FOCCACCİA - İTALYAN EKMEĞİ



İtalyanların meşhur foccaccia ekmeği..Bir İtalyan klasiği...Bence İtalyan pizzasından daha da lezzetli..Bende bugünkü  çay soframda salatalarıma, eşlik etsin diye bu nefis ekmekten hazırladım..Salatalardan daha çok rağbet gördü..Çok nefis bir ekmek oldu,ama ekmek demek haksızlık aslında pasta,kek lezzetinde... Müthiş bir tat..Bu müthiş lezzeti yakalamak için,kitaplardan,internetten ve bloglardan onlarca foccaccia tarifi okudum..Hemen hemen hepsinin temeli aynı..Ama en çok blogcu arkadaşım Durmenin foccaccia tarifini sevdim..Kendince bir kaç değişiklik yaptım,nefis oldu..Çokta beğenildi..Şiddetle tavsiye ederim..

Piştikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirin ve soğuyunca ikram edin..
 
 
 
 
 
 
 
MALZEMELER
500 gr un.
1 tane yaş pakmaya
2 kesme şeker
1\2 su bardağı süt
1\2 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1\2 su bardağı zeytinyağ
4 diş sarımsak
2 dal taze biberiye
2 kuru soğan+2 kesme şeker+1 yemek.k.zeytinyağ
2 dal taze kekik
4 yemek kaşığı domates sosu
2 yemek kaşığı permesan
YAPILIŞI
  • Öncelikle sarmısakları ve biberiyeyi havanda beraber biraz dövün,macun gibi olsun ve üzerine zeytinyağını ekleyin,aromalanması için bir kaç saat bekletin.
  • Suyla,sütü hafifçe ılıtın,geniş bir kabın içerisine unu koyun.Ortasını havuz gibi açın.Suyu,sütü,kesme şekeri  ve mayayı ortasına koyun,elinizle hafifçe karıştırarak mayayı eritin.Daha sonra sarmısaklı zeytinyağının yarısını da ekleyin ve unla beraber yoğurun..Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz,bu hamurun üzerini kapatın ve mayalanmaya [1 saat kadar] bırakın.
  • Ekmeğiniz mayalanırken soğanlarınızı ikiye bölüp ince ince dilimleyin ve 1\2 yemek kaşığı zeytinyağ ve 2 kesme şekerle karamelize edin..Ve soğumaya bırakın..
  • Maylanan hamurunuzun  içine kışlık domates sosunuzdan,kalan sarmısaklı zeytinyağ ,tuz ,kekiğin ayıklanmış bir dalı ve soğanların yarısını ekleyerek tekrar yoğurun.Yoğururken bir fincan kadar fazladan daha una ihtiyacınız olacaktır..Yoğurma işleminiz bitince ,borcamınızı yağlayın ve hamurunuzu içine yayın.Üzerine kalan soğanı ve taze doğranmış kekikleri koyun.En sonda permesanı serpin ve üzerini strechle kaplayıp,buzdolabına koyun.
  • Pişireceğiniz zaman buzdolabından çıkarın ve hafif ılıyınca 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika kadar pişirin.
  • Pişen ekmeğinizi fırından çıkarın üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve hafif soğuyunca ,dilimleyip ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 
 
 
 
 

27 yorum:

  1. sanki mis gibi kokusu burnuma geldi Nurşen ablacım çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilcimm süperdi,,çok keyifle yedik..Mutlaka pişirmelisin..teşekkür ederim..

      Sil
  2. bende istiyorum çayimin yanina :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son bir kaç dilim kaldı,bitmeden yetişşş..

      Sil
  3. görüntü süper

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,lezzetide bir o kadar güzeldi..

      Sil
  4. çok güzel görüntü,hiç denememiştim güzel bir tarif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman kesin hemen denemelisin,müthiş bir şey..

      Sil
  5. Eminim çok güzeldir ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evett süperdi,Ranacım...teşekkürler..

      Sil
  6. Canım mis gibi sıcacık ekmek kokusuna geldim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evim mis gibi foccaccia kokuyor,hemen gelirsen son dilime yetişeceksin Deryacım...teşekkürler..

      Sil
  7. Nurşen Hanımcım, öncelikle blog açılış fotoğrafındaki lezzete yapıcam iltifatımı, müthiş bir pasta.
    Veee gelelim İtalyan lezzetine, damak tadıma en yakın mutfak, mutlaka deneyeceğim, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumuna teşekkür ederim canım,bu ekmeğide kesinlikle tavsiye ediyorum...çok amaçok seveceksiniz..sevgiler..

      Sil
  8. nasılda güzel görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederimm,yapınca çok seveceksin eminim..

      Sil
  9. nefis görünyor.....elinize sAğlık.büyük borcam dikdörtgenlemi yapalım acaba

    PERMESAN PEYNIR YERINE NE OLABILIR ACABA

    YanıtlaSil
  10. Evet benim seramik tepsim,büyük boy dikdörtgen borcama denk geliyor...Permesan yerine sert olan eski kaşarda kullanabilirsiniz veya evde kalmış ,kuru serleşmiş bir peyniride rendeleyebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  11. YAĞ ŞEKER SOĞAN HAFİF ATEŞTE SOTELENYORMU ACABA...ONU ANLAYAMDIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet soğanı şekerle beraber yağda hafif kavuruyorsunuz..

      Sil
  12. benim temin ettiğim taze biberiye dalı çok büyük...tam olarak ölçüsü nekadardır....acı tat vermesinden korkyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık 10 cm.lik bir dal yeterli gelir..

      Sil
  13. Çok nefis bir lezzet bu...görüntü süper, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Yediden Yetmişe Blogger Buluşması 1

    Uzun zamandır plandığım blogger buluşmasını, sevgili Saglıklı Mutfak Hilal ile gündeme getirmeye karar verdik.

    Bundan bir kaç sene önce yaklaşık 120 kişinin katıldığı bu güzel buluşmayı yenilemek ve siz blogger dostlarımızla tanışmak istedik.

    İstanbul'da bulunan tüm moda, yemek, teknoloji, anne-bebek, gezi, mekan, fotograf, dekarasyon, makyaj yazan tüm blog yazarları bu buluşmaya davetlidir.

    Bizlerle keyifli bir kaç saat geçirmek isterseniz, yapmanız gereken bulusma2014@gmail.com adresine isim, soyisim ,blog adı ve telefon numaranızı yazarak "Geliyorum" demek.

    80 kişi ile sınırlı olan bu güzel buluşmada sizleri çok güzel hediyeler bekliyor olacak.

    Haydi acele edin. Katılım ücreti 25 Tl dir.

    Sormak istediğiniz her bilgi için bizlere, bulusma2014@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  15. Yerim ben bunuuuu:))Çok güzel görünüyor..Ellerine sağlık hayatım..Ben de var bir iki tarif ama yapmak daha kısmet olmadı..Hazır sen de denenmiş tarif varken notumu aldım daha garantili:))Öpüyorum canım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucum çok nefis oluyor,bu hafta iki kez üst üste yaptım..Mutlaka dene canım..Bende öpüyorum..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic