Kış geliyor.!!! Bağışıklık Sistemimizi nasıl kuvetlendiririz???Neler yemeliyiz,neleri yememeliyiz???

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmeye Ne Dersiniz?


Kış kapıya dayandı..Havalar artık yavaş yavaş soğumaya başladı..Eğer kendimize dikkat etmezsek de,hastalıklar kapıda bizi bekliyor.Kışın daha sağlıklı olmak ,yaşam kalitemizin yüksek olması ve sık sık hastalanmamak için bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeliz..Bunun için sizlere ufak bir araştırma yaptım ..İşte daha sağlıklı olmak ve hastalıklara karşı koymak için sizlere ufak öneri..!!!..

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL KUVVETLENDİRİRİZ??

Vücudumuzun bulaşıcı hastalıklardan, bakterilerden, virüslerden korunma yeteneği büyük ölçüde bağışıklık sistemimizin sağlıklı işleyişine bağlıdır. Bağışıklık sisteminin görevi, virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların  vücuda girmelerini engellemek , girdiğinde  ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. 
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamızı sağlar. Bağışıklık sisteminin dengelenmesinde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme önemli bir yer tutar.  Sadece belirli bir besin grubunun veya belirli vitaminlerin tüketilmesi değil de, pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra, yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve esansiyel yağ asitleri tüketmek önemlidir.
Bağışıklık sistemimizi neler güçlendirir?
  • A vitamini pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır.
  • B6 vitamini yetersizliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. 
  • Folik asit ve B12 vitamini eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona neden olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır. B12 ise kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünlerinde bolca bulunur.
  • C vitamini  antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır. 
  • E vitamini serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır. 
  • Demir eksikliği lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir. 
  • Omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalardan aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, soya fasülyesi ve kanola yağı tüketerek  omega 3 alımını arttırabilirsiniz. 
  • Fazla miktarda şeker tüketiminden  kaçınmak gerekir. Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yoketme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir.
  • Aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız. Özellikle kronik alkol alışkanlığının, organizmanın immun savunması üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır. 
  • Kaliteli ,dengeli ve yeterli beslenme dışında, gribal enfeksiyonlardan korunmanın ya da hastalığı hızlıca atlatmanın diğer bir yolu bol sıvı tüketmektir. Günde en az 8-12 bardak su tüketmeliyiz.
  • Yeşil çay en önemli bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiği için immun sistem üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır. 
  • Yetersiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatır. Günlük 1400 kaloriden az enerji içeren şok diyetler hastalıklara karşı direnci azaltır. Yetersiz protein alımı da bağışıklık sistemindeki koruyucu hücrelerin sayısında azalmaya neden olur. 
  • Uyku sırasında vücudumuz ve beynimiz dinlenirken bağışıklık sistemi dinlenmez. Aksine işgalci organizmalara karşı hazırlık yapar. Eğer iyi dinlenilmezse bağışıklık sistemi bozulabilir. 
Her erişkin sağlam ve işler halde bir bağışıklık sistemine sahiptir. Ancak sık hastalanma, çevre koşullarının uygun olmaması, stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, kötü ve yetersiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı, aşırı egzersiz gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Besin öğelerinin organizmaya yeterli ve dengeli miktarda sunulması, kilo kontrolü için düzenli ve ağır olmayan kişiye özel bir egzersiz programı gereklidir. 
Dyt. Özge Ballı
KAYNAK:Seyhan Rotary yayınları...

6 yorum:

  1. Sebzeye balığa falan çok dikkat ediyorum da, şu şekerli şeyler yok mu, o kekler, o kurabiyeler, ne yapmaktan alabiliyorum kendimi ne de yemekten..Ahhh aahhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eliftcim her evde aynı sorun,ama işte biraz ondan biraz bundan dengelemeye çalışıyoruz..:]]]Bizim evdede sorun aynı...

      Sil
  2. Çok teşekkür ediyorum canım bu yazı için...
    Ara sıra bu tür bilgilendirici yazılar paylaşmak çok yerinde bence.
    Sağlıklı beslenmeye çok dikkat eden biri olarak, bu tür yazıları destekliyorum...
    teşekkürler tekrar canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,bende okuyunca hemen alıp blogumda paylaşmak istedim,herkes okusun diye..Ben teşekkür ederim.sevgiler..

      Sil
  3. Tam da kışa girerken çok yararlı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler Nurşen'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kekikcim bende çok faydalı buldum,herkes okusun ,bilgilensin istedim..Ben teşekkür ederim..sevgiler..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic