PİERRE HERME"S MERİNGUE D"AUTOMNE( BEZELİ ÇİKOLATALI PASTA)



Bugün yine çok özel bir pasta yapıyoruz..Pastanın orjinal tarifi Pierre Herme"ye ait.Pierre Herme "nin tariflerini büyük bir hayranlıkla takip ediyorum..Pasta ve macaron kitaplarını saatlerce büyük bir zevkle okuyorum..Bence pasta dünyasında en büyük duayen o.Ben bugün bezeyi çok sevdiğim için ,beze katlarından oluşan bir pasta yapmak istedim..Sonunda Pierre Herme"nin bu muhteşem bezeli tarifine ulaştım,sizler için denedim..Çok güzel ,lezzetli ,yapımı biraz oyalıyıcı.. Ama sonucu herşeye değiyor...Bu tarifi arkadaşım Cafederins ve Bizim pastane Zinnur hanımda denemişler...Onların deneyimlerindende fikir aldım..İkisinede teşekkür ederim..EEE hadi daha ne bekliyorsunuz...doğru mutfağa..Tadı damağınızda kalıcak..Ben bayıldım....Misafirlerim bayıldı...Teşekkürler Pierre Herme......

MALZEMELER
BEZE
4 yumurta beyazı
1 su bardağı şeker
3/4 tatlı kaşığı vanilya
ÇİKOLATA MOUSSE
225 gr.bitter çikolata ince kıyılmış
170 gr.tereyağ yumuşak
4 yumurta sarısı,beyazı ayrı
3 yemek kaşığı çikolata sosu
1 yemek kaşığı şeker
ÇİKOLATALI GLAZÜR
13 su bardağı krema
100 gr.bitter çikolata
4 yemek kaşığı tereyağ
7 yemek kaşığı çikolata sos
ÇİKOLATA SOSU
127 gr. bitter çikolata
1 su bardağı su
1/2 su bardağı krema
1/3 su bardağı şeker

YAPILIŞI
  1. Beze için,yumurta aklarını iyice çırpın,çırparken şekerin yarısını ve vanilyayı ekleyin.Şeker iyice eridikten sonra ,şekerin diğer yarısınıda  ekleyin,çok çırpmayın.
  2. 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullanacağız onun için,3 yağlı kağıda 23 cm.lik çemberler çizin.Beze hamurunu sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıtların içini dairesel hareketlerle doldurun.125 derece ısıtılmış fırında 1,5 saat kadar pişirin.Pişince fırının içinde bırakın 5 -6 saat beklesin,soğusun..Bezeleri yağlı kağıttan dikkatlice ayırın.Ve pastalarımızın bezeleri hazırrr))))))
  3. Mousse için ,tereyağını mixerle krema kıvamına getirin,çikolatayı benmari usulu eritin,hafif soğusun 40 derece civarında olacak..Çikolatayı, yavaş yavaş tereyağına çırparak yedirin.
  4. Yumurta sarılarını iyice çırpın,ben çırparken içine vanilya ekledim ve çikolata sosuyla karıştırın..
  5. Yumurta beyazlarını şekerle iyice kar haline getirin.
  6. Tereyağlı çikolatalı karışımına ,çırparak yumurta sarılı karışımı ekleyin.Daha sonra yumurta beyazlarını spatulayla bu karışıma yedirin.Dikkat edin yumurta aklarını söndürmeyin.Veee moussede hazır..)))
  7. Çikolata sos için,bütün sos malzemesini bir kaba alın ,iyice kaynatın,sos koyulaşınca altını kapatın..Artık sosumuzda hazır..)))
  8. Çikolatalı glazür için,kremayı hafif kaynatın ,içine çikolatayı ekleyin,iyice karıştırın ve içine tereyağıyla  çikolata sosunuda ekleyin,tekrar karıştırın.Ve  bu aşamada hazır...)))
  9. Şimdi  artık pastamızı birleştirebiliriz..Kelepçeli kalıbınızın çemberini pasta tabağınıza koyun,içine ilk kat bezeyi koyun,üstüne moussenin 1/3 koyun,üzerine ikinci bezeyi koyun,moussenin kalanının yarısını daha koyun.Onun üzerine son beze katınızı koyun,moussenin en son kalanınıda koyun..Pastanızı dolaba koyun,5- 6 saat beklesin.
  10. Daha sonra pastanızı kelepçeden çıkarın,hazırladığınız glazürü üzerine dökün,süsleyin.
  11. Ben pastamı çikolata yapraklarıyla duvar yaparak  ve yeşil fıstıkla süsledim..
  12. Çikolata sosunuz bu pastaya fazla geliyor, buzluğa koyup ,daha sonra başka bir pasta için kullanabilirsiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

30 yorum:

  1. mmmmhhhh harika gorunuyor canim,ellerine saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAĞLIK CANIM HARİKA
    :)
    BİR DİLİM ALABİLİRMİYİM...
    MMMMMMM MİSSSSS

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki...teşekkür ederim ..sevgilerimle..

      Sil
  3. Harika bir pasta olmuş ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Yaa yapmayın bu pastaları canımız çekiyo :) Bak şimdi nasıl da harika olmuş yaa.. Ellerinize sağlıkkk..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM..Buyurun hep beraber yiyelim..sevgiler..

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık canım harika bir pasta olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucum teşekkür ederim..sevgiler..

      Sil
  7. Gene harika bir pasta tarifi ile gelmişsin.Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kekikcim çok teşekkürler..sevgilerimle..

      Sil
  8. Canım,
    şiir yazmışsın. Görsel şölen olmuş. Oldukça uğraştırıcı ama muhteşem bir şey olmuş.Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim..Gerçekten harika bir pastaydı..sevgilerimle..

      Sil
  9. Bloğunuzun tiryakisi oldum. Ama bu tarif beni çok çok aşıyor. Olsun sabah sabah fotograflar o kadar güzel ki dakikalarca baktım. Ama geçen gün bir yerde okudum. Bir şeye çok imrenirde tadına bakmazsanız ( Özellikle diyet sırasında) o şeyin kalorisinin bir kısmı vücudunuza girermiş. Ben kaç kalori aldım acaba? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhancım çok teşekkürler..Zor gibi görünüyor,ama herşeyi sıraya koyunca pratikleşiyor..Aklına kalorileri getirme bence ...bende bakınca yemiş gibi oluyorum..secgilerimle..

      Sil
  10. Süper bir görüntü muhteşem olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  11. Derhal sayfayı terketmem lazım.. Ne görsem yapıp yemek istiyorum :)) Hepsi harika görünüyor :) ellerinize sağlık.. Harikalar yaratıyorsunuz. Hele benim gibi 1 çeşit kek ve de bir çeşit poğaçadan başka bisey yapamayan biri için dehşet görüntüler bunlar Nurşen Hanımcım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma...Teşekkür ederim.Bence tarifleri sırayla deneyin,hiçbiri çok zor değil.eminim süper olacaklar..sevgiler..

      Sil
  12. ӏt's a pity you don't have а dοnate button!
    Ι'd most certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i'll sеttlе for
    booκ-markіng and аdding youг RЅЅ fееd to my Google account.
    I look forωагd to fresh updates and will shaгe thіѕ blog
    wіth my Facеbook grοup. Τalk sοon!


    Fееl free to suгf to my web blоg :: Pay Day Loans
    My homepage ; Online Payday Loan

    YanıtlaSil
  13. ba-yıl-dımmmmm. ellerine sağlık ablajım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM,GERÇEKTEN MHTEŞEMDİ:)

      Sil
  14. orjinalinde de kek yerine beze mi kullanılmış merak ettim,beze iyi olmaz bence ağır gelir.bu kadar çeşitli yemek tarifini yapmanız inanılmaz,kutlarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ,pastanın orjinalide beze katlarıyla..Çok yoğun ama muhteşem bir tat oluyor..Küçük bir dilim yetiyor..Teşekkür ederim:)

      Sil
  15. Elinize sağlık harika görünüyor. Mutfakta çok yeniyim cehaletimi bağışlayın, 13 su bardağı krema çok değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, şimdi mantıklı oldu :) Yanlış mı okudum diye tekrar baktım 13 yazılmış malzeme listesinde. Bilginize..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic