PERİŞAN KURABİYE [KOPUK ]

 

Hani eskiden gelen nostaljik ,lezzetini unutamadığımız kurabiyeler vardır..İşte size o kurabiyelerden biri olan ,kimilerinin perişan kurabiye,kimine görede kopuk diye adlandırılan nefis, içi çerezlerle dolu,kıyır kıyır bir kurabiye tarifi..Bu kurabiyeyinin bir özelliğide çabuk bayatlamaması..Yapımıda çok kolay,çabuçak hazır.!!Hemen hazırlayın,pişirin koyun bir kapalı kavanoza ,canınız istediği zaman yiyin,ikram edin..!!!



MALZEMELER
250 gr.yumuşak margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
250 gr. pudra şekeri
1 portakal rendesi
yarım su bardağı yerfıstığı
yarım su bardağı ceviz
1 çay bardağı kuş üzümü
10 tane kuru kayısı
aldığı kadar un
YAPILIŞI
  • Yerfıstığının kabuklarını soyun,cevizi ve kuru kayısıyı doğrayın.Kuş üzümünü biraz ıslayıp,süzün.
  • Margarin,yumurta,sıvıyağ,vanilya,kabartmatozu,portakal rendesi,pudra sekeri ve unla yumuşak bir kurabiye hamuru yoğurun.Hazırladığınız hamurun içine hazırladığınız,ceviz,fıstık,kayısı ve kuş üzümlerini ekleyip tekrar yoğurun.
  • Fırın tepsilerini fırın kağıdıyla kaplayın ve hazırladığınız kurabiye hamurundan ufak gelişi güzel parçalar koparın ve tepsiye dizin.[Kurabiyelere elinizle şekil vermeyin,sadece parça paraça koparın ve tepsiye koyun.İsmi bu yüzden kopuk.]
  • Hazrladığınız kurabiyeleri 175 derece fırında hafifce kızarana kadar pişirin.
  • Daha sonra hazırladığınız kurabiyeri keyifle ikram edin.


devamı »

SAKIZLI KURABİYE

Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere mis kokulu ,kıyır,kıyır bir kurabiye tarifi geliyor.Pişerken evinizi dolduran misler gibi sakız kokusuna hayran kalacaksınız..Bu leziz kurabiyeler çay sofranızda fırtınalar estirecek ve baş köşeye oturacak.Çayınızın yanına çok yakışacak bu mis kokulu kurabiyeye bayılacaksınız.!!!


MALZEMELER
250 gr.yumuşak tereyağlı margarin
1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı dolusu sakız reçeli
1 paket dr.öekter sakızlı muhallebi
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un[yumuşak bir hamur olacak]
üzeri için 5 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
  • Kurabiye malzemeleriyle yumuşak kıvamlı,pürüzsüz bir hamur yoğurun.Yoğurduğunuz hamuru buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Daha sonra dinlenen hamurunuzu dolaptan çıkarın ve tekrar yoğurun.Sonrada cevizden ufak yuvarlaklar halinde kurabiyeler hazırlayın ve fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.Hazırladığınız kurabiyeleri 175 derece ısıtılmış fırında 30 -35 dakika kadar pişirin.Çok kızarmasın,hafif pembeleşsin yeter.
  • Pişen kurabiyelerinizi fırından çıkarın ve üzerine bol pudra şekeri serpin.Sonrada servis tabağına alın ve ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

KARIŞIK TURŞU...

Şimdi turşu zamanı.!!!

Turşuluklar pazarda tezgahları süslüyor ve haydi gel turşu yap diye bağırıyor...Öyle güzel ve tazeler ki onları görmeden geçmek mümkün değil.Çeşit çeşit biberler,acurlar,havuçlar,lahanalar,salatalıklar.!!!Her istediğiniz sebzeden turşu kurabilirsiniz..Ama ben bugün en çok tercih edilen ve bütün evlerde hemen hemen sevilen sebzelerden oluşan bir tarif vereceğim.Turşu tarifim her zamanki gibi bana mutfağı sevdiren ,bana gelip ilk turşumu kuran ve öğreten, her yaptığı olay bir lezzet olan canım teyzemden..Tarif birebir onun tarifi,ne eksik ne fazla..En eski turşu tarifi bence.!!!Klasik ,tam kıvamında,bozulmayan ve işte turşu bu diyeceğiniz bir tarif..Haydi hanımlar herkes turşu kurabilir,çok kolay.. Şimdi turşu kurma zamanı,bu zamanı kaçırmayın ...Kışın turşusuz ev kalmasın!!!

MALZEMELER
4-5 tane 2 kiloluk cam kavanoz
1,5 kilo acur
1 kilo havuç
1,5 kilo küçük salatalık
1 kilo sarı kıl biber
250 gr.acı süs biberi
3 baş sarmısak
1 demet maydanoz
5 yemek kaşığı toz şeker[herbir kavanoza 1 yemek kaşığı]
2,5 yemek kaşığı limon tuzu[5 kavanoza bölünecek]
3 avuç nohut(kavanozlara biraz biraz atılacak)
6-7 bardak üzüm sirkesi[herbir kavanoza 1,5 su bardağı]
6 yemek kaşığı turşuluk tuz[herbir kavanoza 1,5 yemek kaşığı gibi]
şişe suyu(hazır olanlardan)
YAPILIŞI
  • Turşuluk malzemelerinizi yıkayın ve kurutun.Daha sonra acurları ve salatalıkları iğneyle yedi sekiz yerinden iğneleyin.[bu işlemi turşu suyunu içine çeksin diye yapıyoruz.]
  • Biberlerin sapını kesin ve üzerinden birazcık bıcakla kesin.Havuçları yıkayın , soyun ve iğneleyin.
  • Sarmısaklarınızı ayıklayın.
  • Her bir kavanozun altına birer yemek kaşığı şeker,biraz nohut ve biraz limon tuzu atın.Daha sonra sebzelerinizi kavanozlarınıza karışık olarak dizin.Sebzelerinizin arasına ayıkladığınız sarmısaklardan da koyun.Bütün kavanozlarınızı bu şekilde dolacak şekilde turşuluk malzemelerinizi dizin.Malzemeleriniz biraz artacaktır,sakın atmayın veya başkasına vermeyin.Yaklaşık 3 gün sonra turşu kavanozlarıızdaki malzemeleriniz iyice yerleşecek ve tursuların içinde yer boşalacaktır.Bu kalan malzemeleri üzerine yerleştireceğiz.!!
  • Daha sonra her bir kavanoza 1,5 su bardağı sirke koyun.[Kavanozun 3\1 ni dolduracak şekilde.]Sonrada üzerlerine 1.5 er dolu yemek kaşığı turşuluk tuz atın ve üzerini iyi suyla doldurun.En üzerine de biraz biraz maydanoz yerleştirin.Ve kapağını kapatın.Hazırladığınız turşu kavanozlarını güneş alacak bir yere koyun ve 2 -3 gün sararması için bekletin.3 gün sonra turşularınız sararacaktır ve kavanozun içine iyice yerleşecektir.Kapağını açın maydanozu çıkarın ve üzerine kalan turşuluk malzemelerinizden yerleştirin.Sonrada tekrar maydanozunuzu üzerine yerleştirip kapağını kapatın ve serin bir yerde muhafaza edin.Turşularınız yaklaşık 1 ay içinde tam kıvamında olacaktır.Afiyetle yiyin.
  • Turşularınızı istediğiniz malzemelerden yapabilirsiniz.[kelek,yeşil domates,karnıbahar,lahana ve diğer biberler]Ben kornişon salatalığı tek kuruyorum,diğer sebzeleri karıştırıyorum.
  • Kornişon salatalığı kurarken herşey aynı,sadece sirke miktarı yarı sirke yarı su ve üzerine hem maydanoz,hem dereotu..
  • Bu turşu eğer serin bir yerde saklarsanız,bütün kış boyunca bozulmaz.
  • Tuz kıvamı serin bir yerde saklamak için yerindedir.[Tercihen buzdolabında veya güneş görmeyen soğuk balkonlarda.]
  • Eğer acı sevmiyorsanız süs biberi kullanmayabilirsiniz,ben her turşu kavanozuna 10-15 tane koyuyorim ki hafif bir acılık ve lezzet versin diye.Süs biberini domatesli süs biberi turşusu [TARİFE BURDAN BAKABİLİRSİNİZ]olarak veya sade olarak    kuruyorum.
  • Bu tarif büyüklerimizden gelen  ve canım teyzemden birebir öğrendiğim,her zaman tam kıvamında olan garanti bir tarifdir.
  • KOLAY GELSİN..


devamı »

KREMALI ELMALI POAÇA

Şimdi elma zamanı...!!

Niğde`deki elma bahçemizden yine bir dolu taze ,mis kokulu elmalar geldi..!!Evde elma çok olunca,aklıma da ne zamandır canım çektiği  elmalı  poaçalar  geldi.Hemen bir hamur hazırladım,elmalarımı pişirip tatlandırdım ve nefis elmalı poaçalar yaptım.

Bu seferki, elmalı poaçamızın hamurunda bir değişiklik yaptım,mutfağın yeni mucize malzemelerinden olan süt kremasını hamuruma ekledim.Kremayı hamurda ilk defa lokumlu kurabiye hamurunda kulanmıştım.Çok nefis bir hamur olmuştu..Bu hamur elmalı poaçayada çok yakıştı...Dışı kıyır kıyır,içi yumuşacık mis gibi tarçın kokulu bir kurabiye oldu..Elma severler ,bu nefis poaçayı denemeden geçmeyin derim!!!


MALZEMELER
150 gr.yumuşak tereyağ
200 ml.krema [1 küçük kutu]
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un[yumuşak bir hamur olacak]
İÇ HARCI
3 adet ortaboy elma
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı sarı üzüm
YAPILIŞI
  • Hamur malzemelerinizle yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.Ve buzdolabına koyup,1 saat dinlendirin.
  • Elmaları rendeleyip,tereyağ ve şekerle pişirin.Pişen elmalarınıza,üzümü,cevizi ve tarçını ekleyip,iyice karıştırın.Sonrada soğumaya bırakın.
  • Dinlenen hamuru merdane yardımıyla 3 cm.kalınlığında açın ve ağzı büyük bir çay bardağıyla kesin.İçine elmalı harçtan biraz koyup ,d şeklinde kapayın.Bütün hamurunuzu ve iç harcınızı bu şekilde hazırlayın.Daha sonra fırın kağıdı serdiğiniz tepsilere dizin ve kurabiyelerinizin uçlarını çatal yardımıyla şekillendirin.8Hamurunuzu merdaneyle açarken tezgaha biraz un serpip,öyle açın.Hamurunuz bu şekild tezgaha yapışmadan açılacaktır.]
  • Hazırladığınız kurabiyeleri 180 derece ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin.
  • Pişen kurabiyelerinizin üzerine hafif ılıkken pudra şekeri serpin.Daha sonrada servis tabağına alıp,servis edin.
devamı »

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

Köfte ,patates ikilisini sevmeyen yoktur.!!En çokta çocuklar sever.Biz bugün Nurlumutfakta`da bu nefis ikiliyi fırında pişirdik.Fırına koymadan lezzzetine lezzet katmak için ,önce hafifce kızarttık ve üzerine nefis bir domatesli sos hazırladık.Sonrada fırınladık.Zaten nefis bir yemek olan köfte ve patates dayanılmaz bir tat oldu.Yanına sadece bir cacık ekledik ve afiyetle sunduk!!!Patatesli köfteyi birde Nurlumutfakta`nın usulü deneyin...



MALZEMELER
KÖFTE İÇİN
250 gr.dana kıyma[2 kere çekilmiş]
1 adet soğan
2 dilim tost ekmeği veya bayat ekmek
1 yumurta
biraz maydanoz
tuz,karabiber,kimyon,kırmızıpul biber
ARALARI İÇİN
4 tane ortaboy patates
4 adet yeşil biber
4 tane domates
SOSU
3 tane domates
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz,karabiber,kimyon
2 tane kesme şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kahve fincanı su
YAPILIŞI
  • Soğanınızı,ekmeğinizi ve maydanozunuzu rondodan iyice çekin.Daha sonra yumurta,kıyma,baharatlarla iyice karıştırın ve yoğurun.Sonrada hazırladığınız kıymaydan, yuvarlak köfteler hazırlayın.Köftelerinizi 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyduğunuz teflon tavada arkalı önlü biraz kızartın.
  • Patatesleri soyup,halka halka dilimleyin.Sonrada biberleri ve patatesleri kızartın.
  • 4 tane domatesi ortadan ikiye kesin ve dilimleyin.
  • Domates sos malzemelerinin hepsini rondodan çekerek karıştırın ve tavada 5 dakika pişirin.
  • Hazırladığınız malzemeleri ortaboy bir fırın kabına patates,domates,köfte,domates ve patates sıralamasıyla dizin.Bütün malzemelerinizi fırın kabınıza bu şekilde yerleştirin.Aralarına kızarmış biberleride dizin.Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve aliminyum folyoyla kapatın.,
  • 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.Son 1 dakika aliminyum folyoyu üzerinden alın ki ,yemeğiniz iyice kızarsın.
  • Pişen yemeğinizi fırından çıkarın ve sonrada yanında cacık ve pilavla servis edin.
  • Köftenizi hazırlayıp daha önceden buzluğa koyarsanız,size çok büyük kolaylık olacaktır..
  • AFİYET OLSUN.




devamı »

SUPANGLE

Bugün mutfağımız yine çocuklar için çalışıyor.!!!

Okuldan dönen çocuklarımıza tatlı bir süprizimiz var.Süprizimiz ne mi???Nefis mi nefis,bol çikolatalı leziz ev yapımı anne supanglesi..Çocuklarınız bu lezzete bayılacak.Haydi hanımlar bu kolay,bol vitaminli ve lezzetli sütlü tatlıyı hemen hazırlayın..Daha soğuyup çocuklara yetişecek!!

MALZEMELER
1 kilo +1 su bardağı süt
1 yumurta
1\2 küçük su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
2 dolu yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
50 gr.tereyağ veya margarin
80 gr.bitter çikolata
10 adet kedidili
1 çay bardağı süt+ 1 tatlı kaşığı nescafe[kedidilini ıslatmak için]
süslemek için fıstık
YAPILIŞI
  • Sütünüzün 1 kilosunu,vanilyayı  ve şekeri bir tencereye koyup ,ocağa koyun.
  • Un,nişasta,yumurta ve kakaoyu bir kasede karıştırın.Üzerine bir bardak süt ekleyerek,tekrar pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştırın.
  • Hafif ısınan sütünüze, yavaş yavaş karıştırarak unlu karışımınızı dökün.Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.Kaynamadan karıştırmayı bırakmayın,topaklanır.
  • Kaynayan kremanıza tereyağınızı ve çikolatanızı ekleyin ve kısık ateşte iyice pişirin.Pişirirken karıştırmaya devam edin.
  • Supangleyi koyacağınız kaselere, birer kedi dilini ikiye keserek kasenin altına koyun.Üzerlerine birer yemek kaşığı nescafeli sütten ekleyin.Daha sonrada pişen supanglenizden koyun.
  • Hazırladığınız supanglelerin üzerini fıstık veya fındıkla süsleyin ve buzdolabına koyun.İyice soğuduktan sonra servis edin.
  • Bu ölçüden 10 kase çıkıyor.!!!
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

KOLAY SU BÖREĞİ[YALANCI SU BÖREĞİ]

Canınız  nefis bir su böreğimi çekti?Amannn,ben su böreği yapamam demeyin!!Yapabilirsiz!!!İşte sizlere çok kolay ,pratik ve gerçek su böreğini aratmıyacak bir tarif.!!!!

Bu nefis tarifi yine tariflerine ,yemeklerine çok güvendiğim bir büyüğümden aldım..Biliyorsunuz büyüklerimizden öğrendiğimiz tarifler altın değerinde.Hiç bir yerde bulamayacağımız ,tarifler onlarda!!

Bu muhteşem börek sofranızın favori lezzetlerinin arasına girecek.Haydi hanımlar üşenmeyin,bugün akşama nefis bir börek yapıyoruz..Üstelikte kolay mı kolay..10 dakikada hazırlayın,koyun dolaba.Akşam yemeğine sıcak sıcak pişirin..


MALZEMELER
6 adet baklava yufkası
3 adet normal yufka
1 adet soda
3 yumurta
100 gr.tereyağ
300 gr.tuzsuz köy peyniri veya beyaz peynir
maydanoz
YAPILIŞI
  • Peyniri rendeleyin ve doğranmış maydanozla karıştırın.
  • Yumurtaları.iyice çırpın,içine 1 şişe sodayı ekleyin.
  • Tereyağı eritin.
  • Normal yufakaların herbirini 4 parçaya bölün.
  • Büyükboy dikdörtgen borcamı tereyağla hafifce yağlayın,altına 3 adet baklava yufkasını üst üste koyun.Aralarına hiç bir şey sürmeyeceğiz.Daha sonra üzerine 1,5 yufakayı kat kat koyun.Onun üzerine peynirli harcınızı yayın.Üzerine kalan 1,5 yufkanızı yayın.Sonrada diğer 3 baklava hamurunu üzerine koyun.Erittiğiniz tereyağını hazırladığınız böreğin üzerine dökün ve elinizle hertarafına gelecek şekilde yayın.Daha sonra böreğinizi dilimleyin ve üzerine sodalı yumurta karışımını dökün.Hazırladığınız böreğin üzerini örterek buzdolabında 3-4 saat bekletin.
  • Daha sonra kendini iyice çeken böreğinizi 175 derece fırında yaklaşık 50 dakika iyice kızarana kadar pişirin.Pişen böreğinizi bir kaç dakika beklettikten sonra dilimlerine göre kesin ve sıcak sıcak servis edin.
  • Eğer böreği daha büyük ve fazla yapmak istiyorsanız.Büyük fırın tepsisinde yapabilirsiniz,o zaman bütün malzemeyi 2 katına çıkarıp,öyle kullanın.
  • Sevgili Nergis teyzeme bu muhteşem börek tarifi için  çok teşekkürler...


devamı »

FIRINDA KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI [BABAGANNUŞ]

Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere mevsim sebzelerinden oluşan nefis bir salata tarifimiz var.Aslında salatamız klasik patlıcan salatası ,ama pişirmesi biraz farklı.!!!!

Bu sefer, salatamızın bütün malzemelerini fırında patlıcanla beraber közlüyoruz.Ve salatamızı ılık olarak sunuyoruz.Zaten çok lezzetli olan patlıcan salatası ,bu yöntemle tadına doyulmaz oluyor..Biz  babagannuşu böyle daha çok sevdik.Soğanı ve sarmısağı midemizi hiç rahatsız etmedi,sarmısak yemeyenler bile keyifle yedi.!!

Bu nefis salatayı birde siz deneyin istedik.Yapımı çok pratik,fırın pişiriyor ..Size sadece kolayca soyup ,doğraması kalıyor.Bu nefis salatayı patlıcanlar bitmeden ,mutlaka deneyin.!!!



MALZEMELER
1 kilo közlemelik patlıcan
4 domates
3 adet kırmızı biber
4 adet charliston biber
3 adet soğan
1 baş sarmısak
1\2 demet maydanoz
kırmızı pulbiber
tuz
zeytinyağ
limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI
  • İki ayrı fırın tepsisini fırın kağıdıyla kaplayın,tepsinin birine patlıcanları,diğerinede domates,biber,soğan ve sarmısakları kabuklarıyla koyun.Fırınınızı 220 derece ısıtıp,tepsileri fırına koyun ve yaklaşık 40 dakika sebzeleri közleyin.Senzeler pişerken arada bir tepsileri alt üst değiştirin.Sebzeler iyice közlenince fırını kapatın ve sebzeleri 10 dakika fırının içinde ılımaya bırakın.[Fırınınızı alt ve üst pişirecek şekilde kullanacaksınız.]
  • Pişen sebzeleri 10 dakika sonra fırından çıkarın ve sırayla kabuklarını soyun.Patlıcanları soyunca direk bir tabağa koyun ve üzerine biraz limon suyu gezdirinki kararmasın.Bütün sebzeleri  soyunca ,sebzelerinizi doğrama tahtasının üzerinde arzu ettiğiniz boyutta doğrayın ve bir karıştırma kabına alınMaydanozuda incecik kıyın ve yarısını salataya ekleyin..Sonrada ağız lezzetinize göre baharatlarla tatlandırın.En son yağını,biraz limon ve nar ekşisinide ekleyip,servis tabağınıza alın.Üzerini doğradığınız maydanozun kalanıyla  süsleyin ve ılık olarak servis edin.
  • Bu ölçüden bir kayık tabak salata çıkıyor..


devamı »

KARAMEL SOSLU İRMİK TATLISI

Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere çok kolay,ama çok lezzetli ve şık bir tatlı tarifi geliyor..Tatlımız benim en sevdiğim sütlü tatlılar katagorisinde..Yapımı çok pratik,lezzeti garanti!!Üstelikte diet sayılır:]]Tatlı krizleriniz için birebir..Hemen hazırlayın akşama ,tatlı tatlı yiyin.!!


MALZEMELER
1 kilo süt
9 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 limon rendesi
KARAMEL SOSU
1,5 yemek kaşığı nişasta +1 kahve fincanı süt
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
YAPILIŞI
  • Sütünüzü tencerenize koyun,içine irmiği,şekeri ve vanilyayı ekleyerek kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin.Koyulaşınca içine limon rendesini ekleyin ve ocaktan indirin.
  • Hazırladığınız muhallebiyi arzu ettiğimiz bir kek kalıbına veya borcama dökün.Sonrada soğuması için buzdolabına koyun.
  • Karamel sos için şeker ve tereyağı bir tencereye koyun,kısık ateşte rengi karamel rengi olana kadar pişirin.Rengi tamam olunca içine 1 bardak sütü ekleyin.Sütü eklediğinizde şeker topaklaşacaktır,merak etmeyin kaynadıkça tekrar kıvamını bulacaktır.Tekrar krema kıvamına gelince,1 kahve fincanı sütle karıştırdığınız  nişastayı içine ekleyin ve pişirin.[Nişasta kokusu geçene kadar]Daha sonra ocaktan alın ve dolapta soğuttuğunuz muhallebinin üzerine dökün.Sonrada tekrar buzdolabına koyun ve soğuyunca servis edin..


devamı »

FIRINDA DOMATES SOSLU KABAK

Kabak!!!Mutfağımdaki en çok kullanılan ve her şekle giren, çok sağlıklı sebze..İşte kabağı bugünde bol sarmısaklı ve soğanlı ,domates soslu olarak fırında pişirdik.Ortaya pişerken muhteşem kokular çıkaran nefis bir yemek çıktı.İster sade yiyin,ister yoğurtlu..Ama yapın ve yiyin..Bu sağlıklı ve hafif yemeği çok seveceksiniz.. 


MALZEMELER
5 adet kabak
3 tane domates
2 tane soğan
4 diş sarımsak
tuz,karabiber
kimyon,kırmızıpul biber
2,5 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Kabakları iyice yıkayın,sonrada halka halka dilimleyin.[Çok kalın olmasın.]
  • Domatesleri ve sarmısakları rendeleyin.İkisini bir tencereye koyun,içine biraz tuz,karabiber ve kırmızıpul biber atıp bir taşım kaynatın.
  • Soğanları soyun ,halka halka doğrayın.
  • Bir fırın kabına once soğanları dizin,üzerine domates sosunu dökün.Onun üzerinede halka halka doğradığınız kabakları yanyana dizin.Kabakların üzerine biraz tuz,bolca kimyon,karabiber ve kırmızı pulbiber atın.Onun üzerinede 2,5 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin.Ve üzerini aliminyum folyoyla kapatıp,180 derece ısıtılmış fırında önce üzeri kapalı 20 dakika ,sonrada folyoyu açarak 25 dakika kadar daha kabaklar kızarana kadar pişirin.
  • Pişen kabakğınızı fırından çıkarın,ister sıcak,ister ılık olarak servis edin.Arzuya göre sarmısaklı yoğurtlada servis edebilirsiniz.Çok yakışıyor!!!
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

Dün yine Niğde`deki güzel bahçemizden bir dolu değişik meyva ve sebzeler geldi.Canım babam bizi hiç atlamaz.Kaç yaşına gelirsen gel onların  gözünde hala çocuksun.!!!
Mis kokulu yeni mahsül elmalar,yeni yeni olmaya başlayan şeker armutları,çeşit çeşit üzümler,taze patatesler ve nefis mürdüm erikleri..Bu kadar çok mürdüm eriği olunca tabi aklıma hemen reçel yapmak geldi..Hemen yıkayıp,kuruladık ve dilimledik.Sonrada erik narin bir meyva olduğu için ezilmesin diye,değişik bir yöntemle pişirdik.Önce şerbetini kaynattık,sonra meyvalarını ekleyip biraz daha pişirdik.Ortaya muhteşem renkli ve lezzette bir reçel çıktı.Yapımı çok kolay,toplamda 45 dakika kadar.Yani hiç zor değil ve bence 1 kilodan bile olsa bu nefis lezzeti sakın kaçırmayın..Daha hala mürdüm erikleri tezgahlardayken,mutlaka deneyin.Kışın afiyetle yiyin!!!

MALZEMELER
1 kilo mürdüm eriği
2 su bardağı su
3 su bardağı şeker [750 gr.]
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Mürdüm eriklerini iyice yıkayın,kurulayın ve çekirdeklerini çıkararak istediğiniz boyutta dilimleyin.Benim eriklerim küçük olduğu için 4 parçaya böldüm.
  • Daha sonra şekerle suyu yayvan bir tencereye koyun ve göz göz oluncaya kadar kaynatın.Şekerli su göz göz olunca erikleri içine atın ve erikler suyunu ve rengini verinceye kadar pişirin.Yaklaşık 15 dakika.Eriklerin rengi çıkınca içine limon tuzunu koyun.Ve 5 dakika daha pişirin.Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Reçelinizi pişirirken üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın.Hiç köpük kalmasın.
  • Reçelimizi özellikle yayvan bir tencerede pişiriyoruz,erikler üst üste gelip ezilmesin diye.
  • Reçeliniz tam olarak soğuduktan sonra cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında muhafaza edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

NUTELLA DOLGULU ÇİKOLATALI KEK

 Okuldan  dönen çocuklarınıza  leziz bir sürpriz !!!Nefis bir kek..Kendi kakaolu,içi nutella dolu!!Bu lezzetli keke çocuklarınız bayılacak..Yapımı çok kolay,kendi olay..Haydi hanımlar doğru mutfağa,bugün çocuklarımıza sürpriz yapmaya..!!!
MALZEMELER
3 yumurta
3 dolu dolu yemek kaşığı yoğurt
170 gr.şeker[1 su bardağından 2 parmak eksik]
150 ml.sıvı yağ[1\2 su bardağı]
200 gr.un[ 1 su bardağı]
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
2 dolu yemek kaşığı kakao
 4 dolu yemek kaşığı nutella
YAPILIŞI
  • Yumurtayla şekeri iyice kabarana kadar çırpın.
  • Un,kakao,tarçın ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
  • Çırptığınız yumurtalara,sırayla çırparak vanilya,yoğurt,sıvıyağ ve en sonda unlu karışımı ekleyin.
  • Nutellayı, hafif yumuşaması için microda veya benmari usulü ısıtın.Yazın ısıtmaya gerek yok..
  • Arzu ettiğiniz kek kalıbını yağlayın,kek hamurunuzun yarısını kek kalıbının içine dökün.Üzerine yumuşattığınız nutellayı kaşıkla koyun ve kaşığın tersiyle hafifçe yayın.Üzerine kek hamurunuzun diğer yarısını dikkatlice dökün.En üstüne file badem veya fındık kırıntısı serpin.180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirin.Pişmişliğini kürdan testiyle kontrol edin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

TAZE KEKİKLİ LİMONLU TAVUK

Akşama pratik ve hafif bir yemek mi hazırlamak istiyorsunuz??İşte  sizlere nefis bir lezzet.Kolayca hazırlayın,sürün fırına,yanına sadece bir salata yeter !!İşte sizlere lezzeti bol  ve çok pratik bir yemek..

MALZEMELER
8 parça inceltilmiş  tavuk göğsü
1,5 çay kaşığı tuz
3 tane taze patates
10 dal taze kekik
1\2 limon suyu
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pul biber[acı veya tatlı]
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet fırın kabı
YAPILIŞI
  • Tavuklarınızı iyice yıkayıp süzün.Sonrada hafifçe tuzlayın.
  • Limon suyu,taze kekik,kırmızı pul biber,ezilmiş sarımsak,karabiber,kimyon,sıvıyağı bir kasede karıştırın.İçine tauzladığınız tavukları koyup,en az 1 saat bu sosda bekletin.
  • Daha sonra bu sosa dilimlenmiş patateslerinizide ekleyip,iyice karıştırın.,Hazırladığınız tavuklu patatesi,yağlanmış fırın kabınıza koyun,üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı paylaştırın,daha sonra üzerini aliminyum folyoyla örtün ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kapalı 25 dakika sonrada folyoyu açarak 10 dakika tavuklar iyice kızarana kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

AKDENİZ SOSLU BROKOLİ SALATASI

Nihayet ,tazecik yeşil yeşil sağlık dolu brokoliler tezgahlarda yerini almaya başladı..Tabi bende ,tazesini bulur bulmaz hemen aldım..Bu seferde tazecik brokolileri,nefis bir Akdeniz sosuyla tatlandırdım.Üzerinide çıtır yer fıstıklarıyla süsledim.Biz çok beğendik ve sizlerde deneyin istedik..İşte çok pratik tarifiyle, Akdeniz sosulu leziz  brokoli salatası.!!!Sağlık için bol bol taze brokoli yiyin ve yedirin!!..

MALZEMELER
1 tane büyük brokoli
2 tane domates
1 tane küçük kırmızı soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı limon
3 yemek kaşığı zeytinyağ
2 çay kaşığı tuz
1\2 çay kaşığı beyaz biber
1 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
1 kahve fincanı tuzsuz yerfıstığı+1 tatlı kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Brokolileri çiçeklerine ayırıp,yıkayın.Genişce bir tencereye su koyun,içine biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı sirke ekleyin,kaynayınca içine brokoli çiçeklerini atın ve brokolileri 3 veya 4 dakika haşlayın.Dikkat edin,hafif sert kalacak,ezilmesin.Haşlanan brokolilerinizi soğuk su kaoyduğunuz bir kaba koyun,daha sonrada hemen süzün.
  • Soğanı ,sarmışağı ve domatesi rendeleyin,içine tuz,beyazbiber,kırmızıbiber,limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  • Yerfıstıklarını ayıklayın ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağda hafifçe kavurun.
  • Brokolileriniz henüz sıcakken genişçe bir karıştırma kabına alın,üzerine sosun yarısını döküp,iyice karıştırın.Daha sonra servis yapacağınız tabağa alıp,üzerine kalan sosu ve yerfıstıklarını ekleyin.Sonrada ılıkken servis edin.
  • Salatanızın sosunu ve fıstıklarını öncedn hazırlarsanız,brokoliler haşlandığında hemen ılıkken karıştırırsınız.Böylece brokoliler sosu daha iyi çeker ve lezzetlenir.
  • AFİYET OLSUN.
  • 


devamı »

KAĞITTA TEREYAĞLI KARİDES

Karidesseverler....

Canınız karides mi çekti??

İşte size nefis ve çok pratik bir tarif..

Mis gibi tereyağlı ,sarmısaklı ,lezizi mi leziz..

Ortaya çıkan görüntüye ve lezzete bayılacaksınız..!!

Haydi, hemen doğru balıkçıya ,alın karideslerinizi .Kolayca hazırlayın,sürün fırına ...

Akşama evde ziyafet var!!!


MALZEMELER
1 kilo taze karides
2 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı beyaz şarap[isteğe bağlı]
3 diş sarmısak
tuz,karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber[acı veya tatlı]
2 yemek kaşığı sirke[karidesi haşlamak için]
2 adet fırın kağıdı
2 tane kürdan[fırın kağıdını tutturmak için]
YAPILIŞI
  • Karidesleri iyice yıkayın,2 yemek kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı tuz koyduğunuz suda 10-15 dakika haşlayın.Daha sonra süzüp,iyice yıkayın ve kabuklarını soyun.
  • 2 tane fırın kağıdını üst üste koyun,karidesleri içine koyun,3 diş ezilmiş sarmısağı tereyağıyla karıştırıp ,karidesin üzerine parça parça koyun,üzerine biraz tuz,karabiber ve kırmızı pulbiberi serpin.En son 3 yemek kaşığı şarabınızıda ekleyin.Daha sonra kağıdı dikkatlice kapatın ,kenarlarından kürdanla tutturun.
  • Hazrladığınız kağıdı fırın kabına koyun,içine 1 çay bardağı su koyup,önceden ısıtılmış 185 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
  • Pişen yemeğinizi fırından alın ve 2 -3 dakika harareti çıktıktan sonra kağıdını açın servis tabağına alın ve sıcak sıcak servis edin.
  • Taze karides bulamazsanız,donmuş karideslede yapabilirsiniz.O zaman haşlamadan,sadece yıkayın ve kağıda yerleştirin.
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

BEŞAMEL SOSLU ISPANAKLI TAVUK

En sevdiğim sebze ıspanak sonunda taze taze tezgahlarda yerini almaya başladı..Bende hemen alıp,çok lezzetli ve kolay  bir fırın yemeği hazırladım.Yemeğimizde neler mi var?? Bol sebze ,tavuk ve nefis bir beşamel sos..Hem çok kolay ,hem çok lezzetli..Haydi hanımlar mutfağa,bugün akşama nefis bir ıspanaklı tavuk yemeği yapıyoruz!!!

 
 

MALZEMELER
750 gr.tavuk göğsü
2 deste ıspanak
2 adet soğan
200  gr.mantar
1 kırmızı biber
6 diş sarımsak
tuz,karabiber,kimyon,kırmızıbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
BEŞAMEL SOS
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz,karabiber,muskat rendesi
ÜZERİ İÇİN
1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
YAPILIŞI
  • Tavukları yıkayın,jülyen şeklinde doğrayın ve limonlu suda yarım saat bekletin.Daha sonra yıkayıp ,iyice süzülmesini sağlayın.
  • Ispanakları iyice yıkayıp,doğrayın.
  • Soğanları dörde bölüp doğrayın.
  • Kırmızı biberi jülyen şeklinde doğrayın.
  • Mantarları yıkayıp,kurulayın ve ince ince dilimleyin.
  • Sarmısakları ince ince doğrayın.
  • Beşamel sos malzemeleriyle pürüzsüz bir beşamel sos pişirin.
  • Bir yemek kaşığı sıvıyağı tencereye koyun,içine önce 3 diş doğranmış sarmısağı koyun,hafif kavrulsun.Sonrada sırayla kavurarak soğan,mantar,kırmızı biber ve ıspanakları ekleyin.Hiç suyu kalmayıncaya kadar kavurun.Daha sonra ocaktan alıp,bir fırın kabınına  koyun.
  • Diğer bir tencereye yine bir kaşık sıvıyağ koyun,yağ ısınınca kalan 3 diş doğranmış sarmısağı koyun,daha sonrada tavuklarınızı ekleyin ve baharatlarınıda atarak iyice kavurun.Kavrulan tavuklarınızı fırın kabına koyduğunuz ıspanaklarınızın üzerine yayın.
  • Hazırladığınız ıspanaklı tavuğun üzerine pişirdiğiniz beşamel sosu dökün,onun üzerinede rendelenmiş kaşar peyniri koyup,ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Pişen yemeğinizi fırından çıkarıp,5 dakika beklettikten sonra dilimleyerek servis edin.
  • Baharatlara ölçü vermedim,siz kendiniz ağız lezzetinize göre ekliyebilirsiniz.!!!
  • AFİYET OLSUN..
 
devamı »

SEVGİLİ EMELCİM BENİ MİMLEMİŞ...

 Herkese kocaman bir MERHABA!!

Sevgili blogcu arkadaşım Emelcim beni mimlemiş.Bu seferki mim,yemeklerle ve pastalarla ilgili değil.Sorular biraz benle ,biraz güzellikle ilgili..İşte sizlere birazda benden bilgi.. Ve de işte süper sorular!!

1. Blogunuzun Adı ve Linki :Nurlumutfakta...http://www.Nurlumutfakta.blogspot.com
2.  Ne kadar süredir blog yazıyorsunuz  ?  25 .OCAK.2012 den beri...
3.  Kilo problemi yaşadığınız zamanlar oldu mu ?Çok kilo problemim,hiçbir zaman olmadı.Hatta bir zamanlar zayıflık problemim bile vardı.Ama şimdi kilom yaşımın ve sağlığımın gerektirdiği kadar..
 4.  Formda kalmak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz  ?Formda kalmak için aslında tam net bir şey uygulamıyorum,Allah vergisi çok iştahlı değilim!!Okul  zamanlarımda 7 sene ,profosyonel basketbol oynadım,onun yararını şimdi bile görüyorum.Ama şimdide arada elimden geldiğince yürüyüş yapmaya çalışıyorum.
.5.  Güzelliğinizle ilgili uyguladığınız düzenli bakım kürleri var mı  ?Düzenli olarak cilt kremlerimi kullanırım,cilt bakımı yaptırırım..














 6. Vazgeçemeyeceğiniz kozmetik ürünleri nelerdir ?Clinique fondötenim,Dior rimelim ve Ysl. concealerım..Bu ürünlerden asla vaz geçmem..!!Yeni çıkan ürünleri elimden geldiğince denemeye çalışırım..Galiba biraz süslüyüm:]]]


Bu güzel mimde beni etiketleyen arkadaşım Emele çok teşekkür ederim.
Arkadaşlarımın hangisini seçeceğimi bilemedim,bütün blogcu arkadaşlarımı mimliyorum..Cevaplayan arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkürler..Hepinize kocaman  sevgiler..

devamı »

ISPANAKLI,YOĞURTLU SOĞUK ÇORBA

Sonbahar yavaş yavaş hüzünlü yüzünü göstermeye başladı,Adana hariç her yer serinledi.Ama Adanamız hala sıcak.Bizde sıcak havalar bitmeden, bütün yaz keyifle yediğimiz bir çorbanın tarifini verelim istedik.Çorbamız bizim yöremizde çok sık yapılan,çok hafif ,lezzeti bol nefis bir yoğurtlu soğuk çorba.Hangi yemeğin yanına yaparsanız ona yakışacak cinsten.Yapımı çok ama çok kolay,sadece malzemeleri hazırlayın,karıştırın o kadar.Sonrada afiyetle yiyin.!!Bu nefis  ve sağlıklı çorbayı mutlaka deneyin.

 
 
MALZEMELER
500 gr.süzme yoğurt
1 büyük kase haşlanmış dövme[aşurelik buğday]
1 büyük kase haşlanmış yoğurt
2 deste ıspanak
tuz
kuru nane
zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Süzme yoğurdu 1 su bardağ suyla ve 1,5  çay kaşığı tuzla özeyip,inceltin.
  • 1 küçük bardak dövmeyi akşamdan ıslayın,ertesi sabah iyice yıkayıp ezilmeyecek şekilde haşlayın.
  • Ispanakları iyice yıkayıp,ince ince doğrayın ve üzerine kaynar su döküp,haşlanmasını sağlayın.
  • Büyük bir karıştırma kabına yoğurdu koyun,içine suyu iyice sıkılmış ıspanak,haşlanmış dövme,nohutu ekleyin ve iyice karıştırıp,buzdolabında bir saat kadar soğutun.Daha sonrada kaselere koyun,üzerine kuru nane ve biraz sızma zeytinyağı koyarak servis edin.
  • CANIM TEYZEMİN ANISINA.!!!YİNE ONUN GÜZEL TARİFLERİNDEN BİRİ!!!
  • AFİYET OLSUN.
 

devamı »

ETLİ TALAŞ BÖREĞİ

Şöyle sıcak sıcak,çıtır çıtır bol etli bir talaş böreğine kim yok diyebilir ki???İşte Nurlumutfakta`dan bugün sizlere müthiş ,bir tadanın mutlaka ikincisini isteyeceği nefis bir talaş böreği tarifi geliyor.

Tarifimiz çok kolay ve inanılmaz lezzetli.Böreğimizi ,mutfakta ki mucize malzemelerden olan milföy hamuruyla yapıyoruz.Ama esas püf noktası iç harcı ve pişirmesi!!Çok lezzetli bir iç harcımız var,tarifi birebir uygularsanız lezzetine bayılacaksınız.Tabii birde pişirirken acele yok,kısık ateşte yavaş yavaş pişecek,hamur kat kat ayrılacak.Sonrada keyifle yenecek.Yanına sadece nefis bir yeşil salata ve ayranla muhteşem bir öğün.

MALZEMELER
20 adet kare tereyağlı milföy hamuru
350 gr.küçük doğranmış dana kuşbaşı
1 kase haşlanmış bezelye
2 tane haşlanmış,küp küp doğranmış havuç
1 tatlı kaşığı kekik
tuz
karabiber
yarım çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı tereyağ
üzeri için 1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
  • Kuşbaşı etleri olabildiğince küçük doğrayın.Daha sonra tencereye koyun ve iyice pişirin.Pişen etlerinize tereyağını ekleyin,birazda beraberce pişirin.Sonrada haşlanmış bezelyelerinizi,havuçlarınızı ekleyin.Üzerine yeterince tuz,karabiber,tarçın,kekik ve kırmızı biberi ekleyip beraberce kavurun.Sonrada ocaktan alın,soğumaya bırakın.
  • İç harcınız soğuyunca ,milföy hamurlarınızı tezgahın üzerine dizin,içlerine birer yemek kaşığı etli harçtan koyup,bohça şeklinde kapatın.Sonrada yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine,birleşim yeri alta gelecek şekilde  dizin.Üzerlerine yumurta sarısından sürün.
  • Daha sonra hazırladığınız börekleri  160 dereceye ayarladığınız fırında  pişirin.İlk yarım saat 160 derecede,son yarım saat 180 derecede pişirin.Bir saate yakın pişiyor.
  • Bu böreğin püf noktası,kısık ateşte yavaş yavaş pişmesidir.Yavaş pişen milföy hamuru,kat kat ayrılarak tam kıvamında pişer,çıtır çıtır bir böreğiniz olur.
  • AFİYET OLSUN.

devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic