CHEESECAKE BARS(cheesecake dilimleri)


Çikolata soslu cheesecakemizi misafirlerimize değişik sunalım istedik,bu seferde büyük bir pyrexe yaptık ,dilimledik ,ikram ettik..Çikolata soslu nefis ,şık bir lezzet oldu..Ve de çok pratik..
Cheesecakemin üzerini beyaz çikolatayla süsledim..
 
MALZEMELER
TABANI
1,5 eti burçak büsküvi
1 paket eti sultani üzümlü büsküvi
120 gr. tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı fındık
CHEESE KATI
850 gr. ülker içim labne
3 adet iri boy yumurta
1 su bardağı şeker
150 gr.tereyağ
1 aida çay bardağı krema
1 paket  vanilya
1 portakal rendesi
1,5 yemek kaşığı nisaşta
1 yemek kaşığı un
ÇİKOLATALI KATI
1 paket ülker portakallı bitter çikolata
1 paket nestle bitter çikolata
200 ml.krema
50 gr.tereyağ
YAPILIŞI
  • Büsküvileri  ve fındıkları rondodan iyice çekin,tereyağı eritin.Büyükce bir kapta büsküviler,fındıklar,tarçın ve tereyağı iyice karıştırın..Büyük bir dikdörtgen payrexe  avucunuzun içiyle bastırarak yerleştirin.Daha sonrada ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.Sonrada soğumaya bırakın..
  • Peynirinizi tel süzgeç koyun,iyice süzülsün.Daha sonrada şeker ve tereyağı çırpma kabına alın ve iyice çırpın.
  • Çırptığınız tereyağlı  karışıma önce peyniri,sonra yumurtalarınızı teker teker ekleyin..Daha sonrada sırayla vanilya,krema,un ve nişastayı ekleyin.
  • Hazırladığınız peynirli karışımı ,pişirip soğuttuğunuz büskivi karışımınızın üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar pişirin.Pişirirken fırının alt kısmına bir kasenin içinde su koyun.Cheesecakeniz i 35 40 dakika sonra kontrol edin,eğer ortası hafif sallanıyorsa fırını kapatın ve çıkarın.
  • Cheesecakeniz pişince soğuması için bir kenara koyun,o sırada kremayı hafifce ısıtın.Isınan kremanın içine tereyağ ve çikolatalarınızı ekleyin ve iyice karıştırın.Daha sonrada hazırladığınız çikolatalı karışımı,cheesecakenizin üzerine dökün..Daha sonra buzdolabında 5 -6 saat bekletin,dilimleyip ,ikram edin.Cheesecakenizi dilimlerken bıçağınızı sıcak suya batırıp dilimlerseniz,parçalanmadan kesilir..
  • Ben siyah çikolatalı karışımın üzerine beyaz çikolatayı eritip incecik çizgiler halinde döküp,süsledim.
 
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

İÇLİ KÖFTE (ADANA USULU)

Her yörenin bir içli köfte tarifi vardır..İşte bu da Adana'nın yerlisinden  orjinal içli köfte tarifi..Yağıyla,kıymasıyla ..Hani derler ya Adana köftesine ,çatal batırdın mı,yüzüne yağı fışkıracak..!!İşte tam da öyle ,lezzeti,ölçüleri  tam bir tarif..Gözünüz korkmasın,her güzelliğin bir zorluğu vardır.

İçli köftelerimizi hazırlayıp,üzerine strech film serdiğimiz tepsilere diziyoruz ve buzlukta donduruyoruz..Daha sonra ne zaman istersek buzluktan çıkarıp,çözüldükten sonra ilk günkü tazeliğinde haşlayıp, yiyoruz..
Kıymamızın kavrulmuş hali..
Kıymanızı 1 gün önceden hazırlayıp,buzdolabında muhafaza edin..
Dışının yoğrulmuş hali...
İyice yoğrulacak ,macun gibi olacak.


İşte böyle incecik elde açılır,Adana içli köftesi..
İçinin kıyması da böyle bol olur..





Vee nefis içli köftelerimiz yemeye hazır...
Artık kaç tane yersiniz bilemem...:))))




MALZEMELER
İÇ HARCI
1 kilo yağsız koyun kıyma
1 kilo soğan
2 veya 1,5 paket teremyağ
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 tatlı kaşığı biber salçası
DIŞ HARCI
500 gr.dövmelik dana eti
750 gr. ince siyah köftelik bulgur
1 yumurta
1 su  bardağı irmik
1 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
yoğurmak için 1 bardak su
YAPILIŞI
  • Bulgurunuzu ve irmiğinizi  biraz ılık suyla geniş kenarlı büyükce bir tepside ıslayın.Üzerine tuzu atın ve karıştırın.Dana etinizi et dövme makinasında iyice dövün.Daha sonra iyice dövülmüş dana etini,yumurtasını ve salçasını koyun,iyice yoğurun..Yoğururken bir kaç avuç su  ve ununuda ekleyin.İçli köfte dış hamurunuz iyice macun kıvamına gelene kadar yoğurun.[İçli köftenizin dışı hazır..]
  • İç kıymasını bir gün önceden hazırlarsanız ,daha iyi ve pratik olur.Çünkü kavrulan kıymanın iyice soğuyup,yağının donması gerekiyor..
  • Kıymayı kavururken,önce kıymayı geniş bir tencereye alın ve suyunu çeken kadar kavurun.Suyunu çekince incecik doğradığınız soğanları ekleyin ve onunda suyu çekilene kadar kavurun.Sonrada yağını ve salçasını ekleyin.Kıymanız yağlada iyice kavrulunca içine baharatlarını ekleyin.Ve kavrulan kıymanızı yayvan bir tepsiye koyun,iyice soğusun.
  • Köfte malzemelerinizi hazırladıktan sonra içli köftelerinizi hazırlıyabilirsiniz..Köftede  hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alın ,parmağınızı içine sokarak,elinizle  açın..İçine kıymanızdan birer yemek kaşığı koyarak kapatın ve yuvarlak hale getirin.Üzeri biraz yüksek,altı düz olacak.İlk seferde çok ince açamıyabilirsiniz,ama köfte yaptıkça daha ince açarsınız..
  • Köftemizin iç kıymasının kavrulması çok önemli,kıymanın suyunu iyice çekmesi ve sulu kalmaması lazım..Ayrıcada dışının iyice macun gibi yoğrulması lazım ve tabiki incecik açılması..Lezzetli ve güzel bir Adana içli köftesi için bu püf noktalarını dikkatle okuyun ve uygulayın.
  • İçli köfteleri hazırladıktan sonra buzdolabında dinlendirin..Daha sonra haşlamak için büyük bir tencereye su koyun,içine biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaoyun.Kaynayınca köftelerinizi içine dikkatlice atın,köfteler suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir..Sonrada afiyetle yiyin..
  • Köftenin suyuna attığınız tuz ve eklediğiniz limon suyu köftelerinizin patlamadan pişmesine yardımcı olur..
  • Köftelerinizi sıcak sıcak ve daha önce tarifini verdiğim tahin salata yla beraber ikram edebilirsiniz..Bu ikili birbirine çok yakışır..
  • Bu ölçüden, ortalama orta boy 45 adet köfte çıkar..

  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

TUZLU HARF KURABİYELER


Kıyır kıyır,lezzetli,ağızda eriyen nefis kurabiyeler yapmak istiyorsanız,işte Nurlumutfakta``dan sizlere nefis bir tarif..

Nefis bir atıştırmalık,çerez gibi ....
Yemekten kendinizi alamıyacaksınız..

MALZEMELER
250 gr.teremyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 tatlı kaşığı mahlep
3 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yumurta sarısı
1,5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
susam
yumurta beyazı
YAPILIŞI
  • Margarin,sıvıyağ,yumurta sarısı,tuz,şeker,mahlep,elma sirkesi ,k.tozu ve aldığı kadar unla ,pürüzsüz yumuşak bir hamur yoğurun..Hazırladığınız hamuru buzdolabında bir  kaç saat dinlendirin.Daha sonra merdaneyle hanurunuzu açın ve arzu ettiğiniz kalıpla kesin.Üzerine çırpılmış yumurta akı sürün ve susam serpin.Sonrada önceden ısıtılmış fırında,kızarana kadar pişirin.

  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

VANİLYA KREMALI MUFFİNLAR

Çocuklarınızı sevindirmenin en kolay yolu...Minik ,rengarenk muffinlar..Lezzetli,sağlıklı...Şimdi ,sizde bu leziz muffinları evde kolayca hazırlayabilirsiniz..
 
 
Ben bu lezzetli,şirin muffinları ailemizin en küçüğü Yağız'ın doğumgünü için hazırladım..Çocuklar da,büyüklerde çok beğendi...Şimdi sıra sizde ,haydi doğru mutfağa...Çocuklarınızın gönlünü fethetmeye... 
 
 
MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı şeker
100 gr.tereyağ
1 kahve fincanı krema
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
20 22 adet muffın kağıdı
KREMASI
2 poşet şanti
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilin
100 gr.labne peynir
75 gr.tereyağ veya teremyağ
istediğiniz renk gıda boyası
YAPILIŞI
  • Şeker ve tereyağı iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Un,kabartma tozu,tuz ve vanilini bir karıştırma kabına eleyin.
  • Krema kıvamına gelen şeker ve yağa yumurtaları tek sefer de ekleyin.Daha sonrada unlu karışımı ekleyip,karıştırın.En son kremanızı ekleyin ve muffin hamurunu tamamlayın.
  • Muffin kağıtlarınızı muffin kalıbınıza dizin.Muffin hamuruyla 4 /3 ünü doldurun.
  • 175 derece 25 dakika kadar fırında pişirin.
  • Muffinlarınız pişerken, şantilerinizi bir karıştırma kabına koyun.Sütünüzü ,labne peynirinizi,pudra şekerinizi,vanilyanızı ve yağınızı ekliyerek pürüzsüz katı bir krema elde edin.Kremanızı renklendirmek için,kaplara bölün ve istediğiniz renklerden çay kaşığının ucuyla koyup,karıştırın.Elde ettiğiniz renkli kremaları buzdolabında bir süre soğutun.
  • Pişen mufinlarınız iyice soğuduktan sonra ,hazırladığınız kremayla süsleyin.
  • Sonrada buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra ikram edin..
 
  • AFİYET OLSUN...SEVGİLER..
 
 

devamı »

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN...



Başta, baş öğretmenimiz MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  ve bütün öğretmenlerin öğretmenler günü kutlu olsun...

Fotoğraf


Toplumun düşmanı cehalet,cehaletin düşmanı öğretmendir.....
devamı »

AŞURE


En sevdiğim aylardan biri daha geldi..
MUHARREM  AYI..
Aşure zamanı..
Şimdi ne güzel,mis gibi aşureler pişecek,dağtılacak..Hep beraber yenecek,mutlu mutlu paylaşılacak..Evettt,hazırlıklar başlasın,malzemeler önceden alınıp ,hazırlansın..
Muharrem ayının 10 cu günü aşure günüdür..Muharrem ayı ,Kura'nı Kerimde en kıymetlı 4 aydan biridir.Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un, oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

Aşure gününde yapılması iyi olanlar,
  1. Aşure günü oruç tutmak sünnettir.Bu gün oruç tutanın bir senelik günahları affolur....(Yalnız müslümanlara  aynı gün tek oruç tutmak mekruhdur..Ya bir gün önceden,yada ertesi gün beraber 2 veya 3 gün oruç tutulur. )
  2. Sadaka vermek..
  3. Akraba ve hasta ziyaretleri yapmak.
  4. Orucunu bir müminle beraber açmak..
  5. Aşure gününde verebildiğince selam vermek.
  6. Güsletmek..
  7. Kurandan dualar okumak,kaza namazlarını kılmak..


****** Aşure dağıtılarak eşe dosta,akrabalara,komşulara bolluk ve bereket temennisinde bulunulur.!!

Aşure pişrmesi,kişiye özeldir..Herkesin kendine göre bir yöntemi vardır..Bu da Nurlu Mutfağın tarifi ,bakalım beğenecekmişiniz..

MALZEMELER
2 büyük su bardağı dövme
1 küçük su bardağı nohut
1 küçük su bardağı fasulye
1 kahve fincanı pirinç
1 kase sarı üzüm
1 kase  doğranmış kayısı
4,5 veya 5,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 limon veya portakal rendesi
1 tane ayva ve elma [pişerken içine atılıp,sonra çıkarılacak]
ÜZERİ İÇİN
ceviz
fındık
badem
nar
tarçın
YAPILIŞI
  1. Bir gece önceden dövmenizi yıkayın,geniş bir tencereye koyun ve 1 taşım kaynatıp,altını kapatın.Sabaha kadar öyle beklesin..
  2. Nohut ve fasulyenizide iyice yıkayıp,ayrı tencerelerde birer taşım kaynatıp,altını kapatın ve sabaha kadar bekletin.
  3. Ertesi sabah,fasulye ve nohutlarınızı iyice pişirin.Pişince nohut ve fasulyelerin kabuklarının çoğu çıkacaktır,alabildiğiniz kadar kabuklarını temizleyin.
  4. Dövmenizi ve pirincinizi oldukça büyük bir tencereye yeterince suyla birlikte koyun,iyice pişirin.
  5. Malzemeleriniz pişerken,küçük doğranmış kayısı ve üzümleri ,iyice yıkayıp,ıslayın.
  6. İyice pişen dövmenizin dörtte birini başka bir tencereye alın ve rondodan çekin.Daha sonra tekrar dövmenin içine ekleyin.(Bu işlem aşurenizin dolapta katılaşıp, donmasını önler.)Dövme tencerenize fasulye ve nohutları ekleyin,beraberce pişmeye bırakın.Pişerken ,pişmeleri için sıcak su eklemeyi unutmayın.
  7. Daha sonra elma ,ayva kabuğu , soyulmuş tüm ayvayı,üzüm ve kayısılarınızı ekleyin,hep beraber pişmeye bırakın.
  8. Fasulye ve nohutlarınızın pişmişliğini kontrol ettikten sonra en son şekeri ekleyin.Şeker kıvamı herkesin ağız tadına göre değişir,o yüzden şekeri kontrollü ekleyin.Benim verdiğim ölçü bizim ağız tadımıza göre,tam geliyor..Size az gelirse,tadarak  daha fazla koyabilirsiniz.Pişerken suyu eksildikçe ,kontrollü olarak sıcak su eklemeyi unutmayın.Dibini tutturmamak içinde devamlı karıştırın..
  9. Aşurenizin pişmesine yakın,portakal rendesi ve büyük bardak sütü de aşurenize ekleyin.Pişmişliğini kontrol ettikten sonra altını kapatın.Elma ,ayva kabuğu ve tüm ayvayı içinden çıkarın.Sonrada kaselere paylaştırın..
  10. Ceviz ,fındık ve soyulmuş bademi iri parçalar halinde hazırlayın,hafifce kavurun.Aşureniz soğuduktan sonra süsleyin.Arzu ederseniz üzerine  tarçın ve narda ekliyebilirsiniz..
  11. Daha sonra hazırladığınız aşureleri komsularınıza,akrabalarınıza ,dağıtabildiğiniz herkese dağıtın.
  12. Aşure malzemelerinizi bir gece önceden hazırlarsanız,çok kolay olur.Pişirirken aşure tenceresinin içine elma,ayva kabuğu ve bir tane tüm ayva  koyunca,aşureniz mis gibi bir reyhaya sahip olur.Tabiki piştikten sonra çıkarmayı unutmayın..Aşurenin püf noktası,şekeri ve kıvamıdır..Sıcakken fazla gelen şeker,soğuduktan sonra yavan gelebilir,dikkatt..Kıvamıda cıvık bir muhallebi kıvamında olmalıdır,çünkü soğudukca katılaşır..Bu ölçüden 20 - 25 kase kadar aşure çıkar..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..ALLAH KABUL ETSİN..


devamı »

Dereotlu Mayalı Poaça

Nefis ,puf puf ,yumuşacık poaçalar..Kim çayının yanına böyle nefis bir lezzet istemez ki??Hepsini bir arada yoğurun,sonrada pişirin..İçi dışı birlikte..İşte bu kadar kolay..Hem pratik,hem de leziz...


 
MALZEMELER
1 su ılık bardağı süt
1 çay ılık bardağı su
150 gr.yumuşak margarin
1,5 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 demet dereotu
1 büyük kase rendelenmiş beyaz peynir
Aldığı kadar un
üzeri için yumurta sarısı
YAPILIŞI
  • Sütü hafice ılıtın.İçine şeker ve toz mayayı ekleyin,karıştırın.
  • Yarım kilo kadar unu bir karıştırma kabına koyun(yoğururken unu az gelirse, ekleyebilirsiniz),ortasını havuz şeklinde açın.Ortaya 10 dakika beklettiğiniz mayalı sütü,yumuşak margarini,tuzu ,kırmızı pulbiber ve suyu ekleyin ,iyice yoğurun..
  • Yoğurduğunuz hamura az tuzlu rendelenmiş peyniri ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin.Unu azsa biraz daha un ekleyin ve bütün malzemelerle yumuşak bir hamur elde edin.Dikkat edin ,unu fazla olmasın..Yoksa poaçalarınız mayalanıp,kabarmaz..
  • Hamurunuzu yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.Yarım saat sonra mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizde yuvarlayın.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.10 dakikada tepside bekletin,tepsi mayası gelsin.
  • Daha sonrada hafif ısıtılmış,175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin..
  •  
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 
 
 
devamı »

PORTAKAL SOSLU TAVUK IZGARA

 

 Tavuğu hiç portakalla denediniz mi??Denemediyseniz ,bence hemen  birde böyle deneyin..Portakalın mis gibi reyhası ve tadı sarmısak ve soya sosuyla daha da lezzetlendi..Tavuğun lezzetine lezzet kattı..Hem hafif ,hemde lezzetli bir yemek oldu..Vee de çok pratik...Hazırlayın ,pişirin.Tavuklarınız 3 dakikada hazır..Bizim evde çok sevildi,keyifle yendi..Şimdi birde siz deneyin..

Özellikle diet yapıyorsanız veya hafif bir lezzet istiyorsanız..Bu lezzet tam size göre..Deneyin çok beğeneceksiniz..Ben portakalı ,tavukta  ilk kez kullanıyorum..Bence çok başarılı ve orjinal bir tat...Bu nefis lezzet fikrini veren arkadaşım Dost Bahçesinden Lezzetlere çok teşekkürler..Ben bizim damak zevkimize göre marinede bir kaç değişiklik yaptım.Eğer orjinal tarife bakmak isterseniz arkadaşımın sitesine bir uğrayın..
 
MALZEMELER
1O parça inceltilmiş tavuk göğsü
1 portakalın rendesi
1 portakalın suyu
2 diş rendelenmiş sarmısak
3 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı zencefil rendesi veya 1 çay kaşığı zencefil tozu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1küçük kase ince doğranmış maydanoz ve nane
3 yemek kaşığı sıvıyağ
 
YAPILIŞI
  • Tavuklarınızı iyice yıkayıp,süzün..Daha sonra bütün malzemeleri  karıştırın ve hazırladığınız  marinenin içine tavuklarınızı  koyun,iyice karıştırın..Tavuklarınızı marinede 4 -5 saat bekletin.Daha sonrada tost makinanızda veya teflon tavada pişirin.Yanına bol salatayla ikram edin.
 
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 
 

devamı »

PAZILI LORLU KİŞ[TART]


Nefis,sıcacık,lezzetli bir kiş..Tazecik pazı yaprakları,mis gibi süt kokan lor peyniriyle birleşti...Sucuklarla süslendi ve beğeninize sunuldu..Hemen deneyin,misafirlerinizi bu lezzetten mahrum bırakmayın..



MALZEMELER
Tart Hamuru
150 gr. yumuşak margarin
1 kahve fincanı krema
1 yemek kaşığı şeker
1,5 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

İç Harcı
1 kase lor peyniri
1/2 demet pazı
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 küçük kase doğranmış sucuk
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri İçin
2 yumurta
1 çay bardağı süt
50 gr. margarin
1 kase kaşar peyniri
YAPILIŞI
  • Yumuşak margarin,krema,tuz,şeker ve unla yumuşak bir tart hamuru hazırlayın.
  • Pazı yapraklarını iyice yıkayıp,kurutun ve ince ince doğrayın..Sonrada tuz ve karabiberle ovun..
  • Soğanı küçük küçük doğrayın ve 1 kaşık sıvı yağda kavurun.
  • Soğanı,pazıları,lor peynirini ,kırmızı biberi ve sucuğun yarısını karıştırın.
  • Dinlenmiş tart hamurunu ,tart kalıbınızın boyunda merdaneyle açın ve kalıbınıza kenarlarını yükselterek yerleştirin.Önceden ısıtılmış fırında 10 dakika ön pişirim yapın.Sonrada hazırladığınız pazılı içi hamura yayın ,üzerine kalan sucuğun diğer yarısını  serpin.
  • Süt,yumurta ve margarini bir kasede iyice çırpın.Hazırladığınız tartın üzerine dökün.
  • Isıtılmış fırında 170 derecede 1 saat kadar pişirin.
  • Pişmeye yakın ,son 15 dakikada üzerine kaşar peyniri serpin,Kaşar peyniri kızarınca tartınızı fırından çıkarın.
  • Tartınızı sıcak sıcak ikram edin..

  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

MANTARLI BONFİLE

Bugün şöyle yumuşacık,lezzetli bir et mi pişirmek istiyorsunuz??İşte tarif tam karşınızda...Davetlerinizde rahatlıkla ikram edebileceğiniz,yumuşacık,nefis bir et..Sadece etinizi bir gün önceden marine edin,ertesi günde pişirin,etiniz yumuşacık olsun..


MALZEMELER
 
8 adet bonfile (700 gr.kadar)
300 gr. arpacık soğan
350 gr. mantar
1 su bardağı beyaz şarap
1 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
200 ml.krema
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı tüm karabiber
1 yemek kaşığı şeker
MARİNE SOSU
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
bir dal biberiye
YAPILIŞI
  1.  Bonfileleri bir gün önceden süt,soya sosu,karabiber,sıvıyağ ve biberiyeyle marine edin.Ağzını sıkıca kapatıp bir gün bekletin.
  2. Arpaçık soğanları soyun.Mantarları iyice silin,ince ince dilimleyin.
  3. Yağınızı geniş bir tavaya koyun ,ısınınca bonfilelerinizi marinedenden çıkartın ve iyice süzün,ısınan yağa koyun ,önlü arkalı kızartın (yani mühürleyin).Kızarttığınız etleri bir kenara alın.Aynı tavaya soğanları ekleyin,hafice kavurun,kavrulurken üzerine şekeri serpin ve karamelize edin..
  4. Daha sonra karamelize olan soğanlara mantarlarıda ekleyin ,beraberce hafifce kavurun.Üzerine şarabı ekleyin,şarabın yarısı uçuncaya kadar pişirin.Yarısı uçunca et suyunu ekleyin ve kaynatın.Sonrada etlerinizi tencerenize alın,üzerine mantarlı karışımı dökün ve beraberce 10 dakika kadar pişirin.
  5. En sonda krema,tuz ve karabiberi ekleyin 15 dakika kadar daha tencerenin kapağı açık olarak pişirdikten sonra altını kapatın.
  6. Fırında patates ve pilavla ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..



devamı »

MUZLU RULO PASTA


Bugün sizi yine çok eskilerden gelen tanıdık bir lezzetle buluşturuyorum..Hemen hemen hepimizin ilk öğrendiği ve yıllarcada severek hiç bıkmadan yaptığı, çok tanıdık bir lezzet... MUZLU RULO PASTA..Ve bu rulo pastanın en pratik ve leziz tarifi..Oldukça pratik,malzemeleri her evde kolayca bulunabilen malzemeler..


Haydi hemen mutfağa,bu lezzetli ve pratik pastayla süpriz yapmaya..


MALZEMELER
Keki
3 iri boy yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı şeker
3,5 tepeleme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya
1,5 çay kaşığı kabartmatozu
1 fiske tuz
Kreması
500 ml.süt
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2,5 yemek kaşığı şeker
2 paket vanilya
1 paket kremşanti
2 adet muz
YAPILIŞI
  1. Öncelikle kekimizi hazırlıyalım.Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.3 yumurtanın sarısını şeker ve vanilyayla iyice krema haline gelene kadar çırpın.Un  ve kabartmatozunu  ayrı bir kaba eleyin.3 yumurta beyazını bir fiske tuzla kar haline getirin..
  2. İyice krema haline gelen yumurta sarılarına önce sütü,sonrada elediğiniz unu kaşık kaşık ekleyin ve çırpın.Sonrada kar haline gelen yumurta aklarını 3 seferde ekleyin ve söndürmeden karıştırın.
  3. Fırın tepsinizi yağlı kağıtla kaplayın ve hazırladığınız kek hamurunu içine dökün,kaşıkla dikkatlice yayın.Hamur ince ve az gibi görünebilir ama,korkmayın yeterli gelecektir..
  4. Sonrada önceden ısıtılmış,175 derece fırında 15- 20 dakika kadar pişirin.Pişip pişmediğini kürdan testiyle yapın,çok çabuk pişecektir..Kekiniz pişerken mutfaktan ayrılamayın çok çabuk pişecektir..
  5. Pişince fırından çıkarın,bir kaç dakika bekleyin,kekin üzerine biraz pudra şekeri serpin,sonrada üzerine bir yağlı kağıt daha kapatın  ve sonrada keki yavaşça kırmadan kağıtla beraber gevşek bir rulo yapın.Üzerine hafif nemli bir bez örtün ve dinlendirin.Bir kenara koyun soğusun.
  6. Kreması içinde 2 yumurta sarısı,şeker,un,nişasta ve sütü iyice karıştırın ve kısık ateşte iyice pişirin.Pişen kremanızı mixerle çırparak soğutun,çırparken içine vanilyaları ekleyin.Soğuyan kremanıza 1 paket toz kremşantiyi ve 1 kahve fincanı kadar daha süt ekleyin ve iyice tekrar çırpın.
  7. Kremanızda hazır olunca ,ılıyan kekinizi yavaşca açın.Açarken dikkat edin,kağıt keke bazen çok yapışabiliyor,o zaman kağıdı nemli bir bezle hafifce ıslatın,kolayca ayrılacaktır.Hazırladığınız kremayı içine dikkatlice yayın.Kekin bir ucuna muzlarınızı soyup , dikkatlice uzunlamasına yerleştirin,sonrada yavaşca kağıdından ayırarak rulo yapın.
  8. Sardığınız rulo pastanızı dikkatlice servis tabağına alın,üzerine muz dilimleri koyun,en üzerinede pudra şekeri ve kakao serpin.
  9. Daha sonrada buzdolabında bir saat kadar soğutun ve ikram edin.
AFİYET OLSUN...


devamı »

MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI

Kışın vitaminli sebzesi kerevizlerin şimdi en güzel zamanı..Bizde bu güzel sebzenin çeşit çeşit  tariflerini deniyoruz..Kimi zaman zeytinyağlısını,kimi zaman etlisini,bazende salatasını yapıyoruz..İşte bugünde yine güzel bir salatasını yaptık ve sizlere sunduk..Yapımı ve malzemeleri çok pratik...Deneyin çok seveceksiz..


MALZEMELER
1 kilo kereviz
1 bağ dereotu
1,5 su bardağı mayonez 
1,5 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1,5 tatlı kaşığı hardal
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Kerevizleri soyup,küp küp doğrayın ve limonlu suya ıslayın.Büyükce bir tencerede suyu kaynatın,içine biraz tuz atın,sonrada küp küp doğranmış kerevizleri ekleyin.10 dakika kadar haşlayın,çok ezilmemesine dikkat edin.Birazcık yumuşasa yeterli.Daha sonra iyice süzün.Başka bir kapta yoğurt,mayonez,hardal,tuz , sirkeyi  ve ince kıyılmış dereotunu karıştırın.İçine soğumuş olan kerevizlerinizi ekleyin.Hepsini iyice karıştırın ve servis tabağınıza alın,üzerini dereotuyla süsleyin.Hazırladığınız salatanızı buzdolabında soğuttuktan sonra ikram edin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

RED VELVET CAKE( KIRMIZI KADİFE KEK)[SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI]


Amerikalıların meşhur red velvet diye bilinen kırmızı kadife keki..Süper, yumuşacık bir kek,rengi özel,kreması özel..Süslü mü,süslü..Tam bir şölen havasında..Bu kekin özelliği, kekinde butter milk olması ve kremasınında peynirli olması..Bu nefis keki deneyin,çay sofralarınızda farkınızı gösterin..

Çay saatlerinize değişik ,özel bir lezzet arıyorsanız???İşte size güzel bir tarif..Yumuşacık,hafif bir kek..Deneyin,çok seveceksiniz.. 
MALZEMELER
3 iri boy yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası
1 bardak buttermilk veya kefir [buttermilk :1 su bardağı süt+1,5 tatlı kaşığı elma sirkesi]
1 su bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı elma sirkesi[veya limon suyu]
2 su bardağında 2 parmak eksik un
KREMASI
200 ml.krema
200 gr.labne peynir
1 poşet şanti
1 çay bardağı süt
6 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
  1. Öncelikle butter milkimizi yapalım..1 su bardağı sütü ılıtalım,dikkat edin ,sadece ılıyacak,çok ısıtmayın,sonra süt kesilir.Ilıyınca içine 1,5 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip,bir kenara koyun.[Buttermilk yerine kefirde kullanabilirsiniz.][Buttermilki 1 su bardağı süt+1,5 tatlı kaşığı elma sirkesiyle yapıyoruz.]
  2. Yumurta ,vanilya ve şekeri iyice  çırpın.
  3. Daha sonra buttermilk veya kefiri  ekleyin.(Ben kefiri tercih ettim,bence aynı etkiyi gösterdi..)Sonrada sıvıyağınızı ekleyin ve çırpın.
  4. Karbonatın üzerine elma sirkesini veya limon suyunu ekleyin ve kabartın.Unu ,kakaoyu,gıda boyasını,kabartma tozunu  ve tuzu bir kaba eleyin ve kek hamuruna kaşık kaşık ekleyin,hafif hızda mixerle çırpın.En son karbonatlı sirkeyi ekleyin..Kek hamurunuz artık hazır..
  5. 26 cm.lik kelepçeli kalıbı yağlayın ve yağlı kağıtla kaplayın.Kek hamurunuzu içine koyun.175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin..
  6. Kekiniz pişerken kremanızı hazırlayın.Soğuk kremayı çırpma kabına boşaltın,çırpın,kabarınca içine soğuk sütü,pudra şekerini  ve toz krem şantiyi ekleyin.En sonda içine labneyi ekleyin ve tekrar çırpın.Sonrada buzdolabına koyun,iyice soğusun.
  7. Kekinizin pişip pişmediğini kürdanla kontrol edin,pişince fırından alın soğusun..
  8. Pişen kekinizin en üzeri kabarık olacaktır,onun üzerini düzleştirmek için dikkatlice  kesin ve bir kenara ayırın.Daha sonra kestiğimiz parçayı kullanacağız..Kalan keki 3 eşit parçaya bölün.
  9. Kek katlarının aralarını hazırladığınız soğuk kremayla kaplayarak kat kat dizin.Ben aralarına vişne ve beyaz çikolata kırıntılarıda koydum..Sonrada kremanın kalanıyla üzerini tamamen kaplayın.Ayırdığınız kek parçasını rondodan geçirin ve kekinizin kremasının her tarafını bu kırıntılarla kaplayın.
  10. Kekiniz artık hazır.Buzdolabına koyun ve soğutun.Bir kaç saat sonrada ikram edin.Kekinizin katlarınızı diğer kekler gibi ıslatmaya gerek yok,çünkü kekimiz hafif nemli bir kek ve kremanın kıvamı yeterli geliyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.

devamı »

10 KASIM ...ÖZLEMLE ANIYORUZ...



 
 
Bağımsız,laik ve özgür  ulusumuzun  kurucusu olan büyük önder GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü büyük bir özlem , hasretle  ve minnetle anıyorum.Sen rahat uyu ATAM senin bıraktığın emaneti gururla koruyoruz.. Sen olmasaydın biz olmazdık..Türkiye Cumhuriyeti evlatları olarak çizdiğin yolda ilelebet ilerleyeceğiz..NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......

devamı »

FIRINDA KIYMALI KARNIBAHAR



En güzel kış sebzelerimizden karnıbahar hafif ve lezzetli bir tarifle karşınızda..Hem besleyici,hemde çok pratik bir tarif.Karnıbahar yemeyen çocuklarınıza,bu tarifle karnıbaharı sevdirebilirsiniz..
Yanına bir pilav ve yeşillik yeter..Bol besleyici ,hafif ve kolay bir sebze yemeği..
 
MALZEMELER
 
1 orta boy karnıbahar
250 gr.yağsız kıyma
2 orta boy soğan
4 diş sarmısak
3 adet domates
4 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
YAPILIŞI
  1. Öncelikle kıymamızı tenceremize koyalım,suyunu çektirene kadar iyice kavuralım.Kavrulunca içine yemeklik doğranmış soğanlarımızı,sarmısaklarımızı ve 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarinimizi ekleyip hep beraber kavuralım.Kıymamıza daha sonra salçalarımızı ekliyelim ve pişirmeye devam edelim.Sonrada biberleri,domatesleri ve baharatlarımızı koyalım.1  veya 2 çay bardağıda sıcak su ekliyelim.Arzuya göre kıymalı sosa piştikten sonra doğranmış maydanozda ekliyebilirsiniz..
  2. İyice piştikten sonra altını kapatalım.Hafif sulu kıvamda bir kıymalı sos olacak.
  3. Şimdi karnıbaharlarımızı hazırlayalım.Karnıbaharlarımızı çiçeklerine ayırıp,hafif tuzlu kaynayan suda 5 dakika kadar haşlıyalım.Çok haşlamayın ,diri kalacaklar.Sonrada soğuk suda yıkayıp ,süzülmeye bırakalım.
  4. Daha sonrada arzuya göre kızartma tenceresinde kızartalım.Kızartmadanda olur,ama hafif kızarınca daha lezzetli oluyor.Kızarınca kağıt havlunun üzerinde yağını alalım.
  5. Malzemelerimiz hazır.Isıya dayanıklı bir kabın içine (borcam)karnıbaharlarımızı dizelim,üzerine kıymalı harcı yayalım.En üzerinide aliminyum folyoyla kapatalım.190 derece ısınmış fırında 45 dakika kadar pişirelim.
  6. Yemeğimizi kızartmadan yaparsanız,tam diet bir yemek oluyor..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.
devamı »

AVCI BÖREĞİ

Yemek sofralarınız ve çay saatleriniz için nefis bir börek.Bol proteinli,sağlıklı,leziz ve hafif bir börek..Kıyma,ceviz ve bulgurla dolu çıtır bir lezzet..Üstelikte pratik..Hazırlayın ,isterseniz hemen tüketin,isterseniz buzluğa koyun,misafirleriniz geldiği zaman hemen fırına sürün..Karar sizin,bizden pratik tarifi..

MALZEMELER
250 gr.yağsız kıyma
1 kahve fincanı bulgur
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kase kıyılmış maydanoz
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı yenibahar
4 adet yufka
YUFKALAR İÇİN
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
BÖREKLER İÇİN
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
galeta unu
YAPILIŞI
  1. İç harcınız için bulgurunuzu 3  kaşık sıcak suyla ıslatın,bir kenarda bekletin.Kıymayı tencereye alın suyu çekene kadar kavurun.Suyunu çekince ince doğranmış soğanı ve yağı ekleyin,iyice kavurun.İyice kavrulunca altını kapatın,hafif soğusun.Soğuyunca baharatlarını,1 kase maydanozu,dövülmüş cevizi ve ısladığınız bulguru içine ekleyin ve karıştırın..
  2. Börekleri saracağınız sos için 1 su bardağı su ve 1 çay bardağı sıvıyağı karıştırın.
  3. Yufkalarınızı tezgaha serin ve 8 eşit parçaya bölün.Her parçayı sos karışımınızla,, fırçayla ıslatın ve geniş ucuna hazırladığınız içten koyun.Sigara böreği gibi sarın.Bütün börekleri bu şekilde hazırlayın.Daha sonra buzdolabına koyun ve üzerini örtün,birkaç saat dinlensin..
  4. Pişireceğiniz zaman ,tekrar 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı sıvı yağla sos hazırlayın.Bolcana galeta ununu genişce bir tabağa koyun.Böreklerinizin her tarafını önce yağlı suya,sonrada galeta ununa bulayın.Sonrada yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye dizin.
  5. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin..35 dakika kadar..
  6. Sonrada sıcak sıcak ikram edin..
  7. Buzlukta muhafaza edecekseniz ,galeta ununa bulamadan koyun.Pişereceğiniz zaman hafif çözdürün ve önce sosa ,sonrada galeta ununa bulayarak,pişirin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER.. 
 

 

devamı »

PORTAKALLI MİNİK KURABİYELER

Mis gibi portakal kokusuyla,muhteşem lezzetiyle kıyır kıyır nefis bir kurabiye..Çıtır çıtır çerez gibi ,leziz bir atıştırmalık...Çay saatlerinizi  nefis  lezzetiyle şenlendirecek..Bir kere tattınız mı ,yemekten kendinizi alamıyacaksınız.. 

MALZEMELER
250 gr.tereyağ veya margarin
1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
1 çay bardağından 3 parmak eksik elma sirkesi
8 yemek kaşığı şeker
1 büyük portakal rendesi
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
 aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta beyazı
susam
çörekotu
YAPILIŞI
  • Yumuşak tereyağ,şeker ,yumurta sarısı,sıvıyağ,sirke,portakal suyu ve portakal rendesini beraber iyice yoğurun.Daha sonra un,kabartma tozu ve tuzu  ekleyerek yumuşak ,pürüzsüz bir hamur elde edin..Hamurunuzu bir kaç saat dinlendirin.Sonrada dinlenen hamurunuzdan minik rulolar hazırlayın,minik simit şekli verin .Hazırladığınız minik simitleri önce yumurta akına sonrada susam ve çörekotuna batırıp,fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
 
  • AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
 

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic