SICAK ŞARAP

Yeni yıl geliyor..

Yılbaşı heyecanı yavaş yavaş herkesi sarmaya başladı..

 Yılbaşının  en güzel,en özel ve en sıcak ikramlarından biri de sıcak bir kadeh şarap !!

Bugün Nurlumutfakta`dan şarap içmeyi sevenlere yılbaşına özel, soğuk kış gecelerinde keyifle içeceğiniz ve misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir sıcak şarap tarifi geliyor...

Ülkemizde yeni yeni keşfedilen bir tat olan sıcak şarabın tarihi aslında çok eskilere dayanır. Tarih boyunca değişik milletler tarafından değişik usullerle tatlandırılmaya çalışılan şarap, günümüz şekline en yakın halini 17. yüzyılda İngiltere’de alır. 1970’lere kadar süren bir uygulamaya göre donanmada askerlere tayın olarak rom, su, limon suyu ve şekerden oluşan "grog" adı verilen bir içki dağıtılırdı.

Sıcak ülkelerde soğuk olarak tüketilen bu içki İngiltere’nin yağmurlu ve soğuk hava şartlarında ısıtılarak içilmeye başladı. İskandinavlar bu tarifi biraz daha değiştirip "glogg" adını verdiler. 1 küçük şişe votka, 5 adet kabuk tarçın, 20 adet karanfil, 2-3 adet kuru zencefil, 1 adet kakule, 2-3 portakalın kabuğunu karıştırıp serin bir yerde bekletip, glogg yapmak istediklerinde ise, bu malzemeyi süzerek, sıvı kısmı 1 şişe kırmızı şarap, 2-3 yemek kaşığı tozşeker ve 1 çubuk vanilya ile karıştırırlardı. Soğuk Alman şatoları da bu tarifle ısındı yıllarca.

Kaynak.Google
MALZEMELER
1 şişe orta kalite kırmızı şarap
2 tarçın çubuğu
8 adet karanfil
1 adet portakal
1 elma kabuğu ve elmanın yarısı
1 limon kabuğu
1 parça tüm zencefil
1 su bardağı su
6 yemek kaşığı esmer şeker
YAPILIŞI
  • 1 bardak suyla ,esmer şekeri beraberce kaynatın.
  • Portakalı soyup,kabuklarına karanfilleri saplayın.İçinide halka halka dilimleyin.
  • Daha sonra kaynattığınız şekerli suyun içine karanfilli portakal kabuklarını,halka portakal dilimlerini,tarçın çubuklarını,soyulmuş  küçük bir parça zencefili,yarım elma dilimleri, elma ve limonun kabuklarını koyup ,bir taşım kaynatın ,sonrada ılımaya bırakın.
  • Bu karışıma en son şarabınızı ekleyin ve ocağa tekrar koyun.Kaynama noktasına gelince altını kapatın ve , süzerek,sıcak olarak servis edin.[Sakın kaynatmayın,alkolü uçar.]
  • İkram edeceğiniz bardağı portakal,elma ve tarçın çubuklarıyla süsleyebilirsiniz..
  • Eğer alkol oranını daha fazla isterseniz,içine bir bardak votka ekliyebilirsiniz..
  • Sıcak şaraba en çok yakışan ,kuruyemişlerdir..
  • CHEERRRS..!!!

9 yorum:

  1. Harikasınız :)) süper bir post olmuş. İçine bir bardak votka ekleme fikrine bayıldım, öylede deneyeceğim zira uzun sürüyor çakır keyif ;)) olmak. Teşekkürler paylaşım için Nurşen hanımcım, mutlu ve huzurlu yıllar dilerim...

    YanıtlaSil
  2. Icki icmedigim icin nasil oldugunu bilemem ama fotografa bayildiiiim canim. Sunum ve renkler harika - tam Yilbasili bir fotograf olmus. Ellerine saglik Nursencim...

    YanıtlaSil
  3. Nurşen'ciğim, süpersin...
    sıcak şarabı çok severim. Ellerine sağlık.
    Kışın en güzel keyiflerindendir :)
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  4. Qué delicia este vino caliente especiado, para estas fechas es estupendo.
    Te deseo unas Felices Fiestas para ti y los tuyos.
    Un abrazo, Clara.

    YanıtlaSil
  5. Delicioso vino aromàtico càlido de sabor antiguo, se parece al "vin brulé" que se toma en los dìas frìos en Venecia. Gracias por la receta
    Un abrazo y Feliz Navidad, Merry Christmas, Buon Natale!!!

    YanıtlaSil
  6. nurlumutfaklara şarap tarifini yakistiramadim.buraya kadar tariflerinizi beğeniyle okudum bazılarını favorilerime ekledim fakat buradan sonra devam edemeyeceğim.

    YanıtlaSil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic