CEVİZLİ ÇAVDAR EKMEĞİ

Artık evde ekmek yapmak çok kolay..Kendi ekmeğinizi istediğiniz malzemelerle kolayca yapabilirsiniz..Sabah kahvaltı sofralarınızda ,yemek sofralarınızda sıcacık mis gibi ekmekler yiyebilirsiniz..İşte size en pratiğinden sağlıklı nefis lezzette çavdar ekmekciklerinin tarifi...Haydi doğru mutfağa,hazırlayın,pişirin ve sıcak sıcak ikram edin..


MALZEMELER
3 su bardağı çavdar unu(sinangil marka)
1 paket toz maya 7 gr.
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı ılık süt
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 çay bardağı doğranmış yeşil zeytin
ÜZERİ İÇİN
biraz un
ayçekirdeği
YAPILIŞI
  1. Çavdar ununun içine su,süt,tuz ve mayayı ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun..Hamurunuzu yarım saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.Hamurunuz mayalanınca içine zeytin ve cevizleri ekleyin.Ununuz az gelebilir,biraz beyaz  veya kepekli un ekleyebilirsiniz.Hamurunuz elinize hafifce yapışkan olacaktır.Elinizi hafifce yağlayıp hamurunuzdan ufak parçalar koparın ve baget ekmek şekli verip,yağlı kağıt koysuğunuz tepsiye dizin.Üzerlerine ayçekirdeği ve un serpin.Tepsi mayası için 10 dakika dışarda bekletin.10 dakika sonra hafif ılık fırında 190 derecede 20 dakika kadar pişirin.. 
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

AYVALI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


Sağlıklı sebzelerimizden kereviz ,şimdide süper bir kış meyvası olan ayvayla ve portakalla lezzetlendi..Muhteşem bir tat olarak sofralarımızda yer buldu..Hiç kereviz sevmeyenin bile çok beğeneceği ,bu tarifle kereviz sofralarınızdan hiç eksik olmayacak..Bu keyifli zeytinyağlıyı deneyin,vazgeçemiyeceksiniz..Sebzeyle meyvanın uyumuna bayılacaksınız..



MALZEMELER
4 tane ortaboy kereviz
2 tane ayva
1 tane büyük soğan
2 tane havuç
1 bardak portakal suyu
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı dolusu zeytinyağ
dereotu
YAPILIŞI
  1. Kerevizleri ve ayvaları soyun ve iyice limonla ovun.Daha sonra limonlu suyun içerisine ince elma dilimi gibi,dilim dilim doğrayın.Arzu ederseniz halka halkada doğrayabilirsiniz..
  2. Havuçlarınızı kalın kibrit çöpü boyutunda,soğanıda dörde bölüp halka halka doğrayın..
  3. Yayvan bir tencerenin içine zeytinyağınızı koyun,hafif ısınınca üzerine soğanları yayın,sonrada kereviz ve ayvaları verevine dizin.Aralarına havuçları dizin.Sonrada üzerine şeker ve tuzunuzu serpin,kısık ateşete 10 dakika böylece pişirin.
  4. 10 dakika sonra portakal suyunu ve sıcak suyu dökün ,15 dakika kadar daha pişirin.Arada kontrol edin ayvalar ve kerevizler  yumşamışsa pişmistir..Altını kapatın ve tenceresinde soğumaya bırakın.
  5. Soğuduktan sonra geniş yuvarlak bir tabağa ters çevirin ve üzerini dereotuyla süsleyin.Hafif ılık olarak servis edin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

Tavuklu Dövmeli Çorba


Bayramdan sonra ,tam da hemen hemen hergün et tükettikten sonra..

Midelerimizi  rahatlatmak için,hafif bir lezzet..

Tavuk suyuna  çorba,vazgeçilmez bir klasik lezzet..

Hastayken,hava soğukken,hafif bir lezzet istediğinizde ,her zaman..

Hem besleyici ,hem hafif,hemde süper lezzetli..

Ve de çokk pratikkk..

Malzemeleri hazırlayın,20 dakikada çorbanız hazır..

MALZEMELER
1 kahve fincanı dövme
1 adet  tavuk göğsü
2 adet havuç
1 adet kabak
1 diş sarmısak
2 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı su
YAPILIŞI
  • Havucunuzu ve kabağınızı küçük küçük doğrayın..
  • Domateslerinizi ve sarmısağınızı rendeleyin..
  • Dövmenizi sıcak suda ıslayıp,hafifce haşlayın.. 
  • Tavuğunuzu içine bir tüm soğan,maydanoz ve tuz attığınız suda iyice haşlayın ve ince ince didikleyin..Tavuğu haşladığınız suyu dökmeyin,2 bardağını çorba için ayırın..
  • 1 yemek kaşığı arzu ettiğiniz yağı çorba tencerenize koyun,ısınınca içine önce sarmışağı,sonrada sırayla havuç,kabak ve domatesleri ekleyip hafifçe kavurun..
  • Daha sonrada sebzelerinizin üzerine önce haşlanmış dövmenizi ,tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyin.Hafif kaynayınca didiklediğiniz tavuğu ve baharatlarıda ekleyip,20 dakika kadar pişirin..
  • Dövmenizin pişmişliğini kontrol edin ,eğer pişmişse çorbanızın altını kapatın..Servis edin.Arzu ederseniz ,yerken limonda sıkabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

BAYRAM TEBRİĞİ..

Birlik ve beraberliğimizi,kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz bir bayram olsun..Bütün arkadaşlarımın ve dostlarımın mübarek kurban bayramını kutlarım...Hepimizin bayramı mutlu ve güzel geçsin....
 
 
 
Bayram şekerimizdende buyurun....
 
 
 
 

devamı »

BAKLAVALIK YUFKAYLA FISTIKLI KOLAY MUSKA BAKLAVA


Bayram tatlılarına yine nefis ve pratik bir tatlıyla devam ediyoruz..Bu seferde baklavalık yufkadan Antep fıstıklı,tereyağlı nefis muskalar hazırladık..Şerbetle tatlandırdık,çok lezzetli  muska tatlılarımız oldu..Pratikliğine ve lezizliğine şaşıracaksınız..Yarım saatte bayram tatlınız hazır..Hemde çok pratik ve şık.Bir gün önceden hazırlayın,bayram sabahı sıcak sıcak pişirin ve şerbetini dökün....Keyifle ikram edin..Bayramda tatlısız kalmayın..






MALZEMELER
15 adet baklava yufası
1 kase dövülmüş fıstık
2 yemek kaşığı şeker
125 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
ŞERBETİ
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI

  • Önce şerbetinizi hazırlayın.Şeker ve suyunuzu yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın,daha sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika kadar daha kaynatın..Sonrada soğumaya bırakın.
  • Fıstıklarınızla,2 yemek kaşığı şekeri karıştırın.
  • Tereyağınızı eritin,sıvıyağla karıştırın.Yufkalarınızı üçerli gruplar halinde ayrın.Üçer kat aralarını yağlıyarak üst üste koyun.Her katı iyice yağlayın,korkmayın.Daha sonra hazırladığınız bu yufka katlarını uzunlamasına 4 veya 5 bölün,arzu ettiğiniz büyüklüğe göre.Uzun uzun üç parmak kalınlığında şeritleriniz olacak..
  • Daha sonra bu uzun parçaların üzerine hazırladığınız fıstıklı içten serpin.Sonrada her parçayı muska şeklinde katlayın..Bütün üç katlı hazırlanmış yufkaları bu şekilde hazırlayın.
  • Bütün yufkaları hazırladıktan sonra yağlanmış tepsiye hepsini dizin ve üzerlerini fırçayla tekrar yağlayın.170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen muskaların üzerine soğuk şerbeti yavaş yavaş dökün ve fıstıkla süsleyin..

  • AFİYET OLSUN..İYİ BAYRAMLAR ..
****Arkadaşım DERYAYLA LEZZETLER ,YEMEK GURMESİ yle beraber çok güzel bir çekiliş düzenlemişler..Katılmak isterseniz bir tık la gerekli açıklamaları okuyabilirsiniz..Şimdiden herkese bol şans..Tabiki banada... 




devamı »

BAKLAVALIK YUFKAYLA RULO TELKADAYIF TATLISI

Bayrama şöyle çıtır çıtır,hafif ama kolay bir lezzet mi arıyorsunuz..İşte tarif tam karşınızda..Kolay mı kolay,leziz mi leziz,çıtır mı çıtır...Haydi doğru mutfağa ,bayramda tatlısız kalmayın...Bu pratik muhteşem tatlıyı hemen hazırlayın..






MALZEMELER
 
30 adet baklava yufkası 1 paket
500 gr.tel kadayıf
250 gr.tereyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı şeker
300 gr.ceviz
1 çay kaşığı tarçın
ŞERBETİ
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su 
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  1. Öncelikle su ve şekeri bir tencereye koyup,10 dakika kaynatalım..10 dakika kaynayınca içine limon suyunu koyalım ve 5 dakika daha kaynatalım.Sonrada altını kapatıp,soğumaya bırakalım.Çok koyu bir şerbet olmayacak..
  2. Tereyağını eritip,sıvı yağla karıştıralım.Cevizleri irice dövüp,şekerle ve tarçınla karıştıralım.
  3. Telkadayıfı büyükce bir kaseye alıp yağın yarısı kadarını üzerine dökelim ve elimizle telkadayıfı hem yağla karıştırıp,hemde biraz ufak parçalara ayıralım.
  4. Baklava yufkasından üçer tane ayıralım,her katını ayrı ayrı fırçayla yağlıyalım ve üç taneyi üst üste koyalım.En ucuna yağladığımız telkadayıftan biraz koyup yayalım,onun üzerinede 2 yemek kaşığı kadarda cevizden serpelim.Daha sonra yavaşca rulo halinde kıvıralım.Sonrada bir parmak boyunda keskin bir bıçakla keselim ve yağlanmış payrexe dizelim.Üzerlerini tekrar fırçayla iyice yağlıyalım..Bütün yufkaları üçerli gruplar halınde hazırlıyalım.Ve 160 derece fırında yavaş yavaş ,yaklaşık 35 dakika kızarıncaya kadar pişirelim.
  5. Tatlılarımız pişine fırından çıkaralım,bir iki dakika kadar bekliyelim ve yavaşca soğuk şerbetimizi üzerine dökelim..
  6. Tatlımıza kullandığımız yağ size fazla gelebilir,ama korkmayın kullanın..Yağ tam gelecektir..Yufkamız nişastalı olduğu çin bütün yağı emecektir.Tatlınızı hazırlayıp,buzdolabına koyabilirsiniz,misafiriniz geldiğinde pişirip sıcak sıcak ta ikram edebilirsiniz..Daha güzel olur..Bu malzemeden 10 rulo,50 adette tatlı çıkıyor..Fazla gelirse malzemeyi yarıya bölebilirsiniz..Tatlınızı  ve şerbetinizi bir gün önceden hazırlayıp,buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Bayram sabahıda sıcak sıcak pişirip,misafirlerinize ikram edebilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..MUTLU BAYRAMLAR..









 

devamı »

Çikolatalı Sakızlı Muhallebi

Evettt,kapıda mübarek kurban bayramı var.Sayılı günler kaldı....Hazırlıklar başladı..Sırada da kurban bayramında yenen ağır yemeklerin üzerine ,ağzınızı tatlandıracak nefis, hafif ve de çok pratik bir lezzetimiz  var...Bayramda çikolata yerine bu muhteşem muhalebiyi ikram edin..Misafirlerinizin mideside bayram yapsın..

 
 
MALZEMELER
80 gr.bitter çikolata
80 gr.beyaz çikolata
1 yemek kaşığı sakız reçeli veya  2 tane mezeki sakızı
125 gr.margarin
3 silme yemek kaşığı nişasta
2 silme yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 kilo 200 gr. süt
YAPILIŞI
  1. Un ,nişasta,şeker ve sütü topaklanmadan iyice karıştırarak pişirin.Pişen muhallebinize sakız reçelinizi ,eğer yoksa 1 paket meziki sakızını koyarak pişirmeye devam edin.
  2. Muhallebiniz pişince ocaktan alın,mixerle 10 dakika çırpın.
  3. Beyaz çikolatanızı ve siyah çikolatanızı ayrı ayrı kaplarda benmari usulü eritin.Eritirken ikisinin içine margarini yarı yarıya ayrı ayrı koyun,beraber erisin.
  4. Daha sonra çırptığınız muhallebiyi ikiye ayırın,yarısına siyah çikolatalı karışımı,diğer yarısınada beyaz çikolatalı karışımı ekleyin ve ayrı ayrı tekrar iyice çırpın.
  5. Hazırladığınız muhallebilerinizi , küçük kadehlere veya kaselere önce beyazını koyun,üzerine bitter çikolatalısını koyun ve istediğiniz gibi süsleyin.
  6. 1 saat  kadar soğuttuktan sonra ikram edin..
  7. Çok şekerli bir muhallebi olmuyor,arzu ederseniz siz 2 yemek kaşığı şeker daha ekliyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Mahlepli Çubuklar

Çıtır çıtır ,mis gibi mahlep kokan çubuklar..Çay saatinizi şenlendirmek için,hemen hazırlayın,pişirin ,kavanozlara doldurun..Her zaman evinizde, elinizin altında bulunsun..Çayınızı yalnız yudumlamayın..








MALZEMELER

125 gr.tereyağ veya margarin
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
çörekotu
susam
ayçekirdeği
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Yumuşak tereyağ,zeytinyağ,yumurta,şeker,k.tozu,mahlep,tuz ve unla beraber pürüzsüz bir hamur yoğurun.Hamurunuzu buzdolabında bir kaç saat dinlendirin..Dinlenen hamurunuzdan ufak bezeler alın ve incecik rulolar hazırlayın,sonrada bıçakla istediğiniz boyda kesin.Hazırladığınız çubukları,yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Üzerlerine yağla karıştırdığınız yumurta sarısını sürün ve susam,çörekotu ve ayçekirdeği serpin.170 derece fırında iyice pişirin.Yaklaşık 35 dakika kadar..Kıyır kıyır çubuklarınız hazır.Daha sonra çayınızın yanına afiyetle yiyin..
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

EBRULİ TARTÖLETLER

Beyaz çikolatayla,fıstıklı bitter çikolatayı  karıştırdık...Leziz tartöletlerin içine yerleştirdik..Ortaya yemeye doyamıyacağınız şık bir lezzet çıktı...Çikolata sevenler buraya,bu nefis tartlar tam size göre...

 
MALZEMELER
Tart Hamuru
150 gr.tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı soğuk süt
2 yemek kaşığı soğuk su
1 paket vanilya
aldığı kadar un
İÇ HARCI
2 paket krema
2,5 paket beyaz çikolata
2 paket bitter fıstıklı çikolata
2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  1. Tart hamutuları için, küpler halinde kesilmiş soğuk tereyağ,pudra şekeri,vanilya,süt ,soğuk su ve unla yumuşak bir hamur yoğuralım..Hamurumuzu dolaba koyup bir saat kadar dinlendirelim..
  2. Dinlenen hamuru küçük tartölet kalıplarımıza yerleştirelim ,hamurlarımızın üzerinede çatalla minik delikler açalım ve 175 derece ısıtılmış fırında pişirelim..Eğer küçük kalıplarınız yoksa,tek bir büyük tart kalıbındada yapabilirsiniz..Ama o zaman hamuru yerleştirip delince, üzerine göre bir yağlı kağıt ve bakliyatlarla pişirmeniz gerekiyor..Yoksa hamurunuz ortaya toplanır..
  3. Pişen hamurlarımızı kalıptan çıkarıp,bir tepsiye dizelim.
  4. Hamurlarımız pişerken önce 1 paket kremayı bir soslukta ısıtalım,dikkat edin kaynamıyacak..Isınınca ocaktan alalım.Isınan kremaya bitter çikolatayı ve tereyağın 1 kaşığını ilave edip,iyice eriyinceye kadar karıştıralım..Ve buzdolabına hafif koyulaşması için koyalım,ara ara buzdolabında karıştıralım..tam donmamamsı için.Diğer kremayıda başka bir soslukta beyaz çikolata ve tereyağla hazırlayıp ,buzdolabına koyalım..Onuda arada karıştıralım..Buzdolabında 15 dakikada hafif koyulaşır.
  5. Kremalarınız ve tartölet hamurlarınız hazır olunca birleştirebiliriz..Kalıplara önce bir kaşık siyah çikolatadan,sonra tam onun üzerine beyaz çikolatadan bir kaşık ,sonra tekrar yarım kaşık,siyah,sonra yarım kaşık beyaz koyun ve kürdanla kendinize göre ebrulandırın..Bütün tartöletlerinizi böyle hazırlayın ve donması için buzdolabına koyun.Yaklaşık 4 saat kadar buzdolabında bekletin ve sonrada ikram edin.
  6. Bu tariften 28 tane küçük tartölet çıktı..Ben bitter çikolataları fıstıklı kulladım,yerken tartlara fıstıklar daha güzel bir lezzet verdi..Beyaz çikolatayı siyahtan yarım tane fazla kullanıyoruz, çünkü beyaz çikolatanın  yoğunluğu daha az..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
     

devamı »

VİŞNE PELTELİ MUHALLEBİ

Babamın vişneleri bu sene mutfağıma renk kattı..Ekim ayında bile hala dalından topladığımız nefis vişnelerin, artık sonu geldi...Son posta vişnelerimizde Niğde"den haftasonu geldi ve hemen nefis bir muhallebiye dönüştü..Sizler bu nefis muhallebiyi denemek isterseniz,donmuş vişneleri tercih edin,çünkü tazesi bende bile kalmadı...Bu ekşiyle, tatlının birleştiği nefis lezzeti kaçırmayın..

 
MALZEMELER
1 kg. süt
6 yemek kaşığı şeker
2 dolu yemek kaşığı un
2 dolu yemek kaşığı nişasta
1 çay kaşığı vanilin
200 ml.krema
PELTESİ
1 büyük kase vişne( ben taze kullandım,donmuşda olur.)
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı şeker
2,5 su bardağı  vişne suyu
 
YAPILIŞI
 
  1. Süt,un,şeker,nişasta ve vanilinle pürüzsüz bir muhallebi pişirin..Pişirdiğiniz muhallebiyi hafif ılıdıktan sonra kremayı ekleyerek mixerle iyice çırpın.
  2. Vişnelerinizi ayıklayın..Küçük kaselerin dibine 6 -7 adet  vişne koyun,üzerine hazırladığınız muhallebiden koyun..Kaselerin ağzını ikişer parmak eksik doldurun,pelteye yer kalsın ve soğumaya bırakın.
  3. Daha sonra nişasta ,şeker ve vişne suyuyla bir pelte pişirin,peltenin pişmesine yakın vişneleri ekleyin ve birazda beraber pişirin..
  4. Pişen peltenizi muhallebilerin üzerine paylaştırın ve buzdolabında soğuduktan sonra ikram edin.
  5. Bu ölçüden 6 veya 7 kase muhallebi çıkıyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

MÜRDÜM ERİKLİ FINDIKLI KEK

Hazır mürdüm erikleri daha tezgahlardayken,bu muhteşem keki mutlaka deneyin...Fındık ve eriklerin muhteşem birlikteliğini tadın..


MALZEMELER
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
200 ml.krema
2 tane vanilya
1 paket kabartmatozu
2 çay bardağı dövülmüş fındık
2 su bardağı un
1/2 su bardağı pirinç unu
500 gr.mürdüm eriği (12 tane )
1,5 yemek kaşığı esmer şeker
YAPILIŞI
  1. Yumurtaları,şekerle iyice çırpın.İyice kabarınca sırayla vanilin,krema,sıvıyağ ve yoğurdu ekleyin.
  2. Daha sonrada un,pirinçunu,kabartmatozu ve fındığın 1 bardağını ekleyip karıştırın..Büyük dikdörtgen bir kalıbı yağlayın,hazırladığınız kek hamurunu içine dökün.
  3. Hazırladığınız kek hamurunun üzerine ,doğranmış erikleri sırayla dizin.Sonrada fındıkları ve esmer şekeri serpin..
  4. 175 derce ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.
  5. Pişen kekinizin üzerine arzuya göre biraz pudra şekeri eleyebilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »

ZEYTİNYAĞLI AYŞEKADIN FASULYE

Zeytinyağlı fasulye davet sofralarının baş zeytinyağlısıdır...Sevmeyen yoktur..Bizde sizler için pişirdik  ve şık bir sunumla hazırladık..Şimdi birde zeytinyağlı Ayşekadın fasulyeyi Nurlu Mutfağın tarifiyle hazırlayın..Misafirlerinize şık ve lezzetli bir sunum yapın..

 
MALZEMELER
1 kilo ayşekadın fasulye
2 tane soğan
2 tane büyük domates
2 yemek kaşığı şeker
2,5  çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıcak su
4 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Fasulyelerinizi ayıklayın,ama tüm bırakın ,iyice yıkayın ve kurulayın..Soğanlarınızı dörde bölüp halka halka doğrayın..Domatesinizin birini başını keserek ,tüm bırakın,diğerinide irice doğrayın.Yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyun,tabanının ortasına tüm domatesi koyun.Daha sonra fasulyeleri domatesten başlıyarak dik dik tencereye kat kat dizin,2 veya 3 kat dizdikten sonra soğanın yarısını üzerine koyun ve diğer fasulyeleri dizin.Bütün fasulyeler bitince en üzerine kalan soğanları koyun,onun üzerinede doğranmış domatesleri koyun.En son tuzunu,şekerini ve kalan zeytinyağını dökün ,kısık ateşte pişmeye bırakın..Pişmeye başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra sıcak suyunuzu ekleyin ve en kısık ateşte,fasulyeleriniz pişene kadar pişirin..Pişince tenceresinde soğumaya bırakın.İkram edeceğiniz zaman düz bir tabağa ters çevirerek servis edin..
  • Fasulyelerinizi tencerenizin büyüklüğü ve misafirlerin çokluğuna göre 1 ,5 veya 2 kiloya çıkartabilirsiniz..O zaman malzemeleride doğru oranda arttırın.Fasulyemizin özelliği hafif şekerinin belli olması ,bütün malzemelerin çiğden koyulması ve kısık ateşte yavaş pişmesidir.. Lezzetine bayılacaksınız..
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER...

devamı »

ZEYTİNLİ KURU DOMATESLİ AÇMA

Kim puf puf,yumuşacık,içi nefis zeytin ve kuru domatesle dolu bir açmaya yok diyebilir ki???Ben yok diyemedim,hemen hamurumu mayaladım,bu nefis açamaları çay saatine yetiştirdim..



Açmaların bir kısmını ay çöreği şeklinde,bir kısmınıda simit şeklinde yaptım..

MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1\2 su bardağı erimiş margarin
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya30 gr.
aldığı kadar un(4,5 su bardağı kadar)
İÇ HARCI
1 kase ayıklanmış siyah zeytin
15 parça kuru domateş
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı zeytin ezmesi
YAPILIŞI
  1. Ilık sütünüzün içine şekeri ve mayayı koyup iyice karıştırın.
  2. Ununuzun yarısını karıştırma kabınıza koyun,ortasını havuz şaklinde açın,içine süt karışımınızı,sıvı yağı,tuzu,yoğurdu ve yumurtaları(yumurtanın bir tanesinin tümünü,diğerininde beyazını)  koyun ve iyice karıştırın..Ununuzu ölçülü ekleyin,yumuşak bir hamur olacak..
  3. Daha sonra hamurunuzun üzerini temiz bir havluyla örtün ve yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  4. İç harcı  için zeytinleri ayıklayın,kuru domatesleri ıslayın ve yumuşayınca ince ince kıyın.Sonrada zeytinleri,domatesleri,iri kıyılmış cevizler,sıvı yağı ve baharatları ekleyin.
  5. Hamurunuzu kontrol edin iki katına çıkmışsa hamurunuz kıvamında demektir..Hamurunuzu ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın ve küçük yuvarlak şeklinde açın,içine biraz zeytin ezmesi sürün ve hazırladığınız harçtan koyun,yuvarlayın ve ay çöreği şekline getirin..
  6. Hazırladığınız açmaları yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün..Tepside 10 dakika bekletin,tepsi mayası gelsin..Sonrada ısıtılmış 170 derece fırında pişirin..
  7. Unutmayın hamurunuz yumuşak olacak,yoksa mayalanmaz..Biz hamurun birazınıda taze çökelekli yaptık,oada çok leziz oldu..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

PRATİK KIYMALI SAC BÖREĞİ

Canınız sac böreğimi çekti??Hiç üzülmeyin çok zor diye,evde kolay bir şekilde yapabilirsiniz..Peki nasıl mı??İşte size çok pratik bir tarif..Ve her evde bulunabilecek pratik malzemelerden oluşan bir malzeme listesi..Hemen hamurunuzu hazırlayın,böreklerinizi yapın ve pişirin..Sonrada afiyetle yiyin..


MALZEMELER
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su
İÇ HARÇI
300 gr.yağsız kıyma
2 adet soğan
tuz
karabiber
kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
 
  • Hamuru için un,tuz ve yeteri kadar unu bir kaba alın ve yumuşak,pürüzsüz  bir hamur yoğurun.1 saat kadar dinlendirin.Bu arada soğanlarınızı küçük küçük doğrayın,kıyma,su ve yeteri kadar baharatla beraber iyice yoğurun.Sonrada dinlenen hamurunuzu 4 bezeye ayırın,merdaneyle 3 cm.kalınlığında açın ,çaydanlık kapağıyla yuvarlaklar kesin,içlerine kıymalı harçtan koyup d şeklinde kapatın ,kenarlarını elinizle iyice kapatın ve kısık ateşte teflon tavada iki tarafınıda iyice pişirin.Arzuya göre  piştikten sonra üzerini tereyağla biraz yağlıyabilirsiniz..Daha sonra sıcak sıcak servis edin..
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 
 
 

devamı »

ŞEFTALİLİ MUFFİN

Ne zamandır ,aklımda şeftalili muffin yapmak vardı..Tezgahlardaki tazecik,muhteşem şeftalilere göz dikmiştim,hemen pazara gittim ve aldım.Muffinlarıma tazecik şeftali püresi koydum.Ortaya bu leziz,yumuşacık,mis gibi kokulu  muffinlar çıktı..Şeftaliler sevenler,bu muhteşem lezzeti deneyin derim..!!!


İsterseniz yanında taze krema veya vanilyalı dondurmayla ikram edin..Süper oluyor,test edilip,denenmiştir..
 
MALZEMELER
2 adet iri boy yumurta
1 su bardağı şeker
125 gr.yumuşak tereyağ
1/2 su bardağı süt
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
2 adet büyük şeftali
2.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
  1. Yumuşak tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.İçine oda ısısındaki yumurtaları teker,teker ekleyin.Daha sonra vanilya ve sütü  koyun.Şeftalinin birini soyun,pudra şekeriyle birlikte rondodan çekin ve muffin karışımınızın içine ekleyin..En sonda unla kabartma tozunu eleyip ekleyin..Daha sonra muffin kalıbınızı yağlayın ve muffin karışımınızdan kalıpları 4/3 dolacak şekilde paylaştırın.175 derece ısıtılmış fırında pişirin..Muffinlarınızın pişip pişmediğini kürdan testiyle kontrol edin..Muffinlarınız pişince soğuduktan sonra kalıplardan çıkarın ve üzerlerine ayırdığınız şeftaliyi dilimleyin,üzerlerine koyun,hafif pudra şekeri eleyin ve servis edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »

KURU DOMATESLİ ZEYTİN SALATASI

Sıradaki lezzetimiz,muhteşem tat zeytin salatası.Çökelek salatasının kardeşi..Bu eşsiz lezzetleri hemen hazırlayın,sabah kahvaltı sofranızda bir ayrıcalık yaratın..Bu nefis lezzetle evdekileri ve misafirlerinizi büyüleyin..


MALZEMELER
1 büyük kase ayıklanmış zeytin
1/2 deste nane
1/2 deste maydanoz
10 dal yeşil soğan
1 tane beyaz soğan
1 tane kırmızı biber
10 tane kuru domates
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığ kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI
  1. Zeytinlerinizi ayıklayın ve tuzunu çıkarın.Yeşilliklerinizi,kırmızı biberi ve beyaz soğanı ince ince doğrayın..Kuru domatesleri biraz ısladıktan sonra süzüp,küçük küçük doğrayın.Cevizlerinizi irice doğrayın..Sonra bütün malzemelerinizi genişce bir kaba alıp,karıştırın.En son içine nar ekşisi ve zeytinyağınıda ekleyip,tekrar karıştırın..Sonrada servis tabağınıza koyup,keyifle ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »

Taze Çökelek Salatası

Kahvaltı sofralarınıza ve çay sofralarınıza renk katacak nefis bir lezzet..Bol yeşillikli taze lor salatası..Bir dilim kızarmış ekmek yada sıcacık bir pide,yanındada çökelek salatası..Var mı daha keyiflisi???Haydi o zaman hemen mutfağa,bu nefis lezzeti yapmaya.. 


 
MALZEMELER
250 gr.taze çökelek
1/2 deste maydanoz
1/2 deste nane
10 sap yeşil soğan
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tane iri boy sert domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
  • Çökeleğinizi çatalla ezin..Yeşilliklerinizi ve domatesleriniz yıkayın kurutun ve incecik doğrayın..Malzemelerinizin hepsini  genişce bir kaba alın,karıştırın..En son üzerine zeytinyağınıda ekleyip,karıştırın.Sonrada servis tabağına alın ve servis edin..
 

devamı »

Karamelli Elmalı Muffin

Yine bir usta şef Eric Lanlard reçetesi...Yine muhteşem bir lezzet..Mis gibi tarçın kokulu,karamelli elmalı muffin..Fırından çıkınca ,soğumasını bekleyemiyeceksiniz..Bu nefis lezzete bayılacaksınız..



 
Home tv.yi izlerken Eric Lanlard"ın yaptığı bu nefis elmalı muffinlara bayıldım..Hemen not aldım ve denedim..Yanılmamıştım,sonuç yine süperdi..Hemen deneyin,bu nefis lezzetti sizde tadın..


MALZEMELER
100 gr.tereyağ
100 gr.şeker
125 ml.süt
2 yumurta
1 çay kaşığı vanilin
275 gr.un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
ARASI İÇİN
2 adet kırmızı elma
2 yemek kaşığı kahverengi şeker
2 yemek kaşığı su
2 çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI
  1. Elmaları soyup,küçük küçük doğrayın.Bir tavaya elmaları,şekeri ve suyu koyun,iyice karamelleşinceye kadar pişirin.Koyulaşmaya başlayınca tarçınıda ekleyin ve altını kapatın,soğusun..
  2. Muffin için tereyağ ve şekeri krema kıvamında çırpın.Daha sonra yumurtaları ve vanilini ekleyin..
  3. Unu,tarçını  ve kabartma tozunu eleyip,muffin karışımınıza ekleyin.En sonda sütünüzü ekleyin.
  4. Daha sonrada muffin kalıbınıza muffin kağıtlarınızı ,dizin.Muffin karışımınızdan içlerine birer dolu kaşık koyun,sonrada bir tatlı kaşığı elmalı karışımdan koyun,sonra tekrar üzerine muffin karışımından dolu bir kaşık koyun,üzerine tekrar biraz elmalı karışımdan koyun.Hafif tarçın serpip,170 derce ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirin.
  5. Pişip pişmediğini kürdanla kontrol edin.Bu tariften tam 14 tane muffin çıkıyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.

devamı »

PORTAKALLI HAŞHAŞLI KEK

Kekler, çay sofralarımızın baştacıdır..Bugün Nurlu MUTFAKTA her çatalda damağınızda eşsiz bir tat bırakacak ,mis gibi reyhasıyla içinizi ferahlatacak bir lezzet paylaşılıyor..Hem kek hemde, tatlı yerine geçecek bir kek...İşte tarifiyle portakallı Haşhaşlı kek.

MALZEMELER

3 yumurta
3 dolu yemek kaşığı mavi haşhaş
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
125 gr.tereyağ(arzuya göre 1,5 çay bardağı sıvı yağ)
1 portakalın suyu
1 portakal rendesi
1 tane vanilya
1 tane kabartma tozu
4  yemek kaşığı badem tozu
1,5 su bardağı+2 yemek kaşığı  un
2 yemek kaşığı sıcak su

ŞURUBU
1,5 rakı bardağı şeker
1,5 rakı bardağı su
1 portakal suyu




YAPILIŞI








  1. Yumurta ve şekeri  iyice çırpın.Sütle haşhaşı bir kaseye koyun yarım saat bekletin.
  2. İyice kabaran yumurta ve şekerinize vanilya,portakal kabuğu rendesive yumuşak margarinizi ekleyin,çırpın.
  3. Bu karışıma sırayla sütle haşhaşı,sıcak suyu ve portakal suyunu ekleyin.
  4. En son un,badem tozu  ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin,yavaşca karıştırın.
  5. Yağlayıp unladığınız kek kalıbına koyun.
  6. 170 derece fırında 1 saate yakın pişirin.
  7. Kekiniz pişerken su,şeker ve portakal suyunu bir tencereye koyun 10 dakika kaynatın,hafif ılısın.
  8. Kekiniz pişince, kek daha kalıptayken ve sıcakken hazırladığınız şurubu kaşıkla üstüne dökün.Daha sonra tabağınıza alın.
AFİYET OLSUN..Sevgiler..

 

devamı »

Hindistancevizli Tartöletler

Hindistancevizini kremayla birleştirdik..Bol kakaolu tartöletlerin içine yerleştirdik..Ortaya Nurlu Mutfağa özgü bir lezzet çıktı..Misafirlerimize ikram ettik..Sunumuyla ,tadıyla ortaya süper bir lezzet oldu..Yani yapan memnun,yiyen memnun..Haydi sıra sizde ,buyurun mutfağa..Bugün hep beraber misafirlerimize bol hindistancevizli  tartöletler yapıyoruz..


 

 MALZEMELER

TART HAMURU
125 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 portakal kabuğu rendesi
1 çimdik tuz
1 tane vanilya
3 yemek kaşığı soğuk su
Aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olacak)
Tartölet kalıbı

KREMASI
750 gr.süt
1 tane vanilya
1,5 su bardağı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı şeker
1 yumurta beyazı +1 fiske tuz
1 yumurta sarısı
1 poşet kremşanti+1 küçük çay bardağı süt
Yapılışı
  1. Tereyağ,un,vanilya,kakao,yumurta sarısı,portakal rendesi ,tuz,pudra şekeri ve soğuk suyla pürüzsüz bir hamur yoğurun..
  2. Hamurunuzu 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
  3. Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın,merdaneyle küçük tart kalıplarınızın boyunda açın,içlerine elinizle iyice yerleştirin.Çatalla bir kaç yerinden delin,üzerlerine yağlı kağıt kesin,koyun.Onların içinede biraz kuru bakliyat koyun.(fasulye,nohut gibi..kabarmaması için.)180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.Son 5 dakika yağlı kağıtları ve bakliyatları tartöletlerin içinden alın,5 dakikada öyle pişsin.
  4. Pişen tartöletlerinizi kalıplardan dikkatlice çıkarın,soğusun.
  5. Kremanız için un,şeker,nişasta,yumurta sarısı ve vanilyayı iyice karıştırın.Bu karışıma sütünüzü azar azar ekleyin ve kısık ateşte iyice pişirin.
  6. Pişen kremanızı  mixerle biraz çırpın ve ayrı bir yerde çırptığınız krem şantiyi ve bir fiske tuzla çırptığınız ,iyice katılaşmış yumurta akınıda ekleyin,karıştırın.Hindistan cevizinin yarısınıda ekleyip mixerle tekrar iyice çırpın..Kremanız hazır..Kremanın çok katı bir kıvamı olmayacak.
  7. Hazırladığınız kremayı tartölet kalıplarınıza paylaştırın.Üzerini kalan hindistan ceviziyle süsleyin ve ikram edin..
  8. ********Bu tariften yaklaşık 15 -16 tane tartölet çıkıyor.
    Bu tarifimi sevgili arkadaşım Füsünun  www.porselendemlik.com 76.çay etkinliğine yolluyorum...
AFİYET OLSUN..Sevgiler..


devamı »

NARLI TABULE(MAYDANOZ SALATASI)

Lübnan yemekleri ,dünya mutfakları arasında favorilerimden biri.. Leziz Lübnan mutfağının en hafif ve lezzetli salatalarından tabule, şimdi en lezzetli tarifiyle Nurlu Mutfakta...Bu güzel tarifte en sağlıklı sebzelerimizden maydanoz ,  vitaminle dolu narlarla buluştu..Sonrada salata olarak sofralarımızı süsledi...Sizlerin beğenisine sunuldu..




MALZEMELER
2 deste maydanoz
1 kahve fincanı iri kıyılmış ceviz
7 dal yeşil soğan
1 domates (sert olacak)
1 tane kırmızı biber
1 salatalık
1/ 2 deste ince kıyılmış nane
1 kahve fincanı ince bulgur
1 çay bardağı ayıklanmış nar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
SOSU
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1-2 yemek kaşığı turunç suyu
YAPILIŞI


Maydanozlarınızı  ve yeşil soğanlarınızı ince ince kıyın.Kırmızı biberlerinizi ,salatalıklarınızı ve domatesinizide küçük küçük doğrayın.Bulgurunuzu biraz sıcak suyla ıslayın.Islattığınız bulgurunuza kimyon; tuz ve kırmızı biberinizi ekleyip iyice karıştırın.Bulgurunuzla maydanozlarınızı; nanelerinizi'; doğradığınız biber,salatalık ve domatesi karıştırıp kabınıza alın.Sosunuzu hazırlayıp salatanızın üstüne dökün.En üstünü narla ve cevizlerle süsleyin.


AFİYET OLSUN....Sevgiler.
devamı »

Beyaz Çikolatalı Vişneli kek

Eylül ayı bitmek üzere ama babamın bahçesinde hala dalında taze vişneler var..EEE bende dururmuyum,hemen değerlendirdim..Tazecik vişnelerle beyaz çikolatayı birleştirdim,nefis bir kek yaptım..Ortaya leziz,yumuşacık,ağızda eriyen bir kek çıktı..


MALZEMELER
100 gr.tereyağ veya margarin
200 ml.krema
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 paket vanilya
1/2 kahve fincanı süt
1/2 kahve fincanı vişne suyu
1 kase ayıklanmış vişne
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
100 gr. doğranmış beyaz çikolata
ÜZERİ İÇİN
pudra şekeri
vişne
YAPILIŞI
  1. Oda sıcaklığındaki tereyağ,vanilya ve şekeri iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın,sonra içine yumurtaları teker teker ekleyin..
  2. İyice çırptığınız karışıma sonra sırayla krema,süt ve vişne suyunu ekleyin..
  3. Daha sonra elediğiniz un ve kabartma tozunu kek karışımınıza ekleyin.En sondadoğranmış beyaz çikolata ve unlanmış vişneleriniz ekleyin.
  4. Büyük dikdörtgen payrexi margarinle yağlayın ve unlayın,kek karışımınızı içine dökün..175 derece ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişirin..
  5. Kekinizin pişip pişmediğini kürdanla kontrol edin..Pişince fırından çıkarın,hafif soğuyunca dilimleyin,sonrada üzerine hafif pudra şekeri serpip,vişne koyun.
  6. Bizim bahçede hala taze vişnemiz vardı,ben onlardan yaptım,ama siz dondurulmuş vişne kullanabilirsiniz..Vişneyeyi ayıklarken çıkan suyuda kullanabilirsiniz..Unutmayın kek malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalı...
AFİYET OLSUN..SEVGİLER
 

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic