KÜTÜK PASTA ..HOŞGELDİN 2013

Özgür Görgülü

Yılın son tarifiiii...Kütük Pasta..Ve  Mutlu Yıllarrr..

Bence ,yılbaşının simgesi bol çikolatalı bir kütük pastadır..Bende bu seneki yılbaşı yemeğime kendimce çikolatası bol bir kütük pasta yaptım..Çok şık ve lezzeti bol bir pasta oldu...Benim misafirlerim çok beğendi,sizde hemen deneyin..Hiç zor değil..Haydi sizde ,kendi yılbaşı pastanızı kendi ellerinizle yapın ve ikram edin..Hepimiz için 2013 mutlu,sağlıklı,barış dolu güzel bir yıl olsun..



MALZEMELER
 
KEK HAMURU
 
4 yumurta beyazı
3 yumurta sarısı
2,5 fincan şeker
3,5 fincan un
2 yemek kaşığı koyu renk kakao
1 paket vanilya
50 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı sıcak su
1 paket kabartma tozu
İÇ KREMASI
750 gr.süt
2,5 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı kakao
1 paket 80 gr.bitter çikolata
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
2 yumurta sarısı
25 gr.tereyağ
2 adet büyük muz
ÜST KREMASI
3 paket bitter çikolata
400 ml.krema
50 gr.tereyağ
SÜSLEMEK İÇİN
1 paket krem şanti
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 paket vanilya
100 ml.krema
YAPILIŞI
  • Yumurtanın beyazını bir fiske tuzla,yumurtanın sarılarını,vanilya şekerle iyice çırpın.Un,kabartma tozu ve unu bir kaba eleyin..
  • İyice çırptığınız yumurta sarılarına,yarı erimiş tereyağını ekleyin.Sonrada elediğiniz unlu karışımı ekleyin ve hafifçe çırpın.En sonda iyice çırparak kabarttığınız yumurta aklarını ekleyin ve kaşıkla iyice homojenize oluncaya kadar karıştırın.
  • Kek karışımını yağlı kağıt kapladığınız fırın tepsisine boşaltın.180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin..Kekiniz fazla pişmeyecek,dikkatli  olun yoksa sararken kırılır..
  • Pişen kekinizi fırından çıkarın,10 dakika kadar soğutun.Daha ılıkken üzerine bir yağlı kağıt kapatın ve yavaşca rulo halinde sarın.
  • İç kreması için,yumurta sarısı,nişasta,kakao,vanilya ve şekeri karıştırın.Bu karışıma sütü yedirerek iyice pişirin.Pişince ocaktan alın,çikolata ve tereyağı ekleyin ve mixerle iyice çırpın.Kıvamı ne çok koyu nede cıvık olacak..
  • Üst kreması için,kremayı ısıtın,sıcak kremaya çikolata ve tereyağını ekleyin,iyice karıştırın..Daha sonra soğuması için buzdolabına koyun,ama sık sık karıştırın.
  • Rulo halindeki kekiniz iyice soğuyunca yavaşca açın,üzerindeki yağlı kağıdı hafifce sıyırın,hazırladığınız iç kremasını bütün keke yayın ve muzları soyup arasına tüm tüm koyun..Daha sonra yavaçca rulo halinde sarın,sararken alttaki kağıt yavaçca ayrılacaktır..
  • Kekinizi sardıktan sonra iki ucunu keserek düzleyin.Kekinizi ikiye kesin,biri büyük biri küçük olacak.Yavaşca servis tabağınıza alın.
  • Kekinizi kaplamak için,hazırladığınız üst kremasını dolaptan çıkarın ve mixerle çırpın.Katılaşan kremayla rulo keklerinizi kaplayın.Tamamen kaplayınca kremanın üzerini ucu yuvarlak bıçakla boyuna çizerek kütük şekli verin.Daha sonra tabağınızın boş kalan yerlerini şanti,pudra şekeri,krema,vanilya ve sütle yaptığınız beyaz kremayla süsleyin.Ben sıkma pompasına doldurdum ve boş kalan yerlere yıldız şeklinde sıkarak sıktım,sonrada üzerlerine yeşil simler döküp,çimen havası verdim..
  • Kütük pastamın üzerinide şeker hamurundan kestilmiş,yapraklar ve kar taneleriyle süsledim..Sizde kendi yorumunuzu katabilirsiniz..Sonra gururla misafirlerinize yılbaşı pastanızı ikram edin...
  • AFİYET OLSUN..MUTLU YILLARRR..
***HOŞGELDİN 2013*** 
 
 

devamı »

KUZU ETLİ KESTANELİ PİLAV


Nurlu Mutfaktan yılbaşı akşamı için sizlere nefis bir pilav tarifi..
Muhteşem bir kestaneli pilav ve etrafında  tarçınlı leziz kuzu etleri..
Yılbaşı akşamı misafirlerinize bu nefis lezzetle bir şölen yaşatın..

MALZEMELER
1,5 kilo yağsız kuzu eti
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 çay karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 diş sarmışak
1 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
PİLAV İÇİN
750 gr.kestane
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 su bardağı baldo pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı dolmalık fıstık
6 tane büyük havuç
2 tane soğan
1 adet etsu tablet
3 çay kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
1çay kaşığı tarçın
3,5 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
  • Etlerinizi iri parçalar halinde doğrayın.Düdüklüye ,yoksa bir çelik tencereye yağları koyun.Eriyince sarmısakları içine rendeleyin ve etlerinizi içine atın,iyice kavurun..Etler hafif suyunu verecek, sonrada tekrar suyunu çekince ,içine ince doğranmış soğanlarınızı ekleyin ve tekrar beraber kavurun.Kavrulurken baharatlarınızı ekleyin.En sonda 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve pişirmeye bırakın.Düdüklüde 30 dakikada,çelik tencerede yaklasık 50 dakikada iyice pişecektir.Etleriniz pişince altını kapatın ve servis için bekletin.
  • Pilav için önce kestaneleri tepesinden yana doğru kesin ve fırına koyun,20 dakika pişirin,15 -20 dakika sonra üzerine bürazcık su ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.Pişince hafif soğutun ve sonrada soyun.Tepesinden yana doğru kesmesseniz kestaneleri zor soyarsınız,parçalanır.
  • Havuçları büyük küpler halinde doğrayın.
  • Kuş üzümünü ıslayın.
  • Soğanları küpler halinde soğrayın..
  • Bütün herşeyi hazırlayınca pilavı pişirmeye başlıyabilirsiniz..
  • Pilav tencerenize yağlarınız  koyun,sonra sırayla kavurarak dolmalık fıstık,soğan,havuç ve pirinçleri ekleyin.Bu karışıma sonrada üzümü ,kestanenin yarısını ve baharatları ekleyin.En sonda et su tabletle suyu karıştırın ve pilavınızın üzerine ekleyin,kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Pilavınız pişerken baharatlarını kontrol edin,arzu ederseniz damak tadınıza göre biraz daha baharat ekliyebilirsiniz..Benimki tam kıvamındaydı..Pilavınız pişince 15 dakika dinlendirin.Daha sonra geniş bir servis tabağına ters çevirin,etrafına etlerinizi dizin.En üstünede kalan kestaneyi 1 yemek kaşığı şeker ve biraz tereyağıyla kavurun,koyun ve sıcak sıcak servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

Balkabaklı Yılbaşı Kupları

Bu aralar kuplara takmış durumdayım..Devamlı yeni bir kup deniyorum,sanırım güzel oldukça ve beğenildikçe de denemeye devam ediyorum..Son denemem yeni yıl davetim için,bence yeni yıla en çok yakışan meyva olan balkabağıyla oldu.Ortaya yine süper bir lezzet çıktı..Tam bir yılbaşı lezzeti oldu..Yapımı oldukça pratik...Deneyin,sizde yeni yılı bu nefis lezzetle karşılayın...



MALZEMELER
1 kilo süt
1 çay bardağı krema
1,5 kahve fincanı mısır nişastası
1 dolu yemek kaşığı un
1 paket vanilya
2 kahve fincanı şeker
3 ortaboy dilim balkabağı
2 çay bardağı şeker
KROKANI
3 yemek kaşığı şeker
1 çay baradğı ceviz
ÜZERİ İÇİN
4 yemek kaşığı şeker
100 ml.krema
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yaprak milföy hamuru
YAPILIŞI
  • Kabakları soyun,bir tencereye koyun ,üzerine 2 çay bardağı şekeri dökün ve kısık ateşete iyice pişirin..Pişince suyunu süzün ve çatalla ezin..
  • Krokan için şekeri ve cevizi bir tavaya alın,karıştıra karıştıra eritin ve eriyip karamel rengini alınca altını kapatıp,aliminyum folyonun üzerine dökün ,soğutun.Daha sonrada iri parçalar halinde havanda dövün.
  • Mısır nişastası,un,şeker ,vanilya ve sütle pürüzsüz bir krema pişirin..Pişen kremanıza süt kremanızı ekleyip iyice çırpın..
  • 3 yemek kaşığı şekeri bir tavaya alın ,eritin,eriyip karamel rengi alınca ,tereyağını ve kremayı ekleyin.Katılaşacaktır korkmayın,kısık ateşte eriyene kadar tekrar karıştırın ve eriyince altını kapatıp bir kaseye koyun.Ara ara karıştırarak soğutun.
  • Milföyleri yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine koyun ve iyice kızarana kadar pişirin.İyice çıtır çıtır olunca ,fırından çıkarın ve elinizle ufalayın.
  • Bütün aşamalar hazır olunca,kuplarınızı hazırlayabilirsiniz..Önce kup bardaklarınıza 2 veya 3 tatlı kaşığı kabaktan koyun,üzerine 2 tatlı kaşığı krokan,üzerine muhallebi,üzerine 2 tatlı kaşığı karamel ve en üstünede ufalanmış milföylerden koyup ,buzdolabında soğutun.
  • Kuplarınızı bir gün önceden hazırlayabilirsiniz,sadece milföyleri ve karameli aynı gün pişirin ve servis edeceğiniz zaman üzerine koyun.
  • AFİYET OLSUN..MUTLU YILLAR...
devamı »

YENİYIL DAVETİ&DAVET SOFRAM

Bugün arkadaşlarımla erken yeni yıl kutlamamız vardı..
Yılbaşı masası olduğu için her zamankinden farklı bir masa hazırlamak istedim..
Öncelikle masamın ortasına neşeli ,renkli bir masa süsü hazırladım..Masa örtümü özellikle yılbaşına uygun olsun diye kırmızı seçtim..Tabiki tabaklarımız ve diğer aksesuarlarımız da yeniyıl konseptine uygun olarak , daha çok altın ve kırmızı renklerdeydi.
Ayrıca Masamda arkadaşlarım için keyifli yılbaşı aksesuarları ve hediyeleri vardı..
Ve de yılbaşına özel keyifli lezzetler..

Menümüzde ne mi vardı???
Zeytinyağlı yaprak sarma,Enginar salatası,Kırmızı Mercimekli humus,Armutlu roka salatası,Puf böreği,Mantarlı soğanlı tart,Soslu kabak ızgara,Yoğurtlu pancar salatası,Peynir soslu yeşil sebzeler..
Ana yemek olarakta,
Analı kızlı ve Etli kestaneli yılbaşı pilavımız vardı..


Menümüzden bazı örnekler..
Puf böreği,Mantarlı soğanlı tart,Zeytinyağlı yaprak sarma,Armutlu roka salatası..

Peynir soslu brokolimiz..

Kırmızı mercimekli humusumuz...



Tatlı büfemiz..
Geleneksel yılbaşı kütük pasta,
Red velvet muffins,
ve yine yılbaşına özel bir lezzet balkabaklı krokanlı kuplar...
Etli ve kestaneli pilavımız..Çok güzel oldu  ve çok beğenildi..
Burasıda kurabiye köşemiz..
Renkli mezekili bezelerimiz ve Zencefilli,çikolatalı yılbaşı kurabiyelerimiz vardı..

Arkadaşlarıma günün anısına minik gümüş el aynaları hediye ettim..
Bu güzel aynalar için canım arkadaşım F.S.organizasyona çok teşekkür ediyorum..


Diğer davet menülerimiz:








devamı »

MİNİ RULO KÖFTELER

Porsiyonluk mini rulo köfteler hazırladık,içine havuç sakladık,mis kokulu fesleğenli sosla tatlandırdık..Nefis bir yemek oldu..




Malzemeler
400 gr. dana kıyma
1 yumurta
1 büyük boy soğan
4 dilim etimek kırıntısı
1>2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
25 gr.tereyağ
4 tane büyük boy havuç
SOSU
3 tane domates
3 diş sarmısak
1 küçük soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
3 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
taze fesleğen
YAPILIŞI
  • Soğanınızı rondodan iyice çekin,kıymanızı genişce bir karıştırma kabına alın.Kıymanızın içine yumurta,rondodan geçirdiğiniz soğan (suyuyla birlikte),rondodan incecik çekilmiş etimekleriniz,salçanız ve baharatlarınızı ekleyin..İyice homojenize oluncaya kadar yoğurun..Buzdolabına koyun 1 saat dinlensin.
  • Havuçlarınızı soyun ve hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.Her havucu önce ortadan kesin sonrada ikiye bölün..Böylece her havuçtan 4 tane parça elde edeceksiniz..
  • Dinlenen köfte hamurundan küçük bir  limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle tezgahın üzerinde açın.İçine kestiğiniz haşlanmış havuçtan birer parça koyun ve rulo şeklinde sarın.Bütün köfte hamurunu böylece bitirin ve yağlanmış bir fırın kabına dizin..Her bir rulonun üzerine bir parça tereyağ koyarak fırına sürün,15 dakika kadar 180 derece fırında pişirin.
  • Köfteleriniz fırında pişerken ,sosu hazırlayın.Domates,soğan ve sarmısağı rondodan çekin..Daha sonra sıvı yağı bir sos tenceresine koyun,salçayı ekleyin,kavurun..Sonrada rondodan çektiğiniz karışımı ve baharatları ekleyip,10 dakika pişirin.En sonda fesleğeni ekleyip altını kapatın..
  • Hazırladığınız sosu fırında yarı pişmiş köftelerin üzerine dökün ve fırında 30 dakika daha pişirin..Pişerken üzerini aliminyum folyoyla kapatın..Köftenizi pilav veya patates püresiyle servis edebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

KARNIBAHAR ÇORBASI

MALZEMELER
 1 tane ortaboy karnıbahar
1 adet soğan
1 adet patates
1 su bardağı süt
1 paket krema 200 ml.
1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin
1 bardak et veya tavuk suyu
2,5 bardak sıcak su
tuz
beyazbiber
SOSU
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 diş sarmısak
YAPILIŞI
  • Karnıbaharı iyice yıkayın,çiçeklerine ayırın..
  • Soğanı ve patatesi iri iri doğrayın.
  • Tereyağı çorba tencerenize koyun,ısınınca içine soğan,patates ve karnıbaharların yarısını koyun,hafifce kavurun.Daha sonra sıcak suyu ve tuzu ekleyin,iyice pişirin.Karnıbaharlar iyice pişince sütü ve et suyunuda ekleyin ve iyice tekrar pişirin..
  • Çorbanız pişerken ayırdığınız karnıbaharları ayrı bir tencerede bir yemek kaşığı limon suyuyla  haşlayın ve sonrada küçük küçük doğrayın.
  • Çorbanız pişince ,ocaktan alın ve el blenderıyla iyice çekin.Sonra tekrar ocağa alın,içine haşlayıp, küçük doğradığınız karnıbaharları ekleyin,biraz kaynayınca 1 kutu kremayı karıştıra karıştıra ekleyin.5 dakikada böyle kaynasın.Çorbanızın kıvamına göre isterseniz biraz su ekleyebilirsiniz..
  • Çorbanızı servis edeceğiniz zaman,1 yemek kaşığı tereyağında 2 diş sarmısağı kavurun,içine 1 tatlı kaşığıda pulbiber ekleyin ve çorbanızın üzerine dökün..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYELERİ

Yılbaşına özel zencefilli,tarçınlı nefis kurabiyeler yapmak istiyorsanız,işte sizler süper bir tarif..Hemen hazırlayın  kavanozlara koyun,gelen misafirlerinize çayın,kahvenin yanında ikram edin..


MALZEMELER
1 yumurta
150 gr.yumuşak tereyağ
1 çay bardağı pekmez
1 büyük çay bardağı ince esmer şeker
3 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
2,5  su bardağı un
üzeri için şeker
YAPILIŞI
  • Kurabiye malzemeleriyle yumuşak pürüzsüz bir hamur yoğurun..(Hamur elinize hafif yapışacak,yani o kadar yumuşak olacak..Buzdolabına girince kendini toparlıyacaktır..)Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin,daha sonra merdaneyle 3 cm.kalınlığında açın ve kurabiye kalıplarıyla kesin.(Açarken hafif nişasta kullanın.)Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine dizin.Her birinin üzerine birazcık şeker serpin.ve 180 derece fırında 15 dakika pişirin.Hala biraz yumuşakken fırından çıkarın..Soğuyunca çok sertleşmesin..Bu kurabiyeler bisküvi sertliğinde oluyor..Soğuyan kurabiyelerinizi ağzı kapalı bir kapta muhfaza edin,pişirdikten bir gün sonra ikram edin..Ağzı kapalı bir saklama kutusunda uzun süre tazeliğini muhfaza edecektir..
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

BADEMLİ YILBAŞI BİSKÜVİLERİ

Yılbaşı için neşeli,lezzetli kurabiyeler yapmak istiyorsanız,işte sizlere çok güzel bir tarif...Bu renkli kurabiyeleri bir kaç gün önceden hazırlayabilirsiniz..Hemen deneyin,yılbaşınız renkli geçsin..



MALZEMELER
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı badem unu
125 gr.yumuşak margarin
100 gr.pudra şekeri
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı portakal rendesi
2 yemek kaşığı kakao
250 gr kadar un
ÜZERİ İÇİN
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı limon suyu
1 yumurta beyazı

YAPILIŞI
  1. Yumuşak margarin,yumurta sarısı,portakal rendesi,vanilya,badem unu,kakaoyu iyice karıştırın.Yavaş yavaş bu karışıma unu ekleyerek olsukça yumuşak bir hamur elde edin.Hamurunuz ele yapışacak kadar yumuşak bir hamur olacak.Hamuru buzdolabına koyun,1 saat dinlensin,dinlenince açılacak kıvama gelecektir....Unutmayın,hamur yumuşak olacak,o yüzden unu kontrollü ilave edin..
  2. Hamurunuz dinlenince merdaneyle 3 cm..kalınlığında açın ve istediğiniz şekillerde kesin..Hamuru açarken az bir nişasta kullanın..Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine dizin.15  20 dakika kadar pişirin..Hafif yumuşakken çıkarın,fazla kalırsa kurabiyeler sertleşiyor.
  3. Pişen kurabiyelerinizi soğumaya bırakın.
  4. Üzerini süslemek için ,yumurta akıyla limon suyunu iyice çırpın ve bu karışıma pudra şekerini kaşık kaşık ekleyerek yedirin.Kıvamı için,çırptığınız karışımdan bir kaşık alın kağıdın üzerine damlatın dağılmıyorsa olmuştur,yokasa biraz daha pudra şekeri ekleyin..Karışımı kaç tane renk istiyorsanız o kadar bölün ve gıda boyasından kaşığın ucuyla ekleyerek renklendirin..Ben kırmızı,yeşil olarak renklendirdin
  5. Beyaz parşömen kağıdından külahlar hazırlayın,arzu ederseniz buzdolabı poşetide kullanabilirsiniz ...Bu hazırladığınız küllahlara royal icingden  koyun ve kurabiyelerinizi istediğiniz gibi süsleyin..Royal icing çabuk donar ,dikkat edin..
AFİYET OLSUN...

devamı »

MUHAMMARA (CEVİZLİ BİBER)

Antakya"nın meşhur mezesi muhammaranın tadı bir başka olur..Sıcacık bir dilim ekmek ve muhammara,yanındada bir barda çay..Var mı daha keyifli bir lezzet..??Bence yokk,en sevdiğim lezzet..Kahvaltıda,5 çayında,yemekte..Nerde olursa olsun..Sizlerde deneyin çok seveceksiniz..

MALZEMELER
1 büyük kase ıslanmış başbiber
1 kahve fincanı kırmızı pulbiber
1 kase rondodan geçmiş etimek
1,5 büyük kase rondodan geçmiş ceviz
1 diş sarmısak
1 büyük kase tahin
2 limon suyu
3 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı kimyon
1,5 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı su
YAPILIŞI
  • Öncelikle sizlere başbiberi anlatmak istiyorum..Başbiber, kurutulmuş kırmızı bibedir..Genelde Antakya yöresinde bulunur ve sıkça kullanılır.Muhammara yaparken biz bu biberi ıslarız ve iyice rondodan çeker ,kullanırız..
  • Başbiberi geceden ıslayın,sabahada iyice süzüp,rondodan iyice çekin.
  • Etimekleri yine rondoda un haline getirin.
  • Kırmızı pulbiberi biraz suyla ıslayın.. 
  • Sarmısağı iyice dövün.
  • Cevizi rondodan incecik,iyice çekin..
  • Büyükce bir karıştırma kabına başbiber,ceviz,sarmısak,ıslanmış kırmızı pul biber,etimek,tahin,su,baharatlar ve limon suyunu koyun,iyice karıştırın.Karıştırırken zeytinyağını ekleyerek yumuşatın.İyice karıştırdıktan sonra ,karışımı rondoya tekrar alın ve çekin..Rondonuza sığmazsa ,bir kaç seferde çekebilirsiniz..Muhammaranızın kıvamı koyu olursa biraz daha zeytinyağ ekleyerek yumuşatın..Daha sonra servis edebilirsiniz..Servis anında üzerine biraz nar ekşisi dökebilirsiniz,çok yakışıyor..
  • Hazırladığınız muhammara 1 ay buzdolabında kalabilir..Ağzı kapalı bir kapta ,üzerini örtecek kadar sıvı yağ dökerek saklıyabilirsiniz..
  • Başbiberler genelde acı olur,eğer sizinki tatlıysa siz bu malzemeye 1 yemek kaşığı acı pul biber ekleyin..
  • Başbiberi aktarlarda,büyük marketlerde bulabilirsiniz..Kuru kımızı biber olarak alacaksınız,ıslayıp sonrada kullanırsınız..
  • AFİYET OLSUN..
 

devamı »

Yılbaşı Çay Masası

 
Yılbaşı arifesinde gelen misafirlerime,elimden geldiğince yılbaşına uygun masalar hazırlamaya çalışıyorum..İşte geçen hafta misafirlerime bir çay masası hazırladım..Bu masada,  yılbaşı esintisi yaşatmak için yılbaşı  kurabiyeleri  vardı,yanınada börekler ve salatalar ..Bana göre keyifli bir çay masası oldu. İşte menümüzden örnekler..
 
Çökelek salatası,
Beşamelli tavuklu börek,
Simit tabağı,
Zeytinezmeli rulo poaça,
Renkli bezeler,
Çikolatalı turta...
 ÇİKOLATALI TURTA
 RENKLİ MEZEKİLİ BEZELER


MUHAMMARA

 
 
 
Menümüzde hem kahvaltıya uygun örnekler var,hemde yılbaşına özel kurabiyeler var..
 
 
 
 
 
 
 

devamı »

PESTO SOSLU KABAK IZGARA

Yine çok sevdiğim kabaktan ,nefis bir salatayla karşınızdayım..Çok pratik,sağlıklı ve lezzetli bir salata..Ben salata diyorum ama biraz mezeyi de andırıyor.. Mutlaka deneyin,çok keyifli ve  bir o kadar da lezzetli..Çokta pratik..Davet sofralarınızı  bu nefis ve hafif salatayla zenginleştirin..


MALZEMELER
7 adet büyük kabak
8 adet cherry domates
1 kase minik morzeralla topları
taze fesleğen yaprakları
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı hazır pesto sos+ 2 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Kabaklarınızı iyice yıkayın ve kabuklarıyla beraber 3 cm. kalınlığında dilimleyin.Kabaklarınızı 2 çay kaşığı karabiber,2 çay kaşığı kimyon,1 yemek kaşığı pulbiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağla avcarlayın,sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayıp,185 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.Son 10 dakikasında cherry domatesleri ikiye kesip onlarıda ekleyin.
  • Pişen kabak ve domateslerinizi servis tabağına alın,üzerine morzeralla peynirlerini serpin.Çam fıstıklarını da kavurun ve morzeralların üzerine serpin.
  • En üstüne 2 yemek kaşı zeytinyağıyla karıstırdığınız pesto sosu kaşıkla dökün ve fesleğen yaprakları serpiştirin.Sonrada ılık ılık ikram edin.
  • Ben barillanın hazır pesto sosunu kullanıyorum..Çok lezzetli ve pratik,tavsiye ederim..


  • Afiyet olsun.... 

devamı »

CHOCOLATE MUSSLU KUPLAR

Yılbaşınızı ufak dokunuşlarla tatlandırın..Bu nefis lezzet yılbaşında yemekten sonra, keyfinize  keyif katacak..Hem çikolatalı ,hemde hafif mi hafif..Ve de yapması 10 dakika...Hemen deneyin ,evdekilerin gönlünü fet edin..

MALZEMELER
4 yumurta beyazı
2 yumurta sarısı
250 ml.krema
100 ml. sıcak süt
1 çay kaşığı vanilin
3 paket bitter çikolata( %70 kakao oranlı)
1 fiske tuz
3 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
  • Yumurta sarılarını vanilya ,yumurta beyazlarını bir fiske tuzla iyice ayrı ayrı çırpın.
  • Sütü şekerle beraber iyice ısıtın..
  • Kremayı soğuk bir kapta çırpın,dolaba koyun.
  • Çikolatayı benmari usulu eritin.
  • Çikolatayı kenara alın. Çırptığınız  yumurta sarılarına, damla damla sıcak şekerli sütü ekleyin ve devamlı karışıtırın,birden dökmeyin yumurtalar pişer..Daha sonra bu karışımı çikolatanın içine dökün ve karıştırın.Sonrada soğuk çırpılmış kremayı ekleyin ve iyice homojen oluncaya kadar karıştırın.
  • En son olarakta çırptığınız yumurta beyazını kaşıkla söndürmeden bu karışıma yedirin ve kaselere boşaltın..Çilekle süsleyin.Buzdolabında 3 -4 saat soğutup,ikram edin..
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

KARNIBAHAR,BROKOLİ OGRATEN

Muhteşem kış sebzeleri karnıbahar ve brokoli buluştu..Nefis baharatlarla tatlandı ve kaşar peyniriyle süslendi,davet soframızda ana yemeğimizin yanına eşlik etti.. Lezzetiyle sofrada baştacı oldu,çok övgü topladı..Bu lezzet şölenini mutlaka deneyin..Sonradan pişman olmayın..

MALZEMELER
1 küçük karnıbahar
1 ortaboy brokoli
1 kase haşlanmış mısır
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
BEŞAMEL SOS
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
75 gr.teremyağ
1 çay kaşığı beyaz karabiber
1,5 çay kaşığı tuz
1 kase kaşar rendesi (üzeri için)
YAPILIŞI
  • Brokolileri ve karnıbaharları küçük çiçeklerine ayırın.İki büyük tencereye su koyun,biraz tuz atın.Kaynayınca birine karnıbaharı,diğerine brokoliyi atın.Karnıbaharı 7 -8 dakika,brokoliyi 3 -4 dakika haşlayın.Daha sonra ikisinide soğuk sudan geçirin ve süzün.
  • Beşamel sos için un ,süt,teremyağla beraber pürüzsüz bir sos hazırlayın..Sos pişince tuzunu ve beyazbiberini ekleyin.
  • Karnıbahar ve brokoliyi geniş bir kaba koyun,baharatlarını atın hafifce karıştırın ve geniş bir fırın kabına yerleştirin.Üzerine hazırladığınız beşamel sosu dökün.Onun üzerinede kaşar rendesini serpin ve 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.Yaklaşık 30 dakika.Daha sonra sıcak sıcak ikram edin..
  •  
  • Afiyet olsun..

devamı »

FIRINDA BONFİLE VE BADEMLİ PİLAV

Evet...

Şimdi de Nurlu Mutfaktan sizlere nefis bir davet yemeği tarifi geliyor..Oldukça pratik ve lezzeti garanti..

Yumuşacık  pişmiş,lezzetli,nefis bir bonfile ve yanında da tereyağlı bademli pilav...

EEE daha ne olsun..


MALZEMELER

1 tüm bonfile
MARİNESİ
1 soğan rendesi
1 tatlı kaşığı  karabiber
2 kahve fincanı kırmızı şarap
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 dal taze biberiye
KIZARTIRKEN
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 diş sarmısak
PİŞERKEN
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı worcestershire sos
1 yemek kaşığı sıvıyağ
PİLAV
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı kabuğu soyumuş badem
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
2,5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı et suyu
YAPILIŞI
  • Bonfilenizi bir gün önceden marine malzemeleriyle marine yapın,buzdolabında 24 saat kadar bekletin..Üzerini iyice örtün ,hava almasın..Eğer marinede şarap kullanmak istemiyorsanız,şarap yerine süt koyun.

  • Bonfileyi pişireceğiniz zaman,marine sosundan iyice süzün.Tereyağını ve sıvıyağı büyük bir yayvan tencereye koyun,eriyince sarmısakları içine doğrayın .İyice ısınınca bonfileyi tüm olarak içine koyun ve çevire çevire iyice kızartın.Yağ ve tencere iyice sıcak olamalı ki ,et suyunu dışarı vermesin.Etiniz iyice kızarınca ,aliminyum folyoyu 4 veya 5 kat yaparak ,bonfilenizi saracak büyüklükte ayarlayın.Üzerine ,hazırladığınız pişerken sürülecek olan sosu sürün..Sos etinizin her tarafına gelmeli. Ve soslanmış bonfilenizi aliminyum folyonun içine yerleştirin,sıkıca kapatın..Fırın tepsisine yağlı kağıt serin,aliminyum folyoyla sardığınız bonfileyi üzerine koyun ve 170 derece ısıtılmış fırında 2,5 saat kadar pişirin.Folyoyu ilk bir saat hiç açmayın,bir saat sonunda arada bir bakabilirsiniz.Ama her açtığınızda folyoyu tekrar iyice kapatın.
  • 2 saat sonunda bonfileniz tam ,yumuşacık pişmiş duruma gelecektir..Eğer az pişmiş seviyorsanız 1,5 saat kadar pişirin.Etiniz pişince ,folyoyu dikkatlice açın ,içindeki suyunu dökmeyin.Etinizi servis tabağına alın ve içinde kalan suyu üzerine dökün ,yanına arzu ettiğiniz sebzeleri haşlayıp sote yapın,koyun ve ikram edin..Ben baby havuç ve brokoli kullandım..
  • Pilav için, pirinçlerinizi içine biraz tuz attığınız sıcak suda 1 saat bekletin.Bademlerinizi suya ıslayın ve kabuklarını soyun.Daha sonra yağlarınızı pilav tencerenize koyun,ısınınca içine iyice süzülmüş pirinçlerinizi koyun ve şeffaf oluncaya kadar kavurun.Şeffaflaşınca üzerine tuzunuda atın,sonrada etsuyu ve sıcak suyu dökün ,pişirin.
  • Pilavınız pişerken kabuklarını soyduğunuz bademleri 1 yemek kaşığı sıvı yağda hafif pembeleşinceye kadar kavurun..
  • Pilavınız pişince 15 dakika kadar dinlendirin ve sonra servis tabağına alın..Üzerine kavrulmuş bademleri koyun ve ikram edin.
  • Worcestershire sosu büyük marketlerde bulabilirsiniz,etlere çok yakışan bir sostur..
  • 2,5 saatte etinizin içi  tam pişmiş olacaktır..
  • Etin sosunu ikram ederken az bulursanız,sosun içine 2 yemek kaşığı worcestershire sos ve biraz tereyağ koyarak fazlalaştırıbilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

SOTELENMİŞ SEBZE KULELERİ

Rengarenk sebzeler buluştu..Domatesle süslendi..Soframı şenlendirdi..Misafirlerim çok beğendi..Sizlerde bu çok hafif ve lezzetli sebzeleri deneyin..Sofralarınızı ve misafirlerinizi keyiflendirin..


MALZEMELER
2 adet çok büyük boy kemer patlıcan
5 adet havuç
5 adet kırmızı biber
5 adet yeşil biber
2 adet kabak
2 adet sarı biber
labne peynir
kızartmak için sıvıyağ
SOSU
4 adet domates
3 diş sarmısak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet kesme şeker
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 yemek  kaşığı sirke
taze fesleğen
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
YAPILIŞI
  • Patlıcanları alacalı soyup,kalın halkalar halinde doğrayın.Tuzlu suda 1 saat kadar ıslayın ve iyice süzüp kurulayın..
  • Sonrada sıvıyağda kızartın ve kağıt havlunun üzerinde iyice yağını alın.
  • Sebzelerin hepsini incecik julyen şeklinde doğrayın..Çok ince olması lazım..Bütün sebzeleri sırayla teflon tavada çok az bir yağla soteleyin ve herbirini ayrı ayrı tabaklara koyun,soğusun..
  • Domatesleri sarmısakla beraber rendeleyin,2 yemek kaşığı yağda soteleyin.Pişerken içine sirke ve baharatları ekleyin.5 dakika pişirin ve altını kapatın..
  • Patlıcanları servis tabağınıza dizin,sonrada her bir patlıcanın üzerine birer tatlı kaşığı  labne peynir koyun.(Ben labne peynirini sıkma pompasıyla sıktım.)Sonrada üzerine sırayla sotelenmiş havuç,yeşil biber,kırmızı biber,kabak ve sarı biber koyun..
  • Sebzelerin üzerinede birer yemek kaşığı domates sosu dökün,sonrada her birinin üzerine bir kaç kavrulmuş çam fıstığı koyun ve taze fesleğen doğrayın.Sonrada afiyetle servis edin.

  • Afiyet olsun...

devamı »

KIYMALI UNLU ÇITIR BÖREK

Hazırlayın,buzluğa koyun,misafirleriniz gelince hemen çıkarın ve pişirin..Çıtır çıtı,elde açılmış gibi  nefis börekleriniz ,her an elinizin altında hazır.İşte bu kadar pratik ve kolay.Hazırlamasıda kolay,pişirmeside..Bu böreğe bayılacaksınız,hem çok lezzetli,hem çok pratik..


MALZEMELER
4 adet yufka
1 su bardağı riveria zeytinyağ
1 çay bardağı su
8 yemek kaşığı un
İÇ HARCI
300 gr. yağsız kıyma
4 adet patates
2 adet soğan
1 kahve fincanı kuş üzümü
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Kıymayı tencereye koyun,suyunu çekene kadar kavurun..Kavrulan kıymaya küçük doğranmış,soğanınızı ve yağı ekleyin ve suyunu çekinceye kadar kavurun.Kıymanız kavrulurken patateslerinizi haşlayın,hafif diri kalacaklar.Daha sonrada küçük küpler halinde doğrayın ve kavrulan kıymanıza ekleyin.En sonda iyice yıkayıp biraz ısladığınız kuş üzümünü ve baharatları ekleyip,iç harcınızı tamamlayın.
  • Yufkanızın ilkini tam bir yuvarlak olarak tezgaha serin.Suyla,zeytinyağını karıştırın.Daha sonrada yağlı sulu karışımdan   fırçayla yufkanın her yerine sürün.Üzerine 1 yemek kaşığı unu yufkanın her yerine gelecek şekilde serpin.Sonrada yufkayı ikiye katlayın,d şeklini alacak.Bu şekildeki yufkayı tekrar fırçayla yağlayın ve 1 yemek kaşığı daha unu üzerine serpin.Yufkanın uzun ucuna hazırladığınız içden koyun ve rulo halinde sarın.Uzun bir böreğiniz olacak,bunu istediğiniz boyutta kesin ve üzerini yağlıyarak,bir tepsiye dizin.
  • Bütün yufkalarınızı bu şekilde hazırlayın,bitince tepsinin üzerini iyice kapayıp,buzluğa koyun.Pişireceğiniz zaman buzluktan çıkarın,hafif çözülsün,üzerine yumurta sarısı sürün ve ısıtılmış fırında 180 dercede iyice kızarana kadar pişirin.
  • Çıtır çıtır ,nefis,el açması gibi  bir böreğiniz olacak..Sıcak sıcak servis edin.

  • AFİYET OLSUN..

devamı »

DOMATES SOSLU ISPANAKLI TAVUK SARMA



Bugün Nurlu Mutfağın, çok özel ve güzel bir davet yemeğinin tarifini veriyoruz..

Bu nefis tavukla misafirlerinizin gönlünü fet edeceksiniz..

Yapılışı çok kolay,sunumu çok şık ve tabiki çokta leziz...


Tavuklarımızı rulo sardıktan sonra pişerken açılmaması ve iyice pişmesi için aliminyum folyoya sarıyoruz..Ve fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz..

MALZEMELER
16 adet inceltilmiş tavuk göğsü
tuz,karabiber,kimyon
1 su bardağı süt
16 parça kare alimünyum folyo
İÇ HARCI
1 deste ıspanak
250 gr taze mantar
1 tane soğan
3 diş sarmısak
200 ml. krema
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı dolma fıstığı
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı sıvıyağ
DOMATES SOSU
5 adet domates
1 adet küçük soğan
2 diş sarmısak
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı tavuk suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı permasan peyniri
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Taze veya kuru fesleğen
YAPILIŞI
  1. İyice dövülerek incelmiş tavuklarınızı bir gün önceden iyice limonlu suda yıkayın ve 1 bardak süte ıslayın.Üzeri kapalı bir gece  buzdolabında bekletin.
  2. Ispanağı iyice yıkayın ve büyük büyük doğrayın,mantarlarınızıda yıkayın ve kurulayın,sonrada doğrayın.Soğan ve sarmısaklarınızıda doğrayın.
  3. Hazırladığınız sebzeleri soğan,sarmısak,çam fıstığı,mantar ve ıspanak sırasıyla, 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyduğunuz tencerede soteleyin.Biri suyunu çekmeden diğerini eklemeyin.En son kremayı ve baharatları koyarak iç harcınızı tamamlayın..
  4. Süte ısladığınız tavukları iyice süzün.Her birini tuz,karabiber ve kimyon üçlüsüyle baharatlayın.Hazırladığınız aliminyüm folyo parçasının üzerine  tavuğunuzun bir parçasını serin ,içerisine 1,5 yemek kaşığı ıspanaklı içten koyun ve rulo halinde sarın.Daha sonrada hazırladığınız ruloyu aliminyum folyoya sarn.Bütün parçaları böyle hazırlayın ve bir fırın tepsisine dizin.Daha sonra fırına koyun,180 dercede 30 dakika pişirin.
  5. Tavuklarınız pişerken,domates sosunuzu hazırlayın..Domates,soğan ve sarmısağı rondodan iyice çekin.Bu sosu bir tencereye koyun,yağlarınızı,salçanızı ,tuz,şeker,tavuk suyunu ekleyin ve iyice pişirin.En son permesanı ekleyin , altını kapatın.
  6. Pişen tavuklarınızı fırından çıkarın,folyolarını açın ve 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 diş sarmısak koyduğunuz genişce bir tencerede 5 dakika kızartın.Kızaran tavuklarınızı servis tabağınıza alın,üzerine sıcak domates sosunuzu dökün.En üzerine varsa taze fesleğen,yoksa kuru fesleğeni ekleyin ve ikram edin..
  7.     AFİYET OLSUN.

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic