Japon Yemekleri ile Uzakdoğu'nun Egzotik Tatlarını Keşfedin

KISIRLI TAVUK SARMA
Japonya, kendine özgü kültürünü mutfağında da hissettiren bir ülke olarak dünya gurme kültüründe önemli bir yer kaplıyor. Japon yemekleri, bu otantik mutfağın lezzetlerini sunan restoranlar sayesinde tüm dünyadaki damaklara ulaşıyor.
Japonya mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak ve Japonya mutfağı yemekleri ile tanışmak için öncelikle Japonya mutfağı özellikleri ile ilgili olarak da biraz bilgi vermek gerekiyor. Zira tıpkı sosyal yaşamlarındaki gibi yemek kültürleri de bir dizi ritüelden oluşuyor. Dünyanın geri kalanına oldukça ilginç gelen alışılmadık âdetleri anlamadan Japonya mutfağı ile ilgili sağlıklı bir izlenim edinmek kolay değil.
Denizden Gelen Tatlar Diyarı: Japonya
Bir ada ülkesi olan Japonya, deniz ile iç içe geçen yaşam kültürü, ekonomisi ve iklim şartları nedeniyle yoğun olarak deniz ürünlerinin kullanıldığı yemekleriyle ilgi çekiyor. Japonya mutfağı, denizin yanı sıra, Japon tarımının en önemli tahıl kaynağı olan pirinçten ve soya bitkisinden de bolca yararlanıyor. Buna ek olarak kırmızı et yemekleri ve hamur işleri de Japon yemekleri menüsünde özel bir yere sahip oluyor.
Japonya'nın Lezzet Simgesi: Sushi
Japonya mutfağı hakkında bilgi edinmek isteyenlerin karşısına çıkan ilk lezzet, sushi (Suşi) oluyor. Japonya mutfağı yemekleri içinde en ünlü, en sevilen tat olarak dünyanın her yerinde tiryakisi olan sushi için "maki", "nigiri", "California roll" gibi adlar verilen ve şekil ve içerik bakımından farklı çok sayıda tarif bulunuyor. Geleneksel olarak, haşlanmış pirinç ile çiğ somon balığı veya yengeç etinin deniz yosunu şeritlerine sarılmasıyla hazırlanıyor. Soya sosu, Japon hardalı da denilen acı bir sos olan "wasabi" gibi lezzetlerle birlikte sunuluyor. Japon yemek kültürünün en özel tatlarının başında gelen sushi'nin gerek hazırlanışında gerekse sunumunda törensel bir estetik hakim oluyor ve Japon mutfağı ile özdeşleşmiş yemek çubukları kullanılarak yeniyor.
Japon Usulü Ocakbaşı Keyfi: Teppanyaki
Üzerinde kızgın demir sacların olduğu özel masalarda sofradakilerin gözü önünde pişirilen bir tür ızgara olan "teppanyaki" ile et, balık, deniz ürünü veya sebzeler, soya yağı kullanılarak hazırlanıyor. Özellikle de Japonya'ya özgü Kobe sığırından elde edilen dünyaca ünlü Kobe bifteğini pişirirken tercih ediliyor. Pişirme ve sunum olarak Türkiye'nin ocakbaşı kültürünü andıran bu yöntem, Japonya mutfağı yemeklerini hazırlarken sıkça kullanılıyor ve lezzet tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Özel Tatlarıyla Japon Yemekleri   
Farklı malzemeler ile hazırlanan Japonya mutfağı tarifleri arasında kimileri gerek tadı gerekse hazırlanışı ile öne çıkıyor. Bu yemek tariflerinden bazıları şöyle sıralanabilir:
Tofu: Soya fasulyesinin ezilip püre haline getirilerek ve haşlandıktan sonra posası kullanılarak hazırlanan tofu, yemeklerde çeşni olarak tercih edildiği gibi sadece tofuyla yapılan yemekler de bulunuyor.
Gyoza: Japon mantısı da denilen "gyoza", pirinç yufkası ile hazırlanıyor. İç malzemesinde tofu, mantar, tavuk eti kullanılıyor. Buharda pişirildikten sonra Japon mutfağına özgü soslar eşliğinde sunuluyor.
Sukiyaki: Sığır eti ve sebze ile hazırlanan "sukiyaki" için bir tür Japon yahnisi veya güveci denilebilir. Tarifinde soya sosu, tofu, yeşil soğan ve Japonların pirinçle yapılan ulusal içkisi sake kullanılıyor.

Türk ve dünya mutfaklarının özel lezzetlerini hazırlamada yardımcınız olan Knorr ürünlerinden Japon yemekleri tariflerinde de yararlanabilir; www.herkessofraya.com'da sunulan mutfak sırlarını keşfedebilirsiniz. 


http://www.herkessofraya.com/tarifler/tavuk/778298

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Image and video hosting by TinyPic

Nurşen Aksoy

Image and video hosting by TinyPic