ADANA USULU BÖREK ÇORBASI [Yüksük Çorbası]


Bugün sizlere çok nefis ve Adana`ya özel bir çorba tarifim var..
Ekşili ,nohutlu ve minicik mantılı..Haydi hanımlar üşenmeyin,hamurunuzu yoğurun ve çorbanızı elinizle hazırlayın.Adana`nın bu tadına doyulmaz çorbasıyla, iftar sofralarınızda şölen yaşatın..
MALZEMELER
Çorba Hamuru İçin
2 su bardağı un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su [sert ,tıkız bir hamur olacak kadar.1 çay bardağı kadar]
İç Harcı
150 gr.kıyma
1 küçük soğan[ince ve küçük doğranmış]
1 çay kaşığı karabiber
biraz tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
Suyu
1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
2 bardak et suyu
3 bardak su
1 büyük boy domates rendesi
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 kase haşlanmış nohut
Üzeri İçin
kuru nane
YAPILIŞI
  • Öncelikle hamur malzemeleriyle sert ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.[sert olacak yoksa açılmaz,hamur yumuşarve çorbanın içinde dağılır.]Hamurunuzun üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika dinlendirin.Sonrada hazırladığınız hamuru açabildiğiniz kadar ince açın ve  önce uzun eritler halinde kesin,sonrada küçük kareler halinde tekrar kesin.Kestiğiniz her karenin içine soğan,baharatlar ve kıymayla hazırladığınız iç harçtan koyun ve uçlarını bohça eklinde kapatın.[Kestiğiniz kareler ne kadar küçük olursa çorbanızın börek hamurlarıda o kadar minik ve güzel olur.]Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın ve hafif un serptiğiniz tepside biriktirin,sonrada dolaba koyun ve çorbanızın suyunu hazırlayın.
  • Çorba suyu için, çorba tencerenize 1 kaşık tereyağ veya zeytinyağ koyun,domatesi içine rendeleyin,sarmısağı incecik doğrayın ve beraberce kavurun.Sonra salçanızı ve baharatlarınızı ekleyin.Daha sonrada suyunu ve nohutunu koyarak çorba suyunuzu hazırlayın.
  • Çorbanızın suyu kaynayınca içine hazırladığınız hamurları atın ve beraberce kaynatın.Hamurlar suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir,limon suyunu ve nar ekşinizi ekleyin ve 2 dakika daha kaynatıp altını kapatın.Çorbanızın altını kapatınca içine 1 kahve fincanı soğuk su ekleyin.[ bunu çorbamız beklerken hamurlar şişmesin diye yapıyoruz.]
  • Çorbanız hazır servis edeceğiniz zaman üzerine bol kuru nane atın ve keyifle servis edin.
  • Not:Eğer hamur hazırlamaya vaktiniz yoksa,marketlerden hazır mantı alıp bu şekilde pişirebilirsiniz.Ama tabiki ev yapımı kadar leziz olmaz.Adana`da bizim buzluklarımızda her zaman dökülmüş börek çorbası hamuru bulunur.Boş zamanlarımızda hazırlar ve buzluğa koyarız..Aniden misafir geldiğinde bulmuş gibi oluruz.!!!
  • AFİYET OLSUN...


16 yorum:

  1. Meşhur yüzük çorbamızz, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ,Adanaya özel lezzet..teşekkürler..

      Sil
  2. Annemler buna yüksük çorbası der...
    Şahane bir çorba bayılırım lezzetine...
    Ellerine sağlık canım arkadaşım nefis olmuş bak ne zamandır yapmıyordum aklıma getirdin sağolasın...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emelcim,yüksük çorbası diyede bilinir..Hemen akşama yap o zaman,sevmiyeni yoktur..sevgiler..

      Sil
  3. enfesss bir yoresel tat ellerine saglik nursencim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Arzucum,bizim buraların özel çorbası..

      Sil
  4. Ellerine sağlık. Çok lezzetli ve doyurucu bir çorba. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kekikcim..Tavsiye ederim..

      Sil
  5. Nursen Hanım nefiss görünüyor....Olsada yesek....

    YanıtlaSil
  6. Bu çok uğraştırıcı :(
    Ben bunu yaparken doyarım. Yeme vakti gelincede kıyamam yemeye :)
    Ben şu yukardan bir kepçe alim bana yeter.
    Ellerine sağlık.
    Vallahi içenler çok şanslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GÜLAYCIM HAKLISIN BİRAZ UĞRAŞTIRIYOR AMA SONUCA DEĞİYOR..BİZLER ZATEN BOŞ ZAMANLARIMIZDA BU ÇORBANIN HAMURUNU DÖKÜP,BUZLUKTA SAKLIYORUZ..DAHADA ÜŞENİP YAPAMAM DERSEN YUFKACILARDA HAZIR DÖKÜLMÜŞ MANTI SATILIYOR,ONLARDAN ALIP BU TARİFİNİ VERDİĞİM SUYLA PİŞİR..ODA OLUR CANIM..MUTFAKTA ÇARELER BİTMİYOR..yADA BANA GEL!!! TEŞEKKÜR EDERİM CANIM..SEVGİLER.

      Sil
  7. Canım ellerine sağlık çok severim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DERYACIM TEŞEKKÜR EDERİM,SEVGİLERİMLE..

      Sil
  8. epeydir yapmamıştım ellerinize sağlık nefis görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic