SOĞANLI DÖVME KAVURMASI

Bugünkü lezzetimiz dün ekşili turşunun yanına yaptığımız soğanlı dövme kavurması..

Bu ikili birbirine inanılmaz yakıştı..

Yanında bir bardak ayranla muhteşem bir öğün oldu..!!!



MALZEMELER
1 büyük kase dövme
75 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 tatlı kaşığı biber salçası
tuz 
karabiber,kimyon,kırmızı pul biber
1 küçük kase doğranmış,ıslanmış kuru domates
2 büyük soğan+2 yemek kaşığı zeytinyağ
doğranmış maydanoz
YAPILIŞI
  • Dövmeyi iyice yıkayıp,3-4  kase suyla iyice haşlayın.
  • Tereyağını ve zeytinyağı genişce bir tencereye koyun,eritin.Sonrada içine salçayı ve kuru domatesleri ekleyip,kavurun ve onun üzerinede haşladığınız dövmeyi ekleyip,hepsini beraberce 10 dakika kadar kavurun.Kavrulan dövmelerinize bol kimyon,kırmızıpul biber,karabiber ve tuzu ekleyin.(Baharatları biraz belli olacak.)
  • Başka bir tencerede soğanları arzu ettiğiniz gibi doğrayıp,zeytinyağda biraz tuz atarak karamelize edin.
  • İyice kavrulan dövmenizi bir servis tabağına alın ve üzerine karamelize olan soğanınızı dökün,sonrada bolca kıyılmış maydanoz serperek sıcak sıcak ,yanınada günlük ekşili turşu ve ayranla servis edin.
  • Dövme kavurmasının içine arzu ederseniz kıyılmış ıspanakta ekliyebilirsiniz,ben evde olmadığı için koymadım..Çok yakışıyor...
  • AFİYET OLSUN..
  • GÜNLÜK EKŞİLİ TURŞU tarifine buradan ulaşabilirsiniz..


devamı »

GÜNLÜK EKŞİLİ TURŞU

Havalar çok sıcak...Sıcaklarda içimizi ferahlatacak lezzetler arıyoruz..

İşte bugünkü tarifimiz Güneydoğu yöresinde özellikle yazın yapılan soğutulup yenen günlük ekşili turşu..

Turşu hiç iç ferahlatır mı demeyin!!!

Bu turşuyu özellikle yazın hazırlıyorlar ve yanına mutlaka ya mercimekli soğanlı bulgur pilavı yada soğanlı dövme kavurması yapıyorlar..Unutmadan birde ayran...Nefis bir öğün..

Hemen hazırlayın ,yanınada sevdiğiniz bir pilavı yapın ve yiyin..Bu keyifli lezzeti çok seveceksiniz...


MALZEMELER
5 adet patlıcan
7-8 adet köy biberi veya charliston biber
1 küçük kase sumak
1 tatlı kaşığı tuz
7-8  diş sarmısak
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sumak ekşisi(obsiyonel)
YAPILIŞI
  • Patlıcanları alaça soyup, parmak kalınlığında doğrayın.
  • Biberler, ayıklanıp,irice doğrayın
  • Sumağı suya ıslayıp,iyice şişene kadar bekletin.(30 dakika)
  • Sarmısakları soyup,havanda dövün..
  • Patlıcanları biraz tuz attığınız suda 5 dakika,biberleride 1 dakika haşlayın.
  • Sumağın suyunu süzüp,içine 3-4 bardak su ekleyerek çoğaltın. Tuzu  ve sarmısağı ekleyip,karıştırın.
  • Hazırladığınız sumak suyuna haşladığınız sebzeleri ekleyip,ağzı kapalı cam bir kavanozda 1 gün bekletin ve sonrada kaselere koyup,üzerine bolca kuru nane serperek servis edin.(corba gibi sulu olacak)
  • Eğer benim gibi ekşi seviyorsanız içine birazda sumak ekşisi ilave edin.
  • AFİYET OLSUN..
  • Bu güzel tarif için Sevgili Mine Emeksiz;e çok teşekkürler..


devamı »

FINDIKLI HAVUÇLU KEK

Akşam üzerleri yazlıkta içilen çayın keyfi bir başka olur..Komşular geçerken uğrar,hemen bir çay konur..Tabiki çay yalnız içilmez..Hemen yanına evde ne varsa,kek,kurabiye ikram edilir..

İşte bizimde dün yazlıkta pişirip,keyifle komşularımızla paylaştığımız kekimiz.!!!

Biz çok beğendik,komşularımızda!!

Bu kocaman kekten bugüne bir dilim bile kalmadı...Şiddetle tavsiye edilir..

MALZEMELER
4 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik fındık yağı
1 kahve fincanı süt
1 su bardağı havuç rendesi
1 su bardağı  fındık
3 su bardağı un
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı dövülmüş zencefil
2 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
YAPILIŞI
  • Yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar çırpın.
  • Havucu rendeleyin ve suyunu sıkın.
  • Fındıkları hafifce kavurup,irice dövün.
  • Sonra sırayla yumurtalı karışımın içine ,çırparak fındık yağı,süt,havuç rendesi,dövülmüş fındık ve kuru malzemeleri ekleyin.
  • Hazırladığınız kek hamurunu iyice yağlayıp,unladığınız kek kalıbınıza koyup,175 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol ettikten sonra fırından çıkarın .
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

SODALI RULO POAÇA

Bugün Nurlumutfakta``da  sahurda çayınızın yanında keyifle yemeniz için nefis bir poaça tarifimiz var..

İçi bol zeytinezmeli ve peynirli..Ve de mis gibi tereyağ kokuyor..

Bu nefis poaçanın lezzetine bayılacaksınız..


MALZEMELER
2 yumurta(birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 büyük çay bardağı ılık süt
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
1 su bardağı soda
1.5 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı beyaz un
aldığı kadar kepekli un
10 gr.kuru maya
İÇ HARCI
4-5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir
50 gr.erimiş tereyağ(içine sürmek için)
ÜZERİ İÇİN 
ay çekirdeği içi
YAPILIŞI
  • Genişce bir karıştırma kabının içine ılık süt,şeker ve mayayı koyup,karıştırın.Sonrada unlar hariç diğer malzemeleri ekleyip,iyice karıştırın.Sonrada unları kontrollü olarak ekleyerek çok yumuşak bir hamur yoğurun.(hamur ele yapışmayacak yumuşaklıkta olacak.)
  • Hamurun üzerini örterek 25-30 dakika mayalandırın.
  • Hamurunuz yaklaşık iki katına çıkınca hamurunuzu tekrar yoğurun ve hamuru 3 eşit parçaya bölün.Her bir parçayı tezgaha un serperek uzun dikdörtgen şeklinde açın. İçlerine erimiş tereyağ sürün.Sonrada ,zeytinezmesi sürüp , bolca peynir serpin.
  • Her bir dikdörtgen parçayı rulo halinde sarın ve 3 ruloyu birleştirerek saç örgüsü şeklinde örün.
  • Büyükce bir kek kalıbını iyice yağlayıp,unlayın ve hazırladığınız örgüyü yuvarlak olarak içine yerleştirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,ayçekirdeği içi serpin.
  • Hazırladığınız hamuru 10 dakika mayasının gelmesi için bekletin, sonrada 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen poaçanızı fırından çıkarın,ılıdıktan sonra kalıptan çıkarıp ve dilimleyerek servis edin..
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

FIRINDA BİBERİYELİ TAVUK

Bugün çok ama çok pratik ve de çok lezzetli bir yemeğimiz var..

Evettt!!!Bugün biberiyeli nefis bir tavuk yemeği yapıyoruz..

Daha önce hiç biberiye kullanmadıysanız,çok şey kaybetmişinizdir..Mis kokulu,lezzetli ,faydalı bir ot!!Et ve tavuk yemeklerine,patatese çok yakışıyor...

yemeğinizi,sabahtan hazırlayın,koyun poşete ..Akşam iftardan bir saat önce koyun fırına ,kendi kendine pişşin..Sonrada afiyetle yiyin!!!

MALZEMELER
10 parça  kemiksiz tavuk
10 diş sarmısak
4 tane soğan
2 dal taze  biberiye veya 1 yemek kaşığı kuru biberiye
1 yemek kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet fırın torbası
YAPILIŞI
  • Tavukları yıkayıp,limonlu suda 10 -15 dakika bekletin ve sonra tekrar iyice yıkayın.,süzün.
  • Büyükçe bir karıştırma kabına tavukları ve baharatları ekleyip,iyice karıştırın.Sonrada soğan ve sarmısaklarıda ekleyin ve karıştırın.
  • Fırın torbasının içine bir yemek kaşığı un koyup,torbanın her tarafına gelecek şekilde sallayın.Sonrada tavuklarınızı ekleyin.
  • Hazırladığınız tavuk poşetinin ağızını kapatın ve fırın tepsisine koyun.Sonrada üzerine bir kaç delik açın.
  • 190 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin.45 dakika sonra tavukları fırından çıkarın ve torbayı dikkatlice keserek açın.Sonrada bir fırın kabına yerleştirin ve üzeri açık olarak 190 derece alt üst fırında 10 daika daha pişirin.
  • Pişen tavuklarınızı ,patates ve pilavla servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

ÇİKOLATALI BROWNİE KEK

Akşam oldumu ,iftardan sonra canımız çayın yanında mutlak tatlı bir şeyler çekiyor..O yüzden sabahları ,iftar yemeğini düşünürken menüme mutlaka birde tatlı bir lezzet ekliyorum..

Kimi zaman sütlü,kimi zaman şerbetli,bazende bol çikolatalı tatlılar...

Bütün gün yorgun düşen vücudumuz ,tatlının enerjisiyle kendine geliyor...


İşte bugünkü tatlımızda ,evdeki malzemelerden kendiliğinden oluşan kendini brownie zanneden bol çikolatalı bir kek..:))

 Muhteşem oldu,şiddetle tavsiye edilir!!!

Bu bana yetmez!!!Biraz daha kalori ve enerji lazım derseniz,yanına bir topta dondurma ekleyin..



MALZEMELER
4 yumurta
1 su bardağı şeker
3\4 su bardağı sulandırılmış yoğurt
1 paket vanilya
125 gr.tereyağ
120 gr. bitter çikolata
50 gr.kakao
1 dolu  su bardağı un
3 yemek kaşığı hindistancevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket sütlü çikolata(üzeri için)
YAPILIŞI
  • Çikolatayı tereyağla beraber benmari usulu eritin ve hafif ılıtın.
  • Sütlü çikolatayı bıçakla ufak ufak doğrayın..
  • Yumurtaları şeker ve vanilyayla iyice kabaran kadar çırpın.
  • Yumurtalı karışıma sırayla yoğurt,tereyağlı çikolata karışımı,hindistancevizi,kakao,elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip,karıştırın.
  • Hazırladığınız kek karışımını yağlı kağıt serdiğiniz büyük fırın kabına koyun ve üzerine doğranmış sütlü çikolataları serpin.Sonrada önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
  • Kekinizin pişmişliğini kürdan testiyle kontrol edip(çok hafif ıslak olacak),fırından çıkarın.
  • Hafif ılıdıktan sonra dilimleyerek servis edin
  • Su bardağı normal boyutlardaki su bardağıdır...
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

DİLBER DUDAĞI TATLISI

Bugün Nurlumutfakta``da Türk mutfağının geleneksel tatlılarından DİLBER DUDAĞI TATLISI yapıyoruz..

Tatlımız zor gibi görünsede,çok kolayca herkesin yapabileceği nefis bir tatlı...Ben yapamam,hamur açamam demeyin..Hamur kolayca açılıyor ve sonuçta ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor..

Haydi hanımlar doğru mutfağa...Akşama iftara süpriz Dilber Dudağı Tatlısı yapıyoruz...


MALZEMELER
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt veya süt
2 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1\2 çay kaşığı tuz
1\2 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
İÇ HARCI
1 kase iri kırılmış ceviz
ÜZERİ İÇİN
150 gr erimiş tereyağ
AÇMAK İÇİN
1 küçük kase nişasta
ŞERBETİ
3 su bardağı su
2.5 su bardağı şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • Öncelikle tatlının şurubunu hazırlayıp,soğutun.8orta kıvamlı bir şerbet olacak..Yaklaşık 15 dakika kaynatın.)
  • Hamur malzemeleriyle hamurunuzu yoğurup.20 tane bezeye ayırın ve üzerini temiz bir bezle örtüp,30 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen bezelerinizi nişastayla pasta tabağı büyüklüğünde açın ve 10 tanesini üst üste koyup tekrar 3 cm.kalınlığında  açın.Açtığınız hamurundan çay bardağıyla yuvarlaklar kesip,içlerine ceviz koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.
  • Hazırladığınız tatlıları yağladığınız tepsiye dizip,üzerlerine bolca erimiş tereyağ sürün ve üzerlerine parmağınızla hafifce bastırın.Sonrada 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Pişen tatlılarınızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbetini dökün ve 10 dakika sonra servis edin.
  • AFİYET OLSUN..



devamı »

MUZLU MUFFİN

Bugün sizlere mis kokulu,bol kakaolu lezzetli mi lezzetli bir muffin tarifimiz var..

Bu muffinlar çayınızın yanına çok ama çok yakışacak...


MALZEMELER
2 iri yumurta
3 tane olgun muz
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1\2 su bardağı sıvıyağ
100 ml.süt kreması
75 gr.kakao
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1,5 paket kabartma tozu
YAPILIŞI
  • Muzları çatalla iyice ezip,kremayla karıştırın.
  • Şekerle yumurtayı iyice kabarana kadar çırpın.
  • Sonra sırayla,vanilya,sıvıyağ,süt ve ezilmiş muzları ekleyip,karıştırın.
  • En sonda elenmiş,un,kakao ve kabartma tozunu ekleyip,kek hamurunuzu bitirin.
  • Hazırladığınız kek hamurunu muffin kağıdı yerleştirdiğiniz,muffin kalıbına 2\3 si dolacak şekilde paylaştırın.
  • Daha sonrada önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN.
devamı »

BEZELYELİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Et ,tavuk yemeklerinizin yanına eşlik edecek nefis bir pilav...

Bu nefis pilav sofranızın favori lezzeti olmaya aday!!!

MALZEMELER
1 kase bezelye
1 büyük su bardağı arpa şehriye
1 tane soğan
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
1 su bardağı et veya tavuk suyu
1 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber(üzerine serpmek için)
YAPILIŞI
  • Bezelyeleriniz biraz tuz attığınız suda 5 dakika haşlayıp,süzün.
  • Soğanı ve sarmısağı yemeklik doğrayın.
  • Pilav tencerenize yağlarınızı koyun,hafif ısınınca içine soğan ve sarmısağınızı ekleyip,hafif şefaf olana kadar kavurun.Daha sonrada içine arpa şehriyelerinizi ekleyip,beraberce şehriyelerin rengi hafif dönene kadar kavurun.
  • En sonda tuzunu ve sularını ekleyip,kısık ateşte şehriyeleriniz suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen pilavınızı 10 dakika dinlendirdikten sonra üzerine karabiber serperek servis edin.
  • AFİYET OLSUN..


devamı »

KROKANLI DÖVME MUHALLEBİ

Ramazan başladı başlayacak derken ,ilk iki hafta bitiyor bile..

 Geceleri büyük bir heyecanla sahurlara kalkılıyor,ertesi gün oruçlar tutuluyor....Sonrada bütün gün   sahur ve  iftar sofraları için hazırlıklar yapılıyor..Akşamlarıda , büyük bir heyecanla ,neşeyle iftar sofraları kuruluyor,hazırlanan birbirinden lezzetli yemeklerle oruçlar açılıyor....

İftardan sonrada yapılan çay keyfinin yanına da her gün özellikle yeni bir tatlı hazırlanıyor..Çünkü iftardan sonra ki en büyük ödül ,bence ramazan tatlıları..

Bizde bugünkü iftar soframız için  çok lezzetli bir muhallebi hazırladık..

İşte bugünkü tatlı tarifimiz..KROKANLI DÖVME MUHALLEBİ...


MALZEMELER
MUHALLEBİSİ
5 su bardağı süt
100 gr.margarin
1 tepeleme kahve fincanı un
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
100 ml.krema
3\4 su bardağı şeker
KROKANI
1 kahve fincanı susam
1 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı kabuğu soyulmuş tuzsuz yerfıstığı
YAPILIŞI
  • Sütü şekerle beraber bir tencereye koyup,şeker eriyinceye kadar ılıtın.
  • Nişastayı biraz soğuk su ile açın.(3-4 yemek kaşığı kadar)
  • Margarini tencereye koyup,eritin.Eriyince içine unu ekleyin ve bir kaç dakika kavurun..
  • Kavrulan ununuza ılıttığınız şekerli sütü  ve suyla açtığınız nişastayı devamlı karıştırarak ekleyin
  • Muhallebiniz iyice pişip,kıvam aldıktan sonra,ocaktan alın ve içine vanilyayla ,kremayı ekleyip,10 dakika mikserle çırpın.Sonrada servis kaselerinize paylaştırıp,soğumaya bırakın.
  • Krokan için seker,susam ve yer fıstığını tencereye koyun ve kısık ateşte ,devamlı karıştırarak seker iyice eriyip karamelize olana kadar kavurun.
  • Şekeriniz eriyip,karamelize olunca,krokanınızı yağlı kağıdın üzerine ince bir tabaka halinde döküp,iyice soğutun..
  • Soğuyan krokanınızı küçük parçalara bölüp,soğuyan muhallebilerinizin üzerine paylaştırp,servis edin.
  • AFİYET OLSUN...


devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic