NUTELLALI MACARON [NUTELLA DOLGULU MACARON ]

Macaron,Macaron,Macaron..!!!!!!!

Kendi olay,lezzeti olay Fransız efsanesi..

İşte  sizlere bugün bu efsane lezzetin kolay bir tarifini vereceğim..Eğer yazılanları dikkatlice okuyup,hepsini kuralına göre yaparsanız ,çok kolaylıkla yapacağınız muhteşem bir macaron tarifi...

Ben macaronlarımı, Cumhuriyet bayramı için  kırmızı yaptım . İçine herkesin çok sevdiği nutellalı  çikolata ganaj karışımını uygun gördüm..Sonuç mu???İşte ortada ..Lezzetiyle ,rengiyle muhteşem macaronlarım oldu..Sizin niye olmasınn!!!





MALZEMELER
70 gr. yumurta akı
90 gr.badem unu
112 gr.pudra şekeri
56 gr.toz şeker
1 \4 çay kaşığı krem tartar
1 çay kaşığı sıvı kırmızı gıda boyası
İÇ HARCI
200 ml.krema
1,5 paket bitter çikolata
2 yemek kaşığı nutella
YAPILIŞI
  • Öncelikle badem ununuzla,pudra şekerinizi rondodan un gibi oluncaya kadar çekin.Çekme işlemi sırasında rondoyu açıp,malzemeyi kaşıkla bir kaç kez karıştırın.Sonrada unlu karışımınızı ince elekten geçirin.
  •  Daha sonra aklarını çırpma kabınıza koyup,düşük devirde biraz çırpın.Daha sonra krem tartarıda ekleyip mikserin devirini arttırarak çırpmaya devam edin.Çırparkende bir yandan da toz şekeri azar azar ekleyin.En sonda gıda boyanızı ekleyip,tekrar çırpın.Merenginiz yeterince katılaşıp,kabardığında merenginiz olmuş demektir,daha fazla çırpmanıza gerek yok.Merenginiz pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
  • Malzemelerimiz hazır.Şimdi macaronajı yapmaya başlıyabiliriz.Kuru malzemelerinizin yarısını merenginzin olduğu kaba boşaltın ve spatulayla köpükleri söndürmemeye çalışarak karıştırın.Daha sonrada kalan unu ekleyin ve karıştırmaya devam edin.Makaronajınız hafif akışkan ve pürüzsüz olamalıdır.
  • Evettt..Makaronajımızda hazır.Şimdi hazırladığınız makaronajı 1 cm.lik uç taktığınız sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsilere üç santim aralık bırakarak sıkın.Tüm tepsiyi bitirdikten sonrada tepsiyi tezgaha bir kaç kez kuvetlice vurun.Bu işlemi makaronların içinde hava kabarcıkları kalmasın diye yapıyoruz.Daha sonrada hazırladığınız macaronları mutfağın sakin bir köşesine koyup,yarım saat kurumaya bırakın.Parmağınızla dokunduğunuzda elinize bulaşmıyorsa kurumuş demektir.
  • Evett.Şimdi artık macaronlarınızı pişirebilirsiniz.Fırınıznızı bir kaç dakika 150 derecede ılıtın ve macaron tepsinizi fırının orta rafına koyun,sonrada 12 dakika pişirin.
  • Macaronlarınız ilk 5 dakikada yükselip etekleneceklerdir.Pişen macaronlarınızı fırından alın ve tezgahın üzerinde soğumaya bırakın.Soğuyuncada kağıttan ayırarak tabaklara koyun.
  • Nutellalı ganaj için kremayı bir sos tenceresine koyun ve kaynamaya başlayınca içine çikolataları ekleyip,ocaktan alın.Sonrada devamlı karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın.Daha sonra buzdolabına koyup,soğutun.Krema soğuyunca karışımı çırpma kabına koyun ,içine 2 kaşık nutellayı ekleyin ve miserle iyice çırpın.Kremamızda hazır.Hazırladığınız kremayı uç taktığınız sıkma torbasına koyun ve hazırladığınız macaronların arasına sıkın.Daha sonrada hazırladığınız macaronları hava almıyacak bir kaba koyun ve 1 gün buzdolabında bekletip,öyle ikram edin.

MACARON YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KURALLAR.
*Yumurta aklarınız 2 - 3 gün buzdolabında beklemiş ve hazırlamadan öncede en az 12 saat oda ısısında beklemiş olmalıdır.
*Macaronlarınızı pişireceğiniz tepsilerde,eğer varsa silikon tepsi altığı veya 2 kat fırın kağıdı olmalıdır..
*Merengi çırpacağınız kase mutlaka cam olmalı ve iyice kurulanmalıdır.
*Merengle unlu karışımı birleştireceğiniz zaman unlu karışımı en az 2 seferde merenge koyulmalıdır ve akışkan ve pürüzsüz olunacaya kadar karıştırılmalıdır. 
*Badem unu ve pudara şekeri rondodan iyice çekilmelidir ve ince bir elekten elenmelidir.
*Makaronlarınızın pişmeden önce iyice kuruması lazım,yoksa üzerleri kabuk tutmaz.
*Macaronlar fırının orta katında ,tek tepsi olarak pişmelidir.
KOLAY GELSİN..İLK DENEMEDE OLMAZSA ,ÜZÜLMEYİN.BIKMADAN TEKRAR TEKRAR DENEYİN.SONUÇ BUNA DEĞER..GÖRECEKSİNİZ..

***Bu güzel macaronları yapmamı sağlayan sevgili [ IŞILCA TATLAR]  Işıl  ablama çok teşekkürler..[Sizinkiler kadar olmasada.!!]

AFİYET OLSUN.


devamı »

ÇÖKERTME KEBABI [BODRUM KEBABI]

Altında çıtır patates,üzerinde mis gibi sarmısaklı yoğurt,onun üzerinde yumuşacık ,soslu,leziz bir bonfile !!!

EEE daha ne olsun!!!!!Tam bir lezzet şöleni.Yemede yanında yat...!

Bu yemeği sofraya koyduğunuzda ,sofranın kraliçesi olacaksınız..Çocuk büyük herkes bu yemeği yemek için yarışacak...Evet!!!Napıyoruzz??Akşam yemeğine nefis bir ÇÖKERTME KEBABI yapıyoruzzzzzzzzzzz....

MALZEMELER
6 adet patates
750  gr.julyen doğranmış bonfile
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek  kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salcası
1 soğan
tuz,karabiber,kekik
1.5 su bardağı sıcak su
ET MARİNESİ İÇİN
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı soda
2 diş rendelenmiş sarmısak
1 çay kaşığı karabiber
ÜZERİ İÇİN
500 gr.süzme yoğurt
1 diş sarmısak
doğranmış maydanoz
YAPILIŞI
  • Etlerinizi jülyen şeklinde doğrayıp,marine sosuna ıslayın ve en az 6 saat sosda marine edin.
  • Patateslerinizi soyup, kibrit çöpü şeklinde doğrayın.Sonrada tuzlu suya ıslayın .
  • Yoğurdunuzu 1 kahve fincanı suyla özeyin ve içine sarmısağınıda ekleyip ,iyice karıştırın.
  • Marine olan etlerinizi iyice süzün,Tereyağını ve zeytinyağı yayvan bir tencereye koyun,iyice ısınınca içine etleri ekleyin ve suyunu vermesine izin vermeden yüksek ısıda kavurun.Kavrulan etlerinize ince doğranmış soğanı ekleyin ve tekrar iyice kavurun.Daha sonrada salçalarını ve baharatlarını ekleyip,tekrar karıştırın.5 dakika böylece pişşinler,sonrada 1,5 bardak sıcak suyunuzu ekleyip,etlerinizi kısık ateşte , iyice pişmeye bırakın.Etleriniz pişince ve suyunu çekip yağına tekrar binince ,ocağı kapatın.[1,5 bardak sıcak su genelde yetiyor,ama etinizin pişmişliğine göre biraz daha ekliyebilirsiniz.]Etlerimiz servis için hazır.
  • Kibrit çöpü büyüklüğünde doğradığınız patatesleri sudan çıkartın ,iyice süzün ve kağıt havlunun arasında iyice kurulayın sonrada bol sıvı yağda çıtır olarak kızartın.
  • Şimdi artık bütün malzemelerimiz hazır.Genişce bir servis tabağına önce patatesleri,sonrada üzerine yoğurdunuzu koyun,onun üzerinede etlerinizi koyup,en üstüne ince kıyılmış maydanozlarınızı serpin ve hiç bekletmeden sıcak sıcak servis edin.
  • Bu yemeği hazırlarken servisi hazırladıktan hemen sonra sıcak olarak yapmaya dikkat edin,yoksa patatesleriniz yumuşar,çıtır olmaz ve yemeğiniz istediğiniz lezzette olmaz..
  • AFİYET OLSUN..




devamı »

ALACA KURABİYE[İKİ RENKLİ KURABİYE]

Hani kurabiyelerde ağızda dağılıyor diye bir terim vardır..İşte sizlere tamda öyle,ağızda dağılan ,lezzetine bayılacağınız bir kurabiye tarifi.Hem kakaolu,hem vanilyalı ,iki lezzet bir arada!!!Bu kurabiye çayınızın yanına çok yakışacak,garanti ediyorum!!!

Hamurlardan hazırladığınız topları resimdeki dörderli gruplayın ve avucunuzun içind beraberce yuvarlayarak bu şekli elde edin..

MALZEMELER
2 yumurta sarısı
125 gr. yumuşak tereyağ
1 kahve fincanından 1 parmak eksik sıvı yağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un[2 veya 2,5 su bardağı yetiyor.]
YAPILIŞI
  • Kakao hariç bütün malzemeleri kullanarak,yumuşak bir hamur yoğurun.[Unu kontrollü olarak ekleyin,çok yumuşak bir hamur olması lazım.Çünkü sonradan yarısına kakao ekliyeceğiz.]Daha sonra hamuru ikiye bölün, ve yarısına kakoyu ,öteki yarısınada biraz daha un ekleyin.Böylece iki farklı yumuşak kurabiye hamurunuz olacak.
  • Hazırladığınız hamurlardan küçük parçalar koparın[bilye büyüklüğünde] ve avucunuzun içinde yuvarlayın.Böylece her iki hamuruda  hazırlayın ve bir tepside biriktirin.Daha sonra avucunuzun içine 2 kakaolu top,2 beyaz top alın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak kurabiyelerinizi hazırlayın.Bütün topları böylece hazırlayın ve kurabiyelerinizi fırın kağıdı koyduğunuz tepsiye dizin.Önceden ısınmış 170 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.Sonrada keyifle ikram edin.
  • Bu malzemelerden 1 tepsi kurabiye çıkıyor.
  • AFİYET OLSUN..






devamı »

ZEYTİNEZMELİ PASTANE AÇMASI


Fırından çıkmış,sıcak sıcak dumanı üzerinde açmalara kim yok diyebilir ki?? Hele birde içi zeytinezmeliyse!!! Ben yok diyemiyorum.. Kendime özel olarak pişirip ,çayımın yanında keyifle yiyorum..

Sizde amann,ben yapamam demeyin!!! Bu nefis açmaları, bu tarifle  kolayca yapabilirsiniz..Hadi hanımlar üşenmeyin,evdekileri şaşırtın!!! Okuldan dönen çocuklarınızı bu yumuşacık,içi zeytinezmesi dolu sıcacık açmalarla karşılayın..

MALZEMELER
1\2  su bardağı ılık süt
1\2 su bardağı ılık su
1\2 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta[1 nin sarısı üzerine]
10 gr.toz maya [1 küçük paket]
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un[ 3 su bardağı kadar,yumuşak bir hamur olacak]
ARASI İÇİN
50 gr.erimiş soğumuş tereyağ
5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
ÜZERİ İÇİN 
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
susam,çörekotu
YAPILIŞI
  • Genişce bir karıştırma kabının içine ılık süt ve suyu koyun.İçine mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın.Daha sonrada sıvıyağ,yumurta,tuzu ekleyin ve karıştırın.Daha sonrada ununu kontrollü bir şekilde ekliyerek oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.Ve üzerini bir mutfak havlusuyla kapayarak sıcak bir yerde 30 dakika kadar mayalanması için  bekletin.
  • 30 dakika sonra mayalanan hamurunuza, biraz daha un ekliyerek tekrar yoğurun.[Unutmayın mayalı hamur diğer hamurlara göre daha yumuşak olur,elinize yapışmayacak kıvamda.]Sonrada cevizden biraz büyükçe parça olacak şekilde hamurdan bezeler koparın ve tezgahın üzerinde yuvarlak olarak açın,içine önce eritip soğuttuğunuz tereyağdan fırçayla sürün,sonrada 2 çay kaşığı dolusu zeytinezmesinden koyun ve içine sürün..Ve hamurunuzu rulo yaparak sarın.Rulo yaptığınız hamuru kendi etrafında burarak bir yuvarlak yapın,simit şekline getirin ve fırın kağıdı koyduğunuz  tepsiye aralıklı olarak dizin.Bütün hamuru bitinceye kadar böyle hazırlayın.[Açmalarınızı isterseniz biraz daha büyük yapabilirsiniz.]
  • Hazırladığınız açmalarınızın üzerine yağla karıştırdığınız yumurta sarısını sürün ve susam,çörek otu serpin.Daha sonrada tepsi mayası için 15 dakika tepside bekletin ve 170 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirin.Sonrada ister sıcak,ister ılık servis edin.
  • Açmalarınızı hazırladıktan sonra buzdolabına koyup,servis edeceğiniz zamanda pişrebilirsiniz..Sadece dolaptan çıkarın ve 20 dakika ılımasını bekleyin,yeter..
  • Arzu ederseniz sade olarak veya içi peynirlide yapabilirsiniz..
  • Bu ölçüden resimde gördüğünüz büyük boy kayık tabağı dolduracak kadar açma çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

CUMHURİYETİMİZİN 90.CI YILI KUTLU OLSUN!!!

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN..DAHA NİCE 90 SENELERE !!!


GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINI , BU UĞURDA MÜCADELE ETMİŞ TÜM ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ SAYGI,SEVGİ VE GURURLA ANIYORUZ..NİCE NİCE 90 SENELERE!!!


Cumhuriyet;yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir.Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir.Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın görevidir. !!!!!!


                                                              NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.!!! 

devamı »

KAHVELİ ÇİKOLATALI KEK

Kahveyle çikolata ayrılmaz ikili.Birbirlerine en yakışan çift.Muhteşem ikili bu seferde çay saati için hazırladığımız kekte buluştu!!!Çay masamızın favori lezzeti oldu..Sizde çikolatayla kahveyi beraber seviyorsanız,bu nefis lezzeti mutlaka deneyin..

MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı şeker
3 tatlı kaşığı nescafe 
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket doğranmış bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN 
1 paket bitter çikolata
1 paket  krema[200 ml.]
1 tatlı kaşığı nescafe
YAPILIŞI
  • 3 tatlı kaşığı nescafeyi,1 bardak ılık sütle karıştırın.
  • Un,kakao ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın.
  • 3 yumurtayı iyice çırpın,sonrada şeker ve vanilyayı ekliyerek 5 dakika daha çırpın.,Sonrada sırayla çırparak sıvıyağ,nescafeli süt ve unlu karışımı ekleyin.En sonda içine doğranmış çikolatayı ekleyin ve yağlanmış kek kalıbına kek karışımınızı koyun.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın.
  • Kekinizin üzerine dökmek için kremayı ocağa koyun,hafif kaynamaya başlayınca ocaktan alıp içine çikolatayı ve nescafeyi ekleyin ve iyice karıştırın.Soğuyup hafif koyulaşmaya başlayınca kekinizin üzerine dökün .
  • Kekimiz servise hazır..Afiyet olsun..


devamı »

MACARON TUTKUSU VE KİŞİYE ÖZEL MACARON DERSİ

Lezzet şöleni macaron!!!Bir tanesini yerken ,ikincisi için heyecanlanacağınız muhteşem lezzet!!!

Aslında çok zor gibi görünen ama püf noktaları bilinirse yapması çok kolay olan Fransızların muhteşem lezzeti macaron!!!

Defalarca evde tek başıma denediğim,deneye deneye bazen tutturduğum,bazen tutturamadığım macaronu,bu kez bu işin  ustasıyla beraber , bütün püf noktalarını öğrenerek ve yepyeni tarifleriyle denedim.Neleri yanlış,neleri doğru yaptığımı gördüm.Işılca Tatlar  blogunun sahibi sevgili Işıl hanım bana macaron hakkında bütün bildiklerini,kendine özel püf noktalarını  öğretti ve beraberce birbirinden güzel 3 lezzette macaron yaptık.

Macaronlardan ilki herkesin çok sevdiği frambuazlı macarondu.Önce beraberce makaronajı[Işıl hanımdan ilk öğrendiğim,makaron hamuruna verilen ad] hazırladık,sonrada leziz framuazlı iç harcını.Pembe pembe nefis lezzette ,mis gibi taze frambuaz kokan macaronlarımız oldu.

İkinci macaronumuz ise bana göre çok değişik,hiç tatmadığım yerfıstıklı bir çeşitti.Fırında makaronlarımız pişerken mutfağı saran yerfıstığı kokusu bile beni heyecanlandırmaya yetti.İçine koymak için ise nefis bir çikolatalı ganaj yaptık.Sonuç mükemmeldi.Her ısırıkta , yerfıstığı lezzeti ,çikolatayla birleşiyor ve ağzınızda eriyordu..Nefis di,nefisss.

Ve geldik en son çeşidimize ...Son macaronumuz nescafeliydi.İçine ise çikolata ganaj ve dulce  de lehce[süt reçeli] koyduk..Bu lezzet ise son nokta oldu!!! Kahve ve çikolata ikilisi!!! Kahvemizi sımsıcak bir sohbet ve bu nefis nescafeli macaronlar eşlik etti!!!

Nurlumutfakta işbaşında!!!Sizler için işin ustasından en güzel macaron nasıl yapılır,öğreniyor.


Nefis macaronlarımız,hazırlanıp fırına gitmeden önce  ve gittikten sonra!!!

Yerfıstıklı özel macaronlar...

Saatlerin nasıl geçip te ,akşamın nasıl olduğunu ve hiç bitmesini istemediğim bir günün sonuna geldik,benim için çok keyifli ve en önemlisi içten,sımsıcak geçen bir gündü..Hem çok güzel lezzetler öğrendim,hemde çok tatlı ,becerikli,muhteşem bir arkadaş kazandım..

Bu güzel gün,sıcak evsahipliği  ve bana kattığı değerler  için sevgili Işıl hanıma binlerce teşekkürler..

                             IŞILCA TATLAR  &   NURLUMUTFAKTA







devamı »

MAGNOLİA PUDDİNG [MAGNOLİA BREAD PUDDİNG]

Bugün Nurlumutfakta``dan sizlere çok  özel ve leziz bir pudding tarifi geliyor.Pudingimiz ,lezzetiyle  ünlü MAGNOLİA PUDDİNG.!!Yapımı çok ama çok kolay,lezzeti olay...

Puddingimizin lezzetinin ünü taa Newyork``tan ,buralara gelmiş.Ve Türkiye``de Cook Shop adlı cafelerde sunuluyor...Çok lezzetli,muzlu ve içi kıtır bisküvilerle dolu bir pudding.Bizde  Nurlumutfakta olarak bu çok sevilen ve tarifi merak edilen puddingi sizler için yorumladık ve beğeninize sunduk..

Bu puddig New York’ta Magnolia Bakery adında bir pastanede yapılıp,satılıyor...Pastane çok ünlü bir yer, Ses and the City gibi birçok dizi ve filmde yer almış.Bütün Newyorklular burayı biliyor.. Buranın çeşit çeşit cupcakeleri ve  Magnolia Bread Pudding adındaki muzlu puddingi ise çok meşhur. Yalnız orada, bu puddingi hazır puding tozundan ve  krema birleşiminden yapıyorlar.İçindede özel bir kıtır keki var.Bizde sizlere daha sağlıklı olması için ev puddingi hazırladık..Yani kendi mutfağımıza göre yorumladık..İçine cici bebe bisküvisini uygun gördük..Bence çok sağlıklı ve lezzetli bir pudding oldu..Bu nefis lezzeti gönül rahatlığıyla çocuklarınıza,bebeklerinize yedirebilirsiniz..Tabii büyüklerden kalırsa.!!!


MALZEMELER
1 kilo süt
2 yumurta sarısı
2.5 yemek kaşığı un
2.5 yemek kaşığı mısır nişastası
6 yemek kaşığı şeker
100 gr. pınar labne peynir[soğuk olacak]
1 kutu krema[200 ml.][soğuk olacak]
2 paket vanilya
1 paket cici bebe bisküvi
3 adet muz
YAPILIŞI
  1. Sütü ısıtın.
  2. Bisküvileri dövün,iyice un gibi olmayacak.Arada biraz büyük parçalar kalacak.
  3. Yumurta sarıları,un,şeker ve nişastayı bir tencereye alın ,karıştırın.Daha sonrada ılık sütü devamlı karıştırarak ekleyin ve kısık ateşte iyice pişirin.
  4. Pişen kremanıza 2 paket vanilyayı ekleyin ve ara ara karışırarak havalandırın ,soğumaya bırakın.
  5. Kremayı ve peyniri bir çırpma kabına alın ve iyice kabarana kadar karıştırın,sonrada dolaba koyun, soğusun.
  6. Soğuyan kremanıza ,çırptığınız peynirli krema karışımını ekleyin ve mixerle 5 dakika daha çırpın.İyice birbirine karışıp, beraber yumuşak bir krema olacak.
  7. Kremamız hazır.Şimdi muzları dilimleyin.Ve arzu ettiğiniz servis kabına önce biraz bisküvi kırıntısı,sonra muhallebi, onun üzerine yine bolca bisküvi ,bisküvinin üzerine dilimlenmiş muz,sonra tekrar krema ve onun üzerine bolca bisküvi koyun.Daha sonrada hazırladığınız puddingi buzdolabına koyun ve en az 4 saat soğumaya bırakın.
  8. Servis edeceğiniz zaman üzerini muzla ve arzuya göre çikolata sosla servis edin.
  9. Ben tek tek servis kapları kullandım,siz arzuya göre tek büyük bir borcamdada yapabilirsiniz.
  10. Bu ölcüden 6  veya 7 adet çıkıyor..Yada ortaboy bir borcam..
  11. AFİYET OLSUN..



devamı »

YEŞİL MERCİMEKLİ KUSKUS SALATASI

Çay sofralarınıza yepyeni,sağlıklı,besleyici ve lezzetli bir salata tarifi geliyor.Yapımı çok ama çok pratik..Sadece malzemeleri hazırlayın ve karıştırın,bu kadar..Lezzetide süper..!!Bu salata çay sofralarınıza ve  yemek sofralarınızda et yada tavuklarınızın yanına  çok yakışacak...

MALZEMELER
1 su bardağı kuskus
1 su bardağ yeşil mercimek
1 demet dereotu
1 küçük kase minik doğranmış kornişon turşusu
8 dal yeşil soğan
1\2 demet yeşil nane
1\2 demet maydanoz
1 diş sarmısak
SOSU
1 limon suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1\2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI
  • Kuskusu ve yeşil mecimeği bol suda ayrı ayrı tencerelerde ezilmeyecek kıvamda haşlayın.Sonrada haşlanan mercimek ve kuskusunuzu soğuk suda iyice yıkayın ve süzekte iyice süzülmesini sağlayın.
  • Dereotunu,yesil soğanı,nane ve maydanozu incecik doğrayın.,
  • Sarmısağı rendeleyin.
  • Sos malzemelerini iyice karıştırarak sosu hazırlayın.,
  • Geniş bir kasede kuskus,yeşl mercimek,yeşillikler,turşu ve sosu iyice karıştırın.
  • Sonrada servis kasenize koyup keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

NARLI ISPANAK SALATASI

Nar mevsimi başladı..Tazecik ıspanaklarda tezgahlarda...EEE bizde bu tazecik sebze ve meyvadan ne mi yaptık?Bu muhteşem ikiliden muhteşem bir salata hazırladık..!!

Hem çok sağlıklı,hem de çok lezzetli bir salatamız oldu..Bu sağlık dolu ,leziz salatayı kışın sofralarınızdan eksik etmeyin...

MALZEMELER
2 deste ıspanak
1 kase ayıklanmış nar
1 kase ceviz+ 1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet kırmızı biber
SOSU
2 yemek kaşığı balsamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 limon suyu
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
YAPILIŞI
  • Ispanakları iyice yıkayın ve kurutun.Sonrada saplarından ayırın ve irice doğrayın.
  • Kırmızı biberleri jülyen eklinde doğrayın.
  • Cevizi 1 yemek kaşığı zeytinyağında hafifce kavurun.
  • Sos malzemeleriyle sosu hazırlayın.
  • Geniş bi kasede doğranmış ıspanakları,kırmızı biberleri , cevizleri,narın yarısını ve sosu  karıştırın.
  • Daha sonra salatanızı servis tabağınıza alın,üzerine narın geri kalanını serpin ve servis edin.
  • Salata malzemelerinizi hazırlayın ve servis edeceğiniz zaman karıştırın ki salatanız taze taze ve ıspanaklar ölmeden servis edebilesiniz.
  • Afiyet olsun.


devamı »

ERİŞTELİ YOĞURTLU ÇORBA

Kışın,soğuk havaların vazgeçilmez tadıdır çorbalar..!!

Birde hava yağmurluysa,işte o zaman tamda zamanıdır çorbanın..

İşte size içinizi ısıtacak,besleyici,nefis ve yapımı çok kolay bir çorba...

Hemen pişirin,bu soğuk ve yağmurlu havada içiniz ısınsın.!!!

MALZEMELER
1 su bardağı süzme yoğurt
4 yemek kaşığı küçük kare erişte
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 bardak su
3 bardak et suyu
tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı kuru nane
YAPILIŞI
  • 3 bardak et suyuna 4 dolu dolu yemek kaşığı erişteyi ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Büyük bir kaseye yoğurt,un ,tuz ve yumurta sarısını koyup,2 su bardağı suyla iyice karıştırın.
  • Yoğurtlu karışımı kaynayan çorba suyundan 3-4 kaşık sıcak su ekleyin ve ılıtın.Daha sonrada ılıyan yoğurtlu karışımı kaynayan çorba suyuna  yavaş yavaş devamlı karıştırarak ekleyin.İyice kaynayana kadar karıştırmaya devam edin,sonrada haşlanmış nohutları ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. .Sonrada ocaktan alın.
  • 1 yemek tereyağını bir tavada eritin,eriyince içine 1 diş ezilmiş sarmısağı ekleyin ve hafifce kavurun,sonrada kuru naneyi ekleyin.Sonrada pişen çorbanızın üzerine ekleyin ve çorbanızı sıcak sıcak servis edin.
  • Erişteyi marketlerden temin edebilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

NURLUMUTFAKTA`DAN BAYRAM LEZZETLERİ

Bugün arefe,yarın da kurban bayramı.!!!

Bütün evlerde bayram telaşı ve hazırlıkları günler öncesinden  başladı..Tatlılar,çikolatalar,pastalar,kekler,börekler,ev yapımı tazecik içecekler ,daha neler neler hazırlanıyor...En güzel bayram ziyaretleri yapılacak,büyüklerin elleri öpülecek,gönüller alınacak,sevgi, saygı dolu ,keyifli,eğlenceli bir bayram olacak..Yemekler yenecek,keyifli sofralar hazırlanacak,hep beraber oturulup kalkılacak...!!!

Kurban bayramında sofralarda yemekler ,genellikle et ağırlıklı oluyor..Sofralar daha özel hazırlanıyor,daha özel et yemekleri pişiyor ve ikram ediliyor..Tabi bu et yemeklerinin sonrası tatlısız olmuyor..Sonrada leziz çay sofraları hazırlanıyor..Bayram demek geleneklerimizde izzet,ikram  demek,misafir demek..... Bizim de  sizlere Nurlumutfakta`nın mutfağından ,  bu izzet ve ikram şöleni için  lezzetli önerilerimiz var...Bu nefis lezzetlere mutlaka bir göz atın, biri mutlaka sizin içindir...!!

En güzel,en tatlı,en leziz,en mutlu ,en keyifli,en huzurlu bayramlarrrrr....


ISPANAKLI BAKLAVA BÖREK,,TEPSİDE KOLAY BİBERLİ EKMEK ,KARAMELLİ TARTÖLETLER ,,NESCAFELİ KREM KARAMEL

BAYRAM TATLILARI 2012 ,BAYRAM BÖREKLERİ ,BAYRAM TATLILARI 2013 ...Bu lezzetlerimizede göz atmadan mutfağa girmeyin.!!!!

***Bu lezzetlerin tariflerine ,yazılara tıklıyarak ulaşabilirsiniz..




devamı »

ÇİKOLATALI ELMAS KURABİYE

Bayramda çayınızın yanına, bu nefis bol çikolatalı kurabiyeler çok yakışacak.Yapması çok ama çok kolay,lezzeti olay bu kurabiyeleri hemen yapın..Bayramda keyifle misafirlerinize ikram edin..

MALZEMELER
250 gr.yumuşak tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 kahve fincanı sıvıyağ,
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı kabarma tozu
2,5 su bardağı kadar un[daha fazlada alabilir,yumuşak olacak]
Üzeri İçin
1 çay bardağı toz şeker
1 paket sütlü çikolata
YAPILIŞI
  • Tereyağ,şeker ve sıvıyağı iyice karıştırın.Daha sonra içine sırayla yumurta sarısı,vanilya,kakao,kabartma tozu ve alabildiği kadar unu ekleyip iyice yoğurun.Hamurumuz kulak  memesi yumuşaklığında olacak.
  • Hazırladığınız kurabiye hamurundan ufak parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayıp,sonrada kenarlarını kaseye koyduğunuz toz şekere bulayın ve fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Sonrada parmağınızın ucuyla tam ortalarına basıp çukurlaştırın.Kurabiyeleriniz tamamlanınca tepsiyle buzdolabına koyup,yarım saat soğutun ve sonrada 170 derece ısıtılmış fırında pişirin.20 dakika kadar.
  • Kurabiyeleriniz hafif sertleştiğinde fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.Onlar soğurken 1 paket çikolatayı benmari usulu eritin,sonrada eriyen çikolatadan birer çay kaşığı kadar kurabiyelerin ortasındaki çukura dikkatlice doldurun.Sonrada donması için tepsiyle beraber serin bir yerde bekletin.
  • Çikolatası donan kurabiyelerinizi,servis tabağınıza alıp,keyifle çayınızın yanında ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

TUZLU PASTANE ÇUBUĞU

Pastanelere gidince ,gözümüze hemen kasanın önünde duran paket paket tuzlu çubuklar ilişir..Hemen hemen hepimiz birer paket alırız ve evde çayımızın yanında keyifle,kıtır kıtır yeriz.

İşte bu leziz çubukları aynı pastanedeki lezzette yapmak ,bu pratik tarifle çok kolay...Hemen hazırlayın hamurunuzu, tuzlu kıtır çubuklarınızı keyifle taze taze evde kolayca siz yapın.!!!

MALZEMELER
250 gr.yumuşak tereyağ
50 ml.su
2 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
suam,çörekotu
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın.Daha sonrada dolaba koyun,bir kaç saat dinlensin.
  • Dinlenen hamurunuzu dolaptan alın ve incecik rulolar hazırlayın.Sonrada bıcakla kesin ve fırın kağıdı serdiğiniz tepsilere dizin.,Üzerlerine yumurta sarısıyla  yağı iyice karıştırıp sürün ve fırçayla sürün.Sonrada susam ve çörek otu serpin.,
  • Hazırladığınız çubukları 180 derece ısıtılmış fırında ,iyice kızarana kadar pişirin.
  • Sonrada pişen çubuklarınızı keyifle servis edin.
  • Çubuklarınızı ağzı kapalı bir kavanozda bayatlamadan muhafaza edebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

KREMALI BROKOLİ ÇORBASI

Kış soğuk yüzünü gösterdi,bizde içimizi ısıtacak sıcak yemekleri tercih ediyoruz..Tabiki bu yemeklerin başında da çorbalar geliyor..Bizde Nurlumutfakta`da hergün değişik bir çorba yapmaya gayret ediyoruz...Bu çorbaların biride, çok sağlıklı ve lezzetli  olan brokoli çorbası..Çorbamız bol sütlü,sebzeli  ve kremalı..Brokolinin çok bol ve tazecik olduğu kış döneminde bol bol bu nefis çorbayı yapın..

****Ayrıca ,bütün doktorların ve uzmanların ortak bir çağrısı var.Sağlığınız için kışın bol bol taze brokoli yiyin..!!!!



MALZEMELER
500 gr.brokoli
1 yemek kaşığı limon suyu
1 soğan
1 patates
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı et suyu
3,5 bardak su
1 yemek kaşığı tereyağ
100 gr.krema
tuz,beyaz karabiber
YAPILIŞI
  • Sebzeleri doğrayıp,3 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı limon suyu ilavesiyle iyice haşlayın.
  • Daha sonra suyunu süzüp,sebzeleri ayrı bir kaba ,suyunu ayrı bir kaba koyun.
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,1 yemek kaşığı un ve 1 bardak sütle bir meyane hazırlayın.Hazırladığınız meyanenin içine et suyu ve sebze suyunun yarısını koyup,iyice karıştırın ve kaynamaya bırakın.
  • Haşlanan sebzelerinize sebze suyunun yarısını ekleyip ,el blendrendan çekin.Sonrada kaynayan çorba suyunuzun içine devamlı karıştırrarak ekleyin.5 dakika kadar beraber pişirdikten sonra içine 100 gr. krema ve baharatlarını ekleyip,çorbanın altını kapatın.
  • Daha sonrada kızarmış ekmekle servis edin.
  • Çorbamız hafif kıvamlı bir çorba olacaktır.Kıvamını daha ince isterseniz,biraz sebze suyu veya süt ekliyebilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

KÖRİ SOSLU MANTARLI TAVUK

Akşama özel ama kolay bir yemek mi yapmak istiyorsunuz???İşte sizlere nefis bir tarif..Körili,kremalı ,içinde leziz mantarlar olan lezzetli bir tavuk yemeği..Üstelikte çok pratik..Yanına mısırlı bir pirinç pilavıyla,muhteşem bir öğün..

Haydi hanımlar doğru mutfağa ,akşama yemeğe nefis bir körili tavuk yapıyoruz..

MALZEMELER
500 gr.tavuk göğsü
1 büyük kase doğranmış mantar
2 diş sarmısak
1 orta boy soğan
1 paket krema[200 ml.]
1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
tuz
karabiber
1 tatlı kaşığı köri
YAPILIŞI
  • Tavukları jülyen şeklinde doğrayın ve iyice yıkadıktan sonra limonlu suda 15 dakika bekletin.Sonrada iyice yıkayıp süzün.
  • Mantarları ,sarmısakları ve soğanı doğrayın.
  • Tereyağını yayvan bir tencereye koyun,eriyince içine önce sarmısakları sonrada tavukları atın ve iyice kavurun.Kavrulan tavuklarınızın içine soğanları atın ve beraberce tekrar kavurun.Sonrada mantarları ekleyip tekrar suyunu çekene kadar kavurun.İyice suyunu çekince üzerine baharatlarını atın,sonrada kremayı ekleyip ,5 dakika daha pişirin.
  • Tavuğumuz hazır,yanına mısırlı pilavla sıcak sıcak servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

YOĞURTLU BROKOLİ SALATASI

Bugün yine sizlere çok sağlıklı ve çok pratik bir salata tarifimiz var..Salatamızın baş malzemesi çok sağlıklı  ve faydalı bir sebze olan brokoli..Kalorisi nerdeyse 0 olan bu sağlık dolu salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin..Sağlık için,lezzet için brokoli yiyin.!!

BROKOLİNİN FAYDALARI
* Brokol, Kemik erimesine, meme, prostat, bağırsak, akciğer kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.
* Avitamini, C vitamini, D vitamini, K vitamini, E vitamini, demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir.
* İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Göğüs kanseri riskini azaltan “indo” adlı etken madde içerir. İndol, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engeller.
* Kansere karşı savaşan bir çok etken maddeyi yapısında bulundurmaktadır. Bedeni kanser tehlikesine karşı korur.
* Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt hastalığına yakalanma gibi riskleri en aza indirger.
* Prostat kanseri riskini azaltmaktadır.
* Bağırsak kanserini önleyici niteliktedir.
* Kadınlarda meme kanserini önleyici niteliktedir.
* Antioksidan etkiye sahiptir.
* Vücudun hormon dengesini ayarlamaya yardımcı olmaktadır.
*100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyledir: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...

MALZEMELER
1 adet ortaboy brokoli
10 adet kuru domates
1 küçük kutu konserve mısır
1 adet kırmızı biber
1 kase süzme yoğurt
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
YAPILIŞI
  • Brokolileri ayıklatın ve çiçeklerine ayırın.Sonrada ço az limon sıktığınız kaynar suya atın ve 4 veya 5 dakika kadar haşlayın ve soğuk sudan geçirin.Sonrada süzeğe koyun,iyice süzülsünler..
  • Yoğurdu çok az suyla özeyin,içine 2 diş sarmısak ve biraz tuz atın.
  • Kuru domatesleri ve kırmızı biberleri  doğrayın,,sonrada bir kaseye koyun,üzerine mısırları,kuru nane,tuz,kırmızı pul biber ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın.
  • Daha sonra brokolileri ve mısırlı karışımıznızı karıştırıp,salata kasenize koyun.Servis edeceğiniz zaman üzerine sarmısaklı yoğurdu döküp servis edin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

YILIN İLK ÇAY MASASI

Evettt,yılın misafir sezonunu açmış bulunuyorum...!!!Bu yılın ilk misafirleri ,yine çok sevdiğim arkadaşlarımdan oluşan küçük bir gruptu..Büyük bir keyifle hazırlıklar yapıldı.Hafif,uyumlu ve sağlıklı bir menü olmasına dikkat edildi..Sonunda da  keyifle yenildi ve içildi..

Soframda her zamanki gibi salatalar ön plandaydı..Daha sağlıklı olması için,az hamur işi ,çok sebze..!!

Tabiki sonrada bir tatlı ziyafeti..Ama tatlıda kısmında ne kadarda istesem kısıntı yapamıyorum..  Bence her sofrada mutlaka bir tatlı finali olmalı..!!Tatlılar birazcıkta olsa,günün ödülü olmalı..

Soframızda neler mi vardı???      

Nefis ve pratik bir mantı.. KOZA MANTI          

Narlı,ıspanak salatası..                  

Kuru domateslı yeşil salata..    

Yeşil mercimekli kuskus salatası..

Beşamel soslu cevizli kabak..

Pastane usulu tuzlu çubuk..

Vee domatesli süs biberi turşusu ..

Tatlı köşemizde de,

Muzlu milföy pastası ,mezekili bezeler,çikolatalı elmas kurabiye vardı..




devamı »

KOZA MANTI


Bugün Nurlumutfakta`dan sizlere misafir sofralarınızda zevkle ikram edeceğiniz çocuk ,büyük herkesin çok beğenerek yiyeceği bir lezzetin tarifini sunuyoruz..

Tarifi sevgili blogger arkadaşım Mutfak ve tatlar dan öğrendim...[Emeğine sayğı duyduğumdan,tarif için ilk önce ona teşekkürler..]Sadece onun tarifininden farklı  sosunu bizim usul yaptım.Bugün ,hemen misafirlerime bu nefis mantıyı hazırladım ve sundum..Tek kelimeyle bayıldılar..Çıtır çıtır nefis bir lezzet oldu..Aslında bu tarif çoğumuzun sosyete mantısı diye bildiği mantıya çok benziyor..Ama şekil itibariyle daha farklı ve içindeki kıymayı pişirmeden çiğden kullanıyoruz. Sunumu çok şık,daha çıtır çıtır ve lezzetli bu mantıyı çay sofralarınızda mutlaka deneyin.Çok ama çok seveceksiniz ve sevecekler....


MALZEMELER
4 tane yufka
300 gr.kyma
1 adet soğan
tuz,karabiber,kırmızıpul biber
ÜZERİ İÇİN
2 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarmısak
SOSU
3 domates
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber şalçası
tuz,2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
YAPILIŞI
  • Kıymanızın içine soğanınızı rendeleyin,baharatlarını atın ve iyice yoğurun.
  • Yufkaları sigara böreği saracakmış gibi üçgen şekilde,kesebildiğimiz kadar küçük keselim.[Ne kadar küçük sararsanız ,o kadar güzel ve çıtır olur..
  • Hazırladığımız yufkaların geniş ucuna kıymamızdan koyalım ve sıkıca saralım,ucunu suyla ıslatıp kapatalım.Bütün yufkalarımız bitene kadar bu işlemi yapalım.
  • Domatesi rendeleyelim,ve yağda  kavuralım.Kavrulurken içine salçamızı,sarmısağımızı ve baharatlarımızı ekleyelim.5 dakika kadar pişridikten sonra sosumuz hazır.
  • Yoğurdumuzu  biraz suyla özeyelim,içine rendelenmiş 1 diş asrmısak ve biraz tuz ekleyelim.
  • Hazırladığınız mantıları bol yağda iyice kızartalım.Genişce bir servis tabağına alalım,üzerine yoğurdu ve sıcak domates sosunu döküp sıcak sıcak servis edelim.,
  • Mantılarımızı servis yapacağımız zaman kızartıp,yoğurtlarsak yumuşamadan kıtır kıtır servis edebiliriz..
  • Mantılarınızı önceden sarıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.Arzu ettiğiniz zaman elinizin altında hazır durur.
  • Bu ölçüden büyük bir servis tabağı mantı çıkıyor..
  • Siz arzu ettiğiniz ölçüde yapabilirsiniz,bence sarın atın buzluğa,lazım olduğu kadar çıkartın ve anında yapın..
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

ÇİKOLATALI MUFFİN

Bugün kendinize bir güzellik yapın...!!!Ve kendiniz için ,her lokmada damağınızda müthiş bir çikolata tadı bırakacak olan bu nefis muffinlardan pişirin..Bu çikolatalı muffinlar size tattığınız bütün diğer çikolatalı muffinları unutturacak.!!Kalbinizde ve midenizde baş köşeye oturacak..

Gününüz çikolata tadında geçsin..



MALZEMELER
2 yumurta
2 paket bitter çikolata[160 gr.]
70 gr.esmer şeker
70 gr.beyaz şeker
80 gr.tereyağ
110 gr.un
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
KREMASI
200 gr. krema
1 paket bitter çikolata
YAPILIŞI
  • Bitter çikolata ve tereyağı benmari usulu eritin.Eriyen çikolatalı karışıma şekerlerinizi ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
  • Yumurtaları  vanilyayla  iyice kabarana kadar çırpın,daha sonra içine çikolatalı karışımı ve portakal rendesini ekleyin.Daha sonrada un ve kabartma tozunu ekleyin.
  • Muffin kağıtlarını yağlayıp,muffin tepsisine yerleştirin ve kağıtların içine hazırladığınız muffin hamurundan kağıtların 4\3 nü dolduracak şekilde doldurun..Daha sonrada 170 derece ıstılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • Kreması için 200 ml.kremayı ısıtın ve içine çikolatayı koyup,eritin.İyice karıştırıp erittikten sonra dolaba koyup iyice soğutun.Soğuyuncada dolaptan alıp mixerle iyice çırpın.Kremanız hazır.
  • Pişen muffinlarınızı fırından çıkarın ve soğutun.Soğuyunca kağıtlarını çıkarın ve hazırladığınız kremadan üzerlerine sıkın.Sonrada servis edin.
  • Bu ölçüden tam 12 muffin çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN..
KAYNAK:Martha Stewart Cup Cakes

devamı »

ZEYTİNEZMELİ PUF POAÇA(Kolay Mayali Poaca)

Çayınızın yanına şöyle,yumuşacık ,puf puf bir poaça eşlik etsin istermisiniz??

İşte sizlere nefis bir tarif.Yapımı çok kolay,sadece malzemeleri karıştırın,koyun bir tarafa kendi kendine mayalansın.Sonrada 10 dakikada hazırlayın ve sürün fırına.25 dakika sonra sıcacık poaçalarınız hazır.Ben zeytinezmesini çok sevdiğim için,zeytinezmeli hazırladım..Ama sizin canınız neli çekiyorsa,içine onu koyun.İster peynir,ister kıyma,istersenizde patates..Neli olursa olsun,bence üşenmeyin hemen mayalayın hamuru...Çay saatine yetiştirin poaçaları!!!


Bu malzemelerden 1 büyük fırın tepsisi poaça çıkıyor,ama siz yokk,bize yetmez diyorsanız ölçüyü 2 katına çıkarın.!!![bizede yetmedi..]


MALZEMELER
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sulu yoğurt
3 yemek kaşığı sıcak su
1 yumurta
5 kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 küçük paket toz maya
2 su bardağı un[çok yumuşak bir hamur olacak,elinize hafif yapışmayacak kıvamda]
İÇİ İÇİN
zeytinezmesi
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
susam
YAPILIŞI
  • Bütün malzemelerle oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.[Hamurun kıvamı oldukça yumuşak olacak,sadece eline yapışmıyacak kıvamda..Unu fazla olursa kabarmaz..]Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün ve 40 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Hamurunuz mayalanınca ,hafifce yoğurun.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlak olarak açın,içine 2 çay kaşığı kadar zeytinezmesi koyun ve kapatın.Hafifce yuvarlayın.Daha sonrada yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun.
  • Hazırladığınız poaçaların üzerine yumurta sarısı sürün,susam ekeleyin ve 10 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekleyin.
  • Daha sonrada hazırladığınız poaçaları hafif ısınmış 155 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.Üzeri hafif kızarınca fırının ısısını 170 dereceye çıkarın öyle pişşin.
  • Pişen poaçalarınızı hafif ılıdıktan sonra keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN.




devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic