9 Mayıs 2013

ADANA USULÜ SIKMA

Sıkmaa...Adanamıza özel,çok keyifli  ve lezzetli bir börek..Çay sofralarımızın baş tacı..Eskiden köylerde saclarda yapılan ,şimdilerde ise günümüz mutfaklarında ocaklarda pişen yöremize özel çok nefis bir lezzet..İşte  bugün Nurlu Mutfak`tan sizlere tam yöresel tarifiyle bir Adana sıkması..
MALZEMELER
750 kğ.un
1\2 adet bayat ekmek
tuz
aldığı kadar su
1\2 kilo köy peyniri veya beyaz peynir
6 adet soğan
pul biber
karabiber
1\2 paket teremyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI

  • Bayat ekmeği bir bardak kadar suyla ıslayın.Daha sonra ıslattığınız ekmeği ,avucunuzun içinde sıkarak suyunu alın.
  • Un,biraz tuz,ıslatığınız ekmek ve yeterince suyla sert bir hamur yoğurun.Hamurun sert olmasına özen gösterin ve üzerini örtüp dinlendirin..
  • Hamurunuz dinlenirken,soğanları küçük küçük çintin , 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı teremyağla iyice kavurun.Kavrulurken içine biraz tuz , kırmızıbiber ve karabiber atın.Soğanlar hafif ılıdıktan sonra tuzu alınmış ve ufalanmış peyniri ekleyin ve karıştırın..
  • Dinlenen hamurunuzu küçük bezelere ayırın ve her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın.Daha sonrada teflon tavada çevirerek iki taraflı iyice pişirin.Pişen hamurun içini birazcık teremyağla yağlayın ve hazırladığınız içten koyarak ,sarın.
  • Sonrada afiyetle yiyin...
  • Sıkma hamuruna ıslanmış bayat ekmek koymamızın nedeni,pişen sıkma bazlamamızın daha yumuşak düşmesi içindir..
  • AFİYET OLSUN.!!!





 
 

20 yorum:

  1. elıne sağlık ıcıne ne koysan gıder tarıfı aldık yaparız artık

    YanıtlaSil
  2. Ohhhh afiyet şeker olsun..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler bu güzel tarif için.Çok sevdim. Mutlaka yapacağım. Sonucu da bildiririm:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık.çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  5. canım eline sağlık bu ne güzelliktir böyle:) afiyetle..

    YanıtlaSil
  6. mmmm kuzum bu tabak benim olsun kızım okuldan gelecek eline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  7. yöresel yemeklerin adına da tadına da bayılıyorum, eline sağlık..

    YanıtlaSil
  8. KIZLAR ADANAMIZIN MEŞHURDUR SIKMASI..BU LEZZETİ MUTLAKA DENEYİN,ÇOK İLTİFAT ALACAKSINIZ..hEPİNİZE GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  9. Hımmm meşhur sıkmamız mutlaka yanında ayran olmalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkma ayran muhteşem ikili...mutlaka denenmeli..]]

      Sil
  10. ekmek+un....ilginç tarif ,güzel bir şeye benziyor,bir gün denemek istiyorum,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel olur,eminim beğeneceğinize ,en kısa zamanda denemenizi tavsiye ediyorum..sevgiler..

      Sil
  11. Te han quedado geniales. Un abrazo y buen fin de semana, Clara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. THANK YOU CLARA.THİS İS A TRADİTİONAL MEAL..YOU WİLL LİKE THİS..

      Sil
  12. Ellerine sağlık. Çok nefisss. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kekikcim,sevgiler..

      Sil
  13. çok güzel gözüküyorlar ah olsada bi tadına baksaydık. Nefis boğacak yaf.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,burda olsanız ikram ederdim..sevgiler..

      Sil
  14. Çayla beraber ne yenir :) Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çay ayran herşeyin yanına yakışır..teşekkürler..

      Sil