BALKABAKLI KREM KRAMEL


Kışın en güzel lezzetlerinden balkabağı tezgahlarda çoktan yerini aldı...Ve Nurlumutfakta``da hemen balkabaklı lezzetler pişmeye başladı..

Bizimde  bugünkü lezzetimiz çok uzaklardan ,İspanya`nın Mallorca adasından nefis bir balkabaklı tatlı...

 Blogger arkadaşım Calibe``nin Mutfağı nda gördüğüm ve denemek için not aldığım balkabaklı krem karamel..

Arkadaşım bu nefis ve özel lezzeti yazın İspanya`nın Mallorca adasındaki seyahatinde kaldığı otelin restaurantında tatmış ,çok beğenmiş ve tarifini özel olarak restaurantın ahçısından almış.Bende ondan aldım,kendimce yorumladım ve pişirdim..

Hakikaten ortaya çok özel bir lezzet çıktı....Deneyin demiyorum,mutlaka deneyin diyorum...!!!!


 
MALZEMELER
KARAMELİ İÇİN
2 çay bardağı şeker
MUHALLEBİSİ İÇİN
650 ml.ılık süt
4 yemek kaşığı şeker
50 gr. pirinç unu+3 yemek kaşığı süt
1\2  çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
4 tüm yumurta
2 yumurta sarısı
500 gr.balkabağı + 1büyük çay bardağı şeker
YAPILIŞI
  • Öncelikle balkabağını doğrayıp bir tencereye koyun ve üzerine şekeri koyup kısık ateşte iyice pişirin.Daha sonrada suyunu iyice süzüp,rondoda püre yapın.
  • Karamel için 2 çay bardağı şekeri tencereye koyun ve şeker eriyip karamel oluncaya kadar pişirin,sonrada karamel olan şekeri çok büyük olamayan bir kase veya kek kalıbının dibine dökün ve iyice kenarlarına doğru yayın.[Kalıbınız 24 cm.lik olursa yeterlidir,ben resimde gördüğünüz yıldız şeklindeki kek kalıbını kullandım.]
  • Pirinç ununu 3 yemek kaşığı ılık suyla özeyin.Sonrada içine atrçını ekleyin ve karıştırın.
  • Krem karamel için yumurtaları çırpma kabına koyun,içine vanilyayıda ekleyin ve 5 dakika kadar çırpın.Çırparken kaşık kaşık şekeri ekleyin.Şeker iyice eriyince karışıma pirinçunlu karışımı da ekleyin.Daha sonra çırparken bardak bardak sütünü de ekleyin,en son balkabağı püresinide ekleyip  çırpma işlemini bitirin.
  • Hazırladığınız krem karamel harcını erittiğiniz karamelin üzerine dökün ve kalıbınızı su dolu bir fırın tepsisinin içine  oturtup,150 derece ısıtımış fırında 1 saate yakın pişirin.[Pişmişliğini anlamak için,kalıbınızı salladığınızda ortası hafif sallanıyorsa pişmiş demektir. Çok sallanıyorsa biraz daha pişirmeye devam edin.]
  • Pişmişse fırından çıkarın ve tezgahın üzerinde tamamen soğuyana kadar bekletin,soğuyuncada buzdolabına koyun ve en az 8 saat buzdolabında bekledikten sonra servis edin.
  • Servis ederken krem karamelinizi buzdolabından çıkarın,kenarlarını dikkatlice bıcakla sıyırın ve kalıbınızı 30 saniye kadar ocağın üzerinde ısıtın.Sonrada kenarları yüksek bir tabağa ters çevirin.Sonrada afiyetle yiyin.
  • AFİYET OLSUN..



34 yorum:

  1. Çok orijinal olmuş ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok orjinal ve lezzetli bir tatlı oldu..Oldukçada kolay..tavsiye ederim..sevgiler.

      Sil
  2. Cok degisikmis ama Mallorca'da sevilmisse yapacak bisey yok :) otel tarifiyse guzeldir diye dusunuyorum,bir porsiyon alabilirmiyim lutfeeen?mersi :)!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel oldu Sevgicim..Balkabağınında tam mevsimi,tarifde tam tutuyor..Tavsiye ederim..sevgilerimle..

      Sil
  3. KARAMELİ SEVERİM AMA BALKABAKLISINI HİÇ DUYMAMIŞTIM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    BU ARADA KALIBINIZDA ÇOK GÜZELMİŞ
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende duyunca hemen denedim,süper oldu..Çok orjinal bir lezzet..teşekkür ederim..

      Sil
  4. büyük bir aşkla denemek istiyorum...
    Tatlı krizim tuttu...
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin,süper bir lezzet..teşekkürler.

      Sil
  5. Se hace la boca agua, qué delicia. Un abrazo, Clara.

    YanıtlaSil
  6. Görüntü süper, denemek istedim şimdi...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mutlaka deneyin,lezzette muhteşem..sevgiler.

      Sil
  7. Görüntü süper,tarif süper,anlatımınızda süper!En kısa zamanda denenecekk..Çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,çok beğeneceksiniz..sevgiler..

      Sil
  8. Gercekten cok orjinal bir tarifmis. Bal kabagina ve karamele bayilirim. İkisi birden ne kadar da guzel olmustur kim bilir. Ellerine saglik canim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucum çok nefis ve hafif bir tatlı oldu..teşekkürler..

      Sil
  9. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis bir görüntüsü var. Çok güzel bir tarif. Sanki dilin üzerinden kayacak kadar yumuşacık .
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,ağızınızda eriyip giden nefis bir lezzet..teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  10. Harika görünüyor ellerine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Büşracım..sevgiler.

      Sil
  11. Eminim balkabığıyla müthiş olmuştur.
    Çok severim zaten balkabağını. Geçenlerde zeytinyağlısını yaptım ve bayıldım...
    Her türü süper.
    Ellerine sağlık canım. Yine muhteşem bir tarif paylaşmışsın...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyficim gerçekten süper bir lezzet oldu..Güzel yorumun için teşekkür ederim,sevgiler..

      Sil
  12. Nursen hanim balkabakli krem karameliniz cok basarili görünüyor.. Tarifi begendiginize cok sevindim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif için çok teşekkürler,ailecek bayıldık..Şimdi ilk fırsatta misafirlerime yapacağım..sevgiler..

      Sil
  13. Nefis görünüyor.En kısa sürede deeyeceğim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok beğeneceğinizi umuyorum,çok nefis bir tat..sevgiler..

      Sil
  14. Bu kalipla şekli de ck guzel olmus nereden alabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim,kalıbı İkeadan almıştım.

      Sil
  15. Merhaba ben tarifin hepsini okumadan işin başına geçmişim karameli kelepçeli bir kaba koydum su dolu bir tepsiye koyamam acil yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen tekrar karamel hazirlayin,uzerine dokeceginiz karisim piserken akar gider..mutlaka kelepcesiz olmazsa olmaz..pismez akar gider krem karamel..ama hepsini koyduysanizda hemen altini folyolayin kalibin,2 kat oyle suyun icine oturtun..ama buna garsnti verememm..

      Sil
  16. Tesekkurler yanliz alt karameli sizinki gibi degil kahverengi bunu nasil yapıyoruz. Suya oturtmamizin sebebi nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim,şeker eriyip karamel rengi alınca 1 -2 dakika fazla ateşte tutarsanız rengi biraz daha koyu olur..Yalnız dikkat çabuk yanar,yanarsa tadı acı olur..Suya oturtmamızın sebebiyse,içince un olmadığı için benmari usulu yani suyun buharıyla pişiriyoruz..Yoksa olamaz,pişip katılaşmaz,yanar.

      Sil
  17. Merhaba ıkı kez karamel yapmayı denedım ıcınde seker topakları oluyor ıyıce erısın dersemde acılasıyor detaylı bır karamel tarıfı yapar mısınız sızın kı gıbı turuncu olması ıcın ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekeri ocağa kısık ateşte koyun ve tahta kaşıkla devamlı karıştırın.Başında ayrılmayın, o zaman topaklanmaz.Yanmaz korkmayın.Turunculuğu krem karamelin balkabaklı olmasından ..Birde karameli çok siyahlaştırmayın.Kolay gelsin,umarım yardımcı olabilmişimdir..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic