ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK DOLMA

Yazın en güzel yemeği çeşit çeşit zeytinyağlılar!!

Hafif,sağlıklı ve birbirinden lezzetli..

Bugün de Nurlumutfakta``nın mutfağında nefis zeytinyağlı dolmalar pişiyor..

Tarifi zeytinyağlı kraliçesi annemin mutfağından..Bizim ailede bütün zeytinyağlılar ondan sorulur,bence kimse üzerine daha güzelini yapamaz!!!

Minik minik Adana patlıcanları,minicik dolmalık biberlerle beraber buluştu ve anne tarifiyle hazırlandı ve akşam yemeğinde soframızın lezzetine lezzet kattı...

Haydii hanımlar,bugün nefis bir zeytinyağlı dolma yapmaya ne dersiniz???


MALZEMELER
12 tane ufak Adana dolmalık patlıcan
8 tane küçük dolmalık biber
4-5 tane orta boy soğan
1 büyük su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı dolmalık üzüm
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı şeker
2,5 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı kuru nane
1\2 demet doğranmış taze nane
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 -2 çay bardağı zeytinyağ
tuz
3 tane domates(üzerine kapak yapmak için)
YAPILIŞI
  • Patlıcanların içlerini oyun ve iyice yıkayıp,tuzlu suya ıslayın.(15 dakika)
  • Biberlerin baş kısımlarını kesip,içlerini temizleyin.
  • Kuş üzümünü iyice yıkayıp,ıslayın.
  • Pirinçleriniz iyice yıkayıp,süzün.
  • Soğanlarınızı ince ince doğrayın.
  • Genişce bir tencereye zeytinyağını koyup,ısınınca içine soğanlarınızı ekleyip,şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Daha sonra içine önce dolmalık fıstıklarınızı ekleyin,biraz kavrulsunlar.Sonrada pirinçlerinizi ekleyin ve beraberce kavurun.Pirinçlerde kavrulunca içine kuş üzümlerini,limon suyunu,şekerini ve tuzunu  koyun ve 1 bardaktan bir parmak  fazla sıcak su ekleyerek ,suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen dolma içinize baharatları ve doğradığınız taze naneyi ekleyip,karıştırın.Dolma içiniz hazır.
  • Hazırladığınız dolma içi hafif soğuyunca patlıcanları ve biberlerin içini başından bir parmak eksik olarak doldurun.Üzerlerini doğranmış domateslerle kapak olacak şekilde kapatıp,dik olarak tencerenize dizin.Dolmaların üzerine ,dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın.Daha sonra üzerine büyük bir bardak su dökerek ,pişmeye kısık ateşte bırakın.(koyduğunuz su dolmaların yarısına kadar gelicek)Dolmalarınız kaynayınca üzerine biraz daha sıcak su ekleyin.(1 çay bardağı kadar)
  • Dolmalarınızın pişmişliğini kontrol edin ve altını kapatın.Daha sonrada dolmalarınızı tenceresinde soğumaya bırakın.
  • Servis edeceğiniz zaman dolmaları tenceresinde servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde kalan sostan gezdirip,servis edin.
  • NOT:Dolmalar mutlaka tenceresinde soğumalıdır.Zeytinyağlı dolmanın soğanı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur.Yağını eksik koymayın ,dolmalarınız kuru olur..Dolmalarınızın pişmişliğini iyi kontrol edin,yoksa içi tıkır tıkır olur..(Annemden tavsiyeler..)
  • AFİYET OLSUN.
devamı »

ÇİKOLATALI CEVİZLİ KEK

Çay sofralarımızın baştacı ,çocuk büyük herkesin ortak sevdiği lezzet kekler..

 Keksiz çay saati olmaz..

Keksiz evde olmaz,diyoruz ve hemen evdeki malzemelerle bir kek pişirdik..

Kekimiz neli mi???

Bol ceviz ve kakaolu..Üzerinde de bol çikolatalı nefis bir sos var..

Bir yiyen ,bir yiyemiyen pişman!!!

MALZEMELER
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 paket vanilya
1 paket çikolatalı pudding
2 yemek kaşığı kakao
2.5 bardak un
1,5 paket kabartmatozu
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
ÜZERİ İÇİN
1 paket çikolata sos
40 gr.bitter çikolata
ceviz
YAPILIŞI
  • Un,kabartmatozu ,kakao ve toz puddingi bir kasede karıştırın.
  • Yumurtaları şekerle ve vanilyayla iyice kabarana kadar çırpın.
  • Daha sonra sıvıyağı ekleyin.Sonrada biraz kuru karışım,biraz süt ekleyerek,kekinizi tamamlayın.En son cevizide ekleyip kekinizi bitirin.
  • Hazırladığınız kek karışımını yağlayıp,unladığınız büyük bir kek kalıbına koyup,175 derece ısıtılmış fırında 45 -50 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın.
  • Çikolata sosu paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın ve pişirin.En son ocaktan almaya yakın içine 40 gr.bitter çikolata ekleyin.
  • Kekinizi kalıptan çıkarıp,servis tabağınıza koyun.Hazırladığınız çikolata sosun yarısını üzerine dökün ve cevizle süsleyin.Kekinizi servis ederken ayırdığınız çikolata sosuyla servis edin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

PATLICANLI KÖFTE

Haftaya lezzetli,pratik bir yemekle başlıyoruz..

Yemeğimiz leziz bir köfteli patlıcan yemeği..

Buzluğa hazırlayıp koyduğumuz ve canımız köfte istediğinde çıkarıp hemen pişirdiğimiz köfteler ,mutfakta bize çok kolaylık sağlıyor..

Sadece patlıcanlarımızı ve domateslerinizi doğrayıp,hazırlıyoruz..Buzluktaki daha önce hazırladığımız köftelerimizle birleştirip,yarım saatte nefis bir patlıcanlı köfte pişiriyoruz!!!

MALZEMELER
16  tane et köftesi
6 adet patlıcan
6 adet domates
6 adet yeşil biber
5 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı domates salçası
tuz ,karabiber,kırmızı pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağ veya tereyağ
YAPILIŞI
  • Et köftelerinizi (buradan bakınız) tarifdeki gibi hazırlayıp,1 yemek kaşığı yağla teflon tavada hafifce kızartın.
  • Patlıcanları alacalı soyup,halka halka doğrayın.Tuzlu suya ıslayıp,bekletin.Daha sonra süzün,iyice yıkayıp,kurulayın.
  • Domatesleri ikiye kesip,halka halka doğrayın.
  • Biberleri temizleyip,dörde bölün.
  • Sarmısakları ince ince doğrayın.
  • Domates,biber salçası,tuz karabiber,pulbiber ve 1,5 çay bardağı sıcak suyla bir sos hazırlayın.
  • Genişce bir yayvan tencereye bir kaşık yağ koyun,ısınınca en alta patlıcanları dizin ve hafifce olduğu yerde çevirerek kızartın.Kızaran patlıcanların üzerine bir kat domates dizin,doğranmış sarmısakların yarısını serpin.Onun üzerine hafifce kızarttığınız köfteleri dizin,köftelerin üzerinede tekrar domates ve biberleri dizin.
  • Hazırladığınız patlıcanlı köftelerin üzerine hazırladığınız sosu dökün ve kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin.
  • Pişen yemeğinizi,bulgur pilavı ve cacıkla servis edin.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

MUHALLEBİLİ KEMAL PAŞA TATLISI

Nurlumutfakta``da bugün çok lezzetli ve keyifli bir tatlı pişiyor..

Tatlımız hem şerbetli,hemde sütlü!!

Nefis bir muhallebiyle,Kemalpaşa tatlısının birleşimi..

Nefis mi nefis...

Görüpte,yemeyenin aklında kalacak çok lezzetli bir tatlı..

Haydi hanımlar, doğru mutfağa ..

Akşama tatlı bir süpriz hazırlamaya!!!



MALZEMELER
1 paket kemal paşa tatlısı(140 gr.küçük paket)
1 kilo süt 
6 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
200 ml.krema
2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
YAPILIŞI
  • Kemalpaşa tatlısını üzerindeki tarife göre pişirin.(ben 25 dakika pişirdim,fazla pişince eriyor,şerbeti için ,şeker ve suyunuda tarifde yazandan birer bardak eksik koyup,pişirin.Bence fazla oluyor..)
  • Süt ,un,nişasta ve şekerle pürüzsüz bir muhallebi pişirin.Pişen muhallebinizi ocaktan indirmeden,kremayı,hindistan cevizini ve vanilyayı ekleyin.Daha sonra ocaktan alın ve muhallebinizi mikserle 5 dakika çırpın.
  • Pişen kemalpaşa tatlılarınızı  kupların içine birer veya ikişer tane koyun,üzerine pişirdiğiniz muhallebiden koyup,en üstlerinede birer tane kemalpaşa tatlısı koyun.Sonrada buzdolabına koyup,iyice soğutun.
  • Soğuyan kuplarınızın üzerini hindistanceviziyle süsleyip,keyifle ikram edin.
  • Bu ölçüden 8 adet kup çıkıyor..
  • Arzu ederseniz muhalebiye damla sakızı veya sakız reçelide koyabilirsiniz,çok yakışıyor..
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

HAŞHAŞLI TUZLU ÇUBUKLAR

Bugün çay saatlerinizde keyfinize keyif katacak nefis bir tuzlu kurabiyemiz var..

Çıtır çıtır,kıyır kıyır!!

Ağızda dağılan ,kolay bayatlamayan nefis bir kurabiye...

Hazırlayın koyun kavanoza ,canınız istediğinde,mideniz kazındığında atın bir tane ağzınıza..



MALZEMELER
125 gr.yumuşak margarin
1 yumurta akı
1\2 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağ
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
3 dolu yemek kaşığı mavi haşhaş
aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
mavi haşhaş
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamurunuzdan uzun parçalar hazırlayıp,birer parmak boyunda kesin ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Sonrada üzerlerine önce yumurta sarısı sürüp,sonra biraz haşhaş serpin.
  • Hazırladığınız çubukları önceden ısıttığınız 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen çubuklarınızı çayın yanında keyifle servis edin
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

BEYAZ ÇİKOLATALI FRAMBUAZLI KUPLAR

Beyaz çikolatayla frambuazın nefis birlikteliği..

Hafif,lezzetli ve pratik nefis bir tatlı..

Hazırlayın koyun dolaba,sıcak yaz günlerinde canınız tatlı istediğinde ,yiyin soğuk soğuk..

MALZEMELER
1kg.süt
2 yemek kaşığı silme un
1,5 yemek kaşığı tepeleme nişasta
1 su bardağından biraz eksik şeker
125 gr.margarin
1 paket beyaz çikolata
1 paket vanilya
SOSU
500 gr.frambuaz
1 yemek kaşığı nişasta(silme)
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı su
ÜZERİ İÇİN
eritilmiş veya rendelenmiş beyaz çikolata
tüm frambuaz
YAPILIŞI
  • Sütle ,şeker ve vanilyayı şeker eriyinceye kadar ısıtın.Daha sonra ayrı bir tencerede margarin,nişasta ve unu hafifce kavurun. Sonra içine  ılıttığınız şekerli sütünüzü devamlı karıştırarak ekleyin.Muhallebiniz iyice pişip,göz göz olunca,içine beyaz çikolatanızı ekleyip,ocaktan alın ve mikserle 5 dakika iyice çırpın.
  • Hazırladığınız muhallebileri kuplara paylaştırın.Ve soğumaya bırakın.
  • Frambuaz sos için,frambuazları,şekerle beraber bir tencereye koyup,hafifce sulanıncaya kadar pişirin.Pişerken içine suyla sulandırdığınız nişastayıda ekleyin ve iyice pişirin.Pişen sosunuzu muhallebilerin üzerine paylaştırın.
  • Hazırladığınız kupların üzerini beyaz çikolata ve tüm frambuazla süsleyip,iyice soğuyunca servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
devamı »

BADEMLİ ŞEFTALİLİ KEK

Mis kokulu şeftalileri bademle birleştirdik,içine birazda labne peyniri ekledik ve sizler için leziz bir kek pişirdik..

Çok lezzetli,mis kokulu,nefis bir kek oldu..

Çayımızın,kahvemizin yanına çok yakıştı...

Şiddetle tavsiye olunur!!


MALZEMELER
4 yumurta
125 gr.yumuşak margarin 
1\2 su bardağı sıvıyağ
200 gr.labne peyniri
1,5 su bardağı şeker
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı bademunu
1.5 su bardağı un(ben tam buğday unu kullandım:)
ÜZERİ İÇİN 
2 veya 3 tane büyük şeftali
1 yemek kaşığı bademunu
1 yemek kaşığı esmer şeker
YAPILIŞI
  • Un,bademunu ,kabartma tozu ve vanilyayı bir karıştırma kabında karıştırın.
  • Margarini şekerle iyice krema haline gelene kadar çırpın.
  • Daha sonra içine çırparak yumurtaları teker teker ekleyin.Sonrada sırayla labne peyniri,sıvıyağ,en sonda unlu karışımı kek hamurunuzun içine ekleyin.
  • Büyükboy dikdörtgen fırın kabınızı margarinle yağlayıp,içine hazırladığınız kek hamurunu koyun.Üzerine şeftalilerin kabuğunu soyup,küp küp doğrayın ve koyun.Şeftalilerin üzerine önce bademununu serpin,onun üzerinede esmer şekeri serpip,175 derce önceden ısıtılmış,fırında 45 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kontrol edip,fırından çıkarın,soğuyunca dilimleyip,çayıınızın yanında keyifle servis edin.
  • Ben keklerde ilk defa tam buğday unu kullandım,çok güzel bir kek oldu.Bence bu kek çok yakıştı.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

PATLICAN ÇIĞIRTMA

Bugün Nurlumutfakta``da yazın en güzel sebzelerinden olan patlıcanın çığırtması pişiyor..

Çığırtma yaza özel bir yemek.Yazın tazecik patlıcanlarıyla ve nefis yaz domatesleriyle pişen Bergama yöremize ait nefis bir sebze yemeği.

Çığırtma ismide patlıcanların zeytinyağında yüksek ısıda çığıra çığıra pişmesinden dolayı konmuş.

Çok lezzetli,tadına doyamıyacağınız bir sebze yemeği..Yanınada  yoğurt ve bulgur pilavı çok ama çok yakışıyor..

İşte sizlere Nurlumutfakta yorumuyla nefis bir patlıcan çığırtma tarifi..

MALZEMELER
6-7 adet patlıcan
6 adet biber
5 tane büyük domates
4-5 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
YAPILIŞI
  • Patlıcanlarınızı alacalı bir şekilde soyup,tuzlayın ve iyice yıkayın.Biberlerinizi temizleyin.
  • Yayvan bir tencereye zeytinyağınızı koyup,içine patlıcanlarınızı ve biberlerinizi dizin.Ocağınızı yüksek ısıya getirin ve patlıcan ve biberleri zeytinyağının içinde çevire çevire kızartın.(Kızartırken biraz ocağınız kirleniyor,ama ben tencerenin kapağını kapatarak,ara ara açarak kızarttım.Böylece ocağım kirlenmedi.)
  • Kızaran patlıcanların üzerine doğranmış domateslerinizi ve doğranmış sarmısaklarıda koyun,en üzerine tuz,şeker ve kırmızı pul biberi serpin.Domatesler biraz pişince içine bir kahve fıncanı sıcak su ekleyin.Daha sonrada kapağını kapatarak kısık ateşte patlıcanlar iyice pişip,yağına binene kadar pişirin.
  • Pişen çığırtmanızı yoğurtla ve bulgur pilavıyla  servis edin.
  • Esas çığırtma tariflerinde şeker ve kırmızı pul biber yok,ama ben ekledim..Lezzetine lezzet kattı..
  • Bana bu yemekte ilham kaynağı olan yemekdeyemek.net e teşekkürler..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

PİRZOLALI & PATATESLİ TAVA (PİRZOLALI NİĞDE TAVA)

Haftasonu yazlıkta nefis bir tava hazırladık ve yakınımızdaki pide fırınına gönderip,pişittirdik..

Daha sonrada sıcacık pidelerimizle ,nefis tavamızın yağına bana bana yedik..

Pekii!!!

Tavamızı nasıl mı hazırladık??İçine neler mi koyduk??

İşte yapması kolay,lezzeti olay tavamızın tarifi!!



MALZEMELER
1 kilo kuzu pirzola
1 kilo patates
6 tane yeşil biber
2 kilo  domates
15 tane kıska soğan
2 baş sarmısak
tuz,karabiber,kırmızıpul biber(pirzola ve patates için)
kimyon(sadece patatesde kullanın)
3 yemek kaşığı sıvıyağ
100 gr.tereyağ
YAPILIŞI
  • Patatesleri soyup,halka halka doğrayın.Daha sonrada istediğiniz miktarda tuz,karabiber,kimyon,pulbiber ve 2 yemek kaşığı yağla karıştırın..Hazırladığınız patatesleri büyükce bir tepsinin altına dizin.
  • Pirzolalarıda baharatlarla ve bir yemek kaşığı sıvıyağla karıştırın.Daha sonrada tepsideki patateslerin üzerine dizin.
  • Domatesleri soyup,küp küp doğarayın.Sarmısakları ve soğanları soyun.Biberleri temizleyip,ikiye veya üçe bölün.Daha sonrada doğranmış domatesleri,kıska soğanları,sarmısakları ve doğradığınız biberleri pirzolanın üzerine koyun.En üzerine 100 gr.tereyağı doğrayıp,serpin.
  • Hazırladığınız tavayı önceden ısıtılmış 190 derece fırında  1 saate yakın,pirzolalarınız pişene kadar pişirin.
  • Pirzolalarınızın pişmişliğini kontrol ettikten sonra,fırından çıkarıp,pide ekmekle keyifle ikram edin..
  • Bu yemeğimizin özelliği bol,domates ve bol sarmısakla pişmesidir..Esas pişirme usulünde tepsinin altına kuyruk yağı kıyılır ama ben tereyağ kullanıyorum.Çok lezzetli ve pratik bir yemektir,şiddetle tavsiye edilir..
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

KIŞLIK FASULYE (KIŞLIK BUZLUK FASULYE NASIL HAZIRLANIR?)

Evettt,artık yavaş yavaş kış hazırlıklarına başlamak gerekiyor..

Yapılacak çok iş var..

Kışlık sebzeler hazırlanacak,domates konserveleri  yapılacak...Turşular kurulacak..

Yani işin bir ucundan başlamak lazım..

Şimdi tezgahlarda sebzeler çokken,ucuzken ve hormonsuzken,kışlıklarımızı hazırlayıp ,kışın rahat rahat tüketelim..

Ben bu sene ,kışlıklarımı hazırlamaya ilk olarak körpe taze fasulyelerle başladım..

Fasulyelerimi iki değişik yöntemle hazırladım..İkiside çok lezzetli,pratik ve kullanışlı..Siz hangisini tercih ederseniz ,o yöntemle hazırlayın..

Hadi ben kaçar daha yapacak çok iş var..Kolay gelsin hepimize...


MALZEMELER
5 kilo fasulye 
2 kilo domates
YAPILIŞI
  • BİRİNCİ YÖNTEM.
  • Fasulyelerimizi temizliyelim,uygun uzunlukta doğrayalım.
  • Domatesleri küçük küçük doğrayalım.
  • Genişce bir tencereye domateslerimizi koyalım,üzerine fasulyeleri ekleyelim ve kapağını kapatarak,rengi hafif dönene kadar pişirelim.yaklaşık 10 dakika..(daha fazla pişirmeyin,sadece rengi solup,az yumuşayacak.)
  • Daha sonra domatesli fasulyelerinizi genişce bir tepsiye boşaltıp,iyice soğutun.
  • Soğuyan fasulyelerinizi buzluk poşetlerine birer pişirimlik pay ederek yerleştirin ,poşetlerin  havasını alın,ağızını iyice kapatın ve buzluğa koyun.
  • Pişireceğiniz zaman çıkarın,sadece soğanını doğrayın ve üzerine sadece domatesli fasulyelerinizi koyup,pişirin.
  • İKİNCİ YÖNTEM.(ŞOKLAMA USULU)
  • Genişce bir tenereye su koyun ,su kaynayınca içine ayıklayıp ,doğradığınız fasulyeleri atın,bir taşım kaynayınca(1 dakika kadar) çıkarıp,içinde buz ve soğuk su olan bir kaba koyun . Sonrada iyice süzün ve kağıt havlunun üzerinde kurulayın ..Daha sonrada buzluk poşetlerine koyup,buzlukta saklayın.
  • AFİYET OLSUN.



devamı »

PATATESLİ YUMUŞAK POAÇA (KREMALI PATATESLİ POAÇA)


Bugün çayımıza evyapımı,yumuşacık,mis kokulu bu nefis poaçalar eşlik ediyor..

Yapması çok pratik,yemesi çok keyifli..

Hemen hamurunuzu hazırlıyorsunuz,o mayalanırken,içinizi hazırlıyor ve poaçalarınızı yapıyorsunuz..

Poaçamızın hamuruna bu kez süt kreması koyduk,tahmin edemiyeceğiniz yumuşaklıkta ve lezzette nefis poaçalar oldular..Biz içini patatesli hazırladık ,artık sizin canınız neli çekerse.!!!!

MALZEMELER
125 gr.erimiş margarin
1 çay ılık bardağı süt
1 küçük kutu süt kreması(200 ml.)
1 yumurta
2 tatlı kaşığı şeker
1.5 çay kaşığı tuz
15 gr.yaş maya
aldığı kadar un
İÇ HARCI
3 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
tuz,karabiber,pulbiber,kimyon
2 yemek kaşığı sıvıyağ
biraz doğranmış maydanoz
1 küçük kase lor peyniri
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
susam,çörekotu
MALZEMELER
  • Maya ,ılık süt ve şekeri  büyükçe bir karıştırma kabında karıştırıp,5 dakika bekletin.Sonra içine un hariç diğer malzemeleri ekleyip,karıştırın.Karışımınıza ölçülü olarak un ekliyerek yumuşak,elinize yapışmayacak kıvamda  bir hamur yoğurun.Hamurunuzun üzerine temiz bir örtü kapatarak yarım saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Hamurunuz mayalanırken,iç harcınızı hazırlayın.Soğanlarınızı küçük küçük doğrayıp,2 kaşık yağla kavurun.Kavrulan soğanlarınıza rendelenmiş patateslerinizi  ekleyip,tekrar beraberce kavurun.Kavururken içine istediğiniz miktarda baharatlarınızı ekleyin.Kavrulan patateslerinizi ocaktan alın ve içine ince kıyılmış maydanozlarınızı ,lor peynirinizi ekleyip,karıştırın .Sonrada soğumaya bırakın.
  • Mayalanan hamura biraz  daha un ekleyip,tekrar yoğurun.Daha sonra 4 parçaya ayırıp,merdaneyle 3-4 cm. kalınlığında açın.Daha sonra istediğiniz büyüklükte bir bardakla kesin.(ben çay bardağıyla kestim,mini mini poaçalarım oldu.)
  • Kestiğiniz yuvarlak hamurların içine birer küçük tatlı kaşığı patatesli iç koyup,resimdeki gibi kapatın.Hazırladığınız poaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ,üzerlerine yumurta sarısı sürüp,susam atın ve 10 dakika tepside mayalanmaya bırakın.10 dakika sonra 170 derece ısıtılmış fırında pişirin. 
  • Poaçalarınızın pişmişliğini kontrol edip,fırından çıkarın.İlk sıcaklığı çıktıktan sonra ,keyifle çayın yanında servis edin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

KARAMELİZE ŞEFTALİLİ SAKIZLI MUHALLEBİ (KUPLAR)

Mis kokulu ,tatlı mı tatlı şeftalilerle ,nefis bir sakızlı muhallebiyi süsledik...Hafif ve tadına doyamıyacağınız bir lezzet oldu!!

Biz bayıla bayıla yedik...

Sizlerde bu muhteşem lezzetten mahrum kalmayın istedik!!! Bu nefis ikiliyi çok seveceksizniz..


MALZEMELER
1 kg.süt
3\4 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
2.5 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sakız reçeli veya 2 parça damla sakızı
100 gr.margarin
ŞEFTALİ SOSU
2 adet büyük şeftali
1 kahve fincanı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
ÜZERİ İÇİN
beyaz çikolata
kıyılmış badem
YAPILIŞI
  • Nişasta,pirinçunu,şeker ve sütü genişce bir tencereye koyup,kısık ateşte pürüzsüz bir muhallebi pişirin.Pişen muhallebinizi ocaktan indirmeden hemen önce içine vanilya,sakız reçeli ve margarini ekleyip,bir kaç dakika beraber pişirin.Daha sonra ocaktan alıp,mikserle 5 dakika iyice çırpın.
  • Şeftalileri soyup,küçük küpler halinde doğrayın ve içine şekeri ekleyip,hafif karamelize olana kadar pişirin.
  • Pişen şeftalilerinizden birer kaşık kuplarınızın altına koyun,üzerine hazırladığınız sakızlı muhallebiden koyun ve tekrar üzerine birer kaşık şeftalilerden koyun.Daha sonrada üzerlerine kıyılmış beyaz çikolata ve kıyılmış badem koyup,buzdolabına soğumaya bırakın.
  • Muhallebileriniz iyice soğuduktan sonra keyifle,servis edin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

FINDIKLI KURABİYE


Hani bazı lezzetler vardır,çocukken unutamadığımız..

İşte bugün sizlere, o lezzetlerden birinin tarifini vereceğim..

Annemin çocukluğumuzda yaptığı,üzeri fındık dolu,mis kokulu ,fındıklı kurabiyeleri!!!

Okuldan eve geldiğimizde evi dolduran o mis kokulu fındıklı kurabiyeler!!!

Evettt!! Annemin eski tarif defterinden nefis bir kurabiye..

Çayınızın yanına çok ama çokkk yakışacak..


MALZEMELER
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 portakal rendesi(isteğe bağlı)
aldığı kadar un(yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta beyazı
1 küçük kase iri dövülmüş fındık
YAPILIŞI
  • Hamur malzemelerini genişce bir karıştırma kabına koyup,yumuşak ,pürüzsüz bir hamur yoğurun.
  • Daha sonrada buzdolabına koyup,yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamurunuzu buzdolabından çıkarıp,5 dakika oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
  • Daha sonra hamurunuzu 2 veya 3 parçaya ayırın ve daha sonrada yağlı kağıdın üzerinde merdaneyle 3 cm.kalınlığında açın.Açtığınız hamuru küçük ağızlı çay bardağıyla kesin,yuvarlak kurabiyeleriniz olacak. Kestiğiniz kurabiyeleri ,yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Üzerlerine çırpılmış yumurta beyazı sürüp,bolca fındık koyun ve 175 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar(yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
  • Pişen kurabiyelerinizi fırından çıkarın,soğuyunca servis tabağına dizip,çayınızın yanında keyifle servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic