ELMALI BADEMLİ TURTA




MALZEMLER
Tart Hamuru
150 gr.yumuşak tereyağ
5 çorba kaşığı toz şeker
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı süt
1 vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un[yumuşak bir hamur olacak]
Bademli Harç
2,5 çay bardağı ince dövülmüş badem
2 yumurta
125 gr.yumuşak margarin
1 çay bardğı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
Üzeri ve Arası için
1 çay bardağı file badem
6 tane büyük elma
3 yemek kaşığı esmer şeker
2 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı bal
YAPILIŞI
  • Öncelikle tart hamuru malzemelerimizle pürüzsüz ve kulak memesi yumuşaklığınd bir hamur yoğurun.Sonrada hamuru buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • Daha sonra iç harcı için,margarin ve şekeri mikserle iyice çırpın,çırparken içine sırayla önce yumurtaları,vanilyayı,bademi ve unu ekleyin.Bademli iç harcınız hazır.
  • Elmalarınızı soyun ve ince ince dilimleyin.Sonrada geniş bir kapta esmer şeker ve tarçınla iyice karıştırın.
  • 26 veya 28 cm.lik tart kalıbınızı hafifce yağlayın.Dinlenen tart hamurunuzu merdaneyle kalıbınızın boyuna göre açın ve elinizle iyice yerleştirin.Daha sonra üzerine elmalarınzın yarısını yerleştirin.Elmaların üzerinede hazırladığınız bademli harcı yayın ve iyice düzleyin.Bademli harcın üzerinede doğradığınız elmaların diğer yarısını  düzgünce dizin.Elmaların üzerine file bademlerinizi serpin ve hazırladığınız turtayı 175 derece ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişirin.Pişmişliğini kürdan testi yaparak kontrol edin,kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Daha sonra pişen turtanızı,fırından çıkarın ve soğuduktan sonrada kalıptan çıkarın.Sonrada balınızı hafifce ısıtın ve yumurta fırçasıyla üzerine sürün.
  • Turtamız hazır,keyifle servis edebilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN.





devamı »

ÇITIR KARNIBAHAR [SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI][KARNIBAHAR PANE]

Bugün kendimize bir güzellik yapıp,kışın en güzel sebzelerinden olan karnıbahardan , çıtır çıtır bir kızartma yaptık.Yanına da nefis bir yoğurtlu sos hazırladık..

Çıtır karnıbaharlarımızı bu nefis sosa batıra batıra yedik..Biz çok sevdik,bir de siz deneyin istedik.!!!


MALZEMELER
                                                      1 ortaboy karnıbahar                                                            
2 yumurta
1 şişe soda
1 yemek kaşığı sirke
6-7  yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
HAŞLAMAK İÇİN
3 yemek kaşığı süt
su
tuz
SOSU
1 kase süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tahin
1 diş sarmısak
tuz,nane,kırmızıbiber
YAPILIŞI
  • Karnıbaharları küçük çiçeklere ayırıp,iyice yıkayın.Daha sonrada 3 yemek kaşığı süt ve biraz tuz attığınız suda dirice haşlayın.[5-6 dakika,fazla haşlarsanız erir.]
  • Yumurta,tuz,karabiber,un,kabartmatozu,sıvıyağ ve 1 şişe sodayla bir sos hazırlayın.Boza kıvamında olacak.
  • Haşladığınız karnıbaharları süzüp,soğuk sudan geçirin ve iyice süzün.Daha sonrada hazırladığınız sosun içine iyice batırın,sos her tarafına bulansın ve sonrada kızgın bol yağda iyice kızarana kadar kızartın.[Sos karnıbaharların üzerinde kalacak,akmayacak.Kıvamı ona göre hazırlayın.]Kızarttığınız karnıbaharları bir kağıt havlunun üzerine alın ve yağını böylece iyice süzün.
  • Yoğurt,sarmısak,tahin ve baharatları karıştırarak sos hazırlayın.Ve kızarttığınız karnıbaharları bu sosla beraber servis edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

LİMONLU KEK

Çayınızın yanına yumuşacık,mis  kokulu nefis bir kek tarifi !!!

Limonun en bol olduğu kış mevsiminde bu nefis keki mutlaka deneyin.

Mis gibi limon kokusuyla ve ağızda eriyen lezzetiyle çok beğeneceksiniz..

MALZEMELER
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı yoğurt
250 gr.yumuşak tereyağ veya margarin
3 tane limon rendesi
1\2 limon suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
6 kahve fincanı un
Üzeri için
1\2 limon suyu
5 dolu tatlı kaşığı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI
  • Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.
  • Beyazlarını 1 fincan şeker ve bir tutam tuzla iyice kabarana kadar çırpın.
  • Başka bir karıştırma kabında yumuşak tereyağ ve kalan şekeri iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.Daha sonra içine sırayla yumurta sarılarını,vanilyayı,yoğurdu,limon suyunu ve kabuklarını,en sonda elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyin.Sonrada bu karışıma çırptığınız yumurta beyazını ekleyin ve bir spatula yardımıyla iyice birbirine özleşene kadar karıştırın.[Tabii yumurta beyazları sönmeden.]
  • Hazırladığınız kek karışımını yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza koyup,170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın,kekiniz, iyice soğunuktan sonra kalıptan çıkarın.[soğuması önemli.]
  • Limon suyu ve pudra şekerini iyice karıştırıp,özleştirin.Hazırladığınız sosu kekinizin üzerine kaşık kaşık dökün ve üzerini  rendelenmiş limon kabuklarıyla süsleyin.
  • Daha sonra limonlu kekinizi keyifle servis edin.
  • Kek malzemelerinizin oda sıcaklığında olamasına dikkat edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

KOLAY PANCAKE

Pancake !!!!

Kahvaltının vazgeçilmezi !!

Çocukların en sevdiği!!

En güzel ve en kolay tarifiyle karşınızda..

Haydi üşenmeyin,yapması çok kolay.Bozulur ,olmaz diye bir endişe yok..

Hemen hazırlayın,pişirin.Pazar kahvaltınızı bu nefis pancakelerle süsleyin..

MALZEMELER
1 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağından bir parmak eksik süt
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 tatlı kaşığı şeker
bir fiske tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
pişirmek için 3 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Yumurtayı bir fiske tuzla beraber mikser kullanmadan el çırpıcısıyla çırpın,sonrada çırparak içine sırayla süt,şeker,kabartma tozu,sıvıyağ ve elenmiş bir bardak unu ekleyin.Kıvamlı ve pürüzsüz bir hamur elde edeceksiniz.
  • Bir teflon tavayı fırçayla hafifce yağlayın ve ısınınca içine hazırladığınız pancake hamurundan hüçük bir kepçe dökün.Pancakenizin üzeri göz göz olunca spayulayla ters cevirin ve öteki yüzünüde  pişirin.[çabuk pişiyor ,dikkat edin.]
  • Bu ölçüden resimde gördüğünüz ebatta 15 tane pancake çıkıyor.
  • Hazırladığınız pancakeleri,arzuya göre nutella,reçel çeşitleri ve peynir çeşitleriyle servis edin. 
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

BADEMLİ TAZE FASULYE SALATASI

Bugün Nurlumutfakta` da nefis bir salata tarifimiz var.

Salatamız tazecik,henüz dalından yeni kopmuş,leziz çalı fasulyesinden!!

Her zaman yaptığımız  fasulye salatalarından farklı, bu sefer ki  salatamızı nefis bir hardal sos ve çıtır bademlerle hazırladık.

Yine çok ama çok lezzetli bir salatamız oldu..Hem çok keyifli ,hem de çok sağlıklı...

Haydi hanımlar, bu hafta pazardan  tazecik fasulyeler alın!!!!

Nefis bir fasulye salatası yapacağız!!!

MALZEMELER
500 gr taze minik çalı fasulye
1 çay bardağı badem
2 tatlı kaşığı taneli hardal
2 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
YAPILIŞI
  • Fasulyeleri  ayıklayıp,ikiye kesin.Sonrada 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı tuz attığınız suda dirice haşlayın.Haşlanan fasulyelerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun ve sonrada iyice süzün.[Bu işlem fasulyelerinizin rengini korumasını sağlayacak.]
  • Bademleri sıcak suya ıslayın ve sonrada kabuklarını soyun.Daha sonrada 1 yemek kaşığı zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Hardal,2 yemek kaşığı zeytinyağ,1 yemek kaşığı elma sirkesi ve tuzu iyice karıştırıp,salatanızın sosunu hazırlayın.
  • Fasulyelerinizi,kavrulan bademlerinizin yarısını  ve hazırladığınız hardal sosunu kasede karıştırın.Sonrada servis edeceğiniz salata kasesine koyun ve üzerine bademlerin kalanını serpip,servis edin.
  • Fasulyeleriniz ne kadar taze ve körpe olursa, salatanız o kadar lezzetli olur.
  • Blogdaki diğer fasulye tariflerimiz,
  • YOĞURT SOSLU FASULYE SALATASI
  • TAZE FASULYE SALATASI
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

SEBZELİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Lezzetli arpa şehriye pilavını bu kez de sebzeli yaptık,çok sağlıklı ve nefis bir pilav oldu..Geleneksel pilav çeşitlerinin yerine çok güzel ve sağlıklı bir alternatif olan bu lezzetli pilavı mutlaka deneyin!!!

MALZEMELER
1 su bardağı arpa şehriye
2 adet kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuç
1 kase haşlanmış veya konserve bezelye
1\2 demet dereotu
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
tuz,karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Yağlarınızı pilav tencerenize koyup,ısınınca içine ince kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuçlarınızı koyun ve kavurun.Hafif kavruluncada içine arpa şehriyelerinizi ekleyin ve şehriyelerin hafif rengi değişinceye kadar beraberce kavurun.Daha sonrada içine bezelyelerinizi,tuzu ve karabiberi ekleyin,en sonda suyunu ekleyip,kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Suyunu çeken pilavınızın altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.Dinlenen pilavınızı servis edeceğiniz zaman içine doğranmış dereotunuzu ekleyip,keyifle sıcak olarak servis edin.
  • Bu ölçü ,dört kişiliktir.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

TAHİNLİ UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi sevenlere,özel nefis ,farklı bir tarif..

Yerken tadı damağınızda kalacak!!!

Pişerken evinizi muhteşem bir tahin ve ceviz kokusu saracak,yemek için sabırsızlanacaksınız!!!

Bu leziz kurabiye kahvenizin yanına çok ama çok yakışacak,favori kurabiyeniz olacak..

Demedi demeyin !!!


MALZEMELER
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı tahin
1 su bardağından 1 parmak eksik dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
1 yumurta sarısı
aldığı kadar un[4 su bardağı kadar]
Üzeri İçin
iri dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
  • Sıvı yağ,vanilya ve pudra şekerinizi karıştırma kabında iyice karıştırın.Bu karışıma tahin,yumurta sarısı,tarçını,cevizi ve ölçülü olarak unu ekliyerek,yumuşak bir kurabiye hamuru yoğurun.Yoğurduğunuz hamurdan küçük bezeler alarak avucunuzun içinde yuvarlayın ve dövülmüş cevize batırıp,fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Daha sonra hazırladığınız tepsiyi buzdolabına koyup,15 dakika dinlendirin ve sonrada 175 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar20-25 dakika pişirin.
  • Bu ölçüden 3 tepsi kadar kurabiye çıkacaktır.
  • Pişen kurabiyelerinizi tepside soğumaya bırakın.Soğuyunca servis tabağınıza alıp,keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

Çikolata Kremalı Muffin [Cupcake]

 

Evettt!!

Bugün Nurlumutfakta`da yine bir lezzet şöleni yaşanıyor..Mutfağımızdan bol çikolatalı kokular geliyor..Ne mi pişiriyoruz???Bol çikolatalı ,nefis kremalı muffinlar.Bu muffinlara çocuk,büyük herkes bayılacak..Tek kelimeyle parmaklarını yiyecek!!!

Bizden söylemesi..



MALZEMELER

MUFFİN HAMURU
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1\ 2 su bardağı sıvıyağ
1\2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1 çimdik tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket bitter çikolata[80 gr.]
1 ,5 su bardağı un 
16 -18 adet muffin kağıdı
KREMASI
1 paket süt kreması 200ml.
2 paket bitter çikolata
1 paket çikolatalı dolgu kreması +1 çay bardağı süt
YAPILIŞI
  • Un,kabartma tozu,tuz ve kakaoyu bir kaba eleyin.
  • Çikolatayı ince ince doğrayın.
  • Yumurtaları vanilyayla iyice çırpın,daha sonra şekeri ekleyip,tekrar şeker iyice eriyinceye kadar çırpın.Sonra sırayla süt,sıvı yağ,en sonda unlu karışımı ekleyin ve karıştırın.Son olarakta doğranmış çikolatayı da ekleyin.
  • Muffin kağıtlarınızın içine,muffin karışımınızdan kağıtların 3\4 ü dolacak şekilde doldurun.
  • Muffinlarınızı önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin.Keklerinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın
  • Kremanız için,soğuk süt kremasını mikserle iyice kabarana kadar çırpın,içine 1 paket çikoltalı dolgu kreması ve 1 çay bardağı sütüde ekleyip tekrar iyice çırpın.En son bu karışımın içine benmari usulü eritilmiş çikolatanızı da koyup,kremanızı tekrar iyice çırpın.Koyu kıvamda bir krema olacaktır.Hazırladığınız kremayı soğuması için buzdolabında 15 -20 dakika kadar bekletin ve daha sonra sıkma ucu taktığınız sıkma torbasına koyup,iyice soğuyan muffinlarınızın üzerine sıkarak  süsleyin..
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

DEREOTLU, CEVİZLİ EV POAÇASI

Bugün Nurlumutfakta``dan sizlere çay saatleriniz için,çok lezzetli bir poaça tarifi geliyor.

Poaçamız tam bir lezzet şöleni..

Dışında ceviz ve dereotlu kıyır kıyır bir hamur..İçinde nefis bir  tulum peyniri ve pastırma ikilisi..

Bu leziz poaça çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak..!!!!



MALZEMELER
125 gr.yumuşak tereyağ
1 çay bardağı sulu yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta beyazı [sarısı dışına kullanılacak]
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un[kulak memesi yumuşaklığında olacak kadar]
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1\4 demet ince doğranmış dereotu
İÇ HARCI
1 su bardağı tulum peyniri
1 küçük kase ince kıyılmış çemensiz pastırma
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 avuç dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
  • Hamur malzemerinizle yumuşak  ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.Sonrada üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Tulum peynirini rendeleyin.Pastırmaları uafak uafak doğrayın.Ve ikisini bir kasede karıştırın.
  • Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın ve avucunuzun içinde yuvarlak olarak açın.İçine hazıladığınız içten bir tatlı kaşığı kadar koyun ve yuvarlak olacak şekilde kapatın.
  • Bütün hamurunuzu bu şekilde hazırlayın.Hazırladığınız poaçaları fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.Üzerine yağlı yumurta sarısı karışımını sürün ve sonrada dövülmüş cevizden koyup 175 derece ısıtılmış fırında 35 dakika  kızarana kadar pişirin..
  • Pişen poaçalarınızı keyifle çayın yanında ikram edin..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

FRAMBUAZLI RULO PASTA

Canınız rulo pasta mı çekti??

Hiç üşenmeyin,evdeki malzemelerle kolayca ve çabucak bu nefis pastayı yapabilirsiniz? Sadece başlayın,sonuca inanamıcaksınız!!!

Pastamızın kekinin hazırlanıp,pişmesi sadece 20 dakika..Kremasını ise sadece çırpıyorsunuz,o kadar..En sonda pişen kekin içine sadece kremayı sürüp ,keki rulo yapıyorsunuz..En keyifli kısmı ise dilimleyip yerken..Lezzetine doyamıyacağınız nefis bir pasta...

EEE hadii ne duruyorsunuz,doğru mutfağa..Bu tarifle rulo pasta yapamayan kalmayacak...

MALZEMELER
KEK HAMURU
4 yumurta
4 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
5 dolu yemek kaşığı un
KREMASI
200 ml.süt kreması
100 gr.beyaz çikolata
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 kase frambuaz
YAPILIŞI
  • Yumurtaların beyazını bir fiske tuzla iyice kabarıp,beyazlaşana kadar çırpın.
  • Unu ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
  • Fırın tepsinizi yağlı kağıtla kaplayın ve bir kaç damla sıvı yağla kağıdı yağlayın.
  • Yumurta sarılarını vanilya ve şekerle iyice çırpın.Daha sonra yumurta sarılarına sırayla çırparken yoğurt ve sıvıyağı ekleyin.En sonda elenmiş un ve kabartma tozu karışımını ekleyip,karıştırın.Sonrada mikserinizi kapayıp,bu kek karışımına yumurta beyazını ekleyin ve bir spatula yardımıyla iyice birbirine karışıncaya kadar karıştırın.
  • Hazırladığınız kek hamurunu yağlı kağıt serdiğiniz,fırın tepsisine dökün ve yayın. Her tarafı eşit olacak.Sonrada 160 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin.Kekinizin başından ayrılmayın,çabuk pişer.Kızarmayacak beyaz kalacak. 
  • Kekiniz pişerken kremayı hazırlayın.Soğuk süt kremanızı mikserle iyice kabarana kadar çırpın,sonrada çırğarken içine erimiş çikolata ve pudra şekerini ekleyin.Köpük köpük oluncaya kadar çırpın.Çırptığınız krema karışımını,buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Pişen kekinizi fırından çıkarın,ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı pudra şekeri eleyin,sonrada temiz bir mutfak havlusunun üzerine ters çevirin.Ters çevirince üstte kalan fırın kağıdını dikkatlice çıkarın ve üzerine tekrar biraz pudra şekeri eleyin.Sonrada mutfak beziyle beraber rulo yapın ve soğumaya bırakın.
  • Kekiniz iyice soğuyunca mutfak bezini dikkatlice açın ve kekinizin üzerini hazırladığınız kremayla kaplayın.Kremanın üzerine farmbuazlarınızı serpin ve kekinizi dikkatlice rulo yapın.Kekinizi hazırlayınca, isterseniz uçlarını düzlemek için keskin bir bıçakla kenarlarını keserek düzeltin,sonrada servis tabağınıza alın.Kekiniz artık hazır,üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyip,dolapta soğumaya bırakın.1 saat sonra servis edebilirsiniz.
  • Ben pastamın üzerini içindeki kremadan süs yaparak ve frambuaz koyarak süsledim, en sonda üzerine  pudra şekeri serptim.Çok zor gibi görünüyor,ama inanın ki hazırlayıp,pişirmesi  sadece 45 dakika sürüyor..!!!Sonuç ise muhteşem...
  • AFİYET OLSUN..





devamı »

10 KASIM..!!!!!! ATAMIZI GURURLA,SAYGIYLA.ŞÜKRANLA ANIYORUZ..



Benim , Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır . Benden sonra , beni benimsemek isteyenler , bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse , manevi mirasçılarım olurlar . 

                                                                                                 Mustafa Kemal Atatürk
devamı »

SİYAH PİRİNÇ SALATASI

Bugün Nurlumutfakta``dan çok sağlıklı,besin değeri çok yüksek,oldukça faydalı bir bakliyat olan,siyah pirinçten yapılan çok leziz bir salata tarifi geliyor.Lezzetiyle,rengiyle çok özel bu salatayı mutlaka deneyin..!!!

Siyah pirincin faydaları..

Siyah Pirinç, besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposu .
Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen siyah pirinç ,dünyada “yasak pirinç” olarak da biliniyor. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin’de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve bu ismi almış.
Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir besin kaynağı.
Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer farkı da antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor.
Rengini antoksidanlar, sianidin, ve 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinçin genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.
Dünyanın en pahalı pirinçlerinden olan siyah pirinç kısıtlı miktarda üretilebilen değişik damak tatlarına hitap eden doğal aromaya sahip ,bu özellikleriyle diğer pirinçlerden farklı ve kalitesiyle değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturuyor.

Beyaz pirince göre daha çok suda ve daha uzun süre haşlanarak hazırlanan siyah pirinç pilavını farklı bir lezzet olarak yaşamınıza sokabilirsiniz. 


MALZEMELER
1 su bardağı siyah pirinç
3 su bardağı su
1 küçük kase doğranmış kornişon turşusu
1 su bardağı konserve kırmızı fasulye
1 kutu konserve mısır
12  dal yeşil soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet havuç
10 adet cheery domates
SOSU
1 limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5  çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Pirinçleri yıkayıp,3 bardak suda haşlayın ve pişince soğuk suda yıkayıp iyice süzün.
  • Yeşil soğanları incecik doğrayın.
  • Kornişonları küp küp doğrayın.
  • Kırmızı biberi ve hafif haşladığınız havuçları küp küp doğrayın.[ufak olacak.]
  • Konserve mısırı ve fasulyeleri iyice yıkayıp,süzün.
  • Sos malzemelerini bir bardakta iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız malzemeleri genişce bir kabın içine koyun,sonrada  sosunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Daha sonrada servis tabağınıza alıp,üzerini cherry domateslerle süsleyin ve servis edin..
  • AFİYET OLSUN..
*Kaynak:Google
devamı »

HAMSİ BUĞLAMA[FIRINDA KOLAY HAMSİ]

Kışın habercisi,mevsimin en güzel balığıdır,bence hamsi..

Mevsiminde yemeye doyamazsınız..

İşte bugün de karşınızda ,Nurlumutfakta`da pişen nefis bir hamsi buğlama tarifi..

Hazırlaması çok kolay,sizi hiç yormadan pişiyor ve masaya geliyor..Size sadece yemesi kalıyor..Hadi buyurun nefis bir hamsi buğlamaya!!!

MALZEMELER
1 Kilo ayıklanmış hamsi
1 limon suyu
tuz,kırmızı pul biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
yuvarlak bir tepsi
YAPILIŞI
  • Hamsileriniz ayıklanmamışsa kılçıklarını çıkarıp,iyice yıkayın ve süzün.Daha sonrada tepsinin altını 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın ve hamsilerinizi yanayana sıkı sıkı dizin.Hamsilerinizin üzerine yeterince tuz ve kırmızı pul biber atın.[hamsi tuzu sever,az atmayın.]Sonrada kalan sıvıyağı ve limon suyunu gezdirip,190 derece ısıtılmış fırına sürün.Hamsileriniz suyunu çekip,yağına binene kadar pişirin.Üzeri kızarmış seviyorsanız da ,fırının ızgarasını biraz açın va birazdaha kızartın.Sonrada afiyetle ekmeğininizi bana bana yiyin.Ben yanına bol sarmısaklı ,nar ekşili ve domatesli yeşil salata yapıyorum..Tabiiki birde balığın olamazsa olmazı turp doğruyorum...Afiyet olsun.!!



devamı »

BALKABAKLI KREM KRAMEL


Kışın en güzel lezzetlerinden balkabağı tezgahlarda çoktan yerini aldı...Ve Nurlumutfakta``da hemen balkabaklı lezzetler pişmeye başladı..

Bizimde  bugünkü lezzetimiz çok uzaklardan ,İspanya`nın Mallorca adasından nefis bir balkabaklı tatlı...

 Blogger arkadaşım Calibe``nin Mutfağı nda gördüğüm ve denemek için not aldığım balkabaklı krem karamel..

Arkadaşım bu nefis ve özel lezzeti yazın İspanya`nın Mallorca adasındaki seyahatinde kaldığı otelin restaurantında tatmış ,çok beğenmiş ve tarifini özel olarak restaurantın ahçısından almış.Bende ondan aldım,kendimce yorumladım ve pişirdim..

Hakikaten ortaya çok özel bir lezzet çıktı....Deneyin demiyorum,mutlaka deneyin diyorum...!!!!


 
MALZEMELER
KARAMELİ İÇİN
2 çay bardağı şeker
MUHALLEBİSİ İÇİN
650 ml.ılık süt
4 yemek kaşığı şeker
50 gr. pirinç unu+3 yemek kaşığı süt
1\2  çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
4 tüm yumurta
2 yumurta sarısı
500 gr.balkabağı + 1büyük çay bardağı şeker
YAPILIŞI
  • Öncelikle balkabağını doğrayıp bir tencereye koyun ve üzerine şekeri koyup kısık ateşte iyice pişirin.Daha sonrada suyunu iyice süzüp,rondoda püre yapın.
  • Karamel için 2 çay bardağı şekeri tencereye koyun ve şeker eriyip karamel oluncaya kadar pişirin,sonrada karamel olan şekeri çok büyük olamayan bir kase veya kek kalıbının dibine dökün ve iyice kenarlarına doğru yayın.[Kalıbınız 24 cm.lik olursa yeterlidir,ben resimde gördüğünüz yıldız şeklindeki kek kalıbını kullandım.]
  • Pirinç ununu 3 yemek kaşığı ılık suyla özeyin.Sonrada içine atrçını ekleyin ve karıştırın.
  • Krem karamel için yumurtaları çırpma kabına koyun,içine vanilyayıda ekleyin ve 5 dakika kadar çırpın.Çırparken kaşık kaşık şekeri ekleyin.Şeker iyice eriyince karışıma pirinçunlu karışımı da ekleyin.Daha sonra çırparken bardak bardak sütünü de ekleyin,en son balkabağı püresinide ekleyip  çırpma işlemini bitirin.
  • Hazırladığınız krem karamel harcını erittiğiniz karamelin üzerine dökün ve kalıbınızı su dolu bir fırın tepsisinin içine  oturtup,150 derece ısıtımış fırında 1 saate yakın pişirin.[Pişmişliğini anlamak için,kalıbınızı salladığınızda ortası hafif sallanıyorsa pişmiş demektir. Çok sallanıyorsa biraz daha pişirmeye devam edin.]
  • Pişmişse fırından çıkarın ve tezgahın üzerinde tamamen soğuyana kadar bekletin,soğuyuncada buzdolabına koyun ve en az 8 saat buzdolabında bekledikten sonra servis edin.
  • Servis ederken krem karamelinizi buzdolabından çıkarın,kenarlarını dikkatlice bıcakla sıyırın ve kalıbınızı 30 saniye kadar ocağın üzerinde ısıtın.Sonrada kenarları yüksek bir tabağa ters çevirin.Sonrada afiyetle yiyin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

AYVALI SOYA SOSLU BONFİLE

Ete en çok hangi meyva yakışır???Tabiki de ayva..

Ayvanın hafif ekşi tadı ve mis gibi kokusu pişerken ete bütünüyle geçer..Etinizin lezzetini arttırır ve etinize mis gibi bir reyha verir. 

İşte, biz de bugün böyle nefis bir bonfile pişirdik.İçine bol bol da sebze ekledik,soya sosuyla ve balla lezzetini arttırdık..Ortaya nefis bir et yemeği çıktı..Üstelik çikta pratik.Biz evcek çok sevdik,bir de siz deneyin,not verin istedik..!!!

MALZEMELER
750 gr.julyen doğranmış bonfile
2 tane ortaboy ayva
2 tane kırmızı biber
3 tane caharliston yeşil biber
5 diş sarmısak
1 tane iri soğan
3 tane havuç
1 yemek kaşığı bal
3 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
karabiber,tuz
ETİN MARİNESİ İÇİN
2 çay kaşığı karabiber,3 yemek kaşığı sıvıyağ,1\2 çay kaşığı tarçın,3 yemek kaşığı soya sosu
YAPILIŞI
  • Etlerinizi bir gün önceden marine sosunda bekletin.[etlerin yuuşak olaması için,marine mutlaka gereklidir.]
  • Ayvaları ve soğanı irice küp küp doğrayın.
  • Kırmızı biberleri,havuçları ve yeşil biberleri jülyen şeklinde doğrayın.
  • Sarımsakların herbirini ikiye bölün.
  • Yayvan bir tencereye sıvıyağ ve tereyağı koyun,ısınınca içine sarımısakları ve marine sosunda bekletip,iyice süzdüğünüz etleri koyun ,yüksek ısıda etlerin suyunu vermesine izin vermeden kavurun.Kavurduğunuz etlere küp küp ayvaları ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Başka bir tavaya bir yemek kaşığı sıvıyağ koyun,ısınınca içine sırayla önce soğan ,havuç sonrada biberleri koyup hafifce kavurun.Daha sonrada hafif kavrulan sebzelerinizi ayvalı etlerinize ekleyin ve beraberce biraz daha kavurun.En son yemeğinize baharatları,balı ve soya sosunuda ekleyin,2 dakika daha beraberce kavurup,altını kapatın.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

FINDIKLI ÇİKOLATALI KEK

Karadeniz``den gelen  taze kavrulmuş fındıklar,çikolatayla buluştu..Ortaya bu yumuşacık,içi kıtır fındık ve çikolata parçaları dolu nefis kek çıktı..Çayımızın yanınada çok ama çok yakıştı.. Bence denemeden geçmeyin..!!!


MALZEMELER
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
100 gr.yumuşak tereyağ
1 küçük kutu krema[200 ml.]
1 paket bitter çikolata[80 gr.]
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı dövülmüş fındık
2 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN
1 paket çikolata sosu
süt
YAPILIŞI
  • Unu ,kabartma tozunu bir kaba eleyin.
  • Fındıkları ve çikolatayı rondodan geçirin,çok ezilmesin.
  • Yumurtaları iyice çıpın,sonra şekeri ve vanilyayı ekleyin,tekrar çırpın.
  • Daha sonrada sırayla yumuşak tereyağ,krema,unlu karışım ,çikolata ve fındığı ekleyin ve çırpın.
  • Hazırladığınız kek karışımını yağlanmış ve unlanmış ,büyükçe bir kek kalıbına dökün ve 170 derece ısıtılmuş fırında yaklaşık 45 -50 dakika pişirin.
  • Kekin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın.Ve soğumaya bırakın.
  • Kekiniz soğurken 1 paket hazır çikolata sosu üzerindeki tariften yarım bardak az sütle pişirin ve soğutun.
  • Soğuyan kekinizi kalıptan çıkarın,pişirdiğiniz çikolata sosun birazını üzerine dökün.Geri kalanınıda bir sosluğa koyun ve serviste kullanın.
  • Kek malzemelerinizin,,kekinizin güzel kabarabilmesi için  her zaman oda ısısında olmalıdır..
  • AFİYET OLSUN..




devamı »

KOLAY SARIYER BÖREĞİ


Mutfaktaki mucize malzemelerden biri olan baklava yufkası, bu kezde Sarıyer böreği olarak karşınızda.!!!Hem de kıymalı olarak..

Yapması çok kolay,çıtır çıtır,nefis bir börek..Hazırlayın isterseniz hemen pişirin,isterseniz koyun buzluğa canınız börek istediğinde çıkarın buzluktan ve pişirin,sıcak sıcak yiyin..

MALZEMLER
24 yaprak baklava hamuru
300 gr.kıyma
1 büyük boy soğan
1 büyük kahve fincanı kuş üzümü
1 çay kaşığı yenibahar
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 dolu yemek kaşığı tereyağ
ARASI İÇİN
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
1 kahve fıncanı sıvıyağ
1 kahve fincanı süt
ÜZERİ İÇİN
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
  • Öncelikle kıymanızı tencerenize koyun ve kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurun.Kıymanız suyunu çekince içine soğanınızı ve yağınızı ekleyip,beraberce iyice kavurun.Daha sonrada içine önceden ısladığınız üzümü ve baharatları ekleyin ve beraberce bir kaç dakika daha kavurun.Sonrada kavrulan kıymanızı soğuması için ocaktan alın ve bekletin.
  • Sos malzemelerinizi iyice karıştırıp,hazırlayın.
  • Yufkalarınızı 4 lü guruplar halinde ayırın.Her dört yufka bir börek olacak.
  • İç harcınız soğuyunca ,baklava yufkanızın ilkini  tezgaha serin ve hazırladığınız sosla ıslatın,daha sonra diğer katlarında aralarını sosluyarak üzerine koyun.En üzerine serdiğiniz katı yağlamadan bırakın. Yani dört kat yufkayı üst üste aralarına sos sürerek  koyacağız.Dördüncü kat yufkanın uzun ucuna hazırladığınız iç harctan koyup,rulo halinde sarın.Daha sonrada yarım ay şeklinde yağladığınız tepsiye koyun.Bütün böreklerinizi böyle hazırlayın,sonrada en üzerine yumurta sarısıyla sıvıyağı karıştırıp sürün ve 175 derece fırında iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin..,Pişen böreklerinizi dilimliyerek ,ister sıcak,ister ılık olarak servis edin..
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Pırasa ,çoğu kişinin adını duyduğunda yüzünü ekşittiği,aaa ben hiç sevmem diye söylendikleri,bahtsız sebze..

Ama bence pırasa çok lezzetli bir sebze..

Zeytinyağlısı,etlisi,köftelisi,böreği hepsi ayrı bir lezzet..Bugün Nurlumutfakta``da pırasayı portakal suyuyla,zeytinyağlı olarak pişirdik.. Çok nefis ve hafif  oldu..Bu güzel kış sebzesini birde bu tarifle deneyin...


MALZEMELER
1 deste pırasa
1 tane kırmızı biber
2 tane havuç
1 küçük soğan
1 tane domates
2 yemek kaşığı pirinç
1 portakal suyu
1,5  su bardağı sıcak su
5 adet kesme şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Pırasaları doğrayın ve yıkayıp,iyice süzün.
  • Soğanı dörde bölün ve halka halka doğrayın.
  • Kırmızı biberi,domatesi ve havuçları doğrayın.
  • Pirinci iyice yıkayın ve süzün.
  • Yayvan bir tencereye zeytinyağı koyun,ısınınca önce soğanları sonrada havuç ve pırasaları ekleyip,beraberce kavurun.3-4 dakika kadar.Daha sonra kırmızı biberi ve pirinci ekleyip,2 dakikada beraber kavurun.En son tuz ,şeker,domates ve portakal suyuyla ,sıcak suyu ekleyip,kısık ateşte pırasalar pişene kadar pişirin.
  • Pırasalarınızın pişmişliğini kontrol ettikten sonra ,altını kapatın ve tencerenin ağzı kapalı olarak soğumaya bırakın.Pırasanız soğuyunca servis tabağına alın ve keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic