PORTAKALI MADLEN KEK (MADELEİNES)

Bugün Nurlumutfakta``da Fransız esintileri var..

Mutfağımızdan mis gibi tereyağ kokuları geliyor..

Fırında ne mi pişiyor??

Fransızların tarihi ,300 yıl eskiye dayalı nefis minik atıştırmalık kekleri pişiyor....

Bu keklerin özelliği deniz kabuğu şeklinde olması,özel kendi kalıplarında pişmesi,mis gibi tereyağ kokması ve yumuşacık olması..Ve birincisini yerken elinize bitmesin diye ikinciyi hemen almanız..!!!

İşte bugün biz bu  nefis madlen keklerin portakalısını  pişirdik.Daha fırından çıkar çıkmaz bitti..

İştee karşınızda süper portakallı madlenlerimiz!!!!..

 MADLEN KEK TARİHÇESİ:
Madlen keki, ilk olarak 1700’lü yıllarda Fransa’nın Lorraine Bölgesi’ndeki Commercy kentindeki pastacılar tarafından yapılmış.  Fransa Kralı XV. Louis 1755’de,  kayınpederi olan Polonyo Kralı’nın aşçısı Madeleine Paulmier’e ithafen bu minik keke “Madeleine” adını vermiş. Daha sonra XV. Louis’nin eşi bu keki Varsailles Sarayı’nın aşçılarına tanıtmış. Çok beğenilen kek oradan bütün Fransa’ya yayılmış ve adeta Fransa’nın sembollerinden biri olmuş.
Kaynak:Google



MALZEMELER
2 adet büyük yumurta(oda ısısında)
100 gr.tereyağ
1 yemek kaşığı bal
100 gr.şeker (1\2 cup şeker)
110 gr.un(3\4 cup un)
1 büyük portakal rendesi
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
1 paket vanilya
YAPILIŞI
  • Tereyağını iyice köpük köpük oluncaya ,içindeki su buharlaşıncaya kadar kaynatın(hafif rengi koyulaşacak)  ve ılıması için süzerek cam bir kaseye alın.
  • Yumurtaları ,şeker ve balla iyice beyazlaşıp,katılaşana kadar çırpın.Daha sonrada vanilya ,kabartma tozu ve elenmiş unu ekleyin.Hazırladığınız karışıma en son ılık tereyağı , portakal suyu ve rendesini ekleyip,kekinizi bitirin.
  • Madlen kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayıp,unlayın.( bu işlemi dikkatlice yapın,çünkü madlenlerinizkalıptan  hem kolay çıkar hemde güzel kızarır.)
  • Hazırladığınız madlen hamurunu  madlen kalıplarına  dikkatice doldurun.Bütün kalıplarının 2\3 ü kadar doldurmaya dikkat edin ,çünkü çok fazla kabarmıyacaklar.Hazırladığınız kalıbı buzdolabına koyun 30 dakika kadar soğutun.
  • Madlenlerinizi pişireceğiniz zaman fırını önceden ısıtın ve 180 derece fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.(Her fırının pişirmesi farklıdır,8ci dakikadan sonra kürdan testiyle kontrol edin.)
  • Pişen madlenleriniz ılıdığı zaman kalıptan çıkarın,ister sade ister çikolataya batırarak servis edin.
  • Bu ölçüden 16 adet madlen kek çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN..

20 yorum:

  1. Canım hep yapmak istediğim lezzet ama kalıbı bulamadığım için yapamadım ellerine sağlık nefis olmuş.Kalıbını nereden aldın öğrenebilir miyim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım kalıbı kızkardeşim Amerikadan getirmişti..Bir türlü kısmat olmamıştı kullanmak,ilk defa dün kullandım..Madlenler süper oldu,şimdi çeşitlerini deneyeceğim..Teşekkürler..

      Sil
  2. Ellerinize saglik cok nefis gorunuyor

    YanıtlaSil
  3. Kokusunu aldım geldim, çok güzel görünüyorlar, resimden anlaşılıyor ne kadar lezzetli oldukları...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel oldular,mis gibi tereyağ kokuyorlardı..teşekkür ederim,sevgiler..

      Sil
  4. Nursenciğim görüntüsü çok güzel ve yer gibi oldum Tadıda mis dir. Ellerine sağlık .Kalıbınıda güle güle kullan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,Gültencim.sevgilerimle..

      Sil
  5. ELINE SAĞLIK MUFFIN KALIPLARINDADA OLUYOR AYNI KALIP ZOR SEVGILER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet niye olmasın,muffin kalıplarındada olur..Bende kalıp olunca kolay oldu..teşekkürler..

      Sil
  6. Madlenler çok güzel görünüyor.
    Gülşenin kalıplarına senin de ellerine sağlık.
    Gelince denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,canım.Gelince bir daha yaparız..

      Sil
  7. ellerine sağlık canım bunun için kalıp almak grek sanırım denemek isterim sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım,evet bu kekin özelliği hem tarif hemde bu kalıp.Ama artık silikonları çok kolay bulunuyor..sevgiler.

      Sil
  8. Nursencim ben de çok severim bu keki.Çikolatalısını yapmıştım çok güzel olmuştu senin tarifinle portakallısını deneyeceğim.Ellerine sağlık güzel arkadaşım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çikolatalı yapmak istiyorum ve hemen senin o güzel tarifine bakıyorum.teşekkür ederim,sevgilerimle..

      Sil
  9. Kalip var bende - bir kac yil once aldim ama nedense 1 kere pisirip bir daha yapmadim. Bana cok guzel fikir verdin canim :) En kisa zamanda yapmaliyim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendede nerdeyse 8 aydır bekliyordu,bir türlü kısmet olmamıştı..Ama mutlaka dene çok keyifli ve lezzetli oldular..teşekkürler..sevgiler.

      Sil
  10. çok güsel görünyor...kağıt kek kalıbında olurmu acaba...

    YanıtlaSil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic