İFTAR MENÜSÜ 10

Mübarek Ramazan ayının son haftasına girdik..Ama Ramazan sofraları bütün güzelliğiyle ve keyfiyle devam ediyor.

Nurlumutfakta, bugün yine sizler için nefis bir iftar menüsü hazırladı..Menüye her zamanki gibi nefis bir çorba ile başladık.Çorbamızın içinde nefis el yapımı erişteler üzerinde de kıtır ekmekler var..Sonrasında da, nefis bir domates sosla süslenmiş et köftemiz ve yanında köftenin olmazsa olmazı kızarmış patates var.Bugün, salata olarak köfteye çok yakışan bir salata olan, fasulye piyazını tercih ettik.Elma sirkesi ve kırmızı soğanla lezzetine diyecek yoktu..!!Arkasından yine böreksiz olmaz dedik,nefis kabaklardan muhteşem bir börek yaptık..Yanına da tabiki de buz gibi bir komposto..Bizim kompostomuz, evimizde en çok sevilen vişne kompostosuydu..Artık siz neli tercih ederseniz..Süprizi sona sakladık,çok sevilen sütlacı bu seferde çikolatalı yaptık..Final muhteşemdi!!!


ELMA DİLİMİ PATATES KIZARTMASI

FASULYE PİYAZI



Resimlerin altındaki yazılara tıklayarak ,tariflere blogdan kolayca ulaşabilirsiniz..


AFİYET OLSUN.!!


devamı »

KAŞARLI SUCUKLU EV PİDESİ

Evde sıcacık ,nefis pide yapmanın en pratik tarifi..Malzemeler, her evde kolayca bulunan malzemeler..Hamurunu hemen yoğurun,mayalansın.Açın, içine biraz kaşar,biraz sucuk koyun..Atıverin fırına..Sonrada hazırlanın, sıcak sıcak ,nefis pideleri yemeye..Haydi üşenmeyin,geçekten çok kolay ve nefis....Hemen yetiştirin iftara..

Malzemeler
1 su bardağı süt
1\2 su bardağı ılık su
1 tane yaş maya
1\2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta beyazı
3 kesme şeker
2 çay kaşığı tuz
İç Harcı
kaşar rendesi
doğranmış sucuk
Üzeri İçin
1 yumurta sarısı
Yapılışı
  • Sütünüzü hafifçe ılıtın.
  • Süt ,ılıksu,şeker,mayayı genişçe bir karıştırma kabında iyice karıştırıp eritin.Sonrada içine tuz ve sıvıyağı ekleyin.
  • Bu karışıma yumuşak bir hamur olacak şekilde un ekleyerek yoğurun.Daha sonra üzerine bir bez kapatarak 30 dakika bekletin,mayalansın.
  • Mayalanan hamurunuzdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve merdaneyle uzun,oval bir şekilde açın.Çok ince olmasın.Açtığınız hamurun tam ortasına önce rendelenmiş kaşar,onun üzerinede doğranmış sucuklardan dizin.[isterseniz biraz kaşarda üzerine serpebilirsiniz.]Sonrada hamurun uçlarını birleştirin ve kenarlarını kaşarların üzerine gelecek şekilde kapatın.
  • Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın ve fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.10 dakika bekletin.Hamurun kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürün.Sonrada 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Bu ölçüden ortaboy 12 tane  pide çıkıyor..
  • Afiyet olsun..

 

devamı »

ÇİKOLATALI DOĞUMGÜNÜ PASTASI [CHOCOLATE BİRTHDAY CAKE]

Evde şöyle en kocamanından bir doğumgünü pastası yapmak istiyorsanız!!!..
İşte sizlere nefis bir tarif..
Hiç bir zaman hazır pastalara sıcak bakmayan ben,eşimin doğumgünü  pastasını elimle yapmak istedim..
Yaparken en büyük yardımcım tabiki ,kızımdı!!..Önce beraber nasıl bir pasta yapalım,diye hayal ettik.İstedik ki şöyle kocaman,heybetli,yiyenlerin parmağınıda beraber yiyeceği, bol çikolatalı bir pasta olsun..Öylede oldu!!!
 Hem çok lezzetli,hemde görünüşüyle çok muhteşem bir pasta oldu..Evettt,hiçte göründüğü kadar zor değil .Sizde böyle güzel bir pastayı evde kolayca yapabilirsiniz,sadece birazcık sabır ve emek..
Sonuç muhteşem..
Sizlerde en güzel doğumgünü pastalarını evde hazırlayabilirsiniz..
MALZEMELER
Vanilyalı Pandispanya
4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kakaolu Pandispanya
4 yumurta
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 kabartma tozu
1 paket vanilya
Çikolatalı Krema
2 paket krema [400 ml.]
3 paket çikolata[2 si bitter,1 sütlü]
4 yemek kaşığı nutella
Beyaz Üst Kreması
2 paket krema
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket beyaz çikolata
Şeker Şurubu
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya şurubu
YAPILIŞI
  • Yumurtaların beyazlarıyla ,sarılarını ayırın.
  • Un,kabartmatozu,nişasta ve kakaoyu bir kaba eleyin.
  • Yumurta beyazlarını bir fiske tuzla iyice kabarana kadar çırpın,bir kenarda bekletin.
  • Yumurta sarılarını şeker,vanilyayla iyice çırpın.İçine sıvıyağ ve suyu ekleyin.Daha sonrada unlu karışımı ekleyip çırpın.
  • Bu karışıma çırptığınız yumurta beyazlarını ekleyip,tahta bir kaşıkla söndürmeden karıştırın.
  • Hazırladığınız kek karışımızı yağlayıp,unladığınız 24 veya 26 cm.lik yuvarlak bir kalıba koyun.175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin. Pişirirken ilk 35 dakika fırının kapağını hiç açmayın.Daha sonra kürdan testiyle kontrol ederk pişmişliğini kontrol edebilirsiniz.Pişince fırından çıkarın ve iyice soğutun.
  • Vanilyalı pandispanyayıda aynı şekilde pişirin ve soğutun.
  • Şeker şurubu için 1 su bardağı suyla 1 su bardağı şekeri 10 dakika kaynatın .Sonrada soğutun ve vanilya şurubunu ekleyin.
  • KREMASI
  • Kakaolu krema için,süt kremalarını bir tencereye koyun ve ısıtın.[kaynatmayın.]Daha sonra içine çikolataları ekleyin ve iyice eriyene kadar karıştırın,sonrada soğuması için buzdolabına koyup,ara ara karıştırın.İyice soğuyunca mikserle çırpın ve nutellayı ekleyin.Kakaolu kremanız hazır..
  • Beyaz krema içinde soğuk kremayı miserle çırparak kabartın,içine pudar şekeri,vanilya ve benmari usulü erimiş beyaz çikolatayı ekleyin.Sonrada hepberaber tekrar çırpın.Kremalarımız hazır.
  • PASTANIN HAZIRLANMASI
  • Pişirdiğiniz pandispanyaları iyice soğuduktan sonra dikkatlice ikiye bölün.4 adet kekimiz olacak.
  • Hazırladığınız kekleri, yumurta fırçası yardımıyla şeker şurubuyla ıslatın ve aralarına çikolatalı krema koyun. Keklerimiz bir  beyaz, bir kakaolu kek olarak kat kat olarak üst üste gelecek.
  • Hazırladığınız 4 kat kekin üzerini dikkatlice beyaz kremanızla sıvayın ve istediğiniz gibi şekillendirin.
  • En sonda üzerini pasta süsü veya rende çikolatayla süsleyin.Sonrada buzdolabında soğutun ve keyifle doğumgününüzü kutlayın.
  • PS:Ben hazırladığım kek hamurlarını dört kerede pişirdim..Daha yüksek olsun diye..Yani her hamuru ikiye bölüp ,iki seferde..Böylece dört tane kekim oldu..Ama siz üşenirseniz her hamuru bir kerede pişirip,ikiye kesebilirsiniz..
  • MUTLU YILLLARRR..Afiyet olsun..




devamı »

İFTAR MENÜSÜ 9

Ramazan ayının son 10 gününe girdik.İftar sofraları son hız ve bütün güzelliğiyle devam ediyor.İşte  sizler için ,Nurlumutfaktanın leziz yemeklerinden oluşturduğumuz nefis bir iftar menüsü..Hepinize ,AFİYET OLSUN..





ROKALI DOMATES SALATASI


Yemeklerin altındaki yazılara tıklayarak,tariflerine blogdan ulaşabilirsiniz.Afiyet olsun.. 


devamı »

NOHUTLU FİRİK PİLAVI

Devamlı pişirdiğiniz pilavlardan sıkılıp ,değişik bir lezzet istiyorsanız..İşte sizlere  nefis bir pilav.Antep yöresinde sıkça pişirilen bu pilavı yemediyseniz mutlaka deneyin.Sofranıza değişik bir lezzet katın.

 
Firik nedir??Firik ,olgunlaşmamış buğday başağının kesilip, kabuğunun yakılıp ayıklanarak elde edildiği bir tahıl cinsidir.İri bulgura benzer.Ama kendine has tütsülü,yanık bir kokusu vardır.Çoğunlukla Güneydoğu Anadolu bölgemizde bilinir ve çokça pişirilir..Özellikle Antep yöresinde çokça kullanılır.Çok lezzetli ve besleyicidir..Büyük marketlerde,pazarlarda ve köy ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
Malzemeler
1 su bardağı firik
1 su bardağı iri bulgur
1 çay bardağı arpa şehriye
1 büyük soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı tavuk veya et suyu
3,5  su bardağı su
tuz
YAPILIŞI
  • Pilav tencerenize tereyağı ve zeytinyağını beraber koyun ve ısınınca içine önce doğranmış soğanınızı koyun ve kavurun.Sonrada 1 su bardağı firik,1 su bardağıda iri bulgur ekleyin ve beraberce iyice kavurun.Kavrulan pilavınıza nohutunu,sularını ve tuzunu ekleyip,kısık ateşte iyice pişirin.Pilavınız pişip suyunu çekince üzerini kağıt havlu kapatın,kapağınıda üzerine kapatın.15 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
  • Not:Firiğiğin kendine has isli bir kokusu vardır,herkes sevmeyebilir..Ama çok lezzetli ve besleyicidir..
  • Firik pilavı ,çoğunlukla etli ve salçalı pişirilir,ben et yemeğinin yanına yaptığım için sade olarak pişirdim.
  • AFİYET OLSUN..
 
 

devamı »

SEMİZOTLU CACIK

Tazecik semizotlarından şöyle bol sarmısaklı cacık yaptık..İftar soframızda ,yemeklerimizin yanına çok yakıştı..Hazır tazecik semizotları tezgahlardayken ,bu çok pratik,sağlıklı ve nefis lezzeti sık sık yapın..Sofralarınızdan eksik etmeyin..

MALZEMELER
1 demet semizotu
2,5 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Semizotunu iyice yıkayın ve kurutun.Sonrada yapraklarını ayıklayın.
  • Sarmısakları dövün.
  • Yoğurt,semizotları,kuru nane,dövülmüş sarmısaklar ve tuzu geniş bir kasede karıştırın.Sonrada dolaba koyun,iyice soğuduktan sonra kaselere koyup servis edin.
  • Tarif ,4 kase cacık için yeterlidir.
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

KARAMEL SOSLU ETİMEK TATLISI[ Kolay ekmek kadayıfı]



Kaymaklı ekmek kadayıfı  sevenler...!!İşte bu nefis tarif sizin için geliyor..Aslında tatlımız karamelli etimek tatlısı ,fakat ben lezzetini kaymaklı ekmek kadayıfına çok benzetiyorum.Yapımı ekmek kadayıfı kadar zor değil,çok kolay ve lezzeti mükemmel..Canınız ekmek kadayıfı çektiğinde ,hemen yapılabilecek süper bir alternatif.. Davet sofralarınız ve iftar sonrası için süper bir lezzet..Üstelikte çok hafif..Misafirleriniz bu nefis lezzete bayılacak!!!
Malzemeler
1 paket tuzsuz etimek
2 küçük su bardağı şeker
2.5 su bardağı sıcak su
Muhallebisi
1 kilo süt
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı buğday nişastası
1,5 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
75 gr.teremyağ
2 parça damla şakızı
Üzeri İçin
100 gr.kaymak
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 poşet krem şanti+1,5 rakı bardağı süt
Dövülmüş  yeşil fıstık,hindistancevizi
YAPILIŞI
  • Öncelikle büyük boy dikdörtgen bir borcam veya tepsiye etimeklerinizi yanyana dizin.
  • 1 su bardağı şekeri küçük bir tencereye koyun ve karamelize edin.Karamelize olunca içine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.[Koyarken dikkat edin ,sıçrayabilir yanmayın.Ve suyu koyduğunuzda şeker topaklanır,merak etmeyin kaynadıkça eriyecektir.]Hazırladığınız şurubu etimeklerin her tarafına gelecek şekilde üzerlerine dökün.
  • Şimdide un,nişasta,süt  ve şekerle pürüzsüz bir muhallebi pişirin.Pişirdiğiniz muhallebiyi ocaktan alın ve içine tereyağ,vanilya ve dövülmüş damla sakızını ekleyip ,mixerle 10 dakika çırpın.Muhallebiniz hazır,hemen erbet döktüğünüz etimeklerin üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
  • Muhallebiniz soğuyunca süt,krem şanti,vanilya,kaymak ve pudra şekerini mixerle iyice çırpın ve muhallebinin üzerine döküp,bir bıçak yardımıyla düzleyin.
  • Sonrada dövülmüş fıstık,hindistan ceviziyle süsleyip buzdolabında 6 saat kadar soğutun.Ve afiyetle dilimleyip,servis edin..
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

BEŞAMELLİ TAVUKLU KREP

İncecik ,nefis kreplerin arasına bol beşamelli tavuk sos hazırladık...Üzerine bol kaşar peyniri erittik...İftar saatine sıcak sıcak yetiştirdik..Sofralarınızda bu nefis lezzete yer açın,yiyen herkes bayılacak..!!!
Hazırlayın koyun dolaba,yemek saati sürün fırına..Yalnızca 30 dakikada sofranızda..Sofralarınızda ister börek,ister bol yeşil salatayla beraber ana yemek olarak sunun..Nasıl arzu ederseniz!!


Malzemeler
Krep İçin
4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
İç Harcı
3,5 su bardağı süt
50 gr.tereyağ
4,5 yemek kaşığı un
tuz,karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
2 büyük kase haşlanmış didiklenmiş tavuk
1 küçük kase haşlanmış mısır
Üzeri İçin
1 su bardağı  kaşar rendesi
YAPILIŞI
  • Krep malzemeleriyle,pürüzsüz bir krep hamuru hazırlayın.
  • Küçük bir teflon tavayı az bir yağla fırçayla yağlayın.Sonrada ısınca küçük bir kepçe krep hamurundan tavaya koyun,pişirin.Bütün krep hamurunuzu böyle hazırlayın ve hepsini bir tabakta biriktirin.
  • Beşamel sos malzemeleriyle pürüzsüz bir sos pişirin.[ katı bir beşemal sos olacak]Pişirdiğiniz sostan 1  kase ayırın,geriye kalanın içine  baharatlarınızı,mısırınızı  ve küçük didiklenmiş tavuklarınızı koyup karıştırın.
  • Hazırladığınız tavuklu harçtan ikişer yemek kaşığı koyarak kreplerinizi tek tek dürüm gibi sarın ve hafif yağlanmış bir fırın kabına yanyana gelecek şekilde sırayla dizin.
  • Hazırladığınız kreplerin üzerine ayırdığınız beşamel sosu 3 yemek kaşığı sütle incelterek dökün ve onun üzerinede bolca kaşar peynir rendesi serpin.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika ,üzeri iyice kızarana kadar pişirin.Sonrada fırından çıkarın,5 dakika hararetini aldıktan sonra servis edin.
  • Bu ölçü büyük boy dikdörtgen borcam içindir.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

Karamel Şuruplu Fındıklı Şekerpare

AAA ,şekerpare tarifi deyip geçmeyin.Bu şekerpareyle bildiğiniz diğer şekerpare tariflerini bir kenara atıp,artık benim tarifim bu diyeceksiniz..Şekerparemizin özelliği şurubunda,şurubumuz karamelize olmuş şekerden..İçinde leziz fındık unu var..EE daha ne olsun..Bu leziz tarifi nerden mi buldum,blogcu arkadaşım Bahar dan tabiki!!Biz ailecek şekerparesever olarak bayıldık,şimdi deneme sırası sizde..!!

Malzemeler
250 gr.yumuşak tereyağ
1su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık[un gibi]
2 yemek kaşığı  buğday nişastası
1 çay bardağı irmik
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
yarım çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un 3.5 su bardağı kadar
Üzerine batırmak için tüm fındık
ŞERBETİ
5 su bardağı su
4,5 su bardağı şeker
YAPILIŞI
  • Fındıkları rondoda un haline gelene kadar çekin.
  • Tereyağ,sıvıyağ,yumurta,irmik,vanilyayı ve pudra ekerini iyice özleşene kadar karıştırın.
  • Daha sonra bu karışıma fındık ununu,nişastayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.Bu karışıma şimdi azar azar un ekliyerek yoğurun.Unu dikkatli koyun,çok yumuşak bir hamur olacak.
  • Hazırladığınız hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,yuvarlayın ve fırın tepsisine dizin.Herbirinin üzerine bir tüm fındık batırın.
  • 2 fırın tepsisi şekerpareniz olacak,bunları önceden ısıtılmış 180 derce fırında kızarana kadar pişirin.Yaklaşık 35 dakika..
  • Şurup için öncelikle şekeri tencernize koyun ve hafif karamelize oluncaya kadar eritin ve eriyince içine suyunu ekleyip 10 dakika kaynatın.Çok koyu bir şurup olamayacak ve şekeri dikkatli eritin yanmasın,yoksa kokar..Şurup hazır olunca soğumaya bırakın.
  • Pişen şekerparelerinizi fırından çıkarın,ilk harareti gittikten sonra yani iki üç dakika sonra sıcak şekerparelerin üzerine soğuk şurubu kaşık kaşık dökün.
  • Daha sonrada şerbetini çeken tatlınızı servis tabağınıza alın ve buzdolabında en az 6 saat bekletin ve öyle ikram edin.[şekerpare bekledikçe güzel olur.]
  • Püf Noktası:Şerbet soğuk,tatlı sıcak olacak.Şurubunu döktükten sonra 5 -6 saat dinlenecek.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

BEYAZ KİRAZ REÇELİ

 
 
Niğde`deki cennet bahçemizin lezzetli beyaz kirazları olmuş ve reçel yapılmayı bekliyorlardı..Bende hemen çekirdeklerini çıkardım ve bir çırpıda pişirdim.Şimdi lezzetli kirazlarımdan kavanoz kavanoz reçellerim var..Kışın afiyetle yenmek için dolapta yerlerini aldılar bile..
Reçel yapmak çok zor değildir ,sadece doğru ölçü ve kıvamı önemli.Bunlara dikkat ederseniz evde  her meyvadan kendi reçelinizi kolayca yapabilirsiniz.Sağlıklı ,ev yapımı,lezzetli kavanoz kavanoz reçelleriniz olur..Haydi şimdi meyvanın en bol olduğu zaman,kolları sıvayın ve azda olsa istediğiniz meyvadan kendi reçelinizi kendiniz yapın.
 
MALZEMELER
1 kilo beyaz kiraz
1 kilo şeker
2 parça limontuzu
YAPILIŞI
  • Kirazlarınızı yıkayın,saplarından ayırın ve çekirdeklerini çıkarın.[Çekirdek çıkarmak için aletiniz yokas ,üzülmeyin ellerimiz var yavaşça zedelemeden ellerinizle çekirdeklerini çıkarın.Kiraz reçelinin en zor işi çekirdeklerini çıkarmaktır.]
  • Çekirdeklerini çıkardığınız kirazları reçeli pişireceğini tencereye biraz şeker,biraz kiraz sırasıyla koyun ve 2 saat  kadar bekletin.[ Çok bekletmeye gerek yok kiraz hemen sulanır.]
  • Daha sonra reçel tencerenizi ocağa koyun vekısık ateşte 20 dakika kadar pişirin.Pişirirken devamlı üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla toplayın.[Bu işlemi reçelimiz berrak olsun ve dolapta beklerken küflenmesin diye yapıyoruz.O yüzden köpükleri iyice toplamaya gayret gösterin.]
  • 20 dakika sonra reçelin altını kapatın ve bir kağıt havlu yardımıyla yavaşça geriye kalan köpükleri alın,sonrada bir tepsiye boşaltın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuyan reçelinizin üzerine bir tülbent örtün ve mümkünse 2 gün bol güneşte güneşlendirin.Sonrada cam kavanoza koyun ve ağızını sıkıca kapatıp,buzdolabında muhafaza edin.Ve bütün bir kış afiyetle yiyin..
  • Güneşlendirecek yeriniz yoksa reçeli 10 dakika daha fazla pişirin.
  • AFİYET OLSUN..
 
 

devamı »

DOMATESLİ PİLAV

 Bugünkü iftar soframızın lezzetlerinden biride bol domatesli pilavdı..Tavuklu saksı kebabıyla müthiş bir ikili oldular..Sizde yemeklerinize eşlik edecek olan bu nefis pilavı denemeden geçmeyin..
 
MALZEMELER
1 su bardağı baldo pilavlık pirinç
2 adet domates rendesi
2 su bardağı su
1 tane tavuk bulyon
1 çay kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı tereyağ+1 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Pirincinizi bir kaç damla limon sıkıp,yarım çay kaşığı tuz attığınız sıcak suda 1 saat ıslayın.Daha sonrada iyice süzün.
  • Tereyağ ve zeytinyağı pilav tencerenize koyun,ısınınca pirinçlerinizi içine atın ve şeffaf oluncaya kadar kavurun.Pirinçler şeffaflaşınca tuzunu ve domateslerini ekleyin,bir kaç dakika daha beraberce kavurun.Sonrada 1 bardak suyun içinde bulyonunuzu eritin ve 2 bardak suyu pilavınızın içine ekleyin,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pilavınız pişince üzerine kağıt havlu kapatın ve 10 dakika dinlendirin.Sonrada sıcak sıcak servis edin.
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

TAVUKLU SAKSI KEBABI

Bugün iftara nefis bir lezzet hazırlıyoruz..Hem göze hemde damaklara hitap eden,çok lezzetli bir yemek olan Tavuklu Saksı Kebabı...Sebzeyle tavuğun bir arada piştiği leziz bir yemek..Uzun zamandır yapmadığım bu lezzeti arkadaşım Dilek, köftelisini pişirince hatırladım..İyikide hatırlatmış arkadaşım, iftar soframızın baştacı oldu..Yanında nefis bir domatesli pilav ve semizotlu cacıkla servis ettim..Yiyenler bayıldı..Şiddetle tavsiye olunur..
Malzemeler
12 tane küçük topak patlıcan
3 adet kemiksiz,derisiz tavuk budu
6 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
1,5 tatlı kaşığı biber salçası
tuz,karabiber,kimyon
2 yemek kaşığı tereyağ
patlıcanları kızartmak için sıvıyağ
patlıcanların içine serpmek için şeker
SOSU
3 tane domates
1 kesme şeker
tuz,karabiber
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 tatlı  kaşığı biber salçası
ÜZERİ İÇİN
2 tane domates
2 tane yeşil biber
YAPILIŞI
  • Patlıcanların başını kesin,ve dolma oyar gibi içini oyun.Yalnızca içini fazla oymayın,kalın kalsın.Sonrada kabuklarını alacalı şekilde soyun.Daha sonrada yarım saat tuzlu suda ıslayın,acısı çıksın.Acısı çıkan patlıcanlarınızı iyice süzüp,hafifce kızartın ve kağıt havluyla fazla yağını alın.Her bir patlıcanın içine yarım çay kaşığı kadar şeker serpin.
  • Sarmısaklarınızı ve biberlerinizi ufak ufak doğrayın.
  • Tavuklarınızı limonlu suda yarım saat bekletin ve sonrada iyice yıkayıp süzün, minik kuşbaşı şeklinde doğrayın.2 yemek kaşığı tereyağını bir tencereye koyun ,ısınınca içine doğranmış sarmısaklarınızı ve tavuklarınızı koyup,yüksek ısıda iyice kavurun.Kavrulan tavuklara biberlerinizi,salçanızı ve baharatlarınızıda ekleyip tavuklarınızı tekrar kavurun.Ve sonrada altını kapatın ve soğutun.
  • Hazırladığınız tavukları küçük bir kaşıkla kızarttığınız patlıcanların içine bolca doldurun ve bir fırın kabına dizin.
  • Domatesleri rendeleyin  ve diğer sos malzemeleriyle beraber bir domates sos hazırlayın.Hazırladığınız domates sosu ,doldurduğunuz patlıcanların üzerine kaşık kaşık dökün.Domates ve biberleri dilimleyip ,patlıcanların arasına koyun.Sonrada üzerini aliminyum folyoyla kapatın ve 180 derece fırında 50 dakika pişirin.son 15 dakika üzerini açın ve öyle pişirin.
  • Pişen yemeğinizi fırından çıkarın ve sıcak sıcak servis edin.
  • Not: Topak patlıcan Adana yöresine özel bir patlıcandır,bulamazsanız kemer patlıcanıda büyüklüğüne göre ikiye bölüp, hazırlayabilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..





devamı »

İFTAR MENÜSÜ 8

 İftar sofralarımız ve menülerimiz son hızla devam ediyor.İşte yeni bir gün ve yeni bir iftar menüsü..Menümüzde neler mi var??

Başlangıç olarak çorba kuralımızı bozmadık,yazın en güzel sebzelerinden biri olan kabakla nefis bir çorba hazırladık.
 
Çorbanın arkasından tazecik patlıcanlardan ,hem şık hem lezzetli bir yemek olan  tavuklu saksı kebabını hazırladık.




Saksı kebabımızı domatesli bir pirinç pilavıyla servis ettik.Çok uyumlu bir ikili oldular..
DOMATESLİ PİLAV
Ne demiştik,iftar sofrası böreksiz olmaz.Bizde iftara ,ramazan için daha önceden hazırlayıp buzluğa koyduğumuz nefis mercimekli açma böreğimizden pişirdik.


 


SEMİZOTLU CACIK
Yemeklerimizin yanına eşlik etmesi için,çok sağlıklı olan semizotunu yoğurtlu cacık gibi hazırladık ve servis ettik.Sakın az hazırlamayın,herkes 2 kase yedi!!!

 
Ve son vuruş,nefis bir badempareyle oldu..Tabii yanındada mis gibi bir bardak tavşan kanı çay vardı.Bugünlük Nurlumutfaktadan bu kadar..Bir dahaki menüye kadar hoşçakalın..Afiyet olsun!!!


Not:Yemeklerin tariflerine ,altındaki yazılara tıklayarak blogdan ulaşabilirsiniz..




devamı »

FIRINLANMIŞ TAVUKLU BULGUR PİLAVI


İftar soframız için tavukla pilavı birleştirdik..Nefis,sağlıklı  bir bulgur pilavı hazırladık..Pilavımızın lezzetini arttırmak için,tavuklarımızı bu sefer sadece haşlamakla kalmadık,birazda fırında kızarttık ve lezzetine lezzet kattık.Çok keyifli ve pratik bir yemek oldu!!!

MALZEMELER
2 su bardağı iri pilavlık bulgur
1 kase haşlanmış nohut
3 tane derisi soyulmuş tavuk budu
2 büyük soğan
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı tavuk suyu
1,5 su bardağı su
tuz,karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ+1 yemek kaşığı zeytinyağ
Tavuğu Soslamak İçin
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber,kimyon
biraz biber salçası
YAPILIŞI
  • Öncelikle tavuklarınızı iyice yıkayın ve içine maydanoz,soğan ,havuç koyduğunuz suda haşlayın.Daha sonra haşalanan tavuk butlarınızı,karıştırdığınız sos malzemeleriyle iyice soslayın.Sonrada bir fırın kabına koyup,20 dakika fırında kızartın ve fırından çıkınca iri parçalara bölerek didikleyin.
  • Pilav tencerenize tereyağ ve zeytinyağını koyun ,içine doğranmış soğanınızı ekleyip ,hafifçe kavurun.Soğanlar kavrulunca içine bulgurunuzu ekleyin ve kavurun,daha sonrada salçanızı ekleyin ,kavurun.
  • Kavrulan bulgurunuza nohutlarınızı,küçük parçalara ayrılmış tavuklarınızı ve baharatlarınızı ekleyin,en sonda tavuk suyu ve suyunu ekleyip,kısık ateşte pişirin.
  • Pilavınız suyunu çekince altını kapatın,10 dakika dinlendikten sonra arzu ettiğiniz gibi servis edin.
  • AFİYET OLSUN..




devamı »

Kremalı Ispanaklı Patates Graten

Ramazanda et ve tavuk yemeklerinizin yanına pilav yerine nefis bir lezzet...Hem börek,hemde sebze..Ispanakla patatesin muhteşem lezzet birlikteliği..Sıcak sıcak ,herkes bu nefis lezzete bayılacak!!!
Hazrlayın koyun dolaba ,iftara 1 saat kala koyun fırına..Sonrada sıcak sıcak servis edin..


MALZEMELER
8 adet patates
3 deste ıspanak
2 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 soğan
200 ml.krema
1 kahve fincanı süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
3 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 kase rendelenmiş kaşar peynir
YAPILIŞI
  • Ispanakları iyice yıkayıp,kurutun ,sonrada iri iri doğrayın.
  • Soğanları dörde bölüp,halka halka doğratın.
  • Kırmızı biberi jülyen şeklinde ince ince doğrayın.
  • Daha sonra yayvan bir tencerede soğanlar,kırmızı biberler ve ıspanakları 2 yemek kaşığı sıvıyağda hafifce,çok pişirmeden kavurun.Kavurduktan sonra baharatlarla tatlandırın.
  • Patatesleri soyun ve hafifçe haşlayın.Haşladığınız patatesler soğuyunca ince ince dilimleyin.
  • Kare bir fırın kabının altına hafif kavrulmuş ıspanaklarınızı yayın,üzerine dilimlediğiniz patatesleri kat kat dizerek koyun.Patatesleri koyarken aralarına baharatlardan atın.
  • Patatesli ıspanağınız hazır olunca,1 paket kremaya,süt, biraz tuz ve karabiber atıp,karıştırın.Sonrada patateslerin üzerine dökün.En sonda kaşar rendesi serpin ve üzerini aliminyum folyoyla kapatın.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.
  • Pişmeye başladıktan yaklaşık 25 dakika sonra folyoyu üzerinden alın,20 -25 dakika kadar da üzeri açık,iyice kızarıncaya kadar öyle pişirin.
  • Arzuya göre patateslerin arasına dilimlenmiş çemensiz pastırmada koyabilirsiniz..Ben arada pastırmayla yapıyorum,öyle dahada lezzetli oluyor..
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

İFTAR MENÜSÜ 7



Haftasonu oldu mu, sıcaklarda şehirler boşalıyor..Herkes yayla ve deniz evlerine akın ediyor..Ama Ramazan ayı bütün güzelliğiyle devam ediyor ve bizler yine keyifle iftar ve sahur sofraları hazırlıyoruz..Bizde ,bugünkü menümüzüde haftasonuna özel hazırladık.Her yerde kolayca  yapabileceğiniz pratik ve lezzetli yemekler yaptık..Çok yorulmadan süper bir menü oluşturduk.Menümüzde neler mi var???

Başlangıç olarak ,iftar soframızda her zamanki gibi midemizi rahatlatacak bir çorbamız var.Çorbamız herkesin severek yediği yapımı kolay,lezzetli tarhana çorbası..

TARHANA ÇORBASI


Çorbamızın hemen arkasından nefis bir ızgara köfte ve leziz bezelyeli  bir pilav hazırladık..Köftenizi ister mangalda ,isterde teflon tavada pişirin,keyifle yiyin..

Köfte ,pilavın yanına yazın favori sebzesi olan  barbunyayı zeytinyağlı  pişirdik.
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA
 Ana yemeğimizin yanına ,yine nefis ve pratik bir salata olan bol cevizli,bol sebzeli yoğurtlu  olan bu sağlıklı salatayı hazırladık.


Tabiki yine böreksiz iftar sofrası olmaz dedik,çok kolay ve lezzetli milföylü yufka böreğini pişirdik..Görüntüsü gibi lezzettide süperdi.!!


Vee yine final nefis bir tatlı..Hem çikolatalı,hemde sütlü.Çocuk büyük herkes bu nefis tatlıya bayılacak..Benden size tavsiye yemek bitmeden bu kupları ortaya koymayın!!

AFİYET OLSUN!!ALLAH KABUL ETSİN..

 NOT:Yemeklerin altındaki yazılara tıklayarak tariflerine kolayca ulaşabilirsiniz..

devamı »

ADANA USULU BÖREK ÇORBASI [Yüksük Çorbası]


Bugün sizlere çok nefis ve Adana`ya özel bir çorba tarifim var..
Ekşili ,nohutlu ve minicik mantılı..Haydi hanımlar üşenmeyin,hamurunuzu yoğurun ve çorbanızı elinizle hazırlayın.Adana`nın bu tadına doyulmaz çorbasıyla, iftar sofralarınızda şölen yaşatın..
MALZEMELER
Çorba Hamuru İçin
2 su bardağı un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su [sert ,tıkız bir hamur olacak kadar.1 çay bardağı kadar]
İç Harcı
150 gr.kıyma
1 küçük soğan[ince ve küçük doğranmış]
1 çay kaşığı karabiber
biraz tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
Suyu
1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
2 bardak et suyu
3 bardak su
1 büyük boy domates rendesi
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 kase haşlanmış nohut
Üzeri İçin
kuru nane
YAPILIŞI
  • Öncelikle hamur malzemeleriyle sert ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.[sert olacak yoksa açılmaz,hamur yumuşarve çorbanın içinde dağılır.]Hamurunuzun üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika dinlendirin.Sonrada hazırladığınız hamuru açabildiğiniz kadar ince açın ve  önce uzun eritler halinde kesin,sonrada küçük kareler halinde tekrar kesin.Kestiğiniz her karenin içine soğan,baharatlar ve kıymayla hazırladığınız iç harçtan koyun ve uçlarını bohça eklinde kapatın.[Kestiğiniz kareler ne kadar küçük olursa çorbanızın börek hamurlarıda o kadar minik ve güzel olur.]Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın ve hafif un serptiğiniz tepside biriktirin,sonrada dolaba koyun ve çorbanızın suyunu hazırlayın.
  • Çorba suyu için, çorba tencerenize 1 kaşık tereyağ veya zeytinyağ koyun,domatesi içine rendeleyin,sarmısağı incecik doğrayın ve beraberce kavurun.Sonra salçanızı ve baharatlarınızı ekleyin.Daha sonrada suyunu ve nohutunu koyarak çorba suyunuzu hazırlayın.
  • Çorbanızın suyu kaynayınca içine hazırladığınız hamurları atın ve beraberce kaynatın.Hamurlar suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir,limon suyunu ve nar ekşinizi ekleyin ve 2 dakika daha kaynatıp altını kapatın.Çorbanızın altını kapatınca içine 1 kahve fincanı soğuk su ekleyin.[ bunu çorbamız beklerken hamurlar şişmesin diye yapıyoruz.]
  • Çorbanız hazır servis edeceğiniz zaman üzerine bol kuru nane atın ve keyifle servis edin.
  • Not:Eğer hamur hazırlamaya vaktiniz yoksa,marketlerden hazır mantı alıp bu şekilde pişirebilirsiniz.Ama tabiki ev yapımı kadar leziz olmaz.Adana`da bizim buzluklarımızda her zaman dökülmüş börek çorbası hamuru bulunur.Boş zamanlarımızda hazırlar ve buzluğa koyarız..Aniden misafir geldiğinde bulmuş gibi oluruz.!!!
  • AFİYET OLSUN...


devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic