SOSLU ÇİKOLATALI KEK[ÇİKOLATA SOSLU ANNE KEKİ]

Şöyle en kocamanından ve en bol çikolatalısından,puf puf,yumuşacık, ağızınızda eriyen bir kek yapmak istiyorsanız...

İşte tarif , tam da karşınızda..

Tarif , klasik anne keki..

Çok kolay ,her evde bulunan malzemelerden!!!

Özelligi ,nefis sosunda gizli!!!

Hemen çırpın bir tane,tadın lezzetini!!

Bu nefis kekin müptelası olacaksınız...

Dikkattt!!!

 Aman hepsini siz yemeyin !!!!

MALZEMELER
5 büyük yumurta
1,5 büyük bardak şeker
1büyük bardak süt
1 büyük bardaktan 1 parmak eksik sıvıyağ
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
100 gr.kakao[1 büyük paket]
1,5 büyük bardak +1 yemek kaşığı un
SOSU
2 paket bitter çikolata[160gr.]
1 paket krema[200 ml.]
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  • Yumurtayla şekeri 10 dakika iyice kabarana kadar çırpın,sonra sırayla vanilya,sıvıayağ ve oda ısısındaki sütü ekleyip,tekrar çırpın.En son unla ,kakao ve ,kabartma tozunu eleyip,kek karışımınıza ekleyin.Hazırladığınız kek karışımını yağlayıp unladığınız büyük boy kek kalıbına koyun ve 165-170 derece hafif ısıtılmış  fırında 1 saat kadar pişirin.
  • Sos için kremayı ısıtın ,çikolataları içine kırıp koyun ve eriyene kadar iyice karıştırın.En son içine pudra şekeri ve tereyağını ekleyip,iyice karıştırın.Sosumuz hazır.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol edip,fırından alın.İlk sıcaklığı çıktıktan sonra,dikkatlice kalıptan çıkarıp,ılık sosun yarısını üzerine dökün.Kalan sosuda sosluğa koyun ve kekle beraber servis edin.
  • Kekimizin hamurunun kıvamı biraz cıvık olacak.O yüzden kekimiz her zamankinden daha uzun sürede pişecektir.
  • Kekimizin kabarması için ,bütün kek malzemelerinin oda ısısında olması lazımdır.
  • Kekimizin hamuru çoktur,o yüzden büyük kek kalıbı kullanın.Yoksa kekiniz taşar.
  • Kullandığımız su bardağı büyük boy su bardağıdır.Yaklaşık 350 ml.lik bir bardak...
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN!!!!
  • Bu nefis tarif için sevgili Sonay`a teşekkürler..



devamı »

BULGURLU PAZI SARMA

Bugün Nurlumutfakta`da annemin mutfağının çok özel bir yemeği var.

Çok sağlıklı,çok ama çok lezzetli nefis bir yemek.

Yemeğimiz ıspanağın kardeşi olan en güzel sebzelerimizden pazıyla nefis bir sarma..

Hazırlaması ve sarması çok pratik bir sarma..

İç harcı pirinç yerine daha sağlıklı olan bulgurla hazırlanıyor..

Üzerinede  sarmısaklı,limonlu lezzeti bol bir sos yapılıyor ve beraberce pişiryor..

Sonuçta minik minik ,tek lokmalık muhteşem sarmalarımız oluyor..

Artık tarif bizden,hazırlaması sizden..

Evettt!!!!   Hazırlığınızı yapın..

 Bugün yemekte anne usulu nefis bir pazı sarması varrr!!!!


PAZININ FAYDALARI:

Pazı (Beta vulgaris), Ispanakgillerden, yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. Halk arasında Yaban Pancarı ve Yabani Ispanak olarakta bilinir.
Pazı ıspanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir. Kırlarda, bağ ve bahçelerde yetişir.
Pazının bilinen yararları
İştah açıcıdır. Kansızlığı önler. Hazmı kolaylaştırır. Vücuda kuvvet verir. Öksürüğe karşı faydalıdır. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir. Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.

İdrar söktürür ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır. Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır. sifalibitkileriniz Yaprakları haşlanıp yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
KAYNAK:Google
MALZEMELER
4 demet pazı
200 gr.yağsız kuzu veya dana  kıyma
1 büyük çay bardağı ince bulgur
1 büyük soğan
2 diş sarmısak
1\2 deste maydanoz
1\2 deste nane
2 tane küçük domates
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
SOSU
4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı sıcak su
1\2 limon suyu
YAPILIŞI
  • Pazıları iyice yıkayın,daha sonrada genişce bir tepsiye koyup,üzerini kaplıyacak şekilde kaynar su dökerek ıslayın.5-6 dakika kadar kaynar suyun içinde bekletin ve sonrada soğuk sudan geçirin.Daha sonrada  iyice süzün.
  • Her bir pazı yaprağını uzunlamasına ortadan ikiye bölün,ortadaki kalın damarı yaprağı parçalamadan bıçakla çıkarın.[ortadan çıkan damarları atmayın,sarmayı pişireceğiniz tencerenin altına koyacağız.]Bütün pazı yapraklarınızı böylece hazırlayın.Her bir pazı yaprağından 2 adet dolma elde edeceksiniz.
  • İç harcı için,soğanları,maydanozu,naneyi,domatesleri ve sarmısakları oldukça  küçük doğrayın,Sonrada diğer iç malzemeleriyle karıştırarak sarmanızın iç harcını hazırlayın.
  • Pazı yapraklarınızı yukardaki resimdeki gibi uzun uzun koyun,üzerine içinizden bir tatlı kaşığı kadar koyup ,üçgen şeklinde sarın.Bütün yapraklarınızı böylece sarın.
  • Sos için tereyağ,sıvıyağ,salça,limon suyu,sıcak su ve dövülmüş sarmısaklarınızı beraberce bir taşım kaynatın.Sosumuz hazır..Yemeğimizin son 5 dakikasında ekliyeceğiz..
  • Pazıları ayıklarken ortadan çıkan damarları sarmayı pişireceğiniz tencerenin altına dizin.Sonrada üzerine sarsığınız sarmaları dikkatlice dizin.Sarmaların üzerine bir yemek tabağını ters olarak kapatın ve 1,5 bardak kadar sıcak su döküp,kısık ateşte 15 - 20 dakika kadar pişirin.Pazı çok çabuk pişer,pişerken kontrollü pişirin.15 dakika sonra tabağı kaldırın,sarmalarınızın üzerine sos malzemelerinizle hazırladığınız sosu  dikkatlice dökün,tabağı tekrar kapatıp , 3-4 dakika sosla beraber pişirin ve sonrada yemeğinizin altını kapatıp,dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen sarmalarınızı sarmısaklı yoğurtla beraber keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..




devamı »

ÇİLEKLİ CHEESECAKE

Nurlumutfakta`dan yine lezzetine doyamıyacağınız bir cheesecake tarifi...

Tazecik sera çileklerinden yaptığım nefis bir çilekli cheesecake..

Bu cheesecake lezzeti ve görüntüsüyle çay masalarınızın baştacı olacak !!!

Misafirlerinizden tam not alacak..


MALZEMELER
ALT KATI
2 paket yulaflı bisküvi
100 gr.tereyağ
1 çay bardağı badem unu
1\2 çay kaşığı tarçın
PEYNİR KATI
750 gr.labne peyniri[içim]
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 küçük paket süt kreması200 ml.
2 yemek kaşığı çilekli pudding
1 yemek kaşığı mısır nişastası
ÜZERİ İÇİN
1 kilo çilek
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
50 gr.beyaz çikolata
2 yemek kaşığı file badem
YAPILIŞI
  • Alt taban için tereyağını eritin,büskivileri rondodan çekerek un haline getirin.Daha sonrada badem unu,tarçın,çekilmiş büskiviler ve tereyağını iyice karıştırıp hafifce yağladığınız 26 cm.lik kelepçeli kalıba bastırarak kalıa yayın.Yayarken kenarlarınıda hafifce yükseltip kenar yapın.Daha sonrada 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.Sonrada soğutun.
  • Peynir katı için peynir  ve şekeri iyice krema kıvamına gelene çırpın.Sonra vanilyayı ve yumurtaları teker teker çırparak ekleyin.Daha sonrada sırayla süt kremasını ,çilekli puddingi ve nişastayı ekleyin.Hepsini tekrar hafifce çırpın.Hazırladığınız peynir katını pişirip soğuttuğunuz alt tabanın üzerine döküp,160 derece fırında  50-55 dakika pişirin.Pişmişliğini anlamak için kekinizi hafifce salladığınızda ortası hafif sallanıyorsa pişmiş dmektir.Fazla sallanıyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir..Cheesecakenizi pişirirken fırına su dolu bir kap koymayı unutmayın.
  • Pişen cheesecake fırında 10 dakika beklettikten sonra fırından alın ve dışarda soğumaya bırakın.Soğuyan cheesecakenizi üzerini kapatıp,buzdolabında 12 saat beklemeye bırakın.
  • Cheesecake üzeri için, önce 12 tane kadar çileği 3 yemek kaşığı şekerle beraber rondodan çekin ve içine 3 yemek kaşığı suyla sulandırdığınız, 1 tatlı kaşığı nişastayıda ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin,sonrada soğutun.[hafif akıcı bir kıvamı olacak.]Soğuyan çilek püresini kekinizin üzerine yayın ve üzerine kalan çileklerinizi doğrayarak arzu ettiğiniz şekilde yerleştirin.Çileklerin üzerini beyaz çikolatayı benmari usulu eriterek, kaşıkla zikzaklar çizerek  süsleyin.En üzerinede file bademlerinizi serpin.
  • Daha sonra buzdolabına koyarak soğumaya bırakın ve sonrada keyifle servis edin.
  • CHEESECAKE YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ NOKTALAR:
  • Cheesecake için bütün malzemelrinizin oda sıcaklığında olması gerekir.,
  • Peynirlerinizi pastayı hazırlamaya başlamadan  1 saat önce ince tel süzgeçe koyun ve suyunun iyice süzülmesini sağlayın.
  • Fırınınıza mutlaka su dolu bir kap koyun ,yoksa cheesecakeniz pişerken çatlar.
  • Pişen cheesecakenizi mutlaka servis etmeden en az 12 saat buzdolabında bekletin.Bekledikce lezzetlenecektir.[özellikle bir gün önceden hazırlayın.]
  • Hazırladığınız peynir katı biraz sulu olur,korkmayın,pişdikçe katılaşacaktır.Soğudukçada tam kıvamını bulacaktır.
  • Cheesecakenizi mutlaka keskin bir bıçakla kesin,daha düzgün dilimler elde edersiniz.
  • Cheesecake yapılması en garanti pastalardandır ve çok lezzetlidir..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

DAMLA SAKIZLI MACARON

Macaron..Macaron..Macaron...

Değişik bir sevda..

Bir kez yaptınız mı,devamı geliyor!!! 

Hep macaron yapmak istiyorsunuz..

Rengini ve reyhasını hayal edip tekrar tekrar yapıyorsunuz...

Bende bu kez, menekşelerin büyülü rengi mor macaronlar hayal ettim..

İçinde, çok sevdiğim damla sakızı olsun istedim.

Oldular,hem de çok ama çok güzel oldular...

Biz yemeye doyamadık..Tadı damağımızda kaldı..Çabuçak bittiler...

Bakalım bir daha ki sefere ne renk ne lezzette olacaklar????

MALZEMELER
80 gr.yumurta akı
72 gr.toz şeker
140 gr.ince pudra şekeri
100 gr. ince çekilmiş badem tozu
1\2 çay kaşığı krem tartar
1\2 çay kaşığı mor gıda boyası
İÇ HARCI
100 ml.süt kreması
60 gr. beyaz çikolata
2 yemek kaşığı toz damla sakızlı krem ole veya 2 yemek kaşığı sakız reçeli
YAPILIŞI
  • Pudra şekeri ve badem tozunu rondodan 2 kere çekin.Sonrada 2 kez ince elekten geçirin.
  • Yumurta akını iyice kabarana kadar cırpın,çırparken krem tartarı ekleyin.Daha sonrada toz şekeri   ekleyin ve yumurta akı iyice kabarana kadar çırpın.Sıkı bir beze kıvamında olacak..En sonda gıda boyasını ekleyin  ve çırpın.
  • Hazırladığınız yumurta akına 2 kez elediğiniz bademli karışımı 2 seferde yumurta akına ekleyin ve söndürmeden bir spatula yardımıyla iyice  karıştırın.[Akıcı bir kıvama gelecek.]
  • Hazırladığınız macaron karışımını 1 cm.lik yuvarlak uç taktığınız krema torbanıza koyun ve 2 kat fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dikkatlice yuvarlak olarak sıkın.Sonrada tepsiyi tezgaha vurarak macaronlarınızın havasını alın ve kuruması için 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • İçinin kreması için süt kremasını ısıtıp,içine beyaz çikolatanızı ekleyin ve iyice karıştırın.Sonrada bzdolabına soğumaya bırakın.İyice soğuduktan sonra içine sakızlı  toz krem oleyi ekleyip mikserle iyice çırpın.Kremanız hazır..[ Eğer evde sakız reçeliniz varsa onu kullanın.]
  • Kuruyan macaronlarınızı 150 derece ısıttığınız fırına koyun ve 12 dakika kadar pişirin.
  • Pişen macaronlarınızı fırından çıkarıp,tepside soğumaya bırakın.Macaronlarınız iyice soğuduktan sonra hazırladığınız kremayı içine koyun.Sonrada dinlenmesi için buzdolabına koyun.Macaronlarınızı bir kaç saat dinlendirdikten sonra keyifle ikram edin.Dinlendikce dahada lezzetlenecektir.
  • Macaron yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar:
  • Kullanığınız karıştırma kaplarının tam kuru olmasına dikkat edin.
  • Yumurta aklarını  mutlaka bir kaç gün buzdolabında dinlendirin.Ve kullanacağınız zaman oda ısına getirin.
  • Badem unu ve pudra şekerini mutlaka rondodan geçirip,havalandırın ve 2 kez ince elekten eleyin.
  • Pudra ekeriniz mutlaka ince ve nişastası azaltılmış olmalıdır.
  • Yumurta aklarını yukarıda anlattığım şekilde çırpılmalıdır.
  • Macaronlarınızı mutlaka kabuk tutana kadar 45 veya 60 dakika bekletin.Parmağınızla ellediğinizde üzeri elinize bulaşmayacak şekilde olmalıdır.
  • Gıda boyasını azar azar ekleyin ve rengini kontrollü olarak elde edin.
  • Fırının orta rafında tek tepsi olarak pişirin.
  • Macaronlarınızın üzerinin kuruduğuna emin olmadan pişirmeyin,yaklaşık 45 dakikayla 1 saat arası kuruyorlar..
  • Fırın ısınızın ayarına dikkat edin,çok çabuk pişerler.12 dakika veya 14 dakika.
  • Badem unu ve özel pudra şekerini pasta malzemesi satılan yerlerde kolayca bulabilirsiniz.
  • Bu ölçüden 30  tane macaron çıkıyor.
  • İlk denemede olmazsa üzülmeyin,denedikçe eliniz alışacak ve kolayca yapabileceksiniz.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN..




devamı »

SEBZELİ KOLAY YUFKA BÖREĞİ[PİLELİ SEBZELİ YUFKA BÖREĞİ]

Canınız börek mi çekti???

 Ama yapmaya üşeniyormusunuz..!!

Hiç üşenmeyin,artık bu tarifle artık çok kısa zamanda ,çok nefis bir börek yapabilirsiniz.

Çıtır çıtır,çok lezzetli...

Üstelikte çok pratik..

İçinde sağlıklı sebzeler ve mis gibi süt kokan beyaz peynir var..

Evett hanımlar,öyle boş boş oturmak yokkk!!!

Çayımızın yanına nefis bir börek yapıyoruz,haydi doğru mutfağaa..

MALZEMELER
3 adet kabak
2 adet havuç
1\2 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
3 adet yufka
2 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
SOSU
1 çay bardağı süt
2 yumurta
75 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
YAPILIŞI
  • Kabakları ve havuçları rendeleyip,suyunu iyice sıkın.
  • Dereotunu incecik doğrayın.
  • Tereyağını eritip,sıvıyağla karıştırın.
  • Yumurtaları iyice çırpıp,sütle karıştırın.
  • Rendeelmiş sebzeleri,peyniri,dereotunu ve baharatları karıştırın.
  • Yufkanın birini tezgahın üzerine yayın.Üzerine bolca yağ karışımından fırçayla serpin.Unun 1 yemek kaşığınızda yağın üzerine serpin,sonrada peynirli karışımın 3\1 ni yufkanın her tarafına yayın ve yufkayı elinizle pile yapar gibi elinizle hafifce büzün.Sonrada ortadan ikiye kesin.Yufkanın ucundaki sert yerleride hafifce kesin.Hazırladığınız böreği yağladığınız büyükboy dikdörtgen borcamın içine yanyana koyun.Diğer iki yufkanızıda böyle hazırlayın ve borcamınıza yanyana koyun.Üzerine sütlü yumurta karışımınızı dökün ve buzdolabında bir kaç saat dinlendirin.Daha sonrada 170 derece ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirip,sıcak sıcak servis edin.35 dakikada pişiyor.
  • AFİYET OLSUN.




devamı »

BADEMLİ KARAMELLİ CHEESECAKE

Hazırlaması en kolay ,lezzeti olay pasta cheesecake..

Çeşit çeşit  !!

Her çeşidi ayrı bir lezzet..Ayrı bir lezzet şöleni.....

Bugünkü çeşidimiz ise yine çok özel!!! Herkesin çok sevdiği karamel ve badem ikilisiyle yaptığımız nefis bir bademli karamelli cheesecake..Hatta ben bu nefis lezzeti ,daha da lezzetlendirmek için içine biraz da nescafe ekledim..Ortaya muhteşem bir lezzet şöleni çıktı...

Haydi ben yapamam demeyin!!!!

Malzemelerinizi hazırlayın bugün nefis bir cheesecake yapıyoruz !!!


MALZEMELER
TABANI İÇİN
2 paket kakaolu bisküvi
100 gr.tereyağ
1 çay bardağı badem unu
PEYNİR KATI
3 adet büyük yumurta
3\4 su bardağı şeker
500 gr. İçim  labne peynir
300 gr.yağsız süzme  yoğurt[sütaş]
3 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı nescafe[obsiyonel]
KARAMELLİ ÜST KATMAN
1 paket krema 200 ml.
1 su bardağı şeker
1\2 çay baradağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı soyulmuş badem
YAPILIŞI
  • Labne peyniri ve süzme yoğurdu ince tel süçgeçin içine koyup,iyice suyunun süzülmesini sağlayın.
  • Alt taban için kakaolu bisküvileri rondodan çekin.Çektiğiniz büsküviler,badem unu ve erimiş tereyağını bir kapta iyice karıştırın ve yağlı kağıt serdiğiniz 26 cm.lik kelepçeli kalıba elinizle sıkıca basarak yerleştirin.Yerleştirirken kenarlarıını hafifce yükseltip kenar yapın.Sonrada 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin ve daha sonra soğutun.
  • Süzülen yoğurt ve peynirle ,şekeri iyice çırpın.İyice çırptıktan sonra içine önce yumurtaları teker teker ekleyin.Sonrada vanilya,nişasta ve kremayı ekleyin,tekrar çırpın.En son nescafeyide ekleyin ve çırpmayı bırakın.Hazırladığınız karışımı pişirip soğuttuğunuz bisküvili tabanın üzerine dökün.Sonrada 160 derece hafif ısıtılmış fırına koyun.Fırına koyarken fırının içine su dolu bir kase koymayı unutmayın.[ yoksa cheesecakeniz çatlar]
  • Cheesecakenizi yaklaşık 50 dakika kadar pişirin.Pişmişliğini kalıbı elinizle salladığınızda ortası hafif sallanıyorsa olmuş demektir..Eğer çok sallanıyorsa pişirmeye devam edin.
  • Pişen cheesecakenizi fırından çıkarın,tezgahın üzerinde iyice soğuttuktan sonra  üzerini kapatın ve buzdolabında 12 saat kadar dinlendirin.
  • Karamel sos için,şeker ve suyu ocağa koyup,rengi karamel rengi olana kadar kaynatın.Karamel rengi olunca içine krema ve tereyağını ekleyin,hafif topaklanacaktır merak etmeyin.Kaynadıkca kendini kıvamını bulacaktır.Tekrar eriyip kıvama gelen karamelinizi ocaktan alın ve bademlerinizi yağsız tavada hafifce kavurup karamelin içine ekleyin.Hazırladığınız sosu cheesecakenizin üzerine dökün  ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.[karameli servisten 1 veya 2 saat önce hazırlayın.]
  • Cheesecakenizi bir gün önceden pişirip,mutlaka en az 12 saat dolapta bekletin.
  • Karamel sosunuzuda cheesecakenizi seris etmeden en az 1 veya 2 saat önceden hazırlayınız.
  • Nescafe sevmiyorsanız içine eklemeyebilirsiniz,ama çok yakıştı,tavsiye ederim.
  • Bademununu bulamadıysanız,tuzsuz kabuğu soyulmuş bademleri rondodan çekerek badem unu elde edebilirsiniz.
  • Daha kalın bir cheesecake yapmak istiyorsanız 24 cm.lik bir kalıp kullanın.
  • AFİYET OLSUN..





devamı »

LİMONLU CUPCAKE

C vitamini deposu limonla , bu seferde nefis bir cupcake hazırladık..

İçinede ayrıca nefis vişnelerle dolu limonlu bir  krema koyduk.

Tadına doyamıyacağınız lezzette bir cupcake oldu..

Biz çok sevdik...Birde siz deneyin istedik!!!

Cupcakemizin içi ayrı,keki ayrı,üstündeki kreması ayrı bir lezzet..Ekşi tatlı tat sevenlere özel ,bu cupcake mutlaka deneyin..Bu lezzetten şöleninden mahrum kalmayın..
MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
120  gr.oda sıcaklığında tereyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1\2 su bardağı ılık süt
1bardak+4 yemek kaşığı un
2 limon rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu
İÇ DOLGUSU
1 büyük su bardağı süt
1 küçük çay bardağı şeker
2 yumurta sarısı
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 limon rendesi
1 limon suyu
50 gr tereyağ
1 kase  vişne
ÜZERİ İÇİN
iç dolgusundan artan krema
1 paket soğuk süt kreması[200 ml.]
YAPILIŞI
  • Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
  • Muffinlar için, tereyağı şekerle beraber iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Çırptığınız  karışımına vanilyayı ve yumurtaları teker teker çırparak  ekleyin.
  • Daha sonra bu karışıma limon rendesi ve limonsuyunu ekleyin.
  • Sonrada bu hazırladığınız karışımın içine sırayla biraz un, biraz ılık sütü sırayla ekleyip,muffin hamurunuzu bitirin.
  • Hazırladığınız hamuru muffin kağıtlarına 3\4 ü dolacak şekilde paylaştırın.
  • Daha sonrada 170 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.Muffinlarınızın pişmişliğini kürdanla kontrol ederek fırından çıkarın,soğumaya bırakın.
  • Muffinlarınız pişerken kremanızı hazırlayın.Öncelikle sütünüzü ısıtın.Daha sonra yumurta sarılarını limon suyu,vanilya ve şekerle iyice çırpın.Sonrada içine unu ve nişastayı ekleyin ve iyice karıştırın.Daha sonrada bu karışıma sıcak sütünüzü devamlı karıştırarak ekleyin  ve ocağa koyup iyice pişirin.Pişen kremanızı ocaktan alın ve içine limon rendenizle tereyağınızı ekleyip,iyice çırpın.Kremanız hazır.
  • Pişen muffinlarınızı iyice soğutun.Soğuyan muffinlarınızın üstünü bıçak yardımıyla  krema ve vişne koyacak kadar oyarak kesin.Oyduğunuz yerlere çekirdeğini çıkardığınız vişneden ikişer tane ve birer tatlı kaşığı krema koyun,sonrada üzerini tekrar kapatın.Bütün muffinlarınızı bu şekilde hazırlayın.
  • Üzerinin kreması için, soğuk süt kremasını mikserle iyice kabarana kadar iyice çırpın.Daha sonrada içine kalan iç kremanızı ekleyip,tekrar iyice çırpın.Hazırladığınız kremayı, krema sıkma torbasına koyun ve muffinlarınızın üzerine sıkın.Onun üzerinede birer tane vişne  ve limon rendesi koyup,süsleyin.Sonrada buzdolabına koyun ve iyice soğuduktan sonra servis edin.
  • AFİYET OLSUN...






devamı »

KÖFTELİ NOHUT YAHNİSİ

Geleneksel Türk yemeklerimizden nohut yahnisi...

Eşimin en sevdiği yemek...

Yanında da nefis bir tereyağlı pirinç pilavı..

Evettt,hanımlarrr!!!

Anlaşıldığı gibi bugün hepberaber nohut yahnisi pişirecez..

Ama bu sefer yahnimizi,kemikli etle değil  küçük köftelerle pişiriyoruz..

Haydi hanımlar hiç durmayın ,hazırlayın köftelerinizi..

Pişirin yahninizi..Akşama  süpriz yahni partisi varrr..!!!


MALZEMELER
250-300 gr. yağsız koyun kıyma
1 soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
300 gr. arpacık soğan
2 diş sarmısak
1 büyük kase haşlanmış nohut
1\2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz,karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  • Öncelikle köftelerimizi hazırlayın.Köfteler için,kıyma,doğranmış bir soğan,1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiberi rondoya koyup ve iyice çekelim.Hazırladığımız köfte harcından minik köfteler hazırlayıp,biraz un serptiğiniz bir tepsinin içinde biriktirin.Sonrada hazırladığımız köfteleri 1 yemek kaşığı sıvıyağda hafifce kavurun.Yemeğimizin köfteleri artık hazır.
  • Arpacık soğanları soyalım ve yıkayıp,süzelim.Sarmısakları soyup,doğrayalım.
  • 1 yemek kaşığı tereyağı yayvan bir tencereye koyun,eriyince içine arpacık soğanları ve 2 diş doğranmış sarmısağınızı koyup kavurun.Sonrada salçalarınızı ekleyip ve birazda salçalarınızla kavurun.Daha sonrada sırayla haşlanmış nohutlarınızı ,köftelerinizi ve baharatlarınızı ekleyin.5 dakika böyle piştikten sonra yemeğinize 2 bardak sıcak su ekleyip,pişmeye bırakın.Yemeğiniz yaklaşık 15 dakika  sonra pişecektir.
  • Yemeğinizi  tel şehriyeli pirinç pilavıyla servis edin.
  • AFİYET OLSUN.. 



devamı »

SODALI MAYALI POAÇA [BAYATLAMAYAN POAÇA]



MALZEMELER
1 büyük çay bardağı ılık süt
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
1 büyük çay bardağı soda
1\2 paket yaşmaya
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
5,5- 6 büyük çay bardağı un
İÇ HARCI
yeteri kadar beyaz peynir
dereotu
YAPILIŞI
  • Ilık süt,maya ve şekeri karıştırıp 5 dakika bekletin.Daha sonra diğer malzemelerle karıştırarak ,yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.Hazırladığınız hamuru 30 dakika kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Peynirinizi rendeleyelerek,ince doğranmış dereotu ve biraz karabiberler karıştırarak  içinizi hazırlayın.
  • Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp avucunuzun içinde yuvarlak şekilde açın ve içine peynirli harçtan koyup,yuvarlak olacak şekilde hazırlayın.
  • Hazırladığınız poaçaları fırın tepsinize dizin.Üzerini yumurta sarısı sürün ,susam  serpin.10 dakika tepside mayalandıktan sonra önce 160 derecede  ,10 dakika sonra 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.35 dakika kadar..
  • Pişen poaçalarınızı sıcak sıcak servis edin.
  • Bu ölçüden tam büyük bir tepsi poaça çıkıyor.
  • Bu tarifle hazırladığınız poaçalar diğer mayalı poaçalar gibi hemen bayatlamıyor..
  • AFİYET OLSUN..




devamı »

TARATORLU ISPANAK BAŞI

Bugünkü lezzetimiz  komşu ülke Yunanistan`ın lokantalarında tattığımız bir lezzet..

Lezzetimiz Temel Reise güç veren muhteşem sebze ıspanağın köklerinden yapılıyor....

Üzerinde de tadına doyulmaz cevizli bir tarator var ..

İkisi muhteşem bir lezzet oluşturuyor.

Bu nefis lezzeti çok beğeneceksiniz...

Bol vitaminli,faydalı sebze ıspanağı , sizlerde mutlaka birde böyle deneyin..

Çok ama çok seveceksiniz..

Demedi demeyin!!!

MALZEMELER
5 adet ıspanağın kökü ve sapları
2 kırmızı kök biber
1 büyük soğan
2 tane kesme  şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı  kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı turunçsuyu veya limon suyu

TARATOR SOS
2 çay bardağı dövülmüş ceviz
2 dilim kepekli tost ekmeği
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı tuz
3 - 4 yemek kaşığı sıcak su
YAPILIŞI
  • Ispanakları iyice yıkayıp,köklerini ve saplarını irice doğrayın.Yapraklarını daha sonra istediğiniz yemekte kullanmak için saklayın.
  • Kırmızı biberleri ve soğanı doğrayın.
  • Yağınızı genişce bir tavaya koyun,ısınınca içine soğanlarınızı ekleyin,hafifce kavurun.Kavrulan soğanlarınızın içine biberlerinizi ve ıspanak saplarınızı ekleyin.Hepberaber hafifce kavurun.Kavrulurken içine baharatlarınızı ve limon suyunuzu ekleyin ve 10 kadar pişirin.Daha sonra ocaktan alın.
  • Tarator için ,ekmekleri limon suyu ve sıcak suyla iyice ıslatın ve sonrada tüm malzemeleri rondoya koyup,karıştırın.Taratorumuz hazır.[Çok fazla karıştırmayın,ezilmesin.]
  • Pişirdiğiniz ıspanak başını yayvan bir tabağa koyun,ortasına hazırladığınız taratoru koyarak servis edin..
  • Bu nefis lezzet yunanlılara ait bir mezedir..Yunan adalarında ve Yunanistan `da bütün balıkçılarda ve lokantalarda servis ediliyor..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

BROKOLİLİ & ISPANAKLI MAKARNA

Bugün Nurlumutfakta`da kışın en güzel ve en vitaminli sebzeleriyle nefis bir kış makarnası pişiyor...

Makarnamızın sosunda krema,  brokoli , tazecik ıspanak  yaprakları ve bol permesan var..Çok ama çok lezzetli ve vitaminli!!!!

Bu lezzetli bol kış makarnasını çok seveceksiniz..!!!


MALZEMELER
1 küçük brokoli
1 demet ıspanak
1 adet büyük soğan
1 paket makarna
1 paket krema[200 ml.]
75 gr.tereyağ
2 diş sarmısak
1.5 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
2 çay kaşığı tuz
6-7 yemek kaşığı permesan peyniri veya eski kaşar rendesi
YAPILIŞI
  • Makarnayı biraz tuz attığınız suda 10 dakika haşlayın,süzün.Makarnayı biraz daha diri seviyorsanız 8 dakika yeterli gelecektir.
  • Soğanları doğrayın,sarmısakları rendeleyin..
  • Brokolileri minik çiçeklere ayırın ve üzerine kaynar su dökerek 10 dakika bekletin.10 dakika sonra brokolileri soğuk sudan geçirip,iyice süzün.
  • Ispanakları iyice yıkayıp,yapraklarını doğrayın.
  • Tereyağı genişce bir tencereye koyun,eriyince içine doğranmış soğanları ve rendelenmiş sarmısakları  ekleyip,kavurun.Kavrulunca içine brokolileri  ekleyin,birazda beraber kavurun.Daha sonra içine kremayı ekleyin,sonrada baharatları ve permesan peynirinin yarısını ekleyin,en sonda doğradığınız ıspanakları ekleyin.Hep beraber 5 dakika pişirin.Pişen sosunuzun içine haşladığınız makarnayı ekleyin ve iyice karıştırıp,servis tabağınıza alın.Üzerine kalan permesan peynirini serpip ,sıcak sıcak servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

VİŞNELİ BADEMLİ KEK

Vişneyle ,bademi bu nefis kekte buluşturduk..

Bu nefis ikiliye birazda bitter çikolata ekledik..

Ortaya inanılmaz lezzette nefis bir kek çıktı...

Biz çok ama çok beğend,k!!

Birde sizler deneyin istedik...

İşte Nurlumutfakta`dan sizlere nefis bir kek tarifi daha!!!

MALZEMELER
4 yumurta
200 gr.yumuşak margarin
1 paket kıyılmış bitter çikolata[ 80 gr.]
1,5 su bardağı ayıklanmış vişne
1.5 aida çay bardağı toz şeker
125 gr.un[1 su bardağı]
150 gr.badem unu[1 büyük su bardağı]
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI
  • Yumurtanın beyazlarıyla sarılarını ayırın.Un ,kabartma tozu ve tarçını bir kaba eleyin.
  • Yumurtanın beyazlarını iyice kabarana kadar çırpın,kabarınca içine şekerin yarısını ekleyip tekrar iyice çırpın.
  • Margarini kalan şekerle ve vanilyayla iyice krema haline gelene kadar çırpın.Daha sonra içine yumurta sarılarını ekleyin ve iyice çırpın.Sonrada un,kabartma tozu ve tarçını ekleyip,tekrar çırpın.
  • Daha sonra kek karışımızın içine çırptığınız yumurta beyazlarını,badem ununu ve kıyılmış çikolatayı ekleyin ve yumurta beyazlarını söndürmeden iyice karıştırın.En son içine vişnenin yarısını ekleyin.
  • 24 cm.lik kelepçeli kalıbınızı margarinle yağlayın ve hazırladığınız kek karışımını içine koyun.Üzerine kalan vişneleri serpin ve 175 derece ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kontrol ettikten sonra fırından çıkarın,üzerine biraz pudra şekeri serptikten sonra servis edin.
  • AFİYET OLSUN..






devamı »

HAŞHAŞLI REVANİ

Revani sevenler,işte size yine müthiş bir revani tarifi daha !!!

Bu revani çıtır çıtır çıtırdıyor..

Yemesi çok keyifli..

Değişik !!!İçinde çıtır haşhaş var...

Bu nefis lezzeti mutlaka deneyin..

Ama sakın kaymağını unutmayın!!


MALZEMELER
4 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
3\4 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
2 su bardağı un
4\3 su bardağı mavi haşhaş
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 limon rendesi
1 adet büyük boy dikdörtgen borcam
ŞERBETİ
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
ÜZERİ İÇİN
200 gr.kaymak
YAPILIŞI
  • Öncelikle şerbetinizi hazırlayın.Suyla şekeri 5-6 dakika kadar kaynatın,daha sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Yumurtalarınızı şekerle iyice kabarana kadar çırpın,sonrada sırayla çırparak vanilya,yoğurt,irmik,haşhaş,un,kabartma tozu,karbonat ve limon rendesini ekleyin.
  • Hazırladığınız tatlı hamurunu margarinle yağladığınız büyük boy dikdörtgen borcama koyup,175 derece ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.Yaklaşık 40-45 dakika..
  • Pişen tatlınızı kürdan testiyle pişmişliğini kontrol edin ve fırından çıkarın.
  • Tatlınızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökün .İyice soğuduktan sonra dilimleyin ve kaymakla servis edin.
  • Afiyet olsun..





devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic