BERGAMOT ÇAY AROMALI & LİMONLU CHİFFON KEK

Bugün Nurlumutfakta``nın mutfağından yine mis gibi kokular geliyor.Fırında mis kokulu bir kek pişiyor..

Kekimiz neli mi??

BERGAMOTLU ÇAY  VE LİMONLU!!!

Kekimizin yapımı ve piştikten sonraki aşaması diğer keklere göre biraz daha farklı..Ama bu fark,bu kekin farkını ortaya çıkarıyor..Kekimiz pamuk gibi yerken ağızda eriyor,yumuşacık bir kek..Zaten bergamot ve limonla muhteşem bir lezzeti oluyor..Birde yumuşaklığı eklenince özel bir kek oluyor..

Kekin tarifi arkadaşım Claude ``dan..Tabii biraz kendimce yorumladım..Bu kek favori keklerinizden olmaya aday!!!



MALZEMELER
7 yumurta  beyazı
165 gr.şeker
1\4 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı krem tartar
7 yumurta sarısı
165 gr.şeker
125 ml.limon suyu
55 ml.su
125 ml.sıvıyağ
2 demlik poşet bergamotlu çay
1 limon rendesi
1\2 tatlı kaşığı kabartmatozu
275 gr un
YAPILIŞI
  • Yumurta beyazlarını tuzla beraber çırpmaya başlayın,yumurta beyazının rengi değişmeye başlayınca şekeri kaşık kaşık ekleyerek çırpmaya devam edin.En son içine krem tartarıda ekleyin.Yumurta beyazlarınız iyice katılaşınca çırpamayı bırakın.
  • Yumurta sarılarını şekerle iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın.Daha sonrada içine çırparak sırayla sıvıyağ,limon suyu,su,limon rendesi,bergamotlu çayınızı ve en sonda elenmiş unla,kabartma tozunu ekleyin.(bergamotlu çayı demlik poşettekilerden kullanıyoruz..Eğer bergamotlu çayınız iri yapraklıysa,birazcık şekerle beraber rondodan incecik çekin.)
  • Hazırladığınız yumurta sarılı karışıma,yumurta beyazını 3 seferde ekleyerek spatulayla karıştırın.
  • Büyük boy kek kalıbınızın sadece tabanını peçeteye sürdüğünüz yağla yağlayın.(DİKKAT SADECE KEK KALIBININ TABANI,BİRAZCIK YAĞLA YAĞLANACAK.)Sonrada kek harcınızı içine koyup,165 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50-55 dakika pişirin.(Eğer altı cıkan chiffon kek kalıbınız varsa,altını hiç yağlamanıza gerek yok..)
  • Pişen kekinizi kontrol edip,fırından çıkarın ve bir kaç dakika sonrada bir şişenin üzerine ters çevirip,5-6 saat iyice soğuyana kadar orada bekletin.İyice soğuyup,dinlendikten sonra kekinizi kalıptan çıkarın.(Çıkarırken önce kekin etrafını ucu ince keskin bir bıçakla kalıptan ayırın.)
  • Kekinizi limon parçaları ve pudra şekeriyle süsleyin.Yanında çırpılmış kremayla servis edin.
  • AFİYET OLSUN...


devamı »

PAMUK DEDENİN CENNETİ & ELMA REÇELİ

Geçen hafta Pamuk dedenin cennetindeydik..Yani elma  bahçesindeydik..Bahçeye gittiğimizdeki görüntü ve havadaki koku inanılmazdı..Yeşilin kırmızıyla uyumuna ,mis gibi elma kokusu eklenmişti..Tablo muhteşemdi...Yazın kirazlarıyla,vişne ve kayısılarıyla başka bir güzelliğe bürünen bahçe,sonbaharın gelmesiyle elmaların kızarmasıyla büyülü bir güzelliğe bürünmüştü... Havalar soğumaya başlayınca Ekim ayının ikinci haftası Niğde``de elmalar artık iyice büyür ve kızarır..Sonrada bütün yıl heyecanla beklenen elma hasadı başlar...




Çocukluğumda elma hasadı yapılırken ,bizlerde büyük bir heyecanla elma hasadına yardım ederdik..Pamuk dede hepimizin eline bir kova verir herkes bir ağaç seçsin ve elma toplasın derdi..Bizde ağaçların üzerine çıkar ve elmalarımızı toplardık..Annemin görevi ise heryıl geleneksel olarak elma hasadı zamanı yapılan ve bahçemizden özel olarak minik minik toplanan elmalardan hazırlanan elma reçelini yapmaktı...Yani ben kendimi bildim bileli bizim evde her yıl kireçli,tüm elma reçeli pişirilir..Bu senede bu gelenek bozulmadı ve elmalarımızı topladık,reçelimizi annemle beraber pişirdik..


Yani bu reçel annemin özel tarifi!!! 

Minik kırmızı tatlı elmalardan ,tüm olarak kireç suyunda bekletilerek pişiyor..Çekirdekleriyle beraber ,odun ateşinde kaynayarak doğal olarak renkleniyor..Mis kokulu,nefis bir lezzette muhteşem bir görüntüye sahip...Sadece biz biraz fazla miktarda hazırladığımız için meşakkatli!!!Biz 350 tane elmadan hazırladık,yaklaşık 5 saatte pişti..Ama sizler için annemden azaltılmış bir tarif aldım ve yazdımm..

Ay çok zor demeyin,üşenmeyin..Emeğinize değecek !!!




MALZEMELER
50 adet küçük boy Amasya elması(kırmızı,tatlı,elma)
3,5 kilo şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
yeterince su
1 tarçın çubuğu
1 su bardağı sönmüş kireç(suya ıslayıp suyunu alacağız)


YAPILIŞI
  • 1 su bardağı kireci yaklaşık 10 litre suyla karıştırıp,bir kenara koyun ve en az 1 saat kirecin suyunun  dibine çöküp üzerindeki suyunun berraklaşmasını bekleyin.Daha sonrada dikkatlice üzerindeki suyu başka bir kaba alın.
  • Elmaların içini  önce dolma oyacağıyla oyun ve sonrada incecik soyun.(içindeki çekirdekleri atmayın.bir kenarda biriktirin,pişirirken kullanacağız.)
  • Soyduğunuz elmaları süzdüğünüz kirecin suyuna ıslayın ve 2 saat içinde bekletin.
  • 2 saat sonra elmaları kireç suyundan çıkarın ve iyice durulayın.(8-10 kez suyunu değiştirin)
  • Büyükçe bir tencereye 6-7 litre su koyun,kaynayınca içine elmaları atın.Beraberce 15 dakika kaynatın,15 dakika sonra içine şekerinizi ekleyin,ayırdığınız elma çekirdeklerinden bolca ve tarçın çubuğunuzu   içine atın ve pişirmeye devam edin.Reçeliniz uzun sürede pişecek sabırlı olun,yaklaşık 2 saat kadar.
  • Reçeliniz pişerken içindeki elma çekirdeklerinin sayesinde rengi kızaracaktır..Reçelinizin suyu ve rengi koyulaşınca ,altını kapatıp,soğumaya bırakın.(elmanın pişmişliğinide kontrol etmeyi unutmayın.)
  • Reçeliniz iyice soğuduktan sonra kavanozlara koyup,buzdolabında saklayın.
  • AFİYET OLSUN...






devamı »

LİMON KREMALI & LİMONLU CHEESECAKE

Bugün Nurlumutfakta``da bol vitaminli,ferahlatıcı ,hafif,muhteşem bir lezzetimiz var..

Nefis bir limonlu cheesecake!!!

Bu cheesecake ,nefis bir limonlu kremayla diğer cheesecakelerin arasında fark yaratıyor..Üzerini tadına doyamıyacağınız bir krema süslüyor..Bol limonlu,mis gibi limon kokan leziz bir krema..

Bu kremayı,tartlarınızda,kurabiyelerinizde ve pandispanyalarınızda da kullanabilirsiniz...Bisküvinin üstüne bile sürüp,yiyebilirsiniz..Yani lezzeti garanti:))Tarif sevgili Dokuzuncubulut Aslı`dan...

Evett!! Limonlar bu kadar bolken ,bu nefis kremayı hazırlayın ve koyun dolabınıza...Buzdolabında yaklaşık 1 hafta,buzlukta bir iki ay saklıyabilirsiniz...Sonrada gelsin bol bol limonlu cheesecakeler...


MALZEMELER
2 paket pınar beyaz(180 gr.lık paket)
1 paket pınar labne
3 yumurta
1.5 büyük çay bardağı şeker
1 yemek k.nişasta
1 yemek kaşığı un
100 ml.krema
1 limon suyu
1 limon rendesi
1 paket vanilya
TABANI İÇİN
2 paket eti burçak bisküvi
1 çay bardağı dövülmüş fındık
75 gr.erimiş margarin
1 yemek kaşığı su
LİMON KREMASI
4 tane limonun suyu 
2 su bardağı şeker
4 yumurta
250 gr.yumuşak margarin
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 limon rendesi
YAPILIŞI
  • Öncelikle kelepçeli kalıbınızın tabanını yağlı kağıtla,dış tarafınıda aliminyum folyoyla kaplayın.
  • Bisküvileri ve fındıkları rondodan beraberce geçirin ve üzerine erimiş margarini ve suyu ekleyip,karıştırın.Sonrada yağlı kağıtla kapladığınız ve yağladığınız 26 cm.lik kelepçeli kalıba koyup,kaşıkla iyice bastırarak yerleştirin.Sonrada dolaba koyarak bekletin.
  • Oda sıcaklığındaki peynirleri ince tel süzgeçte iyice süzün.
  • Süzülen peynirlerinizi ,şekeri ve vanilyayı beraberce iyice çırpın.Sonra sırayla yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpın.Sonrada çırparak,krema,un ,nişasta,limon suyu ve limon rendesini ekleyip,pürüzsüz bir cheesecake karışımı hazırlayın.
  • Hazırladığınız karışımı buzdolabında soğuttuğunuz tabanın üzerine dökün,
  • Fırınınızın alt katına su dolu bir kap veya tepsi yerleştirin.Üst katınada cheesecakenizi koyun ve 165 derecede yaklaşık 50-55dakika ortası hafif sallanıncaya kadar pişirin.(pişmişliğini sadece ortası hafif sallanınca ,anlıyoruz.)
  • Pişen cheesecakenizi kapağı açık fırında yaklaşık 30 dakika ılımaya bırakın.(böylece cheesecakeniz çatlamıyacak.)
  • Sonrada tezgahın üzerine alın ve iyice soğuyuncada üzerini örterek buzdolabında soğumaya bırakın.(en az 6-8 saat arası soğuması lazım.)
  • Üst kreması için,yumurta,şekeri iyice çırpın.Sonrada içine nişastayı ekleyip,iyice  tekrar çırpın.Hazırladığınız karışımı bir tencereye alın,içine limon rendesi ve limon suyunuda ekleyip,devamlı karıştırarak 7-8 dakika göz göz oluncaya kadar pişirin.Pişince ocaktan alın ve içine vanilya ve yumuşak margarini ekleyip,iyice karıştırın.Ilınyıncaya kadar ara ara devamlı karıştırın.Ilıyınca bir kaseye alıp,üzerini strechle örtün ve buzdolabına soğumaya bırakın.
  • Servisten önce dinlenen cheesecakenizi dolaptan çıkarın,kelepçeli kalıptan dikkatlice çıkarın,servis tabağına alın.Sonrara hazırladığınız limon kremasını sıkma torbasına koyun ve üzerini süsleyin.Sonrada tekrar dolaba koyun ve 1 saat sonra servis edin.
  • AFİYET OLSUN.




devamı »

NUTELLALI & ÇİKOLATALI KURABİYE


Çikolata ve nutella!!!

Hayatımızdaki en müthiş lezzet ikilisi...

Bu kurabiyenin ağızınızda bıraktığı lezzete bayılacaksınız..

Yemekten kendinizi alamayacağınız bu kurabiye,favori kurabiyeniz olmaya aday!!!!

MALZEMELER
125 gr.yumuşak margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
50 gr.kakao
2 yemek kaşığı nutella
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 dolu yemek kaşığı nişasta
aladığı kadar un
damla çikolata(aldığı kadar)
YAPILIŞI
  • Margarin ,sıvıyağ ve pudra şekerini iyice karıştırın.Sonra da sırayla vanilya,kakao,nutella,un,nişasta,kabartma tozunu ekleyip,yumuşak bir kurabiye hamuru yoğurun.
  • Hazırladığınız kurabiye hamurunu buzdolabına koyup,1 saat dinlendirin.Sonra da hamurdan istediğiniz büyüklükte kurabiyeler hazırlayıp,üstünü damla çikolataya batırın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Kurabiyelerinizi 175 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »

TAZE İNCİRLİ BALLI MUHALLEBİ

İncirli tarifler devam ediyoruz..Bugünkü incirli lezzetimiz ,doğal şeker balla hazırladığımız nefis bir incirli sosla süslediğimiz,lezzeti bol bir muhallebi...Bu lezzet şölenine bayılacaksınız..



MALZEMELER
1 kg.süt
2,5 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinçunu
1 çay bardağı bal
1 paket vanilya
50 gr beyaz çikolata
1 çay bardağı krema
10 adet taze incir
3 yemek kaşığı esmer seker
1 büyük portakal suyu(1-1,5 çay bardağı kadar)
file badem(üzeri için)
YAPILIŞI
  • Sütle balı ve vanilyayı beraberce ısıtın.Nişastayı ve pirinçununu birazcık soğuk suyla açıp,ısıttığınız ballı sütün içine devamlı karıştırarak ekleyin ve beraberce göz göz oluncaya kadar pişirin.Pişen muhallebinizi ocaktan alıp,içine beyaz çikolatayı ve kremayı ekleyip,mikserle 5 dakika soğuyana kadar çırpın.
  • Her bir inciri 6 parçaya bölüp,üzerine esmer şekeri ve 1 çay kaşığı tarçın serpin .Sonrada 1 portakalın suyunu ekleyip,pişirin.İncirlerin portakal suyunu hafif çekip, karamelize olması yeterli.
  • Hazırladığınız incirlerden birer ikişer parça kup bardaklarınızın altına paylaştırın.Sonrada üzerlerine hazırladığınız muhallebiden paylaştırın.Daha sonrada kalan incirlerinizi üzerlerine paylaştırın.
  • Hazırladığınız kupları buzdolabında soğuduktan sonra üzerine file badem serperek servis edin.
  • AFİYET OLSUN...




devamı »

NURLUMUTFAKTA ÖĞLEN DAVETİ MENÜSÜ(2015 EKİM)

Nihayet yaz bitti,yazlıklar kapandı....Evlerimizi,kışlıklarımızı  hazırladık ve kış moduna girdik..Ama Adana hala çok sıcak bunu da belirtmeden geçmeyim!!

Ve yine ilk misafir keyfi..Misafir ağırlamaktan çok keyif aldığım doğru..Misafir geleceği zaman hala ilk misafir ağırlıyormuşum gibi heyecanlandığım da doğru...))

İkramlarımın  her zaman birbiriyle uyumlu olmasına dikkat ediyorum..Bence bütün lezzetler birbiriyle uyumlu olmalı ve misafirlerim soframdan keyif almalı..

İşte yine yeni bir menü ve Nurlumutfakta lezzetleri!!!

Menümüzde sıcak olarak Adana``nın çok sevilen lezzetlerinden olan Sini Köftesi hazırladık...Yanına Fıstıklı Acılı Humus ,hardal soslu yeşil salata ve yine çok sevilen salatam Tahinli Patlıcan Salatası hazırladık..



Börek olarak herkesin çok severek yediği lezzetim  Pırasalı Tart ı hazırladık..Bu tartı her hazırladığımda çok övgüler alıyorum..Hiç denemediyseniz şiddetle tavsiye edilir...


Ve yine en keyifli bölüm..

Tatlılar,pastalar..

Çayımızın yanına nutellalı ve bol çikolatalı nefis bir kurabiye ,yapmaktan hiç üşenmediğim mezekili bezeler ve taze incirlerle hazırladığım İncirli Kremalı Tart ımız vardı...Tabiki yanınada bol keyifli sohbetler ve kahkahalar...



Evlerimizdeki dostlar,kahkahalar ve keyifli sohbetler hiç eksilmesin...

Yepyeni Nurlumutfakta menülerini ve tariflerini   izlemeye devam edin...Takipte kalın...Sevgiler..

  • Tariflere lezzetlerin isimlerinin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz..

devamı »

İNCİRLİ KREMALI TART

Tazecik  incirleri  görünce,aklıma  hemen incirli lezzetler geliyor..

Geçen sene taze incirle çok keyifli bir cheesecake ve incirli kek hazırlamıştım..Bu senede sevgili Rukiye``nin bana yolladığı uzun zamandır aradığım tart kalıbımla kremalı incirli bir tart hazırlamak istedim..İncire en çok labneli bir  krema yakışır dedim,labneli bir krema hazırladım..Üzeri ve hamuru içinde bademle incirin birbirine çok yakışacağını düşünerek,badem  kullanmak istedim..Ortaya nefis bir lezzet şöleni çıktı..

Altta nefis kıyır kıyır,bademli bir hamur.Üzerinde peynirli bir krema ve üzerinde bol bademle süslenmiş tazecik incirler....

Halen tezgahlarda taze ve lezzetli incirler varken bu lezzeti kaçırmayın derim!!! 



MALZEMELER
100 gr soğuk küpler halinde kesilmiş margarin
2 yemek kaşığı soğuk su
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı bademunu
1\4 çay kaşığı tuz
KREMASI
500ml.süt
100 gr.labne peyniri
25 gr..margarin
1çay bardağı şeker
2 paket vanilya
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
ÜZERİ İÇİN
6-7 adet taze incir
file badem
2 tatlı kaşığı bal
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle çok fazla yoğurup,hamuru ısıtmadan pürüzsüz bir hamur yoğurun.Sonrada hazırladığınız hamurun üzerini kapatıp dolaba koyun ve 1 saat dinlendirin.
  • Krema için sütün içine vanilyayı koyup,ılıtın.Yumurtayı şekerle iyice çırpın ve unu içine ekleyin.Sonrada devamlı karıştırarakılık sütü içine ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin.Piştikten sonra ocaktan alıp,içine önce margarini ekleyip mikserle çırpın.Sonrada ılıyınca labne peynirini  ekleyin ve tekrar mikserle çırpın.Hazırladığınız kremanın üzerini kapatın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Tart hamurunuzu dolaptan çıkarın ve tezgaha biraz un serperek tart kalıbınızın içine göre açıp,tart kalıbınıza yerleştirin.Sonra tekrar buzdolabına koyun ve 15 dakika kadar soğutun.Sonrada üzerine çatalla delikler açın,üzerine göre bir yağlı kağıt koyun.Yağlı kağıdın üzerine bir çay baradağı kadar arzu ettiğiniz bakliyattan koyun ve175 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirin.Hafif pişince üzerindeki kağıt ve bakliyatları alın ve tekrar 6-7 dakika daha pişirin.(Kağıt ve bakliyatı tart hamurunun üzerine tart kabarmasın diye koyuyoruz.)
  • Pişen tart hamurunuzu pişip,soğuyunca kalıptan çıkarın.Dolapta bekleyen kremanızı tekrar bir kaç dakika çırpıp,tartınızın içine yerleştirin.Sonrada incirleri ince ince dilimleyip,kremanın üzerine yerleştirin ve balı dikkatlice fırçayla incir dilimlerin üzerine sürün,sonrada tekrar buzdolabına koyun .Bir kaç saat dinlendikten sonra tartınızın üzerini file bademlerle süsleyerek ,keyifle servis edin.
  • Afiyet olsun...
  • Diğer taze incirli tarifler için:
  • İNCİRLİ TAHİNLİ CHEESECAKE
  • TAZE İNCİRLİ KEK 



devamı »

JALAPONE BİBER SOS (ACI YEŞİL SOS)

Eğer sizde bizim gibi acı seviyorsanız!!!!

İşte sizlere nefis ,evyapımı nefis bir sos tarifi..

Acı mı acı!!

Ama bence çok güzel oldu..Bu sos özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinize çok yakışacak..Benim gibi acı sevenler,kahvaltıda kızarmış bir dilim köy ekmeğiyle bile yiyebilirler...

MALZEMELER
500gr.jalapone biberi
6-7 tane köy biberi
5- 6 diş sarmısak
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı iri tuz
4 adet mini kavanoz(250 ml.)
YAPILIŞI
  • Biberleri ayıklayıp,iri iri doğrayın.Sarmısakları ayıklayın.Hepsini bir tencereye koyup,üzerine 1 kahve fincanı su ekleyip,20 dakika pişirin. 
  • 20 dakika sonra pişen biberleri,rondodan geçirin.İçine tuzu,şekeri,sıvıyağıda ekleyip 10 dakika daha pişirin.Sıcakken kavanozlara doldurup,ters şekilde soğutun.
  • Soğuduktan sonra serin ve karanlık bir yerde saklayın.Açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.
  • AFİYET OLSUN...
  • Bu güzel ve lezzetli tarif için sevgili PASTALİN ``e çok teşekkürler...


devamı »

COOKİE (DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE)


Okullar açıldı..Çoçukların beslenme çantaları için sütün yanına ,gönül rahatlığıyla koyabileceğiniz besleyici ,sağlıklı ve çocukların bayılacağı bir kurabiye yapmaya ne dersiniz???

İşte sizlere nefis bir tarif!!! 

Bol çikolatalı,kıyır kıyır,mis gibi vanilya kokulu lezzetli bir kurabiye...


MALZEMELER
250 gr.tereyağlı yumuşak margarin & tereyağ
1 büyük yumurta
2 çay kaşığı vanilya özütü
1 paket k.tozu
1\2 çay kaşığı karbonat
1\4 çay kaşığı tuz
200 gr.beyaz şeker
25 gr.esmer şeker(2 yemek kaşığı)
2.5 -3 su bardağı kadar un
1 su bardağı damla çikolata veya 3 paket doğranmış  çikolata(2 BİTTER,1 SÜTLÜ)
YAPILIŞI
  • Un ve çikolata hariç bütün malzemelri genişce bir kasede karıştırın.Sonrada ölçülü olarak unu ekliyerek yumuşak bir kurabiye hamuru hazırlayın.(2,5 su bardağı normalde yeterli geliyor.Elinize yapışmasın yeterli.)Hazırladığınız hamura en son çikolatalarınızı ekleyip,beraberce tekrar yoğurun.
  • Kurabiye hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde şekillendirip,yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin ve 180 derece fırında 15 -20 dakika arası pişirin.(çok yakın dizmeyin kurabiyeler biraz yayılacak.)(çok fazla pişmeyecek hafif yumşak kıvamda fırından çıkacak)
  • Pişen kurabiyelerinizi fırndan çıkarıp,tepside soğumaya bırakın.
  • AFİYET OLSUN.


devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic