TEL KADAYIFLI KUŞ GÖZÜ TATLISI

Şimdi artık yemek pişirmek,tatlılar, börekler hazırlamak eskisi gibi zor değil.

   Günümüzde her an mutfaklar için bir kolaylık çıkıyor..

Artık tatlı,börek  yapmak için uzun uzun hamurlar açmak gerekmiyor.!! 

Mutfakların son icadı ,hazır baklava yufkasıyla  çok kolay ve çok lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. 

Sizlerde  tatlıcılarda ve pastanelerde gördüğünüz ,yediğiniz tatlıları kolayca evde de yapabilirsiniz.

İşte sizlere hazır baklava yufkası ve tel kadayıfla kolayca yapabileceğiniz nefis bir tatlı tarifi..

Misafirleriniz bu tatlıyı çok sevecek..




MALZEMELER
1 küçük paket baklava yufkası(24-30 adet)
500 gr. tel kadayıf
300 gr.ceviz veya fındık
1 çay bardağı şeker
2 çay kaşığı tarçın
1 paket tereyağ 250 gr.
1 kahve fincanı sıvıyağ
ŞERBETİ
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon veya 1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  • Öncelikle şerbetinizi hazırlayın.Şeker ve suyu bir tencereye koyup,15 dakika kaynatın,göz göz olmaya başlayınca içine limon dilimini veya suyunu ekleyin ve bir iki dakika daha kaynatın.Sonrada soğuması için ocaktan alın.
  • Bir paket tereyağı eritip,sıvıyağla karıştırın.
  • Fındıkları veya cevizleri  irice dövüp,şekerle ve tarçınla karıştırın.
  • Tel kadayıfların üzerine hazırladığınız yağın 4\1 döküp,elinizle hafifce koparın ve yağı iyice kadayıflara yedirin.
  • Her bir rulo için 3 adet baklava yufakası kullanacağız.Bir rulo için bir tane baklava yufkasını tezgaha serip,fırçayla her tarfını yağlayın,üzerine ikinci baklava yufkasını serip,tekrar yağlayın .En sonda üçüncü yufkayı serin ve hafifce onuda yağlayın.Hazırladığınız 3 kat baklav yufkasının kısa ucuna yağladığınız yel kadayıfdan biraz alıp ,börek içi gibi koyun.Üzerine bolca fındıklı içten koyup,sigara börei gibi uçlarını kapadan sarın.Sardıktan sonra uzun bir sigara böreğiniz olacak,onu istediğiniz boyutta(ben 2 parmak kalınlığında kestim.) kesin.Sonrada hazırladığınız rulo tatlıları ,yağladığınız bir fırın kabına tel kadayıfları yukarı gelecek şekilde yanyana ,arada boşluk kalmadan dizin.
  • Bütün baklava yufkaları ve tel kadayıf bitene kadar tatlılarınızı bu şekilde hazırlayın.(tel kadayıfları bol bol koyun,az olmasın.)Tatlılarınızı dizip,bitirdikten sonra kalan yağ karışımını tatlıların üzerine kaşıkla pay edin ve daha sonra 165 derece ısıtılmış fırına koyup,kısık ateşte iyice kızarana kadar pişirin.
  • Tatlılarınızı iyice kızarana kadar pişirdikten sonra,fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra hazırldığınız soğuk şurubu üzerlerine paylaştırın.
  • Tatlılarınız şerbetini iyice çekince,seris tabağına alıp,keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

PRATİK KUZU TANDIR(FIRIN TORBASINDA KUZU TANDIR) & FIRINDA KARIŞIK SEBZE

Davetlerin en zor karar verilen ve masanın yıldızı  ana yemektir.Heyecanla beklenir..

İşte bizde Nurlumutfakta olarak sizlere yapması çok ama çok kolay,lezzeti garanti bir ana yemek tarifi..

Muhteşem bir KUZU TANDIR!!

Sadece etinizi marine edin ve koyun fırın torbasına,atın fırına siz mezeleri,salataları hazırlarken o yavaş yavaş pişşin.Unutmayın sofrayı hazırlamak için 3 koca saatiniz var.

Sonra çıkarın fırından yumuşacık,muhteşem lezzetteki etinizi ve sofranızın  yıldızı olsun!!

MALZEMELER
1 adet yağları alınmış kemikli kuzu kol
1 kilo yağsız,parça kuzu eti
10 diş soyulmuş sarmısak
1 büyük boy hindi fırın torbası
1 tatlı kaşığı un
1,5 yemek kaşığı tereyağ(sos kaynarken içine koymak için)
MARİNE İÇİN
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı hardal
3 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı tane karabiber
2 çay kaşığı toz karabiber
1\2 çay kaşığı tarçın
1 büyük dal taze biberiye veya 1 yemek kaşığı kuru biberiye
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
SEBZE TABAĞI
1 küçük boy brokoli
1 küçük boy karnıbahar
2 havuç
10 adet arpacık  soğan
250 gr.mantar
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı kaşar rendesi
tuz,karabiber,muskat ,kırmızı pul biber(istediğiniz kadar)
YAPILIŞI
  • Öncelikle eti en az 1 veya 2 gün önceden marine malzemeleriyle marine edip,üzerini hava almayacak şekilde kapatıp,buzdolabında dinlendirin.Pişireceğiniz zaman eti marineden çıkarıp suyunu süzün ve büyükboy  hindi fırın  torbasının içini hafif unlayın.Etlerinizin üzerine biraz tuz atın,sonrada  etleri ve sarmısakları içine yerleştirin.Torbayı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun ,üzerine çatalla bir kaç yerinden delik açıp,170 derece fırında yaklaşık 3 saat pişirin.Etinizin pişmişliğini torbanın üzerinden çatalla kontrol edin,iyice pişmişse,torbanın bir ucundan dikkatlice kesip,suyunu bir tencereye alın.İçine tereyağı koyup , ocakta 10- 12 dakika kadar kaynatın.Sos hafif koyulaşınca ocaktan alın,eti poşetinden bir fırın kabının içine çıkarın.Daha sonra sosu üzerine dökün ve fırında tekrar 10 dakika ısınacak kadar pişirip,sıcak sıcak servis edin.
  • Sebze sote için ,brokolileri ve karnıbaharı çiçeklerine ayırın.Daha sonrada her ikisini ayrı ayrı diriliğini kaybettirmeden hafifce haşlayın ve süzün.Havuçları soyup,kalın çubuklar halinde doğrayın ve 5 dakika haşlayın...Mantarları yıkayıp,iyice süzün.Arpacık soğanları soyup,yıkayın.
  • Soteyi hazırlarken öncelikle,sıvıyağı genişce yayvan bir tencereye koyun.İçine sarmısakları doğrayın ve ilk önce kuruladığınız mantarları koyup,yüksek ısıda mantarların suyunu bırakmasına izin vermeden kavurun.Mantarlar hafif kavrulunca içine soyulmuş,arpacık soğanlarınızı ekleyin ve tekrar kavurun.Daha sonrada içine önce karnıbaharları  ve havuçları ekleyin,karıştırın.En sonda brokolileri,baharatları ve tereyağı ekleyip,hepsini beraberce kavurun.(Bu kavurma işlemi sırasında sebzelerin fazla kavrulupta ,ezilmemesine dikkat edin.)Sebzeleriniz hazır olunca,bütün sebzeleri,fırın kabınıza yerleştirip,üzerine kaşar peynir rendesini serpin ve fırında kaşarlar eriyene kadar pişirip,sonrada sıcak sıcak et yemeğinizle servis edin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

TAHİNLİ ISPANAKLI YUFKA BÖREĞİ [ISPANAKLI KOLAY KOL BÖREĞİ]

Tazecik yufkadan yapılan böreğin yerini hiç bir börek tutmaz...

Şöyle çıtır çıtır,fırından yeni çıkmış,üstelikte ıspanaklı!!!

İşte bugün sizlere çok pratik,açma börekleri aratmayacak,nefis bir börek tarifimiz var.

Biz ıspanaklı ve tahinli hazırladık..

Siz artık keyfinize göre ister peynirli,ister patatesli,istersenizde  kıymalı hazırlayın..

Ama tahinle ıspanağın muhteşem uyumunu, mutlaka deneyin ve tadın..

Bu lezzet şöleninden mahrum kalmayın..




MALZEMELER
6 adet yufka
1 paket tereyağlı margarin
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı su
İç harcı
6 adet ıspanak
3 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı tahin
3 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
  • Ispanakları iyice yıkayıp,doğrayın.Doğradığınız ıspanakların üzerine kaynar su döküp,5 dakika bekletin.Daha sonra süzüp,iyice sıkın.Soğanları küp küp doğrayın.2 yemek kaşığı zeytinyağı genişce bir tencereye koyup,önce soğanları içine ekleyin ve hafifce kavurun.Soğanlarınız kavrulunca içine suyunu iyice sıktığınız ıspanakları ekleyip,beraberce 5 dakika kavurun.Daha sonra ocaktan alıp,içine baharatlarını ekleyip karıştırın.Ispanaklarınız soğuyunca içine 3 yemek kaşığı tahinide ekleyin.İç harcınız hazır..
  • Tereyağı eritip,içine,sıvaı yağı ve tahini koyup,karıştırın.
  • Yufkanın birini alın ve tezgahın üzerine yuvarlak olarak açın,üzerine hazırladığınız tereyağ ve tahin karışımından bir kaç kaşık sürün.(Her tarafına eşit olarak.)Daha sonra üzerine elinizle su serpin.Hazırladığınız yufkanın üzerine bir kat daha yufka serin ve diğeri gibi yağlayıp,suyla ıslatın.Sonrada bir kat daha.Yani 3 kat yufka üst üste olacak.3 yufkayı üst üste hazırladıktan sonra ,yufkanızı ortadan ikiye katlayıp,enine şeritler halinde kesin.Her şerit 3 parmak kalınlığında olacak.Daha sonra kestiğiniz yufkaları,tekrar dikkatlice açın.Kestiğiniz her bir yufkanın iki ucuna hazırladığınız ıspanaklı içten 1er  dolu kaşık koyun.Daha sonrada sigara böreği gibi her iki taraftan sarın ve ortaya gelice kesin.Böylelikle her kestiğiniz bir yufkadan ikişer börek elde etmiş olacaksınız.
  • Diğer 3 yufkayıda hazırlayıp,sarın.Daha sonra büyükce bir tepsiye fırın kağıdı serin ve hazırladığınız börekleri üzerine dizin.Hepsinin üzerini kalan tahinli tereyağ karışımından az az sürün ve sonrada üzerini strech filmle kapatıp,buzluğa koyun.
  • Börekleri pişireceğiniz zaman,yarım saat önceden fırından çıkarıp,üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 165 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.[Börekleri yüksek ısıda pişirirseniz,çıtır çıtır olmazDışı hemen pişer,içi yumuşak kalır.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

ZEYTİNLİ TAHİN SALATA

Bugün Nurlumutfakta`da  sizlere yine çok özel bir salata tarifi var.

Salatamız çok ama çok lezzetli ve de  çok  pratik.Biz bu lezzetli salatayı , davetimizde içli köftelerimize eşlik etmesi için hazırladık..

Sizler, ister meze olarak,ister salata olarak,istersenizde kahvaltı

sofralarınız için hazırlayabilirsiniz..

Bu lezzeti mutlaka deneyin..



MALZEMELER
1 büyük kase çekirdeği çıkartılmış yeşil zeytin
1,5 çay bardağı tahin
1 adet büyük soğan
2 adet domates
8 dal yeşil soğan
1\2 demet maydanoz
3 diş sarmısak
1,5 limon suyu
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
yeteri kadar tuz
YAPILIŞI
  • Yeşil zeytinlerinizi ıslayıp,iyice tuzunun çıkmasını sağlayın.Daha sonrada çekirdeklerini ayıklayın..
  • Büyük bir karıştırma kabına soğanı,maydanozu,domatesleri ve yeşil soğanları küçük küçük doğrayın.İçine yeşil zeytinleride ekleyin.
  • Rendelenmiş sarmısak,limon suyu,tuz ve tahini bir kasede iyice  karıştırın.Hazırladığınız tahinli sosu,salatanızın üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız salatayı seris tabağınıza koyup,üzerini pul biber ve maydanozla süsleyip,servis edin.
  • AFİYET OLSUN.


,
devamı »

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN !!!!

Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan...!!!!

Hepimizin büyürken aklımıza yer eden en güzel söz.

Her 23 Nisan`ı iple çekerdik.Gösterilere hazırlanırdık,özel kostümler dikilir,büyük bir heyecanla 23 Nisan``ı beklerdik.Çünkü bu bayram biz çocuklara ôzeldi...Çünkü bütün dünyadaki tek ve ilk çocuk bayramı bizim bayramımızdı..

Bizde ,bu bayramı armağan eden Büyük Türk Atatürk``ü minnetle,saygıyla ve büyük bir özlemle anıyoruz..




BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ÇOCUKLAR !!!

devamı »

KAHVALTI SOFRASI & TAZE KEKİK SALATASI

Bahar gelince sofralarımızda bahar havasına bürünüyor ve kışın ağır kasvetli havasından kurtuluyor,hafifliyor..

Bizde bugün Nurlumutfakta olarak gelen misafirlerimize ,bahara uygun keyifli bir kahvaltı masası hazırlamaya çalıştık..

Öncelikle peynir,zeytin,reçellerimize ve salatalarımıza eşlik etmesi için taze biberiye ve kekikle mis gibi kokan nefis bir FOCACCİA (İtalyan ekmeği)hazırladık.Yanına fırından tazecik çıkmış sıcak simit ve biberli ekmekte ekledik..

Yemeye doyamıyacağınız çok lezetli ve keyifli bir sofra oldu...Herkesin en sevdiği öğün kahvaltı bir anda çay saati sofrasına dönüştü..

Haydi buyurun sofraya!!


Soframızda salatalar var demiştik..Bunlar hangi salatalar mıydı?

Kuru domatesli zeytin salatası ,

Yumurta salatası,

Taze kekik salatası,

Taze naneli cherry domates salatasıydı.


Ayrıca buzlukta hazır olarak sakladığımız kavrulmuş ıspanaklardan ,ISPANAKLI KAŞAR PEYNİRLİ SİMİTLER hazırladık..Çok pratik ve çok lezzetli oldu..Tavsiye ederim,bir kahvaltı sofranızda mutlaka deneyin.Ne zaman hazırlasam tadanlardan tam not alan bir lezzet..

Salatalarda benim favorim pazardan  aldığım,tazecik kekiklerle hazırladığım cevizli ve bol nar ekşili kekik salatasıydı..Muhteşm bir lezzetti..Hazır kekikler çok tazeyken mutlaka bu nefis salatayı yapın derim.. 

Soframızın teması kahvaltıydı ama tabiki  pastasız çay sofrası olmaz..

Yinede temamızı bozmadık,kahvaltı masamızla çok uyumlu olan büyük küçük herkesin çok sevdiği mozaik pasta hazırladık..

Şölen havasındaki kahvaltı soframız bu kadardı...

Hepimize,

AFİYET OLSUN !!!

Şimdi gelelim mis kokulu taze kekik salatamızın tarifine:

MALZEMELER:1 demet taze kekik,6 dal taze soğan,1 diş sarmısak,2 adet domates,1\2 demet maydanoz,3 yemek kaşığı doğranmış ceviz,2 yemek kaşığı zeytinyağ,2 yemek kaşığı nar ekşisi,2 yemek kaşığı turunç ekşisi,tuz,kırmızı pulbiber.

YAPILIŞI:  Kekikleri iyice yıkayıp,süzün ve elinizle yapraklarına ayırın.Daha sonra birazcık tuzla ovalayıp,bekletin.Yeşil soğanları,maydanozu,sarmısağı ve domatesi ufak ufak doğrayın.Hazırladığınız malzemeyi kekikle karıştırın.Üzerine kırmızıpul biber,zeytinyağ,nar ekşisi ve turunç suyuyla hazırladığınız sosu dökün.En sonda üzerine cevizleri serpip, servis yapın.

DİKKAT::Pazarlarda taze kekikler bitmeden bu muhteşem lezzetli ve sağlıklı salatayı mutlaka deneyin..

AFİYET OLSUN..





devamı »

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER&PATLICAN&KABAK DOLMASI

Zeytinyağlı dolmasız davet sofrası olur mu , hiç dedik!!!

Davet soframız için , Maraş``ın nefis  kurularından lezzetli zeytinyağlı dolmalar hazırladık.

Dolmalarımız lezzetiyle  ve rengarenk görüntüsüyle çok beğenildi ve misafirlerimizden tam not aldı... 

İşte ustasından öğrendiğimiz ve ilk defa pişirip ,misafirlerimize ikram ettiğimiz nefis kuru dolma tarifimiz!!!


MALZEMELER
10 adet kuru kabak
10 adet kuru kırmızı biber
10 adet kuru patlıcan
1 büyük su bardağı pirinç
2 tane büyük soğan
1 adet domates
1\2 demet nane
1\2 demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz
1 dolu yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı dolmalık üzüm
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kuru nane
1 büyük çay bardağı zeytinyağ
YAPILIŞI
  • Kuruları iyice yıkayıp,haşlayın.(Çok ezilmesinler.)
  • Soğanları,domatesleri nane ve maydanozları doğrayın.Pirinçi iyice yıkayın.Dolmalık üzümleri yıkayıp,ıslayın.
  • Zeytinyağının yarısını tencereye koyun,ısınınca içine soğanları koyun ve kavurun.Hafif kavrulunca içine pirinçleri ve fıstıkları   ekleyin ve pirincler hafif şeffaflşıncaya kadar kavurun.Daha sonra içine tuzunu,şekeri,üzümleri,domatesleri ekleyip,karıştırın ve en son içine 1 su bardağı sıcak su ekleyip,pişirin.Suyunu çekince içine baharatları,nane ve maydanozları ekleyip,karıştırın,ocaktan alın ve iç harcı dinlenmeye bırakın.
  • Daha sonra hazırladığınız içi ,haşladığınız kurulara doldurun.(Dolmaları başından bir parmak kadar boş bırakıp,öyle doldurun.)
  • Doldurduğunuz dolmaları tencereye dizin,üzerine kalan zeytinyağını ve dolmaların üzerini geçmeyecek kadar su koyun,sonrada en kısık ocakta pişirin.
  • Dolmalarınızın pişmişliğini kontrol ederek pişirin ve pişmemişse üzerie kontrollu olarak sıcak su ekleyin.(çatal dolmalarınıza batıyorsa ,pişmiş demektir.)Pişen dolmalarınızı tenceresinde soğumaya bırakın.İkram edeceğiniz zaman servis tabağına koyun ve keyifle ikram edin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

ÇİKOLATALI PUFİDİK EKLER

Bugün Nurlumutfakta``da ,klasik ekler hamurunda değişiklik yaparak,hamurunu kakaolu hazırladık..

İçine klasik pastacı kreması pişirdik..

Üzerini yine bol çikolata sosla lezzetlendirdik..

Çok nefis,değişik ve orajinal puf puf eklerimiz oldu..

Bu nefis lezzeti mutlak deneyin!!

MALZEMELER
4 büyük yumurta
1 su bardağı su
4 kesme şeker
1 çimdik tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
125  gr.margarin
Kreması
3 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
750 gr. süt
1 çay bardağı şeker
1 poşet  krem şanti
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN
1 paket bitter çikolata
3 yemek kaşığı krema
3 yemek kaşığı dövülmüş fıstık
YAPILIŞI
  • Su ,şeker,tuz ve margarini bir tencereye koyup,kaynatın.Kaynarken içine kako ve unu eleyip,beraberce karıştırın.Hepsi beraber karışınca hamur olacaktır,tencerenin içinde oluşan kakaolu hamuru ve kısık ateşte 5 dakika pişirin.Daha sonra ocaktan alın ve mikserle bir kaç defa çırparak havalanmasını ve ılımasını sağlayın.Hamurunuz ılıyınca yumurtaları mikserle karıştırarak teker teker ekleyin.[biri karışında ,diğerini koyun.]En son vanilyayıda ekleyip,çırpın ve hazır olan hamurunuzu ,yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yemek kaşığıyla top top koyun.
  • Hazırladığınız kakaolu ekleri hafif ısınmış,165 derece hamurda iyice kabarıp,içleri boşalana kadar pişirin.Yaklaşık 1 saat sürüyor,son 15 dakika fırını 175 dereceye getirinki dışları kurusun.
  • Ekler hamurlarınız pişerken,kremanızı hazırlayın.Sütü ve şekeri ocağa koyun.Daha sonra sütten birkaç kaşık,,nişasta,un ,3 yumurta sarısı ve vanilyayı bir kasede karıştırıp,ısıttığınız sütün içine tekrar devamlı karıştırrarak ekleyin ve kremanızı pişirin.[ devamlı karıştırınki,kremanız topaklanmasın.]Daha sonra pişen kremanızı ocaktan alın ve mikserle 5 dakika ılıyana kadar çırpın,çırparken içine 1 poşet krem şantiyide ekleyin ve beraberce iyice çırpın.Kremanız hazır.
  • Pişen eklerinizi ortadan kesin,içine kaşıkla veya krema  şırıngasıyla hazırladığınız kremadan koyun.Daha sonra üzeri için bir paket çikolatayı benmari usuu eritin,içine 3 yemek kaşığı krema ekleyip,iyice karıştırın ve ılıkken hazırladığınız çikolatalı eklerin üzerine dökün.En üzerinede dövülmüş fıstık serperek servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

PEYNİRLİ IZGARA KABAK RULOLARI

Bugün Nurlumutfakta``dan lezzetiyle ve kolaylığıyla çok seveceğiniz bir tarif geliyor..

Lezzetimiz çok ama çok pratik ve nefis mi nefis..

İster kahvaltı,ister yemek,,ister çay sofralarınızda keyifle ikram edeceğiniz bir lezzet..

Ve de en önemlisi diett,kalorisi çok az..

EEE daha ne olsun!!



MALZEMELER
4 tane büyük kabak
250 gr.labne peynir
1  demet dereotu
6 adet yeşil soğan
1 çay bardağı kaşar rendesi
1 havuç rendesi
1\2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
YAPILIŞI
  • Kabakları iyice yıkayıp,kurulayın.Sonrada kabakları enine kalınlığı 3-4 cm.lik dilimler halinde doğrayın.Doğradığınız kabakları hafifce tuzlayıp sularını bırakması için,1 saat bekletin.Daha sonra yıkayıp,tek tek kurulayın.Hazırladığınız kabakları  yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip,üzerlerine fırçayla biraz sıvıyağ sürün ve pişirin.[Arzu ederseniz tost  makinasındada pişirebilirsiniz.]
  • Labne peynirin suyunu süzün.Dereotunun yarısını ve yeşil soğanları incecik kıyın.Havucu rendeleyp,suyunu iyice sıkın ve tavada hafifce pişirip ,soğutun.Daha sonra yeşil soğanlar,havuç,dereotu,tuz,kırmızıpul biber ve kaşar peynir rendesini iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız peynirli içten birer tatlı kaşığı her bir kabak diliminin  içine koyup,rulo halinde sarın ve buzdolabında iyice soğuduktan sonra doğranmış dereotuyla süsleyerek servis edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

GELİN DAVETİ & DAVET SOFRASI


Bu hafta Nurlumutfakta`daki  davetimiz yöremizin güzel  adetlerinden  olan ,düğünden sonra gelin ve damat için özel yapılan gelin davetiydi.

Bu davet düğünden sonra gelin, damat ve onların ailelerininde katıldığı,aileleri birbirlerine kaynaştırmak için yapılan ve onların mutluluğunu kutlamak,paylaşmak  için yapılan davettir.En eski ve en keyifli adetlerdendir..

Davet hazırlıklarımız bir kaç gün önceden yavaş yavaş başladı..

İlk önce davetimizin eti marine edildi ve 2 gün üzeri kapalı olarak buzdolabında marine olması için bekletildi..Davetten bir gün önce börekler sarılarak hazırlandı ve dinlenmesi için buzluğa konuldu..Yaprak sarması sarılarak ,ertesi gün pişirmek için dolaba yerleştirildi..Zeytinyağlı kuru dolmalar ve zeytinyağlı enginar pişirildi ve dinlenmesi için buzdolabında yerini aldı..Ve en son yine bir gün önceden yapılması ve dinlenmesi gereken krem karamel,parfe ve cup cheesecakeler hazırlandı ve buzdolabına kaldırıldı..

Davet günü yapılacakların büyük bir kısmı bitmişti,o yüzden çok yorulmadık.

O gün sadece yeşillikler taze alındı ve salatalar ,mezeler hazırlandı..Hazırlanan yaprak sarması ,pişmesi için ocağa konuldu.

Davet masası kuruldu ve telkadayıflı kuşgözü tatlısı hazırlandı,taze taze pişmesi için fırına konuldu.Çiğ köftenin ön hazırlıkları yapılıp, akşama taze taze yoğrulması için buzdolabına konuldu.

Akşam üzeri etimiz marineden çıkarıldı,iyice süzüldü ve fırın torbasına konarak 3 saat sürecek olan pişirme serüvenine başlandı..Sebzeler sotelendi,üzerine kaşar koyularak,ikramdan önce fırına verilmek için hazırlandı.En son bademli pilav pişirildi ve dinlenmeye bırakıldı..

Evett!! 

Artık bütün yemeklerimiz hazır,hazırlıklarımız tamam..Sıra geldi,keyifle gelin damadımızı ve misafirlerimizi karşılamaya..


Menümüzde ise ne mi vardı??

Başlangıçlarda,kabaklı humus,portakal soslu zeytinyağlı enginar,kuru domates salatası,cevizli biber,pancarlı yeşil salata,zeytinyağlı kuru domates salatası,yoğurtlu patlıcan salata,peynirli kabak ızgara,tahinli ıspanaklı börek,çerkez tavuğu,tahin salata ve etli çiğ köfte..

Ana yemek olarak,kuzu tandır,karışık sebze tabağı,bademli pilav ve sarmısak soslu yaprak sarma..


Ve yine muhteşem final davet tatlıları ,çay ve kahve eşliğinde misafirlerimize ikram edildi..

Tatlı büfesinde ise, portakallı nescafeli krem karamel,bademli çikolatalı parfe,çilekli mini cheesecakeler ve telkadayıflı kuşgözü tatlısı vardı..Ve de telaştan unuttuğumuz ve mutfağın bir köşesinde ikram edilmeyi bekleyen çilek ve karadut tabağımız:((

Tabii ki en önemlisi yanında da keyifli bol sohbet..


AFİYET OLSUN..



devamı »

FRAMBUAZLI CUP CHEESECAKELER

Cheesecakemizi bu seferde bol frambuaz soslu ve kişiye özel olarak hazırladık..

Mini mini ,çok şık ve lezzetli oldular..

Çok beğenildiler ve çok sevildiler..

Bu çok pratik ve çok lezzetli cup cheesecakeleri  denemeden geçmeyin,bu lezzet şölenini kaçırmayın!!



MALZEMELER
1,5 paket fındıklı bisküvi
1\2 çay bardağı dövülmüş fındık
75 gr.erimiş tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
İÇ KREMASI
400 gr.labne peynir
1 çay bardağı şeker
100 gr.krema
1 yumurta
1 paket vanilya
1 silme yemek kaşığı un
1 silme yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı frambuaz sos
1 kahve fincanı iri dövülmüş fındık
üzeri için frambuaz
FRAMUAZ SOS İÇİN
350 gr. frambuaz 
1 kahve fincanı şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
2 çay kaşığı vanilya

YAPILIŞI
  • Bisküvileri ve fındıkları  rondoda çekin,tereyağını eritin.Tarçın,bisküviler,fındıklar ve tereyağını bir kasede karıştırın.Daha sonra muffin kağıtlarını  muffin kuplarına yerleştirin ve içlerine hazırladığınız bisküvili harçtan 1,5 tatlı kaşığı koyup,bastırarark yerleştirin. Hazırladığınız bisküvili kalıpları önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 10 dakika pişirin ve soğutun.
  • İç harcı için önce frambuaz sosunu pişirip ,soğutun.Frambuazları ,şekerle beraber bir tavaya koyun ve suyunu çekene  kadar pişirin.Suyunu çekmeye yakın,nişatayı 1 yemek kaşığı suyla karıştırarak ,farmbuazların içine dökün ve birlikte iyice pişirin.
  • Krem peynirin suyunu iyice süzüp,karıştırma kabına koyun,içine şekeri ekleyip mikserle iyice çırpın.Daha sonra içine sırayla yumurta ,vanilya,krema,un,nişasta ve frambuaz sosunun yarısını  ekleyip,çırpın.En son fındığıda ekleyip iç kremasını bitirin.
  • Hazırladığınız cheesecake kremasını cuplarınızın içine paylaştırın,içlerini tam doldurun.Daha sonrada içine su dolu bir kap koyduğunuz önceden ısıtılmış 165-170 derecedeki fırında 45 dakika kadar pişirin.
  • Pişen cheesecakelerinizi fırından çıkarıp,iyice soğuyana kadar bekletin ve üzerini strech filmle kapatım,buzdolabında en az 8 saat bekletin.Servis edeceğiniz zaman  cheesecakeleri kağıtlarından dikkatlice çıkarın,üzerlerine birer kaşık frambuaz sos koyun,birer tanede tüm frambuaz koyup ,servis edin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

2.Cİ ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİNİN ARDINDAN....


 Sonunda baharın en güzel ayı Nisan geldi ve Adana`yada festiaval zamanı geldii!!

Adana`mızın sokaklarını,bağlarını,bahçelerini mis gibi portakal çiçeği kokusu sardı..Nisanda Adana`da her yer mis gibi portakal çiçeği kokuyor..

Ve bu hafta sonu şehrimizde,  geçen sene başlayan Nisan`da Adana`da portakal çiçeği festivalinin ikincisi başlıyor..

EVETT!! Gelelim festivalimizin nasıl geçtiğine!!

Bu seneki,festivalimiz geçen seneden daha kalabalık ve daha da coşkulu.. Geçen sene gelemeyen herkes burada.Bu seneki festivale katılan daha çok sanatçı,gazeteci ,siyasetçi ve televziyoncu var..Gelen misafirlerin çokluğu anlatılmaz bence görmek lazım..Diğer şehirlerde oturan bütün Adanalılar ve festivalimizin coşkusunu yaşamak isteyen herkes Adanadaaa.Sokaklarda omuz omuza yürüyoruz..Hiç bir kebapçıda yer yok!![Bunu özellikle belirtmek istedim çünkü Adana``ya gelen kimse kebep yemeden dönmez.]

Festival hazırlıkları ve karnaval heyecanı haftalar öncesinden başlamıştı,şehrimizde her şey portakal temalı ve portakal rengi olarak hazırlanmıştı..

Şehir dışından ,festivalimize bu sene inanılmaz büyük bir talep vardı..Otellerin hemen hemen hepsi full dolduydu..Lokantalarda reservasyonlar, haftalar öncesinden yapılmıştı.


Klüpler, okullar, sivil toplum kuruluşları,dernekler,mağazalar,kısaca bütün Adana bu özel ve mis kokulu festival için büyük bir heyecan ve özveriyle hazırlanmıştı..

Özel kostümler dikilmiş,portakallı sabunlar,reçeller,pastalar,lokumlar,portakal çiçeğinden taçlar,yaka iğneleri,şapkalar,tişörtler ve daha neler neler hazırlanmıştı.

Adana`mızın narenciye birliği ADATÜB Mithatsaraçoğlu caddesi ve Ziyapaşa bulvarının tam kesiştiği yere en kocamanından bir meyva standı kurdu..Bu stantta narenciye suları ve reçelleri ikram edildi.Narenciyenin faydalarını anlatan yazılar dağıtıldı.

Ve en önemlisi, havaalanında büyük bir ADATÜP ekibi büyük bir özveriyle festivale gelen misafirlere çok güzel bir karşılama hazırladılar..Misafirleri taze meyva suları ve turunç reçelleriyle,portakal çiçekleriyle ve mis gibi bir portakal çiçeği kokusuyla karşıladılar..




Festivalin ikinci günü şehrin 3 büyük bulvarından geçen, bütün Adana`nın katıldığı büyük bir festival korteji düzenlendi..Kortej inanılmaz büyük bir coşkuyla karşılandı.Çok coşkulu ve güzeldii..

Kortej için haftalar öncesinden hazırlıklar yapılmış,kıyafetler ve gösteriler hazırlanmıştı.




Ziyapaşa bulvarınada en kocamanından bir dilek ağacı hazırlanmıştı.Adanalılar buraya gelerek dileklerini diledi ve dilek ağacına astı.




Şinasi efendi sokak konser alanı haline getirildi ve 3 gün boyunca şehrimizin değerli sanatçıları burada konserler vererek halkın coşkusuna coşku kattı..




Bütün Adana halkı portakal çiçeği festivalini kutluyor...


Bütün sokaklar portakallarla süslenmişti.Her mağaza kendi bünyesinde bir etkinlik hazırlamıştı.

Adana Beymen mağazasıda, festivalde  Çukurova Üniversitesinin Tekstil Bölümü Öğrencilerinin katıldığı  portakal çiçeği temalı  tasarım yarışması düzenlemiş ve bu yarışmada dereceye giren kıyafetleri ,mankenlerle beraber Adana halkına sunmuştu..

Kıyafetlerde kortejde yerini aldı ve çok alkış aldı.

Hepsi muhteşemlerdi,görülmeye değer bir tabloydu.


Kortejden bir kaç görüntü..








Festivalin ikinci günü akşamı yine geleneksel olarak Seyhan nehrinin kenarında ve Taş köprünün üzerinden dilek balonları uçuruldu..Adana`mızın yetiştirdiği güzel insanlardan ve bulduğu her fırsatta memleketine destek veren biri olan Sevgili Ayşe Arman`da bu coşkuyu Adanalılarla beraber yaşadı ve yaşattı..Dilek balonlarının ay ışığındaki güzelliği görmeye değerdi..Binlerce dilek balonu uçuruldu..





Ve geldik son güne..Konserler ve etkinlikler bütün hızıyla devam etti..

Festivalimizin bitişini , yine çok keyifli bir havai fişek gösterisi yaptı..

Gelecek sene daha coşkulu bir festivalde buluşmak üzere..Şimdiden programlarınızı yapın,Nisan`da Adana`da buluşmak üzere....


devamı »

PORTAKALLI & ÇİLEKLİ MACARON

Adana`mızın daha çok yeni olan  ve bu sene ikincisi yapılan portakal çiçeği festivali büyük bir çoşkuyla başladı..

Bildiğiniz gibi bizim yöremiz ,narenciye bahçeleriyle ünlü..Portakal,mandalina,greyfurt ve limon çeşitleri bolca yetişiyor..Bizde bu nefis c vitamini dolu meyvalardan bolca değişik lezzetler hazırlıyoruz.

 İşte bizde Nurlumutfakta olarak  Portakal Çiçeği Festivali  için  nefis portakallı macaronlar hazırladık.Araya mevsimi yine çoşkuyla başlayan muhteşem lezzet çilektende macaronlar hazırlayıp serpiştirdikk.

İşte mis kokulu ,muhteşem lezzetteki macaronlarımız!!!



MALZEMELER
80 gr. yumurta akı[3 -4 gün buzdolabında beklemiş]
140 gr inceltilmiş ve nişastası az.pudra şekeri
100 gr.ince badem unu
75 gr. şeker
1 çay kaşığı krem tartar
1\4 çay kaşığı turuncu gıda boyazı+1 çay kaşığı portakal esansı
1\4 çay kaşığı pembe gıda boyası+ 1çay kaşığı çilek esansı
ÇİLEKLİ GANAJ 
100 ml.krema
1 paket beyaz çikolata
8 adet çilek+2 yemek kaşığı şeker+1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı çilek esansı
PORTAKALLI GANAJ
YAPILIŞI
  • Badem unu ve pudra şekerini rondodan 2 kere çekin,daha sonra iki kez eleyin.
  • Yumurta aklarını çırpın,kabarmaya başlarken krem tartarı ve şekeri ekleyip,iyice katı hale gelinceye kadar çırpın. [.Mikserin ucundan düşmeyecek kıvamda olacak.][şekeri iki kerede ekliyeceksiniz.]
  • Hazırladığınız yumurta aklarına elediğiniz bademli karışımı 2 kerede ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra hazırladığınız macaron harcını ikiye ayırın ve birine pembe boya ve çilek esansını,diğerine turuncu boya ve portakal esansını ekleyip,hafifce tekrar karıştırın.[isterseniz sadece boyada koyabilirsiniz,zaten iç harcı lezzetini veriyor.]
  • Hazırladığınız macaron karışımlarını ,sıkma ucu taktığınız sıkma torbalarına doldurun ve 2 kat yağlı kağıt veya teflon kağıt serdiğiniz fırın tepsilerine 3 er cm.lik aralarla sıkın.
  • Hazırladığınız tepsileri tezgaha 4-5 kere vurarak macaronlarda oluşan hava kabarcıklarını alıp,1 saat kurumaya bırakın.[iyice kabuk tutması gerek,parmağınızla ellediğinizde elinize yapışmayacak.]
  • Kuruyan macaronları 160 derece 2 dakika ısınmış fırında 12 -13 dakika pişirin.Pişen macaronlarınızı fırından alıp,iyice soğuduktan sonra kağıtlardan çıkarın.
  • Macaron harçlarınızı hazırlayıp,kurumaya bırakınca,ganajlarını hazırlayın.Çilekli ganaj için çilekleri, şekeri ve nişastayı rondoya koyup ,çok ezmeden çekin.Daha sonrada bir sosluğa koyun ve iyice suyunu çekene kadar pişirin.Kremayı ısıtın ve içine beyaz çikolatayı ekleyip,iyice karıştırn.Sonrada soğuması için buzdolabına koyun.İyice soğuyunca içine çilek pürenizi ve esansınızı koyup,iyice karıştırın.
  • Portakallı ganaj hazırlamaya buradan bakabilirsiniz.
  • Macaronlarınız iyice soğuyunca ,içlerine hazırladığınız ganajlardan sıkıp,macaronlarınızı hazırlayın ve buzdolabında 1 gün dinlendirdikten sonra ikram edin.
  • Macaron yapmanın püf noktalarına buradan bakabilirsiniz.
  • Bu ölçülerden 2 tepsi macaron çıkıyor.Yaklasık her tepsi 15 -16 tane.
  • Hazırladığınız tepsileri tek tek pişirin.
  • AFİYET OLSUN..








devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic