ZEYTİNEZMELİ PASTANE AÇMASI


Fırından çıkmış,sıcak sıcak dumanı üzerinde açmalara kim yok diyebilir ki?? Hele birde içi zeytinezmeliyse!!! Ben yok diyemiyorum.. Kendime özel olarak pişirip ,çayımın yanında keyifle yiyorum..

Sizde amann,ben yapamam demeyin!!! Bu nefis açmaları, bu tarifle  kolayca yapabilirsiniz..Hadi hanımlar üşenmeyin,evdekileri şaşırtın!!! Okuldan dönen çocuklarınızı bu yumuşacık,içi zeytinezmesi dolu sıcacık açmalarla karşılayın..

MALZEMELER
1\2  su bardağı ılık süt
1\2 su bardağı ılık su
1\2 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta[1 nin sarısı üzerine]
10 gr.toz maya [1 küçük paket]
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un[ 3 su bardağı kadar,yumuşak bir hamur olacak]
ARASI İÇİN
50 gr.erimiş soğumuş tereyağ
5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
ÜZERİ İÇİN 
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
susam,çörekotu
YAPILIŞI
  • Genişce bir karıştırma kabının içine ılık süt ve suyu koyun.İçine mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın.Daha sonrada sıvıyağ,yumurta,tuzu ekleyin ve karıştırın.Daha sonrada ununu kontrollü bir şekilde ekliyerek oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.Ve üzerini bir mutfak havlusuyla kapayarak sıcak bir yerde 30 dakika kadar mayalanması için  bekletin.
  • 30 dakika sonra mayalanan hamurunuza, biraz daha un ekliyerek tekrar yoğurun.[Unutmayın mayalı hamur diğer hamurlara göre daha yumuşak olur,elinize yapışmayacak kıvamda.]Sonrada cevizden biraz büyükçe parça olacak şekilde hamurdan bezeler koparın ve tezgahın üzerinde yuvarlak olarak açın,içine önce eritip soğuttuğunuz tereyağdan fırçayla sürün,sonrada 2 çay kaşığı dolusu zeytinezmesinden koyun ve içine sürün..Ve hamurunuzu rulo yaparak sarın.Rulo yaptığınız hamuru kendi etrafında burarak bir yuvarlak yapın,simit şekline getirin ve fırın kağıdı koyduğunuz  tepsiye aralıklı olarak dizin.Bütün hamuru bitinceye kadar böyle hazırlayın.[Açmalarınızı isterseniz biraz daha büyük yapabilirsiniz.]
  • Hazırladığınız açmalarınızın üzerine yağla karıştırdığınız yumurta sarısını sürün ve susam,çörek otu serpin.Daha sonrada tepsi mayası için 15 dakika tepside bekletin ve 170 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirin.Sonrada ister sıcak,ister ılık servis edin.
  • Açmalarınızı hazırladıktan sonra buzdolabına koyup,servis edeceğiniz zamanda pişrebilirsiniz..Sadece dolaptan çıkarın ve 20 dakika ılımasını bekleyin,yeter..
  • Arzu ederseniz sade olarak veya içi peynirlide yapabilirsiniz..
  • Bu ölçüden resimde gördüğünüz büyük boy kayık tabağı dolduracak kadar açma çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN..


10 yorum:

  1. Bayilirimmm zeytinli acmaya. Hemen denemeliyim. Tariflerin mukemmel tutuyor Nursencim. Blogundan ne yaptiysam cok begenildi. Tesekkurler. Sevgilerimle canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Arzucum,tarifleri ölçüleri konusunda çok titizleniyorum,çünkü herkes çok emek veriyor..Kimsenin emeği boşa gitmesin..Seninde ellerine sağlık..sevgiler..

      Sil
  2. o-oh misss kokular buralara kadar geldi...ellerine saglik afiyetlen yerken iki tanede benim icin ye lutfen:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaç 2 tane yedim hatırlamıyorum,herkese yetecek kadar oldu sanırsam arkadaşım..Ben bu açmaya hiç dayanamıyorum..

      Sil
  3. Kim ayır derki yani :) ellerine sağlık nefis duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hülyacım..sevgiler.

      Sil
  4. Canım yine döktürmüşsün .Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Gülaycım,ev pasta böreksiz olmuyor:]]sevgiler.

      Sil
  5. Nursen hanım nefis görünüyorlar ben çok sık yaparım çünkü bayılıyorum zeytinli hamurişlerine.Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma..Teşekkür ederim,çok sık çok tehlikeli bizim evde..Sevgiler.

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic