PORTAKAL ŞERBETLİ KEK


Canınız kek mi istiyor?

İşte sizlere,mis kokulu,bol vitaminli nefis bir kek tarifi....Bu nefis ve pratik tarif sevgili blog arkadaşım Dilekmutfakta`dan..

Hafif,pamuk gibi yumuşacık,pratik,lezzeti bol bir kek..

Haydi keksiz ev olmaz!!! Keksiz çay içilmez!!!

Hemen doğru mutfağa,mis kokulu portakallı kek yapmaya..


MALZEMELER
3 yumurta
1 büyük çay bardağı süt
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 büyük portakal suyu
1 paket vanilya
2 portakal rendesi
1.5 pakat kabartma tozu
2.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı badem unu(obsiyonel)
PORTAKAL SOSU
1 su bardağı şeker
2 portakal suyu
2 portakal rendesi
YAPILIŞI
  • Öncelikle sos için portakal suyu,şeker ve portakal rendesini  beraberce 5 dakika kaynatın ve soğutun.
  • Yumurtaları şekerle iyice çırpın.Daha sonra içine sırayla vanilya,sıvıyağ,süt,portakal suyu,portakal rendesi ve en sonda elenmiş un ,kabartma tozunu ekleyin.Hazırladığınız keki 170 derece ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin.Kekinizin pişmişliğini kürdan teştiyle kontrol edip,fırından çıkarın.
  • Kekinizi bir kaç yerinden kürdanla delin ve soğuyan şerbeti,ılık kekikinize yedirin.
  • Şerbetini çeken kekin üzerini hindistan ceviziyle süsleyip,iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
  • Ben badem unuda ekledim,kekim dahda lezzetli oldu..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

LABNELİ BROKOLİ SALATASI

Kışın en güzel,en faydalı ,en vitaminli sebzesi brokolidan, tadına doyamıyacağınız bir salata hazırladık...

Biz lezzetine doyamadık...

 Çok sağlıklı,hem hafif ,hem de çok lezzeti bol olan bu salatayı tam da brokoliler bu kadar taze ve lezzetliyken mutlaka deneyin...

MALZEMELER
1 tane orta boy brokoli
1 tane haşlanmış havuç
1 kase haşlanmış mısır
1 avuç iri dövülmüş ceviz
1 iri diş sarmısak
1\2 demet dereotu
200 gr.labne peyniri
400 gr.süzme yoğurt
tuz
YAPILIŞI
  • Brokoliyi çiçeklerine ayırın.Sonrada üzerine bolca  kaynamış su dökün.5 dakika bekletin ve süzerek soğuk sudan geçirin.Daha sonrada iyice süzüp,rondodan geçirin.(çok ezilmeyecek,biraz dişe gelecek kıvamda)
  • Havucu diri biçimde haşlayın ve rendenin iri tarafından rendeleyin.
  • Sarmısağı birazcık tuzla dövün.
  • Dereotunu incecik doğrayın.
  • Süzme yoğurdu ve labneyi genişce bir kaseye koyun.İçine tuzu,brokoliyi,sarmısağı,havucu,haşlanmış mısırın yarısını,cevizi ve dereotunu ekleyip,karıştırın.Daha sonrada servis edeceğiniz tabağa koyup,üzerini brokoli çiçekleri ve mısırla süsleyin.
  • Afiyet osun!!
  • BROKOLİNİN FAYDALARI:

Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
  • Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
    Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.
    Brokoli mesane kanseri tümörünün şekline çok benzer ve mesane kanserini önleyici ve tedavidi edici bir sebzedir..
    brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalı..etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder..
    brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır..
    BESİN DEĞERLERİ
    100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...
    SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
    Yukarıdaki değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;
    o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.
    o Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
    o Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.
    Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.
    Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.
  • KAYNAK:Google

devamı »

KREM KARAMELLİ KEK (KUDRETULLAH)

Üzeri nefis bir sütlü tatlı,altında tadına doyamıyacağınız bir kakaolu kek..

Evettt!!

Bu tahmin ettiğiniz,herkesin çok sevdiği nefis bir pasta.

KREM KARAMELLİ KEK....

Yapması çok kolay,lezzeti olay bir pasta..

Bu muhteşem lezzeti denemeyen kalmasın..Haydi hanımlar mutfağa,yarına krem karamelli kek yapıyoruz.!!!


MALZEMELER
KARAMEL
1.5 çay bardağı şeker
KREM KARAMEL
4 yumurta
1 çay bardağı şeker
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 portakal rendesi
KEK
3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 bardak +3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 portakal rendesi(isteğe bağlı)
YAPILIŞI
  • Şekeri karamel rengi olana kadar ocakta eritin ve sonrada kek kalıbınızın altına dökün.(dikkat edin fazla koyulaşırsa tadı acı olur)
  • Sütünüzü ılıtın ve şekerin yarısını içine döküp,eritin.
  • Şekerin kalan yarısıyla yumurtaları ve vanilyayı 10 dakika kadar çırpın.Çırparken içine portakal rendenizide ekleyin.Daha sonra çırparken ılıttığınız şekerli sütü azar azar yumurtaya yedirin.Daha sonrada hazırladığınız sütlü karışımı karamelin üzerine dökün.
  • Kek için yumurtaları şekerle iyice kabarana kadar çırpın.Sonrada sırayla vanilya,sıvıyağ,süt en sonda elenmiş süt,un ve kabartma tozu karışımını kek karışımınıza ekleyin.Arzuya göre portakal rendeside koyabilirsiniz.
  • Hazırladığınız kek karışımını sütlü krem karamel karışımının üzerine dikkatlice dökün.
  • Daha sonrada kek kalıbınızı içi su dolu bir tepsiye koyun ve öncedn ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45-50dakika kadar pişirin.(Kek  pişerken krem karamelle kek ayrılacak,her ikisi kendi bölümünde pişecektir.)Kekin pişmişliğini kürdanla kontrol edin.Pişmişsse fırını kapatıp,kapağını açın ve keki fırının içinde ılımaya bırakın.
  • Fırında ılıyan keki ,iyice soğuduktan sonra üzerini strech filmle kapatıp,buzdolabında 4-5 saat dinlendirin.Daha sonrada ters çevirerek servis edin.(ters çevirmeden ocağın üzerinde 1 dakika kadar ısıtıp ,öyle ters çevirin.)
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

HAFİF BİR ÖĞLEN DAVETİ

Nurlumutfakta`da bugün yine bir misafir telaşı vardı..

Misafirlerimiz öğlen yemeğine geldiler..

Misafirlerimize hafif ama doyurucu aynı zamanda çok lezzetli bir menü hazırladık.

Menümüzde neler mi vardı???

Tam portakal mevsimi olduğu için,sıcak yemek olarak portakallı tavuk butları!!!Yanına nefis bir bezelyeli kuskus pilavı..Sebze yemeği olarakta tahinli kabak ve labneli brokoli salatası...Ve de bol yeşil salata...

Finali yine hafif ama çok lezzetli bir tatlıyla yaptık..Çayımızın yanında hem sütlü,hemde kekle bir tatlı olan krem karamelli kek vardı..


Tariflere buradan ulaşabilirsiniz..

Diğer tariflerde çok yakında!!!





devamı »

PORTAKALLI KAKAOLU KEK

Çayınızın yanına şöyle bol kakaolu,mis gibi portakal kokulu bir kek istermisiniz..???

Üstelikte çok lezzetli..

Bu nefis tarif hamarat arkadaşım @pastalinden....O önerince denememek olmazdı..İyikide denemişim,pasta defterim için çok muhteşem bir kek tarifim daha oldu..

Evett!!

Şimdi tam da portakallı lezzetlerin tam zamanı....

Denemeden geçmeyin!!!

MALZEMELER
3 iri boy yumurta
1 su bardağı şeker
1  çay bardağı süt
1 paket krema(200 ml.)
2 portakal suyu
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
3 yemek kaşığı kakao
2 portakal rendesi
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı nutella(arzuya göre)
YAPILIŞI
  • Öncelikle şekerin 2 kaşığıyla portakal rendesini iyice karıştırın.
  • Yumurtaları kalan şekerle iyice çırpın.Daha sonra sırayla şekerle karıştırdığınız portakal kabuğu rendesi,vanilya,sıvıyağ,krema,portakal suyu,kakao,elenmiş un,kabartma tozu ve en son olarakda sütü ekleyin.Her eklediğiniz malzemeden sonra iyice çırpın.En son arzuya göre nutellada ekliyebilirsiniz,daha yoğun bir çikolata lezzeti  oluyor..
  • Hazırladığınız kek hamurunu yağlayıp unladığınız orta boy bir kek kalıbına koyup,175 derece öncedn ısıtılmış fırında yaklaşık 55-60 dakika pişirin.İlk 45 dakikadan sonra kekinizin pişmişliğini kurdan testiyle kontrol ederek pişirin.
  • Pişen kekinizi fırından çıkarıp,hafif ılıdıktan sonra kekinizi kalıptan çıkarın.Kekinizi arzuya göre portakal kabuğu rendesi ve çikolata sosla süzleyerek servis edin..
  • AFİYET OLSUN...


devamı »

RULO POAÇA

Poaçalar!!

Çeşit ,çeşit,lezzet,lezzet!!

Mayalı,mayasız,peynirli,patatesli,kıymalı,ıspanaklı..!!!

Evettt!!

Tahmin ettiğiniz gibi bugün nefis bir poaça tarifimiz var..İçi ayrı lezzette,dışı ayrı...

Tarifimiz, tulum peynirli,kuru domatesli,cevizli ,mayalı rulo poaça..

Akşamdan hazırlayıp,sabah kahvaltıya sıcak sıcak pişirebileceğiniz,nefis bir poaça..

Haydi hanımlar,doğru mutfağa..Yarın sabah kahvaltıya sıcak sıcak poaça yapılacakk..

MALZEMELER
1 yumurta
1 çay bardağı ılık süt
1.5 tatlı kaşığı kuru instant maya
1 yemek kaşığı şeker,
2 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ
50 gr.yumuşak margarin
aldığı kadar un
İÇ HARCI
1.5 çay bardağı tulum peyniri
1 kahve fincanı kıyılmış ceviz
1 çay bardağı kıyılmış kuru domates
1 tatlı kaşığı kuru kekik(arzuya göre)
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle ,ele yapışmayacak kıvamda çok yumuşak bir hamur yoğurun.Sonrada üzerini örterek ılık bir yerde 45 dakika kadar mayalanması için bekleyin.(hamur 2 katı kadar kabaracak)
  • İç harç malzemelerini bir kasede kaşıkla karıştırarak hazırlayın.
  • Mayalanan hamurunuzu yağlı kağıdın üzerinde dikdörtgen şeklinde merdane veya elinizle açın.Hamurun içine hazırladığınız peynirli içi yayın.Daha sonrada yağlı kağıdın yardımıyla sararak rulo haline getirin  ve yine yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsinin içine yerleştirin.Poaçanın üzerine bolca yumurta sarısı sürüp,susam ve çörekotu serpin.
  • Hazırladığınız poaçayı tekrar tepside 20 dakika kadar mayalanması için bekletin,mayalanıncada 175 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
  • Pişen poaçanızı fırından çıkarıp,ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek,keyifle çayın yanında servis edin.
  • Poaçanızı akşamdan hazırlayıp,ertesi gün pişirebilirsiniz..Tabii dolaptan çıkarınca ,mayasının gelmesini bekledikten sonra...
  • Afiyet olsun..


devamı »

İNCİKLİ NOHUT YAHNİ

Bizim evin,daha doğrusu eşimin en favori yemeklerinden nohut yahnisini bu kezde incikle ve kuru domatesle  pişirdik..

Yanına da bol domatesli bir bulgur pilavıyla servis ettik..

Muhteşem lezzetli bir akşam yemeği oldu..

Biz tadına doyamadık!!

Bu soğuk havalarda bu nefis yemeği mutlaka deneyin,çok yakışıyor..

MALZEMELER
2 tane kuzu incik
1.5 su bardağı nohut
1 küçük kase doğranmış kuru domates
300 gr.kıska soğan
2 adet kırmızı biber
1\2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz,karabiber,kimyon
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
YAPILIŞI
  • Kuzu incikleri bir gece önceden veya 5-6 saat önceden biraz zeytinyağ,karabiber ve sütle marine edin.
  • Nohutlarınızı ıslayıp,ertesi gün çok ezilmeyecek kıvamda haşlayın..
  • Yemeğinizi pişireceğiniz zaman,incikleri marine sosundan çıkarıp süzün ve 1 yemek kaşığı tereyağında hafifce kızartın.Daha sonrada içine önce soyulmuş kıska soğanlarınızı,salçalarınız ekleyip beraberce biraz kavurun .Sonrada kuru domateslerinizi,doğranmış kırmızı biberlerinizi ve haşlanmış nohutlarınızı ekleyip,beraberce biraz daha kavurun.En sonda baharatlarınızı ve yemeğinizin üzerine çıkacak kadar sıcak suyu ekleyip,kısık ateşte incikleriniz pişene kadar ,yemeğinizi pişirin.
  • Ben düdüklü tencerede 40 dakika kadar pişirdim.Başka tencerede en az 1 saat kadar pişirmeniz gerekli.
  • Pişen yemeğinizi arzuya göre pirinç veya bulgur pilavıyla servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
  • Diğer nohut yahni tarifimiz için KÖFTELİ NOHUT YAHNİ ..



devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic