KEŞKÜL`Ü FUKARA [KOLAY KEŞKÜL]

Osmanlı Mutfağından günümüze gelen bir çok lezzetli ve özel tatlı vardır..Keşkül`ü Fukaradan bunlardan biridir,sütlü bir tatlı olup,çok besleyici ve lezzetlidir...Bizde bugün iftar soframız için nefis bir keşkül`ü fukara  hazırladık..Lezzetiyle ve hafifliğiyle herkesi büyüledi!!!

 
Keşkül`ü Fukaranın Tarihçesi.

Osmanlı devletinde özellikle'de Kanuni Sultan Süleyman zamanında, doyurucu olması ve tok tutması sebebiyle fakirlere dağıtılan yüksek kalorili sütlü bir tatlıdır. 

Keşkül ise Hindistan cevizinin kabuğunun içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır. Mevlevi kültüründe el açmak, yardım istemek yasak olduğundan, Mevlevi dervişleri gurur ve kibirlerini yenmek için kollarına zincirlerle astıkları bu keşküller ile halkın arasına karışır, topladıkları kuru gıdaları ihtiyacı olan fakirlere dağıtırlardı. Bu sebepten imarethanelerde dağıtılan bu tatlıya da keşkül-ü Fukara denmiştir.

Kaynak:google

Malzemeler
1 kilo süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı pirinçunu
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı hindistancevizi
3\4  su bardağı şeker
1 çay bardağı badem unu[ince çekilmiş badem]
1 paket vanilya
Üzeri İçin
dövülmüş yeşil fıstık
 
YAPILIŞI


  • Pirinçunu,nişasta,şeker,vanilya ve yumurtayı iyice karıştırın.Sütü üzerine yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve kısık ateşte iyice pişirin.Pişirirken devamlı karıştırınki topaklanmasın,pürüzsüz olsun.Kaynayan muhallebinize bademunu ve Hindistan cevizinide ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.Daha sonra pişen muhallebilerinizi kaselere paylaştırın ve soğumaya bırakın.Soğuyunca üzerlerine dövülmüş yeşil fıstık koyun ve buzdolabında 3-4 saat soğutun.Sonrada soğuk soğuk servis edin..İşte bu kadar kolay bir tatlıı!!!
  • Badem unu bulamazsanız,kavrulmamış bademleri sıcak suya ıslayıp,kabuklarını soyun ve kurutun.Sonrada rondodan incecik çekin.
  • Arzuya göre yumurtasızda yapabilirsiniz,ben tarifi yumurtalı öğrenmiştim ama hava çok sıcak olduğu için koymadım..
  • AFİYET OLSUN!!

14 yorum:

  1. Ellerine sağlık keşkül güzel duruyor.Orjinal bir keşkül salonumu yıllardır süsler durur.Her zaman bana çok manidar geldiği için keşkülü çok seviyorum.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütlü tatlılar benimde vazgeçilmezim,ramazandada ağır yemeklerin üzerine en keyifli tatlı..teşekkürler.

      Sil
  2. Canım ellerine sağlık nefis olmuş tatlısız asla duramam:)))Bereketli iftarlar,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım teşekkür ederim canım,hepimize olsun inşallah..sevgiler.

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor...
    Ayrıca hikayesi de çok manidar sayende bilgim oldu paylaşımın çin teşekkürler...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim teşekkür ederim,bende keyifle okudum ve paylaşmak istedim..sevgiler.

      Sil
  4. Gercekten kolay ama goruntu muhtesem :) Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Juliacım hafif ve kolay..Birde çok lezzetli daha ne olsun..teşekkürler..

      Sil
  5. bayılırım keşküle.. ellerine sağlık Nurşen ablacım nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevilcim buyurun bekleriz...

      Sil
  6. tam da benlik olmuş.harika bir sütlü tatlı....bloğunuzu takipçi olrak aldım.bloog da yeniyim. banada beklerim...canım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,teşekkür ederim Tabikide gelirim..sevgiler.

      Sil
  7. sıcak günlerde nasıl güzel olur serin serin... Çok güzel görünüyor ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..sevgiler..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic