BORDEAUX``DA KEYİFLİ BİR FONDÜ LOKANTASI





İsviçre`nin geleneksel yemeği fondü..Çok orjinal ve keyifli bir yemek....Özel İsviçre peynirlerinden ve marine edilmiş tazecik etlerden yapılıyor..Fondü İsviçrelilerin yaz sonu ve sonbaharda kışın yemek için depoladıkları ekmek ve peynirlerin çok sertleşmeşiyle ve zamanla yenemicek duruma gelimesiyle ortaya çıkmış..Sonrada  peynirleri şarapla ısıtıp yumuşatarak bir   sos yapmışlar ve sertleşmiş ekmekleri bunun içine batırarak yumşatıp,yemişler.Ve zamanla bu  keyifli bir yemeğe dönüşmüş..Daha sonrada İsviçre dışına yayılarak tanınan ve orajinal bir yemek olmuş..


   Bende Bordeaux`da gittiğim ve çok beğendiğim bir fondücüyu sizlerle paylaşmak istedim..Bu muhteşem görselliği ve lezzetleri tanımanızı istedim. Burası küçük bir ailenin işlettiği fondü lokantası..Sadece 4 kişi çalışıyor,iki kişi mutfakta ve lokantanın sahibi karı kocada garsonluk yapıyor.. Çok şirin ve keyifli bir lokanta..O kadar küçük ki sadece 10 masası var  ve akşamları açık..Rezervazyonsuz yer bulmanız imkansız..Zaten ismide küçük bir yer anlamında, LA PETİTE SAVOİ..Burada çeşit çeşit lezzetli fondüler eşliğinde ,Bordeaux`un nefis şaraplarını tadıyorsunuz ve çok keyifli ,muhteşem bir yemek yiyorsunuz..




La Petite Savoie, Restaurant à Bordeaux
Lokanta çok şirin,minicik ..Dış görünüşüyle içiyle tam bir aile lokantası..

Öncelikle çok değişik bir fondü olan adına raclette dedikleri çok özel bir İsviçre peyniri geliyor..Kendi özel aparatı var ,kişiye göre keşilmiş olan  peynir geliyor ve masada kurulu olan raclette aletine takılıyor..Alet elektirikli, ısındıkça takılı olan peynir bir taraftan eriyor ve kızarıyor,sizde özel bir bıçakla sıyırarak tabağınıza alıp yiyorsunuz..Çok lezzetli bir peynir..

Daha sonrada çok özel seçilmiş ve yumuşacık bir et fondü geliyor.Et masaya küçük parçalar halinde doğranmış,çiğ halde geliyor..Hemen masanın ortasınada pişirmeniz için, içine bir diş sarmısak atılmış olan kızgın bir zeytinyağ geliyor..


Bu özel hazırlanmış etleri ,şişlere takıyorsunuz ve kızgın yağın içine bırakıyorsunuz.Pişmez demeyin,et o kadar yumuşak ki pişmesi 5 dakika sürmüyor..Bu et fondünün yanınada soslu bir taze patates,bir tabak özel soslu yeşil salata ve özel bir tabakta hazırlanmış sos çeşitleri geliyor..
Ve sırada yine çok özel İsviçre peynirlerinden yapılmış,peynir fondü geliyor..Peynir fondü, sert gravyer peyniri,yarı sert emmental peynir ve beyaz şaraptan oluşuyor..İçine biraz nişasta ve kirş ekleniyor .Ve eritilmiş halde yanan minik ocakta servis ediliyor.. Bu fondünün yanında da doğranmış köy ekmekleri,fırınlanmış bir sepet minik patates ve nefis bir dana karpaçyo geliyor..




Yolunuz Bordeauxa düşerse bu minik ve keyifli fondü lokantasını mutlaka denemeden geçmeyin..Bu özel ve lezzetli yemek şölenini  kaçırmayın..



10 yorum:

  1. Ttalısını, tuzlusunu, fondüyü çok severim. Bizim mangal ocakbaşı muhabbetlerimize benzetirim hep..Ohh, erimiş peynir kokusu geldi burnumaa :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa nefisdi Eliftciğim..Başın gerekti,gerçekten çok keyifliydi..Benzetmeyide çok güzel yaptın,bizim mangal keyfine benziyor..gerçekten..sevgiler..

      Sil
  2. Qué maravilla esa fondu, el restaurante es una cucada y qué rico todo. Un abrazo, Clara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Clara..İt was very good..

      Sil
  3. Simdi anladik sen nerdeydin canim :)Ne guzel yerlere gitmissin...

    Ben fonduyu cok severim ama esim hic sevmez... :) Esim de gecen hafta Isvicre'deydi. Dedi ki, bir keresinde cok unlu cok unlu diye birisi bir fonducuye goturmus, o kadar agir bir peynir konusu varmis ki iceri girmesiyle 30 saniye sonra cikmasi bir olmus, sonra da 2 gun butun elbiseleri peynir kokmus :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ufak bir kaçamak yaptım,kızımın yanına..]]Hadi yaa çok mu kokuyormuş,bizimki çok ufak bir fondücüydü ve ilk biz oturduk,sonradan servis başladı..Masada otururkende hiç hissetmedik,ama eve geldiğimizde üstümüze biraz koku sinmişti..Ama biz kebapçılardan alışığız,zaten..O kadar keyifli ki bence değerdi..

      Sil
  4. J'adore la raclette et la fondue avec la viande !
    Bonne journée.
    Anna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much Anna..İt was a good journey..

      Sil
  5. Nurşen abla sen neler yapmışşın nerelere gitmişşin:)
    Afiyet bal şifa olmuştur inşaallah
    Yolumuz inşaallah düşüerde bizde deneriz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim teşekkürler..İnşallah çok güzel yerlerdi..sevgiler.

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic