BALIK SOFRASI [FIRINDA LEVREK&TEREYAĞLI KARİDES)

Pazar günü evde yapılan ve ailecek  yenen geleneksel Pazar yemekleri en büyük keyiftir..Yemekler ailece el elden yapılır ve neşeyle  hazırlanır..Sonrada ailecek keyifle sohbetler eşliğinde yenir..

Nurlumutfakta``nın bu haftaki Pazar yemeği balık ve karidesdi..Balıklar bol sebze ile hazırlanıp,fırına sürüldü..Karidesler ise istek üzerine iki çeşitte hazırlandı..Yanına da bol roka ve yeşilliklerle salatalar yapıldı,sonrada keyifle yenildi...Ve işte Nurlumutfakta pratik Pazar lezzetleri...



MALZEMELER
Balık İçin 
4 adet levrek
5 tane domates
4 tane soğan
4 tane limon
7-8 diş sarmısak
4 tane defne yaprağı
1yemek kaşığı pul biber
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
yeterince tuz
Karides İçin
1 kilo taze karides
2 limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz ,kırmızı pul biber,maydanoz
YAPILIŞI
  • Öncelikle levreklerimizin hazırlığını yapalım.Balıkları iyice yıkayıp,süzelim ve balıklarımızın her tarafını tuzlayalım.
  • Domates,soğan ve limonlarımızı halka halka dilimleyelim.Sarmısakları soyup,ikiye keselim.
  • Fırın tepsimizi,yağlı kağıt ile kaplayalım ve altına bir sıra soğan ,domates,limon halkası dizelim,Üzerine tuzladığımız balıkları koyalım.Balıklarımızın içine birer adet defne yaprağı,ikişer  dilim soğan koyup,üzerine tekrar kalan domates,soğan , limon dilimlerini ve sarmısakları dizelim.Sonrada tekrar tuz ve kırmızı pul biber serpelim.Yağımızı üzerine gezdirip,üzerini ıslatılmış yağlı kağıtla kapatalım.(Bu yemeğe patateste çok yakışıyor, ekliyebilirsiniz.)
  • Hazırladığımız balıklarımızı 190 derece fırına koyup,yaklaşık 45 dakika pişirelim,sonrada üzerini açıp,kızarması için 10 dakikada üzeri açık pişirelim.
  • Balıklarımız pişerken karideslerimizi hazırlayalım.
  • Karidesleri büyükce bir tencereye biraz tuz,1 dilim limon ve bir tane küçük soğanla beraber koyup,10 dakika haşlayalım.(karideslerin üzerindeki cizgiler kırmızıya döndümü,pişmiş demektir.)
  • Pişen karideslerimizi soğuk sudan geçirip,iyice yıkayalım.Sonrada başını ve kuyruğunu elimizle koparıp,kabuklarını soyalım.
  • Soyulmuş karideslerimizin yarısını bir tabağa dizelim,üzerine zeytinyağ , limon suyu , pul biber ve maydonoz yaprağı ekleyelim.Karides sövüşümüz hazır.
  • Kalan karideslerimiz için,tereyağını bir tavaya koyalım,içine doğranmış sarmısaklarımızı ekliyelim.Yağ eriyip,sarmısakların tadı yağa çıkınca,karidesleri içine ekliyelim.Üzerine biraz tuz ve acı pul biberimizi serpip , bir kaç dakika beraberce yağda pişirelim.Sonrada sıcak sıcak servis edelim.(Tereyağ çabuk yanar dikkat)
  • AFİYET OLSUN..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic