı ekleyin,tekrar iyice yoğurun..Yine buzdolabında birkaç saat bekletin..Daha sonra istediğiniz şekili verin ve ister ızgarada ,ister teflon tavada pişirin..1 kilo kıymadan 70 civarında inegöl köfte çıkıyor..Fazla köfteleri buzlukta saklıyabilirsiniz..Sadece pişirmeden önce çözdürün,öyle pişirin..
 ******Bugünkü iftar menümüz, kremalı kabak çorbası, inegöl köfte,sebzeli bulgur pilavı ,pancarlı roka salatası ,nescafeli krem karamel ...
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..



devamı »

TARHANA ÇORBASI

Her evin bir tarhana çorbası tarifi vardır..İşte bu da Nurlu Mutfağın tarhana çorbası tarifi...Bizim tarhanamız Niğde"den her sene özel geliyor..Özel ev tarhanası..Yoğurt ve dövmeden yapılıyor..Evett..Bugün iftara özel sizler için ,Nurlu Mutfağın tarhana çorbasını pişirdik...Tarhanalar babamdan ,tarifide annemden..Size de tatması kaldı...Şimdiden afiyetler olsun...


Niğde"den gelen özel ev yapımı ev tarhanası...


MALZEMELER..
3 adet tarhana
2 su bardağı su( pişirmek için)
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1çay bardağı haşlanmış nohut
tuz
2 bardak etsuyu
3 bardak su
SOSU
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı tereyağ
1 temek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
  1. Tarhanaları iyice yıkayın,1 saat kadar sıcak suda ıslayın.
  2. Isladığınız tarhanaları 2 bardak suyla iyice pişirin..
  3. Yoğurdu biraz suyla özeyin,yumurtayı,tuzla ve nişastayla çırpın,özediğiniz yoğurdun içine karıştırın..
  4. Pişen tarhanıza önce etsuyu ve sıcak suyu ekleyin,kaynayınca, içine devamlı karıştırarak yoğurtlu karışımı ekleyin..Kaynayıncaya kadar karıştırın,kaynayınca nohutları ekleyin.15 dakika kadar pişirin..
  5. Yağınızı tavaya alın,içine sarmısakları ezin,hafif kavrulunca içine nane ve biberi ekleyin ,yağın altını kapatın..Sosu çorbanızın üzerine dökün,sıcak sıcak ikram edin..
  6. Evet...Tarhana çorbamızın yanına ne mi yaptık??arpaşehriyeli et,yumurta salatası ,Bademli revani menümüz böyleydi....
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

ŞEFTALİLİ KEK

Yazın habercisi kokulu şeftaliler ,tezgahlarda yerini çoktan aldı...Mis kokusuyla,muhteşem lezzetiyle, herkesin severek yediği bu meyvayı, mis gibi vanilyalı kokulu bir kekle birleştirdik..Sizlerin beğenisine sunduk...İftardan sonra,sahurda, çay saatlerinizde sofranızı, bir lezzet şölenine dönüştürecek bu hafif ,sağlıklı ,nefis keki  denemeye ne dersiniz????


MALZEMELER
3 yumurta
12 yemek kaşığı şeker
10 yemek kaşığı un
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ veya 75 gr. tereyağ
2 tane vanilya
1 limon rendesi
1 kabartma tozu
3 tane  ortaboy şeftali
1,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Yumurtaları şekerleve limon rendesiyle iyice çırpın..
  2. Yumurtalarınıza önce yoğurt,sonrada sıvı yağı (ben erimiş tereyağ kullandım )ekleyin.
  3. En son kek karışımınıza vanilyaları ,un ve kabartma tozunu ekleyin.
  4. Şeftalileri ince ince dilimleyin.
  5. Kekinizi, margarinle yağladığınız kelepçeli kalıbınıza koyun..Şeftalileri üzerine dikkatlice yanyana hiç boşluk kalmıyacak şekilde dizin.1,5 yemek kaşığı toz şekeri üzerine serpin..
  6. 170 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.(.piştiğini anlamak için kürdan testi yapın..)
  7. Pişen kekinizi servis tabağınıza alın,üzerine pudra şekeri eleyin..

*****Kekinizin güzel kabarması  için ,bütün malzemenin oda ısısında olması gerekir..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..



devamı »

Köy Usulü Soslu Patlıcan Dolma..

Minicik patlıcan dolmaları sıra sıra dizilmişler,yenmeyi bekliyorlar..Haydi daha ne duruyorsunuz,tabağınızı alın gelin..Bitmeden yetişin....




MALZEMELER

300 gr.kuzu kıyma
1,5 kilo patlıcan (22 adet)
yarım demet maydanoz
2 tane soğan
3 tane domates
3  diş sarmısak
biraz nane
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ
SOSU
4 diş sarmısak
1 limon suyu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI
  1. Soğanlarınızı doğrayın,salça,karabiber,tuz ve nar ekşisiyle iyice ovun..
  2. Daha sonra soğanlı karışımınızın içine kıymayı,küçük doğradığınız domatesleri,ince kıydığınız ,sarmısak,maydanoz ve naneleri ekleyin tekrar karıştırın.
  3. En son pirinçlerinizi ve yağınızı ekleyin,tekrar karıştırın..Buzdolabına koyun ,biraz beklesin..Dolma içiniz hazır.....
  4. Patlıcanlarınızı oyun,tuzlu suda biraz bekletin.
  5. Daha sonra süzün ve hazırladığınız dolma içini patlıcanlara doldurun..Ağzına kadar doldurmayın,biraz boşluk kalsın..
  6. Dolmalarınızı tencerenize ağızları dik gelecek şekilde dizin,yarısına kadar su doldurun,dolmalarınızın üzerini bir tabak koyun ve kısık ateşte pişirin..
  7. Pişmesine yakın ,tabağı kaldırın,sosunuzu hazırlayın üzerine dökün,10 dakikada sosla pişsin..Pişince altını kapatın,dinlensin..
  8. Sosu içinde ,yağınızı ısıtın,rende sarmısakları içine koyun,biraz kavrulunca pul biber ,nane ve limon suyunu ekleyin..2 3 dakika kaynatın.. ...
NOT...Patlıcanlarınız ne kadar minik olursa dolmalarınız o kadar güzel olur..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

Kremalı Sebzeli Farfarelle Makarna

Küçük büyük herkesin severek yediği,sofralarımızın  olmazsa olmazlarından makarnalar...Bugün iftara hepberaber bol soslu,bol sebzeli,permesanlı,mis gibi süt  kremalı nefis bir makarna yapıyoruz.....Yanınada bir salata...mımmm!!!Veee hepberaber yiyoruz..Haydi hanımlar doğru mutfağa..!!!!




MALZEMELER
1 paket makarna
6 tane domates
3 tane yeşil biber
3 tane kırmızı biber
2 büyük boy soğan
5 diş sarmısak
yarım demet yeşil soğan
taze fesleğen
200 ml.krema
50 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
4 yemek kaşığı permesan veya eski kaşar

YAPILIŞI
  1. Makarnanızı biraz tuz koyduğunuz suda aldente(Hafif diri) olarak haşlayın..
  2. Sebzelerinizi ayrı kaplara doğrayın.
  3. Tencerenize tereyağı ve sıvı yağı koyun,ısınınca sarmısakları ve doğranmış soğanlarınızı ekleyin.Hafifce kavurun.
  4. Kavrulan soğanlarınıza sırayla önce domateslerinizi ,sonrada biberlerinzi ekleyin.
  5. İyice pişince içine yeşil soğanlarınızıda ekleyin..Ve kaynayan makarna suyundanda 4- 5 yemek kaşığı koyun.
  6. Bu sosa  baharatları ve kremayıda ekleyin.3 -4 dakika pişirin..
  7. Pişen sosa haşladığınız makarnayı ekleyip,permesandan  da 2 kaşık ekleyin.Hafifce karıştırın,servis tabağınıza alın.
  8. Üzerine taze fesleğen doğrayın,kalan permesan peynirinizi serpin.Sıcak sıcak servis edin..
  9. Bol kremalı seviyorsanız,2 paket krema koyabilirsiniz..
devamı »

Kremalı Kabak Çorbası

Kabak ,sağlıklı süper sebze..Her şekle girer..Her çeşidi damakta ayrı bir lezzet bırakır..Bugün, iftar soframız için çorbasını yaptık..Tazecik  sebzelerle zenginleştirdik,kremayla tatlandırdık,derotuyla süsledik..Miss gibi nefis bir çorbamız oldu..Afiyet olsun...



MALZEMELER

2 adet büyük kabak
200 ml.krema
1 su bardağı süt
2 kaşık un
1 adet küçük patates
1 adet soğan
1 diş sarmısak
1 su bardağı etsuyu
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı beyazbiber
dereotu
25.gr. tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
  1. Kabaklarınızı,sarmısağınızı,soğanınızı ve patatesinizi küçük küpler halinde doğrayın.
  2. 1 kaşık sıvı yağınızı çorba tencerenize alın,ısınınca sebzelerinizi içine atıp,iyice soteleyin.
  3. Sotelenen sebzelerinizn üzerine ununuzu ilave edip,biraz daha beraber kavurun.
  4. Daha sonra et suyunu ve suyunuzu ilave edip,iyice pişmeye birakın.
  5. İyice ezilen sebzelerinizi el blendırıyla püre haline getirin..
  6. Püre haline gelen sebzelerinize baharatları,sütü ve kremayı yavaşca karıştırarak ekleyin,kaynayıncaya kadar pişirin.Kaynayınca çorbanızın içine dereotu doğrayın..
  7. Çorbanızı ikram edeceğiniz zaman tereyağınızı eritin ,içine kırmızı biber atın..Sıcak sıcak çorbanızın üzerine dökün..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

YUMURTA SALATASI

İftar sofrasının olmazsa olmazı..Ramazanda ,iftar soframdaki tek değişmeyen lezzet..YUMURTA SALATASI...Yanında da yufka ekmeği..Deneyin ,vazgeçemiyeceksiniz..


MALZEMELER
6 adet yumurta
1 deste yeşil soğan
1 tane kırmızı soğan
yarım deste nane
1/4 deste maydanoz
1 kaşık sızma zeytinyağı
kırmızı pul biber
karabiber
sumak
tuz
YAPILIŞI
  • Yumurtalarınızı katı olacak şekilde haşlayın..
  • Kırmızı soğanınızı dörde bölüp,halkalar halinde ince ince doğrayın.
  • Yeşil soğan,nane,maydanozunuzuda  doğrayın..
  • Kırmızı soğanınızı biraz tuzla ovun..İçine yeşilliklerinizi ve baharatlarınızı koyun,karıştırın..
  • En son yumurtalarınızı soyun,istediğiniz boyutta doğrayın.Soğanlı karışımızın içine koyun,kaşıkla karıştırıp servis tabağınıza alın..Arzuya göre üzerine sızma zeytinyağı gezdirin..
AFİYET OLSUN...SEVGİLER..
devamı »

İncikli Dövme Pilavı

Ramazan"ın simgesidir,DÖVME PİLAVI...Bereket getirmesi için Ramazan"ın ilk günü pişirilir ve dağıtılır...Bizde bu sene kuzu incikle pişirdik,lezzetine lezzet kattık..Muhteşem bir pilav oldu ...Pişirmesi bizden bereketi ALLAH"TAN...



MALZEMELER
2 adet kuzu incik
2 su bardağı pilavlık döğme
1 kase haşlanmış nohut
200 gr. tereyağ
2 kaşık zeytinyağı
2 su bardağı et suyu
4 su bardağı sıcak su
1 soğan
1 havuç
maydanoz
tuz
2 çay kaşığı beyazbiber 
YAPILIŞI
  1. İnciklerinizi iyice yıkayın,soğan,havuç,biraz tuz ve bir dal maydanozla beraber bir tencereye alın..Tencerenin yarısına kadar su ekleyip,inciklerinizi kısık ateşte iyice haşlayın..Haşlanınca etleri çıkarın,suyunuda pilavda kullanmak için süzün ayrı bir kaba alın.
  2. Dövmenizi iyice yıkayıp,biraz tuz attığınız sıcak suda 1  saat bekletin..
  3. Yayvan geniş bir tencereye teryağınızın birazını koyup eritin,içine iyice haşladığınız incikleri kemiğinden ayırarak büyük parçalar halinde koyun..2 -3 dakika tereyağında soteleyin..Daha sonra etlerin üzerine, dövmelerinizi iyice süzüp ekleyin..2- 3 dakikada hepberaber soteleyin.
  4. En son haşlanmış nohutlarınızıda ekleyin ,etsuyu ve suyunuzu da ilave edip,kısık ateşte dövmeleriniz iyice açılıncaya kadar pişirin..
  5. Pişerken tuz ve beyazbiberinizide ekleyin.Pilavınız suyunu çekince kalan tereyağınız ve zeytinyağınızı eritip,pilavınızın üzerine dökün..Üzerini kağıt havluyla kapatıp 10 dakika dinlendirin..
  6. Dinlenen pilavınızı servis tabağına alın,üzerine biraz karabiber ekleyip,sıcak servis edin.
  7. Genelde 1 ölçü dövme, 3 ölçü su alır..Ama bu dövmenin cinsine göre değişir..Bu yüzden pilavınızı pişirirken dikkat...Pişmişliğini kontrol ederek sonradan biraz daha  ekliyebilirsiniz..Dövme pilavı yağlı daha lezzetli olur ve çok yağ çeker,o yüzden yağı pilavınızdan esirgemeyin.

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

GAZOZLU KEK

Mutfakla  tanışmamın ilk hatırası.. İlk mutfak deneyimim.Babama kasalarca gazoz ,kilolarca şeker ve un ve bir dolu yumurtaya malolan gazozlu kek sevdam...İşte bugün sizlerle ,ilk öğrendiğim kek olan, çocukluğumun meşhur kekinin tarifini paylaşıyorum...Ve karşınızda GAZOZLU KEK.......

 



MALZEMELER
5 yumurta
4 fincan şeker
7 dolu fincan un
1 şişe gazoz
1 vanilya
1 kabartma tozu
YAPILIŞI
  1. Yumurtaları iyice kar haline gelinceye kadar çırpın..
  2. Çırptığınız yumurtalara şekerinizi ve vanilyayı ekleyin ve tekrar iyice çırpın..
  3. Yumurtalı karışıma ılık gazozunuzu ekleyin..
  4. En sonda unu ve kabartma tozunuzu eleyip ,kekinize ekleyin.
  5. Kekinizi yağlayıp unladığınız kek tencerenize koyun..180 derece fırında 50 dakika kadar pişirin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Fırın Torbasında Sebzeli Kolay Tavuk

Sofralarımızın baştacı,kolay,sağlıklı ,lezzetli yemek TAVUK...Fırında,çabuk,lezzetli,zahmetsiz...5 dakikada hazırlıyorsunuz,fırına sürüp 45 dakika bekliyorsunuz...Kendi kendine pişiyor..Sizde eliniz bile kirlenmeden,fırından alıp sofraya koyuyorsunuz...Ramazan sofralarınız için hem hafif, hem kolay,hemde sağlıklı bir seçenek..Hemen hazırlayın,arkanıza yaslanın ,bekleyin ve afiyetle yiyin..



Ben tavuklarımın yanına, yine ayrı bir fırın torbasında baharatlı patatesler yaptım..
Çok yakıştı.Beraberinde tavsiye ederim..


MALZEMELER
1 paket  knor sarmısaklı,baharatlı tavuk harcı
1 kilo  kemiksiz tavuk budu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tane büyük boy soğan
2 tane kırmızı biber
3 tane yeşil biber
2 tane sert domates
6 diş sarmısak
YAPILIŞI
  1. Tavuklarınızı iyice yıkayıp,limonlu suda 15 dakika ıslayın..
  2. Sebzelerinizi istediğiniz boyutta doğrayın..Ben soğanları ve domatesleri dörde böldüm,sarmısakları tüm bıraktım,biberleride irice doğradım..
  3. Daha sonra tavuklarınızı iyice süzün,knor harcınızı açın,geniş bir kapta sebzelerinizi ve tavuklarınızı harca bulayın.Bu karışıma sıvı yağınızıda ekleyin.
  4. Karışımınızı paketin içinden çıkan fırın torbanıza koyun.Genişce bir tepsiye yerleştirin.Torbayı çatalla 2 yerinden delin..180 derece fırında 45 dakika pişirin.
  5. Pişen tavuklarınızı torbadan çıkarın,bir borcama koyun..Arzuya göre hafif fırın ızgarasında kızartın..Kızartmadanda yiyebilirsiniz..Yumuşacık ,leziz tavuklarınız hazır..
  6. Patatesler içinde ,istediğiniz miktarda patatesi küp küp doğrayın..Ben knorun harcından bir tanede patatesler için kullandım..İçine sadece 2 kaşık sıvı yağ ekledim.Ama siz isterseniz kendi arzu ettiğiniz baharatları ,kullanarakta yapabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

HOŞGELDİN RAMAZAN...

11 ayın sultanı Ramazan hoşgeldin.....Hepimizin Ramazanı mübarek olsun.Tüm dualarımız ve orucumuz kabul olsun..Allah tekrarını nasip etsin..

devamı »

Etli Yaprak Sarma

Misafirlerinize bir lezzet şöleni yaşatmak istermisiniz?Yine yöresel yemeklerimizden bir tanesi,davet sofralarının baştacı....Benim favori yemeğim,Etli Yaprak Sarması..

Her evin bir yaprak sarması tarifi vardır..Bir de bizimkini deneyin..
MALZEMELER

400 gr.taze yaprak
500 gr.az yağlı koyun kıyma
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
yarım demet maydanoz
yarım demet nane
4 diş sarmısak
3 tane iri boy soğan
1 kahve sıvı yağ
2 yemek tereyağ
Sosu
3 diş ezilmiş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
yarım limon suyu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
  1. Yapraklarınızı 5 dakika haşlayın,soğutun..
  2. Soğanlarınızı ,sarmısaklarınızı,nane ve maydanozunzu doğrayın.
  3. Pirinçlerinizi yıkayıp,süzün..
  4. Soğan ve sarmısak,tuz ,karabiber ve salçayla iyice karıstırın.İçine kıyma,pirinç,maydanoz ,nane ve yağları ekliyerek iyice yoğurun.
  5. Hazırladığınız içile ,haşladığınız yaprakları sarın..
  6. Tencerenizin altına bir sıra dizilmemiş yaprak serin ve sarmalarınızı tencerenize yuvarlak bir şekilde dizin..
  7. Üzerine tencerenizin yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.
  8. Yaprak taşınızı koyun.Yaprak taşınız yoksa,yapraklarınızın üzerini kapatacak büyüklükte bir tabakla kapatın..Ama benim tavsiyem,iyi bir yaprak sarma için yaprak taşıdır..Kısık ateşte, iyice pişirin..
  9. Yapraklarınız pişmeye yakın,sosu hazırlayın,üzerine dökün ve 10 dakikada sosla pişirin.
  10. Piştikten sonra 15 dakika dinlendirin,servis tabağınıza ters çevirin,ikram edin..
  11. Şimdi tam taze yaprak zamanı,ama salamura yapraktan yapacaksınız yaprağınızı bir gece önceden ıslayın,öyle sarın..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

Sakızlı Fırın Sütlaç

Yarın büyük gün,  mübarek Ramazan ayı başlıyor..Herkese mübarek olsun..Bu güzel ayda ,oruçlar tutulacak,teraviler kılınacak ,dualar edilecek,yardımlaşılacak ve iftar için mükemmel  sofralar hazırlanacak..Çeşit çeşit ,lezzetli, bereketi bol sofralar.... İftardan sonra canınız tatlı istediğinde,hafif, midenizi rahatlatacak  ve yormayacak,sağlıklı ,nefis bir sütlü tatlıya ne dersiniz ??Evettt.... Bizde  Ramazana işte bu lezzeti bol,hafif  sütlü tatlıyla başlıyoruz..Devamı gelecek beklemede kalın..


Sütlaçlarınıza herkes bayılacak..Bizim evde aynı gün bitti...Bakalım sizin evde ne kadar dayanacak..

MALZEMELER
1 kilo süt
1 su bardağı şeker
1,5 yemek kaşığı sakız reçeli veya 1 adet damla sakızı
2 dolu dolu yemek kaşığı mısır nişastası+1 su bardağı süt
1 büyük kahve fincanı pirinç
1 adet vanilya
200 ml.krema
YAPILIŞI
  1. Pirinçlerinizi 2  bardak suyla iyice haşlayın..
  2. 2 dolu dolu yemek kaşığı nişastayı 1 bardak sütle iyice açın.
  3. Sütünüzü,şekerinizi ve haşlanmış pirincinizi geniş bir tencereye alın.İyice pişirin.
  4. Kaynayan sütlü karışımınıza nişastalı sütü ekleyin ve kısık ateşete iyice pişirin..
  5. Pişen sütlacınıza vanilyayı,sakız reçelini ve kremayı ekleyip,tekrar 5 dakika kaynatın..
  6. Sütlacınız hazır..8 tane kaseye sütlacınızı bölüştürün.
  7. Fırın tepsinize su koyup ,sütlaç kaselerinizi içine yerleştirin..
  8. Fırınınızın ızgarasını yakıp ,üstü kızarana kadar fırında pişirin.Başından ayrılmayın ,hemen kızaracaktır.Kızarınca fırından hemen çıkarın,tepside soğumaya bırakın ve sonra buzdolabına koyun..
  9. Buzdolabında iyice soğuduktam sonra ikram edin..
  10. Ben bu tarz sütlü tatlarda sakız reçeli kullanıyorum,ama yoksa damla sakızıda koyabilirsiniz..Eskiden sütlaca krema koymadan yapardım,ertesi güne sütlacım koyulaşırdı..Bir arkadaşımın tavsiyesiyle içine krema koymaya başladım,artık sütlacım daha lezzetli ve ilk günkü gibi kıvamını koruyor..Deneyin sizlerde çok beğeneceksiniz..
  11. Sakız reçelini ege yöresinde kolayca bulabilirsiniz..Akçay,ayvalık,izmir,çeşme....
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

SUSAMLI KURABİYE

Miss gibi susam kokulu , çıtır çıtır bir kurabiyeye kim yok diyebilir kiii??İşte, sizi lezzetiyle mest edecek bir kurabiye tarifi..Yerken ağzınızda dağılacak ,çıtır susamlarıyla keyfinize keyif katacak ...

Çay sofralarınız için  ve kahvelerinizin yanına   ideal bir kurabiye..

MALZEMELER
250 gr. tereyağ
1,5 çay bardağı susam
6 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemk kaşığı tahin
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
YAPILIŞI

  1. Susamları tavada 10 dakika kadar kavurun.Kavrulunca içine dövülmüş cevizi döküp karıştırın,beraber soğusun..
  2. Yumuşak tereyağ,tahin, pudra şekeri ve vanilyayla iyice yoğurun..Bu karışıma susamlı karışımı ve kabartma tozuyla ,unu ekleyin,yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  3. Yoğurulan hamuru buzdolabında 2 saat dinlendirin,daha sonra merdaneyle 3 cm.kalınlığında açın,istediğiniz kalıpla kesin.
  4. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin,175 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic