ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK DOLMA

Yazın en güzel yemeği çeşit çeşit zeytinyağlılar!!

Hafif,sağlıklı ve birbirinden lezzetli..

Bugün de Nurlumutfakta``nın mutfağında nefis zeytinyağlı dolmalar pişiyor..

Tarifi zeytinyağlı kraliçesi annemin mutfağından..Bizim ailede bütün zeytinyağlılar ondan sorulur,bence kimse üzerine daha güzelini yapamaz!!!

Minik minik Adana patlıcanları,minicik dolmalık biberlerle beraber buluştu ve anne tarifiyle hazırlandı ve akşam yemeğinde soframızın lezzetine lezzet kattı...

Haydii hanımlar,bugün nefis bir zeytinyağlı dolma yapmaya ne dersiniz???


MALZEMELER
12 tane ufak Adana dolmalık patlıcan
8 tane küçük dolmalık biber
4-5 tane orta boy soğan
1 büyük su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı dolmalık üzüm
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı şeker
2,5 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı kuru nane
1\2 demet doğranmış taze nane
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 -2 çay bardağı zeytinyağ
tuz
3 tane domates(üzerine kapak yapmak için)
YAPILIŞI
  • Patlıcanların içlerini oyun ve iyice yıkayıp,tuzlu suya ıslayın.(15 dakika)
  • Biberlerin baş kısımlarını kesip,içlerini temizleyin.
  • Kuş üzümünü iyice yıkayıp,ıslayın.
  • Pirinçleriniz iyice yıkayıp,süzün.
  • Soğanlarınızı ince ince doğrayın.
  • Genişce bir tencereye zeytinyağını koyup,ısınınca içine soğanlarınızı ekleyip,şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Daha sonra içine önce dolmalık fıstıklarınızı ekleyin,biraz kavrulsunlar.Sonrada pirinçlerinizi ekleyin ve beraberce kavurun.Pirinçlerde kavrulunca içine kuş üzümlerini,limon suyunu,şekerini ve tuzunu  koyun ve 1 bardaktan bir parmak  fazla sıcak su ekleyerek ,suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen dolma içinize baharatları ve doğradığınız taze naneyi ekleyip,karıştırın.Dolma içiniz hazır.
  • Hazırladığınız dolma içi hafif soğuyunca patlıcanları ve biberlerin içini başından bir parmak eksik olarak doldurun.Üzerlerini doğranmış domateslerle kapak olacak şekilde kapatıp,dik olarak tencerenize dizin.Dolmaların üzerine ,dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın.Daha sonra üzerine büyük bir bardak su dökerek ,pişmeye kısık ateşte bırakın.(koyduğunuz su dolmaların yarısına kadar gelicek)Dolmalarınız kaynayınca üzerine biraz daha sıcak su ekleyin.(1 çay bardağı kadar)
  • Dolmalarınızın pişmişliğini kontrol edin ve altını kapatın.Daha sonrada dolmalarınızı tenceresinde soğumaya bırakın.
  • Servis edeceğiniz zaman dolmaları tenceresinde servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde kalan sostan gezdirip,servis edin.
  • NOT:Dolmalar mutlaka tenceresinde soğumalıdır.Zeytinyağlı dolmanın soğanı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur.Yağını eksik koymayın ,dolmalarınız kuru olur..Dolmalarınızın pişmişliğini iyi kontrol edin,yoksa içi tıkır tıkır olur..(Annemden tavsiyeler..)
  • AFİYET OLSUN.

6 yorum:

  1. Tarifte 3 yemek kaşığı dolmalık üzüm, 2 yemek kaşığı dolmalık üzüm yazıyor. Anlayamadım. Teşekkürler, iyi ki varsınız. Çoook şey öğreniyoruz. Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe hanım 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık yazacaktım,tekrar üzüm yazmışım..Artık oluyor öyle ufak dil sürçmeleri..Kusura bakmayın..Teşekkürler..sevgiler..

      Sil
  2. kesinlikle yazın hem hafif hem de besleyici bir yemek. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın en keyifli lezzeti...teşekkürler..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic