30 Ağustos Zafer bayramı

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAM`IMIZIN 91.Cİ YILDÖNÜMÜ HEPİMİZE KUTLU OLSUN !!!!


Vatanımızın birliği ve milletimizin bağımsızlığı uğruna verilen mücadelenin kazanıldığı bu anlamlı zaferin yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz

Ne Mutlu Türküm Diyene !!!



devamı »

İNCİRLİ ,CEVİZLİ AKDENİZ SALATASI

 

Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere yine çok nefis ve özel bir salatamız  var.Salatamız nefis, tazecik incirler ve bol yeşillikten oluşuyor...Salatamızda,  yine incire en çok yakışan lezzet ceviz ve peynir ikilisi var.Ve hepsinin üzerini çok leziz balsamik sirkeli bir sos süslüyor.Bu salatanın lezzetine bayılacaksınız,sofralarınızda favori lezzetiniz olacak.Henüz tazecik,nefis, lezzetli  incirler tezgahlardayken,bu muhteşem salatayı denemeden geçmeyin.

 
MALZEMELER
 
1 paket Akdeniz yeşilliği
1 kase kuzu kulağı
1 tane kıvırcık marul
12 adet ceviz
5-6  adet incir
100 gr.deri tulum peyniri
1 adet kırmızı biber
SOSU
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı balsamik sirke
1 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Akdeniz yeşilliği,kuzu kulağı  ve kıvırcık marulu iyice yıkayın ve kurutun.Sonrada elinizle iri parçalara bölün.
  • Peynirleri ufak küpler halinde doğrayın.
  • Kırmızı biberi ikiye bölüp,ince ince doğrayın.
  • İncirlerinizin tepesini kesip,dörde bölün.
  • Sos malzemenizi iyice karıştırın.
  • Salat kasenizin içine yeşilliklerinizi koyun ve sosun yarısını üzerine döküp karıştırın.Daha sonrada üzerine kırmızı biberleri,peynirleri ve cevizleri koyun.En sonda doğranmış incirleri koyun.Sonrada kalan sosu üzerine kaşıkla dökün ve hemen servis edin.
  • Salatanızın bütün malzemelerini hazırlayın,servis edeceğiniz zaman karıştırıp,taze taze servis edin.
  • AFİYET OLSUN.
 

devamı »

BEYAZ ÇİKOLATALI , ÇİLEKLİ TARTÖLETLER

Meyvalar ve sebzeler artık mevsimsiz oldu..Her mevsim istediğiniz meyva ve sebzeleri bulabiliyorsunuz.Bende bu mevsimde İstanbul`da  bu harika çilekleri görünce dayanamadım,hemen aldım..İnanamıyacağınız kadar lezzetliydi,çünkü tarla çileğiymiş ,organik..!!Birazını hemen keyifle yedik,kalanından da  kızımın isteği üzerine,bu lezzetli tartöletler yapıldı..Çok lezzetli  ve şık  tartöletlerim oldu..Haydi sizde deneyin,çay masalarınız şenlensin!!

 
MALZEMELER
Tart hamuru
150 gr.yumuşak tereyağ
3 yemek kaşığı soğuk su
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı vanilya
1 yumurta sarısı
aldığı kadar un
Kreması
750 gr.süt
2 yumurta sarısı
3 çay kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı şeker
80 gr.beyaz çikolata
80 gr.kıyılmış beyaz çikolata
30 gr.tereyağ
Üzeri İçin
çilek,mürdüm eriği,vişne,böğürtlen vs......
1 paket tart jölesi
tartölet kalıbı
YAPILIŞI
  • Öncelikle tart hamuru malzemelerinizle yumuşak ve pürüzsüz bir tart hamuru hazırlayın.Daha sonra strech filme sarın ve buzdolabına koyup 1 saat dinlendirin.
  • Kremanız için,un,nişasta,şeker ve sütle pürüzsüz bir krema pişirin.Pişen kremanız sıcakken içine beyaz çikolatayı,vanilyayı ve tereyağı ekleyip,mikserle iyice soğuyana kadar çırpın.Daha sonrada kıyılmış beyaz çikolatayı ekleyip,tekrar karıştırın ve  buzdolabına koyup,soğutun.
  • Dinlenen tart hamurunuzu buzdolabından alın,tekrar yoğurun yumuşasın.Sonrada tartölet kalıplarınızın içilerine ,elinizle iyice yerleştirin ve çatalla delip,175 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • Pişen tartölet kalıplarınızın içine soğuduktan sonra kremanızı kaşıkla doldurun ve üzerini istediğiniz meyvayla süsleyin,ben bu mevsimde şansımdan nefis çilekler buldum,onunla süsledin.Daha sonrada tart jölenizi üzerindeki tarife göre pişirin ve herbir tartöletin üzerine birer tatlı kaşığı kadra gezdirin ve sonrada buzdolabına soğuması için koyun.Soğuduktan sonra da servis edin.[Jöleyi az kullanın,çünkü sadece meyvalar bayatlamasın diye kullanıyoruz.]
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

ENGİNARLI & KABAKLI BULGUR SALATASI

Sağlıklı beslenmek isteyenler,diet yapanlar ve sıcaklarda hafif bir salata olsun yeter diyenler için ,işte sizlere doyurucu ,bol sebzeli ve çok sağlıklı bir salata tarifi!!!Bu salatanın lezzetine bayılacaksınız..İster tek başına bir öğün,ister et ve tavuk yemeklerinizin yanına muhteşem bir lezzet..Artık onu siz tercih edin.Hem karnınız doyacak ,hemde sağlıklı besleneceksiniz.

MALZEMELER
1 su bardağı beyaz bulgur+biraz kimyon+tuz+kırmızıpulbiber
3 adet kabak
4 adet enginar
1\2 demet dereotu
1\2 demet maydanoz
3 sap yeşil soğan
1 adet kırmızı biber
SOSU
3 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı turunç ekşisi
1 çay kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağ
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sumak
YAPILIŞI
  • Bulgurunuza 1,5 kahve fincanı sıcak su,kimyon,tuz,ve kırmızıpul biber ekleyin ve beraber ıslayın.
  • Kabakları ve enginarları iri küpler halinde doğrayın.Doğranmış sebzeleri,ayrı ayrı tencerelerde biraz tuz ve limon ekliyerek  hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.[Ayrı haşlıyoruz,çünkü kabak enginara göre biraz daha çabuk pişiyor.]
  • Yeşil soğan,maydanoz,kırmızı biberi ve dereotunu ince ince kıyın.
  • Sos malzemelerinizi karıştırarak sosunuzu hazırlayın.Daha sonra haşladığınız kabak ve enginarları bu sosa ekleyin ,en az 1 saat bekleterek marine olmasını sağlayın.
  • Isladığınız bulgurla,doğradığınız yeşillikleri karıştırın..
  • Daha sonrada marine ettiğiniz sebzelerin yarısını bulgurlu salataya ekleyin ve karıştırın.Sonrada servis tabağına koyun ve üzerine kalan sebzelerinizi sosuyla bereber üzerine koyup servis edin.
  • Turunç ekşisini marketlerde kolayca bulabilirsiniz,çok sağlıklı ve lezzetli bir ekşidir..
  • Afiyet olsun..

devamı »

TELKADAYIFLI, DİL PEYNİRLİ BÖREK

Tel kadayıftan bu seferde nefis bir börek yaptık..İçine leziz dil peyniri,üzerine mis gibi tereyağ koyduk.Yiyenler tadına doyamadı..!!Sizlerde bu orjinal böreği ister yemek sofralarınızda,ister çay sofralarınızda hemen deneyin,mutfağınızın farkını gösterin!!

 
 
MALZEMELER
300 gr. telkadayıf
125 gr tereyağ
3 yumurta
1 su bardağı süt
250 gr.dil peyniri
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Fırın kabınızı yağlayın.
  • Peynirlerinizi tel tel ayırın.
  • Tereyağı eritin,yumurtaları tuzla çırpın.
  • Süt,tereyağ ve çırpılmış yumurtaları karıştırın.
  • Telkadayıfların yarısını fırın kabınızın altına döşeyin,üzerine tel tel ayırdığınız peynirleri koyun.Peynirlerin üzerinede kalan telkadayıfını koyup,elinizle bastırarak yerleştirin.
  • Hazırladığınız böreğin üzerine sosu kaşık kaşık dökün,kaşığın tersiyle iyice bastırın  ve üzerini strechleyip buzdolabında 5-6 saat bekletin.Pişireceğiniz zaman strechi çıkarıp,ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Daha sonrada dilimleyerek ,sıcak sıcak servis edin
  • AFİYET OLSUN...
 

devamı »

VİŞNELİ & ÇİKOLATALI KEK

 
Bugün,Niğde`deki bahçemizden son parti vişnelerimiz geldi.Her zamanki gibi birazı, hemen  kışın kullanmak için buzluğa paketlenip kalktı.Geriye kalanlarında birazı nefis bir şurup,birazıda leziz bir kek oldu..Nefis şurubumuzun tarifini bir önceki postta verdim,şimdi sırada  tatlı ekşi, bol çikolatalı kekimiz var.İşte nefis çikolatalı kekimiz...Vişneler bitmeden hemen deneyin!!
 
 
MALZEMELER
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
200 gr.tereyağ
1paket bitter çikolata[80 gr.]
2 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartmatozu
1 su bardağı ayıklanmış vişne
YAPILIŞI
  • Sütü ocakta hafif ılıtın.Ilıyan sütün içine doğranmış çikolatayı ve kakaoyu ekleyip,iyice  karıştırın.
  • Tereyağını, şeker ve vanilyayla iyice kabarana kadar çırpın.
  • Unla kabartma tozunu eleyin.
  • Çırptığınız tereyağına yumurtaları ekleyin ve tekrar iyice çırpın.Daha sonra sütlü karışımı ekleyin ,sonrada unlu karışımı ekleyin.En son vişnelerden biraz ayırıp geriye kalanını kekin içine ekleyin ve kaşıkla hafifçe karıştırın.
  • Büyük boy dikdörtgen fırın kabını yağlayın ve kek karışımızı içine dökün.Sonrada ayırdığınız vişneleri üzerine serpin.180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.Kekin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ederek fırından çıkarın.[Fırınların pişirme süresi değişebilie,o yüzden her zaman kontrol ederek,pişirin.]
  • Pişen kekiniz soğuduktan sonra dilimleyin ve çikolata sosuyla servis edin.
  • Sos olarak hazır çikolata sosunu kullanın.
  • Su bardağı olarak küçük su bardağı kullanın.
  • AFİYET OLSUN.
 

 

devamı »

YABAN MERSİNLİ YOĞURT & YABAN MERSİNİN FAYDALARI

Merhabalar,bugün Nurlumutfağın yeni yüzüyle karşınızdayım!!Blogum sevgili Değmesin yağlı boya sayesinde yepyeni bir yüze kavuştu.Daha fresh,daha modern  oldu....Artık aradığınız bütün tariflere daha kolay ulaşabileceksiniz..Blogumda keyifle dolaşabileceksiniz.Bu güzellik için  Sevgi hanıma çok teşekkürler.Ellerine,yüreğine ve emeklerine sağlık.!!Hayat paylaşınca güzel!!

Sağlıklı beslenmek için ,bugün sizlere hem sağlıklı,hem doyurucu,hemde çok lezzetli bir tarifimiz var.Malzemeleri hazırlayın,1 dakikada kahvaltınız hazır.Kahvaltımızda faydaları saymakla bitmeyen ,herkesin çok az tükettiği çok sağlıklı meyva yaban mersini[blueberry] var.Bu sağlıklı ve lezzetli meyvayı,salatalarda,keklerde,mufinlarda da kullanabilirsiniz.Bu mevyanın faydalarını okuyun ve mutfağınızdan yaban mersinini eksik etmeyin!!

MALZEMELER
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı bal
10 tane yaban mersini
YAPILIŞI
  • Yoğurdunuzu bir kaseye koyun,üzerine bal,yulaf ezmesi,keten tohumu ve yaban mersinlerini ekleyin.İşte bu kadar kolay ve çabuk!!! Kahvaltınız hazır.Hem doyurucu,hem sağlıklı,,hemde çok besleyici..
  • Eğer taze yaban mersini bulamıyorsanız,aktarlarda kurusu var ,onuda rahatlıkla kullanabilirsiniz.Metro  ,macro marketlerde tazesini bulabilirsiniz.
  • Yaban mersininin faydaları:
  • 1-Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
    2-Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.
    3-Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
    4-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
    5-Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
    6-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
    7-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
    8-Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
    9-Kan şekerini düşürür
    10-Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
    11-Kan kolesterolünü düşürür.
    12-Pektin içeriği yüksektir.
    13-Kalp krizi riskini azaltır.
    14-Gece görüş kabiliyetini artırır.
    15-HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
    16-Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
    17-Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
    18-Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
    19-Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
    20-Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
    21-Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
    22-Damar sertliği oluşumunu engeller.
    23-Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
    24-Sakinleştirici özelliği vardır.
    25-Ağız içi yaralarını iyileştirir.
    26-İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir
    27-Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.
  • Bu kadar faydayı okuduktan sonra demekki ne yapıyoruz,sağlıklı meyva yaban mersinini sofralarımızdan eksik etmiyoruz..İster taze ,ister kuru!!!
  • KAYNAK:Google
 

 

devamı »

KOLAY VİŞNE ŞURUBU

Bugün ,Nurlumutfakta nefis bir vişne şurubu pişiyor..Hem bu sıcaklarda keyifle içmek ,hem de kışın misafirlere ikram etmek için leziz bir vişne şurubu hazırlanıyor..Sizde acele edin,vişneler tezgahlarda tükenmeden,hemen bu sağlıklı ve lezzetli içeceği hazırlayın.Tarifimiz çok pratik,yapamam demeyin.!! Sağlık için,lezzet için bu doğal meyva suyunu hazırlayın..Sonrada keyifle için..!!!


MALZEMELER
1 kg.vişne
üzerini bir parmak geçecek kadar su
4 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limonsuyu
YAPILIŞI
  • Vişneleri saplarından ayıklayıp,iyice yıkayın.Genişce bir tencereye koyun,üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin.Daha sonra ocağa koyun ve vişneler iyice çatlayana kadar kaynatın.Yaklaşık 15 dakika kadar.Daha sonra altını kapatın ve vişneler içindeyken soğumasını bekleyin.
  • Soğuyunca dikkatlice suyunu başka bir tencereye süzün ve şekerini ekleyin,yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın.En son ocaktan indirmeden önce limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın[.Kıvamı nar ekşisi kıvamında olacak.]
  • Şurubunuzu soğuduktan sonra cam şişelere doldurun ve serin bir yerde saklayın.Servis edeceğiniz zaman istediğiniz tatlılığa göre su ve buzla karıştırarak ikram edin.
  • Şurubunuz eğer biraz pütürlü olsun istiyorsanız,suda kaynayan vişnelerinizi tel süzgeçten geçirip,kaynayan şurubunuza ekleyin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

RENKLİ TIRTILLAR



Renkler sizi bile cezbetti öyle değil mi??Tadı kadar, görsel açıdanda sofralarımızı renklendirecek olan bu tırtıllar,çocuklarınızı sevindirecek..Yaz tatilinde çocuklarınızın neşesi olacak..Lezzetiyle de favori kurabiyelerinizin arasına girecek..Haydi hanımlar bugün çocukları sevindiriyoruz..!!























MALZEMELER


250 gr.margarin( yumuşak)


1 su bardağı sıvı yağ


1; 5 su bardağı pudra şekeri


2 paket vanilya


1 paket kabartma tozu


1 portakal veya limon kabuğu rendesi


2 yumurta


renkli gıda boyaları


tırtıl uçlu kurabiye hunisi


aldığı kadar un(3 su bardağı kadar yumuşak bir hamur olacak)

YAPILIŞI
Margarin; pudra şekeri ve sıvı yağı iyice yoğurun.
Yumurtaları; portakal kabuğunu ve vanilyalarıda ekleyin.
Karışımı en son kabartma tozu ve azar azar un ekliyerek yoğurun.
Yumuşak bir kurabiye hamuru elde edin.
Hamurunuzu parçalara ayırın ve istediğiniz gıda boyalarıyla renklendirin.
Gıda boyalarını azar azar çay kaşığının ucuyla istediğiniz ton olana kadar koyun ve iyice yoğurun.
Hamurunuzu tırtıl uçlu kalıbı kullanarak, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine şekillendirin.Yaklaşık 30 dakika 175 derece fırında pişirin..
Tırtıl kurabiye kalıbını pasta malzemecilerinde,züzzaciyelerde veya büyük pazarlarda bulabilirsiniz..

AFİYET OLSUN..Sevgiler..
devamı »

ORMAN KEBABI

Hanımlar bugün ne pişirecem diye düşünmeyin.!!Bugünün Nurlumutfaktan lezzet önerisi,etli ve sebzeli,üstelikte çok lezzetli bir yemek olan ORMAN KEBABI.. İçinde hem et,hemde bol sebzesi olan leziz bir yemek!!Yapması çok pratik olan bu nefis yemeği hemen hazırlayın,yanınada bol şehriyeli bir pirinç pilavı pişirin ve keyifle yiyin..

MALZEMELER
500 gr.kuzu kuşbaşı
1 su bardağı bezelye
2 havuç
2 kabak
2 patates
2 kırmızı biber
1 soğan
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı kırmızıpul biber
2 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
  • Kuşbaşılarınızı yıkayıp ,tencereye koyun ve bir su bardağı su ilavesiyle,iyice pişirin.
  • Havuç,kabak,patates,soğan ve kırmızı biberleri irice küp küp doğarayın.
  • Etler suyunu çekince içine tereyağını ve doğranmış soğanı ,sarmısağı ekleyip, kavurun.Sonrada kırmızı pul biber,tuz ve karabiberini atın.Etinizi hazırladıktan sonra sırayla havuç,bezelye,kırmızıbiber,patates ve en sonda kabağı ekleyin,dikkatlice ezmeden karıştırın.[Sebzeleri birini ekleyip,beş dakika pişirdikten  sonra diğerini ekleyin.]Üzerine kekiğinide atın ve 1 çay bardağı sıcak su ekleyin,sebzeler pişene kadar pişirin.
  • Yemeğiniz, et piştikten sonra yarım saatte pişecektir.
  • Arzu ederseniz,patates,havuç ve kabakları kızartıpta yemeğin içine ekleyebilirsiniz..Ben arada öyle pişiriyorum,lezzeti dahada artıyor..
  • Bu yemeğin yanına en çok şehriyeli pirinç pilavı yakışıyor..!!!
  • AFİYET OLSUN.

devamı »

FASULYE PİYAZI

MALZEMELER
1 su bardağı iri boy kuru fasulye
1 büyük kırmızı soğan
1 demet maydanoz
1\2 demet nane
1 büyük domates
10 tane siyah zeytin
tuz,kırmızıpulbiber
3 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Fasulyelerinizi akşamdan ıslayın.Sonrada sabah süzüp ,biraz tuz attığınız suda ezmeden haşlayın.Haşlanan fasulyeleri yıkayın bir kaseye koyun üzerine sirkeyi döküp ,karıştırın ve ağızını kapatıp buzdolabında 1 saat bu ekilde sirkeyle dinlendirin.
  • Yeşil soğanları,maydanoz ,nane ve domatesleri doğrayın.,Kırmızı soğanı dörde bölüp,halka halka doğrayın.Kırmızı soğanlarınızı biraz tuzla ovun.
  • Fasulyelerinizi,domatesleri,maydanozun ve nanenin yarısını,yeşil soğanlarınızı ve kırmızı soğanlarınızı büyük bir kasede harmanlayın.
  • Daha sonra servis tabağına alın ve üzerine biraz tuz koyduğunuz limon sulu zeytinyağını gezdirin.Sonrada pul biber serpin,en üzerinede ayırdığınız maydanoz ve naneleri atın.
  • Sonrada keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN.

devamı »

İYİ BAYRAMLAR!!!!

Yarin arefe bu aksam son sahur....
Bugün mübarek Ramazan ayının son günü,AREFE!!!Sıcaklarda büyük bir sabırla tutulan orucun son günü..Koskoca bir Ramazan ayını bütün güzelliğiyle ,huzurla bitirdik.
Yarında, hayırlısıyla bütün neşesiyle BAYRAM..
Üzüntülerin,özlemlerin bir kenara bırakıldığı,kırgınlıkların kalmadığı,şeker tadında bayramlar olsun hepimize..
Bol bol el öpeceğiniz,öptüreceğiniz keyifli,mutlu,neşeli bayramlar olsun !!!
Allah ,inşallah hayırlısıyla hepimize tekrarını nasip etsin.
İYİ BAYRAMLAR.!!!!


devamı »

SARI BURMA TATLISI [BÜZME TATLI] & İYİ BAYRAMLAR


Adana`da hemen hemen bütün davetlerin ortak bir tatlısı vardır..O da kıyır kıyır,içi ceviz dolu nefis bir şerbetli tatlı olan SARI BURMA TATLISI..Bu tatlıyı hemen hemen bütün Adanalı hanımlar bilir ve  yapar.Bende bizim evde bu tatlının  ustası olan annemden öğrendiğim kadarıyla,artık davetlerimde yapmayı deniyorum..Annem kadar ince açamasamda bence güzel oluyor.Bu tatlının püf noktası hamuru ,yeterince ince açabilmek ve tereyağlı olması..Zaten gerisi piştikten sonra sonuç olarak karşınızda..İşte sizlere Adana`dan nefis bir sarı burma tarifi..Hadi hemen mutfağa,bayrama yetişecek sarı burmalar var.!!!

 
MALZEMELER
aldığı kadar un[700 gr.kadar]
2 yumurta
 1 kahve fincanı zeytinyağ
1 kahve fincanı su
1 çay kaşığı tuz
2\3 bardak süt
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1çay kaşığı karbonat
Açmak için
nişasta
İç harcı için
500 gr.dövülmüş ceviz
4 yemek kaşığı şeker
Üzeri için
250 gr.tereyağ
ŞERBETİ
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.Sonra üzerini örtün ve 1 saat dinlendirin.Daha sonrada hamurunuzu 14 bezeye ayırın.
  • Her bir bezeyi nişasta yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde tekrar açın ve üst üste koyarak biriktirin.Sonrada üzerini kapatın ve tekrar buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Hamurlarınız dinlenirken şurubunu hazırlayın,şeker ve suyu bir tencereye koyun.10 dakika kaynatın,sonrada limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.Sonrada soğumaya bırakın.
  • İçi için cevizlerinizi dövün ve şekerle karıştırın.
  • Hamurlarımız yeteri kadar dinlendi,şimdi artık teker teker açabiliriz.Her bir hamuru nişastayla açabildiğiniz kadar ince açın.[ Nişasta hamurunuzu ince açmaya yardımcı olacaktır.]Açtığınız hamurun üzerine 4-5 yemek kaşığı cevizli harçtan yayın ve hamurun bir ucundan başlıyarak hamurunuzu oklava sarın,sonrada yavaşça büzerek çıkarın ve tereyağla yağladığınız tepsiye ister uzun uzun ,ister kıvırarak koyun.
  • Bütün hamurlarınızı bu şekilde  hazırlayın.Sonrada tepsiye dizin.Tatlınız bitince tereyağını eritin ve burmalarınızın üzerine gezdirin.Sonrada 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen tatlınızı fırından alın ve sıcakken soğuk şurubu üzerine dökün.Sonrada istediğiniz boyutta keserek dilimleyin ve servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
  • BAYRAMINIZ ŞEKER TADINDA GEÇSİN!!
devamı »

KURU DOMATES SALATASI

Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere ,çok özel ve lezzetli bir salata tarifi geliyor.Bu nefis salatayı et ve tavuk yemeklerinizin yanında keyifle sunabilirsiniz.Biz çok severek yiyoruz,birde siz deneyin.



MALZEMELER
1 büyük kase kurutulmuş domates
1 çay bardağı ceviz
1 demet maydanoz
1 demet nane
10 dal yeşil soğan
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Kuru domatesleri iyice yıkayıp,bir kaç saat suya ıslayın..Daha sonra iyice süzüp,minik minik doğrayın.
  • Maydanozları,naneleri,yeşil soğanları incecik doğrayın.
  • Cevizleri bıçakla küçük küçük doğrayın.
  • Hazırladığınız malzemeleri salata kasenize alın,baharatları ve sosları ekleyip,iyice karıştırın.Sonrada keyifle et ve tavuk yemeklerinizin yanında servis edin.
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

BAYRAM BÖREKLERİ

Bayram ikramsız olamaz dedik..Önce birbirinden nefis tatlıların tariflerini hazırladık.Sonrada çay yalnız başına  içilmez,yanına börek ,çörek lazım dedik .!!!Ve Nurlumutfaktanın nefis tuzlularından oluşan tarifler hazırladık.Sizlerin beğenisine sunduk..Artık canınız hangisini çekiyorsa hemen hazırlıklara başlayın..Bayramda böreksiz ,çöreksiz kalmayın!!
En güzel,en mutlu,en keyifli  bayramlar..!!









Tariflere resimlerin altındaki isimlere tıklayarak kolayca blogdan ulaşabilirsiniz..

devamı »

BAYRAMA HANGİ TATLIYI YAPSAK???? [2013 BAYRAM TATLILARI]

Mübarek Ramazan ayı bitiyor ve bayram geliyor..Bütün evleri, bayramda misafire ne ikram yapsam  telaşı sardı..Hazırlıklar günler öncesinden başladı..Bizde Nurlumutfakta olarak sizlere yardımcı olabilmek için arşivimizdeki tatlılardan, bayrama özel  güzel bir kolaj hazırladık..Bu nefis tatlardan mutlaka bir tanesi sizin içindir...Unutmayın evde kendi ellerinizle hazırladığınız ikramlara hiç bir lezzet uymaz!!! Resimlerin altındaki isimlere tıklarsanız ,tariflere blogdan kolayca ulaşabilirsiniz.

BAYRAMINIZ ŞEKER TADINDA GEÇSİN.

İYİ BAYRAMLARRR!!!!!!

 
 
 
 
 
 


Ayrıca geçen sene hazırladığımız bayram tatlıları na buradan bakabilirsiniz.
 
 
 
 

devamı »

KADİR GECESİ

kadir gecesi resimleri

Mübarek Ramazan ayının nerdeyse sonuna geldik..Hayırlısıyla yarında mübarek Kadir gecesi..
.
Kadir gecesi,Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur'an-ı Kerim'in vahiy yoluyla İslam Peygamberi Hz.Muhammed (s.a.v) e gönderilmeye başlandığı gecedir.

Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an-ı Kerim'in doksan yedinci suresi olan beş ayetlik Kadr Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur"an"ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur"an"ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir. Kur'an-ı Kerim'in doksan yedinci suresi olan Kadr Suresi'nin okunuşu ve meali şu şekildedir.

Kadr Suresi

Bismillahirrahmanirrahim

"İnnaa enzelnâhü fî leyletil kadr.
Ve maa edrâke mâ leyletül kadr.
Leyletül kadri hayrün min elfi şehr.
Tenezzelül melâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim.
Min külli emrin selâm. Hiye hattâ matla'ıl fecr."

Meâli:

"Hakikat, biz onu (Kur'anı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selâmdır."
Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.)

Kur’ân-ı Kerîm’de medhedilen en kıymetli gecedir. Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü (bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu), bizzât Allahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir.Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır: 

"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?  Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.  O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."

Kadir gecesinde yapılması gerekenler.. Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istigfar ederek ve dua yaparak degerlendirmeliyiz.

Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazi kilmadan önce hiç degilse bes vakit kaza namazi kilmalari daha faziletlidir. Kazasi yoksa nafile kilar.

Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istigfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demistir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Bu gecenin öyle bir ani vardir ki o anda yapilan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli ani yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istigfar ile geçirmek gerekir. Bu da kisinin imanini tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azindan teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Bu, bin aydan hayirli oldugu bildirilen gecede insanlik alemini huzura kavusturmak için gerekli olan esaslar indirilmistir. Namaz, zikir, tesbih, Kur’an okumak gibi bedeni ibadetlerimiz yaninda düsünce ile ibadet olarak isimlendirdigimiz tefekkürü insanligin amaci nedir? olgun insan olma mertebesine nasil ulasabiliriz? Nasil insanliga daha iyi hizmet edip, daha çok sevgi sunabiliriz? seklindeki odak noktalari ile güçlendirelim.


Bu gece 4 rek'at Kadir gecesi namazı kılınır
1'inci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kadir suresi
2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
3'üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 kadir suresi.
4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
okunur.


Allah hepimizin dualarını kabul etsin..Hayırlı Kadir geceleri..



Googledan alıntıdır..
devamı »

KABAKLI GÜL BÖREĞİ

Nurlumutfaktanın bugünkü nefis tarifi,çok özel bir börek..Tarif defterimdeki hemen hemen en eski tariflerimden biri..Devamlı yaptığım ama bir türlü resmini çekip,tarifini veremediğim çok nefis bir börek..Böreğimiz favori sebzem olan kabakla..Ve böreklerde en çok kullandığım taze köy peyniriyle..Bu leziz ikiliyi mis kokulu dereotu süslüyor..Çok ama çok lezzetli oluyor..Benden tarif vermesi,demedi demeyin bu muhteşem böreği mutlaka deneyin..Hatta sıcak sıcak ağzınız yana yana yiyin!!!

Malzemeler
4 tane yufka
4 tane kabak
1 küçük soğan
1 demet dereotu
400 gr.tuzsuz beyaz köy peyniri[inek peyniri]
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz,karabiber,kırmızı biber
Sosu
2 yumurta
1 su bardağı süt
100 gr.erimiş tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Soğanı ,köy peynirini  ve kabakları rendeleyin.
  • Kabakları 1 çay kaşığı tuzla ovun ve sonrada suyunu iyice sıkın.
  • Rendelediğiniz kabakları,peyniri,soğanı ve ince doğranmış dereotunu genişçe bir kapta karıştırın.İçine yeteri kadar baharatlardan atın.
  • Sos malzemelerini iyice karıştırarak,sosunu hazırlayın.
  • Her bir yufkayı 4 üçgen parça olacak şekilde kesin.
  • Her parçanın geniş ucuna hazırladığınız kabaklı içten koyup,uzun sigara böreği eklinde sarın,sonrada dikkatlice yuvarlak gül şeklinde sarın.Bütün yufkalarınızı bu şekilde hazırlayın.
  • Hazırladığınız börekleri iyice yağladığınız büyük boy dikdörtgen fırın kabına dizin ve hazırladığınız sos malzemesini böreklerin üzerine gelecek şekilde dökün.Sonrada üzerini strech filmle kapatıp, buzdolabında 3-4 saat bekletin.
  • Böreğinizi pişireceğiniz zaman,buzdolabından çıkarıp 175 derece ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişirin.Pişmeye yakın son 10 dakikada üzerine kaşar rendesini serpin,kızarınca fırından çıkarın.
  • Hafif sıcaklığı gittikten sonra, keyifle servis edin.
  • Afiyet olsun..


devamı »

KIKIRDAKLI AYRANAŞI ÇORBASI

Ramazanda iftar sofrasının baştacı, çorbalardır.Her güne büyük bir heyecanla taze ve yeni bir çeşit çorba yapılır.. Bizde bugünkü çorba çeşidiniz Nurlumutfaktan olsun istedik.Çorbamız  çok besleyici,sağlıklı ve de çok lezzetli bir çorba.Üzerinde nefis kıtır kıkırdakları var..Haydi o zaman doğru mutfağa..Bugün iftara KIKIRDAKLI AYRANAŞI ÇORBASI yapıyoruz..
 
Malzemeler
2,5 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 çay fincanı erişte
2,5 su bardağı su+et suyu
tuz
SOSU
1 yemek kaşığı zeytinyağ+1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 diş sarımsak
KIKIRDAK İÇİN
1 yumurta
1 su bardağı un
tuz
3 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Öncelikle 1 yumurta,un,tuz,yağ ve suyla sert bir hamur yoğurun,biraz dinlendirin.Dinlenen hamurunuzu parçalara bölün ve uzun ince rulolar yapın.Sonrada küçük küçük kesin.Kestiğiniz hamuraları az bir yağda iyice kızartın.
  • Eriştelerinizi çorba tencerenize koyun ve 2 bardak su dökerek iyice haşlayın.[erişteyi büyük marketlerde bulabilirsiniz.]
  • Un,tuz,yumurta ve yoğurdu bir kapta iyice karıştırın,sonra içine   su ve et suyunuzuda  ekleyin.
  • Hazırladığınız yoğurtlu sosu kaynayan eriştelerinizin içine devamlı karıştırarak ekleyin.Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.Kaynayınca 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.[dikkat edin yoğurdu kestirmeyin,yoğurt karışımının içine biraz sıcak su eklerseniz,çorbanız kesilmez.]
  • Tereyağ,sıvıyağı bir tavaya koyun.Isınınca sarımsak ve naneyi ekleyin.Sonrada çorbanızın üzerine dökün.
  • Çorbanızı servis edeceğiniz zaman ,tabaklara çorba koyun üzerlerine 6-7 tane kızarttığınız kıkırdaklardan koyup servis edin.
  • Yoğurt olarak organik kaymaksız yoğurt kullanıyorum..Süzme yoğurt kıvamında oluyor.
  • AFİYET OLSUN.
 
 

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic