Sebzeli Tavuk Graten

Çoğu  zaman pratik yemekler,hayat kurtarır..İşte vereceğim bu tarifte tam öyle bir lezzet..Hem leziz,hemde kolay..Sabahtan hazırlayın,akşam üzeri fırına sürün ,yarım saatte hazır..Müthiş lezzetli..Yanına bir pilav veya patates yeter..Çocuklarınız bu yemeğe bayılacak..Üstelikte çok sağlıklı..


Malzemeler
750 gr. but veya kalça kuşbaşı tavuk
3 adet kabak
3 adet havuç
1 kase bezelye
4 diş sarmısak
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı tuz
200 ml.krema
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
1 küçük kase rendelenmiş kaşar
Yapılışı
  1. Tavuklarınızı iyice yıkayıp,limonlu suda 15 dakika kadar bekletin sonra iyice süzün..
  2. Havuçları ve kabakları kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
  3. Tencerenize 1 kaşık yağınızdan koyun,iyice ısınınca içine sarmısakları doğrayın ve tavuklarınızı ekleyin,kavurun.Kavrulurken içine tuz,kimyon,pulbiber ve karabiberinizi ekleyin.
  4. Kavrulan tavuklarınızı bür tabağa alın,aynı tencereye 1 kaşık yağ daha koyun,yine ısınınca doğradığınız sebzeleri ekleyin ve kavurun.Bu karışıma bezelyeleride ekleyin.
  5. Sebze karışımınıza tavuklarıda ekleyin..Hazırladığınız karışımı geniş bir fırın kabına alın,üzerine 200 ml.kremayı gezdirin ve 200 derece ısıtılmış fırına koyun.20 dakika kadar piştikten sonrada üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.Üzeri kızarıncaya kadar pişirin..Daha sonra pilav veya patatesle servis edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

LABNELİ POAÇA

Poaçalar çay saatlerinin vazgeçilmezidir..Kahvatıda,öğlen,akşam üzeri,akşam çayımızın yanında her saat zevkle yenir..İşte size Nurlu Mutfaktan çıkan nefis bir poaça tarifi daha...Haydi hemen hazırlayın ,çocuklarınız okuldan gelmeden pişirin ve bu nefis poaçalarla süpriz yapın..


MALZEMELER
200.gr. pınar labne
125 gr. tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
4 kesme şeker
1,5 çay kaşığı tuz
1 kabarmatozu
2 yumurta
aldığı kadar un
İÇ HARCI
200 gr.beyaz peynir
maydanoz
çekirdek içi (üzerine)
 
YAPILIŞI
  1. Tereyağ,labne,sıvıyağ,süt,kesme şekeri ve bir yumurtanın tümünü, ikincisinin de beyazınıda koyarak iyice karıştırın.Karışıma tuz,kabartma tozu ve azar azar un ekliyerek yumuşak,pürüzsüz bir hamur elde edin..Hazırladığınız hamuru buzdolabında 1 saat dinlendirin.Bu arada peynir ve maydanozla poaçanızın içini hazırlayın.Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde açıp,peynirli içten koyun.Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve çekirdek içini serpin.170 derece hafif ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.. 
          
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Çikolatalı Bademli Kek( Torta Caprese)

Badem ve çikolata dayanılmaz ikili..İşte size tam İtalya kokan bir pasta..Leziz mi leziz....İçinde bir kaşık bile un yok..Diette diyebiliriz yani:)))))Evet çikolata sevenler tam size göre bir tarif daha..Deneyin bana hak vereceksiniz..

Bu kek İtalya"nın Capri adasında bütün cafelerde ikram edilen bir kekmiş..İsminide adanın isminden almış..Yani meşhur bir kek..Bu keki, isterseniz fındık veya cevizlede yapabilirsiniz.Bu güzel tarifi ,tariflerini çok beğendiğim blogcu arkadaşım ÇİKOLATA KAVANOZUM  yayınlamış, bende büyük bir zevkle  denedim..Arkadaşımın övdüğü kadar varmış..Süper oldu..EEE artık daha ne söyleyim,yapın ve bu muhteşem lezzeti sizde tadın..:))))

 
MALZEMELER
200 gr.bitter çikolata
200 gr.oda sıcaklığında tereyağ
6 yumurta sarısı
6 yumurta beyazı
200 gr.şeker
1 adet vanilya
300 gr.toz badem unu veya çiğ badem
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
 
YAPILIŞI
  1. Öncelikle badem hazır badem ununuz yoksa,badem unu hazırlayalım.Kavrulmamış bademlerimiz sıcak suya 15 dakika ıslayın ,daha sonra soyup,tavada hafifce kavurun.Sonrada rondoda un halinde çekin..Eğer varsa bu kadar zahmete gerek yok,direk tavada biraz kavurup,soğutun.
  2. Çikolatalarımızı tereyağla beraber benmari usulu eritin,hafifce soğutup,kakaoumuzu içine koyup,iyice karıştırın.
  3. Yumurta beyazlarını tuzla beraber iyice kar haline getirin,sarılarınıda şekerle ve vanilyayla mayonez kıvamına gelene kadar çırpın.
  4. Mayonez kıvamına gelen yumurta sarılarınıza eritilmiş çikolata karışımınızı ekleyin ve çırpın,daha sonra badem unu ve kabartma tozunuzu ekleyin ,çırpın.Bu aşamada çok çırpmanıza gerek yok.
  5. Bu karışıma en son yumurta beyazlarınızı 3 defada ekleyin,karıştırırken söndürmemeye dikkat edin.Yumurta aklarını karıştırırken tahta veya silikon bir spatula kullanın.
  6. Daha sonra 26 cm.lik kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve kakao serpin.Kek karışımınızı içine koyun. Önceden ısıtılmış,175 derece fırında pişirin..Turboda pişmeyecek..
  7. Pişen kekinizi fırından çıkarın soğuyunca üzerine kakao ve pudra şekeri serperek ikram edin..Arzu ederseniz üzerine çikolata soslada ikram edebilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »

ÇİKOLATALI UNSUZ RULO PASTA

Hiç unsuz kek yaptınız mı????AAA olmaz demeyin...Bu bol çikolatalı, unsuz rulo pastayı deneyin...Misafirleriniz ve siz yepyeni bir lezzetle tanışın..Evettttt..Çikolata severler ,hemen deneyin..Bu inanılmaz lezzeti tadın..




pastamızın tepsiye döküldüğündeki pişmemiş hali..
piştikten sonra\ üzerine tekrar yağlı kağıt koyuyoruz, sonra sarıp,soğumasını bekliyoruz..

 Defterimdeki bu çok eski tarifi  sizlerin beğenisine sunuyorum..Eskiden çok yaptığım,ama unuttuğum bir tarif..Aslında bir rulo pasta tarifi,ama bu tarif unsuz ,yağsız bir rulo pasta..Bol çikolata sevenlere şiddetle önerilir..

MALZEMELER
KEKİ
180 gr.bitter çikolata
75 gr. şeker
6 yumurta beyazı
6 yumurta sarısı
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı su
KREMASI
200 ml.krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet vanilya
8 yemek kaşığı nutella
vişne,frambuaz veya kiraz (arzuya göre)
ÜZERİ
kakao
YAPILIŞI
  1. Çikolatayı suyla beraber benmari usulu eritin.
  2. Yumurta beyazını şekerle iyice kar haline getirin.
  3. Yumurta sarılarını vanilyayla iyice çırpın,krem haline gelsin.
  4. Fırın tepsisine 2 kat yağlı kağıt serin.
  5. Çırptığınız yumurta sarılarına ,erittiğiniz çikolatalı karışımı ekleyin,iyice karıştırın..
  6. Bu karışıma, kar haline gelen, yumurta aklarını 3 defada spatulayla yedirin.
  7. Hazırladığınız kek karışımını yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dökün,kaşıkla dikkatlice yayın..
  8. 175 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.Kekinize kürdan testi yapın,temiz çıkıyorsa olmuştur..Çok fazla pişirmeyin sertleşmeşin,sararken kırılır..
  9. Fırından çıkan kekinizin üzerine kakao eleyin ve bir yağlı kağı kapatın.Ters çevirerek başka bir  tepsiye alın ve rulo sarın..O şekilde soğusun.
  10. Soğuk kremanızı, vanilya ve pudra şekeriyle çırpın,iyice kabartın.
  11. Soğuyan kekinizi açın,arasındaki yağlı kağıdı alın,önce kekinizin üzerine bütün nutellayı sürün,sonrada kremanızı sürün.Üst üste 2 krema katı olşacak..Arzu ederseniz arasına ,kiraz,frambuaz veya vişne koyabilirsiniz.Sonra dikkatlice sarın.
  12. Buzdolabında 6 saat bekletin,kağıdını çıkarın..Sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyin..
  13. Dilimliyerek soğuk servis yapın.Pastanız buzdolabında bekledikçe güzelleşecek..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

ÇİKOLATALI CHEESECAKE

Cheesecake; püf noktalarını bilirseniz ,hazırlanması en kolay pastalardan biridir ,gözünüzü korkutmasın..Birde bu tatlıya çikolata tadını eklerseniz ,lezzetinden vazgeçemiyeceksiniz..İşte bugünde Nurlu Mutfaktan sizlere  pratik,lezzeti garanti bir Çikolatalı Cheesecake tarifi...



Bu cheesecakin lezzeti yerken sizi büyülüyecek..Çikolata severlere özel bu cheesecake denemeden geçmeyin..!!!!

MALZEMELER
Tabanı

1paket eti burçak büskivü
1 paket eti kakaolu büskivü
150 gr.tereyağ
1kahve fincanı dövülmüş  kavrulmuş fındık

KREMASI
800 gr.ülker içim labne peynir
200 ml.sek krema
1 çay bardağı şeker
1 tane vanilya
4 tane yumurta
1 yemek kaşığı kakao +1 yemek kaşığı sıcak su
2 paket  çikolata(ben birini bitter birinide sütlü kullanıyorum.)
1yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
YAPILIŞI
  1. Büskivülerinizi rondoda un haline getirin.
  2. Tereyağınızı eritip bisküvilerinizle ve fındıklarınızla iyice yoğurun.
  3. 26 cm.kalıbınızın altını ve kenarlarını yağlayıp; yağlı kağıtla kaplayın.
  4. Kapladığınız kalıbınıza hazırladığınız bisküvili hamuru elinizle iyice bastırarak yerleştirin.Sonrada buzdolabında 15 dakika bekletin.
  5. Bu sırada peynirinizi ,vanilyanızı ve şekerinizi mixerle iyice çırpın.
  6. Çırptığımız peynir kremamıza; yumurtalarınızı teker teker ekleyin.Sonra sırayla kremanızı; nişastanızı; ununuzu,suyla karıştırdığınız  kakaoyu ve en son benmari usulu erittiğiniz çikolatalarınızı ekliyoruz.2- 3 dakika daha çırpıyoruz.Çok çırpmayın ,sertleşir..
  7. Hazırladığımız kremanızı buzdolabında beklettiğiniz tart kalıbına koyuyoruz.
  8. Kalıbınızın altını strech veya aliminyum folyoyla kaplayıp içi su dolu bir tepsiye oturtun.Cheesecakenizi benmari usulu pişirirseniz çatlamaz..
  9. Önce 180 derece fırında 10 dakika, sonra fırınınızı kısın 160 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar saat pişiriyoruz.Cheesecakenizin üzeri hafif sallanıyorsa olmuştur..Fazla pişirmeyin.
  10. Cheesecakeniz pişince buzdolabında 6 saat bekletip servise hazırlayın.
NOT:Cheesecakenizin üstünü isteğe bağlı olarak sadede bırakabilirsiniz; istersenizde erimiş çikolatayla süsleyebilirsiniz.


AFİYET OLSUN..Sevgiler..
devamı »

İNCİRLİ CEVİZLİ RULOLAR

Bugün çayınıza, Nurlu Mutfak"tan çıkan mis gibi kıyır kıyır nefis bir kurabiye eşlik ediyor..İncirin müthiş tadını, cevizin lezzeti  destekliyor......Üzerine dolanan leziz  hamurda, lezzetine lezzet katıyor..Ve bu nefis tat sizlerle buluşuyor...

MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr.tereyağ
2 tatlı kaşığı şeker
1 vanilya
1  çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un

İÇ HARCI
20 veya 25 tane kuru incir
2,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
biraz tarçın
ÜZERİ İÇİN
pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Tereyağ eritin,ılısın..Ilık tereyağın içine yoğurdu,sıvıyağı,şekeri,vanilyayı ekleyin,iyice karıştırın.
  2. Tereyağlı karışıma kabartma tozu ve azar azar un ekleyin..Yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun..Hazırladığınız hamuru buzdolabında 2 saat dinlendirin..
  3. Hamurunuz dinlenirken, incirlerinizi küçük küçük doğrayın,üzerine sütü ve şekeri dökün..1 saat bekletin..Daha sonra ocağa koyun kısık ateşte incirler yumuşayıncaya kadar pişirin..Dikkat edin yanmasın..İncirler hafif soğuyunca cevizi ve tarçını içine koyun,karıştırın..İçiniz hazır..
  4. Dinlenen hamurunuzu 4 parçaya ayırın.Her parçayı merdaneyle 3 4 cm.lik kalınlıkta bir daire olacak şekilde açın,16 tane üçgen oluşturacak şekilde kesin.Ben küçük olsun diye 16 ya bölüyorum ,siz arzu ederseniz üçgenlerin büyüklüğünü istediğiniz gibi ayarlıyabilirsiniz..
  5. Her üçgenin geniş ucuna incirli içten biraz koyarak rulo halinde sarın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
  6. 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin..Pişen kurabiyelerinizin üzerine bolca pudra şekeri serpin ve ikram edin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

PRATİK HÜNKAR BEĞENDİ

Sarayların yemeği hünkar beğendi, şimdi en pratik tarifiyle Nurlu Mutfakta..Közlenmiş patlıcanla leziz beşamelin buluşması ve yumuşacık salçalı bonfileyle birleşmesi..Ve  de ortaya çıkan muhteşem bir lezzet..Tarifin pratikliği sizi şaşırtacak..Malzemeleri hazırlayın, 45 dakika sonra sofraya koyun..

MALZEMELER
750 gr.dana bonfile veya yağsız kuzu eti
1 diş sarmısak
1 adet soğan
2 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
1 bardak sıcak su
BEĞENDİSİ
1,5 kavanoz konserve patlıcan
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
2 çay bardağı süt
1,5 çay kaşığı tuz
2 kesme şeker
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI
  1. Öncelikle düdüklüye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyun,iyice ısınınca içine 1 diş sarmısağı koyun, etleride ekleyin ve iyice kavurun.Etler kavrulurken içine küçük yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve biraz daha kavurun.
  2. Soğanla pişen etlerin içine salçaları ve baharatları ekleyin, salçanın biraz çiğliği gidince içine kırmızı biberleride ekleyin.
  3. En sonda 1 su bardağı sıcak suyu dökün ve düdüklünüzün kapağını kapatın ve yarım saat pişirin.
  4. Beğendi için patlıcan konservelerini süzgece boşaltın.
  5. Tencereye yağınızı koyun,içine ununuzu ekleyin hafif kavurun.Kavrulan ununuza sütünüzü ekleyin ve topaklanmadan iyice karıştırın..
  6. Hazırladığınız beşamelin içine süzülen patlıcanlarınızı ekleyin ve kısık ateşte iyice pişirin.En son kaşar peynir,şeker ve tuzunuzu ekleyin.Biraz daha pişince altını kapatın.Beğendiniz hazır..
  7. Servis edeceğiniz zaman tabağınıza önce beğendiyi koyun,üzerine hazırladığınız eti koyun,üzerini de maydanozla süsleyip ikram edin..
  8. Ben hazır patlıcan konservesi kullandım,siz arzu ederseniz patlıcanları közleyipte koyabilirsiniz..Ama konserve patlıcanın diğerinden lezzet olarak hiçbir farkı yok..Hem pratik,hemde rengi daha beyaz oluyor..
  9. Yemeğimiz tam dört kişilik...
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »

ZEBRA KEK

Muhteşem görünüşlü,leziz zebra kek..Hani bazı kekler vardır,yerken tam bir klasik kek tadı alırsınız..İşte zebra kek böyle bir lezzet.İçinin görüntüsüyle , lezzetiyle sizi ve misafirlerinizi büyüleyecek..Kekinizi yaparken ki kolaylığına ve sonucuna bayılacaksınız...Haydi doğru mutfağa...Denemeden bilemezsiniz..



               Kekimizin pişmeden önceki hali...        Üzerini bir kürdan yardımıyla şekillendirdim..



MALZEMELER
4 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
2 tane vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
3 tatlı kaşığı kakao +1/2 kahve fincanı süt
80 gr.bitter çikolata(nestle)
YAPILIŞI
  1. Yumurtaları şekerle iyice çırpın,çırparken içine vanilyaları ekleyin.
  2. Çırpılmış yumurtalara,sırayla çırparak yağ,süt ve elediğiniz un ve karbonatı ekleyin.
  3. Daha sonra kek karışımınızı ikiye ayırın.Birini sade bırakın.Diğerine erimiş çikolata,kakao ve 1/2 kahve fincanı sütü ekleyin.
  4. 28 cm.lik kelepçeli kalıbı margarinle yağlayın ve sonra bir kepçe beyaz kek hamuru,üzerine tam ortadan başlıyarak çikolatalı kek hamuru,sonra tekrar ortasına beyaz kek hamuru koyun.Her katı koyduktan sonra 5-6 saniye bekleyin,biraz yayılsın.Böyle böyle bütün kek hamurlarını üst üste dökerek bitirin.
  5. Kek hamurunuz bitince bir kürdan yardımıyla,içten dışa doğru çizgiler halinde şeritler çizin..Ve  kekinizi şekillendirin.
  6. Daha sonra 175 derece ısıtılmış fırında bir saat kadar pişirin.Kekinizin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edin.
  7. Kekinizi soğuyunca keskin bir bıçakla dilimleyin..İçi zebra şeklinde nefis bir kek..
*****Kek malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin..Su bardağınız küçük boy bir su bardağı olmalıdır..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

KIBRIS KÖFTESİ

Farklı lezzetler herzaman mutfağımızı zenginleştirir..Denemek ve tatmak lazım..Bende yazlıktaki  Kıbrıslı arkadaşımdan çok lezzetli ,değişik bir et köftesi öğrendim..Ve mutfağıma nefis bir lezzet daha ekledim..Yavru Vatan Kıbrıs Köftesi.....Nefis farklı bir lezzet,köfte patates ikilisini pratikleştirmişler...İkisini birleştirip tek bir lezzet yapmışlar..Özellikle çocuklar için ideal..Biz çok sevdik,köfte çeşitlerimizin arasına ekledik...Birde siz deneyin istedik...İşte karşınızda tarifiyle Kıbrıs Köftesi....


 
MALZEMELER
500 gr. dana kıyma
2 adet patates
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 yumurta
4 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı yenibahar
YAPILIŞI
  1. Patatesleri  ve soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyin ve sularını iyice sıkın.
  2. Kıymayı geniş bir kaba alın, bütün malzemeleri içine ekleyin ve iyice yoğurun..
  3. Daha sonra yoğurduğunuz köftenin yarısını rondodan çekin ve tekrar iyice yoğurun..
  4. Sonrada  buzdolabında bir kaç saat dinlendirin ve sonrada ister uzun ,ister yuvarlak şekilendirin.
  5. Pişirirken ister bol, ister az yağda arzuya göre pişirin..Ben teflon tavada az yağda kısık ateşte pişirdim..
  6. Köftelerinizi domates sos veya acı sosla ikram edin..
 
AFİYET OLSUN..SEVGİLER...
 

devamı »

PRATİK BOL ÇİKOLATALI SUFLE

Çikolatalı suflenin en pratik hali...Home tv.de şef Emeril yaptı,bende hemen bu pratik ,muhteşem tarifi uyguladım..Kolay mı kolay,leziz mi leziz...Birde  hafif,un ve yağ yok..Sadece bol çikolatalı...MIMMM.... nefis..Üstelik sufleniz tam 25 dakikada sofrada..



 
MALZEMELER
6 yumurta beyazı
2 yumurta sarısı
6 tatlı kaşığı şeker
120 gr.bitter çikolata
4 adet sufle kabı
margarin ve şeker (kalıplar için)
ÜZERİ İÇİN
120 gr.bitter çikolata
4 yemek kaşığı krema
pudra şekeri
YAPILIŞI
  1. Yumurta beyazlarını iyice katılaşana kadar çırpın,yaklaşık 5 dakika..Yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
  2. Çikolatayı geniş bir kapta benmari usulu eritin.Eriyen çikolatanın içine yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın ve 6 tatlı kaşığı şekeri kaşık kaşık yedirerek ekleyin..Hafif koyulaşacak merak etmeyin..
  3. Çikolatalı karışıma çırptığınız yumurta beyazlarını 3 seferde yedirin..Tahta kaşık kullanın, yumurtaları söndürmemeye gayret edin.
  4. Suflae kaplarınızı yumuşak margarinle yağlayın ve içlerine toz şeker serpin.
  5. Hazırladığınız sufle kremasını ,sufle kaplarına paylaştırın.
  6. Fırınınızı 190 derecede ısıtın ve suflelerinizi içine koyun,13  - 15 dakika kadar pişirin.
  7. Sufleleriniz pişerken ,öteki çikolatayıda benmari usulu eritin,eriyince kremayı ekleyin,iyice yedirin.
  8. Suflelerinizi fırından alınca,herbirinin üzerine 2 -3 kaşık çikolatalı karışımdan dökün,hatta kaşıkla içine batırarak koyun ve üzerine pudra şekeri serpin.Sonrada sıcakken afiyetle yiyin..
  9. Suflemiz, diğer suflelere göre malzemeleriyle ve sunumuyla daha farklı..Ve oldukça pratik.Deneyin çok beğeneceksiniz.
 

 

devamı »

Pratik Borcam Böreği

Canınız şöyle sıcacık ,çıtır çıtır bir börek mi çekti??Aman kim yapacak demeyin,bu pratik tarifini hemen deneyin..Pişman olmayın..Hemen malzemeleri hazırlayın,böreğinizin hazırlanması 10 dakika...Kolaylığına siz bile şaşıracaksınız..




 
MALZEMELER
4 adet yufka
1 bardak süt
2 yumurta
75 gr.margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı soda
200 gr. beyaz peynir(inek peyniri)
maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
üzeri için susam
YAPILIŞI
  1. Margarini eritin,ılısın,yumurta,süt ve sıvıyağla beraber iyice karıştırın sos haline getirin..Peynirinizi çatalla iyice ezin,maydanoz ve karabiberle karıştırın..
  2. Dikdörtgen borcamınızı yağlayın,yufkanın bir tanesini tümüyle içine serin.Hazırladığınız sostan 2 kaşık dökün ,yufkanın üzerine sürün.Daha sonra kalan yufkaları ikiye bölün,tüm yufkanın üzerine yufkanın iki parçasını büzerek yayın,sostan tekrar dökün.Onun üzerine hazırladığınız peynirli içi yayın.Peynirli katın üzerine böldüğünüz diğer parçaları sırayla büzerek koyun ve sostan dökün.Yufkanın bir parçasını en üzerine büzmeden direk kapatmak için serin ve en alta serdiğiniz yufkanın yana sarkan kenarlarını üzerine kapatın.Kalan sosunuzun hepsini üzerine dökün ve elinizle iyice yedirin.En sonda bir çay bardağı sodayı en üzerine gezdirin.
  3. Böreğiniz hazır..Üzerine bolca susam serpin ve dilimleyin,dolapta birkaç saat beklettikten sonra 175 derece ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirin..Sonrada afiyetle yiyin..
  4. Yufkalarınızı mümkün olduğunca yufkacıdan alın,daha lezzetli börekleriniz olacaktır...Farkını fark  edeceksiniz..                                    
devamı »

MİMMMLENDİMMMM......

Blogcu arkadaşım www.herdemlezzet.com tarafından mimlendim..Çok teşekkür ediyorum..Şimdi arkadaşımın sorularını büyük bir zevkle cevaplıyacağım..

  1. Favori rengin?
Tabikide pembe..Çocukluğumdan beri pembeye bayılırım, bütün kızlar gibi...Bana huzur veriyor..Dünyayı toz pembe görmek ...

 
2.Favori hayvan?
 
Kelebek..Evet ,biraz orjinal ama onları güzelliği ve  hür oluşlarına bayılıyorum..Çokkk güzeller..Tek üzücü yanı çabuk ölmeleri..
3.Favori sayın?
7 ama niye diye sormayın,bende bilmiyorum..Çocukluğumdan beri onu uğurlu sayarım..
4.Favori içecek?
Tabikide çayyyy.İnce belli bardakta tek geçerim..
 
5.Facebook mu,twitter mi?
Tabikide facebook,twitter hesabımı sadece blog için açtım ama facebook çok keyifli...Zaman tünelinde gibi hayatındaki eski yeni herkes var..
6.Tutkunuz?
Mutfak ve çocuklarım..Zamanı unuttuğum yer mutfağım  ve bütün dünyam çocuklarım..Gençken birde basketboll vardı,şimdi yaşlandık..
7.Hediye almak mı vermek mi?
Herkes gibi almayı çok seviyorum,ama vermek sanki daha güzel..İnsanların, hediye alınca yüzlerindeki ifade beni mutlu ediyor..Zaten mutlu edince otamatikman mutlu oluyorsun..
8.Favori gün?
31 Aralık ilk annelik heyecanım...İlk canımm oğlum..İkinciside Aralık  18 ...prensesimm..benimki 2 tane olsun..ayıramadımm..
9.Favori çiçek?
Ortanca...Bayılıyorum...Güzelliği beni büyülüyor..
 
 
Cevaplarlarsa çok memnun olacağım bir kaç arkadaşım..Bütün arkadaşlarımı tek tek yazamadım,ama arzu eden bütün arkadaşlarımada  katılırlarsa memnun olurum..Cevaplarını heyecanla bekliyorum...Sevgiler..
 
 
 
 
 
 

devamı »

Kakaolu &.Nutellalı Kurabiye

Çikolatalı kurabiyeleri nutellayla birleştirdik....Ortaya tadına doyamıyacağınız bir nefis lezzet  çıktı...Yumuşacık,ağzınızda eriyen,yoğun çikolata tadında.....Deneyin bu lezzet şölenine sizde ortak olun..

 
 
 

MALZEMELER

125 gr. tereyağ veya margarin
1/4 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un (3 yemek kaşığı kadar)
nutella
YAPILIŞI
  1. Yumuşak tereyağı,pudra şekerini,nişastayı,vanilyayı,kakaoyu ve 3 yemek kaşığı kadar unu karıştırma kabına alın,pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  2. Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar alın ve yuvarlayın,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Hamurun hepsini bu şekilde şekillendirin.Kurabiyelerinizin hepsi bitince çatal yardımıyla hepsinin üzerini iyice batırarak şekillendirin.
  3. 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.Çok pişmesin dikkat edin.Üzeri hafif sertleşecek.Sertleşince çıkarın,çünkü tepsinin sıcaklığıyla pişmeye devam edecektir..
  4. Pişince fırından çıkarın ve iyice soğuması için tepsiyle bir kenara koyun.
  5. Kurabiyeleriniz iyice soğuyunca bir tanesinin üzerine 1 çay kaşığı nutella sürün ve diğer kurabiyeyi üzerine kapatın.Kurabiyelerinizin hepsini bu şekillde birleştirin.Daha sonra servis tabağına alın ve ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

ALMAN KEKİ (GERMAN CAKE)

Çay saatlerimiz için değişik bir lezzet yapalım istedik..Meşhur Alman kekini denedik,ortaya süper bir lezzet çıktı..Üzerindeki sos çok orjinal ve lezzetli..Sizde bu nefis keki deneyin,misafirlerinize  orjinal,şık,leziz bir kek sunun..İşte nefis Alman Keki tarifiyle karşınızda.. 

 
MALZEMELER
225 gr.tereyağ veya margarin
400 gr.şeker
100 gr.bitter çikolata
120 ml. sıcak su
240 ml.süt +2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı vanilin
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
275 gr.un
4 iri yumurta
ÜZERİ  İÇİN
60 gr.tereyağ
1 çay bardağı esmer şeker
5 yemek kaşığı krema
1,5 çay bardağı kırık ceviz
1,5 çay bardağı hindistan cevizi
YAPILIŞI
  1. Çikolatayı ve sıcak suyu benmari usulu eritin.
  2. Şekerle , tereyağı iyice krema haline gelene kadar çırpın.
  3. Un,kakao,vanilin,karbonat ,tuz ve kabartma tozunu karıştırıp,başka bir kaba eleyin..
  4. Sütü ısıtın,limon suyunu içine ekleyin ve ılıtın.
  5. Yumurtaların sarısıyla beyazını ayırın.
  6. Yumurta beyazlarını iyice kar haline gelene kadar çırpın..
  7. Çırptığınız şekerle tereyağa yumurta sarılarını teker teker ekleyin.Sonra sırasıyla erittiğiniz çikolatalı suyu,limonlu sütü ekleyin,sonrada  unlu karışımı ekleyin ve çırpın..En son kaşıkla kar haline getirdiğiniz yumurta beyazını söndürmeden ekleyin..
  8. 24  cm.lik kelepçeli kalıbı yağlayıp,fırın kağıdıyla kaplayın..Kek harcınızı dikkatlice kalıbınıza koyup,175 derece  hafif ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.
  9. Kekiniz pişerken cevizleriniz hafifçe tavada kavurun.Tereyağla esmer şekeri ocakta kaynatın.Kaynayınca içine 5 yemek kaşığı kremayı ekleyin ve iyice karıştırıp bir taşım daha kaynatın..Daha sonra ocaktan alın içine cevizleri ve hindistancevizini ekleyin.
  10. Kekiniz pişince servis tabağına dikkatlice ters çevirin,hazırladığınız sosu üzerini kaplıyacak şekilde dikkatlice yayın.Veee kekimiz servise hazır..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.. 


devamı »

Sarmısaklı Köfte..Bulgur Köftesi

Minicik minicik bulgurlu köfteler ,bol domatesle soslandılar,sarmısakla tatlandılar..Çay soframızda baştacı oldular..Evettt..Bugün Adana"da çay sofralarımız için sıkca yaptığımız müthiş bir lezzetin tarifini veriyoruz..Adanamızın meşhur, lezzetine doyamıyacağınız SARMISAKLI KÖFTESİ..


Misafirleriniz bayılacak..Yanında da bol turşu ikram etmeyi unutmayın..
MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı ince irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
3 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı biber salçası
bulguru ıslamak için su
SOSU
5 adet domates
1 baş sarmısak
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağ
maydanoz

YAPILIŞI
  1. Bulgurunuzu ve irmiğinizi geniş bir tepside karıştırın,1 bardak sıcak suyla ıslatıp,karıştırın..Üzerini örtün,yumuşasın..10 dakika kadar...
  2. Daha sonra yumuşayan bulgur ve irmiğinize baharatları,yumurtayı,salçayı ve azar azar olmak şartıyla unu ekleyin.1 1,5 bardak suyun yardımıyla malzemeleri hamur haline getirin.İyice yoğurun ki hamur özleşsin..
  3. Hazırladığınız hamuru,küçük küçük fındık büyüküğünde yuvarlaklar halinde dökün..Her birini yuvarladıktan sonra ortasınu parmağınızla düğme gibi bastırın.Bütün hamuru aynı şekilde dökün..
  4. Hazırladığınız köfteleri,büyük bir tencereye bolca su koyun,içine tuz ve biraz limon suyu dökün,su kaynadıktan sonra köfteleri içerisine atın,kaynatın..Köftelerin hepsi suyun yüzüne çıkınca pişmiştir..10 dakika kadar..
  5. Köfteler kaynarken sosunuzu hazırlayın,domatesleri rendeleyin,sarmısakları soyup iyice dövün..Zeytinyağını bir tencereye alın,ısınınca önce sarmısaklarıkoyun,daha sonra domatesleri ekleyin ,biraz kavrulunca bibe,salca ve tuzunuda ekleyin,pişirin.
  6. Haşlanan köftelerinizi bu sosun içerisine alın ,hafifce karıştırın,ve servis tabağınıza alın..Üzerini bolca ince kıyılmış maydanozla süsleyin...Ve afiyetle yiyin..
  7. Bu ölçüden 1 servis tabağı sarmısaklı köfte çıkar..Arzuya göre malzemeyi arttırabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.


devamı »

Tavuklu Kınalı( Alaca) Bamya

Alaçatı pazarından dayanamayıp aldığım ve Adanaya getirdiğim alaca Alaçatı bamyalarını hemen pişirdim..Süper oldular..Neli mi yaptım...??Bu sefer tavuk göğsüyle ve turunç suyuyla...Birazda nar ekşisi ekledim...Tadına doyulmadı..Tazecik bamyalarımın ocağa konmasıyla pişmesi 20 dakika sürdü,inanamadım..


Nasıl güzeller değil mi?Rengine bayıldım,ama pişince pek belli olmuyor..
Lezzetide süperdi..Yumuşacık bir bamyaydı..

Tabiki bamyanın yanınada şehriyeli pirinç pilavı..

 
MALZEMELER
 
500 gr.bamya
300 gr. tavuk göğüs kuşbaşı
1 iri boy soğan
4 adet domates
8 diş sarmısak
1 yemek kaşığ zeytinyağ
50 gr.margarin
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı turunç suyu 
1 yemek kaşığ nar ekşisi
1 çay bardağı haşlanmış nohut
YAPILIŞI
  1. Tavuklarınızı yıkayıp,limonlu suya ıslayın...
  2. Bamyalarınızı ayıklayıp,limonlu suyada yıkayıp,kurutun..
  3. Soğanlarınızı ve domateslerinizi yemeklik doğrayın..
  4. Tencerenize önce yağlarınızı koyun ,iyice ısınınca süzülmüş tavuk kuşbaşılarınızı ekleyin.İyice kavrulunca soğanlarını,sonrada salçanızı ekleyin..Daha sonrada nohut ,domatesleriniz ve baharatlarını koyun,hafif kavrulunca kuruyan bamyalarınızı ekleyin..
  5. En son yemeğinize 2 su bardağı sıcak su ekleyin,kaynayınca,turunç ekşinizi ve nar ekşinizi koyun ,pişmeye bırakın.Pişincede afiyele yiyin..
  6. Turunç ekşisini ben kıştan hazırlamıştım,siz yapmadıysanız marketlerde hazır satılıyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

     
     
     
 
 

 

devamı »

Alaçatı Pazarı,Alaçatı Sokakları ve İmren Pastanesi

   
   Haftasonu Çeşme Alaçatı"daydık...Eylül"ün ilk haftası olduğu için hava biraz serinlemiş,sokaklar tenhalaşmıştı..Yavaş yavaş sonbahar yüzünü göstermişti..Ama  bence bu hali daha da güzeldi..Havada tatlı bir serinlik,o daracık güzelim Alaçatı sokaklarında sakinlik çok hoştu..Daha çok emekliler ve Alaçatı sakinleri kalmıştı..Çoğu mekan kapanmıştı,ama her hali çok güzeldi..Bizde elimizden geldiğince gezmeye çalıştık..Çokta keyif aldık....

Arkadaşlarım  Cumartesileri kurulan meşhur Alaçatı pazarını muhakkak gez diye tembihlemişti..Bende mümkün olduğunca gezdim,sizler için fotoğrafladım..Pazara bayıldım..Bir kere çok büyük bir pazardı..Üç bölümden oluşuyordu,giyim,ev eşyası ve yiyecek..Gez gez bitmedi..Tabiki benim ilgimi en çok bizim buralarda olmayan Ege otları ve sebzeleri çekti..
Değişik Ege otları,orjinal sebze ve meyveler çoğunluktaydı..Tezgahları başından ayrılamadım..
Bu resimdeki meyveler Okaliptus ağacının meyvesiymış,sedef ve egzama hastalıklarına iyi geliyormuş.Bıçak değmeden istediğiniz kadar muhafaza edebiliyormuşunuz.Ezip püre yapıp,yaralara sürülüyormuş.
Bu da kaktüsün meyvesiymiş..
Minicik daha çiçeği üzerinde olan bu kabaklara bayıldım..Ya tazecik toplanmış kabak çiçekleri..Süperlerdi..Almamak için kendimi zor tuttum..


 En son bu bamyaları görünce dayanamadım..Alaçatının meşhur alaca bamyası...Rengine bayıldım..Veee dayanamadım ,yarım kilocuk aldım..

Ya bu şeftalilere ne demeli..Bunlarda bu yöreye özel domates şeftalilermiş,çok orjinal,yerli domates şeklinde,onlardanda tatmak için aldık ..Süperlerdi..
Tabii pazarın güzelliğinin hepsi bunlar değil,yorulunca oturacak minik minik mekanlar var,çok keyifli yerler....Teyzeler ege otlarından gözlemeler yapıyor... Yorulunca hemen onlardan birine oturduk,nefis pazılı bir gözleme yedik..Üzerine de yine onların icadı çilek reçelli irmik helvası..
Ve pazarı gezmeyi bitirdik,sıra geldi o güzelim Alaçatı sokaklarına..Daracık Alaçatı sokaklarında minicik minicik yanyana dükkanlar aralarında cafeler,çok şık lokantalar..Çok keyifli bir manzara..

Alçatının meşhur hediyelikleri..Hangisini alacağınızı şaşırıyorsunuz..

Ve Alaçatıyla özdeşleşen meşhur İmren pastanesi..

Bu pastanede sakızlı herşey var...Dondurma,muhallebi,reçel,likör,lokum,kurabiye...Ve tabiki kahve..Sakızlı Türk kahvesini yanında içine bir kaşık sakız reçeli koyulmuş suyla ikram ediyorlar..Çok keyifli ve orjinal..Herşey sakızlı...
Bunlarda meşhur sakızlı kurabiyeler..
İşte böyle keyifliydi Alaçatı sokakları,gecesi bir başka,gündüzü bir başka,pazarı daha da başka güzel....Anlatmakla bitmez,gezilecek ,gidilecek çok mekan var..Tavsiye edilir...Sevgiler..








devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic