Yörsan ile İlk İftar Sofram & Yörsanlı Tariflerim




 Mübarek Ramazan ayı, tüm bereketiyle başladı.

Bütün evlerde de, iftar ve sahur sofraları büyük bir heyecanla ve keyifle hazırlanıyor.

Ben de ilk iftar davetimi hazırlarken, senelerdir severek kullandığım, lezzetine ve kalitesine  güvendiğim YÖRSAN ürünlerini tercih ettim..Çünkü en geniş peynir portföyünü ve birbirinden lezzetli kaymak,yoğurt,süt ve tereyağ çeşitlerini bu markada bulabiliyorum..Kalite ve lezzeti bir arada bulabiliyorsunuz..


 İlk iftar soframızda neler mi pişirdik???

Tabii ki ilk önce iftar sofralarının olmazsa olmazı, nefis bir çorba hazırladık...Çorbamız Sütlü Domates Çorbasıydı...Yanında Yörsan `ın kaşar peyniri ve kaymağıyla yaptığımız Kaymaklı Börek eşlik etti..

Daha sonrada bol tereyağlı Bademli Tavuklu Pilavımız vardı.Pilavımızı yeşil salata ve Yörsan ayranla servis ettik..

İftar sofrası bol bereketli çeşitli olur dedik..Pilavımızın yanına Yörsan labne peyniri ve Yörsan tava yoğurduyla hazırladığımız çok hafif bir salata olan Labneli Patlıcan Salatası ve Yoğurtlu Domates Soslu Semizotu Salatası servis ettik. Zeytinyağlı olarakta zeytinyağlı barbunya ve bademli zeytinyalı taze fasulyemiz vardı...

Ve son nokta tabiki iftar sofralarının baştacı sütlü tatlılar...Tatlımız Sakızlı Fırın Sütlaçtı..Çok keyifli ve bereketli bir iftar oldu..



Hepimiz için hayırlı ,bereketli bir ramazan olsun...Allah hepimizin orucunu kabul etsin.



Yörsan 50 yıllık köklere sahip bir marka..

Türkiye`de ilk kaymaklı tava yoğurdunu ,ilk ev tipi yoğurdu ve ilk kültürlü beyaz peyniri üreten ve hayata geçiren yenilikçi bir marka..Yörsanbu sene yani 2015 de logosunu yeniledi ve rengini gün doğumundan alan turuncuya geçiş yaptı..

Yörsan tüketicinin gözünde 

``Doğallık,lezzet,geleneksellik ve ustalıkla``özdeşleşen bir marka!!!

Evet ,Bu kadar bu lezzet dolu Yörsan`ı övdük..Sıra geldi iftar soframız için Yörsan``la hangi lezzet dolu yemekleri pişirdiğimize….

Yörsanlı ürünlerle hazırladığımız ilk tarifimiz:

LABNELİ PATLICAN SALATASI


MALZEMELER

6 - 7 adet patlıcan 

1 su bardağı Yörsan yoğurt 

1 paket Yörsan Labne Peyniri(200 gr)

 1 diş sarmısak 

1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz 

1,5 çay kaşığı tuz 

1 yemek kaşığı zeytinyağ

 YAPILIŞI

  • Patlıcanları közleyip,soyun ve bir kasenin içinde ezin.
  • Büyük bir kasenin içine ezilmiş patlıcanlar,yoğurt,labne peyniri,ezilmiş 1 diş sarmısak ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • En sonda cevizleri ekleyip,salatanızı servis tabağınıza koyun.
  • Hazırladığınız salatanızın üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirip,cevizle süsleyin ve soğuk olarak servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
Yörsanlı ikinci tarifimiz ise Yörsan süt ve tereyağla yaptığımız,Yörsan labne peynirle sunduğumuz nefis bir domates çorbasıydı..Çorbamız masamızın favori lezzetiydi!!!!

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI

MALZEMELER 

2 yemek kaşığı un 

1,5 yemek kaşığı Yörsan tereyağ 

1 su bardağı Yörsan süt 

1 yemek kaşığı domates salçası

 2 domates rendesi

1,5 su bardağı domates suyu 

1,5 su bardağı et veya tavuk suyu 

2 çay kaşığı tuz

ÜZERİ İÇİN 

Yörsan labne peyniri 

Yörsan taze kaşar peyniri

YAPILIŞI

  • Tereyağı eritip,içine unu ekleyin ve biraz kavurun.Daha sonrada içine domates salçası ve rendelenmiş domatesi ekleyip,beraberce kavurun.
  • Kavrulan domatesli karışımınıza domates suyunu devamlı karıştırarak ekleyin.
  • Çorbanızı 10 dakika pişirdikten sonra büyükce bir bardak süt ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.Çorbanız hazır…
  • Çorbanızı servis edeceğiniz zaman ,kaselere çorbanızı koyup,üzerlerine 1 tatlı kaşığı labne peyniri koyun ve biraz taze kaşar rendesi serperek servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
Yörsanlı üçüncü lezzetimiz Ramazan sofralarının olmazsa olmazı,geleneksel lezzetlerimizden Damala Sakızlı Fırın Sütlaçtı…

DAMLA SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ 

MALZEMELER 

1 kg. Yörsan tam yağlı süt 

1 çay bardağı şeker 

1 kahve fincanı pirinç+1 su bardağı su 

2 tatlı kaşığı nişasta+2 yemek kaşığı soğuk süt 

1 yemek kaşığı sakız reçeli 

100 ml.krema 

YAPILIŞI 

  • Pirinç ve suyu beraberce iyice pişirin.
  • Pişen pirinçlerinizeönce sütü ekleyin ve 10 dakika beraberce kaynatın,daha sonrada içine şekeri ve soğuk sütle açtığınız nişastayı ekleyip,tekrar7-8 dakika kadar beraberce pişirin.En sonda içine sakız reçeli ve kremayı ekleyip,5 dakika daha pişirin ve altını kapatın.
  • Sütlaçlarınızı kaselere koyup,5 dakika dinlendirin,sonrada içi su dolu bir tepside fırın ızgarasını yakarak üzerlerini kızartın.
  • Hazırladığınız sütlaçaları 3-4  saat soğuduktan sonra servis edin..
  • AFİYET OLSUN..
Evet,Yörsanla hazırlayacağımız tarifler bitmez ama bu menüdeki son tarifimize geldik…Son tarifimiz,nefis Yörsan kaymak ,Yörsan taze kaşar peyniri ve Yörsan ev peyniriyle hazırladığımız,çok pratik bir börek..


KAYMAKLI KOLAY BÖREK

2 yufka 

1 büyük kase rendelenmiş köy peynir

SOSU 

1 kase Yörsan kaymak

 1,5 çay bardağı Yörsan yoğurt

 3 yemek kaşığı erimiş Yörsan tereyağ 

1 kase Yörsan taze kasar peyniri rendesi(üzeri için)

YAPILIŞI

  • Kaymak,yoğurt ve teryağı bir kasede karıştırın.
  • Yufkanızın birini tezgaha serip,hazırladığınız sostan yufkanın her yerine sürün.Daha sonrada peynirinizin yarısını yufkanın her yerine gelecek bir şekilde serpin.
  • Hazırladıgınız yufkayı iki taraflı akardiyon gibi büzün.Sonrada ortadan ikiye kesin ve yağladığınız bir fırın kabına yanyana yerleştirin.
  • Diğer yufkayıda diğeri gibi hazırlayın ve fırın kabına yerleştirin.
  • Böreğiniz hazır ,üzerine rendelenmiş taze kaşar peyniri serpip,170 derece fırında 30-35 dakika iyice kızarana kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN..

devamı »

KAKAOLU & ÇAYLI KEK

Bugün ki tarifimiz yine anne defterinden,nostaljik,muhteşem bir lezzet!!!

Bu kekle beraber bütün anılarınız canlanacak...İftardan sonra çay keyfinize keyif katacak...

Yapmanız gereken tek şey,sadece bir bardak çay ve yanında kocaman bir dilim kakaolu ,çaylı kek!!!

MALZEMELER
3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı demlenmiş çay
1 su bardağı sıvıyağ
100 gr.kakao
1,5 paket kabartma tozu
1.5 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN
200 ml.krema
1,5 paket bitter çikolata
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  • Öncelikle çayınızı demleyin ve 1 bardak ayırıp soğutun.
  • Yumurta ve şekeri vanilyayla iyice çırpın.
  • Daha sonrada sırayla sıvıyağ,demlenmiş çay ve kuru malzemeleri ekleyin.En son kuru malzemeleri ekledikten sonra çok fazla çırpmayın.
  • Hazırladığınız kek hamurunu yağlayıp,unladığınız kek kalıbına koyup,175 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

TAZE KAYISI REÇELİ

Dalından henüz toplanmış,tazecik  bir kasa  kayısı hediye gelirse, ne mi yapılır???

Tabiki de reçelll...

EVET!!! En sevdiğim mevsim geldi,reçel mevsimi..

Artık her bulduğum meyvadan reçel yaparım ben...Yapacak bir şey yok ,çünkü meyva gördüm mü dayanamıyorum.. Ayy bunlardan, nasıl güzel reçeli olur diye düşünüyorum...Ve sonuç!!! 

Haydi üşenmeyin hanımlar,yazın kahvaltı sofralarınızı çeşit çeşit reçelle lezzetlendirin..


MALZEMELER
2 kilo taze kayısı(sert olacak)
1.5  kilo şeker
1 parça limon tuzu veya 2 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Kayısıları yıkayıp,kabuklarını incecik soyun.Sonrada bir şiş veya  bıçak yardımıyla kayısıların şeklini mümkün olduğunca bozmadan çekirdeklerini çıkarın.
  • Genişce bir tencereye şekeri ve kayısıları kat kat yerleştirin.Sonrada 5-6 saat bekletin.
  • 5-6 saat sonra suyunu iyice salan kayısılarınızı ocağa koyun ve reçelinizi pişirin.Yaklaşık 20-25 dakikada pişiyor.(pişerken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka bir kevgir yardımıyla toplayın.)
  • Reçeliniz hafif kıvam alınca içine en son limon tuzunuda ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.
  • Pişen reçelinizi ocaktan alın ve iyice soğutun.Soğuduktan sonra tepsiye boşaltın ve üzerine bir tülbentle kapatarak 1 veya 2 gün güneşlendirin.(Adana çok sıcak olduğu için 1 gün güneşlendirmek yetti.)(Eğer güneşlendirece yeriniz yoksa,reçelinizi 10 dakika fazla kaynatın.)
  • Reçeliniz koyulaşınca temiz bir kavanoza koyup,buzdolabında muhafaza edin.
  • Kayısılarınızın içinden çıkan çekirdekleri kırıp,reçel pişerken içine atabilirsiniz,çok yakışıyor.
  • Kayısılarınız ne kadar sert olursa,pişerken şeklini o kadar dağılmadan korur.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

TAZE KAYISILI KEK


Nihayet yaz geldi!!!

Bütün tezgahlar,yaz meyvalarıyla dolu... Kirazlar,kayısılar,şeftaliler,erikler,yenidünyalar...

Her yer rengarenk...Bende bu rengarenk ,tazecik,muhteşem lezzetli meyvalarla kekler yapmaya bayılıyorum..

Evett!!

İşte bugünkü lezzetimizde  nefis sarı sarı altın rengindeki muhteşem kayısılarla ,yaptığım nefis kekim.Kekimde hem tazecik kayısılar ,hemde kıtır fındıklar var...

Bu mis kokulu ,leziz kek bayılacaksınız..




MALZEMELER
3 yumurta
1 büyük su bardağı şeker
3 yemek kaşığı dolusu susuz yoğurt
150 ml.süt kreması
125 gr.erimiş margarin
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
8-9 tane doğranmış kayısı
1 kahve fincanı dövülmüş  fındık
ÜZERİ İÇİN
8 tane kayısı
2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
1 yemek kaşığı bal(pişdikten sonra üzerine sürülecek)
YAPILIŞI
  • Kayısıların çekirdeklerini çıkarıp,minik küpler halinde doğrayın.
  • Fındıkları fırınlayıp,irice dövün.
  • Yumurtayı şeker ve vanilyalarla beraber 10 dakika çırpın.
  • Daha sonra sırayla erimiş margarin,süt kreması,yoğurtu ekleyip çırpın,en sonda un ve kabartma tozunu ekleyip,karıştırın.
  • Hazırladığınız kek karışımına doğradığını kayısılar ve fındığıda ekleyin ve yağladığınız büyükçe bir fırın kabına boşaltın.
  • Kekinizin üzerine ikiye bölüp,çekirdeğini çıkardığınız kayısıları dizip,aralarına dövülmüş fındık serpin ve 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Kekinizin pişmişlğini kürdan testiyle kontrol edin ve fırından çıkarın.İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kayısıların üzerine balınızı fırçayla sürün ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

KÖFTELİ MAKARNA

Çok sevilen köfteyle makarna ikilisini birleştirdik,sizler için nefis bir domates soslu köfteli makarna hazırladık..

Yanında sadece bir salatayla muhteşem bir öğün oldu..

Biz yemeye doyamadık...Birde sizler deneyin istedik!!!

MALZEMELER
250 gr.dana kıyma
1 yumurta
1 dilim bayat ekmek veya 3 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz
1 küçük soğan rendesi
biraz maydanoz
SOSU İÇİN
2 -3tane büyük domates
3 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı biber,1tatlı kaşığı domates salçası
1 küçük kase haşlanmış nohut(isteğe bağlı)
MAKARNA İÇİN
1 paket makarna
2 yemek kaşığı tereyağ
2-3 yemek kaşığı süt kreması
tuz
YAPILIŞI
  • Öncelikler köfte malzemeleriyle köftenizin hamurunu hazırlayın ve biraz dolapta dinlendirin.Dinlenen köfte hamurundan minik boyda köfteler hazırlayıp,2 yemek kaşığı sıvıyağda  köfteleri hafifce kızartın.
  • Domates sosu için,domatesleri ve sarmısakları rendeleyin.
  • Tereyağla,sıvıyağı bir tencere koyun,sonrada sarmısağı ve salçaları ekleyin.En sonda domatesi ve baharatları ekleyip,bir kaç dakika kaynamaya bırakın.Domates sosunuz kaynarken içine kızarttığınız köftelerinizi ekleyin ve beraberce beş  dakika daha pişirin.Köfteli sosunuz hazır.
  • Şimdi makarnanızı biraz tuz attığınız suda haşlayın.(7-8 dakika)
  • Haşlanan makarnanızı tereyağ ve süt kremasıyla karıştırıp,genişce bir servis tabağına alın.Üzerinede sıcak köfteli sosu ekleyin.Doğranmış maydanoz veya fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis edin.
  • AFİYET OLSUN.
devamı »

PEYNİRLİ& ZEYTİNEZMELİ AY ÇÖREĞİ

Günaydınnn!!!

Bugün Nurlumutfakta``da en çok sevilen lezzet ayçöreğinin ,tuzlusunu yapıyoruz..İçi nefis zeytinezmesi ve tulum peyniriyle dolu..Üzeri ise çıtır çıtır ayçekirdekleriyle süslü..

Hamurumuz tatlı ayçöreğinden biraz daha farklı,sadece zeytinyağla hazırlanıyor..Çok hafif ve lezzetli bir hamur oluyor...

Demedi demeyin ,bu ayçöreği çayınızın yanına çok ama çok yakışacak..Çay sofralarınızın favorisi olacak...!!!



MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1\2 su bardağı zeytinyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 paket toz maya(10 gr.)
1,5 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un(çok yumuşak bir hamur olacak)
İÇ HARCI
1 kase tulum peyniri
1 küçük kase zeytinezmesi
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı sıvıyağ
ay çekirdeği
YAPILIŞI
  • Ilık süt ,şeker ve mayayı genişce bir kasede karıştırıp,10 dakika bekletin.Sonrada içine diğer malzemeleri ekleyip,oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.(elinize hafif yapışıyor olması lazım.)
  • Hazırladığınız hamurun üzerini kapatıp,30 dakika kadar mayalanması için ılık bir yerde dinlendirin.
  • Dinlenip,mayalanan ve yaklaşık iki katına çıkan hamurunuzu tekrar çok az un ekleyerek yoğurun.Hazırladığınız hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp,her bir bezeyi merdane yardımıyla yuvarlak olarak açın.Sonrada hamurun içine 1.5 çay kaşığı kadar zeytin ezmesi sürüp,1 tatlı kaşığıda ezilmiş peynir koyup,rulo halinde kıvırın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ay şeklinde koyun.Bütün hamurlarınızı böyle hazırlayın.Sonrada üzerlerine biraz yağla çırptığınız yumurta sarısını sürün ve ay çekirdeği içi serpin.
  • Ay çöreklerinizi hazırladıktan sonra yaklaşık 10 dakika tepsi mayasının gelmesi için bekletin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika iyice kızarana kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

BAHARATLI GEVREKLER


Kıtır kıtır,nefis atıştırmalık gevrekler...

İster susamlı,ister acı biberli ,ister ayçekirdekli,istersenizde anasonlu...Canınız neli çekerse..

Bu gevreklere bayılacaksınız!!!

Hazırlayın koyun kavanoza,taze taze 15 gün bayatlamadan canınız her çektiğinde yiyin...

 


MALZEMELER
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı yağ
susam,ayçekirdeği,kekik,kırmızıpul biber

YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle,çok sert olmayan bir hamur yoğurun.Daha sonrada dinlenmesi için buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Dinlenen hamurunuzu 2 eşit bezeye bölüp,her bir bezeyi yağlı kağıt üzerinde yaklaşık 1 cm.lik kalınlıkta açın.Sonrada fırın tepsinizin içine yağlı kağıtla beraber yerleştirin ve tekrar buzdolabına koyup,15 dakika kadar bekletin.
  • Daha sonrada buzdolabından çıkarın ve üzerine yumurta sarısını sürüp,istediğiniz malzemeyi serpin.Üst malzemesinide serptikten sonra hamuru keskin bir bıçakla küçük kareler halinde kesin.
  • Hazırladığınız hamurları,önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen gevreklerinizi tepside iyice soğuttuktan sonra ağzı kapalı bir saklama kabında 15 gün kadar taze olarak tüketebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic