PRATİK SAMSA TATLISI

Bugün Nurlumutfakta `dan sizlere çok lezzetli ve çok pratik nefis bir tatlı tarifimiz var..Tarife geçmeden ufak bir uyarı,el açması tatlılara fark atacak bir tatlı,ona göre!!!!

Tatlımız geleneksel tatlılardan olan Samsa Tatlısı..

Çok lezzetli,çıtır çıtır,çok keyifli bir tatlı..

Tabiki biz bu tatlıyıda günümüzün kolaylıklarından yararlanarak pratik bir şekilde hazırladık..

Tarifimizin orjinali mutfakların büyük ustası Oktay ustadan!!

Haydi hanımlar artık tatlı yapmaya üşenmiyoruz,bu çok pratik ve çokta lezzetli tatlıyı mutfağa girip hemen hazırlıyoruz..Ve akşam soframızda tatlı tatlı ikram ediyoruz..

Kolay gelsin!!


SAMSA TATLISI:Samsa Kafkaslar'da yaygın olarak yapılan bir çeşit börek-ekmektir. Ülkemizde Kafkas kökenli vatandaşlarımız çokça olduğu için bu isimde bilinirliği yaygındır. Balkan mutfağında ise Samsa şerbetli bir tatlı uygulaması olarak karşımıza çıkar. Samsa kelimesi Bulgaristan Türklerince baklava dilimi manasında kullanılır. Daha doğrusu şerbetli hamur tatlılarından tabağa konulan her bir dilime "samsa" denmektedir. Örneğin; "Bir samsa da benim tabağıma koy" dediklerinde şekline bakılmaksınız o şerbetli hamur tatlısının bir dilimi anlaşılır. Göçlerle Trakya mutfağına da taşınan bu lezzetli ve kolay tatlı, Trakya'nın birçok yerinde raslayabildiğimiz oklava tatlısıyla benzerlik gösterir. Şöyle ki; samsa uygulamasındaki gibi hamur şeritler halinde kesilmez. Bütün açılan hamurun kenarına iç harç yerleşritilip, oklavaya hamur sarılır. Oklava çekildikten sonra dilimlere ayrılıp, fırın tepsisine dizilir. Trakya ve Balkan tatlılarında ceviz içi kullanılması yaygındır. Badem içi de yörede bolca yetiştiği için yaygındır. Tatlı iç harçlarında fındık kullanılması ise yöre mutfağına alternatif olarak sonradan girmiştir.
Milföy hamuru kullanmak istemezseniz,ben illa elimde kendim açarım derserseniz!!İşte sizlere orjinal samsa tatlısı hamuru:2 su bardağı un,2 yemek kaşığı tereyağ,1 fiske tuz,birkaç damla limon suyu,1 yumurta sarısı,aldığı kadar un.
KAYNAK:Google
MALZEMELER
12 adet kare milföy hamuru
1,5 su bardağı dövülmüş fındık
1 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı şeker
ÜZERİ İÇİN 
1 yumurta sarısı
ŞERBETİ
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
  • İç harcı için iri dövülmüş fındık,şeker ve yumurta beyazını karıştırarak içi harcınızı hazırlayın.
  • 4 adet kare milföy hamurunu kare olacak şekilde yanyana koyun ve merdaneyle biraz büyüterek inceltin.
  • Hazırladığınız hamurun bir ucuna iç harcınızın 1\3 nü koyarak sıkıca rulo halinde sarın.Daha sonrada ruloyu hafifce yuvarlıyarak biraz daha uzatın.Hazırladığınız ruloyu verev verev keserek fırın tepsinize dizin.Kalan hamurlarıda böylece hazırlayıp,tatlınızı bitirin.1 büyük fırın tepsisi tatlınız çıkacaktır.
  • Hazırladığınız tatlının üzerine yumurta sarısı sürüp,160 derece fırında yaklaşık 45 dakika iyice kızarana kadar pişirin.
  • Tatlınız pişerken şerbetinizi hazırlayın.Su ve şekeri bir tencereye koyun,10 dakika kaynatın.10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip,5 dkika daha kaynatın.Şerbetinizin kıvamı koyu olacak.
  • Pişen tatalılarınızı fırından çıkarın,biraz ılıdıktan sonra sıcak veya biraz ılımış olan şerbeti tatlılarınızın üzerine dökün.
  • Şerbetini çeken tatlılarınızı servis tabağınıza koyup,çıtır çıtır tatlılarınızı keyifle seris edin..
  • AFİYET OLSUN..

20 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım çok güzeller.Fakat küçük bir hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim.17 yıldır kafkaslarda yaşamamıza rağmen burada böyle bişeye rastlamadım .Yalnız benim blogda da paylaştığım gibi orta asyada çok sık yapılan samsa etli ve bir çeşit el açması börektir.Sanırım Türkiyede biraz yanlış tanınmış.Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülyacım,teşekkür ederim..Fakat ben gooledaki açıklamaya göre yazdım..Orada Kafkaslardan geldiğini yazıyor..Sen oralarda görmediysen doğrudur..İsmi belkide farklıdır..Samsa böreğini de çok iyi bilirim,o da bizim etli talaş böreğine benziyor.sevgiler.

      Sil
  2. Harika görünüyor canım ellerine sağlık nefis...

    YanıtlaSil
  3. Çok lezzetli oluyor canım bende yapıyorum ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım,ben ilk defa denedim ama çok beğendik..Bundan sonra favori tatlımız..teşekkürler,sevgiler..

      Sil
  4. Nurşencim ellerine sağlık bende yaparım ve herkezin çok hoşuna gider bu pratik ama leziz tatlı…
    Ellerine emeğine sağlık canım benim…
    Afiyetler olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim çok teşekkür ederim,sevgilerimle..

      Sil
  5. Ne kadar güzel görünüyor pratikliğine ise bayıldım. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Hülyacım çok pratik,10 dakikada harika bir tatlı yapılıyor..Tavsiye ederim..sevgiler..

      Sil
  6. Canim neffis gorunuyor. Ellerine saglik. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucum teşekkür ederim,sevgilerimle.

      Sil
  7. çok pratik ve çok lezzetli görünüyor nursencim ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Gerçekten hem pratik,hem çok lezzetli..

      Sil
  8. Nefis gorunuyor canim. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  9. nursen hanım ellerinize sağlık
    milföy ile çok pratik olmuş
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülaycım hemde nasıl pratik..Mutlaka denemelisin..Çokta nefis.teşekkürler..

      Sil
  10. Nursencim ben senin bu postunu ilkdefa goruyorum seninki cok profesyonel isi olmus ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım,çok güzel bir tatlı oldu..sevgilerimle..

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic