YAĞ MANTISI

Kayseri denince aklımıza gelen ilk lezzet çeşit çeşit Kayseri mantısı.... Benim favorim yağ mantısı tabiki...Kızarmış çıtır ,puf puf mantının üstünde yoğurt ve lezzetli bir domates soss..Şimdiden ağzınız sulandı değil mi???...Hadi o zaman doğru mutfağa, Nurlu Mutfağın pratik tarifiyle yağ mantısı yapmaya...







MALZEMELER
1 yumurta
1,5 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket dr. öekter instant kuru maya veya 20 gr.yaşmaya+ 1 su bardağı ılık su+ 2 kesme şeker
tuz
alabildiği kadar un
sıvı yağ kızartmak için
İÇ MALZEMESİ
 500 gr.dana kıyma
tuz
kırmızı pulbiber
karabiber
1 küçük doğranmış soğan( arzuya göre)
 DOMATES SOS
 4 domates
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
3 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
2 tane kesme şeker
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ


YAPILIŞI

  1. Ilık suyunuzun içine 1 paket kuru  mayanızı veya yaşmayanızı ve kesme şekerinizi koyup ,karıştırın,köpürsün.Geniş bir kabın içine yumurtanızı,yoğurdunuzu,sirkenizi,sıvıyağınızı ve tuzunuzu koyun,üstüne köpüren mayanızı ekleyin,karıştırın.
  2. Azar azar un ekliyerek; çok yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamurunuzun üstünü bezle örtün .1 saat mayalanmaya bırakın.
  4. Kıymanıza karabiber; tuz ve kırmızı biberi ekliyerek iyice yoğurun.
  5. Mayalanan hamurunuza bir miktar daha un ekliyerek tekrar yoğurun.Bu sefer hamurunuz normal yumuşak kıvamda olacak.
  6. Yoğurduğunuz hamuru bezelere ayırın.Açabileceğiniz büyüklükte açın.(hamurun çok ine olması gerekmiyor)(3 cm).Büyük kareler halinde kesin ;içlerine kıymanızdan birer tatlı kaşığı koyun.
  7. Bohça şeklinde önce karşılıklı iki ucu; daha sonra öteki karşılıklı iki ucu kapatın.
  8. Araları hafif açık kalsınki kızartırken içine yağ girsin ;kıyma iyi pişsin.
  9. Hazırladığınız mantıları, un serptiğiniz tepsiye dizin.
  10. Sos için domatesleri rendeleyin ;sirkeyi; yağı; sarmısak,salça ve baharatları ekliyerek hep beraber kaynatın.
  11. Bu arada büyük bir tencereye bol sıvı yağ koyun ;iyice ısınsın.
  12. Mantılarınızı kızgın yağa atın; karıştırarak kızartın.Kızaran mantılarınızı kapaklı bir tencerede biriktirin.
  13. Kızaran mantılarınızı; sarmısaklı yoğurt ve domates sosla ikram edin.

NOT: Mantılarınızı yapınca buzdolabında üstüne bir bez sererek bekletebilirsiniz.Yalnız kızartmadan önce dışarda 15 dakika ılımasını ve mayalanmasını beklemeniz lazım.Aynı gün kızartırsanız  mantılarınız daha güzel kabarır.





AFİYET OLSUN..
Sevgiler..

2 yorum:

  1. Kim sevmez ki ben de bayılırım
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic