Patlıcanlı Tulum Peynirli Tart

Patlıcan zamanı çoktan geldi..Kızartmalar,dolmalar ,salatalar daha neler neler..Ama bu sefer değişiklik yaptık, patlıcanları közledik,leziz tulum peyniriyle birleştirdik,çıtır bir hamurun üstüne yerleştirdik..Sizlere değişik lezzetli ,şık bir tart hazırladık..Sizede misafirlerinize sunmak kaldı..


MALZEMELER

TART HAMURU
125 gr.tereyağ
3 yemek kaşığı soğuk su
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 ,5 çay kaşığı kekik
1 çay bardağı kaşar rendesi
1,5 su bardağı un
İÇ HARCI
1büyük kavanoz közlenmiş patlıcan
4-5 yemek kaşığı krema
2 yumurta
1 diş sarmısak rendesi
1 yemek kaşığı galeta unu
1 su bardağı tulum peynir rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
ÜZERİ İÇİN
12 tane cheery domates
1 tatlı kaşığı kekik
tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
  1. Tereyağ,su,yumurta sarısı,kaşar rendesi,pulbiber ve unla pürüzsüz bir hamur yoğurun.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  2. Dinlenen hamurunuzu tart kalıbınızın boyuna göre merdaneyle açın,içine yerleştirin,çatalla delin,180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika ön pişirim yapın.(ön pişirim yaparken hamurun üstüne yağlı kağıt ve bakliyat yerleştirin.)
  3. Patlıcanları iyice süzün,çatalla ezin.Yumurtaları kremayla çırpın.Patlıcan ezmesi,sarmısak ,yumurtalar,galeta unu,karabiber,kırmızı biber ve tulum peynirini karıştırın.Ön pişirim yaptığınız tartın içine yerleştirin.180 derece fırında 30 dakika pişirin.
  4. Domatesleri,kekik,tuz ve zeytinyağını ocakta 15 dakika kısık ateşte pişirin.Domatesler ezilmesin.
  5. Pişen tartın üzerine sıcak domates sosunu yayın..Sıcak sıcak servis edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


devamı »

KREM JORDAN

Sıcaklarda canınız tatlı mı çekti...???.Hafif ama ,lezzeti bol bir tatlıya ne dersiniz?..İşte size çocuk,büyük herkesin sevgilisi olacak,bol çikolatlı ,besleyici ,yapması kolay ,lezzetli bir muhallebi yaptık..Adınıda KREM JORDAN koyduk..





Alt katı bembeyaz nefis sakızlı bir muhallebi..Üstünde nefis çikolata...Yerken bitmesin diye çabalayacaksınız...
MALZEMELER

1 kilo +1 çay bardağı süt
2 kahve fincanı un
2,5 kahve fincanı şeker
100 gr.margarin
1 paket vanilya
1 tane damla sakızı veya 1 yemek kaşığı sakız reçeli

Çikolatalı kreması

125 gr.margarin
4 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
2 paket bitter çikolata
1 paket vanilya

YAPILIŞI

  1. Un,şeker ve süt karıştırılarak ,kısık ateşte muhallebi kıvamına gelecek şekilde iyice pişirilir..Pişen muhallebiye margarin ,vanilya ve dövülmüş damla sakızı eklenip,mixerle 10 dakika iyice çırpılır..
  2. Hazır olan kremanızı isterseniz tek büyük bir servis tabağına,istersenizde tek kişilik kuplara koyup ,buzdolabında soğutun.
  3. Yumurtalarınızın sarısını beyazını ayırıp,ayrı karıştırma kaplarına koyun.Beyazını bir fiske tuzla,sarısınıda 1 paket vanilyayla iyice çırpın.
  4. Margarini ve çikolataları benmari usulü eritin.Erittiğiniz çikolatlı karışımı,iyice çırpılmış yumurta sarılarına ekleyin,mixerle tekrar iyice çırpın.
  5. Bu karışıma ,iyice çırpıp kar haline getirdiğiniz yumurta beyazlarını söndürmeden ekleyin,fazla çırpmayın ,yumurtalar sönmesin.
  6. En son hazırladığınız bu çikolatalı karışımı,buzdolabında soğuttuğunuz muhallebini üzerine dökün.Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.Buzdolabına koyun,soğuyunca ikram edin.
****Ben bitter çikolataların,birisini ülker,birisinide nestle  olarak kullanıyorum..Damla sakızı yerinede arzuya göre 1 yemek kaşığı sakız reçeli koyuyorum..
******Benmari usulu,kaynayan su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup,eritmek istediğiniz malzemeyi ,kaynayan suyun buharında eritmek...

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

BAKLAVALIK YUFKAYLA KOLAY TEPSİ BÖREĞİ[KAT KAT ÇITIR BÖREK]

Çıtır çıtır,kat kat ,puf puf ,nefis,ama çok pratik bir börek yapmak istermisiniz??İşte Nurlu Mutfak bugün tam da böyle bir tarifle karşınızda..Ben adını süper börek koydum..Artık siz nasıl adlandırırsanız...Yapımı çok pratik,lezzet süper..

Yufkamız baklava yufkası..Çok pratik ,hayatı kolaylaştıran,çağa uygun bir yufka..Artık evde hamur açma derdine son veriyor..İster tatlı yapın,ister börek..Biz bugün böreğini yaptık..Malzemelerde pratik..Yufka, leziz bir sos ve peynir üçlüsünden oluşuyor..Sonuç mu?Deneyin,görün..Evdeki herkes sordu,sen mi yaptın diye..??


MALZEMELER
500 gr.  inek peyniri
200 gr.  lor peyniri
150 gr.tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kahve fincanı süt
2 yumurta
500 gr.baklava yufkası
ortaboy bir tepsi

YAPILIŞI
  1. Peynirlerinizi rendeleyip,karıştırın.
  2. Tereyağınızı eritin,sıvı yağla karıştırın.İçine süt ve çırpılmış yumurtaları ekleyip,iyice karıştırın.Sosunuz hazır.
  3. Tepsinizi yağlayın.
  4. Baklava hamurlarınızı ikişer kat halinde ayırın.Tepsinizin altına önce ilk iki katı serin,üzerine fırçayla sosunuzdan biraz sürün.Üzerine ikişer kat halinde 4kat yufka serin.Her iki katın arasını fırçayla az az soslayın.Üzerine peynirinizin yarısını koyun.Üzerine tekrar ikişer kat olmak üzer 3 kat yufka serin ve peynirin geri kalanını koyun.Sonra tekrar üzerine geride kalan ikişerli 5 kat yufkanızı serin.Aralarını hep azar azar soslayın..En son bitince üzerini tekrar soslayın ve kareler halinde kesin.170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  5. Biraz soğuyunca ikram edin..
  6. Böreğiniz fırından çıktığı ilk anda yağlı gelebilir,ama hamur nişastalı olsuğu için soğuyunca çekecekitir..Baklava tadında ,çıtır çıtır bir börek olacaktır..
AFİYET OLSUN ..SEVGİLER..

devamı »

ÇİKOLATALI AY KURABİYE

Sütlü bir nescafeye en güzel ne eşlik eder???Tabikii de çikolatalı yumuşacık ağızda eriyen bir kurabiye....İşte bugün öyle bir kurabiye yapıyoruz..Mis gibi portakal kokan,içi nefis çikolatalı parçacıklarla dolu...Küçük büyük herkesin zevkle yiyeceği,misafirlerinize gururla sunabileceğiniz ,kahvelerinize,çayınıza eşlik edecek bir lezzet..





MALZEMELER
250 gr.margarin
1,5 çay fincanı pudra şekeri
1 paket vanilya
2 yumurta sarısı
2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata( ince kıyılmış)
2,5 yemek kaşığı nişasta
1 portakal rendesi
1,5 kahve fincanı sıvı yağ
aldığı kadar un(kulak memesi yumuşaklığında olacak)
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
pudra şekeri( üzeri için)

YAPILIŞI
  1. Margarini, pudra şekeri ve vanilyayla iyice yoğurun.
  2. Bu karışıma  yumurta sarıları, sıvı yağ ve portakal rendesinide ekleyin.
  3. Nişasta ,kakao,kabartma tozu ve 1,5 bardak unu karıştırın.
  4. Kurabiye hamuruna ekleyin.Unu az gelecektir,yoğururken azar azar un ekleyin.En son kıyılmış çikolatanızı ekleyin.Yumuşak bir hamur kıvamına gelecek.
  5. Daha sonra hamurunuzdan küçük parçalar kopartın,elinizle ay şekli verin.
  6. 170 derece ısıtılmış fırında pişirin.15 dakikada pişiyor.Pişerken elinizle kurabiyenin üstünü elleyin, hafif sertleşmişse pişmiştir.
  7. Kurabiyeleriniz soğuduktan sonra servis tabağınıza alın,üzeine pudra şekeri eleyin.

  8. ****Kurabiyelerinizin altına pişerken yağlı kağıt koyarsanız,tepsiden daha kolay çıkarırsınız.
AFİYET OLSUN...Sevgiler...
devamı »

PORTAKALLI BADEMLİ REVANİ

Portakal ve badem birleşti..Revanide buluştu...Evet revani severlere yeni ,değişik bir tarif daha...Birde bunu deneyin...Bakalım hangisini seveceksiniz...????

Bademli portakallı revani daha evvel tarifini verdiğim sade revaniye göre daha ballı oldu...Diğer sade revani daha az tatlı diyelim,daha hafif..Ama bu tarif tam ballı tatlı sevenlere göre..Bizim evde ikisi de sevildi..Bana göre ikiside ayrı ayrı çok güzel..Birde siz deneyin bakalım, sizin evin favorisi hangisi?????

MALZEMELER
5  yumurta
5 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1kahve fincanı badem tozu
1 kahve fincanı irmik
1 vanilya
1 kabartma tozu
75 gr.erimiş margarin
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı portakal suyu
ŞERBETİ
4 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
1 portakal suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI

  1. Önce şekerle suyunuzu şerbet yapmak için kaynatın(yaklaşık 20 dakika),şerbetiniz göz göz olunca limon ve portakal suyu ve rendesini ekleyin.10 dakika kadar daha kaynatın,soğumaya bırakın..
  2. Yumurtalarınızı şekerle iyice çırpın.Vanilyayı,portakal rendesini ve suyunu ekleyin.
  3. Daha sonra eritip soğuttuğunuz margarinide ekleyin.En son unu,irmiği ve badem tozunuda eleyin, ekleyin.
  4. Karışımınızı yağlanmış yuvarlak borcama koyun,180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadr pişirin.
  5. Revaniniz pişince ,daha sıcakken soğuk şerbetinizi azar azar dökün.
  6. Soğuyunca dilimliyerek ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

Çöp Şişte Ballı Tavuk Izgara

Yaz geldi..Sıcaklar başladı.. Canımız artık hafif yemekler istiyor...İşte bugün Nurlu Mutfaktan size hafif ama leziz bir tarif..Bu pratik,lezzetli,şık  sunumla evdekilerin gönlünü çalacaksınız..Evde bir mangal ziyafeti vereceksiniz..Nasıl mı??Sadece biraz tavuk kuşbaşı,çöp şiş ve bir tost makinasıyla bunu başarabilirsiniz..Haydi hanımlar doğru mutfağa,bugün çöp şişte tavuk ızgara yapıyoruz..

Ben tavuk şişlerimi  patates röştiyle ikram ettim,çok yakıştı..


Malzemeler

1 kilo tavuk kuşbaşı
4 adet yeşil biber
4 adet  kırmızı biber
kimyon
2 diş sarmısak
biber salçası
1,5 tatlı kaşığı bal
1,5 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı soya sosu
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
az tuz
yeteri kadar çöp şiş
tost makinası
YAPILIŞI
  1. Tavuklarınız göğüs ve but karışık alın,iri kuşbaşılar halinde doğrayın.
  2. Tavuk kuşbaşıları iyice yıkayın ve limonlu suda yarım saat bekletin.(Kokusunu alsın diye.)
  3. Biberlerinizi kuşbaşıların boyutunda doğrayın.
  4. Limonlu suda bekleyen tavuklarınızı süzün,soya sosu,hardal,ezilmiş sarmısak,tuz,kimyon,bal ve  sıvı yağla avcarlayın.Bu sosun içinde bir kaç saat bekletin.
  5. Soslanan tavuklarınızı ve biberlerinizi çöp şişlere dizin.
  6. Pişireceğiniz zaman tost makinanızı iyice ısıtın,şişlerinizi dizin,pişirin.10 dakikada pişeceklerdir..
******Baharatları istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz..Tost makinanızı yağlamanız gerekmez,tavuğa koyduğumuz yağ yeterli gelecektir.

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

KABAK MÜCVERİ

En güzel sebzelerimizden kabağın şimdi tam zamanı..Kabaklı lezzetlerin hepsini sırayla yapıyorum..Bugün sırada ,hiç bıkmadan yiyebileceğim bir lezzet var..Sıcak,soğuk her türlüsü başka güzel..Ekmek arası,sade,yoğurtlu her türlüsü şahane,leziz..Ne mi bu lezzet????Tabiki de kabak köftesi yani mücver....Tavsiye ederim...Kabak sevenlere haydi doğru mutfağa...


MALZEMELER
2 tane orta boy kabak
1/2 demet dereotu
10 dal yeşil soğan
1 çay bardağı beyaz veya kaşar peynir
2 tane orta boy kırmızı biber
2 yumurta
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı süt
*****kızartmak için sıvıyağ

YOĞURT SOS
1 kase yoğurt
dereotu
1 diş sarmısak
1 rendelenmiş salatalık
kırmızı pul biber
tuz

YAPILIŞI
  1. Kabaklarınızı rendeleyin,kırmızı biberlerinizi ufak küpler halinde doğrayın.
  2. Yeşil soğanlarınızı ve dereotlarınızı ince ince kıyın.
  3. Büyük bir karıştırma kabına bütün sebzelerinizi koyun,içine baharatlarınızı,ununuzu,kabartma tozunuzu,sütü,sıvı yağı ve yumurtalarınızı koyun.İyice karıştırın.
  4. Tavaya yağınızı koyun,iyice ısıtın,hazırladığınız mücver harcından yemek kaşığıyla ,iyice ısınan yağınıza koyun.Bir tarafi iyice kızarınca, öteki tarafını pişirin.
  5. Mücverlerinizi, kağıt havlu koyduğunuz bir servise alın,fazla yağını kağıt havlu çekecektir.
  6. Mücverlerinizi hazırladığınız yoğurt sosuyla ikram edin.
  7. ******Ben bazen daha hafif bir lezzet istediğimde, bu hazırladığımız mücver harcına 2 tane havuç,5 kaşık krema,1 yumurta ve 1 kaşık daha yağ ilave edip,payrexde fırında pişiriyorum..

AFİYET OLSUN..Sevgiler..

devamı »

BEYAZ ÇİKOLATALI FRAMBUAZLI CHEESECAKE

Limonlusunu, brownilisi denedik...Çok beğendik..Şimdide çikolatayı frambuazla süsledik...Sizlerin beğenisine sunduk.. Size yine çok lezzetli bir cheesecake hazırladık..Benim misafirlerim çok beğendi,hafif ve leziz, tam yazlık bir cheesecake oldu..Sıra sizde ,birde siz deneyin bakalım, en çok hangi cheesecake sizin favoriniz olacak..??

Tart tabanına bir kaç kaşık frambuaz sosu döktüm..

Cheesecake çatlamasın diye fırında benmari usulü pişirdim..

MALZEMELER

500 gr.içim labne peynir
200 gr.içim beyaz peynir
160 gr.beyaz çikolata
200 ml.krema
1,5 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
3 iri boy yumurta
1 çay kaşığı vanilin
TABANI

100 gr.teremyağ
2 yemek kaşığı fındık
1 çay kaşığı tarçın
2 paket eti burçak bisküvi
SOSU

1 kutu superfresh frambuaz
1,5 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI
  1. Alt tabanı için ben arkadaşımın getirdiği amerikan hazır kutu bisküvi tozunu kullandım..Siz aynısını benim verdiğim tarifdeki malzemelerle yapabilirsiniz..Bisküvileri rondoda un haline getirin.Fındıkları iri halde dövün.Teremyağı eritin.Tarçın,bisküvi.fındık ve teremyağı iyice karıştırın.26 cm.lik kelepçeli tart kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Bisküvili karışımı, elinizle bastırarak  kenarlarına duvar oluşturacak şekilde yayın.Buzdolabına koyun 15 dakika bekletin.
  2. Frambuazları bir tencereye koyun.Üzerine şekeri dökün,kaynatın.Kaynarken içine 1 kaşık mısır nişastasını ekleyin.5 dakika kadar pişirin ,reçel kıvamına gelince söndürün,soğutun.
  3. Peynirleri tel süzgece dökün,15 dakika süzülsün.Sonra bir karıştırma kabına alın,şekeri ekleyin.5 dakika çırpın.İçine yumurtaları teker kırın, tekrar çırpın.Sonrada sırayla kremayı,benmari usulu erittiğiniz çikolatayı,vanilyayı ve nişastayı ekleyin.Biraz daha çırpın.
  4. Şimdi cheesecakemizi hazırlayabiliriz.Buzolabında soğuttuğunuz tart altını çıkarın,üzerine hazırladığınız frambuaz sosundan bir kaç kaşık dökün.Onun üzerine hazırladığınız cheesecake kremasını dökün.Kremanın üzerine yine bir kaç kaşık sostan dökün.
  5. Tart kalıbınızın altını 2 kat alimünyum folyoyla kaplayın.Su dolu bir tepsiniz içine yerleştirin.Önce 10 dakika 180 derece fırında ,sonra160 derece fırında 1 saate yakın pişirin.Cheesecakenizin ortası hafif sallanınıyorsa pişmiş demektir.Çok pişirmeyin, yoksa cheesecakeniz sert olur.
  6. Piştikten sonra iyice  soğutun..6 saat buzdolabında beklettikten sonra da,kalan frambuaz sosunu cheesecakenizin üzerine dökün,misafirlerinize ikram edin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..




 

devamı »

Nutellalı Poğaçalar

Nutella, küçük büyük herkesin sevgilisi....Kim nutellaya yok diyebilir ki???İster bir dilim ekmeğin üzerinde,ister kaşıkla,ister  sıcacık bir krepin içinde  ....Ne şekilde olursa olsun,herkesin ortak favori lezzeti...Bizde bugün Nurlu Mutfakta sizler için nutellalı poğaçalar yaptık..Biz dayanamadık ,daha tepsideyken yemeye başladık..Bakalım siz dayanabilecekmisiniz????



MALZEMELER
125 gr. yumuşak tereyağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı toz krem şanti
1 yemek kaşığı toz maya
3 tane kesme şeker
aldığı kadar un ( yumuşak bir hamur olacak)
nutella
yumurta sarısı (üzeri için)
pudra şekeri (üzeri için)
biraz tuz

YAPILIŞI
  1. Sütünüzü hafif ılıtın,mayanızı ve kesme şekerlerinizi içine eklyin,üstünü kapatın,10 dakika beklesin.
  2. Tereyağ,toz krem şanti,yumurta,tuz,mayalı süt ve unla yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamurunuzun üzerini örtün 15 dakika bekletin.Daha sonra hamurunuzdan bezeler kopartın,her bezeyi merdaneyle yuvarlak bir servis tabağı büyüklüğünde  açın.Açtığınız hamurları 8 parçaya bölün,içlerine 1 ,5 çay kaşığı nutella sürün,her parçayı rulo halinde yuvarlayın.
  4. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Yumurta sarısını biraz vanilyayla çırpın ve ruloların üzerine sürün.180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
  5. Rulolarınız pişince üzerlerine  pudra şekeri eleyin,servis yapın.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

devamı »

SADE PANDİSPANYA (PAMUK KEK)

Bizim ailenin favori keki...Ailede herkes çok sever,ama özelliklede babamın en sevdiği..Babam için her hafta bir kez muhakkak yaparım..Babam onu her gün bir dilim bir dilim yer..Kekimiz sade mi sade ,içinde extra hiç bir şey yokk..Ama  çok lezzetli,yumuşacık pamuk gibi, pofur pofur kabaran bir kek.Yerken sadece mis gibi kek tadını alıyorsunuz...Deneyin derim ,belli olmaz sizin de babanız çok sevbilir..

MALZEMELER

5 yumurta
5 fincan şeker
5  fincan un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 limon veya portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı  portakal suyu veya 1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı sıcak su

YAPILIŞI
  1. Yumurtaları iyice kabarana kadar çırpın.Yumurtalara şekeri ekleyip,10 dakika daha çırpın.
  2. Şekerli yumurtalarınıza limon rendesi,vanilya,sıcak su ve portakal suyunu ekleyin.
  3. Daha sonra un ,kabartma tozu ve karbonatı eleyin,elediğiniz unlu karışımı kaşık kaşık kek karışımınıza ekleyin.Çok fazla karıştırmayın,kekiniz sönmesin.
  4. Kek tencerenizi önce yağlayın,sonra biraz toz şeker ve biraz unla içine mantolama yapın.Mantolama kekinizin dış kabuğunun oluşmasını sağlıyacaktır..160 derece fırında 1 saate yakın pişirin.Pişip pişmediğini kürdan testiyle yapabilirsiniz..Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir..

*****Kekinizin güzel kabarması için malzemelerin oda ısısında olması gerekir.Yumurtalarınızı çok iyi çırpmalısınız.Kekinizi büyük ve yüksek bir kek tenceresinde pişirin...

afiyet olsun..sevgiler..

devamı »

Babalar Günü--PAMUK BABAM (1)


2008
Pamuk Babama,
Bana uçabileceğim kanatlar verdiğin için teşekkürler..
Sevginle ,anlayışınla hep yanımdasın,hep arkamdasın,hep sığınağımsın...
Benim için ne kadar paha biçilmez bir değerde olduğunu asla unutmuyorum..
Canım BABAM babalar günün kutlu olsun...



Babalar günü ,anneler günü kadar eski olmasada bir tarihçesi vardır..Bazı tarihçiler Antik Roma zamanında babalar gününün kutlandığını yazmışlardır..Babalar gününün Batı Virginia "da ortaya çıkmıştır. Batı Virginia da yaşayan John Dovy" di, annesinin ölümünün ardından hayatını çocuklarına adayan babasına özel bir gün armağan etmek istemesiyle ortaya çıkmıştır..İlk kez 19 Haziran 1910 da Washington "nun   Sponkane şehrinde kutlanmış,daha sonra diğer eyaletlere yayılmıştır.Resmi olarak ise Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge" nin desteğiyle kutlanmıştır..1966 yılında ,o dönemin başkanı Lyndon Johnson tarafından Haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağı bildirisini yayınlamıştır..Avrupa"da ise ilk kez 1954 yılında İngilterede kutlanmış ve kıtaya burdan yayılmıştır..

KAYNAK..GOOGLE dan alıntıdır.....
devamı »

MİRAÇ KANDİLİ


Allah"ın rahmeti ,bereketi bizlerle olsun,gönül güneşimiz hiç solmasın,yüzümüz aydın olsun,kalbimiz nur dolsun,bütün dualarımız kabul olsun,kandiliniz mübarek olsun..Hayırlı Kandiller...

Peygamberimiz Hz. Muhammed"in (S.A.S.) insanlık adına ALEMLERİN RABBİY"le buluştuğu gece olan Mihraç gecesi tüm islam alemine mübarek olsun..

Mihraç Gecesini nasıl değerlendirebiliriz...
Kur"an-ı Kerimi okuyarak..
Allah rızası için namaz kılarak..
Peygamberimiz (S.A.S.) nin mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okuyarak..
Günahlarımızın bağışlanması için Allah "dan af dileyerek..
Sevgili Peygamberimize (S.A.S.) bol bol salat ve selam okuyarak..
Dünyaya ve ahirete olan dileklerimiz için bol bol dua okuyarak..
Hasta,yaşlı ve akrabalarımızı ziyaret ederek..
Yoksullara,öksüz ve yetimleri sevindirerek..
Küsleri  ve dargınları barıştırarak..
Eş,dost ve akrabalarımızla tebrikleşerek değerlendirebiliriz..

Kaynak :Mübarek aylar,günler ve geceler


devamı »

PATLICANLI PİLAV

Nurlu mutfaktan bugünde mis gibi kokular yayılıyor..Sofraların vaz geçilmezi pirinç pilavını bugün patlıcanla pişiriyoruz...Tazecik patlıcanlar artık yavaş yavaş tezgahlarda ve çeşit çeşit patlıcan yemekleri sırada..İşte misafirlerinizin gönlünde taht kuracağınız hem göze hemde damağa hitap eden leziz ve şık

 PATLICANLI PİLAV..



MALZEMELER
1 kilo kuzu kuşbaşı( iri parçalar halinde)
2 su bardağı pirinç
2 tane domates( 1 tüm; 1 halka doğranmış)
3 adet yeşil biber
3su bardağı su
1 adet knor et bulyon
125 gr tereyağ
2 -3 yemek kaşığı zeytinyağı
Biraz tuz
Biraz karabiber
1/2çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI

  1. Öncelikle pirincinizi birkaç damla limon suyu eklediğimiz sıcak suda ıslayın.
  2. Etlerinizi tencereye koyun suyunu çektikten sonra; biraz daha su ekliyerek iyice pişirin.
  3. Pişirdiğiniz etleri tereyağın yarısıyla tuz; tarçın ve karabiber ekliyerek kavurun ve 28 cm.lik yayvan bir tencerenin tabanına yerleştirin.Ortasınada domatesinizi yerleştirin.
  4. Patlıcanları alacalı soyun ve uzunlamasına dilimleyin tuzlu suda bekletin.
  5. Daha sonra patlıcanları kurulayın ve az bir yağda hafif kızartın(.Kağıt havluyla yağının fazlasını iyice alın.)
  6. Kızarttığınız patlıcanları tenceredeki etlerinizin üstüne ucu domatesden başlayarak yan yana  koyarak daire şeklinde dizin.(Patlıcanın bir ucu domatesde olucak diğer ucu tencerenin kenarından sarkıcak.)
  7. Tencerenin yan duvarlarına patlıcanların aralarına dilimlenmiş domatesleri ve uzun dilimlediğiniz biberleri sırayla dizin .
  8. Daha sonra pirincinizi iyice süzün ve etlerin üstüne yayın.Biraz bastırın: patlıcanların tencereden sarkanlarını pirincin üstünü kapayın.
  9.  Suyunu hazırlayın, sıcak olarak pilavın üstüne dökün.
  10. Kısık ateşte suyunu çekerek pişirin.Pişmesine yakın kalan tereyağınızı zeytinyağıyla karıştırıp eritin ve pişen pilavın üstüne dökün.
  11. Pişen pilavınızın altını kapatıp servis etmeden önce 10 dakika dinlendirin.
  12. Servis edeceğiniz zaman tabağa ters çevirin.


 AFİYET OLSUN..Sevgiler..
devamı »

BAHAR TARTI

Misafirlerinize baharda bahar tartı ikram etmeye ne dersiniz..?Peynirli ,tazecik sebzelerle zenginleştirilmiş ,mis gibi süt kokan bir tarta kim hayır diyebilir ki??Hadi çay sofralarımızı hepberaber sıcacık bir peynirli tartla süsleyelim..





Malzemeler

Tart hamuru

125 gr.tereyağ
1/2 kahve fincanı süt
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

İç harcı

2 çay bardağı kaşar peynir rendesi
1,5 su bardağı beyaz peynir rendesi (inek peyniri)
200 ml.krema
2 yumurta
4 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 /4 demet dereotu
6 dal yeşil soğan
1 büyük charliston biber
1 sert domates

YAPILIŞI
  1. Hamur malzemesiyle pürüzsüz yumuşak bir hamur elde edin.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  2. Dinlenen hamuru merdaneyle tart kalıbınıza göre açıp,yerleştirin.Üzerine yağlı kağıt ve kuru bakliyat koyarak 10 dakika 180 derece fırında ön pişirim yapın.
  3. Daha sonra tart hamurunuz soğuyunca,peynirleri ,dereotunu,baharatları ve ince kıyılmış yeşil soğanlarınızı bir kapta karıştırıp,tart hamurunuzun içine yerleştirin.Üzerine yeşil biberler halkalar halinde ,domatesleride yarın daire şeklinde keserek peynirlerin üzerine yerleştirin.
  4. Yumurtaları,sütü ve kremayı iyice çırpın,tartın üzerine kaşıkla dökün.175 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

Kolay Su Böreği (Tepsi Böreği)


Fırından çıkmış sıcacık,mis gibi tereyağ kokan bir dilim böreğe kim hayır diyebilir ki???Canınız su böreğimi çekti...?? Hamur açmaya üşeniyormusunuz ???Zorunuza mı gidiyor,vaktiniz mi yok.??İşte size su böreğini aratmıyacak kadar lezzetli,yapmaya üşenmiyecek kadar kolay bir tarif..Karar sizin..
MALZEMELER

4 yufka
500 gr.beyaz köy peyniri (inek)
3 yumurta
3 çay bardağı süt
1 büyük su bardağı kelebek makarna
1 tane soda
200 gr.tereyağ
1 çay kaşığı karabiber

arzuya göre maydanoz



YAPILIŞI
  1. Peynirinizi rendeleyin,doğranmış maydanozla ve karabiberle karıştırın.
  2. Makarnayı iyice haşlayın..
  3. Tereyağını eritin,soğusun.Yumurtaları çırpın.Bir kabın içinde süt,çırpılmış yumurta,soda ve tereyağını karıştırın.
  4. Fırın tepsinizi tereyağla yağlayın.İlk yufkayı tüm olarak tepsiye serin,kenarlarından sarksın.
  5. İkinci yufkayı dört parçaya kesin.Her parçayı sütlü karışımına batırıp çıkarın,tüm yufkanın üzerine sırayla serinÜzerine haşladığınız makarnanın ve peynir karışımının yarısını koyun..Üçüncü yufakayıda dörde bölün,onlarıda sütlü  karışıma batırın ve peynirli harcın üzerine yerleştirin.Onun üzerine kalan peynirli harcın kalanını serin..En son kalan yufkayıda dörde bölün,sütlü karışıma ıslayıp dikkatlice sırayla peynirli karışımın üzerini kapatın.. Sonrada tepsiden sarkan yufkaları tepsinin üzerine kapatın..Sütlü sosun geri kalanını üzerine yedirin..Buzdolabına koyun 1 saat dinlendirin.
  6. Pişireceğiniz zaman,dilimleyin..170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..  
devamı »

YOĞURTLU PANCAR SALATASI

Sıcaklar artık iyice yüzünü gösterdi..Sofralarımız hafiflemeye başladı..Zeytinyağlılar ,salatalar sofralarda başköşeye yerleşti..Tencere yemekleri yerini ızgara  ve salata ikilisine bıraktı..İşte şimdi ızgaralarınızın yanına eşlik edecek nefis ve sağlıklı,pratik  bir salata tarifi sizlerle buluşuyor..Kolaylığıyla sizi,lezzetiyle misafirlerinizi sevindirecek..


MALZEMELER
6 -7 tane kırmızı pancar
500 gr. süzme yoğurt( ben sütaş kullanıyorum.)
3 yemek kaşığı light mayonez
1 kutu konserve haşlanmış mısır
1 yemek kaşığı elma sirkesi
2 diş sarmısak
biraz tuz

YAPILIŞI
  1. Pancarlarınızı soyup,biraz sirke ve tuz koyduğumuz suda iyice haşlayın,iyice süzün.
  2. Süzülen pancarlarınızı soğuyunca,rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
  3. Yoğurdunuzu rendelenmiş sarmısak,mayonez,elma sirkesi  ve tuzla karıştırın.Rendelediğiniz ve iyice süzdüğünüz pancarları ve mısırları ekleyin,iyice karıştırın.
  4. Hazırladığınız salatayı servis kabınıza koyun,üzerini istediğiniz yeşillikle süsleyin, ikram edin...
****Marketlerde artık pancarlar soyulmuş ve haşlanmış  halde hazır satılıyor..

AFİYET OLSUN...Sevgiler...

devamı »

Cevizli,Yoğurtlu Patlıcan Salata

Patlıcanı kim sevmez...Bir de közlenmiş olursa...Ya bir de yoğurtla karışırsa..Valla ben yok demem..İster kızarmış bir dilim eklmekle,ister ızgara bir dilim bonfilenin yanında..Artık onuda siz seçin.Sizin damak zevkinize kalmış...Benden tarifi...Kolay ,pratik..Yapması 10 dakika...


MALZEMELER
1 kavanoz közlenmiş patıcan
3 tane közlenmiş kırmızı biber
2 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
yarım kilo süzme yoğurt
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
  1. Patlıcanları kavanozdan süzgece dökün, iyice süzülsün.ince ince kıyın..
  2. Kırmızı biberleri ince ince kıyın.
  3. Süzme yoğurdun içine tahini,dövülmüş sarmısağı,tuzu ve cevizi ekleyin karıştırın.
  4. Bu karışıma patlıcanları ve kırmızı biberleri ekleyin hafifce karıştırın.
  5. Salatanızı servis tabağınıza koyun,üzerini dövülmüş ceviz ve pul biberle süsleyin..

AFİYET OLSUN.SEVGİLER...

devamı »

Cevizli Çikolatalı Kek

Ceviz ve çikolata muhteşem ikili...Lezzeti bol ,yumuşacık, mis kokulu bir kek yapmak istiyorsanız,işte tarif tam karşınızda..Hadi doğru mutfağa ,bir süpriz yapın,çay saatine yetiştirin...Çay sofralarınızda mis gibi sıcacık bol cevizli ve çikolatalı bir kek sunun ,misafirlerinize bir lezzet şöleni yaşatın..



MALZEMELER

4 yumurta
1.5 su  bardağı şeker
200 ml.krema
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı portakal  veya turunç şekerlemesi
1,5 çay bardağı dövülmüş ceviz
100 gr. rendelenmiş bitter çikolata
1 su bardağı nişasta
1,5su bardağı un
YAPILIŞI
  1. Yumurtaları şekerle beraber iyice çırpın.Çırptığınız yumurtalara sırayla vanilya,krema,sıvı yağ,portakal şekerlemesi,ceviz ve çikolatayı ekleyin.
  2. Un ,nişasta ,karbonat ve kabartma tozunu eleyin.Kek karışımınıza ekleyin,karıştırın.
  3. 175 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin..
*******Turunç veya portakal şekerlemesini ,turunç veya portakalın kabuğunu rendeleyip, aynı miktarda şekerle karıştırıp elde edebilirsiniz..Bu kabukları reçel yaparken çıkan,fazla kabuk rendesinden de yapabilirsiz.Şekerle karıştırdıktan sonra kavanoza koyup,bir kaç gün buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır..Ölçüsü birebirdir..Hazırladığınız bu şekerleme buzdolabında istediğiniz kadar kalır ve bütün pasta ve kremalarınızda kullanabilirsiniz..

AFİYET OLSUN..SEVGİLER..

 

devamı »

Kabak Beğendili Tavuk Sote

Şimdi tam kabak zamanı...Leziz ,sağlıklı,hafif sebze...Dolması,köftesi,böreği,tartı ,ızgarasını pişirdik ,şimdide beğendisini yapıyoruz..Lezzetine bayılacaksınız..Kabak beğendiyle mutfağınıza yepyeni bir lezzet kazandıracaksınız..Bütün beğenileri toplıyacaksınız..Yanına ister et,tavuk sote yapın...Seçim size kalmış...


MALZEMELER

Beğendi için
5 adet orta boy kabak
2 çay bardağı kaşar peynir rendesi
3 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
40 gr.tereyağ
4 adet kesme şeker
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı beyazbiber

Tavuk Sote için
500 gr.tavuk kuşbaşı
3 adet domates
1 küçük boy soğan
3 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
5 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
25 gr tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
biraz kimyon
acı pul biber
YAPILIŞI
  1. Yağlarınızı tencereye koyun,ısınınca içine sarmısakları doğrayın.Hafif kavrulunca içine yıkayıp süzdüğünüz tavukları ekleyin,iyice kavrulsunlar.
  2. Kavrulan tavuklarınıza soğanları ekleyin..Sonrada salçaları koyun,biraz kavurun.En sonda domatesleri ,biberleri ve baharatlarınızı ekleyin.1 kahve fincanı sıcak su dökün,pişirin.
  3. Beğendi için önce kabaklarınızı iyice yıkayın,arzuya göre kabuklarını soyun ve rendeleyin.Tereyağın yarısını bir tavaya alın,rendelenmiş kabaklarınızı beraber kavurun,biraz su ekleyerek pişirin.
  4. Tereyağınızın diğer yarısını başka bir tencereye alın,eriyince  içine unu ekleyin ,kavurun.Kavrulan ununuzun içine pişirdiğiniz kabakları ekleyin ve sütünüzü yavaş yavaş dökerek pişirin.Pişerken içine kaşar rendesi,şeker,tuz ve beyazbiberi ekleyin.
  5. Servis yaparken beğendinizi tabağınıza koyun,üzerine tavuk sote koyarak ikram edin..
AFİYET OLSUN..SEVGİLER..
devamı »

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE

Küçük büyük herkesin severek yediği bezelyeyi bu seferde yaz günlerine uyarladık ,zeytinyağlısını yaptık..Sıcak yaz günlerinde  hafifliğiyle  ve lezettiyle sizi büyüleyecek bir yemek oldu..

MALZEMELER

1kilo bezelye(ben konserve tercih ediyorum)
3 tane havuç
2 tane orta boy soğan
2 tane kırmızı biber
4 adet kesme şeker
1,5 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI
  1. Bezelyelerinizi haşlayın.Havuçlarınızı çubuk çubuk doğrayın.
  2. Soğanlarınızı dörde bölün ,halka halka doğrayın.
  3. Kırmızı biberlerinizide çubuk çubuk doğrayın..
  4. Zeytinyağınızı tencerenize koyun,hafif ısınınca soğanlarınızı koyun,hafif kavurun.
  5. Soğanlarınıza, sırayla havuçlarınızı,kırmızı biberlerinizi ve bezelyelerinizi ekleyin.Şekeri ve tuzunuzuda ekleyin.,hafif kavurun.
  6. 1,5 bardak sıcak suyunuzuda ekleyin ve yarım saat pişirin.
  7. Pişen bezelyenizi soğuduktan sonra servis tabağınıza alın ,üzerine  dereotu doğrayın.
***Ben bezelyeyi konserve kullanıyorum..Zeytinyağlıda daha lezzetli oluyor..Sizin tercihinize bağlı......
AFİYET OLSUN.SEVGİLER..

 

devamı »

Tarih kokan şehir BUDAPEŞTE" den lezzet manzaraları

Tuna nehri gezisinden bir kare
Tarih kokan şehir BUDAPEŞTE..Şehire adım attığınızda adeta bir görsel şölen yaşıyorsunuz..Muhteşem TUNA nehri...Ve üzerinde  inci gibi dizilmiş 6 tarihi köprüsü..Ve karşınızda Tunanın incisi BUDAPEŞTE..150 yıl Osmanlıda kalan,daha sonra Karlofça anlaşmasıyla Türklerin elinden çıkan Budapeşte"de, her bina,her sokak tarih kokuyor..Burda her sokağın,her köprünün bir hikayesi var..Ama günümüzde malesef  Osmanlıdan sadece bir kaç tane hamam ve GÜL BABA TÜRBESİ kalmış...Hırıstiyanların eserleri korunmuş,osmanlınınkiler hep yıkılmış..Binalar,saraylar,köprüler,opera binası kısacası herşey burada tarihi yansıtıyor..Gece olunca ışıklandırılan bu tarihi eserler sizi adeta büyülüyor..Tuna nehri üzerinde yapılan tekne gezileri ,sizin bu görsel showun keyfini sürmenizi sağlıyor....Burada en meşhur yemek Macar çorbası GULAŞ...Dana eti ,soğan,kırmızı biber ve patatesden yapılan,bir nevi bizim güvecin sulusu gibi bir yemek...Muhteşem sayılmaz ,ama tabikide tatmadan dönmemek lazım..Bizde yedik tabiki de..Bizim damak tadımıza benzeyen yegane yemekti...Gezimizde Çıgan gecesi vardı..Yine tarih kokan bir binaya gittik..Büyük bir taş handı burası..Macar danscıların dansettiği,yöresel macar yemeklerinin sunulduğu, yöreye özel bir gecenin sunulduğu..Yemekte, önce gulaş çorbası,daha sonra kanatlı tabağı diye adlandırdıkları tavuk,hindi ve ördekten oluşan, yanında bol baharatlı kuskusla ikram edilen sıcak yemeğimiz vardı..Tatlı olarakta dondurmalı helvaya benzer bir tatlı..Puan ver derseniz 10 üzerinde 4 alır bence..Ama atmosfer,eğlence ve misafirperverlikleri size yemekleri unutturuyor..

KANATLI TABAĞI
gulaş çorbası

Sonraki yemek durağımız ,ortaçağ esintilerini yansıtan,bir ortaçağ lokantasıydı..Kapıda bizi davulla karşıladılar,çok hoştu..İçeri girdiğinizde ise size hemen bir yemek önlüğü ve bir taç veriyorlar.Her grubun önlük rengi ayrı,ona göre servis yapıyorlar...Önlüğü ve tacı takmazsanız yemek servisi başlamıyor.Masada herşey ortaçağa göre düzenlenmiş..Kilden yapılma sürahilerde sular,şaraplar,tabaklar..Herşey kilden yapılmış..Menüde ise ceylan çorbası,hindi tandır,dana eti,lahana salatası , kestane tatlısı var...Ve bizim salçamıza benzer acı biber sosu...Bunlar  çok özel yemekler..Ve turistlerden çok rağbet görüyor..Özelliklede ceylan çorbası..Et yemiyenlerede vejeteryan menüleri var.Kuşkonmaz çorbası,lahana salatası ve sebze tabağından oluşuyor..Değişik lezzetler arayanlara tavsiye edilir..

hindi tandır,kuzu eti


ceylan eti çorbası


lahana salatası

kestane tatlısı

Sonraki durağımız ise Avusturya imparotariçesi  Sisi 'nin yemek yediği ,çarsının ortasındaki tarihi GERBEAUD cafe...Avusturyadan gelin gelen,aslı alman olan imparotariçe ELİSABETH SİSİ...Sisi her Budapeşte'ye geldiğinde burda yemek ve pasta yermiş...O yüzden burası çok meşhur olmuş..Ama yemekler ,sunum hakikaten süper..İçerisi muhteşem,ambians süper..Bir tarihi yaşıyorsunuz..Yolunuz düşerse deneyin derim..






Sisi

imparatoriçe Sisi
Ayaklarına kadar uzattığı saçlarıyla tanınan Sisi (ELISABETH BAVARİA)dönemin en güzel prenseslerinden biridir..Aslen Alman olan Sisi Bavyeranın soylu ailelerinin birinden gelmektedir.16 Yaşında Francis Josheph" le büyük bir aşkla evlenmiştir..Ve Avusturya Macaristan Krallığının imparatoriçesi olmuştur..Zarafetiyle ve güzellliğiyle herkesi büyülemiştir..Macar halkının en sevdiği imparatoriçedir..Asiliği,dikbaşlılığı,zerafeti,halka yakınlığı ve mutsuzluğu yüzünden Prenses Dianaya çok benzetilir..Budapeşte"de onun anısına bir müze bulunmaktadır..Hofburg  sarayındada sergilenen 6 odası bulunmaktadır...Bence Budapeşteye gidince buraları görmeden dönmeyin...Sisinin en sevdiği cafede(GERBEAUD CAFE )oturun,en azından o havayı teneffüs edin..Muhteşem lezzetlerinden tadın..Bir dakikada olsa o dönemi yaşayın..

****Bu güzel ve keyifli gezi için Neva Tura,bize hiç bıkmadan eşlik edenYusuf Evren`e ve süper rehberimiz Özay beye binlerce TEŞEKKÜRLER..
devamı »
Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic