İFTAR MENÜSÜ 2014 (1)

11 ayın sultanı Ramazan büyük bir coşkuyla başladı.

İftar ve sahur sofraları büyük bir keyifle hazırlanıyor..

Her gün bir ertesi günün iftar sofrası için değişik lezzetler düşünülüyor,ne pişecek planı yapılıyor.. 

Bizim ilk günkü iftar soframızda ise  her sene Ramazanın ilk günü evimizin değişmeyen lezzeti nohutlu dövme pilavı vardı..Yanında ise soğanlı,biberli et kavurma..Sebze olarak,zeytinyağlı Rodos fasulyesi ve yoğurtlu domates soslu patlıcan kızartma..

Tabi ki günün ödülü her zaman ki gibi tatlıydı..Ne mi yaptık..??Pastane usulu nefis bir şekerpare..Peki bütün günkü susuluğumuzu neyle mi giderdik??Buz gibi çilek suyuyla!!!

Hepimize iyi iftarlar..Afiyet olsun!!


NOHUTLU DÖVME PİLAVI & SEBZELİ ET KAVURMA




ZEYTİNYAĞLI RODOS FASULYE



devamı »

YOĞURTLU DOMATES SOSLU PATLICAN KIZARTMA


Şimdi,patlıcanların en güzel zamanı ve yazın en güzel lezzeti de bence şöyle bol soslu patlıcan kızartma !!!

Ama bugün canım kızartmanın hem yoğurtlusunu,hemde domates soslusunu istedi..İkisinin arasında seçim yapamayınca,patlıcanı önce yoğurtladım,sonrada üzerini domates sosla lezzetlendirdim..

Biz bayıldık !!! Müthiş oldu..

Sizlerde iftar sofralarınız için bu nefis kızartmayı hazırlayabilirsiniz..

MALZEMELER
8 adet patlıcan
6 adet yeşil charliston biber
DOMATES SOS
4 adet domates
4 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pulbiber
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağ
YOĞURT SOS
1 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı sulu yoğurt
1 diş sarmısak
1 fiske tuz
YAPILIŞI
  • Patlıcanları soyup,küp küp doğrayın.Tuzlu suya  ıslayın.Daha sonra süzüp,iyice yıkayın ve kızartın.
  • Biberleri yıkayıp,içlerini temizleyin ve iri küpler halinde doğrayın ve kızartın.
  • Domates sosu için,domatesleri soyup,küçük küçük doğrayın,doğranmış sarmısakları sıvıyağda biraz kavurun ve içine domatesleri,şekeri,tuzu,pulbiberide ekleyip,beraberce pişirin.
  • Süzme yoğurdu ,sulu yoğurtla özeyip,içine bir diş sarmısağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Kızarmış patlıcanları ve biberleri servis tabağınıza alıp,üzerine hazırlağınız yoğurdu dökün.Yoğurdun üzerinede hazırladığınız domates sosunu dökün.
  • Kızartmanızın en üzerine kuru nane serpin ve keyifle servis edin.
  • Eğer patlıcan ve biberleri yağda kızarmak istemezseniz,biraz yağ ve baharatlarla karıştırıp,fırındada kızartabilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE & HOŞGELDİN RAMAZAN

Ramazan ayı bütün güzelliğiyle,bereketi ve rahmetiyle başladı..Bugün ilk sahurlar yapıldı ve ilk oruçlar tutuldu..

Akşama ilk iftar sofrası var...

Ramazan sofrası tatlısız olmaz..Bütün gün tutulan orucun ödülü,tatlıdır bence..

Bizde bu günkü ilk  iftar sofrasını tatlandıracak nefis bir tatlı önerisiyle karşınızdayız...

En sevilen tatlılardan şekerpareyi ,herkesin en sevdiği usulle hazırladık..Yani pastanelerden aldık evde pişirdik..Gerçekten pişirdiğim şekerparelerin en güzeli ve en lezzetlisi oldu..Üstelikte çok pratik..

Evett !!! İlk iftar sofrasının tatlısı belli oldu...

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE!! 





MALZEMELER
125 gr.tereyağ
1 kahve fincanı sıvıyağ
4 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
1 yumurta  sarısı (üzerine sürmek için)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
ŞERBETİ
3,5 su bardağı şeker
4.5  su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu 
YAPILIŞI
  • Öncelikle şurubunuz için,şekerle suyu bir tencereye koyun ve iyice göz göz olana kadar kaynatın.(15 dakika kadar)Şurubunuz göz göz olunca limon suyunuda ekleyip,5 dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın..(koyu bir şurup olacak.)
  • Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağ veya margarin,pudra şekeri, yumurtaları,vanilya,sıvıyağ,k.tozu ve aldığı kadar unla ,yumuşak bir hamur hazırlayın.Buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • Hazırladığınız şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak ister yuvarlak ister oval ,tatlılar hazırlayın ve hafifce yağladığınız tepsiye aralıklar bırakarak dizin.Çatalla üzerlerine bastırarak şekillendirip,üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını dikkatlice sürün.
  • Hazırladığınız tatlıları 170 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.Pişen tatlılarınızı fırından çıkarıp,ilk sıcaklığı gidince( bir dakika sonra) soğumuş olan şurubu üzerlerine kaşık kaşık dökün.
  • Şekerpareleriniz şurubunu çekince üzerlerini hindistan ceviziyle süsleyerek servis edin.
  • Bu ölçüden yaklaşık 24 tane şekerpare çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

RAMAZAN AYI VE ORUÇ


Oruç Ne Zaman Başlıyor? - Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? -  Bayram Tatili Kaç Gün -  ( 2014 RAMAZAN )

Mübarek Ramazan ayı bütün çoşkusu ve bereketiyle yarın başlıyor....

Bütün müslüman alemine kutlu olsun.Bu mübarek ayda oruçlar tutulacak,teraviler kılınacak,dualar edilecek,bol bol yardımlaşılacak ,hep beraber iftar sofraları kurulacak..

Hepimiz için ,bol dualı,imanlı,bereketli,hayırlı Ramazanlar olsun..

Bu uzun sıcak yaz günlerinde gücü olan oruç tutuyor..İşte kimler oruç tutabilir?,Kimler oruç tutmamalı?,Orucun şartları nelerdir??

Kimler oruç tutmalı???
Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde şu üç şartın bulunması gerekir:
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı olmak.
3. Erginlik çağına gelmiş bulunmak.
Bu şartları taşımayanlara oruç tutmak farz değildir. Ancak erginlik çağına gelmeyen çocukları, bünyelerine zarar vermeyecek şekilde oruç tutmaya alıştırmak uygun olur. Orucun Edasının Şartları
Orucun farz olması için gerekli olan şartlardan başka oruç ibadetinin yerine getirilebilmesi için de bazı şartların bulunması lâzımdır. Bunlar:
1. sağlıklı olmak.
2. Mukim olmak (yani misafir olmamak).
Oruç tutamayacak kadar hasta olanlarla, dinî ölçülere göre yolcu olanlar oruçlarını erteleyebilirler. Hastalar iyileşince, yolcular da ikamet ettikleri yere dönünce tutamadıkları günler sayısınca oruçlarını tutarlar.
Orucun Sıhhatinin Şartları
Oruç tutma şartlarını taşıyan bir kimsenin tutacağı orucun sahih, yani geçerli olabilmesinin şartları da şunlardır:
1. Oruç tutmaya niyet etmek.
2. İmsaktan iftara kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak.
3. Kadınların ayhali ve lohusa halinde bulunmaması.
Ayhali ve lohusa olan kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu haller sona erince tutamadıkları günlerin oruçlarını kaza ederler. Fakat kılamadıkları namazları kaza etmezler.
Ramazan ‘da kimler oruç tutamaz?
Uzmanlar oruç tutan kişilerin sağlığına bir zarar vermemesi halinde tutulmasının anlamlı olacağına dikkat çekerken şu durumdakileri de uyarıyor; ‘Gün içinde ilaç almaya ihtiyaç duyan kalp ve böbrek hastaları, şeker hastaları, vücut direnci düşük ve aşırı zayıf kişiler, ameliyattan yeni çıkmış hastalar, ağır gebelik geçirenler, loğusalık döneminde olanlar, emziren anneler oruçtan muaftır, yani tutmak mecburiyetinde değildir.

Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

İftar Duası

Allah bütün dualarınızı kabul etsin.

11 ayın sultanı mübarek Ramazan-ı Şerif"de İftar ile beraber edilecek dua;

Arapçası: Bismillahi vel hamdü lillâhi, allâhümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, Sübhâneke ve ni hamdike tekabbel minni, inneke entes semiul aliym.
KAYNAK:GOOGLE


HAYIRLI RAMAZANLAR !!!!

devamı »

NUTELLALI KEK

Hani öyle lezzetler vardır ki,anlatılamaz!!! Tadılır !!

İşte bugün sizlere öyle bir lezzet,anlatacağım..

Pamuk gibi ağzınızda eriyen ,her lokmada ağzınızda mükemmel bir tat bırakacak olan nefis bir nutellalı kek!!!

Tarif instagramda keyifle takip ettigim sevgili Hamurger``den..

Bir kere pişirip,yiyince ,bir daha vazgeçemiyeceğiniz,muhteşem bir lezzet..

Bu nefis keki, bir kez pişirince evinizde başka kek istenmeyecek ve pişmeyecek..

EEE haydi daha ne bekliyorsunuz,doğru mutfağa...Nutellalı ,yumuşacık inanılmaz lezzettte bir kek pişirmeye!!!

MALZEMELER
4 yumurta
1 su bardağı şeker
4  dolu dolu yemek kaşığı nutella
3,5 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 fiske tuz
1 paket vanilya
1,5 paket kabartma tozu
2 su bardağı un+2 yemek kaşığı un
ÜZERİ İÇİN
3 -4 yemek kaşığı nutella
YAPILIŞI
  • Un,kakao ve kabartma tozunu bir kaseye eleyin.Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.Şekerin yarısıyla ve bir fiske tuzla yumurta beyazlarını, iyice kar haline gelene kadar çırpın.
  • Yumurta sarılarını önce şekerle ,yumurta sarıları iyice beyazlayana kadar çırpın.Daha sonra içine sırayla önce vanilya,sıvıyağ,süt,kakao,un,kabartmatozu ve en sonda nutellayı ekleyerek çırpın.Oldukça katı bir kıvamı olacak.Bu karışıma iyice çırptığınız yumurta beyazlarınıda  ekleyip,spatulayla karıştırın.
  • Hazırladığınız kek karışımını ,yağlayıp,unladığınız kek kalıbına koyup 175 derece fırında pişirin.Yaklaşık 40- 45 dakika..
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol etttikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuyunca kek kalıbından çıkarın.Üzerine 3 -4 yemek kaşığı nutellayı,benmari usulu eritin ve kaşıkla süsleyerek dökün.
  • .Muhteşem kekimiz hazır.Keyifle çayın yanınada ikram edin.
  • Bu muhteşem kek tarifi için sevgili Hamurger``e çok teşekkürler..Ben bu keki biraz kendime göre yorumladım..Orjinal tarif için Hamurgerin instağramdaki sayfasına bakabilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

TANTUNİ



TANTUNİ !!!

Mersin yöresinin en lezzetli ve özel yemeği..Mersin``e giden misafirlere en güzel ve özel ikramdır tantuni...

Bizde bu haftasonu Mersin``de arkadaşlarımızın evinde tantuni partisine  davetliydik..

Ev yapımı nefis bir tantuni!! Bir tanesiyle asla duramıyacağınız nefis bir lezzet.Tepsisi özel,eti özel ,muhteşem bir lezzet..

İşte bende sizler için tantuninin yapımını pişirmesini aşama aşama fotoğraflayıp,tarifini ustasından sizler için aldım ve paylaştım..Sizlerde bu özel lezzeti evlerinizde kolayca yapabilirsiniz..Mutlaka ama mutlaka bir tantuni partisi yapın..Bu keyiften mahrum kalmayın!!!


MALZEMELER
1 kilo minik doğranmış bonfile veya biftek
3 tane soğan
4-5 tane domates
maydanoz
nane
tuz,karabiber,kırmızı pul biber
sumak
su
zeytinyağ
20 adet lavaş ekmeği
YAPILIŞI
  • Etleri küçük küçük doğrayın.
  • Domatesleri minik küpler halinde,soğanları yarım ay şeklinde doğrayın.
  • Soğanları birazcık tuzla ovun ve yıkayıp süzün,sonrada içine biraz sumak ekleyin.
  • Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın veya arzuya göre isterseniz sadece yapraklarına ayırın.
  • Etleri tencereye koyup,suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Etleri daha sonra genişce bir tepsiye koyun,ortasını açın.Bir porsiyon kadar ortaya et alın.Önce üzerine birazcık su daha ekleyip,biraz pişirin sonrada ,biraz zeytinyağ ve  birazcık doğranmış domates ekleyip,biraz daha pişirin.Bu sırada  ,tuz,karabiber ve kırmızı pul biber ekleyin.Bir porsiyon,tantuni etiniz hazır.
  • Hazırladığınız etin üzerinde lavaşınızı yağlayıp,tezgahın üzerine serin,ucuna etinizi,arzuya göre sumaklı soğan,maydanoz, nane,doamates ve daha fazla baharat atarak,dürüm yapın .
  • Tantuniniz hazır ,yanında limon,süs biberi ve ayranla afiyetle yiyin.
  • Tantuni pişirme tepsisi aslında özel bir tepsi.Ortası kenarlarına göre çukur bir tepsi,ama siz evdeki düz tepsilerinizide kullanabilirsiniz..Porsiyonluk yerine hepsini bir pişirip,hepsini birden sarabilirsiniz..
  • Bize bu muhteşem tantuni ziyafetini elleriyle hazırlayıp sunan Mustafa Kürk ve ailesine çok teşekkürler..
  • AFİYET OLSUN...
devamı »

FIRIN TORBASINDA KUZU İNCİK

Kuzu incik !!!

Davet sofraların favori  yemeği ve bence en sevileni..

Bizde bugün sizler için en lezzetli,en pratik incik tarifini sizler için pişirdik ve sizlerin beğenisine sunduk..

Tarifimiz çok pratik!!

Siz sadece marine edip,fırın torbasına koyuyorsunuz,o kendi kendine hiç sizi uğraştırmadan ,tencere tava kirletmeden, fırında yavaş yavaş pişiyor..Size sadece fırında torbasından çıkarıp ,servis tabağına alması kalıyor...

Birde,  keyifle yemesi tabii...

Bu nefis tarif ,favori tarifiniz olmaya çoktann aday!!!

MALZEMELER
4 tane kuzu incik
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı toz karabiber
1 büyük dal biberiye(taze veya kuru)
3 adet tüm soğan
2 tane kırmızı biber
5 diş sarmısak
1 büyük fırın torbası+ 1 tatlı kaşığı un
YAPILIŞI
  • İncikleri yıkayıp,genişce bir kasenin içine koyup,sıvıyağ,salça,yoğurt,baharatlarla iyice karıştırın.Daha sonra üzerini sıkıca kapatarak bir gün buzdolabında marine olması için bekletin.
  • İncikleri pişireceğiniz zaman ,inciklerin üzerine biraz tuz atın,sonrada fırın torbanızı bir tatlı kaşığı unla unlayıp,incikleri içine yerleştirin,aralarına tüm soğanları,ikiye bölünmüş biberleri ve tüm sarmısakları koyun.Fırın torbanızın üzerinden çatalla bir kaç yerinden delin.Daha sonrada fırın tepsinize yerleştirip,190 derece fırında 1,5 -2 saat kadar incikleriniz iyice pişene kadar pişirin.
  • İnciklerinizin pişmişliğini kontrol edip,fırından çıkarın.Torbasından çıkarıp servis tabağına yerleştirin,torbadaki suyuda üzerine gezdirip servis edin.
  • Arzu ederseniz torbadan çıkan suya bir yemek kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı domates salçasıda ekleyip,5 dakika kaynatıp kullabilirsiniz..
  • Patates koymak isterseniz,patatesleri ayrıca baharatlarla ve yağla soslayıp,ayrı bir fırın torbasında pişirebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE

Tazecik börülceler tezgahlarda çoktan yerini aldı..

Sizlerde bu lezzetli ve vitamini bol  sebzenin tazesi bitmeden mutlaka pişirin.

MALZEMELER
1 kilo taze körpe börülce
1\2 çay bardağı zeytinyağ
4 diş sarmısak
1\2 limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Börülceleri fasulye gibi ayıklayın.(kılçıklarını alın.)
  • Daha sonra çok fazla ezilmeden,tuz attığınız suda (diriliğini kaybetmesin.)haşlayın ve süzün.(haşlama suyundan 2-3 kaşık ayırın.)
  • Dövülmüş sarmısak ve zeytinyağını tavada hafifce soteleyin,daha sonra içine haşlama suyundan 2-3 kaşık,limon suyunu ve sirkeyi ekleyip kaynatın.Haşladığınız sıcak börülcelerle karıştırın,sonrada servis tabağına alıp,keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

İÇ BAKLALI ENGİNAR

Enginarla baklanın muhteşem lezzet birlikteliği..

Enginara en yakışan lezzet...

Bu vitamin deposu,sağlıklı ve lezzetli ikiliyi zamanı geçmeyin mutlaka deneyin..

MALZEMELER
6 adet enginar
2 adet beyaz soğan
yarım çay bardağı zeytinyağ
1,5 tatlı kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
2 su bardağı su
BAKLA İÇİN 
1\2 kilo iç bakla
1 adet beyaz soğan
yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı su
bir tutam dereotu(üzeri için)
YAPILIŞI
  • Soğanları soyup,ikiye kesip,halka halka doğrayın.Daha sonra zeytinyağını yayvan bir tencereye koyup,soğanları ekleyip,beraberce bir kaç dakika kavurun.Soğanlarınız hafifce kavrulunca içine enginarlarınızı ekleyin,üzerine unu,şekeri , tuzu serpip,limon suyunu ve suyunu ekleyip,pişmeye bırakın.
  • Diğer bir tencereye baklanızın soğanlarını çintin,zeytinyağını ekleyip,hafifce kavurun.Daha sonrada üzerine iç baklalarınızı ,şekeri,tuzu,limon suyunu ve suyu ekleyip,iyice pişirin.
  • Enginarlarınız ve baklalarınız pişince ocaktan alın ve tencerelerinde soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra enginar çanaklarınızın içine baklalarınızı doldurup,üzerini dereotuyla süsledikten sonra servis edin.
  • AFİYET OLSUN... 
devamı »

KIYMALI DOLAMA BÖREK( SAHRAP SOYSAL)

Evettt!!

Bugün mutfağın üstadlarından olan , Sahrap Soysal``dan nefis bir börek tarifiyle karşınızdayız..

Böreğimiz çok nefis,bizzat test edildi,lezzeti ve pratikliği onaylandı..Ramazan ayı yaklaşırken,iftar ve sahur sofralarınızın lezzetine lezzet katacak bu nefis böreği mutlaka deneyin derim..

Tarifin orjinal sayfası için Kıymalı dolama börek ,Sahrap Soysal börek tarifleri


Kiymali dolama börek tarifi

Malzemeler

  • 2 adet hazır yufka
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 2 demet dereotu
  • 1 demet taze nane
  • 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 adet yeşil taze soğanın sadece yeşil kısmı
Sos için
  • 1 adet yumurta
  • 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ (zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
  • Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan su

Yapılışı

  • Kıymayı küçük bir tavaya koyup tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
  • Ayıklayıp yıkadığınız dereotunu ve taze nane yapraklarını incecik doğrayıp katın. Bir adet taze yeşil soğanın yeşil yapraklarını incecik doğrayıp malzemelere ilave edin.
  • Bir taraftan karıştırırken, bir taraftan da pul biberi ve kuru fesleğeni ekleyin ve ocaktan alın.
  • Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtayı bir kaseye kırıp üzerine yoğurdu ekleyin. Sıvıyağ ve suyu da katıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparak koyu boza kıvamında bir sos hazırlayın.
  • Hazır yufkaları tezgahın üzerine üst üste serin. Yufkaları tam ortalarından ikiye bölün. (Böylece yarımay şeklinde 4 adet yufka elde etmiş olacaksınız)
  • Hazırladığınız peynirli iç harcı yufkaların uzun kenarlarına paylaştırdıktan sonra yufkaları rulo yapın.
  • 20-25 santim çapındaki fırın tepsisini 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Yufka rulolarını tepsinin orta kısmından başlayıp kıvırarak ve birbirlerine yapıştırarak (salyangoz şekli oluşturacak şekilde) yerleştirin.
  • Hazırladığınız böreğin üzerine önceden yaptığınız sosu kaşıkla gezdirin. 10 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Böreği fırından çıkarıp sıcak haldeyken olarak dilimleyerek servise sunun. 
Afiyet olsun.
devamı »

BARBUNYA SALATASI

Yaz geldi,mangal zamanı başladı..

Mangal ziyafetlerinde etlerin,köftelerin  ve tavukların yanına yakışacak çok lezzetli bir salata.

Üstelikte çok pratik!!!

MALZEMELER
750 gr.taze barbunya
10 dal yeşil soğan
1\4 demet taze nane
1\ 2 demet maydanoz
1 tane kırmızı soğan
1 tane kırmızı biber
1 çay bardağı doğranmış kornişon turşu
SOSU
1 limon suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
2 tatlı kaşığı pul biber(acı)
YAPILIŞI
  • Barbunyaları biraz tuz attığınız suda iyice haşlayın.Sonrada soğuk suda iyice yıkayıp ,süzün..
  • Yeşillikleri ince ince doğrayın.
  • ,Kırmızı soğanı dörde kesip,piyazlık doğrayın.
  • Kırmızı biberi jülyen şeklinde doğrayın.
  • Sos malzemelerini bir bardakta iyice karıştırın.
  • Genişce bir kasede barbunyaları,yeşillikleri,soğanları sosla karıştırın.(sadece maydanozdan biraz üzerini süslemek için ayırın.)
  • Salatanızı servis tabağınıza alıp,keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

ELMALI PRATİK KEK

Evinizde her zaman olan malzemelere, birazcık ceviz ve 2 elma ekleyerek nefis bir kek yapabilirsiniz..

İşte sizlere nefis ,pratik ve en kocamanından leziz bir kek tarifi!!

Bu kek evinizin favori keki olmaya aday!!

MALZEMELER
5 yumurta
1\2 su bardağıılık süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
2 paket vanilya
1,5 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1 kase iri dövülmüş ceviz
2 büyük elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI
  • Elmaları küçük küpler halinde doğrayıp,1 yemek kaşığı şeker,tarçınla karıştırıp bekletin.
  • Yumurtaları şekerle yaklaşık 10 dakika iyice kabarana kadar çırpın.
  • Daha sonra içine sırayla vanilya,sıvıyağ ,sütü ekleyin.
  • En sonda unu eleyip,kabartma tozuyla karıştırın ve kek hamurunuza ekleyip,hafifce çırpın.
  • Hazırladığınız kek hamuruna dövülmüş cevizleri ve şekerli elma küplerini ekleyin,tekrar kaşıkla karıştırın.
  • Büyükce bir kek kalıbını yağlatıp,unlayın ve kek hamurunuzu içine döküp,175 derece fırında 50 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizi kürdan testiyle kontrol edip,fırından çıkarın ve üzerine ılıkken pudra şekeri ekleyip servis edin.
  • AFİYET OLSUN !!!


devamı »

BABALAR GÜNÜ & PAMUK BABAM (2)

Pamuk Babama !!!

Bana uçabileceğim kanatlar verdiğin için teşekkürler..

Bitmeyen ,tükenmeyen sevginle,kocaman yüreğinle hep yanımızdasın,hep arkamızdasın,hep sığınamızsın...

Bizim için dünyalara bedelsin....

Canımsın!!! Kanımsın!!! Birtanemsin!! 

Babalar günün kutlu olsun....

 

Babalar günü ,babaların ailedeki ve toplumdaki önemini yansıtabilmek için,ailedeki baba sevgisinin daha çoğalması ve bağların daha sağlamlaşması için çok önemlidir...Sadece senede bir gün değil,her gün bunun önemi ve değeri anlatılmalıdır..




BABALAR GÜNÜNÜN TARİHÇESİ

Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir.
Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir.] 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir.
Katolikler ise Babalar Günü olarak farklı bir tarihi kutlarlar. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Hıristiyanlık peygamberi İsa'nın babası anısına, Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan etmektedirler. Bazı ülkelerde bu kutlamalar dini özelliklerinin dışına çıkmıştır.
Kaynak:Google

devamı »

ÇİKOLATALI & BADEM KROKANLI PARFE

Sıcaklar başladı !!!

Artık sofralarımızda daha çok içimizi ferahlatacak ,hafif ve soğuk lezzetler istiyoruz..

İşte sizlere hem yerken içinizin ferahlayacağı,hem pratik,hem de çok lezzetli ,çikolatalı nefis bir parfe tarifi..

Hazırlayın koyun buzluğa,misafiriniz geldiğinde çıkarın buzluktan ve hemen ikram edin...


MALZEMELER
1 paket süt kreması
1 poşet şanti
1 paket bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao 
1 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yumurta sarısı
3 yumurta beyazı
1 paket vanilya
1 portakal rendesi
1 paket kakaolu bisküvi
1 yemek kaşığı çikolata veya kahve likörü
1 çay bardağı tuzsuz badem
1 çay bardağı tuzsuz fındık
3 yemek kaşığı toz şeker
ÇİKOLATA SOS
1 paket krema(200 ml.)
100 gr.çikolata
YAPILIŞI
  • Badem ve fındığı,3 yemek kaşığı toz şekerle karamelize olana kadar bir tavada kavurun.Şeker iyice eriyip karamelize olunca ,aliminyum folyonun üzerine ince bir tabaka halinde döküp,soğutun.Soğuyunca kağıttan ayırıp,rondoda irice dövün.(un gibi olmasın,iri kalacak.)
  • Yumurta beyazlarını bir fiske tuzla iyice çırpın.
  • Yumurta sarılarını önce 1 yemek kaşığı pudra şekeri ile,sonrada kakao,vanilya ve portakal rendesini ekleyerek  iyice çırpın.Çikolatayıda eritip,sıcakken  azar azar  çırpılmış yumurta sarılarına devamlı karıştırarak ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Genişce bir kaba kremayı koyup,iyice kabarana kadar çırpın.Sonra içine 1 poşet şantiyi ekleyip tekrar çırpın.Daha sonrada çırparak içine ,erimiş çikolayala karıştırdığınız yumurta sarılarını ekleyin.En son çırpılmış yumurta aklarını,likörü(arzuya göre) ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın.Hazırladığınız karışımın içine 1 paket kırılmış kakaolu bisküvi ve rondodan çektiğiniz karamelize badem ve fındıklarıda ekleyip,parfenizi tamamlayın.
  • Hazırladığınız parfe karışımını,arzu ettiğiniz bir kalıba koyup,buzlukta en az 8 saat bekletin ve servis edceğiniz aman kalıptan çıkarıp,çikolata sosla servis edin.
  • Ben çikolata sos olarak ,1 paket kremayla beraber erittiğim 1 paket bitter çikolatayı kullanıyorum.
  • Kalıbınız eğer silikonsa parfeyi direk içine koyup dondurabilirsiniz,ama eğer metal veya cam bir kalıp kullanacaksanız,içini strech filmle kaplamanızı öneririm.Daha kolay çıkması için.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

BERAT KANDİLİ & PEYNİRLİ UN HELVASI


Ramazanın müjdecisi  BERAT KANDİLİ  bütün İslam alemine kutlu olsun..Ramazana yaklaşıldığını gösteren,kelime olarak "günahlardan arınıp,yüce Mevla"nın af ve marifetine erişmek" anlamına gelen Berat Kandiliniz mübarek olsun..

Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir. Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir.
Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Mübarek Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz HZ.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur;
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.” (İbn Mâce)

 

PEYNİRLİ UN HELVASI & KANDİL HELVASI

En güzel adetlerimizden biride kandillerde helvalar ,kandil simitleri yapıp dağıtmak..Herkesin duasını almak..

İşte bu kandil için hazırlayıp dağıttığımız kandil helvamızın tarifi..Tarif helvanın ustasından ,hiç şaşmaz,gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz..Kavururken bütün eviniz mis gibi kokuyor,yerken peyniri sünüyor,lezzetine doyum olmuyor..

Şimdiden Allah kabul etsin..Bereketli olsun..

Dualarınız kabul,Berat Kandiliniz mübarek olsun!!!

MALZEMELER
  • 250 gr. tereyağ
  • 3 ,5  su bardağı un(normal plax bardak.)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 kalıp tuzsuz köy peyniri (1 kase ince ince doğranmış)

YAPILIŞI


  1. Süt ve şekeri  iyice eriyinceye kadar karıştırın. 
  2. Unu tereyağıyla beraber genişce bir tencereye koyun,sonrada  tereyağıyla unu devamlı karıştırarak, unun kavrulmuş kokusu çıkıp , rengi koyulaşıncaya kadar kavurun. Kavrulan una peynirinizi ekleyin ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak bir iki dakika eriyinceye kadar ocakta tutun.,
  3. Peyniriniz eriyince içine  süt, , şeker karışımını dökün.,Ocaktan hemen alın ve tezgahın üzerinde karıştırmaya devam ederek kıvama gelmesini sağlayın.(Sütlü karışımı dökünce ocağın üzerinde hiç pişmeyecek.) 
  4. Kıvama gelen helvayı beklemeden tahta bir kaşıkla servis tabağına basarak yayın.
  5. Hazırladığınız helvayı bekletmeden sıcak sıcak servis edin.
  6. Helvanın püf noktası ,unla tereyağın çok iyi kavrulmasıdır.Yaklaşık 45- 50 dakika kısık ateşte kavrulmalıdır.Unla  yağ karışımı kavrulurken tencereye ve kaşığa yapışmadığı zaman önce peyniri  ekleyip,, bir iki dakika sonra sütü eklemelisiniz..Sütü ekleyince ocaktan alıp,tezgahın üzerinde karıştırmalısınız.
  7. .Peyniriniz mutlaka tuzsuz   köy peyniri veya künefe peyniri olmalıdır.
  8. ALLAH KABUL ETSİN !!!
Bu güzel ve lezzetli  tarif için sevgili Esra Pekcan``a  çok teşekkürler..

devamı »

FIRIN TORBASINDA KÖRİLİ TAVUK BAGET


Misafir gelecek ve siz ne pişireceğinizi bilmiyorsunuz??

 İşte sizlere pratik ve çok lezzetli nefis bir tavuk yemeği tarifi..

Sadece karıştırıp fırın torbasına koyuyorsunuz,salatanız ve pilavınız hazır olana kadar o fırında kendi kendine pişiyor..

Artık misafir geliyor ne pişirecem diye düşünmeyin,pratik ve lezzetli ,menünüz hazır!!

MALZEMELER
12 adet derisiz tavuk baget
3 diş sarmısak
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı köri
2 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kekik
tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 büyük fırın hindi torbası +1 tatlı kaşığı un
YAPILIŞI
  • Tavukları iyice yıkayıp,bira limon sıktığınız suda 20 dakika ıslayın.Daha sonra iyice yıkayıp,süzün.
  • Tavuklarınızı genişce bir karıştırma kabına koyup,bütün malzemeleri üzerine ekleyin ve iyice karıştırın.Daha sonra üzerini kapatarak 2 veya 3 saat marine olması için buzdolabında bekletin.
  • Hazırladığınız tavukları ,bir tatlı kaşığı un serptiğiniz fırın torbasının içine koyun.Üzerini çatalla 3 veya 4 yerinden delip,180 derece fırında 1 saat kadar pişirin.
  • Pişen tavuğunuzu çatalla kontrol edin ve fırından çıkarın,daha sonra torbadan çıkarıp,üzerine torbanın içindeki soslu tavuk suyunu suyu koyup,sıcak sıcak servis edin.
  • Bazı tavuklar çok fazla su bırakabilir,o zaman torbanın içindeki suyun yarısını tavuklarınızın üzerine kullanın..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

BU HÜRRİYET ÇOK ''SOSYAL'' !


Hurriyet.com.tr geçtiğimiz günlerde yeni bir projeyi takipçileri ile buluşturdu. Bu proje aslında Hürriyet markasını çok daha sosyal bir hale getiriyor, Hürriyet’i sadece bir haber sitesi olmaktan çıkarıp dijital dünyanın hızı ve etkileşimini kucaklayan bir sosyal platforma dönüştürüyor.
Öncelikle Hürriyet Sosyal’e üye olmanız  gerekiyor. Aslında bu üyelik bu sosyal dünyaya giriş anahtarınız. Sonrasında bu anahtarla giriş yaptığınız dünyayı ne kadar aktif kullanacağınız size kalmış. Bir blog yazarı olarak blogumdaki içerikleri hürriyet sosyal takipçileri ile buluşturabiliyor, günün bana göre dikkat çeken haberlerini bu platformdaki takipçilerimle buluşturabiliyorum. Düşünsenize, hurriyet.com.tr ‘de kendi haberlerinizi paylaşabileceğiniz bir alan daha sizi bekliyor!
İlgi alanınıza göre kategorileri belirleyebiliyor ve bu sayede sizi gerçekten ilgilendiren gelişmeleri çok daha hızlı bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. Bir müzik bloggerı olarak bu özelliği şüphesiz ağırlıklı olarak kültür sanat kategorisinde kullanıyorum. İlginizi çeken ve ‘’ben de bir yorum yapayım’’ dediğiniz haberleri de hashtag’lerle paylaşabiliyor diğer kullanıcılar ile tartışabiliyorsunuz. Bu hürriyet sosyal’in bir başka artısı şüphesiz.
Ancak bana göre, bu projenin en keyifli yanı Hürriyet yazarları ile çok daha hızlı bir şekilde iletişime geçebiliyor olmanız ve onlarla ciddi bir etkileşimde bulunabilmeniz. Yazarlar bu platformu sadece haber linklerini paylaşmak için kullanmıyor, sosyal medya platformu gibi anlık düşüncelerini paylaşmak için de kullanıyor. Bu sayede yazarları yazıları dışında anlık iletileri de daha yakından tanıyor ve onlardan haberdar olabiliyoruz.
Hürriyet sosyal, habercilikte net olarak yeni bir dönemin başlangıcını yapıyor. Okuyucuyu, sadece okuyucu olmaktan çıkarıyor, yazan, tartışan bir katılımcı konumuna getiriyor.
Şimdi Hürriyet’in Sosyal dünyasını daha yakından tanıma zamanı…
İçerik: www.hayatmuzik.com

Bir boomads advertorial içeriğidir.
devamı »

KURU ERİKLİ BAKLİYAT SALATASI

 Sofralarımızın baştacı salatalar, artık  yemeklere eşlik etmekten çıkıyor ve ana yemek yerine geçiyor..

İşte bugün Nurlumutfakta``dan sizlere ana yemek yerine geçecek, çok sağlıklı,doyurucu ve keyifli bir salata tarifimiz var..

Salatamız çok renkli neşeli ve lezzetli..

Yiyenlerin, çok  beğendiği ve mutlaka tarif aldığı nefis bir salata!!!

Bu lezzeti bol salatayı mutlaka deneyin,pişman olmayacaksınız..


MALZEMELER
1 paket akdeniz yeşilliği,
1 tane semizotu
1 adet kırmızı biber
10 adet kuru erik
5 adet kuru kayısı
1 kahve fincanı kuru üzüm
10 adet ceviz
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı haşlanmış dövme
SOSU
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 limon suyu
2 yemek kaşığı balsamik sirke
2 tatlı kaşığı esmer şeker
tuz
YAPILIŞI
  • Yeşilliklerinizi yıkayıp,iyice kurutun.Semizotunu yapraklarına ayırın.
  • Kırmızı biberi doğrayın.Kuru erikleri,,cevizleri ve kayısıları  ikiye bölün.
  • Sos malzemelerini bir bardakta iyice karıştırın.
  • Genişce bir kasede yeşillikleri kırmızı biberleri,eriklerin,kayısıların,üzümlerin ve cevizlerin yarısını karıştırın.Üzerine sosun yarısını döküp tekrar karıştırın.Daha sonrada servis edeceğiniz salata kasesine koyun,üzerine önce haşlanmış yeşil mercimeği ve dövmeyi ,onların üzerinede kalan ceviz,kayısı,üzüm ve erikleri  koyun.Kalan sosun diğer yarısınıda üzerine döküp,keyifle servis edin.
  • Bu malzemelerden ortaboy bir salata kasesi salata çıkıyor,eğer daha fazlalaştırmak isterseniz,malzemeleri istediğiniz kadar arttırabilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

ÇİLEK SOSLU BEYAZ ÇİKOLATALI MUS

Bugün Nurlumutfakta``da misafirlerinize keyifle sunacağınız mini mini kuplar hazırlıyoruz..

Kuplarımızın altında beyaz çikolatalı puf puf nefis bir mus var.Üzerini ise nefis bir çilek sos süslüyor..

Bu leziz kupları yemeye doyamıyacaksınız..!!!



MALZEMELER
ÇİLEK SOSU
350 gr. çilek
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı limon suyu
MUS
3 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
 1fiske tuz
200 gr. beyaz çikolata
200 ml.süt kreması
1 çay bardağı süt
3\4 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI
  • Öncelikle çilekleri ayıklayıp,doğrayın ve şekeri ekleyerek ,10 dakika kadar pişirin.Pişen çileklerinize nişastayı ve limon suyunuda ekleyip,3-4 dakika daha pişirin.Sonrada rondoda püre olacak şekilde çekin ve soğuması için buzdolabına koyun.(Çilek sosunu pişirirken üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyala devamlı alın.)
  • Süt kremasını genişce bir kapta iyice çırpıp,buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Yumurta beyazlarını bir fiske tuzla iyice kabarana kadar çırpın.
  • Beyaz çikolatayı benmari usulu eritin.
  • Sütle şekeri beraberce küçük bir tencerede kaynama noktasına kadar,ısıtın.
  • Yumurta sarılarını vanilyayla beraber iyice beyazlaşana kadar çırpın.Daha sonra içine çırparak kaşık kaşık sıcak şekerli sütü ekleyin ve iyice çırpın.Daha sonra içine erittiğiniz beyaz çikolatayı ekleyip,iyice karıştırın.
  • Daha sonra hazırladığınız bu karışıma,dolapta iyice soğuttuğunuz çırpılmış kremaya ekleyip,yavaşca karıştırın.En sonda bu karışıma yumurta beyazlarını ekleyip,spatulayla yumurta beyazlarını söndürmeden karıştırın.
  • Hazırladığınız mus karışımını minik kuplara paylaştırın.Üzerlerine hazırladığınız çilek sosunu paylaştırın ve beyaz çikolata rendesiyle süsleyip,iyice soğuttuktan sonra keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

PORTAKALI MADLEN KEK (MADELEİNES)

Bugün Nurlumutfakta``da Fransız esintileri var..

Mutfağımızdan mis gibi tereyağ kokuları geliyor..

Fırında ne mi pişiyor??

Fransızların tarihi ,300 yıl eskiye dayalı nefis minik atıştırmalık kekleri pişiyor....

Bu keklerin özelliği deniz kabuğu şeklinde olması,özel kendi kalıplarında pişmesi,mis gibi tereyağ kokması ve yumuşacık olması..Ve birincisini yerken elinize bitmesin diye ikinciyi hemen almanız..!!!

İşte bugün biz bu  nefis madlen keklerin portakalısını  pişirdik.Daha fırından çıkar çıkmaz bitti..

İştee karşınızda süper portakallı madlenlerimiz!!!!..

 MADLEN KEK TARİHÇESİ:
Madlen keki, ilk olarak 1700’lü yıllarda Fransa’nın Lorraine Bölgesi’ndeki Commercy kentindeki pastacılar tarafından yapılmış.  Fransa Kralı XV. Louis 1755’de,  kayınpederi olan Polonyo Kralı’nın aşçısı Madeleine Paulmier’e ithafen bu minik keke “Madeleine” adını vermiş. Daha sonra XV. Louis’nin eşi bu keki Varsailles Sarayı’nın aşçılarına tanıtmış. Çok beğenilen kek oradan bütün Fransa’ya yayılmış ve adeta Fransa’nın sembollerinden biri olmuş.
Kaynak:Google



MALZEMELER
2 adet büyük yumurta(oda ısısında)
100 gr.tereyağ
1 yemek kaşığı bal
100 gr.şeker (1\2 cup şeker)
110 gr.un(3\4 cup un)
1 büyük portakal rendesi
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
1 paket vanilya
YAPILIŞI
  • Tereyağını iyice köpük köpük oluncaya ,içindeki su buharlaşıncaya kadar kaynatın(hafif rengi koyulaşacak)  ve ılıması için süzerek cam bir kaseye alın.
  • Yumurtaları ,şeker ve balla iyice beyazlaşıp,katılaşana kadar çırpın.Daha sonrada vanilya ,kabartma tozu ve elenmiş unu ekleyin.Hazırladığınız karışıma en son ılık tereyağı , portakal suyu ve rendesini ekleyip,kekinizi bitirin.
  • Madlen kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayıp,unlayın.( bu işlemi dikkatlice yapın,çünkü madlenlerinizkalıptan  hem kolay çıkar hemde güzel kızarır.)
  • Hazırladığınız madlen hamurunu  madlen kalıplarına  dikkatice doldurun.Bütün kalıplarının 2\3 ü kadar doldurmaya dikkat edin ,çünkü çok fazla kabarmıyacaklar.Hazırladığınız kalıbı buzdolabına koyun 30 dakika kadar soğutun.
  • Madlenlerinizi pişireceğiniz zaman fırını önceden ısıtın ve 180 derece fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.(Her fırının pişirmesi farklıdır,8ci dakikadan sonra kürdan testiyle kontrol edin.)
  • Pişen madlenleriniz ılıdığı zaman kalıptan çıkarın,ister sade ister çikolataya batırarak servis edin.
  • Bu ölçüden 16 adet madlen kek çıkıyor..
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

KIŞ SEZONUNUN SON ÇAY SOFRASI

Yaz geldi..Hava missss!!

Yazlık ve bahçe keyifleri başladı..

Artık  evde, kapalı salonlarda  misafir ağırlamaya son.

İşte bu senenin evdeki son çay sofrasının lezzetleri!!

Havalar sıcak olduğu için  ağır lezzetlerden kaçıyoruz.O yüzden çay soframızda daha salata ağırlıklı ,hafif lezzetleri tercih ettik..

Çay soframızda neler mi ikram ettik??

Bol  tahıllı kuru erikli bakliyat salatası,

Taze barbunya salatası,

Yeşil erikli zeytinyağlı yaprak,

Cacıklı Arap köftesi

 ve nefis yumuşacık,puf puf bir alaca chiffon kek...



Yemek bahane ,sohbet şahane!!

Hepinizin keyfi bol olsun!!!






devamı »

CACIKLI ARAP KÖFTESİ

Bugün Nurlumutfakta`da ,çay  soframız  için hazırladığımız muhteşem bir lezzet  var..

Hem göze ,hem de mideye hitap eden nefis bir lezzet..

Mini mini leziz köftelerin ,semizotlu yoğurtla birleştiği,ister çay ister yemek sofralarınızda keyifle sunabileceğiniz  muhteşem bir lezzet oldu....

Bu nefis lezzet ,bizim çay soframızın baştacı oldu,ya sizin????





MALZEMELER
1\2 kilo süzme yoğurt
1 deste semizotu
1 diş sarmısak
tuz
KÖFTESİ İÇİN
1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
200 gr.dana kıyma(2 kere çekilmiş)
1 kahve fincanı irmik
1 iri yumurta
3 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 tatlı kaşığı pul biber
üzeri için 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
YAPILIŞI
  • Bulguru ve irmiği beraber 1,5 su bardağı sıcak suyla ıslatın.Yumuşayınca içine kıymayı,yumurtayı ,unu ve baharatları ekleyip,iyice yoğurun.Tam kıvamını alabilmesi için,yoğururken içine elinizle ılık su serpin.Hazırladığınız köfte hamurunundan minik yuvarlak köfteler hazırlayın.
  • Süzme yoğurdu 1 çay bardağı suyla özeyin.(cıvık olmayacak.)Sonrada içine ayıklanmış semizotu,tuz ve rendelenmiş 1 diş sarmısağı ekleyin.Hazırladığınız semizotlu yoğurdu servis tabağınızın altına koyun.
  • Daha sonra ,hazırladığınız köfteleri,biraz limon ve tuz attığınız kaynar suda haşlayın.(Yaklaşık 7 -8 dakika)
  • Haşlanan köfteleri süzün.Genişce bir tavaya 1 yemek kaşığı  tereyağını ve zeytinyağını koyun,iyice ısınıca içine haşladığınız köfteleri ekleyip,5 dakika kadar kavurun.
  • Kavrulan  köftelerinizi semizotlu yoğurdun üzerine dikkatlice yayın.Sonrada kalan 1 yemek kaşığı tereyağda dolmalık fıstığı kavurun ve içine pul biberi ekleyip,hazırladığınız köftelerin üzerine dökün.
  • Cacıklı Arap köftemiz hazır ,soğumadan keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN...




devamı »

GÜNEŞ BÖREK (AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ)

Bugünün Nurlumutfakta``da çok şık ve çok keyifli bir börek tarifi var..

Tarifimizin ana fikri ,çok severek takip ettiğim ve bütün dünyadaki yeni ,özel ve güzel lezzetlerin ,yeniliklerin paylaşıldığı   site PİNTEREST ten!!!

Şekli ,yapım aşamaları pinterestten,iç harcı ve hamuru ise sizin gönlünüze göre..

Böreğimizin yapımı çok eğlenceli ve keyifli..Lezzeti ise 10 numara..

Bu börekle sofralarınızda fark yaratacaksınız!!




MALZEMELER
1,5 çay bardağı yoğurt
1\2 çay bardağı zeytinyağ
150 gr.erimiş margarin
1 yumurta
2 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1,5 paket kabartma tozu
aldığı kadar un(yumuşak bir hamur olacak)
İÇ HARCI
2 tane patates
1 tane soğan
maydanoz
1,5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 kase beyaz peynir
YAPILIŞI
  • Hamurumuzu hazırlamadan önce böreğinizin içini hazırlayın.Patatesleri haşlayıp,rendenin iri tarafıyla rendeleyip,soğanla ve baharatlarla beraber kavurun.Daha sonra da soğuyunca beyaz peynir ve maydanozla karıştırın.
  • Hamur malzemeleriyle ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yoğurun ve streche sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamurunuzu ikiy eşit parçaya bölün.Her iki parçayı ,ayrı ayrı yağlı kağıdın üzerinde 35-40 cm.lik büyüklükte yuvarlak olarak açın.Açtıktan sonra, bıçakla kenarlarını düzeltin ki kenarları düzgün olsun.
  • Hazırladığınız içi, hamurun bir tanesinin üzerine yukarıdaki resimdeki gibi yerleştirin.Daha sonrada diğer hamuru dikkatlice diğer hamurun üzerine yerleştirin.
  • Hazırladığınız hamurun ortasına bir kase (yukarıdaki resimdeki gibi) yerleştirin.Sonrada küçük bir çatalla kenarına iz yapın.Aynı izi böreğin dış uçlarınada yapın.
  • Hazırladığınız böreğin üzerine yumurta sarısı sürün ve bolca susam serpin.
  • En sonda keskin bir bıçakla böreğinizi ikişer parmak kalınlığında dilimleyin.
  • Daha sonra kestiğiniz her bir dilimi, içi üzerine gelecek şekilde yan çevirin.
  • Hazırladığınız böreği 175 derece ısıtılmış fırında ,iyice kızarana kadar pişirin.
  • Daha sonra yağlı kağıdın üzerinden servis tabağınıza alıp,sıcak sıcak servis edin.
  • Ben böreğimin hamurunu devamlı yaptığım ve çok severek yediğimiz bir poaça hamurundan hazırladım,sizlerde istediğiniz ve beğendiğiniz bir hamurla hazırlayabilirsiniz..Sevdiğiniz bir poaça hamuru veya mayalı bir hamur!!!Böreğinizin içi olarak ise de ,çevirirken dökülmeyecek,
  •  malzemeden,ıspanaklı,patatesli kıymalı karışık bir iç olarak hazırlayabilirsiniz..Artık keyfinize kalmış...Canınız neli isterse..
  • AFİYET OLSUN..





devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic