PARİS BREST & ÇİLEKLİ PARİS BREST


Bugün Nurlumutfakta``da Fransızların lezzetli pastası PARİS BREST pişiyor..

Pastamız aslında choux hamuruyla hazırlanan çok bilindik bir tarif..Sadece şekli ve kreması değişik.Kremasını ben kendime göre yorumladım.Siz eğer kremanın orjinal tarifini isterseniz, aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.



Bu nefis pasta,1981 yılından beri her dört yılda bir  ,Paris``de düzenlenen PARİS BREST bisiklet yarışlarını onurlandırmak üzere yapılan kutlama pastasıdır.Bir bisiklet tekerleğine benzeyen ve bademli krema(pralin) ile doldurulmuş choux hamurundan yapılan özel bir pastadır..
MALZEMELER
1 su bardağı un(200 gr.)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1\4 çay kaşığı tuz
100 gr.tereyağ(7 yemek kaşığı)
125 ml.süt(1\2 su bardağı)
125 ml.su(1\2 su bardağı)
4 büyük yumurta 
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı file badem(üzeri için)
1 tatlı kaşığı esmer şeker(üzeri için)
1 yumurta sarısı(üzeri için)
KREMASI
4 yumurta sarısı
500 ml.süt
6 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
2 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağ
100 ml.süt kreması
2 yemek kaşığı kavrulmuş file badem
1 kase çilek
ÜZERİ İÇİN
1 kase çilek
50 gr.beyaz çikolata
YAPILIŞI
  • Öncelikle pastanızın kremasını hazırlayaın ve buzdolabında 5-6 saat dinlendirin.
  • Krema için süt ,şekerin yarısı ve vanilini beraberce ısıtın.
  • Yumurtaları şekerin diğer yarısıyla ve bir paket vanilinle iyice çırpın.
  • Daha sonra ısınan sütü kaşık kaşık yumurtalı karışıma mikserle yedirin ve ocakta kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin.Pişen kremanızı ocaktan alıp,içine önce tereyağını ekleyin,sonrada kremayı ekleyerek iyice çırpın.Sonrada üzerini strech filmle kapatarak buzdolabında iyice dinlendirin.
  • File bademlerinizi  teflon tavada  kavurun ve soğumaya bırakın.(bademleri kremayı pastanın içine koyarken ekliceğiz.)
  • Choux hamurunu yapmak için süt,su,şeker,tuz ve tereyağını bir tencereye koyun ve kaynatın.Kaynayınca unu içine eleyerek ekleyin ve tahta bir kaşıkla devamlı karıstırarak 5 dakika kadar pişirin.
  • Pişen hamurunuzu bir çırpma kabına alıp,hafif ılıtın ve ılıyınca içine çırpılmış yumutalar( teker teker ) ve vanilyayı ekleyerek mikserle iyice çırpın.Hamur pürüzsüz ve koyu bir krema kıvamı alacaktır.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt serin,üzerine 20-25 cm.çapında bir yuvarlak çizin.Sonrada hazırladığınız hamuru büyük bir sıkma ucu taktığınız krema torbasına koyun.Daha sonrada çizdiğiniz yuvarlağın üzerine göre sıkın.(2 halka yanyana sıkın.Sonrada üzerine tekrar hamurunuzun yettiği kadar tekrar sıkın.)
  • Hazırladığınız dairenin üzerine önce yumurta sarınızı sürün,sonra esmer şekeri serpin,sonrada file bademleri serpin ve önceden ısıtılmış ilk 10 dakika 175 ,sonrada 160 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
  • Pişen pastanızı fırından çıkarın ve ılıdıktan sonra ortadan ikiye kesin.Daha sonra dolapta dinlenen kremanızı sıkma torbasına doldurun ve pastanızın alt tabanına sıkın.Kremanızın üzerine kavurduğunuz file bademleri serpin.Bir kase çileğide doğrayıp,kremanın üzerine yerleştirin.Sonrada diğer katı üzerine koyup,kapatın.
  • Pastanızın üzerine benmari usulu erittiğiniz beyaz çikolatayı,gelişi güzel akıtın.Pastanın ortadaki boşluğunada çilekleri doldurun ve buzdolabında servis zamanına kadar soğutun.
  • AFİYET OLSUN...
  • Pastanın orjinal tarifi...                                                                                                                      Read more:paris brest
  • Ben iç orjinal kremasını kullanmadım,kendime göre yorumladım ve kendi  pastacı kremamı hazırladım..

10 yorum:

  1. Sayenizde Fransız mutfağına hızlı bir geçmiş bulunuyorum...:ÇOk beğendim.. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Delicious and beautiful!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    YanıtlaSil
  3. Cok lezzetli görünüyor, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik nefismi nefis pasta olmus..denemeye cesaret edebilirmiyim bilmem..afiyetler olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Dostbahçesinden lezzetler,Nesrin ve Nahide teşekkür ederim.Çok keyifli,şık ve lezzetli bir pasta tavsiye ederim:))

    YanıtlaSil
  6. Wow! Birkaç denemem olmuştu bu hamurla ve bu tarif tam benlik. Bayıldım tek kelimeyle.
    Ellerinize sağlık, ben de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel oldu,tevsiye ederim..Sevgiler..

      Sil
  7. hem görüntü hem tarif harika.. bunu en kısa zamanda deneyip sizi bilgilendireceğim.. ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,haber bekliyorum...:)

      Sil

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic