TRİLEÇE (ARNAVUT TATLISI)

Bugünkü tatlımız komşu ülke Arnavutlu`ğun lezzetli tatlısı TRİLEÇE!!! 

Çok lezzetli ve özel bir tatlı..Kek kıvamında ama kek değil,karamelli muhallebi tadında ama muhallebi değil..İkisinin birleşimi gibi!!

Çok orjinal bir lezzet..

Bereketli ,lezzetli!!!

Bir kere deneyen ,bir daha vazgeçemiyor...


MALZEMELER
4  yumurta
1 büyük su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1\2 su bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
1,5 su bardağı un
ŞERBETİ
300 gr.krema
3 dolu yemek kaşığı süt tozu
3,5 büyük su bardağı süt
1 büyük çay bardağı şeker
KARAMEL SOSU
1 büyük çay bardağı şeker 
300 gr.krema
25 gr.tereyağ

YAPILIŞI
  • Yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırıp,iki ayrı karıştırma kabına koyun.Beyazını bir fiske tuz ve şekerin 1\3 üyle iyice kabarıp katılaşana kadar çırpın.Sarılarını ise önce vanilya ve şekerle iyice çırpın,sonra sırayla sıvıyağ,ılık su,un ve kabartma tozunu ekleyin.Hazırladığınız bu karışıma çırptığınız yumurta beyazlarını ekleyip,spatulayla iyice karıştırıp,hafifce yağladığınız büyükboy dikdörtgen cam fırın kabına dökün.Sonrada 175 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.Dikkat edin diğer keklere göre daha çabuk pişiyor.Kekiniz pişince ,kürdan testiyle pişmişliğini kontrol edip,fırından çıkarın.Ilıması için bekleyin.
  • Şerbeti için süt,krema,şeker ve süt kremasını karıştırıp,ocakta ılıtın.
  • Hazırladığınız bu şerbeti ılıyan ve bütün her yerini kürdanla deldiğiniz kekin üzerine dökerek yedirin(.Kepçeyle  kek çektikçe şerbetten üzerine dökün.Her yeri aynı oranda ıslansın.)
  • Karamel sosu için şekeri genişce bir tavaya koyun,eriyip,rengi karamel rengini alıncaya kadar ısıtın.Rengi koyulaşınca içine önce tereyağı ,hemen sonrada kremayı ekleyip,pişirin.(kremayı ekleyince şeker hafif katılaşacaktır,merak etmeyin kaynadıkça tekrar erir.) Karamel kıvama gelince ocaktan alın ve hazırladığınız şerbetli kekin üzerine dökün.
  • Tatlınız hazır,tatlıyı buzdolabında bir kaç saat iyice soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edin.
  • AFİYET OLSUN...


14 yorum:

  1. Eline sağlık Nurşen hanımcım harika bir tatlı olmuş methini çok duydum bende denemek istiyorum nasipse size afiyet olsun sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sema hanımcığım mutlaka deneyin,bizim evde çok seviliyor..Kim tattıysada çok beğendi..Teşekkürler..

      Sil
  2. Oh misss gibi bir görüntü. Ellerine sağlık. İftardan sonra yanında miss gibi çayla nasıl da lezzetli olur.
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iftardan sonra buz gibi nefis ,hafif bir tatlı..teşekkürler..sevgiler..

      Sil
  3. Çok farklı ve hoş bir tarifmiş. Çok merak ettim tadını. Enfes görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diğer tatlılara göre biraz farklı,ama yapması çok keyifli,yemesi çok lezzetli..teşekkürler..

      Sil
  4. Merhaba, süttozu yerine ne kullanabiliriz, fonksiyonu nedir?
    Emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Elif hanım,süt tozunu sütün biraz olsun kıvamını arttırmak için,koydum..Üzerine 1 kilo gibi bir süt dökülüyor,süt tozu kıvam veriyor bence..Ama yoksa kullanmayın..Lezzeti fark etmiyor..

      Sil
  5. Nurşencim dün akşam denedim çok çok nefis oldu...Oruçluyken hafif tatlılar çok daha iyi oluyor...bir de çabucak oluverdi...üstelik ben yumurta sarısı beyazını ayırmayı unutmuşum oruçluk işte...buna rağmen keki harika oldu çabucak da pişti...tarif için çok çok sağol...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkaycım ellerine sağlık,afiyet olsun..Olsun demekki oluyormuş,onu öğrendik..sevgilerimle..

      Sil
  6. Merhaba nurşen ablacım bu tatlıyı kısmetse bayrama denemeyi düşünüyorum ama şerbeti konusunda kararsız kaldim.Birçok sitede 1-1,5 litre arası süt kullanılmış sizde 3.5 bardak yazmışsınız.Yeterli geliyormu bu oran.Aynı ölçüyü yuvarlak ya da kare borcamın büyük boyuna yapsam olurmu?Nette birçok tarif var ama ben sizin tarifinizle denemek istiyorum çünkü sizden alıp yaptığım tarifler çok güzeldi.Kusura bakmayın biraz uzun oldu.Şimdiden teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.Kübra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Kübra hanım,evet bende netteki ve you toube da bir çok tarif okudum ve seyrettim.ama kendime göre uyguladım..Bence 3,5 -4 büyük su bardağı süt yeterli geliyor..zaten oda 1 kilo gibi.daha fazlası bence kötü ve sulu olur..Benim tatlımın kıvamı çok güzeldi,yaptıktan sonra yalınız 1 gece mutlaka buzdolabında bekletin ve soğuk soğuk servis yapın..Çok güzel oluyor..güveniniz için teşekkürler..kolay gelsin..

      Sil
  7. Merhaba bardak ölçünüzü öğrenebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal su bardağı 200 ml olan,Büyük su bardağı 220-240 ML.olan,çay bardağı aida çay bardağı..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic