ETLİ LAHANA SARMASI (Adana Usulü)

Mis gibi,bol sarmısaklı,ekşili lahana sarmasına kim yok diyebilir ki????Bugün Nurlu Mutfakta sizler için Adana usulu lahana sarması pişiriyoruz...Tarifi ustasından..Evettt....Akşama yemekte leziz lahana sarması var...


MALZEMELER
1 tane orta boy lahana
500 gr.kuzu kıyma
1 su bardağı baldo pirinç
3 adet soğan
2 adet domates
yarım demet nane
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ
SOSU
2 yemek kaşığı sıvı yağ
8 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 limon suyu

YAPILIŞI
  1. Lahananın en dış yapraklarını atın,temiz yapraklarını dikkatlice tek tek ayırın..Büyük boy bir tencereye su koyun,1 çay kaşığı tuz atın ve kaynatın.Kaynayan suyu yaprakları tek tek atarak biraz haşlayın..Sonra soğuk sudan geçirerek bir tepside biriktirin..
  2. Soğanlarınızı ,maydanozu,naneyi ve domatesi doğrayın..Pirincinizi iyice yıkayın.Kıyma,tereyağ,pirinç,baharatlar,salça ve sebzelerin hepsini karıştırarak dolma içinizi hazırlayın.. 
  3. Haşladığınız ,soğuttuğunuz lahana yapraklarını saracağınız büyüklüğüne göre(normalde  her yapraktan 2veya 3 tane çıkar )bölün..Ucundaki sert kısmı keserek çıkartın..Sert kısmı çıkardıktan sonra yaprağın büyüklüğüne göre düzgün bir şekilde bölün..
  4. Daha sonra içten biraz koyarak yaprak sarar gibi sarın.Bütün yapraklarınızı bu şekilde sarın,tepsida biriktirin..
  5. Sarma işleminiz bitince tencerenize yerleştirin,yarısına gelecek şekilde sıcak su ekleyin,üzerini örtecek büyüklükte  bir tabakla kapatın.,sonra tencereniz kapağını kapatın,kısık ateşte pişmeye bırakın.
  6. Sarmalarınız pişerken sarmısaklarınızı soyun ve dövün..Sıvı yağda hafif kavurun,içine nane ve kırmızı biberi ekleyin..En son limon suyunu dökün,biraz kaynatın..(Limon suyunu ekşi seviyorsanız arttırın.)Sosunuz hazır..Bu sosu pişmeye yakın,sarmaların üzerine kapattığınız tabağı kaldırın ve sarmaların üzerine dikün,5 dakika beraber kaynatın,yemeğinizin altını kapatın ve yarım saat dinlendirin..Daha sonra servis edin..
  7. Lahananın lezzetini üzerine yaptığımız sos verir,onun için sarmısakları koymaktan çekinmeyin..
  8. Lahananızı alırken ince yapraklı ve göbeği yumuşak olanı tercih etmelisiniz..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

11 yorum:

  1. off off ooff nefis görünüyor nurşen ablacım ellerine sağlık..nasıl severim anlatamam..benim kayınvaldemlerde lahana tursusundan yapıyorlar aslında turşu bizim bildiğimiz turşu değil bir ay kavanozda limonlu suda bekletiyorlar yanlışta söylemiyim tam olarak bilmiyorum ama oda eksı eksı çok güzel oluyor..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Sevilcim..Lahana turşuşundan yapılanı ilk duydum..Biz direk çiğ lahanadan yapıyoruz..Hatta artan küçük saramadığımız lahanalardanada lahana ekşilemesi yaparız..sahte turşu gibi..

    YanıtlaSil
  3. olsada yesem :)

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen yolluyrum büyük bir tabak..teşekkür ederim..

      Sil
  4. gerçekten nefis görünüyor - çok severim - ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Hızır gibi oldun Nurşen... Ellerine sağlık tarif ölçün tam ... Teşekkürler arkadaşım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım sizlere fağdalı olabiliyorsam,ne mutlu bana..öpüyorum seni kocaman..

      Sil
  6. Offff! of! yeme de yanında yat türünden olmuş bu Nurşenciğim.
    Benim lahana 3 gündür beni bekliyor, sar beni diye ama, bir türlü fırsat bulamadım.
    İyisi mi ben size ışınlanayım. Hakikaten, bilim insanları ben öldükten sonra ışınlanmayı gerçekleştirirse sırf bu nedenlerle gözüm açık gider.
    Ellerine sağlık Nurşenciğim. Bu Adana usulü, biraz daha doğuya gidince orada sumak ekşisiyle yapılır ki, onun da tadına doyum olmaz. Sayfamda var (Has dolma adı altında) istersen bir keresinde de onu dene.
    Sizlere afiyetler olsun.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gel çok memnun olurum,Işıl ablacım..Bir dahaki seferede senin usulu mutlaka deneyeceğim..Sumak ekşisini patlıcan ve biber dolmasında kullanıyordum,ama lahanada hiç kullanmadım..Deneyeceğim..teşekkürler,sevgilerimle..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic