LABNELİ BROKOLİ SALATASI

Kışın en güzel,en faydalı ,en vitaminli sebzesi brokolidan, tadına doyamıyacağınız bir salata hazırladık...

Biz lezzetine doyamadık...

 Çok sağlıklı,hem hafif ,hem de çok lezzeti bol olan bu salatayı tam da brokoliler bu kadar taze ve lezzetliyken mutlaka deneyin...

MALZEMELER
1 tane orta boy brokoli
1 tane haşlanmış havuç
1 kase haşlanmış mısır
1 avuç iri dövülmüş ceviz
1 iri diş sarmısak
1\2 demet dereotu
200 gr.labne peyniri
400 gr.süzme yoğurt
tuz
YAPILIŞI
  • Brokoliyi çiçeklerine ayırın.Sonrada üzerine bolca  kaynamış su dökün.5 dakika bekletin ve süzerek soğuk sudan geçirin.Daha sonrada iyice süzüp,rondodan geçirin.(çok ezilmeyecek,biraz dişe gelecek kıvamda)
  • Havucu diri biçimde haşlayın ve rendenin iri tarafından rendeleyin.
  • Sarmısağı birazcık tuzla dövün.
  • Dereotunu incecik doğrayın.
  • Süzme yoğurdu ve labneyi genişce bir kaseye koyun.İçine tuzu,brokoliyi,sarmısağı,havucu,haşlanmış mısırın yarısını,cevizi ve dereotunu ekleyip,karıştırın.Daha sonrada servis edeceğiniz tabağa koyup,üzerini brokoli çiçekleri ve mısırla süsleyin.
  • Afiyet osun!!
  • BROKOLİNİN FAYDALARI:

Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
  • Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
    Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.
    Brokoli mesane kanseri tümörünün şekline çok benzer ve mesane kanserini önleyici ve tedavidi edici bir sebzedir..
    brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalı..etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder..
    brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır..
    BESİN DEĞERLERİ
    100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...
    SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
    Yukarıdaki değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;
    o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.
    o Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
    o Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.
    Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.
    Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.
  • KAYNAK:Google

13 yorum:

  1. Ellerinize saglik nursencim sahane gorunuyor

    YanıtlaSil
  2. renkler de ayrı güzel, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık harika bir salata misafirlere kesinlikle yapmak isterim sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çokkk lezzetli görünüyor.Hemde vitamin deposu.Ellerine sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. canım arkadaşım yine değişik ve harika bir tarif.İlk misafirime deneyeceğim inşallah.Bu gün misafirlerime ayçiçek çöreğini yaptım bayıldılar.Tekrar teşekkür ederim canımm

    YanıtlaSil
  6. ooo gerçekten buaya sağlık yatırmışsın.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Off muhteşem ve sağlık deposu bir salata ellerine sağlık. Canım.

    YanıtlaSil
  8. Görüntü muhteşemmmm ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. ENFES GÖZÜKÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  10. ENFES GÖZÜKÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  11. Bu aralar brokoliyi cok tuketiyorum, cok severim :) Nerdeyse her yemege yakisiyor :)
    Salata harika gorunuyor canim, ellerine saglik...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Hepinize çok teşekkürler,çok lezzetli bir salata oldu..Misafirlerim bayıldı,tavsiye ederim:))

    YanıtlaSil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic