SİYAH PİRİNÇ SALATASI

Bugün Nurlumutfakta``dan çok sağlıklı,besin değeri çok yüksek,oldukça faydalı bir bakliyat olan,siyah pirinçten yapılan çok leziz bir salata tarifi geliyor.Lezzetiyle,rengiyle çok özel bu salatayı mutlaka deneyin..!!!

Siyah pirincin faydaları..

Siyah Pirinç, besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposu .
Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen siyah pirinç ,dünyada “yasak pirinç” olarak da biliniyor. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin’de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve bu ismi almış.
Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir besin kaynağı.
Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer farkı da antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor.
Rengini antoksidanlar, sianidin, ve 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinçin genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.
Dünyanın en pahalı pirinçlerinden olan siyah pirinç kısıtlı miktarda üretilebilen değişik damak tatlarına hitap eden doğal aromaya sahip ,bu özellikleriyle diğer pirinçlerden farklı ve kalitesiyle değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturuyor.

Beyaz pirince göre daha çok suda ve daha uzun süre haşlanarak hazırlanan siyah pirinç pilavını farklı bir lezzet olarak yaşamınıza sokabilirsiniz. 


MALZEMELER
1 su bardağı siyah pirinç
3 su bardağı su
1 küçük kase doğranmış kornişon turşusu
1 su bardağı konserve kırmızı fasulye
1 kutu konserve mısır
12  dal yeşil soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet havuç
10 adet cheery domates
SOSU
1 limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5  çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Pirinçleri yıkayıp,3 bardak suda haşlayın ve pişince soğuk suda yıkayıp iyice süzün.
  • Yeşil soğanları incecik doğrayın.
  • Kornişonları küp küp doğrayın.
  • Kırmızı biberi ve hafif haşladığınız havuçları küp küp doğrayın.[ufak olacak.]
  • Konserve mısırı ve fasulyeleri iyice yıkayıp,süzün.
  • Sos malzemelerini bir bardakta iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız malzemeleri genişce bir kabın içine koyun,sonrada  sosunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Daha sonrada servis tabağınıza alıp,üzerini cherry domateslerle süsleyin ve servis edin..
  • AFİYET OLSUN..
*Kaynak:Google

11 yorum:

  1. ne kadar güzel görünüyor..ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,görüntüsü kadar lezzetide güzel..Çok ta sağlıklı,tavsiye ederim..

      Sil
  2. Ne kadar orjinal olmus canim. Ellerine saglik daha once hic gormemistim. Siyah pirinci buyuk marketlerde bulabiliriz degil mi. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Arzucum,tabikide kolayca büyük marketlerde bulabilirsin..sevgilerimle..

      Sil
    2. Sayın Nursen Aksoy ve Arzu Erciyas, izninizle, sizlerin aracılığı ile siyah pirincin 2011 yılından bu yana Türkiye'de yetiştirilebildiğini ve ekonomik bir şekilde üreticiden rahatlıkla temin edilebildiğini ifade etmek istiyorum. Saygılarımızla.
      KARRA Siyah Pirinç ( info@karrapirinc.com)
      http://www.karrapirinc.com
      http://www.facebook.com/karrapirinc

      Sil
  3. çok leziz ve hoş görünüyor ellerinize sağlık siyah pirinç hiç almadım ama tarif hazır olunca alıp denemek gerekiyor artık bu arada bende geri döndüm uzun bir süredir yoktum blogunuz harika olmuş güzel günler ve yayınlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,sizi ve yorumlarınızı özlemiştik..Çok sağlıklı,bence her zaman olmasada sık sık yenmeli..Teşekkür ederim..

      Sil
  4. Gizem Özgören10 Kasım 2013 16:12

    Merhaba, ellerinize saglik cok guzel duruyor! kendi pisirisime guzel bir alternatif olacak!
    Ben siyah pirinci ayni sekilde pisirdikten sonra sicagi sicagina zeytinyagi ve tuzunu ekliyorum, biraz iliyinca da icine ince dogranmis dereotu, nane, feslegen (veya reyhan) ve gelisiguzel kirilmis ceviz parcalari ekliyorum. sicak da soguk da yeniyor, tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizemcim güzel yorumuna ve tarifine teşekkür ederim..Bende senin pişirimini deneyeceğim,güzel bir alternatif....Sevgilerimle..

      Sil
  5. Merhaba, siyah pirincin mutfaklarımızda yer almasının sağlıklı beslenme açısından önemini dile getirmeniz ve başarılı çalışmalarınızdan dolayı sizi kutluyoruz. Başarılarınızın devamını diler, saygılar sunarız.
    KARRA Siyah Pirinç
    (Türkiye'nin ilk yerli siyah pirinci)
    http://www.karrapirinc.com
    http://facebook.com/karrapirinc

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,inşallah birazcık olsa da siyah pirinci ve faydalarını anlatabildiysem,ne mutlu bana..Biz ailece çok severek tüketiyoruz..Türkiyede üretilmesi ve kolayca bulunmasıda çok güzel,İnşallah en kısa zamanda ne kadar faydalı ve sağlıklı olduğunun farkına varılır ve daha çok kullanılır...

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic