NUTELLA İÇLİ KURABİYE [BİSKREM KURABİYE]

Hani bazı kurabiyeler vardır,yedikçe yiyesiniz gelir.Kendinizi devamlı bu son diye kandırırsınız..!!!İşte Nurlu Mutfaktan sizelere süper bir kurabiye tarifi...Hamuru ayrı lezzette,içi ayrı..Bu kurabiyeyi mutlaka ama mutlaka deneyin..Evinizin favori kurabiyesi olacak..
Malzemeler
125 gr yumuşak tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
3\4 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya özütü
1,5 çay kaşığı kabartmatozu
400 gr kadar un
İç Harcı
yeteri kadar nutella[5-6 yemek kaşığı]
Üzeri İçin
pudra şekeri
Yapılışı
  • Kurabiye hamur malzemeleriyle yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.15 dakika dinlendirin..
  • Yoğurduğunuz hamurdan küçük parçalarak alarak avucunuzun içinde yuvarla olarak açın ve nutelladan dolu dolu 1 çay kaşığı tam ortasına koyun.Avucunuzu hafifçe kapatarak hamuru kapatın ve yuvarlak bir kurabiye formuna getirin.Bütün hamur bitene kadar bu şekilde hazırlayın.
  • Hazırladığınız bütün kurabiyeleri,yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye dizin ve buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
  • Daha sonra 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
  • Pişen kurabiyeleriniz daha sıcakken üzerine bolca pudra şekeri eleyin.
  • Daha sonra servis tabağına alın ve ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 

devamı »

Orman Meyvalı Kolay Cheesecake[Pişmeyen Cheesecake]

Bugün Nurlu Mutfakta, yine çok hafif ve pratik bir pasta tarifi var.Pastamız bu aralar favori meyvalarım olan,orman meyvalarıyla lezzetlendirilmiş bir cheesecake..Bu nefis meyvaları görünce dayanamıyorum,hemen alıp hangi pastayı yapsam diye düşünüyorum..Ortaya çıkan tatlı ,ekşi lezzete bayılıyorum!!İşte bu nefis pastada böyle ortaya çıktı..Ve de sıcak yaz günleri için çok ideal ve hafif bir pasta oldu..Bu pasta, yazın soğuk soğuk içinizi ferahlatacak..

MALZEMELER
2 paket eti burçak bisküvi
2 paket kakaolu piknik bisküvi
150 gr.tereyağ
1 kahve fincanı dövülmüş kavrulmuş fındık
1 çay kaşığı tarçın
İÇ KREMASI
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
200 gr.labne peynir
6 yemek kaşığı şeker
1 poşet kremşanti
1 çay kaşığı vanilya
ÜZERİ İÇİN
2 bardak vişne suyu
1,5 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 kase vişne
1 çay bardağı böğürtlen
1 çay bardağı frambuaz
YAPILIŞI
  • Bisküvileri rondodan geçirin,tereyağını eritin.Bisküvilerle erittiğiniz tereyağı,fındıklar ve tarçını geniş bir karıştırma kabında iyice karıştırın.
  • Süt,un,şeker ve vanilyayla pürüzsüz bir krema pişirin.Pişen kremanızı miserle çırpıp soğutun,Daha sonrada içine labne peynirini ve 1 poşet şentiyi ekleyip,tekrar miserle iyice çırpın.Kremanız hazır..[Kremamız hafif yoğun olacak..]
  • Nişasta,şeker ve vişne suyunu kısık ateşte iyice pişirin,pişmesine yakın içine meyvaları ekleyin.Ve bir taşım daha kaynatıp altını kapatın.
  • 26 veya 24 cm.lik kelepçeli kalıba bisküvi karışımınızın yarısını koyup,elinizle yerleştirin,sıkıca bastırın.Üzerine dikkatlice üzerine hazırladığınız kremayı koyun,kaşıkla iyice yerleştirin.Onun üzerine ayırdığınız bisküvi katını koyun ve yavaşça kaşıkla onuda yerleştirin.En üzerinede pişirdiğiniz vişne peltesini koyup,buzdolabına koyun.4 -5 saat soğuduktan sonra ,kelepçeli kalıptan çıkarıp servis edin.
  • Orman meyvalarını taze bulamazsanız,donmuş olanlarıda kullanabiliesiniz..
  • AFİYET OLSUN..
 
 
devamı »

BAKLAVALIK YUFKADAN SÜPER BÖREK[Baklava Yufkasından Patatesli Kolay Kol Böreği]

Çıtır çıtır ve çok pratik ,her lokmada ağzınızda müthiş bir tat bırakan bir börek yapmak istiyorsanız!!! İşte size süper bir tarif...Hani diyorum ya yapması çok kolay,tadı olay diye!!İşte bu börek tam da öyle..Sıcak yaz günlerinde,ramazanda,sahurda hazırlayın hemen,yapın yanına şöyle buz gibi bir komposto..Keyfini çıkarın..

Malzemeler
24 adet baklava yufkası
7 adet patates
2 adet iri soğan
1\2 adet maydanoz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağ
50 gr.tereyağ
SOSU
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
Üzeri İçin
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı
  • Patatesleri haşlayıp,küçük küpler halinde doğrayın.
  • Soğanları küçük küçük çintin.
  • Genis bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve soğanları koyup,hafifce kavurun.Kavrulan soğanlara doğranmış patatesleri ekleyin,beraberce kavurun.Daha sonrada içine tereyağını ekleyin,kavurun.Kavrulan patatesli harcınıza baharatlarınızı ve doğranmış maydanozları ekleyip,iyice karıştırın,harcınızı ocaktan indirip,soğumaya bırakın.
  • Süt,sıvıyağ ve yumurtayı bir kasede iyice çırpın.
  • Yufkalarınızı üçer üçer ayırın.Böreğimizi üçer kat yapacağız.Her üç yufkadan bir rulo börek yapıp,böleceğiz.
  • İlk yufkayı serin ,üzerine sütlü,yağlı harçtan fırçayla sürün,üzerine ikinci yufkayı kapatın,sonrada onuda sosla ıslatın.En son onun üzerinede üçüncü yufkayı serin,onuda hafifçe soslayıp,patatesli içten bir ucuna yayın.Sonrada sıkıca rulo halinde sarın.Ve 4 eşit parçaya kesin.Bütün yufkaları üçer kat bu şekilde hazırlayın.[ Yufka katlarınıza çok fazla sos sürmeyin,hafifce soslayın,yoksa parçalanır.]
  • Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin,üzerine yumurta sarısı sürün ve susam atın.
  • 170 derece fırında iyice kızarana kadar yaklaşık,35 dakika pişirin.Sonrada servis tabağına alın,ikram edin.

  • AFİYET OLSUN.

 

devamı »

Kakaolu Kahveli Un Kurabiyesi

Çikolata ve kahvenin dayanılmaz birlikteliği.!!!İşte Nurlu Mutfaktan ,sizlere çok leziz bir kurabiye tarifi..Bu kurabiye mis gibi kahve kokuyor,damağınızda nefis bir çikolata ve kahve tadı bırakıyor..Bu kurabiyeye çocuk ,büyük herkes bayılacak..!!

MALZEMELER
125 gr. yumuşak tereyağ
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay baradağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nescafe+2 yemek kaşığı sıcak su
aldığı kadar un[250-300 gr. kadar]
Üzeri İçin
80 gr.bitter çikolata
1 yemek kaşığı nescafe
YAPILIŞI
  • Yumuşak tereyağ,yumurta sarısı,vanilya özütü,kakao,kabartma tozu,sıvıyağ,pudra şekeri,2 yemek kaşığı suda erittiğiniz nescafe ve aldığı kadar unla yumuşak bir kurabiye hamuru yoğurun.[Ununu tek seferde eklemeyin,çünkü yumuşak bir hamur olacak..]
  • Sonrada istediğiniz boyutta ay kurabiyeler hazırlayıp,yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun.Önce hazırladığınız kurabiyeleri fırın tepsisiyle buzdolabına koyup,15 dakika bekletin ,sonrada 170 derece ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
  • Pişen kurabiyelerinizi fırından alın ve soğumaya bırakın.
  • Kurabiyeleriniz soğurken 80 gr çikolatayı benmari usulü eritin.Sonrada soğuyan kurabiyelerinizin tek tarafını  çikolataya batırın ve tel ızgaranın üzerine dizin.Çikolataların üzerine toz nescafeden biraz biraz serpiştirin.Ben sonrada hava sıcak olduğuğu için kurabiyelerimi çikolatalarının donması için buzdolabında yarım saat beklettim.Hava soğuksa ,bu işleme gerek kalmaz.
  • Çikolatası donan kurabiyelerinizi servis tabağına alın ve keyifle ikram edin.
  • AFİYET OLSUN...

devamı »

KİRAZLI KEK

Babamın cenneti,Niğde`deki güzel elma bahçemizin içindeki nefis kirazlarımız nihayet olgunlaştı .Ve babamda bize her hafta tazecik bu muhteşem kirazlardan getirmeye başladı..İnsanın yedikçe yiyesi gelen tazecik,kütür kütür kirazlar!!!Bu kirazların birazıyla da,ne zamandır yapmayı hayal ettiğim kirazlı keki denedim..Çok lezzetli bir kek oldu..Biz çok beğendik,bir de siz deneyin istedik..




MALZEMELER
4 yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
175 gr.erimiş tereyağ
1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı kavrulmuş,dövülmüş fındık
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 bardak +3 yemek kaşığı un
1 büyük kase ayıklanmış kiraz+1 y.kaşığı un
YAPILIŞI
  • Yumurtaları iyice kabarana kadar çırpın,sonra şeker ve vanilyayı ekleyip,tekrar şeker eriyene kadar çırpınDaha sonra sırayla erimiş soğumuş tereyağ,süt,kabartma tozu,un,dövülmüş fındık ve hindistan cevizini ekleyin.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamı yağlayın ve hazırladığınız kek harcını içine dökün.Daha sonra ayıklanmış kirazlarınızı 1 yemek kaşığı unla karıştırın ve kirazlarınızı rastgele kekinizin üzerine yerleştirin.
  • Kekinizi 170 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra,kekinizi fırından çıkarabilirsiniz.
  • Pişen kekiniz soğuduktan sonra kare kare dilimleyin ve servis tabağına alın.Aralarını kirazlarla süsleyin ve servis edin.
  • Kek malzemeleriniz ,daha iyi bir sonuç için her zaman oda sıcaklığında olsun..
  • Afiyet olsun..


devamı »

BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN....




Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, dualarınız kabul olsun, kandiliniz kutlu olsun.

Berat gecesinde ve gününde yapılması gerekenler:

 Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

- Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

-  Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

-  Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

-  Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

-  Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

-  Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

-  Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

-  Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

-  Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

-  Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

-  Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-  O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

- Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

HAYIRLI KANDİLLER..

KAYNAK:GOOGLE
devamı »

BÖĞÜRTLENLİ CHEESECAKE

Şimdi tazecik böğürtlen zamanı,köyden gelen böğürtlenlerimin çoğundan nefis bir reçel pişirdikten sonra geriye kalanından da özel istek üzerine cheesecake yaptım..İçine, birazda böğürtlene çok yakıştırdığım beyaz çikolata ekledim..Tadına doyamadığımız bir cheesecake oldu..Yapması çok kolay,lezzeti olay bu nefis cheesecake mutlaka deneyin..!!!
 
 
Malzemeler
2 paket eti burçak bisküvi
100 gr. tereyağ
1\2 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
İç Malzemesi
500 gr.labne peynir[ içim]
1 kutu krema 200 ml.
3 yumurta
2 yemek kaşığı nişasta
2 çay kaşığı vanilya özütü
6 yemek kaşığı pudra şekeri
40 gr.beyaz çikolata rendesi
1,5 kase böğürtlen
26 cm.lik kelepçeli kalıp
YAPILIŞI
  • Bisküvileri rondodan çekin,tereyağı eritin.Tereyağ,bisküviler,tarçın ve fındığı iyice karıştırın.Daha sonra 26 cm.lik kelepçeli kalıbı,hafifce tereyağla yağlayın ve bisküvili harcı kaşıkla iyice içine yerleştirin.Sonrada buzluğa koyun beklesin.
  • Labne peyniri tel süzgece koyun,iyice süzülsün.Daha sonra peynir ve ,pudra şekeri mikserle iyice çırpın.Çırparken içine yumurtaları tek tek ekleyin,sonrada sırayla vanilya özütü,krema,nişasta ve beyaz çikolatayı ekleyin.
  • Hazırladığınız peynirli içi buzlukta beklettiğiniz kalıba dökün,sonrada üzerine böğürtlenlerin yarısını rastgele dizin..
  • Kelepçeli kalıba 2 kat aliminyum folyo sarın,fırın tepsisine bir parmak kalınlığında su koyun,suyun içine bir borcam oturtun,onun içinede kelepçeli kalıbı koyun.[Cheesecakemizi benmari usulü pişireceğiz..]
  • Önce 175 derecede 10 dakika sonrada 150 derecede 45 dakika ,önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Peynirli katınız hafif sallanıyorsa ,cheesecakeniz pişmiş denemektir.Fırını kapatın ve kapağı hafif aralık bırakarak soğumaya bırakın.
  • Cheesecakeniz soğuyunca buzdolabına koyun,6 saat bekletin.
  • Ayırdığınız böğürtlenleri 4 yemek kaşığı şekerle pişirin,soğutun.[Reçek kıvamında]
  • Cheesecakenizi ikram edeceğiniz zaman,üzerini pişirdiğiniz böğürtlen sosuyla süsleyin ve ikram edin..
  • NOT:Cheesecake malzemelerinizin ,oda sıcaklığında olması gerekir.Sulu tepside benmari usulü pişen cheesecake çatlamaz.Peynirli katı çok fazla çırpmayın,cheesecakeniz sert olur..
  • AFİYET OLSUN..
 

devamı »

BÖĞÜRTLEN REÇELİ

Kahvaltı sofralarınızı bu nefis böğürtlen reçeliyle tatlandırın.Bir defa pişirdiniz mi,bu nefis böğürtlen reçelinden vaz geçemeyeceksiniz..Hem çok leziz,hem çok pratik,hemde çok faydalı..Bu keyifli ve çok sağlıklı meyvanın mevsimi geçmeden mutlaka,deneyin..!!!!
 
 
MALZEMELER
1 kilo böğürtlen
750 gr.şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Böğürtlenleri temizleyin,ezmeden hafifçe yıkayıp,süzgeçte iyice süzün.Süzüldükten sonra tencereye koyup ,üzerine şekerinizi ekleyin ve en az 2-3 saat bekletin..Daha sonrada kısık ateşte karıştırmadan,pişirin.Pişerken üzerine biriken köpükleri tahta kaşıkla dikkatlice alın.Kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.Daha sonra altını kapatın ve hafif soğutun.Soğuyunca genişçe bir tepsiye alın ve üzerini tülbentle kapatın,1 vaya 2 gün güneşlendirin.Sonrada cam kavanoza alın ve ağızını iyice kapatın.Buzdolabınada koyup ,muhafaza edin.Sonrada afiyetle yiyin.
  • Eğer güneşlendirecek yeriniz ve zamanınız yoksa,reçel kaynadıktan 10 dakika sonra süzgeçle böğürtlen tanelerini reçelin içinden alın ve suyunu 0 dakika fazla kaynatın.Sonra tekrar içine tanelerini ekleyin ve limon suyunu koyun,5-6 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.Soğuduktan sonrada cam kavanozlara koyup,buzdolabında saklayın.
  • Reçelinizin kıvamını anlamak için suyundan 1 çay kaşığı cam bir kaba alın ,buzdolabında 5 dakika bekletin ,eğer koyulaşıyorsa olmuş demektir..
  • AFİYET OLSUN..
 

devamı »

FISTIKLI UN KURABİYESİ

Çayınızın yanına nefis bir kurabiye..İçinde nefis  lezzet,antep fıstığı var..Kıyır Kıyır ,ağızda dağılan ,mis gibi tereyağ kokan bir kurabiye..Üstelikte çok pratik..Deneyin bayılacaksınız..


Malzemeler
125 gr.yumuşak tereyağ
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı nişasta
1\2 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
4  yemek kaşığı dövülmüş yeşil fıstık
aldığı kadar un
üzeri için 1 kahve fincanı tüm yeşil fıstık
pudra şekeri
YAPILIŞI
  • Kurabiye malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.Hazırladığınız hamurdan küçük yuvarlak kurabiyeler hazırlayın ve fırın tepsisine dizin.Her bir kurabiyenin üzerine birer tane fıstık koyun.Daha sonra kurabiyelerinizi buzdolabında 15 dakika bekletin.Sonrada önceden ısınmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.Pişen kurabiyelerinizin üzerine hafif ılıyınca pudra şekeri serpin ve sonrada servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

EV YAPIMI LİMONATA

Yazın sıcaklarda buz gibi ev yapımı bir bardak limonataya kim yok diyebilir ki??Artık sizde evde,kolayca muhteşem bir limonata yapabilirsiniz..Taze taze ,mis gibi nane kokan bir bardak limonata ...Hemen hazırlayın, yaz boyunca evinizde ev yapımı,buz gibi limonatanız olsun..

Malzemeler
6 adet büyük limon
1 su bardağı şeker
1 litre su
1,5 su bardağı sıcak su
taze nane
Yapılışı
  • Limonun 4 tanesini rendenin ince tarafıyla, beyazı çıkmayacak şekilde rendeleyin.2 tanesininde kabuklarını yine beyazı olmayacak şekilde soyun.Limon rendelerini ve kabuklarını genişçe bir karıştırma kabına alın,üzerine şekeri dökün ve hafifçe ovun.Daha sonra 6 limonun suyunu sıkın ve ovduğunuz kabukların üzerine dökün,hafifce karıştırın.Limonata karışımınızın üzerini strechle kaplayın ve bir gece buzdolabında bekletin.Ertesi gün önce 1,5 bardak sıcak su ekleyin ve şeker iyice eriyene kadar karıştırın,sonrada üzerine 1 litre su ekleyip ,karıştırın.Limonatanızı sürahiye süzerek koyun,içine arzuya göre taze nane yaprakları ekleyip,buzdolabında iyice soğuduktan sonra,ikram edin.
  • Limonatanızı arzuya göre su yerine,sodaylada karıştırıp,servis edebilirsiniz.
  • Biz limonatayı günlük hazırlıyoruz,her gün ertesi günün limonata hazırlığını yapıyoruz.Ve taze taze içiyoruz.
  • AFİYET OLSUN..

 

devamı »

MANTI

 
 
Bütün evlerde ,küçük büyük herkesin severek yediği mantıyı,birde Nurlu Mutfak usulü deneyin..Lezzetine bayılacaksınız..
 
 
 
Mantının sosunu döktükten sonra, üzerine bolca kuru nane ve sumak atarak servis edin..
 
 
MALZEMELER
1 yumurta
3 su bardağı un
1 kahve fincanı kadar su
1 çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin
250 gr.yağsız koyun kıyma
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1\2 çok ince doğranmış soğan
Üzeri İçin
500 Gr. süzme yoğurt
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
2 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
veya &
2 rendelenmiş domates
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
tuz
kuru nane
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle sert bir hamur hazırlayın.[Hamurunuz sert olmali ki kolayca açılsın.]
  • Kıymanızı soğan,tuz ve karabiberle iyice karıştırın..
  • Hamurunuzu oklavayla açabileceğiniz kadar ince bir şekilde büyük bir yuvarlak olarak açın.Sonrada küçük kareler halinde kesin.
  • Kestiğiniz hamurların içine hazırladığınız kıymalı içten minik min,k koyun ve üçgen şeklinde kapatın.
  • Mantıları hazırlayacağınız zaman,büyük bir tencereye su koyun.İçine bir adet et veya tavuk bulyon atın.[Et veya tavuk suyunuz varsa ondan 1 bardak eklliyebilirsiniz.]Su kaynayınca mantılarınızı içine atın,kaynatın.Mantılar suyun üzerine çıkınca ,yaklaşık 10 dakika sonra mantılarınız olmuştur.
  • Pişen mantılarınızı ,süzerek hafif suluca servis tabağına alın,sonrada üzerine isteğe göre sarmısaklı yoğurt dökün,onun üzerinede arzu ettiğiniz sos malzemesini hazırlayıp sıcak olarak dökün ve sıcak sıcak servis edin..
  • Bu ölçü bir yemek servisi mantıdır.4 veya 5 kişiliktir.Arzuya göre çoğaltabilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..
 
 
 
 
 
 
 

devamı »

PATLICAN SİLKME [SİRKELİ PATLICAN]

 

Bugün Nurlu Mutfakta, yazın en güzel sebzelerinden patlıcanın silkmesini yaptık..Tam da sıcak yaz günlerine için ideal,hafif ve çok lezzetli bir yemek oldu..Bu nefis lezzet yaz sofralarınızın vazgeçilmezi olacak..
MALZEMELER
6 tane patlıcan
1 küçük soğan
1 su bardağı domates rendesi
2 yemek kaşığı elma sirkesi
6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Üzeri için maydanoz
YAPILIŞI
  • Patlıcanları alacalı soyun ve uzunlamasına her patlıcanı 6 ya bölün..Sonrada tuzlu suya ıslayın.
  • Patlıcanları süzün,yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağ koyun,halka doğradığınız soğanı ve patlıcanları üzerine dizin.Tencerenin kapağını kapatın,5 dakika öyle pişsin.Daha sonra üzerine bir su bardağı domates rendesini,şekeri ,kırmızı biberi ve tuzunu ekleyip,20 dakika pişmeye bırakın.
  • 20 dakika sonra 6 diş sarmısağı dövün ve elma sirkesiyle karıştırıp,patlıcanların üzerine dökün,sonrada 10-15 dakikada öyle pişirin.
  • Pişen patlıcan yemeğiniz hafif soğuyunca servis tabağına alın ve üzerine doğranmış maydanoz serperek servis edin..
  • AFİYET OLSUN..

 

devamı »

AYRANLI ALACA KEK

İşte Nurlu Mutfaktan sizlere çok güzel kabaran ve çok hafif bir kek..Çay saatleriniz için ideal,çok pratik,lezzeti ve  kabarması garanti...İçindeki ayrandan dolayı ,durdukça daha da lezzetlenen,bayatlamayan ..Tabii ertesi güne kalırsa!!!Hemen hazırlayın ..Eviniz keksiz kalmasın..!!!! 


Malzemeler
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ayran
1\2 su bardağı sıvıyağ
2,5 su bardağı un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao+2 yemek kaşığı sıcak su
YAPILIŞI
  • Yumurtaları iyice kabarana kadar çırpın,daha sonra şekeri  ve vanilyayı ekleyin ,tekrar iyice çırpın.
  • Sonrada yumurtalara önce ılık ayranı eklyip çırpın,sonrada sırayla sıvıyağ,un ve kabartma tozunu ekleyin.
  • Kek kalıbınızı iyice yağlayın ve unlayın,sonrada sade kek karışımınızın 3\4 nü içine boşaltın.
  • Kalan kek hamurunuza kakaoyu ve sıcak suyu ekleyin ve çırpın,sonrada kek kalıbının içindeki sade hamurun üzerine şekilli olarak dökün.Ve ince bir çöple hafifçe karıştırın.
  • Kekinizi 175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol edin,pişince fırından çıkarın ve hafif soğuyunca kalıptan çıkarın.
  • Sonrada afiyetle yiyin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

BULGURLU ,NAR EKŞİLİ GİRİT KABAĞI DOLMASI

Bugün Nurlu Mutfakta sizler için diet ve çok lezzetli bir kabak dolması pişirdik..Kabaklarımız Girit kabağı..Dolmalarımıza bu sefer pirinç yerine,daha sağlıklı olan  bulguru koyduk ve iç harcını nar ekşisiyle lezzetlendirdik..Pişerken lezzetine lezzet katsın diye yayladan gelen hafif mayhoş yeşil eriklerle pişirdik..Ortaya çok lezzetli,sağlıklı ve hafif bir dolma çıktı..

Malzemeler
8 veya 9 adet topak kabak
150 gr.koyun kıyma
1,5 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı iri bulgur
1 büyük soğan
2 büyük domates
2 diş sarımsak
1\4 deste maydanoz
1\4 deste nane
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber
1 tatlı kaşığı nar ekşisi

AVCAR SOSU
4 diş dövülmüş sarımsak
3 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5 tatlı kaşığı nane
2 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
Pişerken  içine koymak için 10 tane yeşil ekşi erik.

YAPILIŞI
  • Kabaklarınızı iyi yıkayın,dışını hafifçe sıyırın ve içlerini oyun.Daha sonrada kabağı avcarlamak için hazırladığınız sosla içini iyice avcarlayın.
  • Soğanı,domatesleri,nane ve maydanozları doğrayın.Bulguru yıkayıp süzün.Daha sonrada bütün iç malzemelerinizle iç harcınızı hazırlayın.
  • Sonrada iç harcınızı ,avcarladığınız kabakların içini doldurun.Doldurduğunuz dolmaları tencereye dizin,aralarına erikleri serpin , kalan avcar sosunuzu 1,5  bardak su ve 1 yemek kaşığı sıvıyağla çoğaltıp,dolmalarınızın üzerine dökün.Daha sonrada kısık ateşte pişirin.
  • Servis ederken yanında yoğurtla ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..






devamı »

KARAORMAN MEYVALI TART


 
Bugün Nurlu Mutfakta,yazın en güzel meyvaları çilek,frambuaz[ahududu] ve böğürtlenle nefis bir tart hazırladık..Çok hafif ve tadına doyulmaz bir lezzet oldu..Bu güzel meyvaların mevsimi geçmeden ,mutlaka bu tartı deneyin ve bu muhteşem lezzeti sizde tadın..

MALZEMELER
Tart Hamuru
125 gr. yumuşak tereyağ veya margarin
5 yemek kaşığı soğuk su
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 vanilya
1 yumurta sarısı
aldığı kadar un
Kreması
500 ml.süt
2 yemek dolu kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 poşet şanti
1 paket vanilya
40 gr.beyaz çikolata
Üzeri İçin
250 gr.çilek
1 kase böğürtlen
1 kase frambuaz[ahududu]
1\2 paket çilekli jöle 
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir tart hamuru  hazırlayın ve buzdolabına koyun yarım saat dinlensin..Daha sonrada hamurunuzu tart kalıbının boyuna göre merdaneyle açın ,çatalla delin  ve 175 derece fırında kızarana kadar pişirin..Pişen kalıbınızı soğuyunca kalıptan çıkarın ve servis tabağınıza alın..
  • Un ,şeker,süt ve vanilyayla pürüzsüz bir krema pişirin.Pişen kremanıza sıcakken çikolatayı ekleyin ve mixerle çırpın.Daha sonrada krem şantiyi ekleyin ve tekrar çırpın.
  • 1\2 paket çilekli jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.[Yarım paket olduğu için,suyunu yarı ölçü koyacaksınız,unutmayın.]Sonrada soğumaya bırakın.Hafif koyulaşmasını bekleyin.
  • Tart kalıbınızın içine hazırladığınız kremayı koyun ve düzgünce yayın. Taze kırmızı meyvalarla üzerini kendinize göre süsleyin.Sonrada meyvaların üzerine hafif koyulaşan jölenizi kaşık kaşık koyun.Jöleyi bütün meyvaların üzerini kapatacak şekilde koyun.Tartınız hazır olunca buzdolabına koyun ve 3- 4 saat soğutun ve ikram edin..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

PATLICAN KEBABI

 
 Bugün Nurlu Mutfaktan mis gibi kokular geliyor..Tazecik dilimlenmiş kemer patlıcanlar,mis gibi köftelerle dizi dizi dizildiler,patlıcan kebap oldular..Sıcacık pideye sarılarak afiyetle yendiler..Haydi sizde hemen  mutfağa bu çok kolay ve sonrası olay kebabı yapmaya!!!
 
Malzemeler
1 kg.dana ,koyun karışık 2 defa çekilmiş kıyma
Arzuya göre 100 gr.kuyruk yağı
8 adet kemer patlıcan
6 adet domates
4 adet yeşil biber
3 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
tuz
karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
50 gr.tereyağ
YAPILIŞI
  • Patlıcanları 5-6 cm.kalınlığında halka halka doğrayın ve tuzlu suya ıslayın.1 saat kadar bekletin,acısı çıksın.Sonrada iyice süzün.
  • Kıymayı,2 çay kaşığı karabiber,2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,3 yemek kaşığı su ve 2 çay kaşığı tuzla iyice yoğurun.[Normalde kuyruk yağıda konur,daha lezzetli olur.Ama sevmiyorsanız,koymayabilirsiniz.]Sonrada doğradığınız patlıcanların boyunda yuvarlak köfteler yapıp, hazırlayın.
  • Büyük bir fırın tepsisini veya yuvarlak bir tepsiyi hafifçe yağlayın.Sonrada doğranmış patlıcanları ve köfteleri sırayla dizin.[Bir patlıcan,bir köfte sırasıyla]
  • Tepsiniz dolunca köfte ve patlıcanların üzerine domatesleri dörde bölüp,biberleride uzun uzun kesip koyun.
  • Hazırladığınız kebapın üzerine 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,2 çay kaşığı tuz serpin ve 3 yemek kaşığı sıvı yağını dökün.
  • Sonrada önceden ısıtılmış 200 derece fırında 55 dakika veya 1,15 saat dakika kadar pişirin.Pişmeye yakın,son 15 dakika üzerine doğranmış tereyağları koyun ve sonrada üzerini aliminyum folyoyla kapatın birazda öyle pişsin. Pişen kebaplarınızı fırından çıkarın,yanında taze soğan ve pideyle servis edin..
  • Pişme süresi fırınınıza göre değişebilir..
  • AFİYET OLSUN..
 

devamı »

TEPSİDE KOLAY BİBERLİ EKMEK

Çay saatlerimizin en favori lezzeti,biberli ekmeği bu seferde  tepside yaptık..Yumuşacık,lezzet dolu..Hem de çok pratik oldu..Tadanlardan tam not aldı..Adana`ya özel bu lezzetine doyamıyacağınız, biberli ekmeği denemeden geçmeyin..!!!
 
 
Hemen mayalayın hamurunuzu,hazırlayın içinizi.Sonra için birazını ayırıp,mayalanan hamurunuza koyun içinizi ve hep beraber tekrar yoğurun,hamuru.Sonrada 2 dakikada yayın bir tepsiye,dilimleyip sürün fırına..İştee bu kadar kolay.Ve buyurun lezzet şölenine..Dikkatttt!!! Tepsinin hepsini siz yemeyin,birazınıda bekleyenlere ayırın..
 
 
MALZEMELER
500 gr.un
1\2 çay bardağı süt
1 kahve fincanı su
1 çay kaşığı tuz
1\2 paket yaşmaya[10 gr.]+2 kesme şeker
Üzeri İçin
1,5 çay bardağı pul kırmızı biber
[yarısı acı,yarısı tatlı]
2 tane küçük doğranmış soğan
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı kavrulmuş susam
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1,5 çay bardağı zeytintağı
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tahin
YAPILIŞI
  • Sütünüzü hafif ılıtın,içine kesme şeker ve mayayı koyun,karıstırın.Daha sonrada ununuza suyu ve mayalı sütü ekleyerek yoğurun.[yumuşak bir hamur olacak.]Daha sonra ılık bir yerde mayalanması için üzerini örterek 20 dakika bekletin..
  • Hamurunuz mayalanırken hemen içinizi hazırlayın..Biberlerinizi 1\ çay bardağı suyla bir kaseye ıslayın.Soğanları küçük ve incecik doğrayın,sıvıyağda hafifçe kavurun.Sonrada içine susamı ve biberi ekleyip,iyice karıştırın..2 dakika birlikte kavrulsunlar.Daha sonra ocaktan alın ve hafif ılıtın.Ilıyınca içine baharatları,tahini ve dövülmüş cevizlerinizi ekleyin..İşteee bu kadar,içimiz hazır!!!
  • Mayalanıp iki katına çıkan hamurunuza içinizin 2\3 nü ekleyin ve tekrar hepberaber yoğurun.Çok cıvık olursa 1 veya 2 yemek kaşığı un ekleyin..Hamurumuz çok katı olmayacak,elinize yapışmayacak kıvamda olsa yeter..
  • Sonrada tepsinizi yağlayın ve ekmek hamurunuzu tepsiye elinizle bastırarak yayın,iyice yerlaştirin.Üzerine ayırdığınız içi elinizle her tarafına gelecek şekilde sürün.Sonrada küçük kareler halinde dilimleyin.
  • 180 derece hafif ılık fırında 30-35 dakika kadar pişirin..
  • AFİYET OLSUN..
 
 

devamı »

Mihraç Kandili & İrmik Helvası

 

Bugün mübarek Miraç kandili..Ülkemizdeki kötü günlerin geçmesi,birlikte, beraber,barış ve huzur dolu günler için bugün hep beraber dua edelim.Ülkemiz için ,çocuklarımızın geleceği için, daha güzel ve mutlu bir Türkiye için..Bütün dualarınızın kabul olması dileğiyle,hayırlı kandiller..

Her zaman paylaşmak güzeldir,ama bu özel ve güzel günlerde paylaşmak daha da sevaptır..Bizde bu kandile özel,sıcacık bir irmik helvası pişirdik ve paylaştık..Allah kabul etsin..
Malzemeler
250 gr.tereyağ veya tereyağlı margarin
500 gr. irmik
460 gr. şeker
500 ml.su
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık[ çam fıstığı]
üzeri için dövülmüş şeker 
Yapılışı
  • Tereyağı iyice eritin ve irmikle,çam fıstığını içine ekleyin.
  • Şeker ve suyu karıştırın,ocağa koyun ve kaynama noktasına gelince altını kapatın.
  • İrmiği kısık ateşte iyice kavurun,rengi hafif kahverengiye dönecek..[Beyaz bırakmayın susam ,susam olur.Helvanız güzel olmaz.]İrmik, iyice kavrulunca ,şekerli suyu ekleyin ve altını kısın.İrmik şekerli suyu iyice çekince altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.Daha sonra tabaklara paylaştırın ve üzerine dövülmüş ceviz serpin.Sonrada afiyetle yiyin ve dağıtın.
  • Allah kabul etsin..Afiyet olsun..
 

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic